
一、单选题
1. We are all ______ about the ______ news.
A.exciting; exciting B.excited; exciting
C.exciting; excited
2. —How funny Victor is!
—Yes, he is ______ man I know.
A.funny C.the funniest
3. —______ do you watch TV every week?
—Less than two hours. I often have much homework to do.
A.How many C.How often
4. It's raining so ______ that we can ______ go out.
A.hard; hard C.hard; hardly
5. Everyone knows the Yellow River isn't so ______ as the Yangtze River.
A.long C.longest
6. My sister is ______ than me.
A.much taller C.very taller
7. Larry often helps to ______ the best in me.
A.bring up C.bring in
8. People always make many friends. Some friends are the same them ______, but otherfriends may be different ______ them.
A.with; to C.as; from
9. He is very funny. He can make everyone ______.
A.laugh C.laughing
10. To save trees, it's necessary for us to use ______ sides of the paper.
A.either C.both
二、完形填空
A rich man had a lazy son. He wanted his son to be(1)______ and responsible. One day he told his son to go out and make some money.(2)______ he didn't, he wouldn't have his meal at night.
The boy was afraid and he cried in front of his mother. Her heart melted at the sight of(3)______ in her sons eyes. At first, she gave him a gold coin. In the evening the son showed his father the coin. The father then asked him to throw it into a well. The son did as his father told him(4)______.
The father was a wise man and guessed that the coin was from his(5)______. The next day he sent his wife to her parents' town and asked his son to go out and make money again.
With(6)______ helping him, the son had to go to the market to look for a job. Finally, a shopkeeper told him that he could(7)______ him a gold coin if he carried the heavy boxes to his house. The son couldn't refuse and after a long time, he succeeded in carrying the boxes to the man's house and got the money. He was wet all over and(8)______. As he returned home and sowed the money to his father, his father asked him to throw it into the well.
The son almost(9)______ out, "Father, my body is aching and my back has a rash(疹子). It's not(10)______ for me to earn the money!"
The father smiled. One feels the pain only when the fruits of hard work are wasted(浪费).
(1)
A.outgoing C.hard-working
(2)
A.Unless C.If
(3)
A.pictures C.water
(4)
A.at once C.at the moment
(5)
A.grandfather C.wife
(6)
A.anybody C.nobody
(7)
A.leave C.agree
(8)
A.happy C.tired
(9)
A.went C.cried
(10)
A.good C.difficult
三、阅读理解
The Long Night
| This is David Reilly's first book... David became a writer after teaching English for several years. Maha is a nurse in northern New Zealand. She works in a small hospital. One day a baby is so ill that Maha has to drive all night to get her to the nearest big city. They have a lot of problems getting there and… |
(1)The Long Night was written by ______.
A.Maha C.a singer
(2)The Long Night is ______.
A.a newspaper C.a story
Name: Despicable Me
Directors: Pierre Coffin
Chris Renaud
Writer: Sergio Pablos(story)
Shown Date: 9 June, 2015(USA)
10 June 2015(Britain)
24 June, 2015(Canada)
Genre: Animation/Comedy/Family
Ticket Price: $40(18 years old and older)
| $20(5-18 years old) |
(1)What is the name of the movie?
A.Despicable Me. C.Sergio Pablo.
(2)When is the movie being shown in Britain?
A.On 9 June, 2015. B.On 10 June, 2015.
C.On 24 June 2015.
(3)If the 8-year-old David and his mother go to the movie, they should pay ______.
A.$40 C.$80
It was a Christmas night. I was an unlucky nurse who had to work on such a beautiful festival. When I was complaining(抱怨)about it, three people appeared at my desk—a tired woman and two children.
"Are you all sick?" I asked doubtfully because they seemed all right.
"Yes," the woman answered weakly and lowered her head.
But when they started to present their problems, things because unclear. One child had a fever, but his temperature was OK. The other child had an earache, but she could not tell me which ear hurt. It seemed that the mother was pretending(假装)to cough.
Something was wrong. But I only explained that it might take a while before a doctor could meet them. "Take your time, please," said the mother. I checked their charts—no address. Suddenly I knew, they were homeless while the hospital was warm.
