最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

苏州小学小升初英语阅读理解专项习题含答案【解析】

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-25 03:20:53
文档

苏州小学小升初英语阅读理解专项习题含答案【解析】

苏州小学小升初英语阅读理解专项习题含答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断正误。   Itissummer.XiaoHongandMaryareswimminginthesea.Theyareveryhappy."Ilikesummer.Doyoulikeit?"asksXiaoHong."Yes,Ido.Whydoyoulikesummer?"asksMary.XiaoHongsays,"BecauseIcanswiminthesea.Whataboutyou?""Because
推荐度:
导读苏州小学小升初英语阅读理解专项习题含答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断正误。   Itissummer.XiaoHongandMaryareswimminginthesea.Theyareveryhappy."Ilikesummer.Doyoulikeit?"asksXiaoHong."Yes,Ido.Whydoyoulikesummer?"asksMary.XiaoHongsays,"BecauseIcanswiminthesea.Whataboutyou?""Because
苏州小学小升初英语阅读理解专项习题含答案【解析】

一、阅读理解

1.阅读理解阅读短文,判断正误。

    It is summer. Xiao Hong and Mary are swimming in the sea. They are very happy. "I like summer. Do you like it?" asks Xiao Hong. "Yes, I do. Why do you like summer?" asks Mary. Xiao Hong says, "Because I can swim in the sea. What about you?" "Because I can wear beautiful dresses," says Mary.      

(1)It is autumn.    

(2)They are swimming in the sea.    

(3)Mary doesn't like summer.    

(4)Xiao Hong likes summer because she can swim in the sea.    

(5)Mary likes to wear beautiful dresses in summer.    

【答案】(1)0

(2)1

(3)0

(4)1

(5)1  

【解析】【分析】文章大意:现在是夏天,小红和麦瑞去游泳,在游泳的过程中他们互相谈论自己的喜好。

(1)根据 It is summer.知是夏天,故答案为错误。

(2)根据Xiao Hong and Mary are swimming in the sea.知他们在大海游泳,故答案为正确。

(3)推理判断,根据Yes, I do.知麦瑞喜欢夏天,故答案为错误。

(4)根据Because I can swim in the sea. 知小红喜欢夏天是因为可以游泳,故答案为正确。

(5)根据Because I can wear beautiful dresses,知麦瑞喜欢穿裙子,故答案为正确。

【点评】考察阅读理解,浏览文章大意,根据问题通读文章寻找答案,注意句子开头和结尾的关键词。

2.阅读理解阅读理解

    Most of the people in China can have four seasons. However, people in South China have three seasons --- spring, summer and fall. They don't have winters. In north China, people have a cold, dry and windy winter. But people in Kunming only have one season --- spring. It's warm and rainy all the year. You can see green trees and beautiful flowers there. So “ Spring City ”is another name for Kunming.    

(1)How is the weather in south China ?            

A. People don't have springs .

B. People don't have winters.   

C. People don't have summers .

(2)How is the weather in Kunming ?            

A. People only have spring .       B. People only have winter .         C. People only have fall .

(3)How is the weather in north China ?            

A. People have a warm, rainy and windy spring .    

B. People have a hot, wet and windy summer .  

C. People have a cold, dry and windy winter .

【答案】 (1)B

(2)A

(3)C   

【解析】【分析】文章大意:本文主要是作者介绍中国南北地区气候的不同。

(1)根据people in South China have three seasons --- spring, summer and fall. They don't have winters.知,中国的南方人们没有冬天,故答案为B。

(2)根据But people in Kunming only have one season --- spring.知,中国的昆明只有一个季节——春天,故答案为A。

(3)根据In north China, people have a cold, dry and windy winter. 知,中国的北方人们有一个寒冷、干燥和多风的冬天,故答案为C。

【点评】考查阅读理解,浏览文章大意,理解问题意思,根据问题细读文章,在原文寻找答案。

3.阅读理解阅读短文,选出正确的答案。

    I'm Sally. I live in a nice and a clean place. There are many trees and flowers. There is a tall mountain. A river is between a mountain and a forest. In the forest, there are many animals. I can see birds, ducks... I always play near the forest. I love the place.    

