
一.选择题(共20小题)
1.This space museum is ______ unusual place for us to visit.( )
A.a B.an C.the D.不填
2.Our school is ______ than yours.( )
A.four times as big B.bigger four times
C.four times bigger D.four big times
3.li lei hasn't watched the movie <Dangal>(摔跤吧,爸爸)______. What about you?
I have watched it twice.( )
A.then B.just C.already D.yet
4.He speaks so fast that I can hardly follow him.
_____________.( )
A.So do I B.So can I
C.Neither do I D.Neither can I
5.could you please help me with my English?
sorry, I _________. I need to do my homework( )
A.could B.couldn't C.can D.can't
6.As good friends, I think we need to ________ each other.( )
A.trust B.achieve C.regard D.cheat
7.Neither Jim nor his parents ________ to Beijing.
Really? It's a pity.
Yes. But all of them _______ there by the end of this month.( )
A.have been,will go B.have gone, will go
C.has been, have gone D.went, have been in
8.I saw Mr. Chen in the office at ten yesterday morning.
that's ________. He was having a party with us then.( )
A.possible B.impossible C.important D.improve
9.Because of the bad weather, they _________ the sports meeting till next week.( )
A.put up B.put out C.put off D.put on
10.The boy with his two dogs _________ in the yard when the storm hit the city.( )
A.is playing B.Are playing
C.were playing D.was playing
11.Nick is not at school. ____________?
He has a cold.( )
A.Who's that
B.What's the matter with he
C.What's the trouble with him
D.Where is he
12.Jack reminds me ________ his elder brother. They look the same.( )
A.of B.to C.with D.for
13.My uncle _______ my aunt since twenty years ago. They are happy.( )
A.marries to
B.has married to
C.has been married to
D.Has been married with
14.Tourists can choose to visit Kunming ________ they like ,spring,summer,autumn or winter.( )
A.whoever B.whatever C.whenever D.wherever
15.﹣﹣﹣ Why do so many climbers risk their lives?
﹣﹣﹣ Because they want to challenge __________ in the face of difficulties.( )
A.yourselves B.themselves C.itself D.himself
16.﹣﹣﹣ What about you, Mary?
﹣﹣﹣ I __________ Hong Kong a couple of times, but I'm happy to go again.( )
A.has been in B.have gone to
C.have been to D.will go to
17.﹣﹣﹣ __________ clean car you have!
﹣﹣﹣ Thank you! I wash it very often.( )
A.How a B.What a C.How D.What
18.﹣﹣The boy can speak both English and Japanese ______ he is only ten.
﹣﹣Wow,what a clever boy!( )
A.if B.because C.though
19.﹣﹣﹣ Excuse me,could you please show me the time?
﹣﹣﹣ Sorry, I __________. My watch doesn't work.( )
A.mustn't B.couldn't C.can't D.needn't
20.﹣﹣﹣Look! The children are running to their parents with__________ at the school gate.
﹣﹣﹣ Yes. How happy they are now!( )
A.improvement B.achievement
C.excitement D.government
二.完形填空(共1小题)
The first day of school a new classmate touched my shoulder,"Hi,handsome!I'm Rose.I am 87 years old.Can I give you a hug?"I turned around and found a(21) lady with a warm smiled.I said heartily:"Of course!"
"(22) are you in college at such an age?"I asked.
She joked,"I'm here to meet a rich husband,get(23) ,have children,and then travel around."
"No seriously,"I asked.
"I always(24) of having a college education and now I'm getting one!"she told me.
Over the year,Rose became an icon(偶像) and she easily made friends.She loved to dress up and she enjoyed the(25) of the others.At the end of the term we invited Rose to our football party.I'll never forget what she said.
"We do not stop playing because we are old; we grow old because we stop playing.Here are the(26) to staying young.You have to laugh and find humor every day.You've got to have a dream.When you(27) your dreams,you die!There's a huge difference(28) growing old and growing up.Anybody can grow older.That doesn't take any talent or ability.But(29) requires finding the opportunity in change.Have no regrets."
One week after graduation that year,Rose died peacefully in her sleep.She taught us by example that it's never too(30) to be all you can possibly be.
| 21.A.old | B.young | C.big | D.small |
| 22.A.How | B.When | C.Why | D.What |
| 23.A.married | B.dressed | C.lost | D.mad |
| 24.A.told | B.heard | C.reminded | D.dreamed |
| 25.A.question | B.attention | C.relation | D.emotion |
| 26.A.secrets | B.stories | C.reasons | D.results |
| 27.A.have | B.find | C.take | D.lose |
| 28.A.in | B.on | C.between | D.among |
| 29.A.stopping playing | B.having a dream | C.growing older | D.growing up |
| 30.A.early | B.late | C.young | D.small. |
31.
There is a group of kids who are making my life terrible. A few weeks ago,they asked me for money. I said no,but then they pushed me and hit me. Like a fool ,I gave them my bus fare and so I had to walk home. But that was only the start of it. Every day after that they asked for more.I had to ask my mom for money to pay them. Now I can't face them anymore. I haven't been to school for over a week.I'm so afraid of them. I've got a fever. I just can't stop wondering"Whyme!"What should I do?I can't talk to anyone else about my problem.Please help me.
| Robert,Edinburgh |
| Sometime ago because of illness I put on a lot of weight.Since then my life has been the same again. My shcoolmate are always joking about my weight. I feel helpless and lonely. I mean, I still have some of my old friends,but I feel I'm not accepted as I was when I looked good. Sometimes I'm just too shy to be around people. Last month I asked a boy in my class to the dance. He said yes,but the next day he dumped me. I heard later that he said it was because I was fat. What should I do? Please help me! Maria,Livepool |
(1)Some kids pushed and hit Robert because he said something bad about them.
(2)Robert is so afraid of the kids so he decided to change school.
(3)Maris put on a lot of weight because he was ill.
(4)The underline word "dumped"means "拒绝"
(5)We can probably find these passages in a travel magazine.
32.
Do you sleep well? If your answer is no, the following might help you.
Set a certain bedtime and rising time.
A certain bedtime and rising time can help you build up your body clocks. Set a bedtime which is good and natural for you. Don't change your bedtime and rising time on weekends.
Avoid exciting activities just before sleeping.
Exciting activities get your thoughts running. At the same time, if you make tomorrow's plan or read an exciting story before turning off the light, it doesn't give you enough time to relax before you try to sleep.
Keep the bedroom for sleeping only.
It's a bad habit for you to use your bedroom as a place to eat, watch TV, read, talk on the phone, or discuss important matters with your family members. Break that habit to get better sleep.
Don't go to bed too early.
Your body usually lets you sleep only the number of hours it needs. You should decide how many hours you must sleep in order not to experience daytime sleepiness.
Take a warm shower before your bedtime.
A twenty﹣minute warm shower at a temperature of about 45°﹣50° not only is a great relax at day's end, but also raises your body temperature by several degrees. The coming drop in temperature of your body will naturally make you feel sleepy.
(1)If you want to build up your body clocks, you should .
A. set a certain bedtime and rising time
B. go to bed neither too early nor too late
C. keep the bedroom for sleeping only
D. take a warm shower before sleeping
(2)Why should you avoid exciting activities just before sleeping?
A. Because they will get your thoughts running.
B. Because you have to make tomorrow's plan.
C. Because you should read an exciting story.
D. Because you will have to turn off the light.
(3)Your bedroom should be kept for only.
A. talking
B. eating
C. reading
D. sleeping
(4)According to the passage, will make you feel sleepy.
A. taking a cold shower
B. your body temperature's dropping
C. your daily experience
D. raising your body temperature
(5)Which of the following is the best title of the passage?
A. We must sleep well.
B. How to set a certain bedtime and rising time.
C. Ways to have a good sleep.
D. Some people don't sleep well.
33.Sixteen years ago a boy gave me an important gift.It was a smile.
It was the early autumn of my first year at a middle school,and my old school was far away.As a result,no one knew who I was.I was very lonely,and afraid to speak to anyone.