The family huddled(蜷缩)together under the Christmas tree, smiling and talking with each other sweetly. Quietly, I went back the nurses' station and told them what happened in the waiting room. It was just like God sending us a gift on Christmas Day. The nurses' station suddenly came back to life. All the nurses went into action for "a Christmas emergency(急诊)".
We took out our meals for our Christmas "patients". We also put together oranges and apples as presents. We tried to exceed the needs of a family who needed only a warm place on Christmas night. Later, the little girl kissed me and said, "Thanks for being our angel(天使)."
(1)Before the family appeared in the hospital, the writer was very ______.
A.proud C.pleased
(2)The family came to the hospital because ______.
A.they came to visit a patient B.they were all sick
C.they were homeless
(3)The nurses offered the family meals and gifts in order to ______.
A.make them feel at home B.make them leave
C.make them feel upset
(4)What does the underlined word "exceed" in this passage mean?
A.降低 超出 拒绝
(5)From the story, we learn that ______.
A.homeless people often tell lies
B.a hospital is a good place to spend Christmas night
C.we should always be friendly and kind to those in need
With online booksellers becoming popular, traditional(传统的)bookstores seem to be dying out. But is it true? Many bookstores are now trying everything to make themselves more attractive to readers. Some of them do a good job.
Commonly, online stores have more books than traditional bookstores. So some traditional ones only sell one kind of books to win the hearts of a group of people. Trends Lounge(时尚廊)in Beijing is such a place for art lovers. You can find walls of books about arts and design there.
Some other bookstores are trying to make themselves more than just a bookstore. The Eslite Bookstore in Taipei has fashion stores, cafe's and galleries(画廊). It also has lots of reading-related activities like talks with famous writers. All these make the bookstore a cultural landmark(地标)in Taipei. Eslite also opened a store in Suzhou in 2015.
Some bookstores even go one step further. They have become tourist spot(旅游景点)by showing what the cities are like. Hong Kong has many second-floor bookstores. They are upstairs because the rents(租金)of street-level stores are too high.
It's true that a great bookstore can make people love reading in many ways. After all, you can't touch the paper, smell the print or spend the whole day reading books in an online bookstore.
(1)Which of the following bookstores has become a cultural landmark?
A.Trends Lounge in Beijing. B.The Eslite Bookstores in Taipei.
C.The Eslite Bookstores in Suzhou.
(2)The underlined word "attractive" means ______ in Chinese.
A.有吸引力的 有号召力的 有影响力的
(3)Many Hong Kong bookstores are on the second floor because ______.
A.the rents of street-level stores are too high
B.their books are of low quality
C.bookstores are not popular there
(4)We can learn from the passage that ______.
A.traditional bookstores will die out soon
B.many music lovers like to go to Trends Lounge
C.people can make friends and shop in the Eslite Bookstore
(5)What is the main idea of the passage?
A.Online bookstores will replace(代替)traditional bookstores.
B.How traditional bookstores change to interest readers.
C.Why people still need traditional bookstores.
Can you sing or dance? Do you ride a unicycle(独轮车)? Do magic tricks? Drink a glass of milk in ten seconds? Recite poems from memory? Well, you've got talent, my friend! And what better time to show it than at the school talent show!
Middle school talent shows in the U.S. happen every year. Whatever you're good at, you have five minutes to show the world. It's early in the school year and kids can become little celebrities(明星). The shy boy who spends his evenings practicing Spanish guitar will surprise his classmates with beautiful music. The sporty girl on the soccer team will wow(使惊叹)the crowd with her sweet singing voice. Everyone has a chance to shine. Almost anyone can do almost anything in a talent show. As long as your act isn't rude or illegal(不合法的), it's a "go".
On the day of the show, all the students sit in the school gymnasium, ready to cheer for the skills(技能)of their classmates. Many of today's stars started their careers(职业)in school talent shows—Madonna, Britney Spears and Justin Timberlake all showed their skills early in life. Though you're not Justin Bieber, you can become a star in your own right at your middle school talent show.
(1)Which of the following is TRUE about the school talent show in the U.S.?
A.It happens at the beginning of every term.
B.A student has five minutes on stage.
C.Shy boys and quiet girls don't like it.
(2)What does the underline word "it" in the first paragraph refer to?
