
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Similar holidays are celebrated in many parts of the world. Here are four famous festivals!
Carnival(狂欢节)
Brazil's most popular and festive holiday is Carnival. In fact,many people consider Carnival as one of the world's biggest celebrations. Each spring,on the Saturday before Ash Wednesday,the streets of Brazil's largest city,Rio de Janeiro,come alive with wild parties,festivals and thrilling balls. And the Samba School Parade is the high light of the four-day event. About 3, 000 performers,wearing colorful costumes with feathers,beads and thousands of gold coins,dance down the parade route. Judges award a prize to the most brilliant group of dancers.
Cocuk Bayrami
Each April 23,Turkey celebrates Cocuk Bayrami,or Children's Day. Turkish leader Mustafa Kemal Ataturk declared the holiday in 1920,as Turkey was becoming an independent nation after the fall of the Ottoman Empire,to symbolize children were the future of the new nation. Children all over Turkey dress up in special costumes or the national costumes for Cocuk Bayrami.Many children perform in plays or musicals.The centerpiece of Cocuk Bayrami takes place in Turkey's capital,Ankara,where children from around the world sing and dance in a spectacular pageant(盛大庆典).
Day of the Dead
Day of the Dead is celebrated on November 1 in Mexico, Ecuador, Guatemala and other parts of Central and South America. Families gather to pray to the souls of dead relatives, asking them to return for just one night. People decorate altars(祭坛) in their homes and gravesites with food, candles, candy skulls and marigolds to welcome the souls back to earth. Skeletons are displayed throughout cities, and people dressed as skeletons parade through the streets. Day of the Dead sounds like a terrifying event,but it's a time to celebrate and remember the lives of dead family members.
Diwali(排灯节)
Diwali, the Hindu festival of lights, is the best known of Hindu celebrations and certainly the brightest. It is celebrated on New moon day of Kartika, although the celebrations begin two days before that date and end two days after that date.In the darkest skies of autumn, lights brighten homes throughout India- -a sign of welcome to the gods Rama and Lakshmi. Families get together and celebrate with gifts and feasts.Many families decorate their homes with flowers and draw a colorful rangoli, a pattern made in rice flour, at the entrance of the home,
1. From which festival can people be awarded?
A. Carnival. B. Cocuk Bayrami. C. Day of the Dead. D. Diwali.
2. Which festival is celebrated in South Asia?
A. Carnival. B. Cocuk Bayrami. C. Day of the Dead. D. Diwali.
3. What can we infer from the text?
A. Brazil's Carnival can be yearly celebrated for a whole week in spring.
B. Children in Turkey celebrate Cocuk Bayrami as their Children's Day.
C. Day of the Dead is to remember the lives of dead family members in North America.
D. During Diwali Festival families gather and celebrate with gifts and feasts for four days.
B
Katherine Johnson was the most recognized of the African American “human computers", and she was a NASA female mathematician who calculated (计算)trajectories for early space flights- -from the 1930s until the 1980s.
Born in 1918, in the little town of White Sulphur Springs, West Virginia,Katherine Johnson was simply attracted by numbers. As a child, she counted everything. She counted the steps on the road, the steps up to school, the number of dishes she washed. By the time she was 10 years old, she had been a high school freshman, which was truly amazing in a time when school for African-Americans normally stopped at eighth grade. To realize her math potential, her father drove his family 120 miles to Institute, West Virginia, where blacks could continue high school education. Katherine's excellent performance proved her father's decision was the right one.Teachers allowed Katherine to skip several grades to graduate from high school at 14 and from college at 18, majoring in mathematics, as the top student of the historically black West Virginia State College in Institute.
In 1953. after years as a teacher and later as a stay-at-home mom, she began working for NASA, which began hiring women to measure and calculate the results of wind tunnel tests in 1935. In a time before the electronic computers, these women were called“computer" . Even after NASA began using electronic computers, the astronaut John Glenn requested that she should personally recheck the calculations made by the new electronic computers before his flight.
