一、英语任务型阅读
1.根据短文内容,回答下列问题。
Dear Alan,
Guess what? I have a chance to choose my new place to live! I'm excited and a little nervous. Could you please give me some help?
I'm not sure whether I should live in a house or in an apartment. On one hand, a house will be too big for just one person, so maybe I should rent an apartment. On the other hand, if I rent a house, I could find someone else to share with me. The only problem is that a house full of people might be too noisy for me. I prefer to have my own space. The city has some nice apartments, but they are also too expensive. However, if I could find a two-bedroom apartment and get a roommate, that would make it more affordable. I just need to search for a roommate who is neat and quiet. You know I can't live with someone who is loud and messy. I don't have a car, so I also need to think carefully about the location. I probably need to look for somewhere near a bus stop or an underground station. That way I will have more time to study and spend less time travelling.
I'm looking forward to your reply.
Love,
Victor
(1)Why does Victor feel excited? (不超过7个词)
(2)What kind of person does Victor want to share the house with? (不超过3个词)
(3)What place does Victor want to find to live in?
(不超过5个词)
【答案】 (1)Because he can decide where to live.
(2)Neat and quiet.
(3)A place with convenient traffic.
【解析】【分析】文章大意:本文主要说明维克多写给艾伦的一封信,信中维克多就自己选择新居向艾伦寻求帮助。
(1)根据I have a chance to choose my new place to live! I'm excited and a little nervous. 可知维克多感到激动的原因是他选择一个新地方居住。故填Because he can decide where to live.
(2)根据I just need to search for a roommate who is neat and quiet.可知作者只需要找一个干净安静的室友。故填Neat and quiet.
(3)根据I also need to think carefully about the location. I probably need to look for somewhere near a bus stop or an underground station.可以推知他想找一个交通便利的地方。故填 A place with convenient traffic.
【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。
2.根据短文内容,回答下列问题。
A man came home from work late, tired and unhappy. He found his 5-year -old son waiting for him at the door.
The boy asked, "Daddy, how much do you make every hour?" The father was angry at his son's question. When he said $20 an hour, the little boy asked him for $ 10. The father was even angrier because he thought the boy just wanted some money to buy a toy. So he didn't answer his son.
The little boy quietly went to his room. After about an hour, the man calmed himself down (使....平静) and started to think: Maybe there was something he really needed to buy with that $ 10.
"Maybe I was too hard on you just now, "the man went into his son's room and said." Here's the $ 10 you asked for."
"Oh, thank you, Daddy!" The little boy said. Then he reached under his pillow (枕头), pulled out some crumpled (皱的) money and said, "Daddy, I have $20 now. Can I buy an hour of your time? Please come home early tomorrow, I really want to have supper with you."
(1)Did the man give the money to his son at first? (不超过3个词)
(2)How much could the father make every hour? (不超过4个词)
(3)What did the boy really want to buy? (不超过6个词)
【答案】 (1)No, he didn't.
(2)20 dollars an hour. /$20.
(3)An hour of his father's time.
【解析】【分析】本文讲述了一个男孩想要用钱买他爸爸的时间来一起吃晚餐的故事。
(1)根据 So he didn't answer his son 所以他没有答应他的儿子 ,可知这个人最初没有把钱给他的儿子,故答案是 No, he didn't. 。
(2)根据 When he said $20 an hour ...,可知父亲每小时能挣20美金,故答案是 20 dollars an hour. /$20. 。
(3)根据 Can I buy an hour of your time ,可知这个男孩真正想买他父亲一小时的时间,故答案是 An hour of his father's time. 。
【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
3.根据短文内容,回答下列问题。
What do you do when you begin to read an English newspaper?
You'd better know what sections there are. Usually, there is international news, business, science and technology, entertainment or lifestyle, sports and cartoons. You can choose your favourite section to read carefully.
That you come to the article itself. If you don't have time to read the
whole article, the headline(标题) and photo give you a general idea of the story.
Different kinds of articles
A news article includes body text and a photo with a short piece of text under it. It usually puts the most important information at the very beginning. If you don't have much time to read the story, just have a look at the first paragraph.
A feature article is an in-depth(深人的) report on an event or a person. It usually has an interesting opening. You get to know the idea of the article as you read.
