一、七年级英语下册完形填空专项目练习(含答案解析)
1.完形填空
The weather is not the same in many places. In some places it is always 1 , but in other places it is always wet. If the weather is too dry, the land (土地) is not 2 for animals or plants. In wet weather there is too much 3 and the water in rivers could 4 crops (庄稼) away. So people won't have lots of 5 to eat. In some other places the weather is very 6 . There is always lots of snow. When it snows, all things look 7
In winter, days are short and 8 are long. On cold winter nights, when there are no clouds 9 winds, the moon and the stars are very beautiful. People go out to see them. When they 10 to their houses, they are always happy to have hot coffee and nice cakes by the fire (炉火).
1. A. quiet | B. dry | C. noisy | D. tidy |
2. A. bad | B. happy | C. terrible | D. good |
3. A. rain | B. snow | C. wind | D. cloud |
4. A. kill | B. cut | C. take | D. keep |
5. A. drinks | B. clothes | C. books | D. food |
6. A. hot | B. cold | C. warm | D. cool |
7. A. blue | B. red | C. white | D. black |
8. A. nights | B. mornings | C. afternoons | D. evenings |
9. A. so | B. for | C. or | D. but |
10. A. call back | B. come back | C. go out | D. come out |
【解析】【分析】大意:短文主要介绍了各地天气的不同,以及不同的天气的影响。
(1)句意:在某些地方,天气经常是干燥的。A安静的,B干燥的,C吵闹的,D整洁的。根据下文 but in other places it is always wet. 但在其他地方,天气经常是潮湿的,可知此处应是wet,潮湿的,反义词是dry,干燥的,故选B。
(2)句意:如果天气是干燥的,土地就不利于动物或植物。A坏的,B快乐的,C糟糕的,D好的。根据常识可知,干燥的土地不利于动物的和植物的生长。固定搭配be good for sth.对什么有好处,否定形式为be not good for.不利于。故选D。
(3)句意:在潮湿的天气就会有很多的雨。A雨,B雪,C风,D云。根据形容词wet,潮湿的,可知应是有太多雨。故选A。
(4)句意:河流的水会带走庄稼。A杀死,B切,C拿走/带走,D保持。固定搭配,take sth. away,带走某物。故选C。
(5)句意:所以人们不会有很多的食物可以吃。A饮料,B衣服,C书,D食物。根据动词eat可知,应是食物。故选D。
(6)句意:在其他一些地方,天气是非常寒冷的。A热的,B冷的,C温暖的,D凉爽的。根据下文 There is always lots of snow. 经常有很多雪,可知应是寒冷的。故选B。
(7)句意:当下雪的时候,所有的东西看起来都是白色的。A蓝色,B红色,C白色,D黑色。根据常识可知,雪是白色的。故选C。
(8)句意:在冬天,白天是短的,夜晚是长的。A夜晚,B早晨,C下午,D晚上。根据名词days可知,对应的是夜晚nights。故选A。
(9)句意:没有云也没有风。根据否定词no可知,本句为否定句;名词clouds云朵和winds风并列,应用or,表“也不/也没有”。故选C。
(10)句意:当他们回到它们的房子的时候,他们总是很开心地在炉火边喝咖啡、吃蛋糕。A回电话,B回来,C外出,D出版/出现。根据上文 People go out to see them. 人们外出去看他们,可知此处应该是回来。故选B。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
2.完形填空
Once a man and his wife worked for an old man. There was a big box in the man's living room. The old man pointed to the box and said, “There's only one thing you 1 do. Don't open the box. ” 2 saying this, he left his home.
The woman said to her husband, “There must be 3 expensive in the box. Let's open it, shall we?” Her husband said 4 to her. But the woman didn't give 5 her idea. One day, she decided to find out 6 was in it. Her husband didn't stop her. She opened the box and looked inside. 7 her surprise, she found nothing in the box. She tried hard to close it, but she 8 .
That evening the old man came home and found the box was 9 . He was very angry and asked them to leave his home.
“But there was nothing in the box,” the woman said. “We haven't taken anything at all. ” The old man 10 them, “The box is not important, but I cannot believe you. That's important!”