A.talent C.memory
(3)You can't take part in the talent show if ______.
A.you are a new student B.you can't play the guitar well
C.your act is against the law
(4)From the last paragraph, we know that ______.
A.many of today's stars also take part in school talent shows
B.the talent show is the first step for all stars
C.you can't be as famous as Justin Bieber
(5)What does the passage mainly talk about?
A.American students' talent.
B.American middle school talent shows.
C.Stars' early careers(事业).
四、任务型阅读
阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题。
Dogs are known as humans' friends. But in the British woman Caroline's eyes, her dog Sam means more. This special dog has completely changed her life.
Caroline had some hearing loss when she was a child, but she could live a normal life. However, when she was in her twenties, her hearing loss got worse and even simple conversations could be very tiring. Since 2007, she has lived in a quiet world with almost no sound.
One day when Caroline was shopping in a big shop, suddenly she found she was the only person there. All the other people left as the fire alarm went off. But she didn't hear it at all. She knew that it was time for her to ask for help.
Caroline wrote to Hearing Dogs for deaf people, a famous charity in the UK, to apply(申请)for a hearing dog. Later the hearing dog Sam came into her life. Since then, her life has been different. Sam alerts(使意识到)Caroline to the alarm clock in the morning to help her get to work. He also alerts her to the doorbell, fire alarms and smoke alarms. With Sam, Caroline can go out whenever and wherever she wants to go.
"With Sam by my side, I now have my confidence back. He looks at me as if to say 'It's fine—I can hear. I will let you know what you need to know'," said Caroline excitedly. "I feel safe. I cannot imagine life without him."
(1)When did Caroline lose some of her hearing? ______
(2)Why did all the people leave the shop except Caroline? ______
(3)Can Caroline go out at any time with Sam? ______
(4)What is Hearing Dogs? ______
(5)How do you like hearing dogs? ______
阅读下面的短文,将划线的句子翻译成英文或者中文。
(1)在英国,许多人决定不吃肉. And around 2,000 people are giving up meat and becoming vegetarians(素食者)in Britain every week. There's even a National Vegetarian Week every year to encourage people not to eat meat.
Vegetarians and vegans(严格的素食主义者)
Vegetarians are people who don't eat meat and vegans are people who don't eat or use any animal products.(2)They are becoming more and more common in UK culture. A recent survey showed that 3 million people(5.7 percent of the country's population)were vegetarians.
A healthy diet
So why are British people cutting out meat?(3)Many people are unhappy because animals are killed and meat production(生产)is bad for the environment. Worries about food safety, for example mad cow disease, also play a part. At the same time,(4)其他人选择改变他们的饮食习惯来变得更健康. According to the Vegetarian Society, a diet without meat could help reduce the risk of certain cancers, as well as heart disease and high blood pressure.
Organic(有机的)farming
As for UK's food production, many people want their food to be organically produced. Organic famers use very few or no chemicals(化学制品). Organically farmed animals also have more living space and more good food. Because of those reasons, organic food is healthier.(5)The TV reports that three out of every four UK families now buy some kinds of organic food.
参与试题解析
2021年湖南省株洲市某校初二(下)期中考试英语试卷
一、单选题
1.
【答案】
B
【考点】
ing形容词和ed形容词
【解析】
此题暂无解析
【解答】
B 考查形容词的辨析。ed形式的形容词多形容人或其他生物的情绪或感受;ing形式的形容词多形容客观事物体现在外的性质,其修饰的对象多不具有生命。句意:我们对这个令人兴奋的消息都感到很兴奋。第一空,主语we是人,形容人的主观感受,用excited;第二空,news是客观事物,描述客观事物的属性的,应用exciting。故选B。
2.
【答案】
C
【考点】
形容词的比较级和最高级
【解析】
句意:——Victor多么有趣啊!
——是的,他是我认识的人中最有趣的人。
【解答】
C 考查形容词的最高级。句意:——Victor多么有趣啊!——是的,他是我认识的人中最有趣的人。funny有趣的;funnier更有趣的;the funniest最有趣的。故选C。
3.
【答案】
B
【考点】
特殊疑问句
【解析】
——你每周看多长时间电视?
