最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

七年级英语上册阅读理解专题(含答案)

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-25 07:12:31
文档

七年级英语上册阅读理解专题(含答案)

七年级英语上册阅读理解专题(含答案)一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)1.阅读理解   Itiseighto'clock.Thechildrengotoschoolbycareveryday,theyaregoingtoschoolonfoot.Itisteno'clock.Mrs.Sawyerusuallystaysathomeinthemorning,butthismorning,sheisgoingtotheshops.Itisfouro'clockintheaftern
推荐度:
导读七年级英语上册阅读理解专题(含答案)一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)1.阅读理解   Itiseighto'clock.Thechildrengotoschoolbycareveryday,theyaregoingtoschoolonfoot.Itisteno'clock.Mrs.Sawyerusuallystaysathomeinthemorning,butthismorning,sheisgoingtotheshops.Itisfouro'clockintheaftern
七年级英语上册阅读理解专题(含答案)

一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)

1.阅读理解  

    It is eight o'clock. The children go to school by car every day, they are going to school on foot. It is ten o'clock. Mrs. Sawyer usually stays at home in the morning, but this morning, she is going to the shops. It is four o'clock in the afternoon, Mrs. Sawyer usually drinks tea in the living room. But this afternoon, she is drinking tea in the garden. It is six o'clock in the evening, the children usually do their homework, but this evening, they are not doing their homework. At the moment, they are playing in the garden. It is nine o'clock. Mr. Sawyer usually reads his newspaper at night. But he's not reading his newspaper tonight. At the moment, he's reading an interesting book.

(1)The children go to school ______ every day.            

A. by car                               B. on foot                               C. by bike                               D. by bus

(2)Mrs. Sawyer is going to ___ this morning?            

A. staying at home                B. go shopping                C. drinking tea                D. watching TV

(3)Mrs. Sawyer usually drinks tea in the evening at ______in the living room.            

A. 8:00                                   B. 16:00                                   C. 18:00                                   D. 21:00

(4)Are the children doing their homework at the moment?            

A. Yes, they do.                B. No, they don't.                C. Yes, they are.                D. No, they aren't

(5)At the moment, Mr. Sawyer is_________             

A. watching TV                                                      B. reading his newspaper

C. playing in the garden                                      D. reading an interesting book.

【答案】 (1)A

(2)B

(3)B

(4)D

(5)D   

【解析】【分析】文章大意:介绍了Sawyer一家人在每个时间点经常做的事情以及现在正在做的事情。

 (1)细节理解题。根据文中的语句  It is eight o'clock. The children go to school by car every day理解可知,孩子们经常乘坐汽车去上学,故选A。

 (2)细节理解题。根据文中的语句Mrs. Sawyer usually stays at home in the morning, but this morning, she is going to the shops. 理解可知,Mrs Sawyer今天早晨到商店购物,故选B。

 (3)细节理解题。根据文中的语句It is four o'clock in the afternoon, Mrs. Sawyer usually drinks tea in the living room. 理解可知,Mrs. Sawyer经常在下午四点钟在客厅喝茶,故选B。

 (4)细节理解题。根据文中的语句but this evening, they are not doing their homework. At the moment, they are playing in the garden. 理解可知,现在孩子们没有在做作业,故选D。

 (5)细节理解题。根据文中的语句At the moment, he's reading an interesting book.理解可知,Mr. Sawyer正在读一本有趣的书,故选D。 

【点评】考查阅读理解。本文浅显易懂,层次分明,很容易把握文章中心内容。答题中注意带着问题阅读短文,一般就能顺利找出答题依据。对于不能直接找到根据的问题注意联系上下文,根据短文中心总结出正确答案。

2.阅读理解

    My mother is a teacher. On weekdays, she gives lessons at school and on Saturdays she works in clubs. On Sundays, she is still busy.