1. A. dare not | B. needn't | C. mustn't | D. may not |
2. A. After | B. Before | C. From | D. By |
3. A. nothing | B. something | C. anything | D. everything |
4. A. yes | B. goodbye | C. hurry up | D. no |
5. A. away | B. up | C. to | D. back |
6. A. how | B. what | C. which | D. that |
7. A. At | B. In | C. On | D. To |
8. A. failed | B. did | C. refused | D. decided |
9. A. broken | B. empty | C. open | D. lost |
10. A. turned to | B. listened to | C. shouted at | D. smiled at |
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了一个老人通过一个箱子来测试一对夫妇的故事。
(1)句意:有一件你一定不能做的事。A敢不敢,B不需要,C一定不行,D可能不。根据 Don't open the box. 不要打开箱子,可知是一定不能做的事。故选C。
(2)句意:说完这个之后,他就离开了他的家。A在...之后,B在...之前,C从,D通过。根据 he left his home. 他就离开了他的家,可知在老人说完话之后,老人就离开了。故选A。
(3)句意:箱子里肯定有某些贵重的东西。A没有东西,用于否定句;B某些东西,用于肯定句;C任何东西,用于否定句或疑问句;D所有东西。根据 There must be 3 expensive in the box. 可知,本句为肯定句,箱子里面可能有些东西。故选B。
(4)句意:她的丈夫对她说了不。A是的,B再见,C赶紧,D不。根据下文 But the woman didn't give 5 her idea. 女人没有放弃自己的想法,可知她之前被丈夫拒绝打开箱子了。故选D。
(5)句意:但女人没有放弃自己的想法。固定搭配,give up,放弃。故选B。
(6)句意:有一天,她决定找出里面有什么。A如何,B什么,C那一个,D那个。根据 she decided to find out 6 was in it. ,可知本句为宾语从句,且空格处作宾语,应用代词what。故选B。
(7)句意:让她惊讶的是,她在里面什么也没有发现。固定搭配,to one's surprise,让某人惊讶的是。故选D。
(8)句意:她尝试关上箱子,但她失败了。A失败,B做,C拒绝,D决定。根据转折词but,可知妇女关不上箱子,因此是失败了,用failed。故选A。
(9)句意:那天晚上,老人回家发现箱子打开了。A打破,B空的,C打开的,D丢失的。根据上文可知,妇女打开了箱子但关不上,因此箱子是打开的。故选C。
(10)句意:老人对着他们吼道:“箱子不重要,但我无法相信你们了。那很重要。”A转向,B听,C对……吼叫,D向……微笑。根据 but I cannot believe you. 我无法相信你们,可知老人很生气,因此是吼叫。故选C。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
3.完形填空
Mr. Yorkwell was blind when he was seven. He had seen many doctors but none of them could do 1 for him. He could never see the world 2 .Now he has a seeing-eye dog. A seeing-eye dog can help a blind man 3 along the streets. He is called a seeing-eye dog 4 he is the eye of a blind man.
One day,the bus was full of people 5 Mr. Yorkwell 6 the bus with his seeing-eye dog. There were no seats for Mr. Yorkwell at all. He stood 7 so many people before a few bus-stops passed. Then ,one man got up and 8 his seat and got off the bus. The dog took little 9 there. The dog began to push the people on each side with his 10 .He pushed and pushed until the people around moved away and there was enough place for 11 people. Mr. Yorkwell sat down and the dog got up on the seat 12 Mr. Yorkwell's. He lay down and put his head on the blind man's 13 . Soon he fell asleep. People around were not 14 with him and all 15 at this.
1. A. nothing | B. anything | C. everything | D. things |
2. A. again | B. once | C. always | D. still |
3. A. run | B. jump | C. play | D. walk |
4. A. why | B. that | C. because | D. what |
5. A. when | B. while | C. before | D. since |
6. A. got off | B. got on | C. stopped | D. waited for |
7. A. among | B. between | C. above | D. after |
8. A. took | B. started | C. lost | D. left |
9. A. house | B. seat | C. room | D. place |
10. A. teeth | B. eat | C. eye | D. nose |
11. A. one | B. two | C. many | D. all |
12. A. under | B. above | C. beside | D. behind |
13. A. head | B. foot | C. leg | D. back |
14. A. angry | B. sad | C. happy | D. sorry |
15. A. spoken | B. smiled | C. worried | D. learned |
【解析】【分析】本篇文章介绍了盲人Mr. Yorkwelll和他的导盲狗之间的故事。
(1)考查不定代词及语境的理解。句意:他看过很多医生,但是没有一个人为他做任何事。不定代词做宾语,联系下文,nothing没有东西,故选B。
(2)考查副词及语境的理解。承上句。again再一次,又一次,此句意为“不再能看到外面的世界”。故选A。