Another kind of article is an opinion article. Usually, some famous people give their own opinions about an important issue in a fun way. Opinion article is different from news stories that are all facts.
Be a critical(批判性的) reader
There are advertisements in newspapers. They can provide useful information about products, places, food or jobs. Remember that people make advertisements to sell you things. You don't have to do everything advertisements tell you to do. You should be critical enough to judge which advertisements are useful and which are not.
(1)How can you catch the general idea of an article in a short time? (不超过6个词)
(2)Where is the most important information in a news article? (不超过4个词)
(3)How many kinds of articles does the writer talk about in the passage?(不超过1个词)
(4)What is the passage mainly about? (不超过6个词)
(5)What do you usually do as a critical reader? (请自拟—句话作答)
【答案】 (1)By reading the headline and photo.
(2)In the first paragraph.
(3)Three. /3.
(4)Tips for reading an English newspaper.
(5)I only read the information which is useful to me. /I just read the advertisements I am interested in, /I don't do everything advertisements tell me to do. /...
【解析】【分析】主要讲了开始读英语报纸时做什么。
(1)根据If you don't have time to read the whole article, the headline(标题) and photo give you a general idea of the story.可知如果你没有时间阅读整篇文章,标题(照片)和照片给你一个故事的总体思路。故填By reading the headline and photo.。
(2)根据If you don't have much time to read the story, just have a look at the first paragraph.如果你没有太多的时间读故事,那就看看第一段。可知最重要的信息在第一段,故填In the first paragraph.。
(3)根据A news article includes body text and a photo with a short piece of text under it.A feature article is an in-depth(深人的) report on an event or a person.Another kind of article is an opinion article.可知讲了新闻文章、专题文章和观点文章,一共3种文章,故填Three. /3.。
(4)根据全文可知主要讲了开始读英语报纸时做什么,故填Tips for reading an English newspaper.。
(5)根据They can provide useful information about products, places, food or jobs. Remember that people make advertisements to sell you things. You don't have to do everything advertisements tell you to do. You should be critical enough to judge which advertisements are useful and which are not.可知它们可以提供有关产品、地点、食物或工作的有用信息。记住人们做广告是为了卖给你东西。你不必做广告告诉你做的每件事。你应该足够挑剔,判断哪些广告有用,哪些不有用,故填I only read the information which is useful to me. /I just read the advertisements I am interested in, /I don't do everything advertisements tell me to do. /...
【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后从文中仔细寻找答案。
4.请从下列五个选项中选择适当的句子还原到短文中,使短文完整与正确。
Earth Hour started in Sydney on March 31st, 2007. It calls on families and buildings to turn off the lights from 20: 30 to 21:30 on the last Saturday night of March. ________ A year later, on March 29, Earth Hour 2008 became a global activity and was supported by 50 million people from thirty-five countries. On March 28, 2010 over 100 cities in another eight countries took part in it. ________ In 2012 in China, there were many cities taking part in this activity, especially some large cities, such as Beijing, Shanghai… Many citizens consciously( 有意识的) turned off lights in the hour. ________ In colleges some students held some activities to make all the students leave their dormitories.
It was 20:30, Beijing time. ________ In Shanghai some people were taking a walk with their families or friends. And in Ningbo some young people were holding a party in a park, singing and dancing. ________
Earth Hour has a variety of activities, but the final goal is the same, that is focusing on(聚集) climate change and protecting the environment for individuals.