She continued to work at NASA until her retirement in 1986. Her calculations proved important to the success of the Apollo lunar landing program and the United States journey into space. Her story was the basis for the 2016 film Hidden Figures.
Katherine Johnson, a great mathematician, physicist. space scientist and the last“computer”who wore skirts, passed away on February 24, 2020.
4. What can we learn about Katherine from paragraph 2?
A. She left school at eighth grade. B. She skipped grades in college.
C. She went to high school at 14. D. She was gifted in math as a child.
5. How long did Katherine work at NASA?
A. For 18 years. B. For 33 years. C. For 51 years. D. For 67 years.
6. Why was Katherine called “computer" in NASA?
A. She played the role of a computer.
B. She calculated as fast as computers.
C. She was in charge of the computers.
D. She was skilled in operating computers.
7. What's the best title for the text?
A. Female scientists at NASA
B. A great female mathematician's decision
C. Katherine Johnson, a computer who wore skirts
D. Katherine Johnson's great educational background
C
Many people confuse hard-working people with workaholics(工作狂). How could a person tell that he/she is a workaholic? A workaholic works long hours, at the expense of personal relationships and health. When not working, they' re thinking about work.Work influences their mood; When work is going well, they're up; when work is going less well, they're down.
Working, or simply being busy, can be a hard habit to break. When workaholics aren't busy working- or doing something to promote their work- they feel anxious and guilty. They hang onto jobs for dear life and do everything they can to make sure they're essential.
There is a link between health problems and workaholism. Just because work itself is a respectable pursuit doesn't mean that an addiction to it is any less damaging than other sorts of addictions. A number of studies show that workaholism has been associated with a wide range of health problems, such as anxiety and heart disease.
Besides health problems, being a workaholic brings other negative effects as well. A study published in the American Journal of Family Therapy found that working too much negatively influenced an employee's marriage. This isn't surprising, since if you're married to your work it can be difficult to be married to anything or anyone else.There have also been studies looking at the influence of workaholic parents on their children and the news isn't good. Adult children of workaholic fathers experienced more depression and anxiety and a weaker sense of self.
However, there are also many positive aspects to working hard and to an increasing devotion to career. Hard work can bring great rewards. For many, it's how they develop feelings of self-worth, confidence and purpose. If you have a workaholic in your life you might point out the things he or she is missing out on while at work,whether it's a child's soccer game, a good book, or a yoga class. Seek to understand why the person feels the need to work so much and support them in finding a solution.
8. What can we infer about workaholics?
A. They usually have life outside work.
B. They win respect from their workmates.
C. They often get pleasure from work.
D. They put work in the first place.
9. What are paragraphs 3—4 mainly about?
A. Bad influences of workaholism.
B. Reasons for being workaholics.
C. How people deal with their addictions.
D. How hard- working people differ from workaholics.
10. What can we do to help workaholics in life?
A. Force them to join family activities.
B. Reward them for their hard work.
C. Help them find self- worth and confidence.
D. Try to understand and support them.
11. What is the author's attitude towards working hard?
A. Doubtful. B. Objective. C. Negative. D. Curious.
D
There is more that comes with older age than greying hair and wrinkled skin.When humans reach their later years, they favour more established friends and their social circles are reduced.
Now, for what appears to be the first time, scientists have seen the same behaviour in another species. Twenty years of observations of chimpanzees (黑猩猩) reveal that older males choose to hang out with their long-term friends at the. expense of other relationships.
The researchers studied 78,000 hours of observations made between 1996 and 2016 that followed the social interactions of 21 male chimpanzees between the ages of 15 and 58 years old. They classified the chimps' relationships depending on the amount of time they sat with others and groomed(梳毛) them. They then rated the various pairings as mutual(相互的) friendships, where both chimps seemed to enjoy the relationship; one-sided friendships, where one chimp was more keen to be a friend than the other; and non-friendships, where neither chimp showed interest in the other.
When the scientists looked at the patterns of friendships, they found that the older chimps had more mutual friendships and fewer one-sided friendships than younger chimps. Another feature seen in older humans was also spotted in the chimps. As the males got older, their levels of aggression(挑衅) tailed off, meaning they started fewer and tended to intimidate others in their group less often.