(3)考查动词及语境的理解。句意:一条导盲狗能帮助盲人沿着街道走。导盲犬是引导盲人走路的,walk步行,故选D。
(4)考查连词及语境的理解。句意:它被称为导盲狗因为它是盲人的眼睛。because 交代前一句的原因。引导原因状语从句,故选C。
(5)考查连词及语境的理解。句意:有一天当他牵着他的导盲狗上车的时候,车上已经坐满了人。用when 引导时间状语从句。表示在某个时间正在发生某事,故选A。
(6)考查动词短语辨析及语境的理解。句意:有一天当他牵着他的导盲狗上车的时候,车上已经坐满了人。根据下文车上人满了,可知他们在上车时,get on the bus意思是“上车”。故选B。
(7)考查介词辨析及语境的理解。根据上文车上挤满了人,可知他只好站在人群中。among在......之中,故选A。
(8)考查动词辨析及语境的理解。句意:接下来,一个人上了车然后离开座位,又下了车。根据下文他下车了,可知此处是说他离开座位,“leave one’s seat”。根据句意,故选D。
(9)考查名词及语境的理解。句意:那狗几乎没有占空间。根据下文He pushed and pushed until the people around moved away and there was enough place for11people. 可知狗只占很小的空间,room空间,用little修饰不可数名词room。根据句意,故选C。
(10)考查名词辨析及语境的理解。根据常识我们知道狗是用鼻子拱,teeth牙齿,eat吃,eye眼,nose鼻子,这样狗就占到了地方。根据句意,故选D。
(11)考查数词辨析及语境的理解。句意:狗到处拱,直到周围的人们离开,然后这就有了狗和主人的地方。狗和主人各占一个位子,故选two。根据句意,故选B。
(12)考查介词辨析及语境的理解。句意:狗的位子就在主人的旁边。根据句意,beside在.....旁边,故选C。
(13)考查名词辨析及语境的理解。句意:这里比喻狗就像小孩一样,睡觉时把头搁在主人的腿上。根据句意,leg腿,故选C。
(14)A考查形容词辨析及语境的理解。句意:由于狗是给一个盲人占座位,乘客并不生气,更多的是惊讶,所以他们都笑了。angry生气,根据句意,故选A。
(15)考查动词及语境的理解。句意:由于狗是给一个盲人占座位,乘客并不生气,更多的是惊讶,所以他们都笑了。根据句意,smile笑,故选B。
【点评】此题考查完形填空。由于完形填空是一个整篇的文章,因此千万不要看一个空选择一个空。在答题之前要快速地将文章通读一遍,了解文章的大意。依据文章的主干,运用所学的词汇和语法知识,根据上下文的关系,加上初读的印象和正确的英语语感,将答案初步确定。将短文重新再读一遍,并要多方位地检查所选的答案,看看将所选答案填入后,文章是否连贯。
4.阅读下面短文,掌握大意,然后请从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Seeing is believing (相信), but if our eyes don't 1 , how can we see to believe?
Today more and more kids wear 2 before becoming a middle school student because they 3 too much time watching TV or playing computer games without a rest. We must do something to protect (保护) our eyes 4 they are important for us to see the world.
Love our eyes. Every day, when we open our eyes, we can see the lovely friends and parents, beautiful flowers and green trees. Without them, there is only darkness (黑暗). It is like a house without any 5 . 6 important our eyes are!
Remember to 7 our eyes. When we use the computer for an hour or two, it is time to stop to have a 30-minute rest. At school, we need to do eye exercises. Closing our eyes for resting is helpful, as well as looking at green trees or grass. 8 , our eyes will feel relaxed.
Have good habits. When we are doing homework or reading, it is important to keep a distance (距离) of 30cm between our eyes and 9 . We should never rub (摩擦) our eyes with dirty fingers. Before and after swimming, use eye drops. Eat something 10 for eyes, such as carrots, fish and eggs. They are good for our eyes.
1. A. close | B. work | C. run | D. see |
2. A. coat | B. shoes | C. glasses | D. hats |
3. A. spend | B. cost | C. pay | D. take |
4. A. because | B. so | C. but | D. or |
5. A. flowers | B. grass | C. air | D. light |
6. A. What | B. How | C. How an | D. What an |
7. A. use | B. open | C. rest | D. close |
8. A. In these ways | B. In the way | C. On the way | D. By the way |
9. A. desks | B. books | C. phones | D. computers |
10. A. healthy | B. delicious | C. cheap | D. free |
【解析】【分析】 【分析】大意:短文主要介绍了拥有好视力的重要性以及如何保护好我们的眼睛。
(1)句意:但如果我们的眼睛不工作了,我们如何眼见为实呢?A关闭,B工作,C跑步,D看到。根据上文 Seeing is believing (相信) ,可知此处强调眼睛要正常工作才能看得到。故选B。
(2)句意:今天越来越多的孩子在成为中学生之前就戴上了眼镜。A外套,B鞋子,C眼镜,D帽子。根据下文 watching TV or playing computer games. 看电视或打电脑游戏,可知这些都是导致近视戴眼镜的原因。故选C。
(3)句意:因为他们花太多时间看电视或打电脑游戏而没有休息。A花费,主语为人;B花费,主语为物;C支付,主语为人;D花费,主语为it。根据固定搭配sb. spend time doing sth.某人花时间做某事,可知应用动词spend,表“花费”。故选A。