Every time I heard the other students talking and laughing,I felt my heart break.I couldn't talk with anyone about my problems.
Then one day,when my classmates were talking happily with their friends,I was sitting at my desk unhappily as usual.At that moment,a boy entered the classroom.I didn't know who he was.He passed by me and then turned back.He looked at me,with a smile.
Suddenly,I felt the touch of something bright and friendly.It made me feel happy and warm.That smile changed my life.I started to talk with other students and made friends.Day by day,I became closer to everyone in my class.The boy with the lucky smile has become my best friend now.
One day I asked him why he had smiled,but he couldn't remember doing so!
It doesn't matter because all the dark days have gone.I believe that the world is what you think it is.If you think it is lonely,you might always be alone.So smile at the world and it will smile back.
(1)When did the writer get the gift?
A.At the age of 16.
B.After making friends with the boy.
C.In the first year at a middle school.
D.After becoming closer to everyone in the class.
(2)Why was the smile an important gift?
A.Because the writer's old school was far away.
B.Because the writer didn't know who the boy was.
C.Because the smile didn't mean anything to the boy.
D.Because the writer felt lonely and had no friends and it made her feel happy and warm.
(3)Why didn't the writer talk to anyone in her new school about her problems?
A.Because she was always unhappy.
B.Because she didn't know anyone at the time.
C.Because she was in the first year at the junior high school.
D.Because she didn't want her parents to worry about her.
(4)How did the smile change her life?
A.She started to make friends.
B.She became the best friend of the boy.
C.Her parents didn't worry about her any more.
D.She realized that she was lonely.
(5)Where does she now think her feeling of unhappiness came from?
A.From her old school.
B.From her parents.
C.From herself.
D.From her classmates at the new school.
34.Do the British really get together every afternoon at 4 to sit and drink several cups of tea? Ask any of my German students and they will tell you "YES!" But it's simply not sure.
We drink over 150 million cups of tea a day in Britain, but there is no special time for it. "Tea" is widely used as a name for the evening meal. This is more common in Scotland and the north of England but you can hear it all over the country. Usually it is the main meal of the day,eaten between 5 and 7. So, "teatime" refers to (指的是) the meal and not the drink. In the south, the evening meal is often called dinner, however, dinner in the north is the midday meal. In general:
North: Breakfast ﹣﹣ Dinner﹣﹣ Teatime
South: Breakfast ﹣﹣ Lunch﹣﹣ Dinner
What about tea breaks? Surely this must be a special time for tea? Wrong again, I'm afraid. Tea breaks are just an opportunity(机会) to have a rest from work for around 10 minutes. In this time you can drink whatever you like (which of course includes tea ). This is usually with a small snack, like biscuits. The best time for a tea break is around 11a.m. or around 3p.m.
But what about tea rooms? Can I drink tea there? Yes! A tea room is the perfect place to go with friends and family to enjoy tea, cakes and sandwiches. This is known as afternoon tea and is usually saved for special occasions(场合) such as a birthday party.
Teatime, tea breaks, afternoon tea…how could you possibly get muddle up(混淆) these terms(术语)?
(1)According to Paragraph 2, we can know that .
A.Only people in northern UK use the word "teatime"
B.teatime is usually between 5 to 7 in the north of England
C.teatime is a special time for British people to enjoy tea together
D.in the south of the UK, the evening meal is often called teatime
(2)The underlined word "This" in Paragraph 2refers to " "
A.People in the UK enjoy drinking tea together
B.British people drink over 150million cups of tea a day
C."Tea" is widely used as a name for the evening meal
D.People in northern UK eat the main meal between 5and 7
(3)From the passage, we can know that .
A. British people only drink tea during tea breaks
B. tea breaks allow people to relax during work
C. British people usually take tea breaks early in the morning
D. British people have different kinds of snacks with family during tea breaks
(4)What can't British people do in tea room?
A. Enjoy tea with family.
B. Have birthday parties.
C. Share cakes with friends.
D. Have evening meals.
(5)Why does the writer write this passage?
A. To explain teatime and some related terms.
B. To explain the importance of tea to British People.
C. To explain the right way to drink tea in the UK.
D. To explain the different time to have tea in the UK.
第Ⅱ卷 (非选择题)
四.填空题(共9小题)
35.beat, hide, allow, succeed, raise
(1)Little Tom his candies and ran out of his bedroom.
(2)In order to help this poor boy, they money in their class this afternoon.
(3)Neither Martin's parents nor his brother him to watch TV on schooldays.
(4)The rain heavily against the windows. Don't open the windows!
36.Many (旅行者) go to the beautiful beach in summer.
37.She was very (紧张) while she was having a test.
38.I don't know (是否)you like this blue sweater or that red one?
39.He was (完全)shocked by this bad news.
40.They jumped with (兴奋)because they can travel to Beijing.
五.七选五
41.Malls (购物中心) are popular places for Americans to go to. Some people spend so much time at malls that they are called mall rats(1)
(2) They feel safe because malls have police stations. Parking is usually free. And the weather inside is always fine. The newest malls have beautiful rest places with waterfalls and large green trees.
The largest mall in the United States is the Mall of America in Minnesota. It covers 4.2million square feet. (3) There are parking spaces for 12,750cars. About 750,000people shop there every week.
The first indoor mall in the United States was built in 1965in Edina Minnesota. People love doing all their shopping in one place. More malls are built around the country. Now malls are town centers where people come to do many things. They shop, and of course, they also eat in food courts (广场) that have food from all over the world. (4) Some people even get their exercise by doing the new sport of "mall walking". Others go to malls to meet friends.
In some malls, people can see a doctor and even go to the church. In other words, people can do almost everything in malls. (5)
A. Now people can live in their favorite shopping centers in fact.
B. The Mall of America is noisy.
C. People like malls for many reasons.
D. Parking is free in all the malls.
E. They see films at theaters.
F. It has 350stores, eight nightclubs, and a large park!
G.They shop until they visit hundreds of stores.
六.阅读表达(共2小题)
42.The sahara Desert, covering most of North Africa, is the largest desert in the world. From north to south the Sahara is between 800and 1,200miles and it is at least 3000miles from east to west. On the west of the Sahara is the Atlantic Ocean and on the east is the Red Sea, and to the north are the Atlas Mountains and Mediterranean Sea. Over 25percent of the Sahara's surface is covered by sand sheets and dunes.(沙丘)
The most amazing part of the land is: How did they get all that sand there in the first places? And where did they get it? (A)Actually, it turns out that the area used to be lush(青葱的)with green forests and lakes. But, a climate(气候) change caused the whole place to dry up.
Now there are still many kinds of plants in the Sahara Desert, (B) grass, shrubs(灌木丛) and trees. In the Sahara Desert, people can find some kinds of animals, like hares, deer and foxes. The Sahara Desert also has over 300kinds of birds.
There are only a small number of people living in the Sahara Desert. Because of the bad weather in the desert, they often move(C) one place to another.
根据短文内容,完成下列任务
任务一:请根据文章描述完成下列地理位置分布图.
| (1) | The Mediterranean Sea | |
| (2) | The Sahara Desert | (3) |
任务三:请根据上下文在空格(B)和(C)处填上恰当的单词使句意完整.
(B) (5) (C) (6)
任务四:根据短文内容,回答问题.
What did the Sahara Desert use to be?
(7)
43.On May 14, three students from Jinan Experimental Middle School , Shandong, won the of the bottle sumo(相扑) competition during the 16th Robofest World Championship.
Robofest is an international competition that challenges student to design, build and program autonomous(自动的) robots. This year, it was held at LawrenceTechnological University in the US.
(A) Unlike human sumo, robots fight each other on a table. A bottle is in the center of the table. (B) a robot pushes the other or the bottle off the table and remains on the table for three seconds, it will win. Each round only lasts two minutes.
The Chinese team beat their rival(对手) two rounds in a row. What are the secrets that helped them win?
First, they made their robot powerful with its design. Their robot looks like a forklift(铲车) with a big shovel(铲). Also, they used a high﹣powered motor. "The powerful motor makes our robot stronger when it fights other robots." Said LvTianyang 13.