The observations have left the researchers puzzled.
According to an idea in psychology known as socioemotional selectivity theory, or SST, older humans prefer more positive relationships because they are aware time is running out. But many animal experts argue that chimpanzees lack the human sense of mortality(生命的有限性),suggesting something else is driving the behaviour.
Robin Dunbar, a professor of evolutionary psychology at the University of Oxford. said in humans, the decline in social circles with age is due to the declining social motivation to get out and meet people combined with lack of opportunity. In chimpanzees, as older males compete less for mates, they may focus on close reciprocal(互惠的) relationships with trusted partners, Robin said.
12. What do older male chimpanzees favour?
A. Greying hair. B. New bonds. C. Old friendships. D. Wrinkled skin.
13. How did the researchers draw their conclusion about chimpanzees?
A. By turning to other scientists.
B. By introducing a new concept.
C. By analyzing about two decades' observations.
D. By forming relationships with them.
14. What does the underlined word "intimidate" in paragraph 4 mean?
A. Threaten. B. Motivate. C. Defend. D. Accompany.
15. According to Robin Dunbar, what accounts for declining social circles in chimpanzees?
A. Awareness of time.
B. Less competition for mates.
C. Low motivation for socialization.
D. Lack of the human sense of mortality.
第二节 (共5小题;每小题2.5分 ,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两
项为多余选项。
Jane Eyre, written by Charlotte Bronte, was first published in 1847. Widely considered as a classic, it is not just a romance novel, but an educational story. Women can learn so much from this great" Victorian heroine. This is not to suggest that Jane doesn't have shortcomings. 16.__________.
You can overcome your past however bad it is. In the novel, Jane Eyre is made miserable as a child by her horrible relatives. 17.__________He constantly reminds her that she's an orphan(孤儿). But she learns a lot about letting go when she is sent to a boarding school and then she makes friends with Helen.
18.__________ Jane notes, “The world was a varied field of hopes and excitement waiting for those who had the courage to go forth." If Jane hadn't been brave, she might have returned to the cruel woman who raised her.
Don't be afraid to express your mind. In the novel she is not scared to voice her opinions when necessary. 19.__________ Talking helps heal relationships as well.
Be positive. In the novel, when Jane is younger, she has tendency to feel sorry for herself. 20.__________But as she gets older, she learns to be happy despite her past.
A. Her life is painful.
B. You can decide your life
C. Her cousin, John, is the worst.
D. However, there's much to be learnt from the way she chooses to live.
B Hence, it is much better to talk about tings than to hide unspoken anger.
F. Remember that the possibilities for life are endless for those who take risks.
G. It is weak and silly to say you can't bear what it is your fate to be required to bear.
第三部分 语言运用(共两节,滿分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A.B.C.D四个选项中选出可以填人空白处的最佳
选项。
The other day, my husband and I took the kids for dinner at a branch of Pizza Express. There was a very friendly lady 21 alone at the next table. When the time came for her to pay
the 22 , her bank card was declined. The waitress told her, in a very kind way, that there was
A 23 but she would call her manager for help.Seeing this, my husband 24 got up and told the waiting staff that we would pay for the lady's meal. 25 ,when the manager arrived, he explained to the lady that although she couldn't use her card, there was no need to 26 Pizza Express authorizes(授权) the restaurant to 27 two free meals per month and on this 28 ,they would like to provide her with a free meal.
She was extremely grateful and 29 that she had been unable to pay. We were relieved that the lady had been treated with dignity instead of being placed in a(n) 30 position.
Then the manager approached our table. He said that, 31 we had shown such generosity, he would like to donate the second free meal that the restaurant was able to 32 to us! We were absolutely astonished! I had never heard of any chain restaurant behaving in such a generous way. We were quite 33 with gratitude. I made sure that the lady was able to get home OK, and then we 34 the staff and left. I was really impressed by how the restaurant had treated this
35 case.