——少于两小时,我经常有很多作业要做。
【解答】
B 考查特殊疑问句。句意:——你每周看多长时间电视?——少于两小时,我经常有很多作业要做。how many用于对可数名词数量的提问;how long用于对时间多久的提问;how often用于对频率的提问。根据答句Less than two hours推断是对时间多久的提问,故选B。
4.
【答案】
C
【考点】
副词辨析
【解析】
此题暂无解析
【解答】
C 考查副词辨析。句意:雨下得太大了,以至于我们几乎走不出去。hard艰难地;猛烈地;hardly几乎不。第一个空,形容雨下得大应用hard;第二个空,表示“几乎走不出去”,应用hardly。故选C。
5.
【答案】
A
【考点】
形容词的原级比较
【解析】
每个人都知道黄河没有长江长。
【解答】
A 考查形容词原级的比较。句意:每个人都知道黄河没有长江长。根据题干可知考查的是句型“not as(so)…as…”不如……,和……不一样。这是同级比较,用形容词或副词原形,故选A。
6.
【答案】
A
【考点】
形容词的比较级和最高级
【解析】
我的姐姐比我高。
【解答】
A 考查形容词的比较级的修饰词。句意:我的姐姐比我高。tall高的,形容词,其比较级是taller,修饰词用much。故选A。
7.
【答案】
B
【考点】
固定搭配
其他动词短语
【解析】
句意:拉里经常帮助我发挥最好的一面。
【解答】
B 考查动词短语辨析。句意:拉里经常帮助我发挥最好的一面。bring up养大,养育;bring out使显露;bring in引入,采用。bring out the best in sb.“发挥某人最好的一面”,故选B。
8.
【答案】
C
【考点】
固定搭配
介词辨析
【解析】
人们经常交很多朋友。一些朋友和他们 相似,但是另一些朋友和他们不同。
【解答】
C 考查固定搭配。句意:人们经常交很多朋友。一些朋友和他们相似,但是另一些朋友和他们不同。固定短语:the same as...和……相同;be different from...与……不同。故选C。
9.
【答案】
A
【考点】
使役动词
【解析】
此题暂无解析
【解答】
A 考查使役动词。结合选项可知句意为:他很搞笑。他总能让每个笑。make sb. do表示“让某人做某事”,make为使役动词,其后跟动词不定作宾补时要省略to,故选A。
10.
【答案】
C
【考点】
不定代词
代词辨析
【解析】
句意:为了保护树木,我们有必要用纸的两面。
【解答】
C 考查不定代词辨析。句意:为了保护树木,我们有必要用纸的两面。A 两者任一,后接名词单数;B 都(三者或三者以上),后接名词复数;C 两者都,后接名词复数。结合句意,要用纸的两面,且空后sides是名词复数,故选C。
二、完形填空
【答案】
C
C
B
A
C
C
B
C
C
B
【考点】
记叙文完形
形容词辨析
动词辨析
名词辨析
人物故事类
连词辨析
代词辨析
固定搭配
不定代词
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)C 考查形容词辨析。根据上文“一个富人有一个很懒的儿子”可知,此处指他希望儿子成为一个“辛勤的”人。A 外向的;B 勇敢的;C 刻苦的。故选C。
(2)C 考查连词辨析。结合语境可知句意为“如果他没有,他晚上将不能吃晚饭”。A 除非;B 直到……为之;C 如果。故选C。
(3)B 考查名词辨析。根据上文儿子在妈妈面前哭,可知此处指妈妈一看到儿子眼中的泪水就心软了。A 照片;B 眼泪;C 水。故选B。
(4)A 考查固定搭配。A 马上;B 迟早;C 此刻。结合语境可知,当他爸爸告诉他这样做的时候,他马上做了。故选A。
(5)C 考查名词辨析。根据下文The next day he sent his wife to her parents' town and asked his son to go out and make money again.中的提示词wife可知,爸爸猜到儿子的硬币是从妻子那里获得的。故选C。
(6)C 不定代词辨析。根据上文,他让妻子去她父母家里可知,没有人帮助儿子了。A 任何人;B 某人;C 没有人。故选C。
(7)B 考查动词辨析。根据语境可知,有一个店主告诉他,如果他把沉重的箱子搬到家里,他可以付给他一枚金币。pay“支付”。故选B。
(8)C 考查形容词辨析。根据语境可知,他浑身湿透了并且很累。A 快乐的;B 生气的;C 疲惫的。故选C。
(9)C 考查动词辨析。根据语境可知,此处指儿子几乎哭喊了。A 去;B 笑;C 哭。故选C。
(10)B 考查形容词辨析。根据语境可知,儿子说赚到这笔钱对他来说并不容易。A 好的;B 容易的;C 困难的。故选B。
三、阅读理解
【答案】
B
B
【考点】
细节理解题
应用文阅读
文学作品类阅读
【解析】
这是一篇应用文,介绍了一本书。
【解答】
(1)B 细节理解题。根据This is David Reilly's first book...可知,The Lams Night 是David Reilly的书。故选B。
(2)B 细节理解题。根据This is David Reilly's first book.可知这是David Reilly的第一部书。故选B。