(4)句意:我们必须做一些事情来保护我们的眼睛,因为它们对我们看世界是非常重要的。A因为,B所以,C但是,D或者。根据下文 they are important for us to see the world. 它们对我们看世界是非常重要的,可知空格后接原因,应用连词because,表“因为”。故选A。
(5)句意:它就像一间没有任何光的房间。A花朵,B小草,C空气,D光。根据上文 Without them, there is only darkness (黑暗) 没有他们,就只有黑暗,可知就像一间没有任何光的房间。故选D。
(6)句意:我们的眼睛多么重要。根据感叹号 ! ,可知本句为感叹句;再根据形容词important“重要的”,可知应用副词how引导感叹句。故选B。
(7)句意:记得让我们的眼睛休息。A使用,B打开,C休息,D关闭。根据下文 it is time to stop to have a 30-minute rest. 是时候停下来有个三十分钟的休息了,可知此处强调要记得让眼睛休息。故选C。
(8)句意:以这些方式,我们的眼睛会感到放松。A以这些方式,B挡道,C在路上,D顺道。根据上文 Closing our eyes for resting is helpful, as well as looking at green trees or grass. 闭上眼睛休息是有帮助的,看绿色的树或者草也是,可知介绍了让眼睛休息的一些方式。故选A。
(9)句意:在我们的眼睛和书之间保持30厘米的距离是重要的。A桌子,B书,C手机,D电脑。根据上文 When we are doing homework or reading, 当我们做作业或者看书的时候,可知应是眼睛和书之间保持30厘米的距离。故选B。
(10)句意:为了眼镜吃一些健康的食物。A健康的,B美味的,C便宜的,D空闲的/免费的。根据下文 such as carrots, fish and eggs. 例如胡萝卜、鱼和鸡蛋,可知是健康的食物。故选A。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
5.完形填空
There was a small village near the mountain. There were a lot of trees in the mountain. People in the 1 always got something from the mountain, such as animals and trees. When they wanted to 2 a house, they cut down the trees. And they also killed the animals for 3 . Trees were very 4 in their daily life. They made tables, chairs 5 beds by cutting down the trees. In addition, when they 6 meals, they still used some trees for wood. However, they only cut down trees but 7 planted new trees. So the trees were fewer and fewer and the animals were becoming 8 as well.
One summer, it rained 9 in the village. The rain lasted for about a week. The soil and the stones on the mountain fell down and soon 10 the whole village. They finally realized they couldn't only cut down trees but also needed to protect them.
1. A. river | B. mountain | C. village |
2. A. build | B. make | C. paint |
3. A. vegetables | B. clothes | C. meat |
4. A. careful | B. successful | C. useful |
5. A. with | B. and | C. but |
6. A. ate | B. bought | C. cooked |
7. A. never | B. always | C. often |
8. A. cooking | B. killing | C. dying |
9. A. fully | B. hardly | C. heavily |
10. A. turned | B. covered | C. took |
【解析】【分析】文章大意:山附近有一个小村庄,山上有很多树,也有很多的动物。人们总是从山上获取动物和树木。他们只知砍树,却从不植新树。随着树木的越来越少了,动物也没有了。一年夏天,下了一场大雨。山上的泥石流将整个村庄都淹没了。人们最终意识到,他们不仅不能随便砍树,还要保护它们,只有这样他们才是安全的。
(1)句意:村里的人总是从山上索取一些东西,如动物和树木。A河流;B山;C小山村。根据上文的语句There was a small village near the mountain. 可知此处介绍的是小山村里的人,故选C。
(2)句意:当他们想盖房子时,他们砍伐树木。A建造;B制造;C粉刷。根据下文的语句 they cut down the trees. 可知他们砍伐树木的原因就是建造房屋,build the house表示建造房屋,故选A。
(3)句意:他们还要杀死动物吃它们的肉。A蔬菜;B衣服;C肉。根据语境与选项的提示可知人们杀死动物的主要目的就是获取它们的肉,故选C。
(4)句意:树木在日常生活中非常有用。A仔细;B成功;C有用。根据下文的提示可知树木可以用来制造桌椅,床,说明非常有用,故选C。
(5)句意:他们砍树来做桌子、椅子和床。A介词,一起,表示从属结构;B连词,与,和,表示并列;C连词,但是,表示转折。根据语句的结构可知桌椅与床都是并列的,故选B。
(6)句意:此外,当他们做饭时,他们仍然用一些木材。A吃;B买;C做饭。根据语句的含义是人们烧木头来做饭,故选C。
(7)句意:然而,他们只砍树,却从不种新树。A从不;B总是;C经常。根据后文内容可知,树木减少的主要原因就是人们不知道植树,故选A。
(8)句意:因此,树木越来越少,动物也在死亡。A做饭;B杀死;C死亡。根据语境可知,树木减少的结果就是动物数量的减少,死亡乃至灭绝。故选C。
(9)句意:一个夏天,村子里下了一场大雨。A满满地;B几乎不;C大的。形容词雨大常用副词heavily,故选C。
(10)句意:山上的泥土和石头掉了下来,很快就覆盖了整个村庄。A变成;B覆盖;C带走。根据语境可知泥石流覆盖了村庄,故选B。
【点评】考查完形填空, 首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
6.阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C三个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项。
I left school against the advice of my parents and became a worker in a factory. However, I still tried to 1 my studies in literature (文学) at evening classes.