21. A. waiting B. working C. dining D. ordering
22. A. menu B. bill C. service D. recipe
23. A. solution B. problem C. disadvantage D. technique
24. A. cautiously B. bravely . C. slowly D. immediately
25. A. However B. Finally C. Actually D. Therefore
26. A. pay . B. help C. worry D. bother .
27. A. give away B. pick up C. let out D. take on
28. A.occasion B.opportunity C. moment D. demand
29. A. puzzled B.apologetic C. delighted D. thrilled
30. A.dangerous B. emergent C. violent D. embarrassing
31.A.if B. after C. as D. when
32. A.share B. spare C. offer D. cover
33.A. filled B. equipped C. supplied D. burdened
34. A. praised B. inspired C. greeted D. thanked
35. A creative B. special C. crazy D. regular
第二节 (共10 小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填人1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
As winter vacation 36._______ (approach), many teenagers are planning their holiday work-out schedule. It seems like teens have realized that exercise is one of the easiest and most 37._______ (benefit) ways that they can be energetic and protect themselves 38._______a number
of diseases when growing old.
There area wide range of sports teens can do. 39._______(improve) heart and lung efficiency, jogging and swimming sound like smart 40._______(choose).When doing strength training like pull-ups and weightlifting, one's muscle strength is increased, and bones get developed. Besides, teens can take courses 41._______(design) for young people, including boxing or Hip Pop dancing.
Apart from doing sports 42._______are suitable for teens, a balanced diet and adequate sleep 43._______(be) also significant. Since it takes both a strong body and sound mind to 44._______ (full) realize one's potential, please take full advantage of this winter vacation, 45._______ recharge your battery for the new term!
第四部分 写作(共两节,满分 40分)
第一节 (满分15分) .
假如你是李华,你的英国朋友Wilson想向你了解一项具有 中国特色的体育运动。
请写-封信向他推荐太极。具体内容应包括:
1.对太极的简单介绍;
2.打太极的好处。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯;
3.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Wilson,
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 (满分25 分)
阅读下面资料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完握的短文.
It was Christmas Eve, and almost all the people were getting together with their family,having the big dinner or enjoying the charming lights of the Christmas tree. But Tomas was still on the way, and it was still a long way to the destination. He felt tired, .lonely and cold, especially when the wind was blowing in his cab(驾驶室). Tomas pulled up the truck and reached for his jacket but stopped when he saw the box on the passenger seat next to him.
His mother was the greatest mother in the word who worried about him spending Christmas on the road alone and had given him a box filled with presents before he left home. Though he is a driver now, his mum still treats him like a kid. He reached into the red stocking that was in the box and brought out a toy tractor that looked a lot like his truck. He wondered how many stores his mother had to go to before she found such a close match. Tears blinded his eyes.
He climbed out of his truck and ran into the all night cafe, which was a truck stop that many truck drivers liked to have a rest in.
But today, besides those truckers who were eating and talking loudly as usual, there were a family of two sitting in a corner , wearing shabby(破旧的) clothes and looking sleepy. The mother hugged the boy who looked unhappy and tired in her arms. His hunger was easy to tell from his extremely fleshless face.
Seeing this, Tomas missed his family more. His mum raised four kids by herself, but no matter how hard the life was,s he always made sure they had a good Christmas.
注意: 1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题-卡的相应位置作答。
Tomas felt sorry for the boy.____________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
He came back from his truck and walked to the family._______________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案详解
1.A。细节理解题。由Carnival部分的最后- -句“Judges award a prize to the most brilliant group of dancers.”可知,表演最精彩的舞者可获奖励。故选A.
2.D。细节理解题。由Diwali部分的第一句“Diwali, the Hindu festival of lights" 和第三句“In the darkest skies of autumn, lights brighten homes throughout India"可知Diwali是印度的排灯节,故选D.
