
一、英语任务型阅读
1.任务型阅读
Boys and girls, welcome to our radio club! Our club is very important in our school now. It was started by Tom ten years ago. When he found it was too quiet during the lunchtime, Tom advised the headmaster to set up a radio club, and he agreed. What great advice! Thanks to Tom, we have had many different programmes to listen to at lunchtime from then on. There is Music Time for us to listen to popular music. And you can hear your favourite songs if you tell us ahead of time. We can give advice on problems too. For example, how should we prepare for exams and how should we make friends? And we can also send your best wishes to your friends or teachers on special days. Do you have a good voice? Can you come here to work on time? If the two answers are "Yes", join us now, please!
根据短文内容列要点。
This is some information about a radio club.________ started the club.
There are ________ programmes in the club. Students can listen to music in Music Time. Students can get advice on ________. It can also send ________ to your friends and teachers. To join the club, you need to have a good ________ and work on time.
【答案】 Tom;many;problems;wishes;voice
【解析】【分析】本文一些关于广播俱乐部的信息。
(1)根据 It was started by Tom ten years ago 这是汤姆十年前开始的 ,可知Tom创办了这个俱乐部,故答案是Tom。
(2)根据 we have had many different programmes ,可知俱乐部有许多不同节目 , 故答案是many。
(3)根据 We can give advice on problems too , 可知学生可以就问题得到建议 , 故答案是problems。
(4)根据 we can also send your best wishes to your friends , 可知我们也可以向你的朋友转达你最美好的祝愿 , 故答案是wishes。
(5)根据 Do you have a good voice ,可知加入俱乐部需要好嗓子,故答案是voice。
【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
2.根据短文理解,回答下列各题。
CCTV reported that every year Chinese people throw away a lot of food; it can feed 200 million people for a year.
Do we have too much food? Of course not. According to the UN World Food Program, there were 925 million hungry people around the world in 2010. Six million children die of hunger every year.
Luckily, a number of people have realized the importance of saving food. Last November, Li Hong, a waitress in a restaurant in Nanjing, lost her job because she took some leftover(剩余的)food home for her son. Many people are by her side and criticized(批评)the waste behavior.
What should we do in our daily life to waste less food? Here are some tips:
①Don't order too much food in a restaurant. Only order as much as you want to eat. If you cannot eat all the food you order, take the rest of it home.
②Don't be too picky(挑剔的)about food. Some food may not taste great, but your body needs it.
③Don't keep too much food at home, especially vegetables and fruit.
“Every grain on the plate comes from hard work(谁知盘中餐, 粒粒皆辛苦).” It tells us everybody must save food.
(1)How many children die of hunger every year?
(2)Why did Li Hong lose her job?
(3)What should we do if we can't eat all the food we order?
(4)Can we keep too much food at home?
(5)What can we learn from the passage?
【答案】 (1)Six million.
(2)Because she took some leftover food home for her son.
(3)We should take the rest of it home.
(4)No, (We can't)
(5)We must save food.
【解析】【分析】⑴细节理解。根据第二段 Six million children die of hunger every year.可知答案是Six million。
⑵细节理解。根据第三段Last November, Li Hong, a waitress in a restaurant in Nanjing, lost her job because she took some leftover(剩余的)food home for her son. 可知李红被炒鱿鱼是因为她把剩饭带回家给她儿子。所以答案是Because she took some leftover food home for her son。
⑶细节理解。根据第一条建议 If you cannot eat all the food you order, take the rest of it home.可知答案是We should take the rest of it home.
⑷细节理解。根据第三条建议Don't keep too much food at home, especially vegetables and fruit.可知答案是No。
⑸主旨大意。根据最后一段总结可知We must save food。
【点评】任务型阅读的关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。
3.阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。每个选项只能用一次。
Stanford is a world famous university on the west coast of the US. ________, because the poor boy died of a strange disease.
Tourists are often surprised at the beauty of Stanford. Among the green trees, buildings with yellow walls and red tops make up a beautiful picture. ________. That's because they were the favorites of Mrs. Stanford.
________. It stands at the center. It was built by Mrs. Stanford to remember her husband who devoted himself to the university. There, students and teachers can communicate with God, and they can also hold great activities, such as concerts and celebrations.