A. The people from the three cities felt very relaxed.
B. In 2007 more than 2.2 million homes and businesses turned off their lights.
C. And without lights, they could also enjoy themselves.
D. Some people in Beijing were having a nice talk with their friends.
E. Earth Hour came to China on that day, too.
【答案】 B;E;C;D;A
【解析】【分析】文章大意:这篇短文讲述的是地球一小时熄灯活动。这个活动是在2007年的悉尼开始的,后来越来越多的国家加入了这个活动。这个活动号召人们在每年3月份的最后一个星期六的晚上8点半到9点半关灯一小时。这个活动的目标是使人们关注气候变化,保护环境。
A. 来自三个城市的人们感到非常放松。
B. 在2007年超过220万家和企业关掉他们的灯。
C. 没有灯,他们也能够玩得开心。
D. 在北京的人们和他们的朋友进行了非常好的谈话。
E. 地球一小时在那天也来到了中国。
(1)根据前句句意:地球一小时是在2007年3月31日悉尼开始的。它号召人们在三月份的最后一个星期六的晚上8点半到9点半关灯一小时。可知此句的句意是在2007年,2百20多万家庭和企业关掉了他们的灯。故选B。
(2)根据前句句意:在2010年3月28日,又有8个国家的超过2,100个城市加入了进来。可知,越来越多的国家加入了地球一小时活动,也包括中国。因此此句是地球一小时也在那一天来到了中国。故选E。
(3)根据前句句意:很多市民有意识地关灯一小时。以及下文句意:在一些大学里,一些学生举行一些活动让学生们离开宿舍。可知,在关灯一小时的这个时间里,人们可以通过其他活动,也可以玩得开心,故选C。
(4)根据前句句意:这是北京时间晚上8点半,以及这一段的内容可知,这里作者给我们介绍了在地球一小时的时间里,不同地方的人们都做了些什么。可知这句是,北京的一些人和他们的朋友进行了友好的谈话,故选D。
(5)根据前句句意:在宁波,一些人在公园里举行了聚会,唱歌和跳舞。可知,这一段中提到了三个城市,北京、上海和宁波,他们在地球一小时的时间里用不同的方式,都得到了放松,故选A。
【点评】考查任务型阅读。首先读懂五个选项,然后通读全文,根据上下文信息,选出合适的选型,确保文章通顺、完整。
5.阅读以下短文,完成文后表格,每空不超过两词。
Americans love to drive on their holidays. Usually, the family gets into a car or recreational vehicle(RV,旅行房车) and drives for a summertime trip across the country.
RVs are like our houses. There are kitchens, bathrooms and bedrooms in RVs. They are big, but can be very small when you share a bed with your little brother or try to play a game.
But RV travel is a great time with the family. You can see the country in your own "home". You can spend every night in a different place. And, you don't have to pay for hotels or restaurants, only gas(汽油). Best of all, you are free to go everywhere you want at any time.
Something about an RV | |
Full name | ________ |
Parts | There are kitchens , bathrooms and ________in RVs. |
Advantages | You can enjoy the beautiful view in your RV.. |
You can ________every night in a different place. | |
You don't have to pay for hotels or restaurants. You only need to pay for________ | |
You are ________to go anywhere anytime. |
【解析】【分析】主要讲了美国人的旅行房车。
(1)根据the family gets into a car or recreational vehicle(RV,旅行房车)可知RV的全名是recreational vehicle,故填recreational vehicle。
(2)根据There are kitchens, bathrooms and bedrooms in RVs.可知RV里面有厨房、卫生间和卧室,故填bedrooms。
(3)根据You can spend every night in a different place可知可以在不同地方度过每个夜晚,故填spend。
(4)根据you don't have to pay for hotels or restaurants, only gas(汽油).可知不需要支付旅馆或者餐馆费用,仅仅需要支付汽油钱,故填gas。
(5)根据you are free to go everywhere you want at any time.可知你可以自由去任何你想去的地方,故填free。
【点评】考查任务型阅读,注意从文中仔细寻找答案。
6.任务型阅读
Everyone in this world has their own favorite game. I have my own, too. My favorite game is football. I often play football with my friends in the evening. I like this game ________it is exciting and challenging. Football is a team sport played between two teams of eleven players each. It is a ball game played on a grass field with a goal at each end. The objective of the game is to score by kicking the ball into the opposing goal. The winner is the team which has scored more goals at the end of the match.
Football _______ (play) at a professional level all over the world, and millions of people regularly go to football stadiums to follow their favorite team or watch the game on television. There are many international competitions of football. One of the major international competitions in football is the World Cup. My favourite star in football is Edson Arantes do Nascimento. I wish to become a professional football player. I learnt teambuilding, discipline as well as teamwork through playing football.
(1)写出画线句子的同义句。
(2)在空格处写一个单词把该句补充完整。
(3)What's the Chinese meaning of this word "opposing" according to the passage?
(4)用括号内单词的正确形式填空补全句子。
(5)What did the writer learn through playing football?
【答案】 (1)So do I.