It was a long walk on cold winter nights and it was 2 to put my heart into Shakespeare with wet shoes and trousers. So I started writing 3 at home.
By chance, I won some prizes for literature. One day a woman from a TV 4 came and told me I had won a national poetry prize. I looked at her 5 and disbelieved what she said. They made a short film of me reading one of my poems. Literature became more 6 for me and I didn't want to 7 in the factory. So I told my parents l wanted to get back to 8 . They were greatly surprised, of course, also 9 . They asked me if l was sure. I told them nothing could 10 me. So, again I came back to class.
1. A. continue | B. stop | C. forget |
2. A. easy | B. terrible | C. hard |
3. A. articles | B. stories | C. poems |
4. A. station | B. newspaper | C. play |
5. A. in danger | B. in surprise | C. in common |
6. A. boring | B. interesting | C. ordinary |
7. A. study | B. write | C. work |
8. A. farm | B. school | C. factory |
9. A. sad | B. angry | C. happy |
10. A. stop | B. save | C. help |
【解析】【分析】文章大意:主要叙述作者违背父母的建议,去工厂里当工人,但是继续在夜校学习文学。并在获得一些文学奖。电视台为他制作一部他读一首诗的短片。因此他对文学越来越感兴趣,决定不再工厂工作回到学校上课。
(1)句意:然而,我仍然试图在夜校继续我的文学学习。A:continue继续;B:stop停止;C:forget忘记。由上文 I left school against the advice of my parents and became a worker in a factory.我违背父母的建议离开学校,在一家工厂当了工人。 和however然而,可知试图继续学习文学。故选A。
(2)句意:在寒冷的冬夜,我走了很长一段路,穿着湿鞋子和裤子,很难把我的心投入莎士比亚的作品中。A:easy容易的;B:terrible可怕的;C:hard困难的。根据上文 It was a long walk on cold winter nights 和 with wet shoes and trousers. 可知穿着湿鞋和裤子,走了长距离的路,聚精会神的投入莎士比亚的作品是很难的,故选C。
(3)句意:所以我只能到家开始写诗。A:articles文章;B:stories故事;C:poems诗。根据下文 One day a woman from a TV came and told me I had won a national poetry prize. 一位电视台的妇女来告诉我,我获得了国家诗歌奖。故选C。
(4)句意:一天,一个电视台的女人来告诉我,我获得了国家诗歌奖。A:station台,车站;B:newspaper新闻;C:play电视剧。TV station电视台,固定短语。故选A。
(5)句意:我惊讶地看着她,不相信她说的话。A:in danger危险地;B:in surprise惊讶地;C:in common共有地。根据句末 disbelieved what she said. 可知惊讶地看着她,故选B。
(6)句意:文学对我来说越来越有趣,我不想在工厂工作。A:boring无聊的;B:interesting有兴趣的;C:ordinary一般的。根据上文 I won some prizes for literature. 我赢的一些文学奖。可知文学对他来说更有兴趣,故选B。
(7)句意:文学对我来说越来越有趣,我不想在工厂工作。A:study学习;B:write写;C:work工作。根据上文 I left school against the advice of my parents and became a worker in a factory. 和 Literature became more interesting for me.可知不想在工厂工作,故选C。
(8)句意:所以我告诉父母我想回学校。A:farm农场;B:school学校;C:factory工厂。根据上文不想在工厂工作,并对文学越来越感兴趣,可知他想回学校进一步学习,故选B。
(9)句意:他们既惊讶又高兴。A:sad悲伤的;B:angry生气的;C:happy高兴的。由上文 I left school against the advice of my parents and became a worker in a factory. 和So I told my parents l wanted to get back to school可知由最初的放弃上学和现在又想回学校上学,父母一定会惊讶和高兴,故选C。
(10)句意:我告诉他们没什么能阻止我。A:stop停止;B:save救;C:help帮助。根据下文 So, again I came back to class. 又回到学校上课,可知没有什么能阻止我。故选A。
【点评】考查完形填空。考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
7.阅读下面短文,从短文后所给的A、B、C三个选项中选出能填入相应空白处的最佳选项。
Living on Earth is like living in a terrarium (玻璃容器). All the water on 1 has always been here. The water never goes away and new water is never created. You might say the water is 2 . Yes. Water changes its form as it moves through the 3 cycle, from liquid (液体) to solid, then to gas. The cycle happens all over again and again. The water cycle 4 to purify (净化) the water. However, once the soil and air are polluted, it is harder for the water to get clean.