________. It is the landmark of the university. A man named Hoover had done a lot for the university. The things he once used can be seen on the first floor. On the top of the tower, tourists can have a good look at the whole campus.
As one of the world top universities, Stanford has many subjects that stand among the top ones in the world. ________. If you want to study computer in a university abroad, maybe it is your best choice.
A. And computer science has been the first for many years
B. The tallest building in Stanford is Hoover Tower
C. Many tourists wonder why yellow and red were chosen
D. The Big Church is the most important building in Stanford
| E. It was built by Stanford and his wife in memory of their only son |
4.阅读短文,根据短文内容,在短文后的空格里填入最恰当的单词(每空限填一词)。
On March 31", 2019, a wildfire in Liangshan Yi autonomous prefecture(凉山彝族自治州)led to 31 deaths, including 27 firefighters. And on May 1st, 2016, in Alberta, Canada, a wildfire destroyed an area of nearly 700 square miles. More than 88, 000 people had to leave their homes and thousands of homes were destroyed.
Wildfires are unexpected, unplanned. And the cause of most wildfires is unsure. To bum, wildfires require the right conditions—fuel, oxygen and heat. And global warring is one of the most important reasons. The high temperatures and dry conditions make the fire spread quickly.
In many parts of the world, wildfires happen naturally. They are started by lighting(闪电)or some other special weather conditions. In recent years, there have been more wildfires because of dry, hot weather, and changeable weather patterns because of global warning.
However, many fires are started by people. Sometimes, people clear land for farming. Besides, there are smokers who accidentally set fires.
Wildfires can cause a lot of smoke, which will pollute the air. Lots of lives, property(财产)and valuable forests will soon disappear in wildfires. When trees are burnt down, and heavy rain follows, more disasters such as terrible floods will happen.
| Wildfires | |
| Events | ●31 lives lost in the wildfire in Liangshan Yi autonomous prefecture. ●The wildfire in Canada ________ thousands of homes. |
| ________ | ●By nature: ⒈Lighting or some other special weather conditions. ⒉Global warming ________ to high temperatures and dry conditions. ●By people: ⒈People clear the land for farting. ⒉Smoke set fires by ________. |
| Influence | ●Wildfires can cause a lot of air ________. ●Lives, property and valuable forests disappear. ●More disasters will happen. |
5.完成图表,根据短文内容,完成图表中所缺信息。
In 30 years from now, what will we eat? Will the food still be the same as it is now?
The United Nations says that there will be over 9 billion people in the world by 2050. Our food needs will grow by 70%. What we eat now may not be enough for humans in the future. That is to say, we'll have to turn to something else. But what else can we eat? Here are a few possible choices.
Veggie (Vegetable) meat
A new kind of hamburger is now popular in the US. It looks the same as any other hamburger, and so is the taste. But it's actually a "beef" burger made out of plants. The company behind the burger, Impossible Foods, uses peas and potatoes to make the "beef". They take coloring, protein (蛋白质) and fats from these plants and mix them together.
Making meat out of plants uses less water and land than raising animals for meat. It also creates fewer green house gases. Some food companies are making chicken, pork and other meat out of plants, too-follow the same steps as making the "beef".
Insects
Insects take up little space and don't make much waste. They also have more protein than beef, chicken and pork. This makes insects another possible food of the future.
It's common for people in some places to eat whole insects. But most people probably won't want to see the insects they eat. So in the future, people will first turn insects used for food into powder (粉末). Then they can use the powder to make other foods like chips, protein bars, biscuits and so on.
Algae
The BBC says algae farming could become the world's biggest farming industry in the future. They point out that algae is cheap and grows very quickly. Also, it's very nutritious (有营养的). It has much more protein and oil than many other plants.
Besides eating algae as a dish on its own, people may also use algae oil and algae butter in the future. Some algae has a strong taste. The UK scientists are trying to use algae to take the place of salt.