At the same time,their robot is very smart. It helped a lot. In one round, their robot was pushed to the end of the table and almost fell off. But suddenly,(C) it stopped and moved the other way instead.
"In fact,our robot has a special program: once it detects(检测) the table's margin, it will move back and avoid falling off." Said Xu Shanghui,13.
The fights only lasted a few minutes, but they spent six months on this robot. "Now,looking back,everything was worthwhile," said Lu.
根据短文内容,按要求完成下列任务.
任务一, 回答下列问题.
Where does Lu Tianyang come from?
(1)
任务二,翻译A处划线句子.
(2)
任务三,在文章B处填入恰当的词汇.
(3)
任务四、列举文中机器人赢得比赛的两条原因.
(4)
(5)
任务五:请根据上下文用英文写出(C)处划线单词 it指代的内容
(6)
七.书面表达(共1小题)
44.同学们,暑假就要来临了.你有什么暑假计划呢?怎样过一个充实而又有意义的暑假呢?请根据以下提示来写一篇文章.字数80﹣100字.
内容提示:
| Help parents | Summer vacation plans | travel |
| volunteer | read | |
| Visit my hometown | Take after﹣school classes |
(1)参考图表中的提示,任选三个方面,谈谈你选择这样做的原因以及具体如何去做;
(2)不能出现真实的校名及人名.
(3)开头和结尾已经给出,不计入总词数.
Summer vacation is coming!Have you made your plans already?Now let me tell you something about mine.
2018-2019年八年级下学期期末试卷
参与试题解析
一.选择题(共20小题)
1.This space museum is ______ unusual place for us to visit.( )
A.a B.an C.the D.不填
【分析】这个太空博物馆是我们参观的一个不寻常的地方.
【解答】此题考查不定冠词用法,a 、an 都表示一个,a用于辅音音素开头的单词前,an用于元音音素开头的单词前,此题中一个不寻常的地方是an unusual place ,unusual 是以元音音素开头的单词,故用an.
故选:B.
【点评】此题考查不定冠词,在熟知不定冠词意思和用法的基础上,结合具体题目,仔细分析,便可得出正确答案.
2.Our school is ______ than yours.( )
A.four times as big B.bigger four times
C.four times bigger D.four big times
【分析】我们学校比你们学校大四倍.
【解答】考查比较级.句意"我们学校比你们学校大四倍".倍数可以表达为"倍数+形容词比较级 + than".A,B,D不正确.
故选:C.
【点评】考查倍数表达法.这里掌握"倍数+形容词比较级 + than"的固定用法.还有其他倍数表达法需要积累和区分.
3.li lei hasn't watched the movie <Dangal>(摔跤吧,爸爸)______. What about you?
I have watched it twice.( )
A.then B.just C.already D.yet
【分析】李磊还没看过《摔跤吧,爸爸》这部电影.你呢?
我已经看过两遍了.
【解答】then 那时;just只是,already已经,一般用于肯定句中;yet已经,一般用于否定句或疑问句中.此题根据hasn't可知是否定句,故用yet.
故选:D.
【点评】此题考查副词词义辨析,在熟知所给副词意思基础上,结合具体题目,仔细分析,便可得出正确答案.
4.He speaks so fast that I can hardly follow him.
_____________.( )
A.So do I B.So can I
C.Neither do I D.Neither can I
【分析】他说的如此快,以致于我几乎跟不上他.
我也跟不上.
【解答】so +助动词/情态动词/be+主语,表示前面的情况也很适合于后者,意思是"我也是".neither +助动词/情态动词/be+主语,表示前面的情况也很适合于后者,意思是"我也不是".根据句意"他说的如此快,以致于我几乎跟不上他.我也跟不上."可知要用"neither".因为句中是情态动词can. 故要选D、
故选:D.
【点评】根据上下文意思或时间状语,推断出合适的时态,排除错误的答案,然后再比较剩下的选择项,从而做出正确的答案.
5.could you please help me with my English?
sorry, I _________. I need to do my homework( )
A.could B.couldn't C.can D.can't
【分析】﹣﹣你能帮我学英语吗?
﹣﹣对不起,我不能.我需要做家庭作业.
【解答】考查情态动词.结合语境"你能帮我学英语吗?对不起,我__.我需要做家庭作业"可知,应该是"不能"can't.A,C不正确.couldn't是过去式.这里是一般现在时态.B不正确.
故选:D.
【点评】情态动词无人称和数的变化;不能单独使用,必须与其后的动词原形构成谓语.否定形式通常在后面加not.要注意情态动词的不同用法.
6.As good friends, I think we need to ________ each other.( )
A.trust B.achieve C.regard D.cheat
【分析】作为好朋友,我认为我们需要相互信任.
【解答】trust信任,achieve实现,regard认为,涉及,cheat欺骗;根据句意"作为好朋友,我认为我们需要相互信任"可知,要用"信任",其它选项语意不通.
故选:A.
【点评】考查动词词意辨析,要牢记动词的词意及用法,进行比较分析,选择正确答案.
7.Neither Jim nor his parents ________ to Beijing.
Really? It's a pity.
Yes. But all of them _______ there by the end of this month.( )
A.have been,will go B.have gone, will go
C.has been, have gone D.went, have been in
【分析】﹣﹣吉姆和他的父母都没有去过北京.
﹣﹣真的吗?多么遗憾.
﹣﹣是的.但是他们这个月底都要去.
【解答】根据句意"吉姆和他的父母都没有去过北京.真的吗?多么遗憾.是的.但是他们这个月底都要去."可知,前句要用现在完成时,其构成为have/ has done,havev been to去过,have gone to到某地去了,还没有回来,neither…nor用就近原则;后句要用一般将来时,其构成为will+动词原形.
故选:A.
【点评】考查时态要根据时间状语,上下文的关系和语气等,综合判断,也要牢记各种时态的构成.
8.I saw Mr. Chen in the office at ten yesterday morning.
that's ________. He was having a party with us then.( )
A.possible B.impossible C.important D.improve
【分析】﹣﹣昨天上午十点我看见陈先生在办公室.
﹣﹣那是不可能的.他当时正在和我们开派对.
【解答】考查形容词.A可能的.B不可能的.C重要的.D提高.结合语境"﹣﹣昨天上午十点我看见陈先生在办公室.﹣﹣那是___.他当时正在和我们开派对"可知,应该是"不可能的".
故选:B.
【点评】形容词的种类有很多,要根据具体语境选择适当的形容词.抓住关键词语,分析用法,完成试题.
9.Because of the bad weather, they _________ the sports meeting till next week.( )
A.put up B.put out C.put off D.put on
【分析】因为坏的天气,他们把运动会推迟到下周.
【解答】A张贴;B熄灭;C推迟;D穿上.根据句意"因为坏的天气,他们把运动会推迟到下周."可知要填"推迟".
故选:C.
【点评】考查动词短语,要牢记动词短语的词意及用法,进行比较分析,选择正确答案.
10.The boy with his two dogs _________ in the yard when the storm hit the city.( )
A.is playing B.Are playing
C.were playing D.was playing
【分析】暴风雨袭击城市时,那个男孩和他的两条狗在院子里玩.
【解答】根据when the storm hit the city,可知when引导一般过去时的状语从句,主句一般用过去进行时were/was+doing,表示过去某个时间正在做某事.结合句意:暴风雨袭击城市时,那个男孩和他的两条狗在院子里玩.with后面的成分不是主语,所以本句的主语是三单式boy.
故选:D.
【点评】熟悉过去进行时的基本用法,结合题意,给出答案.
11.Nick is not at school. ____________?
He has a cold.( )
A.Who's that
B.What's the matter with he
C.What's the trouble with him
D.Where is he
【分析】Nick不在学校.他怎么了?
他感冒了.
【解答】根据答语可知是提问怎么了,What's the trouble with sb或What's the matter with sb ,with 是介词,后面加宾语,故用him.
故选:C.