    On Sunday morning, mum gets up at six. She cooks breakfast for us first. And then it's time for cleaning. After that, she has breakfast with father and me. At 9, she goes to buy food for lunch in the supermarket. She can have a short rest after lunch. In the afternoon, mum doesn't go out. She helps me with my lessons. She does some reading, too.

    Mother watches TV at about 7 when she finishes (完成) the housework. But at that time she is always tired and falls asleep (睡着) in the sofa sometimes.    

(1)Mother gives lessons at school      .            

A. every day              B. five days a week              C. six days a week              D. four days a week

(2)Paragraph (段) 2 is about       .            

A. mother's Sunday                                              B. mother's work

C. mother's school life                                          D. mother's after-work activities

(3)Mother usually        first after she gets up.            

A. does some cleaning     B. has breakfast     C. wakes father and me up     D. cooks breakfast

(4)Mother doesn't       on Sundays.            

A. read books            B. buy food            C. go to the library            D. help me with my lessons

(5)Mother usually watches TV        .            

A. in the morning        B. in the afternoon        C. before supper        D. after all the housework

【答案】(1)B

(2)A

(3)D

(4)C

(5)D  

【解析】【分析】文章大意:本文叙述了作者的妈妈一周五天是在学校上课,在周六去俱乐部上班,周日一天在家做家务。

(1)细节理解题。根据On weekdays, she gives lessons at school and on Saturdays she works in clubs.可知,妈妈一周在学校工作五天,故答案选B。

(2)段落大意题。根据短文的内容可知,第二段叙述了妈妈在周日所做的事情,故答案选A。

(3)细节理解题。根据She cooks breakfast for us first.可知,妈妈起床后的第一件是做早饭,故答案选D。

(4)细节理解题。根据At 9, she goes to buy food for lunch in the supermarket. She helps me with my lessons. She does some reading, too. 可知,妈妈在周日去买东西,帮助作者做作业、读书等,没有提到去图书馆。故答案选C。

(5)细节理解题。根据Mother watches TV at about 7 when she finishes (完成) the housework.可知,妈妈在完成了自己的家务活之后,就去看电视,故答案选D。

【点评】考查阅读理解。主要考查了细节理解题和段落大意题,细节题要注意从文中寻找答案;段落大意题要结合全文,细读整段进行归纳。

3.根据短文理解选择答案。

A

      It is Sunday today. Ann is shopping with her mother. She wants her mother to buy a sweater for her.

      In a clothes shop, she finds an orange one. She tries it on, but it’s too small. She wants a bigger one, but the bigger ones are not orange. Ann doesn’t like other colours. Her mother asks, "Shall we go to another shop to have a look?" So they go out of this shop and go into another.

      The second shop is much bigger than the first, and in it there are many kinds of sweaters of different sizes and colours. Ann tries on an orange one. It’s too big. She tries a smaller one. It’s OK.

   “How much is it?” Ann’s mother asks the woman who sells clothes.

      Then they find it too expensive, and they don’t have so much money with them.

    “Would you like a cheaper one?” The woman asked.

    “No, we shall take this one. My daughter likes it. We shall come back to buy tomorrow.” Ann's mother answers.

      After that, they leave the shop to buy some other things.

(1)It is Sunday. Ann and her mother are________.

A. at home           B. doing some shopping           C. in a food shop           D. walking in a shop

(2)Ann wants to buy________.

A. an orange                                                         B. an orange sweater

C. an orange for her mother                                D. an orange sweater for her mother

(3)There is only ________.

A. one shop near their home                               B. one orange in the first shop

C. small orange sweaters in the first shop          D. big orange sweaters in the second shop

【答案】 (1)B

(2)B

(3)C   

【解析】【分析】

⑴细节理解。根据第一段 Ann is shopping with her mother. 可知他们在买东西,故选B。

⑵细节理解。根据第一段She wants her mother to buy a sweater for her可知她想要一件毛衣。故选B。

⑶细节理解。根据第二段In a clothes shop, she finds an orange one. She tries it on, but it’s too small. She wants a bigger one, but the bigger ones are not orange.可知第一家店里的橙色毛衣太小,大号的毛衣不是橙色的。所以C正确。

考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

4.阅读理解  

    Shenzhen is a city in South China. It's not very big, but it has attracted people of the whole country and the whole world as well.