①________ ②________ ③________ ④________ ________ ⑤________
【答案】 satisfy / meet the needs;environment and health;meat;sick / terrible;scared / frightened;strong taste
6.根据短文内容,从短文前方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项。
A. Then, the drone will fly to the person.
B. But they have other uses now.
C. Luckily the drone tracked (追踪) him down in 20 minutes.
D. Drones can serve people coffee.
| E. Drones can also save lives. |
Can you believe it?________ US company IBM has made this kind of drone. It can deliver coffee to sleepy people. The drone can know when to bring a cup of coffee by studying a person's personal information. ________ There is a special device (设备) under the drone. It helps the drone to give coffee. The drone can also learn about someone's coffee-drinking habits and tell when someone need next cup of coffee.
________ One company in Africa use drones to deliver medicine and blood fast and save many people's lives. The drones are able to fly at speeds of up to 60 mph and when they are within a minute of the destination(目的地), the doctors receive a text and wait nearby. The drone drops off the package and then returns to its home.
A 92-year-old hunter in Virginia was lost and had to spend a night in the woods. The police searched for him all night but failed to find him.________ Also, drones helped firefighters know about the fire in wildfire fight.
【答案】 B;D;A;E;C
7.阅读下面的短文,然后根据文章内容简要回答小题。
Stephen Hawking was born in England in 1942. He's one of the most famous scientists on space and time in the world. He is called the King of the Universe.
He studied math and science at Oxford University, then he became seriously ill, which made him unable to speak or breathe without the help of machines.
He went on to study at Cambridge University after graduating from Oxford University. In 1965, he got a Doctor's Degree of philosophy(哲学). Because of his serious illness, it was difficult for him to draw diagrams or to write. So he started to think in pictures. With this new way of thinking, he is respected by people in the world. Then in 1988, he wrote his first important book, A Brief History of Time. It was sold more than 5.5 million copies in over 33 different languages. He was once invited to China to give lectures(做演讲). His self-confidence and humouous conversations impressed us deeply.
(1)Was Hawking born in England? (no more than 3 words)
(2)What did Hawking study at Oxford University? (no more than 3 words)
(3)When did Hawking get his Doctor's Degree of philosophy? (no more than 2 words)
(4)What's the name of Hawking's first important book? (no more than 5 word)
(5)Where was Hawking once invited to give lectures? (1 word)
【答案】 (1)Yes, he was. / Yes.
(2)Math and science.
(3)In 1965.
(4)A Brief History of Time.
(5)China.
8.阅读下面短文,简略回答所提出的问题。
Qu Juanru is the official inheritor(官方传承人)of Jiaxing City Tongxiang flower—drum opera. She began to be on the stage when she was a teenager." My mother died when I was 14. I've lived with my father since then. In the old days, women were not allowed to perform opera. However, my father always supported me when I tried to sing." Qu said.
Qu started performing in the local troupe(剧团)called Aimin Flower—Drum Opera. Later, the troupe was disbanded (解散), and she went back to farming.
After that, the young girl tried to set up the troupe several times but failed. She really lived a hard life at that time. But she didn't give up.
In 2001, some developers planned to rebuild Wuzhen. They thought a place which has no culture is of little significance(意义).So they wanted to bring back local customs, including the Tongxiang flower—drum opera. Qu was their only hope.
Knowing she could sing again, Qu was so excited. Whether it's cold or hot. Qu always gives her everything on stage in Wuzhen. She has six rounds(场)of performing every day and each round lasts 30 minutes. In 2017, she was badly ill, yet it didn't stop her.
"I can still sing and perform. I'd love to be here." Qu said. In her opinion,opera life is a wonderful dream that can't be missed.
(1)When did Qu begin to be on the stage?
(2)Why did Qu go back to farming?
(3)Did Qu return to the stage or give up performing at last?
(4)How long does Qu perform every day?
(5)What does Qu think of the opera life?
【答案】 (1)When she was a teenager.
(2)Because the troupe was disbanded.
(3)She returned/went back to the stage.
(4)180 minutes./3 hours.
(5)(It is)a wonderful dream(that can't be missed).
9.完成表格。阅读下面短文,根据短文内容,完成表格中所缺的信息。每空一词。
When I was a teenager growing up in a town, I felt studying very boring, I wanted to leave school and have my own life. There were only two ways for me to do this—working in the toy factory in my town, or getting married. I chose the first one. I was nervous when I told my father that I wanted to leave school. I thought he would say, "No! You are going to college." Instead, he surprised me when he said, "OK. We'll go to the toy factory."