【点评】此题考查情景对话,在理解语境的基础上,结合具体题目,仔细分析,便可得出正确答案.
12.Jack reminds me ________ his elder brother. They look the same.( )
A.of B.to C.with D.for
【分析】杰克让我想起了他的哥哥,他们看起来一样.
【解答】remind sb. of sth,/sb. 让某人想起某事/,某人.故要用介词of.
故选:A.
【点评】考查动词短语,要牢记动词短语的词意及用法,进行比较分析,选择正确答案.
13.My uncle _______ my aunt since twenty years ago. They are happy.( )
A.marries to
B.has married to
C.has been married to
D.Has been married with
【分析】我叔叔自从20年前就和我婶婶结婚了.他们很幸福.
【解答】根据句意"我叔叔自从20年前就和我婶婶结婚了.他们很幸福."可知要用现在完成时,其构成是have/ has done. 故可排除A.再根据时间状语since twenty years ago可知谓语动词要用延续性动词,故可排除B. 和某人结婚不能用介词with. 故可排除D.
故选:C.
【点评】考查动词短语,要牢记动词短语的词意及用法,进行比较分析,选择正确答案.
14.Tourists can choose to visit Kunming ________ they like ,spring,summer,autumn or winter.( )
A.whoever B.whatever C.whenever D.wherever
【分析】游客们可以选择去参观昆明,只要他们喜欢﹣无论春、夏、秋、冬.
【解答】答案:C 本题考查连词的用法.whoever意为"无论谁";whatever意为"无论什么";whenever意为"无论何时";wherever意为"无论何处".根据破折号后面的spring,summer,autumn or winter可知此处与时间有关.
故选:C.
【点评】这里考查疑问词+ever构成的连接词,首先理解句子的意思和连词的用法,其次理解连词在句子的成分,结合语意选择合适的单词.
15.﹣﹣﹣ Why do so many climbers risk their lives?
﹣﹣﹣ Because they want to challenge __________ in the face of difficulties.( )
A.yourselves B.themselves C.itself D.himself
【分析】﹣为什么如此多的登山者冒生命危险?
﹣因为他们想在困难面前挑战他们自己.
【解答】A你们自己;B他们自己;C它自己;D他自己.根据句意"因为他们想在困难面前挑战他们自己."可知要填"他们自己".
故选:B.
【点评】排除比较法.根据上下文意思或时间状语,推断出合适的时态,排除错误的答案,然后再比较剩下的选择项,从而做出正确的答案.
16.﹣﹣﹣ What about you, Mary?
﹣﹣﹣ I __________ Hong Kong a couple of times, but I'm happy to go again.( )
A.has been in B.have gone to
C.have been to D.will go to
【分析】﹣﹣你呢,玛丽?
﹣﹣我去过几次了,但我很高兴再次去.
【解答】A在某地,B到某地去了,还没有回来,C去过某地,D将要去;根据句意"我去过几次了,但我很高兴再次去.",排除ABD.
故选:C.
【点评】考查动词短语,要牢记动词短语的词意及用法,进行比较分析,选择正确答案.
17.﹣﹣﹣ __________ clean car you have!
﹣﹣﹣ Thank you! I wash it very often.( )
A.How a B.What a C.How D.What
【分析】﹣﹣你的车真干净!
﹣﹣﹣谢谢!我经常洗它.
【解答】感叹句可以用what a/an+形容词+名词+主语+谓语!这里的名词是car,可数名词.形容词clean是以辅音音素开头的,用a修饰.
故选:B.
【点评】(1)若形容词后紧跟可数名词单数,就用what a/an;是不可数名词或可数名词复数,只用what.
(2)若形容词后紧跟a/an/the/my/your/this/that/Tom's等成分,就用how.
18.﹣﹣The boy can speak both English and Japanese ______ he is only ten.
﹣﹣Wow,what a clever boy!( )
A.if B.because C.though
【分析】﹣虽然这个男孩只有十岁,但是他既能说英语又能说日语.
﹣﹣哇呜,多么聪明的孩子啊!
【解答】答案:C;if,是否,如果; because因为;though虽然,尽管;根据句意,"The boy can speak both English and Japanese这个男孩既能说英语又能说日语"和"he is only ten他只有十岁",可知前后句之间是转折关系,though引导让步状语从句;故选C.
【点评】连词在句子中主要起联系上下文的作用,他们之间的区别就是表示逻辑关系的不同,所以在解题时先要理解上下文含义,然后根据上下文逻辑关系选择合适的连词.连词的用法都比较多,语义之间还有交叉,熟记其基本应用规则,了解其区别,注意固定搭配对象,是做好此类题型的关键.
19.﹣﹣﹣ Excuse me,could you please show me the time?
﹣﹣﹣ Sorry, I __________. My watch doesn't work.( )
A.mustn't B.couldn't C.can't D.needn't
【分析】﹣﹣对不起,你能告诉我时间吗?
﹣﹣对不起,我不能.我的表坏了.
【解答】考查情态动词.A不允许.B不能(过去式).C不能.D不必.结合语境"﹣﹣对不起,你能告诉我时间吗?﹣﹣对不起,我不能.我的表坏了.".可知,could开头的一般疑问句,否定回答用can't不能.不是一般过去时态,B选项不正确.
故选:C.
【点评】情态动词无人称和数的变化;不能单独使用,必须与其后的动词原形构成谓语.否定形式通常在后面加not.要注意情态动词的不同用法.
20.﹣﹣﹣Look! The children are running to their parents with__________ at the school gate.
﹣﹣﹣ Yes. How happy they are now!( )
A.improvement B.achievement
C.excitement D.government
【分析】﹣﹣看!孩子们兴奋地跑向在学校大门口的父母.
﹣﹣是的,他们现在是多么的高兴啊!
【解答】improvement改善;achievement成就;excitement兴奋;government.根据"The children are running to their parents with__________ at the school gate."以及" How happy they are now!"结合给出的四个选项,因此可知这句话的意思是"﹣﹣看!孩子们兴奋地跑向在学校大门口的父母.﹣﹣是的,他们现在是多么的高兴啊!"
故选:C.
【点评】首先要掌握这几个词的意思以及这个句子的意思,然后结合具体的题目,就可以确定正确答案.
二.完形填空(共1小题)
The first day of school a new classmate touched my shoulder,"Hi,handsome!I'm Rose.I am 87 years old.Can I give you a hug?"I turned around and found a(21) A lady with a warm smiled.I said heartily:"Of course!"
"(22) C are you in college at such an age?"I asked.
She joked,"I'm here to meet a rich husband,get(23) A ,have children,and then travel around."
"No seriously,"I asked.
"I always(24) D of having a college education and now I'm getting one!"she told me.
Over the year,Rose became an icon(偶像) and she easily made friends.She loved to dress up and she enjoyed the(25) B of the others.At the end of the term we invited Rose to our football party.I'll never forget what she said.
"We do not stop playing because we are old; we grow old because we stop playing.Here are the(26) A to staying young.You have to laugh and find humor every day.You've got to have a dream.When you(27) D your dreams,you die!There's a huge difference(28) C growing old and growing up.Anybody can grow older.That doesn't take any talent or ability.But(29) D requires finding the opportunity in change.Have no regrets."
One week after graduation that year,Rose died peacefully in her sleep.She taught us by example that it's never too(30) B to be all you can possibly be.
| 21.A.old | B.young | C.big | D.small |
| 22.A.How | B.When | C.Why | D.What |
| 23.A.married | B.dressed | C.lost | D.mad |
| 24.A.told | B.heard | C.reminded | D.dreamed |
| 25.A.question | B.attention | C.relation | D.emotion |
| 26.A.secrets | B.stories | C.reasons | D.results |
| 27.A.have | B.find | C.take | D.lose |
| 28.A.in | B.on | C.between | D.among |
| 29.A.stopping playing | B.having a dream | C.growing older | D.growing up |
| 30.A.early | B.late | C.young | D.small. |
【分析】文章讲述了在开学的第一天我遇到了一个87岁的老太太,她是我的新同学.老太太以积极地生活态度追求者自己的梦想.我们每个人都有追求梦想的权利,只要为自己的理想而奋斗,就永不为晚.