More than 70% of the human body is water. Next to oxygen, water is the most 5 part of our life. We drink water. We bathe and shower in water. Each person 6 about 70 gallons of water each day.
Out of all the water on Earth only 1% is flesh water. We can all help protect water by doing things like 7 the tap when we brush our teeth.
Water can get polluted by many different things. Sometimes it 8 when people are careless with the chemicals. Every year thousands of people get sick from 9 water. So everyone must work together to 10 water clean. Our lives depend on it!
1. A. Sun | B. Earth | C. Moon |
2. A. recycled | B. wasted | C. found |
3. A. oil | B. gas | C. water |
4. A. leaves | B. helps | C. makes |
5. A. comfortable | B. useless | C. important |
6. A. uses | B. spends | C. opens |
7. A. putting up | B. looking for | C. turning off |
8. A. gives | B. happens | C. produces |
9. A. fresh | B. clean | C. polluted |
10. A. keep | B. borrow | C. close |
【解析】【分析】文章大意:主要介绍地球上的水只有1%的是淡水,可以供人类使用。人类每天都使用水,水对人类为生活是最重要的,但一旦被污染,人们使用就会患病,我们要保护水的干净。
(1)句意:地球上所有的水一直都在这里。A:Sun太阳;B:Earth地球;C:Moon月亮。根据地理知识,地球上存在着水。故选B。
(2)句意:你可以说水是循环利用的。A:recycled回收;B:wasted浪费;C:found找到。根据下文Water changes its form as it moves through the 3 cycle, from liquid (液体) to solid, then to gas. The cycle happens all over again and again. 可知水是可以循环,故选A。
(3)句意:水在水循环中从液体变成固体,然后变成气体。A:oil油;B:gas气体;C:water水。根据下文 from liquid (液体) to solid, then to gas. The cycle happens all over again and again. 可知这是水的状态的变化主要从水的循环进行的,故选C。
(4)A:水循环有助于净化水。leaves离开;B:helps帮助;C:makes制作。可知物理的知识,正是通过水的循环,有助于进行水的净化。故填B。
(5)句意:除了氧气,水是我们生活中最重要的部分。A:comfortable舒服的;B:useless没用的;C:important重要的。根据下文 We drink water. We bathe and shower in water. Each person 6 about 70 gallons of water each day. 可知生活中离不开水,它对我们的生活最重要的,故选C。
(6)句意:每人每天使用大约70加仑的水。A:uses使用;B:spends花费;C:opens打开。根据上文 We drink water. We bathe and shower in water. 可知每天都使用水,故选B。
(7)句意:我们都可以做一些像刷牙时打开水龙头之类的事情来保护水。A:putting up张贴;B:looking for寻找;C:turning off关闭。根据上文 Out of all the water on Earth only 1% is flesh water. 地球上所有的水中只有1%是淡水。所以我们要节约用水,通过刷牙时通过关闭水龙头来保护水。故选C。
(8)句意:有时,当人们对化学物质不小心时,就会发生这种情况。A:gives给;B:happens发生;C:produces生产。it是指上文的水被污染这种情况,下文 are careless with the chemicals. 对化学物质的不小心时,就会发生污染水源,故选B。
(9)句意:每年由数千人因污染的水而患病。A:fresh新鲜的;B:clean干净的;C:polluted污染。根据get sick患病,可知是饮用了被污染的水造成的,故选C。
(10)句意:所以每个人都必须一起努力保持水的清洁。我们的生活就靠它A:keep保持;B:borrow借进;C:close关闭。根据上文数千人饮用被污染的水而患病,所以我们必须保持水干净。故选A。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
8.通读下面短文,掌握其大意,然后在各题所给的四个选项中(A、B、C、和D)中选出一个最佳选项。
Li Ming comes out of the train station. He wants to see his friend, Lin Tao. Lin Tao is a 1 . He works in Xiaoshan Hospital in this city. But Li Ming 2 the way to the hospital. This is his 3 visit to this city.
Li Ming walks on the 4 . Soon he comes to a school. Some students 5 out of the school gate. He comes over and 6 ,"Excuse me, can you tell me the way to Xiaoshan Hospital?"
"Yes, I live near here. 7 uncle works in that hospital, too. It's not 8 here. Go along this road to the end, and you'll find the 9 on your right. You will not 10 it," a boy says, "It's about 500 meters from here."
"Thank you very much!"