Two days later, he took me to the factory. I had a very romantic idea of working in a factory. I had imagined everyone to be friendly working together and having fun. I even imagined there would be music and singing. I guess I had watched too many movies as a teenager.
When we arrived at the factory gates, my father spoke to the guard and one minute later we went inside. My father said, "Take your time. Look around." I walked around the factory, looking at the buildings, the workers, and listening to the noise. It was terrible. I ran back to my father and said, "I want to go home."
He asked me, "What do you think of the factory?"
"It's terrible." I replied.
"You have the other choice if you don't want to go back to school. But I think getting married is even worse!" he said.
I went back to school the next day. From then on, I studied as hard as I could. Finally I got into a good college. I enjoyed studying English, so I decided to major in languages at college. Thanks to my father and our trip to the factory, now I work in a company which is a big one in a city. And my father takes pride in me. I married a very good man and my life is much better than it would have been working in the factory!
A ________ to a factory with my father
| At school | I felt bored to ________ . | |
| I have ________ choices if I leave school. | I didn't choose to get________ . | |
| I choose to work in a toy factory. | ||
| I told my father about the decision and he ________. | ||
| In the factory | The factory I ________ | The workers would have ________working together. |
| There would be music and singing. | ||
| The factory I walk around | It's terrible to have much________. | |
| At ________ | I majored in languages because I like English. | |
| In a big company | I have a good family. | |
| My father is ________of my. | ||
【解析】【分析】短文大意:作者感到学习很无聊。她的爸爸带她去了一家玩具工厂,看到工厂的情况以后,她决定回到学校努力学习。后来考上了一所好大学,主修语言,现在在城里的一个大公司工作。
(1)根据文章介绍可知,作者的爸爸带着她去了工厂,看到了工厂工人的工作状态和,工作环境。可知爸爸带他参观工厂,参观,visit,可数名词,故答案为:visit。
(2)根据句子 I felt studying very boring,可知我感到学习很无聊,to后接动词原形,故答案为:study。
(3)根据文中的句子There were only two ways for me to do this,我有两条路可走,故答案为:two。
(4)根据文中的句子 I chose the first one,我选择了第一个。作者不上学只有两箱条路可走,一是working in the toy factory ,另一个是getting married。第一个也就是working in the toy factory。所以她没有选择结婚。故答案为:married。
(5)根据第一段最后的句子 I thought he would say,"No! Youare going to college。" Instead, he surprised me when he said, "OK. We'll go to the toy factory,我认为他会说……相反,好吧,我们就去玩具工厂。说明作者的父亲同意了她的要求。同意agree, 和前面的句子在时态上保持一致,因此也用过去式的形式。故答案为:agreed。
(6)根据表格右侧内容,作者想象当中工厂的工人在一起工作是很开心的,还有音乐和歌声。再结合原文的句子I had imagined everyone…确定这是作者原来想象的情况,想象imagine,句子时态一致,用过去式的形式。故答案为:imagined。
(7)根据原文的句子 I had imagined everyone to be friendly working together and having fun。 我想象在一起工作,每个人都很友好,而且很开心。开心,乐趣fun,have fun doing sth意思是"做某事很开心"。故答案为:fun。
(8)根据and listening to the noise,知道这是作者在工厂看到的现象,听到的噪音。故答案为:noise。
(9)根据Finally I got into a good college. I enjoyed studying English, so I decided to major in languages at college,最后我上了一所好大学,我喜欢学习英语,所以决定在大学主修语言。句首的Finally意思是最后",相当于at last。 故答案为:last。
(10)根据And my father takes pride in me,我的爸爸为我感到自豪。短语take pride in的意思是为……感到自豪,相当于be proud of。 故答案为:proud。
【点评】此题考查任务型阅读理解。先阅读短文理解短文大意。然后仔细阅读表格,分析表格所缺的成分,然后带着问题仔细阅读短文,从短文的细节中找出和问题相关的语句,确定问题正确答案。
10.任务型阅读,左栏是五位学生打算成立俱乐部时所遇到的问题,右栏是相应的建议,请为左栏的每位学生选择一个合适的建议。
⑴________Jack plans to create a cooking club at school. He wants to know how much it will cos
⑵________Sam cares about the environment very much. But he doesn't know how to start an Environmental club in school.