(1)What's the author's name?            

A. Julie                                       B. Sally                                       C. Nancy

(2)How does the place she lives?            

A. Busy.                                      B. Noisy.                                      C. Clean.

(3)What is it between a mountain and a forest?            

A. Trees.                                    B. Flowers.                                    C. A river.

(4)What does the forest have?            

A. Many animals.                            B. A mountain.                            C. A house.

(5)Does Sally love the place?            

A. No, she doesn't.                       B. Yes, she does.                       C. We don't know.

【答案】(1)B

(2)C

(3)C

(4)A

(5)B  

【解析】【分析】本文主要描述的是主人公Sally对自己所居住的地方进行的描述。短文大意为:Sally居住的地方不仅漂亮而且干净,有树、花、森林、河流和各种动物,Sally很喜欢这个地方。

(1)B细节理解题。根据文章第一句I'm Sally.可知文章的作者是Sally。故选B。

(2)C细节理解题。根据文章第二句 I live in a nice and a clean place.可知Sally居住的地方非常干净。故选C。

(3)C细节理解题。根据文章第五句A river is between a mountain and a forest. 可知在山和森林中间是一条河。故选C。

(4)A细节理解题。根据文章第六句In the forest, there are many animals. 可知在森林里有很多动物。故选A。

(5)B归纳总结题。根据文章最后一句 I love the place.可知Sally很喜欢这个地方。故选B。

【点评】本题属于记叙文。做题时,注意寻找关键词进行定位会起到事半功倍的效果。

4.阅读理解阅读理解

    Mrs Black lived in a city of England. Her husband died two years ago and one of her children worked in the capital and the other three lived in another town. Her husband didn't leave her much money and she had to live a simple life. Sometimes her children went to see her during their holidays,but they stayed with her for only two or three days. Luckily she had a cat with her. She liked it very much and took it everywhere she went.    One winter morning the old woman got up early. She was going to buy some food in a shop. And when she came out, she found there was much snow in the street. She had to sweep it away. And suddenly she found the cat at the corner of the house. And then she laughed .Her cat caught a big mouse.    

(1)One of the old woman's children worked in ________.            

A. Moscow                             B. Paris                             C. London                             D. New York

(2)Mrs Black lived a simple life because ________.            

A. she wasn't rich enough                                    B. she hoped to save money for her children

C. she had four children                                       D. her children hated her

(3)Her children went to see her ________.            

A. Every day                                                          B. during Mrs Black's during  

C. when they had holidays                                  D. When she felt excited

(4)One winter morning the old woman got up early. She wanted           .            

A. to make a snow man       B. to sweep the snow       C. to go shopping       D. to find her cat

(5)Mrs Black laughed because ________.            

A. she saw her cat                                                 B. A big mouse was caught by her cat

C. her cat was at the corner of the house           D. she thought she could catch a big mouse

【答案】(1)C

(2)A

(3)C

(4)C

(5)B  

【解析】【分析】大意:讲述布莱克女士的生活概况和家庭情况。

(1)根据 one of her children worked in the capital and the other three lived in another town.可知布莱克女士其中的一个孩子在首都工作,并且其他三个孩子在其他城市工作。capital这里代指伦敦London,因为它是英国的首都。故选C。

(2)根据 Her husband didn't leave her much money and she had to live a simple life.可知她的丈夫去世时候没有给她留下太多的钱因此她过着简单的生活。关键词isn't rich表达没有钱符合题干内容。故选A。

(3)根据Sometimes her children went to see her during their holidays,but they stayed with her for only two or three days.可知当她的孩子们放假时候,孩子们会过来看望她。关键词had holidays表达放假。故选C。

(4)根据One winter morning the old woman got up early. She was going to buy some food in a shop. 可知主人公起的早是打算去商店里购物。go shopping表达去购物。故选C。

(5)根据And then she laughed .Her cat caught a big mouse.可知布莱克女士大笑是因为她的猫抓到了一只老鼠。故选B。

【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行选择。

5.阅读理解阅读理解  

    Once upon a time, there was a farmer. One day, while he was working in the fields, he saw a hare run into a tree stump accidentally and die of a broken neck. The farmer took the hare home and cooked a delicious meal for himself.  That night he thought, I needn't work so hard. All I have to do is wait every day by the stump to pick up the hare that runs into it. So from then on he gave up farming, and stood by the tree stump waiting for the hare to come and run into it.  But from then on, he never saw another hare run into the tree stump.