【解答】21A.A.old老的 B.young年轻的 C.big大 D.small小,考查形容词,根据前文"I am 87years old我87岁了",可知是一个年老的女士.故选A.
22C.A.How 如何B.When什么时间 C.Why为什么 D.What 什么,考查疑问词,根据后文语境,老太太的回答是来上学的"原因",故上一句的提问用why,故选C.
23A.A.married已婚的 B.dressed打扮好的 C.lost丢失的 D.mad发疯的,考查形容词,根据后文短语"have children有孩子",可知是老太太说的是"结婚、生子",故选A.
24D.A.told告诉 B.heard 听到C.reminded提醒 D.dreamed 梦想,考查动词,根据后文短语having a college education 上大学,可知这是老太太的一种"梦想",dream of梦想着…,故选D.
25B.A.question问题 B.attention注意力 C.relation关系 D.emotion情绪,考查名词,根据前文Rose became an icon(偶像)她成了偶像,可知偶像是别人"注意力"的焦点,题干的意思是"她也很享受别人的关注",故选B.
26A.A.secrets 秘密B.stories故事 C.reasons原因 D.results 结果,考查名词,根据空格后短语"to staying young保持年轻",结合后文语境的描述,都是一些让自己年轻的方法,可知老太太是在在分享保持年轻的"秘密",故选A.
27D.A.have 拥有B.find找到 C.take带走 D.lose丢失,考查动词,根据后文"you die你就死了",可知前文说的是,当人"没有了"梦想,就等于死了一样,lose丢失,符合题意,故选D.
28C.A.in 在里面B.on在上面 C.between两者之间 D.among 在…之中,考查介词,根据题干可知考查短语between…and…在…和…之间,这是指两者之间,结合growing old and growing up变老和成长,意思是指"在变老和成长之间",故选C.
29D.A.stopping停止 playing玩 B.having a dream有梦想 C.growing older变老 D.growing up长大,考查动词,根据后文requires finding the opportunity in change.Have no regrets."要求寻找机会改变自己,由此可知这是"成长"的要求,而不是变老的要求,故选D.
30B.A.early早 B.late 晚;迟到C.young年轻 D.small小,考查形容词,根据题干可知,考查句型too…to太…而不能…,结合题意"只要为自己的理想而奋斗,就永不为晚",故选B.
【点评】解答完形填空题需要快速阅读全文,了解文章大意,再带着选项去读,边读边做,注意联系上下文.
三.阅读理解
31.
There is a group of kids who are making my life terrible. A few weeks ago,they asked me for money. I said no,but then they pushed me and hit me. Like a fool ,I gave them my bus fare and so I had to walk home. But that was only the start of it. Every day after that they asked for more.I had to ask my mom for money to pay them. Now I can't face them anymore. I haven't been to school for over a week.I'm so afraid of them. I've got a fever. I just can't stop wondering"Whyme!"What should I do?I can't talk to anyone else about my problem.Please help me.
| Robert,Edinburgh |
| Sometime ago because of illness I put on a lot of weight.Since then my life has been the same again. My shcoolmate are always joking about my weight. I feel helpless and lonely. I mean, I still have some of my old friends,but I feel I'm not accepted as I was when I looked good. Sometimes I'm just too shy to be around people. Last month I asked a boy in my class to the dance. He said yes,but the next day he dumped me. I heard later that he said it was because I was fat. What should I do? Please help me! Maria,Livepool |
(1)Some kids pushed and hit Robert because he said something bad about them. B
(2)Robert is so afraid of the kids so he decided to change school. B
(3)Maris put on a lot of weight because he was ill. A
(4)The underline word "dumped"means "拒绝" A
(5)We can probably find these passages in a travel magazine. B
【分析】短文讲了两个学生在生活中遇到了一些难题,这些问题给他们带来生活上的困难,希望得到帮助.
【解答】细节判断题.
1.B 根据表格一句子A few weeks ago,they asked me for money. I said no,but then they pushed me and hit me. Now I can't face them anymore.几个星期前,他们向我要钱.我说不,但是后来他们推我,打我.可知一些孩子对罗伯特施压,因为他说了一些关于他们不好的事情是错误的.故答案为B.
2.B 根据表格一句子Now I can't face them anymore. I haven't been to school for over a week..现在我不能再面对他们了.我已经一个多星期没去上学了.我太害怕他们了.可知罗伯特很怕孩子所以他决定换学校是错误的.故答案为B.
3.A 根据表格二句子Sometime ago because of illness I put on a lot of weight.以前因为生病,我体重增加了很多.可知Maria因为生病而体重增加了很多.故答案为A.
4.A 根据前句Last month I asked a boy in my class to the dance. He said yes,上个月我请我们班的一个男孩去跳舞.他说是的,和后句 I heard later that he said it was because I was fat. What should I do? Please help me!后来我听说他说是因为我太胖了.我该怎么办?请帮帮我!可知but但是表示转折,所以应说但是第二天他拒绝了我,所以dumped意为拒绝.故答案为A.
5.B 根据表格一句子Now I can't face them anymore. I haven't been to school for over a week.I'm so afraid of them. I've got a fever. I just can't stop wondering"Whyme!"What should I do?I can't talk to anyone else about my problem.Please help me.现在我不能再面对他们了.我已经一个多星期没去上学了.我太害怕他们了.我发烧了.我就是忍不住想,我该怎么办?我不能和任何人谈论我的问题.请帮帮我.和表格二句子Sometimes I'm just too shy to be around people. Last month I asked a boy in my class to the dance. He said yes,but the next day he dumped me. I heard later that he said it was because I was fat. What should I do? Please help me!有时我真是太害羞了,不敢与人交往.上个月我请我们班的一个男孩去跳舞.他说是的,但是第二天他甩了我.后来我听说他说是因为我太胖了.我该怎么办?请帮帮我!可知文章不是关于旅游方面的问题,是关于学生的心理问题,我们可以在旅游杂志上找到这些段落是错误的.故答案为B.
【点评】做好简单推理判断题.以具体事实为依据进行推理,做出判断.只要弄清事实,即可结合常识推断出合理的结论.
32.Do you sleep well? If your answer is no, the following might help you.
Set a certain bedtime and rising time.
A certain bedtime and rising time can help you build up your body clocks. Set a bedtime which is good and natural for you. Don't change your bedtime and rising time on weekends.
Avoid exciting activities just before sleeping.
Exciting activities get your thoughts running. At the same time, if you make tomorrow's plan or read an exciting story before turning off the light, it doesn't give you enough time to relax before you try to sleep.
Keep the bedroom for sleeping only.
It's a bad habit for you to use your bedroom as a place to eat, watch TV, read, talk on the phone, or discuss important matters with your family members. Break that habit to get better sleep.
Don't go to bed too early.
Your body usually lets you sleep only the number of hours it needs. You should decide how many hours you must sleep in order not to experience daytime sleepiness.
Take a warm shower before your bedtime.
A twenty﹣minute warm shower at a temperature of about 45°﹣50° not only is a great relax at day's end, but also raises your body temperature by several degrees. The coming drop in temperature of your body will naturally make you feel sleepy.
(1)If you want to build up your body clocks, you should A .
A. set a certain bedtime and rising time
B. go to bed neither too early nor too late
C. keep the bedroom for sleeping only
D. take a warm shower before sleeping
(2)Why should you avoid exciting activities just before sleeping? A
A. Because they will get your thoughts running.
B. Because you have to make tomorrow's plan.
C. Because you should read an exciting story.
D. Because you will have to turn off the light.
(3)Your bedroom should be kept for D only.
A. talking
B. eating
C. reading
D. sleeping
(4)According to the passage, B will make you feel sleepy.