    Just about forty years ago, it was only a small fishing village. There were not many people there. Most of them lived on fishing. Things have greatly changed since the 1980's.It became the first special economic zone(经济特区) in China.

Because of the opening policy(), economic exchanges(交流) between China and the outside world have increased greatly. People can come and go easily between Shenzhen and Hong Kong. Both foreigners and Chinese have built a lot of factories, companies and tourists' attractions there. People all over the country have come to find jobs. Many of them have settled down in this new city.

    Shenzhen is developing so fast that it has become a well-known city in China now.

(1)About forty years ago, most of the people in Shenzhen ___________.            

A. worked in the factories                                    B. did housework  

C. caught fish for a living                                     D. lived a happy life

(2)What has greatly changed in Shenzhen since the 1980's?            

A. Economic exchanges have decreased greatly.

B. People can come and go easily between Shenzhen and Hong Kong.

C. Foreigners and Chinese have built a lot of factories, companies and bridges.

D. People all over the world have come to Shenzhen to find jobs.

(3)What does paragraph(段落)3 mainly talk about?            

A. Shenzhen was a small fishing village 40 years ago.

B. Shenzhen has changed greatly because of the opening policy.

C. The opening policy of economic zones in China.

D. The economic exchanges between Shenzhen and Hong Kong.

(4)Which page of the newspaper is this article probably from?            

A. Cities                              B. Travel                              C. Science                              D. Shopping

【答案】 (1)C

(2)B

(3)B

(4)A   

【解析】【分析】文章大意:文章介绍了深圳的过去和现在。

 (1)细节理解题,根据 Most of them lived on fishing. 可知四十年前深圳人捕鱼为生,故答案是C。

 (2)细节理解题,根据 People can come and go easily between Shenzhen and Hong Kong.  可知自从上世纪八十年代深圳巨大的变化是人们可以在深圳和之间自由来往,故答案是B。

 (3)主旨大意题,根据文章内容可知,深圳自改革开放以来发生的巨大的变化,故答案是B。

 (4)文章出处题,根据文章内容可知,改文章来自半只的城市板块,故答案是A。 

【点评】考查阅读理解,文章涉及到了细节理解题,主旨大意题和文章出处题,细节理解题可以直接从文章中找到答案,主旨大意题需要在充分连接文章的基础上归纳文章中心,文章出处题主要应根据文章内容来判断。

5.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。  

Dear Alice,

    Thank you for your last letter. I enjoyed reading it very much. Thank you for telling me about your best friend. In this letter I will tell you about mine. Her name is Trudy. Trudy has long, dark brown hair and green eyes. She is the same age as me, but a little taller. She is always happy.

    We sit together in class, and help each other with our schoolwork. We always go home together after school and play computer games for an hour.

    Trudy thinks very quickly (很快地) and usually wins(赢) Trudy is learning to play the piano. I am learning to play the flute (笛子). We practise together every day.

    Sometimes Trudy stays in my house for a night, or I stay in her house. We always have a good time. Do you ever stay in your best friend's house for a night?

Yours,

Lily

(1)Who is Lily's best Friend?            

A. Trudy.                                  B. Alice.                                  C. Daisy.                                  D. Amy.

(2)What is Trudy's hair like?            

A. Long and green.      B. Long and dark brown.      C. Short and dark.      D. Short and brown.

(3)How tall is Lily?            

A. A little taller than Trudy.                                   B. A little shorter than Trudy.

C. As tall as Trudy.                                                 D. As tall as Alice.

(4)When do Trudy and Lily play computer games?            