(1)Once upon a time, there was _______ working in the field.            

A. a doctor                                  B. a farmer                                  C. a rabbit

(2)The farmer took _______ home and cooked a delicious meal for himself.            

A. the hare                                B. the tortoise                                C. the bird

(3)But from then on, he _______ saw another hare run into the tree stump.            

A. often                                      B. seldom                                      C. never

(4)From the story, we know the farmer is a ______ man.            

A. clever                                      B. lovely                                      C. foolish

(5)From the story, we can tell the farmer that he should _______ .            

A. work hard                        B. give up farming                        C. wait for the hare

【答案】 (1)B

(2)A

(3)C

(4)C

(5)A   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:短文讲述了守株待兔的故事。

 (1)根据 Once upon a time, there was a farmer. One day, while he was working in the fields, he saw a hare run into a tree stump accidentally and die of a broken neck. 可知从前有一个农民在田里干活,故答案为B.

 (2)根据 The farmer took the hare home and cooked a delicious meal for himself.  可知农夫把野兔带回家,为自己做了一顿美味的饭,故答案为A.

 (3)根据 But from then on, he never saw another hare run into the tree stump. 可知但从那时起,他再也没有看到一只野兔跑到树桩上,故答案为C.

 (4)根据 So from then on he gave up farming, and stood by the tree stump waiting for the hare to come and run into it. 可知从故事中我们知道农夫是个愚蠢的人,故答案为C.

 (5)通读短文可知,我们可以告诉农夫他应该努力工作,故答案为A.

 【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。

  

6.阅读理解阅读理解  

    Ted is a student. He is my best friend. He is busy at the weekend. He is going to wash his clothes this Saturday morning. He is going to the bookstore this Saturday afternoon. He is going to the gym to play badminton this Sunday morning. He is going to learn Chinese this Sunday afternoon. He is going to play computer games this Sunday evening.

(1)Ted and I are good ________.    

(2)Where will Ted go on Saturday afternoon?    

(3)Can Ted play badminton?    

(4)Will Ted go to learn English this Sunday afternoon?    

(5)When will Ted play computer games?    

【答案】 (1)friends

(2)The bookstore.

(3)Yes, he can.

(4)No, he won't.

(5)This Sunday evening.   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:短文讲述了泰德周末的日常生活。

 (1)根据 Ted is a student. He is my best friend. 可知泰德我是好朋友, friends朋友 ,故答案为 friends .

 (2)句意:泰德星期六下午去哪儿?根据 He is going to the bookstore this Saturday afternoon. 可知他这个星期六下午要去书店,故答案为 The bookstore.

 (3)句意:泰德会打羽毛球吗?根据 He is going to the gym to play badminton this Sunday morning. 可知肯定回答,故答案为 Yes, he can.

 (4)句意:泰德这个星期天下午会去学英语吗?根据 He is going to learn Chinese this Sunday afternoon. 可知否定回答,故答案为 No, he won't.

 (5)句意:泰德什么时候玩电脑游戏?根据 He is going to play computer games this Sunday evening. 可知他这个星期天晚上要玩电脑游戏,故答案为 This Sunday evening.

 【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句,写出答语。

  

7.阅读理解阅读理解  

    One day, a monkey was looking for food. He came to a fence. There were a lot of big peaches inside the fence. He tried to get inside. But he failed. At last, he found a hole in the fence. But the hole was too small for him to go through.

    "What should I do?" the monkey thought. He wandered around the fence.

    Day after day, the monkey became thinner and thinner. At last, he could get through the fence.

    He ate a lot of peaches. He became fatter and fatter.