A. taking a cold shower
B. your body temperature's dropping
C. your daily experience
D. raising your body temperature
(5)Which of the following is the best title of the passage? C
A. We must sleep well.
B. How to set a certain bedtime and rising time.
C. Ways to have a good sleep.
D. Some people don't sleep well.
【分析】这篇短文主要介绍了五种有助于睡眠质量的方法.如:按时睡觉按时起床,避免睡前的兴奋的活动等.
【解答】1.A.细节理解题.根据第一条建议A certain bedtime and rising time can help you build up your body clocks.可知设定固定的睡眠和起床时间能帮助建立生物钟.故选A.
2.A.细节理解题.根据第二条建议Exciting activities get your thoughts running可知兴奋的活动会使你的思维活跃,故选A.
3.D.细节理解题.根据Keep the bedroom for sleeping only.可知卧室只能是睡觉的地方.故选D
4.B.细节理解题.根据The coming drop in temperature of your body will naturally make you feel sleepy.可知体温的下降能让你困倦,故选B.
5.C.标题判断题.结合Do you sleep well? If your answer is no, the following might help you短文主要介绍了五种有助于睡眠质量的方法,故选C.
【点评】文章内容比较简单,只需要读懂文章的即可,以细节题为主.主要在于正确的审题,带着重要信息到文章里面到出处,答案往往就在这些句子中.
33.Sixteen years ago a boy gave me an important gift.It was a smile.
It was the early autumn of my first year at a middle school,and my old school was far away.As a result,no one knew who I was.I was very lonely,and afraid to speak to anyone.
Every time I heard the other students talking and laughing,I felt my heart break.I couldn't talk with anyone about my problems.
Then one day,when my classmates were talking happily with their friends,I was sitting at my desk unhappily as usual.At that moment,a boy entered the classroom.I didn't know who he was.He passed by me and then turned back.He looked at me,with a smile.
Suddenly,I felt the touch of something bright and friendly.It made me feel happy and warm.That smile changed my life.I started to talk with other students and made friends.Day by day,I became closer to everyone in my class.The boy with the lucky smile has become my best friend now.
One day I asked him why he had smiled,but he couldn't remember doing so!
It doesn't matter because all the dark days have gone.I believe that the world is what you think it is.If you think it is lonely,you might always be alone.So smile at the world and it will smile back.
(1)When did the writer get the gift? C
A.At the age of 16.
B.After making friends with the boy.
C.In the first year at a middle school.
D.After becoming closer to everyone in the class.
(2)Why was the smile an important gift? D
A.Because the writer's old school was far away.
B.Because the writer didn't know who the boy was.
C.Because the smile didn't mean anything to the boy.
D.Because the writer felt lonely and had no friends and it made her feel happy and warm.
(3)Why didn't the writer talk to anyone in her new school about her problems? B
A.Because she was always unhappy.
B.Because she didn't know anyone at the time.
C.Because she was in the first year at the junior high school.
D.Because she didn't want her parents to worry about her.
(4)How did the smile change her life? A
A.She started to make friends.
B.She became the best friend of the boy.
C.Her parents didn't worry about her any more.
D.She realized that she was lonely.
(5)Where does she now think her feeling of unhappiness came from? C
A.From her old school.
B.From her parents.
C.From herself.
D.From her classmates at the new school.
【分析】我13岁的时候,一个男孩送了我一件很珍贵的礼物,一个微笑.那是我初中第一年的初秋,因为之前的学校很远,所以新学校没人认识我.我觉得很孤单,不敢跟人交朋友.每当我听到其他同学一起说笑,都觉得很伤心.我不能跟任何人说这些问题.有一天,当同学们都跟他们的朋友谈得很开心的时候,我像往常一样很不开心的坐在自己的座位上.就在这个时候,一个男孩走进了教室.我不知道他是谁,他从我的座位前走过,然后回头微笑着看着我.我突然感受到了很友好很欢快.我很开心,并且觉得很温暖.那个微笑改变了我的生活,我开始跟同学说话,和他们做朋友.一天天过去,我跟班上的同学渐渐熟悉了,那个有着幸运微笑的男孩也成了我最好的朋友.有一天,我问他当时为什么会笑,但是他居然不记得向我笑过!不过没有关系,因为所有黑暗的日子已经过去了,现在我相信了,你认为世界是什么样子的,它就是什么样子.如果你认为你很孤单,你可能会一直独自一个人.所以,对世界微笑吧,它也会向你微笑的.
【解答】1:答案C 细节理解题 根据It was the early autumn of my first year at a middle school 描述,可知 那是我初中第一年的初秋,故选C.
2:答案D 细节理解题 根据Suddenly,I felt the touch of something bright and friendly.It made me feel happy and warm.That smile changed my life.I started to talk with other students and made friends.描述,可知 我突然感受到了很友好很欢快.我很开心,并且觉得很温暖.那个微笑改变了我的生活,我开始跟同学说话,和他们做朋友,故选D.
3:答案B 细节理解题 根据短文第二段描述As a result,no one knew who I was.I was very lonely,and afraid to speak to anyone.可知,那个时候她谁都不认识,故选B.
4:答案A 细节理解题 根据That smile changed my life.I started to talk with other students and made friends.描述,可知 那个微笑改变了我的生活,我开始跟同学说话,和他们做朋友,故选A.
5:答案C 细节理解题 根据I believe that the world is what you think it is.If you think it is lonely,you might always be alone.描述 可知 现在我相信了,你认为世界是什么样子的,它就是什么样子.如果你认为你很孤单,你可能会一直独自一个人,作者意识到了自己的幸福或者不幸福都是来自于自己.故选C.
【点评】本文较为简单,题目都是细节理解题,只要理解文章意思,仔细阅读,从文中寻找答案,即可轻松解答.本文也是一篇很好的文章,我们应当从中学到点什么.
34.81、Do the British really get together every afternoon at 4 to sit and drink several cups of tea? Ask any of my German students and they will tell you "YES!" But it's simply not sure.
We drink over 150 million cups of tea a day in Britain, but there is no special time for it. "Tea" is widely used as a name for the evening meal. This is more common in Scotland and the north of England but you can hear it all over the country. Usually it is the main meal of the day,eaten between 5 and 7. So, "teatime" refers to (指的是) the meal and not the drink. In the south, the evening meal is often called dinner, however, dinner in the north is the midday meal. In general:
North: Breakfast ﹣﹣ Dinner﹣﹣ Teatime
South: Breakfast ﹣﹣ Lunch﹣﹣ Dinner
What about tea breaks? Surely this must be a special time for tea? Wrong again, I'm afraid. Tea breaks are just an opportunity(机会) to have a rest from work for around 10 minutes. In this time you can drink whatever you like (which of course includes tea ). This is usually with a small snack, like biscuits. The best time for a tea break is around 11a.m. or around 3p.m.
But what about tea rooms? Can I drink tea there? Yes! A tea room is the perfect place to go with friends and family to enjoy tea, cakes and sandwiches. This is known as afternoon tea and is usually saved for special occasions(场合) such as a birthday party.
Teatime, tea breaks, afternoon tea…how could you possibly get muddle up(混淆) these terms(术语)?
(1)According to Paragraph 2, we can know that B .
A.Only people in northern UK use the word "teatime"
B.teatime is usually between 5 to 7 in the north of England
C.teatime is a special time for British people to enjoy tea together
D.in the south of the UK, the evening meal is often called teatime
(2)The underlined word "This" in Paragraph 2refers to " C "
A.People in the UK enjoy drinking tea together
B.British people drink over 150million cups of tea a day
C."Tea" is widely used as a name for the evening meal
D.People in northern UK eat the main meal between 5and 7
(3)From the passage, we can know that B .
A. British people only drink tea during tea breaks
B. tea breaks allow people to relax during work
C. British people usually take tea breaks early in the morning
D. British people have different kinds of snacks with family during tea breaks
(4)What can't British people do in tea room? D
A. Enjoy tea with family.
B. Have birthday parties.
C. Share cakes with friends.
D. Have evening meals.
(5)Why does the writer write this passage? A
A. To explain teatime and some related terms.
B. To explain the importance of tea to British People.
C. To explain the right way to drink tea in the UK.
D. To explain the different time to have tea in the UK.
【分析】本文主要介绍了喝茶时间,吃茶点的休息时间,下午茶,是一些不同的概念,你可能会混淆这些术语.