A. Before school.              B. At the weekend.              C. On weekdays.              D. After school.

【答案】 (1)A

(2)B

(3)B

(4)D   

【解析】【分析】主要讲了Lily写信告诉Alice她的最好的朋友Trudy。

 (1)细节题。根据In this letter I will tell you about mine. Her name is Trudy.可知Lily最好的朋友是Trudy,故选A。

 (2)细节题。根据Trudy has long, dark brown hair可知Trudy 的头发是长的、黑色棕色头发,故选B。

 (3)细节题。根据She is the same age as me, but a little taller.可知年龄相仿,但是比我高点,故选B。

 (4)细节题。根据We always go home together after school and play computer games for an hour.可知放学后我们总是玩电脑游戏,故选D。 

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

6.阅读理解  

    Japanese table tennis Star Ai Fukuhara(福原爱)stopped playing as a professional (专业的) player on October 21, 2018.

    Fukuhara was born in Sendai, Japan, in November, 1988. She began playing table tennis at the age of three. She became a professional player at the age of ten. In 2000, she became a member of the Japanese national(国家的) team. She was the first person to be in the Japanese national team at such an early age. Because of it. people called Fukuahara "Child prodigy(神童)" in table tennis in Japan, As the Japanese young players are doing very well., She said she could now leave the team but still hoped to do something helpful to table tennis.

    Fukuhara went to China for training (训练) at a very young age and can speak good Chinese, She Spoke Chinese so well that people even thought she was born in China. In 2008, Fukuhara held the national Flag for Japan at the Olympic Games in Beijing, China. She and her partner won the third place, after South Korea and China. Jukuhara with her team—mates won the second place at the London Olympics in 2012 and the third place at the Rio Olympics in 2016.

(1)Which country does Fukuhara come from ?            

A. Japan                            B. China                            C. South Korea                            D. England

(2)How old was Fukuhara when she joined the Japanese national team ?            

A. 3                                         B. 10                                         C. 12                                         D. 20

(3)What does the underlined "it" in the 2nd paragraph mean?            

A. Fukuhara stopped playing as a professional table tennis player.

B. Fukuhara joined the Japanese national team at an early age.

C. Fukuhara hoped to do something helpful to table tennis in japan.

D. Fukuhara went to China for training table tennis at an early age.

(4)Which of the following about Fukuhara is TRUE according to the passage ?            

A. Fukuhara is a Japanese table tennis star

B. Fukuhara was born and trained in China

C. Fukuhara is famous only because she speaks Chinese well

D. Fukuhara got the second place at the Beijing Olympics

【答案】 (1)A

(2)B

(3)B

(4)A   

【解析】【分析】主要讲了日本网球明星福原爱。

 (1)细节题。根据Japanese table tennis Star Ai Fukuhara(福原爱)stopped playing as a professional (专业的) player on October 21, 2018.可知日本的网球明星福原爱,所以来自日本,即Japan,故选A。

 (2)细节题。根据She became a professional player at the age of ten.可知十岁时成为专业运动员,故选B。

 (3)细节题。根据前句She was the first person to be in the Japanese national team at such an early age.她是一个在如此早的年龄在日本国家队的第一人,故选B。

 (4)细节题。根据Japanese table tennis Star Ai Fukuhara(福原爱)stopped playing as a professional (专业的) player on October 21, 2018.福原爱是一个日本网球明星,故选A。 

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

7.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。  

    It is said that Hong Kong is the heaven (天堂) of shopping. But people can also try different kinds of snacks and go sightseeing there. There are many interesting places to visit.

    If you like shopping, you can go to Harbour City. It is the biggest shopping mall in Hong Kong. It is made up of four parts. It is in the west of Kowloon (九龙). There are ci restaurants and about 700 stores. You can buy whatever you need there.

    If you want to try snacks, Temple Street is a good place to go. It is in the south-west of Kowloon. It is named by a temple in the centre of it. There, you can try the local famous snacks. The night market is open from 8 p. m. to 6 a. m.