    He wanted to go outside, but the hole was too small for him. He couldn't eat anymore! He waited and waited. Eventually, he became thin enough to go out.

(1)The monkey wanted to find some ________.            

A. drink                                        B. foot                                        C. food

(2)There were a lot of ______ inside the fence.            

A. apples                                   B. peaches                                   C. oranges

(3)The monkey went through the fence from ______.            

A. small hole                                   B. a road                                   C. a river

(4)Did the monkey eat the peaches?            

A. Yes, he did.                          B. No, he didn't.                          C. We don't know.

(5)How did he go out the fence?            

A. He jumped out.                     B. By bike.                     C. He became thin enough.

【答案】 (1)C

(2)B

(3)A

(4)A

(5)C   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】这是一篇猴子偷桃的寓言故事。

 (1)根据短文叙述  One day, a monkey was looking for food. “一天,一只猴子正在寻找食物。”可知想要找的食物。C选项正确。故答案为:C。

 (2)根据短文叙述  There were a lot of big peaches inside the fence.  (在围栏内有许多大桃子。)可知是桃子。B选项正确。故答案为:B。

 (3)根据短文叙述 At last, he found a hole in the fence.  (最后,他发现了围栏上有个洞。)可知从洞里进入的。A选项正确。故答案为:A。

 (4)根据短文叙述 He ate a lot of peaches.  (他吃了很多桃子。)可知用肯定回答。A选项正确。故答案为:A。

 (5)根据短文叙述 Eventually, he became thin enough to go out. (最终,他变得足够瘦能够出来。)可知是变瘦。C选项正确。故答案为:C。 

【点评】这是考查阅读理解的题目。首先仔细阅读短文,然后根据短文的相关叙述,来选择正确的答案。

8.阅读理解阅读短文判断正误  

    This is our classroom. It's very big. It has very big windows and there are two green doors. On the front door you can see a photo of my class. There are forty-five students in our class. There are twenty-six boys. In the classroom there are two blackboards. One is for teachers and one is for students. The walls are white and bright. On the wall you can see some nice pictures, and there are two maps too—a map of China and a map of the world.

(1)Our classroom is big, but the windows are small.    

(2)There are 26 girls in our class.    

(3)There is no blackboard for students in the classroom.    

(4)There isn't a photo on the door.    

(5)There are two maps on the wall.    

【答案】 (1)0

(2)0

(3)0

(4)1

(5)1   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:短文讲述了我们的教室样子。

 (1)句意:我们的教室很大,但是窗户很小。根据 This is our classroom. It's very big. It has very big windows and there are two green doors. 可知我们的教室很大,窗户也很大,故答案为错误。

 (2)句意:我们班有26个女生。根据 There are forty-five students in our class. There are twenty-six boys. 可知我们班有19个女生,故答案为错误。

 (3)句意:教室内没有学生黑板。根据 In the classroom there are two blackboards. One is for teachers and one is for students. 可知教室里有两块黑板,一个给老师的,一个给学生的,故答案为错误。

 (4)句意:门上没有照片。根据 On the front door you can see a photo of my class. 可知在前门你可以看到我班的一张照片,故答案为正确。

 (5)句意:墙上有两张地图。根据 On the wall you can see some nice pictures, and there are two maps too—a map of China and a map of the world. 可知墙上有两张地图,故答案为正确。

 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

  

9.阅读理解阅读理解。根据短文内容判断下列句子正误。  

    I'm Peter. I'm from the UK. I have a brother. His name is Jim. He is taller than me, but I am older than him. We are helpful. We often clean the room and wash the clothes on the weekend. He likes playing computer games. I like playing computer games, too. But he plays better than me. He also likes reading. He often goes the bookstore and the library. After dinner, we usually read books. Sometimes we go for a walk. We always have a good time together. Do you have a brother or sister? Can you tell me about him/her?

(1)Peter is from the UK.    

(2)Jim is taller than Peter, but Peter is older than Jim.    

(3)They often clean the room and wash the clothes on the weekend.    

(4)Jim doesn't like reading.    