⑶________Creating a swimming club is Mike's dream. However, he isn't sure whether his school can help to build a pool.
⑷________Sue is thinking of starting an English club. But she worries about theme and the place they can meet.
| ⑸________Lucy expects to start a club about poetry because she knows that lots of kids love poetry. But she is wondering how to get people to join. | A. Setting up an English club is one of the things we are going to do this term. So do it right now. Let's see how many people will join and then decide where and when to meet B. You must know that pools are expensive to build, and they usually take several years to complete. So I think it's a good idea to get the swimmers to a nearby pool. C. Reading poems can be very fun. You can first ask your classmates to join, and then they will invite their own friends to join it. D. Your plan sounds like a good one. As for the cost, you can ask your mother for some advice. She must know a lot about cooking. E. First you should think about your interest. If you like playing games, a gaming club will be a good idea. If you are a swimming fan, it is great to start a swimming club. F. I think it is a good idea to set up a club like that! You can first give speeches about protecting the environment at school. G. A club can influence people a lot even if it has only a few members, so I wouldn't worry too much about it being small. |
【解析】【分析】选项含义:A. Setting up an English club is one of the things we are going to do this term. So do it right now. Let's see how many people will join and then decide where and when to meet.建立一个英语俱乐部是我们这个学期要做的事情之一。现在就做吧。让我们看看有多少人会加入,然后决定在哪里和什么时候见面
B. You must know that pools are expensive to build, and they usually take several years to complete. So I think it's a good idea to get the swimmers to a nearby pool.你必须知道游泳池的建造成本很高,通常需要几年才能完成。所以我认为把游泳者带到附近的游泳池是个好主意。
C. Reading poems can be very fun. You can first ask your classmates to join, and then they will invite their own friends to join it.读诗会很有趣。你可以先让你的同学加入,然后他们会邀请自己的朋友加入。
D. Your plan sounds like a good one. As for the cost, you can ask your mother for some advice. She must know a lot about cooking.你的计划听起来不错。至于费用,你可以向你母亲征求意见。她一定对烹饪很了解。
E. First you should think about your interest. If you like playing games, a gaming club will be a good idea. If you are a swimming fan, it is great to start a swimming club.首先,你应该考虑一下你的兴趣。如果你喜欢玩游戏,一个游戏俱乐部是个好主意。如果你是个游泳迷,开一家游泳俱乐部很好。
F. I think it is a good idea to set up a club like that! You can first give speeches about protecting the environment at school.我认为建立这样的俱乐部是个好主意!你可以先在学校发表关于保护环境的演讲。
G. A club can influence people a lot even if it has only a few members, so I wouldn't worry too much about it being small.一个俱乐部可以影响很多人,即使它只有几个成员,所以我不会太担心它是小的。
(1)杰克计划在学校建立一个烹饪俱乐部。他想知道要它的费用。通读各个选项,与费用有关的只有D,故选D。
(2)根据文中的语句Sam cares about the environment very much. 理解可知,Sam非常关心环境,通读各个选项后,与环境有关的选项只有F,故选F。
(3)根据文中的语句Creating a swimming club 成立游泳俱乐部可知,Mike的愿望成立游泳俱乐部。与此话题有关的选项是E,故选E。
(4)根据文中语句Sue is thinking of starting an English club. But she worries about theme and the place they can meet.提示可知,Sue面对的问题是英语俱乐部的主题与位置,与英语俱乐部相关的选项是A,故选A。
(5)根据文中的语句Lucy expects to start a club about poetry because she knows that lots of kids love poetry. But she is wondering how to get people to join.提示可知,Lucy想成立诗词俱乐部,但是不知道怎样召集人,与诗词俱乐部相关的选项只有C,故选C。
【点评】首先阅读7个选项,了解大致的意思,再通读全文,通过上下文,分析与文章上下文匹配的选项是哪个,还原句子之后,带入句子通读全文进行检查。