    The Peak is the best place to get a birds-eye view of Hong Kong. It lies in Hong Kong Island. The cable car is the best way to enjoy the view.

(1)There are ________ parts in Harbour City.            

A. three                                     B. four                                     C. five                                     D. six

(2)People CANNOT ________ in Harbour City.            

A. have a meal                  B. watch films                  C. go shopping                  D. visit a temple

(3)There is a ________ in the centre of Temple Street.            

A. temple                               B. tower                               C. bridge                               D. cinema

(4)Temple Street is open for ________ each day.            

A. eight hours                    B. ten hours                    C. twelve hours                    D. twenty hours

【答案】 (1)B

(2)D

(3)A

(4)B   

【解析】【分析】本文介绍了即是购物天堂也有许多有趣的地方可以参观。

 (1)细节题。根据 It is made up of four parts 可知 海港城市有4个部分 ,故选B。

 (2)推理题。根据Temple Street is a good place to go. It is in the south-west of Kowloon 庙街是一个好去处。它在九龙的西南部可知, 人们不能在海港城市参观庙街  , 故选D。

 (3)推理题。根据 Temple Street is a good place to go. It is in the south-west of Kowloon. It is named by a temple in the centre of it. 庙街是一个好去处。它在九龙的西南部。它由它中心的一座寺庙命名 可知, 庙街中心有一个庙  , 故选A。

 (4)推理题。根据 The night market is open from 8 p. m. to 6 a. m 夜市从晚上8点到早上6点开放可知, 庙街每天开放10个小时  , 故选B。

 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

8.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。  

    Chinese people believe that a full moon stands for family reunions (团聚). So on the Mid-Autumn Festival, people look at the Moon and feel happy about a united family.

    But do you know there are many interesting stories about the Moon?

    In China, Chang'e flying to the Moon is a famous legend. Houyi and Chang'e were husband and wife. One day, Houyi got a magic pill. Being curious, Chang'e took the pill herself. Her body became light and she flew to the Moon. She had to stay there forever.

    In Greek legend, Artemis is the goddess of the Moon. She takes care of the hunt and animals. In India, the god of the Moon is Soma. Soma has four hands. If a baby is born on a full moon day, Indian people believe he or she is lucky.

(1)Chinese people believe that a full moon stands for ________.            

A. good luck                       B. success                       C. family reunions                       D. bad luck

(2)In Chinese legend, ________.            

A. Chang'e got a magic pill                                 B. Chang'e flew to the Moon

C. Houyi gave Chang'e the pill                            D. Houyi took the pill

(3)Why could Chang'e fly to the Moon?            

A. Because she liked the Moon.                     B. Because she hated her husband.

C. Because she was curious.                            D. Because she became light after eating the pill.

(4)According to the article, we learn that ________.            

A. Artemis is the goddess of the Moon in Greek legend

B. Soma takes care of the hunt and animals

C. a baby born on a full moon day is Soma's kid

D. Soma has four legs

【答案】 (1)C

(2)B

(3)D

(4)A   

【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍中国中秋节满月的寓意及关于三个月球的有趣的故事。

 (1)细节理解题。由  Chinese people believe that a full moon stands for family reunions.可知中国人认为满月代表家庭团聚。故选C。

 (2)细节理解题。由  In China, Chang'e flying to the Moon is a famous legend.可知在中国,嫦娥奔月是一个著名的传说。故选B。

 (3)细节理解题。由Being curious, Chang'e took the pill herself. Her body became light and she flew to the Moon. She had to stay there forever.可知因为嫦娥自己吃了药。她的身体变得轻盈。故选D。

 (4)细节理解题。由 In Greek legend, Artemis is the goddess of the Moon. 可知阿耳特弥斯是希腊传说中的月亮女神,故选A。

 【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

9.阅读下面短文,从短文后各题所给四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。  

    Winter is the best season of the year. In winter, the weather is usually cold and there are few hours of daylight. The winter months in North America are December, January, February and March.