(5)Peter and Jim usually read books after dinner.    

【答案】 (1)1

(2)1

(3)1

(4)0

(5)1   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:短文讲述了彼得和他的兄弟吉姆的日常生活。

 (1)句意:彼得来自英国。根据 I'm Peter. I'm from the UK. 可知彼得来自英国,故答案为正确。

 (2)句意:吉姆比彼得高,但彼得比吉姆大。根据 He is taller than me, but I am older than him. 可知吉姆比彼得高,但彼得比吉姆大,故答案为正确。

 (3)句意:周末他们经常打扫房间,洗衣服。根据 We often clean the room and wash the clothes on the weekend. 可知周末他们经常打扫房间,洗衣服,故答案为正确。

 (4)句意:吉姆不喜欢读书。根据 He also likes reading. 可知吉姆喜欢读书,故答案为错误。

 (5)句意:彼得和吉姆通常晚饭后看书。根据 After dinner, we usually read books. 可知彼得和吉姆通常晚饭后看书,故答案为正确。

 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

  

10.阅读理解Fill in the blanks. 根据短文内容填空。  

    In the night, there was one little egg laying(平躺)on the leaf. On Sunday morning, there was a tiny(微小的)and very hungry caterpillar(毛毛虫). He started to look for some food. He ate one apple, but he was still hungry. He ate two pears, but he was still hungry. He ate three plums(梅子), but he was still hungry. He ate four strawberries, but he was still hungry. He ate five oranges, but he was still hungry. He ate a lot of things, then he became a big and fat caterpillar. He was full and felt sleepy(困乏的). Then he became a beautiful butterfly. 

    At first, there was a little ________ laying on the leaf, then he became a ________ and very hungry caterpillar. Then he became a ________ and ________ caterpillar. At last, he became a ________butterfly. 

【答案】 egg;tiny;big;fat;beautiful   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】文章大意:介绍蝴蝶的成长过程。

(1)句意:期初,有一只小蛋平躺在树叶上。句中缺少单词egg,蛋,故答案为egg。

(2)句意:然后他变成一个微笑的饥饿的毛毛虫。句中缺少单词tiny,微小的,故答案为tiny。

(3)句意:然后他变成又大又胖的毛毛虫。句中缺少单词big,大的,fat,胖的,故答案为big,fat。

(4)句意:最后他变成一只美丽的蝴蝶。句中缺少单词beautiful,美丽的,故答案为beautiful。

【点评】此题目要求快速阅读文章,把握内容、了解大意,然后细致阅读,抓住主要内容和细节,标出关键词,完成题目。

苏州小学小升初英语阅读理解专项习题含答案

一、阅读理解

1.阅读理解阅读短文,判断正误。

    It is summer. Xiao Hong and Mary are swimming in the sea. They are very happy. "I like summer. Do you like it?" asks Xiao Hong. "Yes, I do. Why do you like summer?" asks Mary. Xiao Hong says, "Because I can swim in the sea. What about you?" "Because I can wear beautiful dresses," says Mary.      

(1)It is autumn.    

(2)They are swimming in the sea.    

(3)Mary doesn't like summer.    

(4)Xiao Hong likes summer because she can swim in the sea.    

(5)Mary likes to wear beautiful dresses in summer.    

【答案】(1)0

(2)1

(3)0

(4)1

(5)1  

【解析】【分析】文章大意:现在是夏天,小红和麦瑞去游泳,在游泳的过程中他们互相谈论自己的喜好。

(1)根据 It is summer.知是夏天,故答案为错误。

(2)根据Xiao Hong and Mary are swimming in the sea.知他们在大海游泳,故答案为正确。

(3)推理判断,根据Yes, I do.知麦瑞喜欢夏天,故答案为错误。

(4)根据Because I can swim in the sea. 知小红喜欢夏天是因为可以游泳,故答案为正确。

(5)根据Because I can wear beautiful dresses,知麦瑞喜欢穿裙子,故答案为正确。

【点评】考察阅读理解,浏览文章大意,根据问题通读文章寻找答案,注意句子开头和结尾的关键词。

2.阅读理解阅读理解

                                                                                             A Sports Festival

    Today is Monday. The sky is very blue. A Sports Festival in our school is coming. On the playground, there are many students and players.