1. A. student | B. friend | C. teacher | D. doctor |
2. A. knows | B. know | C. don't know | D. doesn't know |
3. A. first | B. one | C. two | D. last |
4. A. school | B. hospital | C. street | D. train |
5. A. are looking | B. are seeing | C. are walking | D. are singing |
6. A. tells | B. asks | C. speaks | D. talks |
7. A. Mine | B. Me | C. My | D. I |
8. A. far | B. away from | C. far away | D. far from |
9. A. school | B. hospital | C. station | D. bank |
10. A. miss | B. find | C. take | D. give |
【解析】【分析】这是一篇记叙文,主要讲述李明如何去找在中山医院上班的朋友。
(1)考查名词词义辨析。联系下文提到,Lin Tao在医院工作,那他就是医生,A.student学生 B.friend朋友 C.teacher老师 D.doctor医生,故选D。
(2)考查动词词义辨析。根据下文可知Li Ming不认识路,且主语是第三人称单数,故情态动词是does,且是否定形式,故选D。
(3)考查序数词词义辨析。根据文意可知Li Ming“第一次来到这个城市”,A.first第一个 B.one一个 C.two两个 D.last最后一个,故选A。
(4)考查名词词义辨析。根据上下文,可知Li Ming独自在街上行走,A.school学校 B.hospital医院 C.street街道 D.train火车,故选C。
(5)考查动词词义辨析。Li Ming来到一所学校,看见几位学生正走出校门,应使用现在进行时,A.are looking正在看 B.are seeing正在看 C.are walking正在走 D.are singing正在唱,故选C。
(6)考查动词词义辨析。联系上下文可知他是在询问,A.tells告诉 B.asks询问 C.speaks讲 D.talks谈论,故选B。
(7)考查代词词义辨析。根据文意可知是“我的叔叔”,应用形容词性物主代词my ,A.Mine我的 B.Me我 C.My我的 D.I我,故选C。
(8)考査固定短语辨析。联系上下文可知它离这里很远,far (away) from,意为“远离”,故选D。
(9)考查名词词义辨析。联系上下文可知,Li Ming 询问的是 Zhongshan Hospital ,A.school学校 B.hospital医院 C.station站 D.bank银行,故选B。
(10)考查动词词义辨析。A.miss错过 B.find找到 C.take拿 D.give给,You can't miss it.在指路中经常使用,故选A。
【点评】考查日常生活类的完形填空,难度不大。
9.先通读下面短文,掌握其大意,然后从各小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个最佳答案。
I like to go shopping on weekends. 1 Saturday morning, I usually get up very late. I wash my face and then go out to 2 morning exercises. It is about 8:20a.m. After I eat my breakfast, I often go to a shopping center 3 my mother.
The shopping center is near our home, so we 4 there. It 5 about 20 minutes to 6 there on foot. The shopping center has a good name. It is called "新世纪购物中心" in Chinese. It doesn't have an 7 name. Can you help to put it into English? It is new 8 big. 9 many things there, such as(诸如) TVs, fridges, bikes, computers, clothes, food and books. There are many 10 there. There are men and women, the old and the 11 . Parents must look after their children. The shopping center is so 12 . Young children may get lost in it. 13 do many people come here to buy things? Because the things there are usually 14 . The workers there are always friendly. If you come to my home, I can take 15 there and have a look.
1. A. In | B. On | C. At | D. From |
2. A. make | B. do | C. run | D. play |
3. A. for | B. do | C. with | D. of |
4. A. take a bus | B. take a train | C. walk | D. on foot |
5. A. makes | B. takes | C. plays | D. cost |
6. A. get | B. get to | C. come | D. come to |
7. A. old | B. big | C. English | D. Chinese |
8. A. but | B. with | C. or | D. and |
9. A. There is | B. There are | C. They are | D. They're |
10. A. students | B. people | C. children | D. teachers |
11. A. tall | B. short | C. young | D. small |
12. A. good | B. big | C. small | D. little |
13. A. What | B. Who | C. Why | D. When |
14. A. expensive | B. good | C. big | D. new |
15. A. you | B. them | C. him | D. her |
【解析】【分析】本文属于记叙文阅读,作者通过这篇文章向我们介绍了作者家附近的一个购物中心。
(1)考查上下文的联系,根据…… Saturday morning, I usually get up very late. 可知在周日的早上我通常起床很晚,具体的某一天用on,故选B。
(2) 考查上下文的联系,根据I wash my face and then go out to …… morning exercises. do exercises为锻炼,故选B。
(3)考查上下文的联系,根据 After I eat my breakfast, I often go to a shopping center ……my mother.可知在吃完早饭之后,我和妈妈经常去购物中心,故选C。
(4)考查上下文的联系,根据The shopping center is near our home, so we……there. 可知购物中心离我家很近,因此我们走路过去,故选C。