    Animals have special ways of preparing themselves for winter. Some animals, like birds and butterflies travel a long way to warm places during the winter months. Other animals such as bears go to sleep in winter. But ants don't go to warm places or go to sleep. They collect food in autumn, so they have plenty of food to eat in winter.

    In some areas, winter is a time when snow falls onto the ground, People can make snowmen. And when the water in lakes and ponds freezes (结冰), people can go skating and take part in other activities on ice. Some people even cut a hole in the ice and go ice fishing!

(1)Which month is NOT the winter month in North America?            

A. November.                         B. December.                         C. January.                         D. February.

(2)What animals spend their winter months in warm places according to the passage?            

A. Fish.                                B. Butterflies.                                C. Bears.                                D. Ants.

(3)Which of the following is TRUE about ants?            

A. They travel long for their winter.

B. They go to sleep for their winter.

C. They collect food for their winter.

D. They eat nothing in winter.

(4)What does the last paragraph mainly tell us?            

A. Snow falls in winter

B. The water freezes in winter

C. People can go fishing in winter

D. What people do in winter

【答案】 (1)A

(2)B

(3)C

(4)D   

【解析】【分析】文章大意:冬天是一年中最好的季节。文章介绍了动物过冬的方法,以及人们在冬天的活动。

 (1)正误判断题,根据 The winter months in North America are December, January, February and March. 可知北美的冬天包括十二月、一月、二月和三月,不包括十一月,故答案是A。

 (2)细节理解题,根据 Some animals, like birds and butterflies travel a long way to warm places during the winter months. 可知象鸟、蝴蝶会去暖和的地方过冬,故答案是B。

 (3)正误判断题,根据 They collect food in autumn, so they have plenty of food to eat in winter. 可知C句的叙述是正确的,故答案是C。

 (4)细节理解题,根据文章内容可知,最后一段主要说明的是人在冬天的活动,故答案是D。 

【点评】考查阅读理解题,本文涉及到了细节理解题和正误判断题,细节理解体比较简单,可以直接从短文中找到答案。正误判断题同属于细节理解题,需要根据文章内容进行判断正误。

10.根据短文内容,判断正。

    Today is Sunday. It's Lingling's birthday. She is fourteen years old. She wants to have a birthday party at home.

    She invites(邀请) her friends to the party, and one of them is her best friend, Mary. They come to Lingling's home at 6:00. They have some fruit and drinks at the party. They sing Happy Birthday in English to Lingling. After that, they eat a big birthday cake and play games. All of them are very happy. Lingling's friends go home at half past ten in the evening.

(1)Lingling's birthday is on Sunday.

(2)Lingling invites Mary and other friends to her party.

(3)Lingling's friends come to her home at five o'clock.

(4)Lingling and her friends eat a big birthday cake and watch TV at the party.

(5)The party finishes at 10:30 in the evening.

【答案】(1)1

(2)1

(3)0

(4)0

(5)1  

【解析】【分析】(1)根据Today is Sunday. It's Lingling's birthday. 可知答案为:正确。

(2)根据She invites(邀请) her friends to the party, and one of them is her best friend, Mary. 可知答案为:正确。

(3)根据They come to Lingling's home at 6:00. 可知答案为:错误。

(4)根据After that, they eat a big birthday cake and play games. 可知答案为:错误。

(5)根据Lingling's friends go home at half past ten in the evening. 可知答案为:正确。

【点评】此题考查任务型阅读。先在文章中找到与题干相关的句子,再进行判断分析。

文档

七年级英语上册阅读理解专题(含答案)

七年级英语上册阅读理解专题(含答案)一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)1.阅读理解   Itiseighto'clock.Thechildrengotoschoolbycareveryday,theyaregoingtoschoolonfoot.Itisteno'clock.Mrs.Sawyerusuallystaysathomeinthemorning,butthismorning,sheisgoingtotheshops.Itisfouro'clockintheaftern
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top