    Some football players are playing football over there, and many students are watching. Near the field, the boys are playing basketball.

    There is a big tree near the office building. Under the tree, some girls are playing table tennis. Ann, Sue and many other girls are playing volleyball beside the tree. Look! There are some boys in the tree. They are watching their classmates playing volleyball.    

(1)How is the weather ?            

A. Fine.                                      B. Rainy.                                      C. Cloudy.

(2)Where are students and players ?            

A. In the classroom .               B. In the office building .               C. On the playground .

(3)What can we see near the field ?            

A. Some football players are playing football .    

B. The boys are playing basketball .  

C. Some girls are playing table tennis .

(4)Where is the big tree ?            

A. In front of the office building .

B. Near the office building . 

C. Behind the office building .

(5)Who are playing volleyball beside the tree ?            

A. Ann, Sue and many other girls .                B. Some boys.                C. Some teachers.

【答案】(1)A

(2)C

(3)B

(4)B

(5)A  

【解析】【分析】文章大意:本文主要是介绍我们学校举行运动会的情况。

(1)根据The sky is very blue.知天空很蓝,说明天气晴朗,故答案为A。

(2)根据On the playground, there are many students and players.知操场上有很大学生和运动员,故答案为C。

(3)根据 Near the field, the boys are playing basketball.知运动场附近,男孩们正在打篮球,故答案为B。

(4)根据 There is a big tree near the office building.知办公楼附近有一棵大树,故答案为B。

(5)根据 Ann, Sue and many other girls are playing volleyball beside the tree.知安妮、苏和其他许多女孩正在树旁边打排球,故答案为A。

【点评】考查阅读理解,首先浏览文章,理解大意,其次理解问题,在原文找到相关语句选出答案。

3.阅读理解阅读短文,选择正确的答案。

    Tom went to Beijing by plane on his holiday. Every day he had fun with his parents. They went boating. They saw some elephants. They went swimming. They ate lots of delicious food. They also took many beautiful pictures. They will come back tomorrow. He enjoys his holiday.    

(1)Tom went to Beijing by         .            

A. bus                                        B. train                                        C. plane

(2)Tom had fun with          every day.            

A. his uncle                               B. his parents                               C. his friends

(3)Tom and his parents          in Beijing.            

A. went boating                       B. saw some tigers                       C. went shopping

(4)—Did Tom eat lots of delicious food?

—        

A. No, he didn't.                           B. Yes, he did.                           C. Yes, they did.

(5)Tom and his parents also         .            

A. took pictures                          B. watched TV                          C. went camping

【答案】(1)C

(2)B

(3)A

(4)B

(5)A  

【解析】【分析】文章大意:本文主要是汤姆介绍他去北京度假的情景,度假过程中都做了哪些事情。

(1)根据Tom went to Beijing by plane on his holiday.知汤姆坐飞机去北京,故答案为C。

(2)根据Every day he had fun with his parents.知汤姆和父母玩的很高兴,故答案为B。

(3)根据 They went boating.知他们去划船,故答案为A。

(4)根据They ate lots of delicious food.知他们吃了很多美味的食物,故答案为B。

(5)根据They also took many beautiful pictures.知他们还拍了许多照片,故答案为A。

【点评】考查阅读理解,做阅读理解时先浏览文章大意,根据问题深读文章,在原文找答案。

4.阅读理解读短文,判断下列句子正误  

A Farewell Party

Dear friends,

    It's time to leave our school. We are all going to middle school soon,so we will say goodbye to each other. We are going to have a party.

    Time: Friday, 3 pm

    Place: Music Room

    Activities: We will listen to music,play games and dance. We will also give presents to all the students.

    It will be very funny. See you at the party!

(1)It's an invitation of a birthday party.    

(2)They will have the party on Friday.    

(3)The party will be at three o'clock in the morning.    

(4)They will meet at the park.    

(5)They will give presents to all the students and teachers.    