【解答】1.B.细节理解题.根据"Usually it is the main meal of the day,eaten between 5 and 7."通常这是一天当中主要的一餐,在5到7点吃.故选B.
2.C.词语理解题.根据""Tea" is widely used as a name for the evening meal."茶被广泛的用来晚餐的名字.因此可知this指的是茶被广泛的用来晚餐的名字这种情况在苏格兰很常见.故选C.
3.B.细节理解题.根据" Tea breaks are just an opportunity(机会) to have a rest from work for around 10minutes."吃茶点的休息时间也是一个在上班的时候休息10分钟的机会.故选B.
4.D.细节理解题.根据" A tea room is the perfect place to go with friends and family to enjoy tea, cakes and sandwiches."茶室是一个和朋友、家人去享受喝茶,吃蛋糕和三明治的好地方.没有提到吃晚餐.因此可知英国人不能在茶室吃晚饭.故选D.
5.A.主旨大意题.根据"Teatime, tea breaks, afternoon tea…how could you possibly get muddle up(混淆) these terms(术语)?"喝茶时间,吃茶点的休息时间,下午茶,你可能会混淆这些术语.因此可知这篇文章主要讲述了与茶有关的术语.故选A.
【点评】首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案.
第Ⅱ卷 (非选择题)
四.填空题(共9小题)
35.beat, hide, allow, succeed, raise
(1)Little Tom hid his candies and ran out of his bedroom.
(2)In order to help this poor boy, they raised money in their class this afternoon.
(3)Neither Martin's parents nor his brother allows him to watch TV on schooldays.
(4)The rain is beating heavily against the windows. Don't open the windows!
【分析】(1)小汤姆藏起糖果,跑出了卧室.
(2)为了帮助这个可怜的孩子,他们今天下午在班上筹到了钱.
(3)马丁的父母和弟弟都不允许他上学时看电视.
(4)大雨重重地打在窗户上,不要打开窗户!
【解答】1 hid 考查动词:分析句子,结合选词,推测意思是小汤姆藏起糖果,跑出了卧室.后面时态是一般过去时,故答案是hid.
2 raised 考查动词:分析句子,结合选词,推测意思是为了帮助这个可怜的孩子,他们今天下午在班上筹到了钱.时态是一般过去时,故答案是raised.
3 allows 考查动词:分析句子,结合选词,推测意思是马丁的父母和弟弟都不允许他上学时看电视.时态是一般现在时,就近的主语是单数他的弟弟,故答案是allows.
4 is beating 考查动词:分析句子,结合选词,推测意思是大雨重重地打在窗户上,不要打开窗户!这里表示正在进行的动作,用现在进行时,结构是am/is/are doing,主语是不可数名词,故答案是is beating.
【点评】解答这类试题时,务必充分理解上下文的语境和句子之间的逻辑关系,找到解题的依据,同时考虑单词的适当形式,准确作答.
36.Many tourists (旅行者) go to the beautiful beach in summer.
【分析】许多游客夏天去美丽的海滩.
【解答】旅行者tourist,可数名词,作主语;根据句意可知,要用复数形式.
故答案为tourists.
【点评】翻译填空,需要学生根据句意、时态和固定搭配等,来选择合适的单词或者短语,并且要注意单词的词形变换.
37.She was very nervous (紧张) while she was having a test.
【分析】她在做测试时非常紧张.
【解答】紧张nervous,形容词,作表语.
故答案为nervous.
【点评】翻译填空,需要学生根据句意、时态和固定搭配等,来选择合适的单词或者短语,并且要注意单词的词形变换.
38.I don't know whether (是否)you like this blue sweater or that red one?
【分析】我不知道你是否喜欢这件蓝色的毛衣还是那件红色的?
【解答】考查连词,是否whether, 在句中引导宾语从句.
故答案为whether.
【点评】翻译填空,需要学生根据句意、时态和固定搭配等,来选择合适的单词或者短语,并且要注意单词的词形变换.
39.He was completely (完全)shocked by this bad news.
【分析】他被这个坏消息完全震惊了.
【解答】考查副词,完全地completely, 在句中作状语.
故答案为completely.
【点评】翻译填空,需要学生根据句意、时态和固定搭配等,来选择合适的单词或者短语,并且要注意单词的词形变换.
40.They jumped with excitement (兴奋)because they can travel to Beijing.
【分析】他们兴奋地跳了起来,因为他们能去北京旅行.
【解答】考查名词,兴奋excitement, 放在介词后面作宾语.
故答案为excitement.
【点评】翻译填空,需要学生根据句意、时态和固定搭配等,来选择合适的单词或者短语,并且要注意单词的词形变换.
五.七选五
41.Malls (购物中心) are popular places for Americans to go to. Some people spend so much time at malls that they are called mall rats(1) G
(2) C They feel safe because malls have police stations. Parking is usually free. And the weather inside is always fine. The newest malls have beautiful rest places with waterfalls and large green trees.
The largest mall in the United States is the Mall of America in Minnesota. It covers 4.2million square feet. (3) F There are parking spaces for 12,750cars. About 750,000people shop there every week.
The first indoor mall in the United States was built in 1965in Edina Minnesota. People love doing all their shopping in one place. More malls are built around the country. Now malls are town centers where people come to do many things. They shop, and of course, they also eat in food courts (广场) that have food from all over the world. (4) E Some people even get their exercise by doing the new sport of "mall walking". Others go to malls to meet friends.
In some malls, people can see a doctor and even go to the church. In other words, people can do almost everything in malls. (5) A
A. Now people can live in their favorite shopping centers in fact.
B. The Mall of America is noisy.
C. People like malls for many reasons.
D. Parking is free in all the malls.
E. They see films at theaters.
F. It has 350stores, eight nightclubs, and a large park!
G.They shop until they visit hundreds of stores.
【分析】短文讲了购物中心是美国人最喜欢去的地方.有些人花很多时间在商场购物,他们被称为商场老鼠.人们喜欢购物中心有许多原因.比如:它很安全,公园是免费的,天气一直是好的并且它是一个好的休息场所.短文中还介绍了美国几个大型的购物中心,
【解答】1.G 细节推理题.根据前句Malls (购物中心) are popular places for Americans to go to. Some people spend so much time at malls that they are called mall rats.购物中心是美国人最喜欢去的地方.有些人花很多时间在商场购物,他们被称为商场老鼠.可知结合选项,应说他们购物,直到他们去了数百家商店.故选G.
2.C 细节推理题.根据后句They feel safe because malls have police stations. Parking is usually free. And the weather inside is always fine. The newest malls have beautiful rest places with waterfalls and large green trees.他们感到安全,因为商场有局.停车场通常是免费的.里面的天气总是很好.最新的商场有美丽的休息场所,瀑布和绿色的大树.可知结合选项,应说人们喜欢购物中心有很多原因.故选C.
3.F 细节推理题.根据前句The largest mall in the United States is the Mall of America in Minnesota. It covers 4.2million square feet.美国最大的购物中心是明尼苏达美国的购物中心,占地4.2万平方英尺.可知结合选项,应说它有350家商店,8家夜总会和一个大型公园.故选F.
4.E 细节推理题.根据前句Now malls are town centers where people come to do many things. They shop, and of course, they also eat in food courts (广场) that have food from all over the world.现在购物中心是市中心,人们可以做很多事情.他们购物,当然,他们也吃食物.和后句Some people even get their exercise by doing the new sport of "mall walking".有些人甚至通过做一项新的运动来进行锻炼.可知结合选项,应说他们在电影院看电影.故选E.
5.A 细节推理题.根据前句In some malls, people can see a doctor and even go to the church. In other words, people can do almost everything in malls.在一些商场里,人们可以去看医生,甚至可以去教堂.换句话说,人们几乎可以在商场里做任何事.可知结合选项,应说现在人们可以住在他们最喜欢的购物中心了.故选A.