(5)考查上下文的联系,根据 It …… about 20 minutes to …… there on foot.可知走路过去大约花费二十分钟,故选B。
(6) 考查上下文的联系,根据 It …… about 20 minutes to …… there on foot.可知走路过去大约花费二十分钟,故选A。
(7)考查上下文的联系,根据It doesn't have an…… name. Can you help to put it into English? 可知它还没有一个英文名字,故选C。
(8)考查上下文的联系,根据It is new …… big可知这个购物中心很大而且很新,故选D。
(9)考查上下文的联系,根据 …… many things there, such as(诸如) TVs, fridges, bikes, computers, clothes, food and books.可知这里有很多东西,故选B。
(10)考查上下文的联系,根据There are many…… there. There are men and women可知这里有很多的人,故选B。
(11)考查上下文的联系,根据 There are men and women, the old and the ……可知与old对应的是young,故选C。
(12)考查上下文的联系,根据 The shopping center is so ……. Young children may get lost in it.可知这个购物中心很大,孩子们可能会迷路,故选B。
(13)考查上下文的联系,根据 …… do many people come here to buy things? 可知此处是询问为什么很多人来这买东西,故选C。
(14)考查上下文的联系,根据Because the things there are usually ……可知因为这里的东西都很好,故选B。
(15)考查上下文的联系,根据If you come to my home, I can take …… there and have a look.可知此处是指如果你来我家,我可以带你看看,故选A。
【点评】对于此类题型的解答,可以将整个文段首先浏览一遍,大概理解意思。答题过程中,根据所提供的答语或是后文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到文章中逐一的作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。
10.完形填空
Tom is a young man. He eats and sleeps a lot, 1 works a little. He doesn't like to learn, so he 2 little. He can't do any difficult work, so he has to look 3 an easy job. One day he finds a job on a farm. When it's work time, he always says he's tired and 4 . So he gets less money than the others. 5 is coming. The workers are getting ready for the next year. Only Tom does 6 . The farmer tells him to cut down trees in the forest. The young man goes there with a 7 . He feels terrible in the forest and 8 about the animals. So he looks around and sings loudly. Nobody knows 9 he's singing.
After three days, Tom hasn't cut down any trees. The farmer wants to find out how the young man is doing. He's 10 when he finds Tom sitting on the chair, cutting the tree. “Why are you sitting here to cut the tree?” asks the farmer. “Because I can't work if I am lying(躺)down, sir.”
1. A. and | B. but | C. when | D. though |
2. A. forgets | B. speaks | C. knows | D. exercises |
3. A. at | B. after | C. around | D. for |
4. A. rests | B. eats | C. answers | D. plays |
5. A. Spring | B. Summer | C. Fall | D. Winter |
6. A. everything | B. something | C. nothing | D. anything |
7. A. ball | B. chair | C. book | D. bed |
8. A. thinks | B. talks | C. worries | D. cares |
9. A. where | B. what | C. when | D. how |
10. A. angry | B. late | C. happy | D. shy |
【解析】【分析】短文大意:汤姆是个年轻人。他吃和睡很多,但工作很少。他不喜欢学习,所以他知道的很少。他不能做任何困难的工作,所以他寻找轻松的工作。
(1)B考查连词及语境理解。句意:他吃得很多,睡得更多,但工作却少了。and 和;but 但是;when当……的时候;though尽管。空白前后句之间是转折关系,所以选B。
(2)C考查动词及语境理解。句意:所以他知道的很少。forgets 忘记;speaks 说;knows知道;exercises练习。联系前句He doesn't like to learn可知该选C。
(3)D考查介词及语境理解。句意:他不能做任何困难的工作,所以他得寻找轻松的工作。at在;after 在……之后;around在周围;for为。Look for寻找,所以选D。
(4)A考查动词及语境理解。句意:当工作的时候,他总是说他很累要休息。rests 休息;eats吃;answers回答;plays玩。联系前面的he always says he's tired可知该选A。
(5)D考查名词及语境理解。句意:冬天来临。工人们正在为下一年做好准备。Spring 春天;Summer夏天; Fall秋天;Winter冬天。联系下句The workers are getting ready for the next year可知该选D。
(6)C考查复合不定代词及语境理解。句意:只有汤姆什么也没做。 Everything每件事; something 某事;nothing没有事;anything任何事。可知该选C。
(7)B考查名词及语境理解。句意:那个年轻人带着椅子去了那里。Ball球;chair椅子;book书;Bed床。联系后文中when he finds Tom sitting on the chair, cutting the tree.可知该选B。
(8)C考查动词及语境理解。句意:在森林中他觉得可怕,担忧动物。thinks 想;talks 谈话;worries 担忧;cares关心。联系并列成分feels terrible in the forest可知该选C。
(9)B考查疑问词及语境理解。句意:没有人知道他唱的是什么。Where哪里;what 什么;when 何时;how怎样。根据句意结合语境可知该选B。(10)A考查形容词及语境理解。句意:当他发现汤姆坐在椅子上剪树时他生气啦。angry发怒的;late迟的;happy愉快的;shy害羞的。联系后文中“Why are you sitting here to cut the tree?” asks the farmer可知该选A。