(2)because
(3)相竞争的;对立的
(4)is played
(5)He learnt teambuilding, discipline as well as teamwork.
【解析】【分析】(1)句意:这个世界上的每个人都有自己最喜欢的游戏。我也有我自己的(我也一样)。so +be/情态动词/助动词+主语,意为“......也如此,也一样”,表示上文所说的也同样适合这个人/物;这里句子的谓语动词是have,所以要用助动词do,故答案为So do I.
(2)根据空前面的句子 I like this game 后面的句子it is exciting and challenging. 可知后面是表示我喜欢这个游戏的原因的,应该用表示原因的because,故答案为because。
(3)句意:比赛的目的是把球踢进对方球门得分。胜者是在比赛结束时进了更多球的那一队。根据上下文和常识可知是把球踢进对方的球门,故答案为相竞争的;对立的 。
(4)句子的主语football是动词play的承受者,所以应该用被动语态:be+动词的过去分词,由上下文可知是一般现在时,故答案为is played。
(5)根据短文最后一段中的句子 I learnt teambuilding, discipline as well as teamwork through playing football通过踢足球,他学会了团队建设、纪律和团队合作。故答案为 He learnt teambuilding, discipline as well as teamwork.
【点评】考查任务型阅读。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
7.阅读下面短文,简略回答所提出的问题。
Qu Juanru is the official inheritor(官方传承人)of Jiaxing City Tongxiang flower—drum opera. She began to be on the stage when she was a teenager." My mother died when I was 14. I've lived with my father since then. In the old days, women were not allowed to perform opera. However, my father always supported me when I tried to sing." Qu said.
Qu started performing in the local troupe(剧团)called Aimin Flower—Drum Opera. Later, the troupe was disbanded (解散), and she went back to farming.
After that, the young girl tried to set up the troupe several times but failed. She really lived a hard life at that time. But she didn't give up.
In 2001, some developers planned to rebuild Wuzhen. They thought a place which has no culture is of little significance(意义).So they wanted to bring back local customs, including the Tongxiang flower—drum opera. Qu was their only hope.
Knowing she could sing again, Qu was so excited. Whether it's cold or hot. Qu always gives her everything on stage in Wuzhen. She has six rounds(场)of performing every day and each round lasts 30 minutes. In 2017, she was badly ill, yet it didn't stop her.
"I can still sing and perform. I'd love to be here." Qu said. In her opinion,opera life is a wonderful dream that can't be missed.
(1)When did Qu begin to be on the stage?
(2)Why did Qu go back to farming?
(3)Did Qu return to the stage or give up performing at last?
(4)How long does Qu perform every day?
(5)What does Qu think of the opera life?
【答案】 (1)When she was a teenager.
(2)Because the troupe was disbanded.
(3)She returned/went back to the stage.
(4)180 minutes./3 hours.
(5)(It is)a wonderful dream(that can't be missed).
8.完成表格。阅读下面短文,根据短文内容,完成表格中所缺的信息。每空一词。
When I was a teenager growing up in a town, I felt studying very boring, I wanted to leave school and have my own life. There were only two ways for me to do this—working in the toy factory in my town, or getting married. I chose the first one. I was nervous when I told my father that I wanted to leave school. I thought he would say, "No! You are going to college." Instead, he surprised me when he said, "OK. We'll go to the toy factory."
Two days later, he took me to the factory. I had a very romantic idea of working in a factory. I had imagined everyone to be friendly working together and having fun. I even imagined there would be music and singing. I guess I had watched too many movies as a teenager.
When we arrived at the factory gates, my father spoke to the guard and one minute later we went inside. My father said, "Take your time. Look around." I walked around the factory, looking at the buildings, the workers, and listening to the noise. It was terrible. I ran back to my father and said, "I want to go home."
He asked me, "What do you think of the factory?"
"It's terrible." I replied.
"You have the other choice if you don't want to go back to school. But I think getting married is even worse!" he said.
I went back to school the next day. From then on, I studied as hard as I could. Finally I got into a good college. I enjoyed studying English, so I decided to major in languages at college. Thanks to my father and our trip to the factory, now I work in a company which is a big one in a city. And my father takes pride in me. I married a very good man and my life is much better than it would have been working in the factory!