3.B.推理判断题。由Carnival部分的“Brazil's most popular and festive holiday is Carival..Each spring.And the Samba School Parade is the highlight of the four-day event.”可知Carmival是在春天,庆祝四天,故A项错误;由Cocuk Bayrami(土耳其国家日和儿童节)部分的第一、二、 三句可知,孩子们把Cocuk Bayrami作为儿童节来庆祝,故B项正确;由Day of the Dead部分的第一句和最后一句可知,美洲中部和南部等地方的人们庆祝亡灵节,而非北美地区,故C项错误;由Diwal部分的“It is celebrated on New moon day of Kartika, although the celebrations begin two days before that date and end two days after that date.”可知,印度的排灯节共庆祝5天,故D项错误。
4.D。细节理解题。根据第二段中的“As a child, she counted everything. ”“To realize her math potential, her father drove his family 120 miles to Institute, West Virginia, where blacks could continue high school education."可知Katherine Jonhnson小时候在数学方面很有天赋。故选D项。
5.B。推理判断题。根据第三段中的“In 95..... she began working for NASA"及第四段中的“She continued to work at NASA until her retirement in 1986."”可知,1953年Katherine Johnson开始为NASA工作,1986年退休,一共是33年。故选B项。
6.A。推理判断题。根据第三段中的“she began working for NASA, which began hiring women to measure and calculate.the results of wind tunnel tests in 1935. In a time before..were called computer”可推知,她在NASA担任计算机的角色。故选A项。
7.C.标题判断题。本文主要讲述了Katherine Johnson凭借自己的数学头脑为NASA作出重要贡献的故事。故选C项。
8.D.推理判断题。根据文章前两段内容可知,工作狂可以为了工作牺牲个人关系和健康,他们考虑的总是工作,情绪也工作影响,因此可推知,工作狂把工作放在首要位置。故D项正确。
9.A.主旨大意题。第三段主要讲工作狂会导致的健康问题,第四段讲了工作狂对于家庭和孩子的不良影响。故A项正确。
10.D.事实细节题。由文章最后一句可知,如果遇到了工作狂,人们要尽量理解他们的这一问题并 帮助他们我到解决方法。故D项正确。
11.B.推理判断题。文章先交代了工作狂可能引发的不良后果;最后一段作者 又提到了努力工作的诸多优点,文章从利弊两个角度做了分析,可见作者的态度是客观的。故B项正确。
12.C。根据第二段中的"Twenty years of observations of chimpanzees(黑猩猩) reveal that older males choose to hang out with their long- term friends at the expense of other relationships. “可知,年老的黑狸猩更喜欢与老朋友交往,pt 1u故答案为C.
13.C.根据第三段中的“The researchers studied 78.000 hours of observations made between 1996 and 2016”可知,时sun究者们是通过分析约20年的观察得出结论的,故选C.
14:A。根据上文中的“their levels of aggression(挑衅) tailed off, meaning they started fewer fights"可推知,此处表示“成胁团体中的其他成员这种行为不经常发生了”,故答案为A。
15. B,根据最后一段中的“In chimpanzees, as older males compete less for mates, they may focus on close reciprocal (互惠的)relationship with trusted partners”可知年老的黑猩更少地为伴侣而竞争,他们可能专注于与信任的伙伴间的亲近的互惠的关系,故选B.
16.D.根据上文”This is not to suggest that Jane doesn't have shortcoming.”,以及下文开始介绍我们可以学到的道理可知,前后为转折关系故D项“然而,我们仍然可以从她选择的生活方式中学到很多东西”符合语境。
17.C.根据下文“He constantly reminds her that she's an orphan(孤J儿),“可知,本句应出现"He”所指代的人物。故C项(她的表哥约翰是最差 劲的)符合语境。
18.F.根据下文“Jane notes,'"The world was a varied field of hopes and excitement waiting for those who had the courage Io go forth.”(简指出:“世界是一个充满希望和令人兴奋的事的多变的场所,正等待着那些有勇气向前的人去探索。”)可知,对于那些冒险的人来说,生活的可能性是无穷无尽的,故选F.