【答案】
A
B
B
【考点】
应用文阅读
细节理解题
广告布告类阅读
推理判断题
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)A 细节理解题。根据Name: Despicable Me可知,电影的名字为Despicable Me。故选A。
(2)B 细节理解题。根据10 June 2015(Britain)可知,在英国上映的时间为2015年6月10日。故选B。
(3)C 推理判断题。根据Ticket Price: $40(18 years old and older);$20(5-18 years old)可知,超过18岁的票价为40/人,5到18岁的票价为20。故八岁的戴维和妈妈一共应支付60美元。故选C。
【答案】
B
C
A
B
C
【考点】
推理判断题
词义猜测题
细节理解题
记叙文阅读
人物故事类阅读
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)B 细节理解题。根据第一段When I was complaining(抱怨)about it, three people appeared at my desk—a tired woman and two children.可知,当这一家人出现的时候,作者感觉不高兴,有所抱怨。故选B。
(2)C 细节理解题。根据第五段中Suddenly I knew, they were homeless while the hospital was warm.可知,这一家人去医院是因为无家可归,故选C。
(3)A 细节理解题。根据最后一段中We also put together oranges and apples as presents. We tried to exceed the needs of a family who needed only a warm place on Christmas night.可知,护士给这一家人一些食物和水果,让他们感觉到这里像家一样温暖,故选A。
(4)B 词义猜测题。根据倒数第二段作者返回护士站,以及最后一段We took out our meals for our Christmas "patients". We also put together oranges and apples as presents.可知,护士们拿出自己的饭让那一家人吃,还把橘子和苹果放在一起送给他们作礼物,由此可见,在圣诞夜护士们正在尽力照顾那一家人,那一家人来医院仅指望得到一个温暖的地方,没想到护士们所做的事情不仅仅满足了他们,显然已经超出了他们的需要。可推知,此处exceed意为“超出”。故选B。
(5)C 推理判断题。阅读全文可知,作者在圣诞节值班,护士们为了让无家可归的一家人感觉像在家里一样,给他们提供食物,并送给他们礼物,结合全文最后一句"Thanks for being our angel(天使)."可知,我们从这个故事中可以学到我们应该对那些需要帮助的人友好和善良。故选C。
【答案】
B
A
A
C
B
【考点】
主旨大意题
推理判断题
词义猜测题
细节理解题
说明文阅读
社会文化类阅读
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)B 细节理解题。根据第三段The Eslite Bookstore in Taipei has fashion stores, cafe's and galleries(画廊)... All these make the bookstore a cultural landmark(地标)in Taipei.可知,台北的Eslite书店已经成为了文化地标。故选B。
(2)A 词义猜测题。根据第一段的内容可知,随着网上书店越来越受欢迎,传统书店似乎正在逐渐消失。因此许多书店现在正想方设法使自己对读者更具吸引力。attractive应表示“有吸引的”。故选A。
(3)A 细节理解题。根据第四段Hong Kong has many second-floor bookstores. They are upstairs because the rents(租金)of street-level stores are too high.可知,有许多二楼书店。他们在楼上,因为街上商店的租金太高了。故选A。
(4)C 推理判断题。根据第三段The Eslite Bookstore in Taipei has fashion stores, cafe's and galleries(画廊).可知,台北的Eslite书店有时装店、咖啡馆和画廊。因此可以购物和交友,故选C。
(5)B 主旨大意题。通读全文可知,随着网上书店越来越受欢迎,许多书店现在正想方设法使自己对读者更具吸引力。一些传统的书籍只卖一种书,赢得了一群人的心,其他一些书店正在努力使自己不仅仅是一家书店,有些书店甚至通过展示城市的面貌而成为旅游景点。一家好书店能让人们从很多方面喜欢阅读。因此C项“传统书店如何转变为读者感兴趣的书店。”可以点明文章主旨。故选B。
【答案】
B
A
C
A
B
【考点】
说明文阅读
细节理解题
学习教育类阅读
代词指代题
主旨大意题