A ________ to a factory with my father
At school | I felt bored to ________ . | ||
I have ________ choices if I leave school. | I didn't choose to get________ . | ||
I choose to work in a toy factory. | |||
I told my father about the decision and he ________. | |||
In the factory | The factory I ________ | The workers would have ________working together. | |
There would be music and singing. | |||
The factory I walk around | It's terrible to have much________. | ||
At ________ | I majored in languages because I like English. | ||
In a big company | I have a good family. | ||
My father is ________of my. |
【解析】【分析】短文大意:作者感到学习很无聊。她的爸爸带她去了一家玩具工厂,看到工厂的情况以后,她决定回到学校努力学习。后来考上了一所好大学,主修语言,现在在城里的一个大公司工作。
(1)根据文章介绍可知,作者的爸爸带着她去了工厂,看到了工厂工人的工作状态和,工作环境。可知爸爸带他参观工厂,参观,visit,可数名词,故答案为:visit。
(2)根据句子 I felt studying very boring,可知我感到学习很无聊,to后接动词原形,故答案为:study。
(3)根据文中的句子There were only two ways for me to do this,我有两条路可走,故答案为:two。
(4)根据文中的句子 I chose the first one,我选择了第一个。作者不上学只有两箱条路可走,一是working in the toy factory ,另一个是getting married。第一个也就是working in the toy factory。所以她没有选择结婚。故答案为:married。
(5)根据第一段最后的句子 I thought he would say,"No! Youare going to college。" Instead, he surprised me when he said, "OK. We'll go to the toy factory,我认为他会说……相反,好吧,我们就去玩具工厂。说明作者的父亲同意了她的要求。同意agree, 和前面的句子在时态上保持一致,因此也用过去式的形式。故答案为:agreed。
(6)根据表格右侧内容,作者想象当中工厂的工人在一起工作是很开心的,还有音乐和歌声。再结合原文的句子I had imagined everyone…确定这是作者原来想象的情况,想象imagine,句子时态一致,用过去式的形式。故答案为:imagined。
(7)根据原文的句子 I had imagined everyone to be friendly working together and having fun。 我想象在一起工作,每个人都很友好,而且很开心。开心,乐趣fun,have fun doing sth意思是"做某事很开心"。故答案为:fun。
(8)根据and listening to the noise,知道这是作者在工厂看到的现象,听到的噪音。故答案为:noise。
(9)根据Finally I got into a good college. I enjoyed studying English, so I decided to major in languages at college,最后我上了一所好大学,我喜欢学习英语,所以决定在大学主修语言。句首的Finally意思是最后",相当于at last。 故答案为:last。
(10)根据And my father takes pride in me,我的爸爸为我感到自豪。短语take pride in的意思是为……感到自豪,相当于be proud of。 故答案为:proud。
【点评】此题考查任务型阅读理解。先阅读短文理解短文大意。然后仔细阅读表格,分析表格所缺的成分,然后带着问题仔细阅读短文,从短文的细节中找出和问题相关的语句,确定问题正确答案。
9.阅读短文,回答问题及翻译划线部分的句子。
It is said that everyone has two boxes hung on our necks. The small box at the front is full of other people's mistakes, while the big one at the back is filled with our own shortcomings(缺点).Most of time, it's easy to find other people's mistakes. It's hard for us to see our mistakes behind us.
A boy called Tony, always looked at the front box to check what was in it. He saw other people's mistakes very quickly. When Ben was impatient with him, he said to Ben, "It's so easy for you to get angry. It is hard to be friends with you."
He told his mother that Michael was dishonest. "Michael takes my things without asking. And he forgets to return them. "Tony himself did not like sharing his things with anyone.
When John was too tired to go hiking with him, he said, "You are such an unfriendly person."
He thought Nick was too proud of his rich parents. But Tony was so proud of himself because he could not see any of his own mistakes!①He could not understand why he didn't get on well with others. Then his mother said to him, "If you change the boxes around, maybe you can find the answer." He did it as his mother said, and his face turned red.②他发现自己并不比其他同学更好.
(1)What's in the back box?
(2)Did Tony always look at the front box?
(3)What did Tony think of his four classmates?
(4)请将划线的句子①翻译成为中文.