【答案】 (1)0

(2)1

(3)0

(4)0

(5)0   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:一封欢送会的邀请函。

 (1)句意:这是生日聚会的邀请。根据A Farewell Party.可知是欢送会邀请函,故答案为错误。

 (2)句意:他们星期五举行聚会。根据 Time: Friday, 3 pm ,可知他们星期五举行聚会,故答案为正确。

 (3)句意:聚会将在上午三点举行。根据Time: Friday, 3 pm ,可知聚会将在下午三点举行,故答案为错误。

 (4)句意:他们将在公园见面。根据 See you at the party! 可知他们将在聚会见面,故答案为错误。

 (5)句意:向全体师生赠送礼物。根据 We will also give presents to all the students. 可知我们还将向所有学生赠送礼物,故答案为错误。

 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

  

5.阅读理解根据短文选择正确的答案.  

    Last night, Tom got on a bus. He was lucky to have a seat near the window. He opened his newspaper and began to read.

    After passing a few bus stops, a woman got on the bus with a big basket. There were no empty seats. She came and stood right beside Tom.

    At that moment, Tom was reading his newspaper and didn't see her. A few minutes later he looked up and put his newspaper in his pocket (口袋). He tried to get out of his seat, but the woman pushed (推) him back into his seat quickly.

    He tried to stand up again, but again the woman pushed him back into his seat. Then she said, "please don't stand up. I don't want men to give their seat on buses. men and women are equal (平等的) now." But Tom looked at her angrily and said ," This time I am really going to stand up, madam. You've made me miss two bus stops and I'm too tired to miss the next one, too,"

    After hearing this, the woman was very embarrassed (尴尬) and let him go.

(1)Tom got on a bus last night. He sat       .            

A. near the door                     B. near the window                     C. near the bus stop

(2)The woman didn't want Tom to give her the seat because       .            

A. she is younger than Tom

B. Tom is a little boy

C. she didn't like to get a seat from a man

(3)The underlined word        in Chinese.            

A. 错过                                         B. 怀念                                         C. 遺忘

(4)According to the passage, which order (顺序) is right?  

a. Tom got on the bus.

c. The woman let Tom go.

b. The woman stood next to Tom.

d. The woman pushed Tom back into his seat.

A. d b a c                                     B. a b d c                                     C. a b c d

(5)According to the passage, how did Tom go home at last?            

A. By bus.                              B. By subway.                              C. We don't know.

【答案】 (1)B

(2)C

(3)A

(4)B

(5)C   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】这是一个发生在公交车上让座误会的故事。

(1)  根据短文叙述 Last night, Tom got on a bus. He was lucky to have a seat near the window. (昨天晚上,汤姆上了公交车。他很幸运的得到了一个靠窗户的座位。)可知B选项正确。故答案为:B。

(2)根据短文叙述 please don't stand up. I don't want men to give their seat on buses. men and women are equal now. (请不要站起来。我不想要男人在公交车上让座。现在男女平等。)可知C选项正确。故答案为:C。

(3)根据短文叙述 You've made me miss two bus stops and I'm too tired to miss the next one, too.(你已经让我错过了两站并且我太累了不想错过下一站。)可知A选项正确。故答案为:A。

(4)根据短文叙述顺序是:汤姆上车;然后上来一位妇女站在汤姆旁边;汤姆想站起来,但是被妇女推到座位上;最后这位妇女才让汤姆下车。B选项正确。故答案为:B。

(5)根据短文叙述最后短文没有讲汤姆如何回家。C选项正确。故答案为:C。

【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据短文的细节叙述来选择合适的答案。

文档

苏州小学小升初英语阅读理解专项习题含答案【解析】

苏州小学小升初英语阅读理解专项习题含答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断正误。   Itissummer.XiaoHongandMaryareswimminginthesea.Theyareveryhappy."Ilikesummer.Doyoulikeit?"asksXiaoHong."Yes,Ido.Whydoyoulikesummer?"asksMary.XiaoHongsays,"BecauseIcanswiminthesea.Whataboutyou?""Because
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top