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)B 细节理解题。根据第二段Whatever you're good at, you have five minutes to show the world.无论你擅长什么,你有五分钟来展示你的世界,可知学生有五分钟的时间在舞台上展示。故选B。
(2)A 代词指代题。根据第一段Well, you've got talent, my friend!噢,你有天赋,我的朋友!可知,it指代天赋。故选A。
(3)C 细节理解题。根据第二段As long as your act isn't rude or illegal(不合法的), it's a "go".只要你的行为不的粗鲁或是不合法的,都可以展示,可知非法的内容不可以参加才艺秀。故选C。
(4)A 细节理解题。根据第四段Many of today's stars started their careers(职业)in school talent shows今天的许多明星在学校才艺秀中开始了他们的职业生涯,可知,今天的许多明星也参加学校才艺秀。故选A。
(5)B 主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了美国中学的才艺秀。中学才艺秀在美国每年都举行,每个学生有五分钟的时间展示,许多明星的职业生涯从学校才艺秀开始。故选B。
四、任务型阅读
【答案】
(1)When she was a child.
(2)Because the fire alarm went off.
(3)Yes, she can.
(4)Hearing Dogs are dogs for deaf people.
They are helpful.
【考点】
记叙文阅读
日常生活类阅读
回答问题型
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)When she was a child. 根据第二段Caroline had some hearing loss when she was a child可知,卡罗琳小时候听力有点下降。
(2)Because the fire alarm went off. 根据第二段All the other people left as the fire alarm went off.可知,由于火警警报响起,所有人都离开了。
(3)Yes, she can. 根据倒数第二段With Sam, Caroline can go out whenever and wherever she wants to go.可知,有了Sam,Caroline可以随时随地去她想去的地方。
(4)Hearing Dogs are dogs for deaf people. 根据第四段Caroline wrote to Hearing Dogs for deaf people可知,Hearing Dogs是为了帮助聋人的犬类。
(5)They are helpful. 根据文章内容可知,盲人助听犬可以帮助聋人生活,使他们觉得安全。因此它们是有帮助的。
【答案】
(1)In Britain, many people decide not to eat meat.,(2)在英国文化中,他们变得越来越普遍。,(3)很多人不高兴因为动物被杀死并且肉类生产对环境有害。,(4)Others choose to change their eating habbit to be healthier.,(5)据电视报道,现在每四个英国家庭中就有三个家庭买多种有机食物。
【考点】
说明文阅读
社会现象类阅读
双向翻译
【解析】
此题暂无解析
【解答】
(1)In Britain, many people decide not to eat meat. 决定做某事:decide to do sth.,动词不定式的否定在to前加not。故译为:In Britain, many people decide not to eat meat.
(2)在英国文化中,他们变得越来越普遍。more and more...意为“越来越……”,common意为“常见的,普遍的”。故译为:在英国文化中,他们变得越来越普遍。
(3)很多人不高兴因为动物被杀死并且肉类生产对环境有害。unhappy意为“不高兴的”;because“因为”,表示原因;be bad for“对……有害”。故译为:很多人不高兴因为动物被杀死并且肉类生产对环境有害。
(4)Others choose to change their eating habbit to be healthier. 其他人:others;选择做某事:choose to do sth.;饮食习惯:eating habbit;更健康的:healthier。故译为:Others choose to change their eating habbit to be healthier.
(5)据电视报道,现在每四个英国家庭中就有三个家庭买多种有机食物。out of every意为“每几个中有几个”;organic food意为“有机食物”。故译为:据电视报道,现在每四个英国家庭中就有三个家庭买多种有机食物。