19.E。根据下文"Talking helps heal relationships as well. ”(谈话也有助于治愈关系)可知,说出自己所想很重要。承接上下文,E项(因此,把事情说出来比把愤怒隐藏不说要好得多)符合语境。
20.A。根据设空处前一句when Jane is younger, she has a tendency to feel sorry for herself"可知,A项(她生活悲惨痛苦)承接上文,符合语境。
【语篇导读】这是一篇记叙文。作者一家有一次在一家比萨快递的连锁店用餐,隔壁桌一位非常友好的女士在付账时银行卡被拒绝了,作者的丈夫提出可以帮她付钱。但是餐厅经理赶来后告知餐厅可以提供一份免费餐給这位女士。因为作者一家的慷慨行为,餐厅决定将另外一份免费餐名额送给作者一家。作者对这家餐厅对这个特殊情况的处理留下了深刻的印象。
21.C。考查动词词义辨析。句意:有一位非常友好的女士独自在邻桌用餐。A. waiting等待;B. working工作;C. dining用餐;D. ordering点餐。根据下文“When the time came for her to pay"(到了她付钱的时候)可知,此处是指这位女士正在用餐。故选C.
22.B.考查名词词义辨析。句意:到了她付账的时候,她的银行卡被拒绝了。A. menu菜单;B. bill账单;C. service服务;D.recipe食谱。根据"her bank card was declined”可知,此处是指用完餐后付账。故选B.
23.B.考查名词词义辨析。句意:女服务员非常友好地告诉她,这个问题,她会打电话给她的经理寻求帮助。A. solution解决方案;B. problem问题;C. disadvantage 劣势;D. technique技术。根据上文"her bank card was declined*和句中“she would call her manager for help"可知此处是指出现了特殊问题需要求助,故选B.
24.D.考在副词词义辨析。句意:看到这一点,我丈夫立 即站起来,告诉等候的工作人员,我们将支付这位女士的餐费。A.cautiously谨慎地B. bravely勇敢地:C slowly缓慢地D. immediately文即根据"seeing his"和"old the waiting staff that we would pay for the lady's meal“可知,此处是指丈夫立即站起来。故选D.
25.A. 考在副调词义镇析。句意.然面,当经理到达时,他向这位女土解释说,虽然她不能使用她的卡,但没有必要担心。A.However然而:B. Finally最后;C Actually实际上;D Therefore因此,根据"told the waiting staff that we would pay for the lady's meal"和"he explained to the lady that although she couldn’t use her card, there was on need to “可知,此处是指原本“我”们打算替这位女士付账然而赶来的经理却说不用担心,前后构成转折关系。故选A。
26.C考查动词词义排析。句意同上。A. pay付钱;B. help,帮助C worry担心D. bother打扰.根提据although she couldn't use her card"可知,此处是指没有必要担心。故选C。
27.A.考查动词短语辨析。句意:比萨快递授权这家餐厅每月免费赠送两顿饭,在这种情况下, 他们愿意为她提供一顿免费饭。A. give away赠送;B pick up拿起;C let out放出;D. take on承担。根据"provide her with a free meal”可知,此处是指比萨快递授权这家餐厅每月免费赠送两顿饭。故选A。
28.A.考查名词词义辨析。句意同上。A. occasion时机,机会:B. opportunity机会;C. moment时刻;D. demand要求。根据"they would like to provide her with a free meal”可知,此处是指在这种情况下,应用固定搭配on this occasion.故选A。
29.B.考查形容词词义辩析。句意:这位女土非常感激,并因为无法支付订单而感到抱歉。A. puzzled疑感的;B. apologetic歉意的;C. delighted愉快的;D. thrilled兴奋的。故选B.
30.D.考查形容词词义辨析。句意:令我们欣慰的是,这位女士受到了体面的对待,而不是被置于一个尴尬的境地。A. dangerous危险的; B. emergent紧急的; C. violent暴力的; D. embarrassing令人尴尬的。根据“instead of”和had been treated with dignity"可知,此处是指女士没有被置于尴尬的境地。故选D.
31.C。考查连词词义辩析。句意:他说,由于我们表现得如此慷慨,他愿意捐赠餐厅能够提供的第二顿免费餐给我们!A.if如果;B. after ...以.后. ;C. as因为:D. when既然。根据“we had shown such generosity"和"he would like to donate the second free meal that the restaurant was able to us"可知,前后为因果关系。所以应用as“因为”引导原因状语从句。故选C.