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.
六.阅读表达(共2小题)
42.The sahara Desert, covering most of North Africa, is the largest desert in the world. From north to south the Sahara is between 800and 1,200miles and it is at least 3000miles from east to west. On the west of the Sahara is the Atlantic Ocean and on the east is the Red Sea, and to the north are the Atlas Mountains and Mediterranean Sea. Over 25percent of the Sahara's surface is covered by sand sheets and dunes.(沙丘)
The most amazing part of the land is: How did they get all that sand there in the first places? And where did they get it? (A)Actually, it turns out that the area used to be lush(青葱的)with green forests and lakes. But, a climate(气候) change caused the whole place to dry up.
Now there are still many kinds of plants in the Sahara Desert, (B) grass, shrubs(灌木丛) and trees. In the Sahara Desert, people can find some kinds of animals, like hares, deer and foxes. The Sahara Desert also has over 300kinds of birds.
There are only a small number of people living in the Sahara Desert. Because of the bad weather in the desert, they often move(C) one place to another.
根据短文内容,完成下列任务
任务一:请根据文章描述完成下列地理位置分布图.
| (1) The Atlas Mountains | The Mediterranean Sea | |
| (2) The Atlantic Ocean | The Sahara Desert | (3) The Red Sea |
任务三:请根据上下文在空格(B)和(C)处填上恰当的单词使句意完整.
(B) (5) e.g. (C) (6) from
任务四:根据短文内容,回答问题.
What did the Sahara Desert use to be?
(7) It used to be lush with green forests and lakes.
【分析】本文主要介绍了撒哈拉沙漠,包括地理位置,具体面貌等.
【解答】任务一:(1).The Atlas Mountains (2).The Atlantic Ocean (3). The Red Sea
细节理解题,根据On the west of the Sahara is the Atlantic Ocean and on the east is the Red Sea, and to the north are the Atlas Mountains and Mediterranean Sea.撒哈拉沙漠的西部是大西洋,东部是红海,北部是阿特拉斯山脉和地中海.可知.
任务二:(4). In fact. Actually事实上,同意表达还有in fact/reality;as a matter of fact;
任务三:(5).e.g. (B)处后面为举出的例子,故应填例如,表示例如的有for example/instance, such as等,该处让填单词,故填缩写e.g..
(6). from. move from …to …从…移动到…为固定搭配,故填from.
任务四:(7).It used to be lush with green forests and lakes.细节理解题, 根据Actually, it turns out that the area used to be lush(青葱的)with green forests and lakes.可知.
【点评】先通读全文,把握中心大意后开始答题,有针对性地到文章中寻找细节,确定答案.
43.On May 14, three students from Jinan Experimental Middle School , Shandong, won the of the bottle sumo(相扑) competition during the 16th Robofest World Championship.
Robofest is an international competition that challenges student to design, build and program autonomous(自动的) robots. This year, it was held at LawrenceTechnological University in the US.
(A) Unlike human sumo, robots fight each other on a table. A bottle is in the center of the table. (B) when a robot pushes the other or the bottle off the table and remains on the table for three seconds, it will win. Each round only lasts two minutes.
The Chinese team beat their rival(对手) two rounds in a row. What are the secrets that helped them win?
First, they made their robot powerful with its design. Their robot looks like a forklift(铲车) with a big shovel(铲). Also, they used a high﹣powered motor. "The powerful motor makes our robot stronger when it fights other robots." Said LvTianyang 13.
At the same time,their robot is very smart. It helped a lot. In one round, their robot was pushed to the end of the table and almost fell off. But suddenly,(C) it stopped and moved the other way instead.
"In fact,our robot has a special program: once it detects(检测) the table's margin, it will move back and avoid falling off." Said Xu Shanghui,13.
The fights only lasted a few minutes, but they spent six months on this robot. "Now,looking back,everything was worthwhile," said Lu.
根据短文内容,按要求完成下列任务.
任务一, 回答下列问题.
Where does Lu Tianyang come from?
(1) Jinan Experimental Middle School , Shandong.
任务二,翻译A处划线句子.
(2) 不像人类的相扑,机器人在桌子上打架.
任务三,在文章B处填入恰当的词汇.
(3) when
任务四、列举文中机器人赢得比赛的两条原因.
(4) They made their robot powerful with its design
(5) Their robot is very smart.
任务五:请根据上下文用英文写出(C)处划线单词 it指代的内容
(6) Their robot
【分析】本文介绍了来自山东济南实验中学的学生在机器人相扑比赛中获得了冠军.他们的机器人有强大的设计.同时,他们的机器人非常聪明.比赛只持续几分钟,但学生们花了六个月的时间制造机器人.
【解答】任务一: Jinan Experimental Middle School , Shandong.细节理解题,根据On May 14, three students from Jinan Experimental Middle School , Shandong,可知这三个学生来自山东济南的实验中学, Lu Tianyang 是三个学生之一,也是来自山东济南的实验中学.故得出答案.
任务二:不像人类的相扑,机器人在桌子上打架.句子翻译题,根据题干,可知,unlike不像…,human sumo人类相扑,robots fight each other 机器人互相打架,on a table在桌子上,故得出答案.
任务三:when.推理判断题.结合句意:当一个机器人把另一个或瓶子从桌子上推下来,并且在桌子上停留三秒钟,它就会赢,故填when,当…时候.
任务四:1.They made their robot powerful with its design 2. Their robot is very smart.细节理解题.根据First,they made their robot powerful with its design.Meanwhile,their robot is very smart.可知机器人赢得比赛的两条原因是:首先,他们的机器人有强大的设计.同时,他们的机器人非常聪明.故得出答案.
任务五:Their robot.词义猜测题,根据前一句their robot was pushed to the end of the table and almost fell off.他们的机器人被推到了桌子的一端,差点掉下来.可知此处的it是指"their robot".故答案为Their robot.
【点评】此类题型考查英语知识的综合运用,各小题类型比较复杂,涉及补全句子,翻译及阅读理解等题型,答题中要注意运用这些题型的答题技巧.答题前一定要弄懂全文,然后再动手解答问题.答题过程中,注意联系学过的句式,短语,结合短文内容,完成各小题的解答.
七.书面表达(共1小题)
44.同学们,暑假就要来临了.你有什么暑假计划呢?怎样过一个充实而又有意义的暑假呢?请根据以下提示来写一篇文章.字数80﹣100字.
内容提示:
| Help parents | Summer vacation plans | travel |
| volunteer | read | |
| Visit my hometown | Take after﹣school classes |
(1)参考图表中的提示,任选三个方面,谈谈你选择这样做的原因以及具体如何去做;
(2)不能出现真实的校名及人名.
(3)开头和结尾已经给出,不计入总词数.
Summer vacation is coming!Have you made your plans already?Now let me tell you something about mine.
【分析】【高分句型一】
I will read more useful books because reading more books is not only interesting but also helps me learn more knowledge.我会读更多有用的书,因为读更多的书不仅有趣而且有助于我学习更多的知识.这是because引导的原因状语从句,因为…….not only……but also……,不仅……而且.
【高分句型二】
I'm sure I'll have an interesting and meaningful summer holiday.我相信我会有一个有趣而有意义的暑假.这是一个宾语从句,I'm sure 是主句,后面的是宾语从句.
【解答】Summer vacation is coming!Have you made your plans already?Now let me tell you something about mine.【开头点明主题】 I'm going to have a good rest and learn to relax myself. I will read more useful books because reading more books is not only interesting but also helps me learn more knowledge.【高分句型一】 I am going to take part in after﹣school classes so that I can know more about the society. If possible, I'd like to make a trip to Xiamen.【正文部分详细介绍暑假计划】 I'm sure I'll have an interesting and meaningful summer holiday【高分句型二】.
I am looking forward to it.【结尾紧扣主题】
【点评】本篇写作需注意要求中所提供的要点,不可遗漏.需在平时积累相关的词汇,写作中注意语义通顺,符合逻辑关系.上下文之间可以适当使用连接词.如but, so,then等.