32.C。考查动词词义辨析。句意同上。A. share分享B. spare勾出;C. offer提供;D. cover覆盖。根据“the second free meal”可知,此处是指餐厅能够提供的第二顿免费餐,that引导的定语从句修饰the second free meal,故选C.
33.A.考查动词词义辨析。句意:我们充满了感激之情。A. fulled使充满(感情);B. equipped配备;C. supplied供给:D.burdened负重。根据上文“1 had never heard of any chain restaurant behaving in such a generous way."(我从来没有听说过任何连锁餐厅表现得如此慷慨.)可知,此处是指我们充满了感激之情。故选A
34.D.考查动词义辨析。句意:我确信这位女士能正常回家.然后我们感谢了工作人员后便离开了。A.praised表扬;B. inspire 启发;C greeted问候;D thanked感谢。根据"he st"和上句“We were quite gratitude.”可知,此处是指感谢工作人员。故选D。
35.B.考查形容词词义辨析。句意:这家餐厅对这个特殊情况的处理给我留下了深刻的印象。A. creative有创造性的;B.special特殊的;C.crazy疯狂的;D. regular 规律的。根据上文"her bank card was declined"和"told the waiting staff that we would pay for the lady's meal'可知,这是一次特殊的情况。 故选B.
36. is approaching approaches.考查时态。“随着寒 假的来临”,分析文章整体时态可知,此处时态用现在进行时/一般现在时,故填is approaching/ approaches.
37. beneficial.考查形容词。beneficial“有 益的,有好处的”。形容词修饰名词,故填benefit的形容词形式beneficial。
38. from/against.考查介词。from介.....against:,介词,“反对;以防”。Protect...from/against “保护....免....”。故填from/ against。
39. to improve。考查不定式。“为了提高心肺功能”,此处用不定式表目。故填to improve。
40. choices.考查名词。choose: 动词,“选择”;choice:名词,“选择”。句意:慢跑和游泳听起来是提升心肺功能的不错的选择。故填choices.
41. designed.考查过去分词。“为年轻人设计出的课程”,此处courses是被设计,过去分词表被动,故填designed。
42. that/which.考查定语从句。句意:除了做些适合青少年做的运动,均衡的饮食与充足的睡眠也是很重要的。此句为一个定语从句,先行词为sports, that/which 在从句中作主语。故填that/ which。
43.are。考查主谓一致。主语为a balanced diet and adequate sleep,故后接的be动词应用复数形式are.
44.fully.考查副词。fully 完全地,充分地”。句意:为了充分实现个人的潜能。故填fully.
45. and。考查连词。句意:请-定要好好利用这 个寒假,为下学期充满能量。故填and.
第四部分
第一节
【参考范文】
Dear Wilson,
Hearing that you want to know some sports with Chinese characteristics, I strongly recommend tai chi to you.
First, tai chi is said to be invented by a Taoist called Zhang Sanfeng in the 13th century, who was inspired by a fight between a snake and a bird. Behind it are deeply rooted rich Chinese culture and philosophy. Most importantly, practicing tai chi has a positive effect on your body both physically and mentally. It enables you to sleep better at night and be more energetic during the day.
I hope you will give it a try and enjoy the benefits it brings to your health.
Yours,
Li Hua
第二节
【参考范文】
Tomas felt sorry for the boy. No kid should spend Christmas Eve in a truck stop like this. Then he thought of his box fled with presents chosen by his mother. He looked at the kid again and knew what to do. Without delay, he put on his jacket, went outside and climbed into his truck. In no time did he grab the stocking out of the box.
He came back from his truck and walked to the family.“I think Santa Clause left this for you,”Tomas said and handed it to the boy. The boy's mother shook Tomas' hand long and hard. The boy's face lit up almost at once and he eagerly dug inside the stocking, full of curiosity and happiness“It is the best present I've ever got on Christmas," the boy thanked. Tomas felt a lite excited and thought it was the greatest Christmas that he had ever had.