(5)请将划线的句子②翻译成为英文.
【答案】 (1)Our own shortcomings.
(2)Yes, he did.
(3)In Tony's opinion, Ben was easy to get angry, Michael was dishonest, John was unfriendly and Nick was too proud of his parents.
(4)他不能理解为什么他不能和其他人很好的相处。
(5)He found he was not better than others.
【解析】【分析】主要讲了Tony总是看见他人的错误,却看不见自己的缺点。
(1)根据while the big one at the back is filled with our own shortcomings然而在背后的那个大盒子装满了自己的缺点.可以得知背后的盒子里面的是我们自己的缺点,故答案为Our own shortcomings。
(2)根据A boy called Tony, always looked at the front box to check what was in it.一个叫做托尼的男孩,总是看着自己面前的盒子里面有什么,由此可知托尼总是看着面前的盒子,故采用肯定回答,故答案为Yes,he did.。
(3)根据he said to Ben, "It's so easy for you to get angry. It is hard to be friends with you. "他对本说,"你太容易生气了,很难和你做朋友",He told his mother that Michael was dishonest他告诉他的妈妈迈克尔很不诚实,When John was too tired to go hiking with him, he said, "You are such an unfriendly person. "当约翰太累而不和他去远足时,他说,"你真是一个不友好的人",He thought Nick was too proud of his rich parents.他认为尼克太骄傲于富裕的父母,结合四个线索句可知在托尼看来Ben是个容易生气的人,迈克尔是个不诚实的人,约翰是个不友好的人,尼克是个骄傲于父母的人,因为全文用一般过去时,故回答也采用一般过去时,故答案为In Tony's opinion,Ben was easy to get angry,Michael was dishonest,John was unfriendly and Nick was too proud of his parents.。
(4)could not意思是不能;understand意思是理解,why意思是为何,get on well with意思是和某人相处的好;others意思是其他人,故答案为:他不能理解为什么他不能和其他人很好的相处.。
(5)根据他发现自己并不比其他同学更好,也可以理解为他发现,比起别人他不是更好的,发现一词采用find,由于时态为一般过去时,故find变为found,比别人则用than others,不是更好的用was not better,故答案为:He found he was not better than others.。
【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题从文中仔细寻找答案。
10.阅读短文,根据短文内容,从短文后的方框中所给的 A、B、C、D、E、F、G七个选项中,选出能填入空白处的最佳选项。每个选项只能选一次,选项中有两项为多余选项。
Fires do happen. If there is a fire, you might not have much time to decide what to do. Being prepared and knowing what to do early can save your life. ________Your family should practice this getting﹣out plan.________ If you have such a meeting place outside, you can quickly make sure that everyone is out of the house.
You should also remember that smoke is usually far more dangerous than the fire. A person can die after just a few minutes in a smoke filled room.________
Finally, before you open any doors, always feel the door lock first. If the door lock is hot, fire must be on the other side of the door.________ You will have to find another way out. These are simple suggestions.________.
A. Your family should also have a meeting place outside.
B. The most important thing is to have a getting-out plan.
C. Since smoke rises, stay low to the floor.
D. Go upstairs to the top of the building.
E. If you can remember them, you will be much safer in a fire.
F. Do not open it!
G. Can you use water to put out the fire? |
【解析】【分析】大意:本文讲述发生火灾时,应如何自救的一些方法。
A. Your family should also have a meeting place outside.你的家庭也应该在外面有一个聚会的地方。
B. The most important thing is to have a getting﹣out plan.最重要事情就是有一个逃生计划。
C. Since smoke rises, stay low to the floor.由于烟雾上升,保持低到地面。
D.Go upstairs to the top of the building.上楼到楼顶上去。
E.If you can remember them, you will be much safer in a fire.如果你记住了它们,你在火灾中就会更安全。
F.Do not open it!不要打开它!
G.Can you use water to put out the fire?你可以用水扑灭火灾。
(1)根据后句Your family should practice this getting-out plan你的家人应该演练一下这个逃生计划,可知结合选项,应说最重要的是要有一个逃生计划,故选B。
(2)根据后句If you have such a meeting place outside, you can quickly make sure that everyone is out of the house. 如果你在室外有这样一个聚会的地方,你可以很快确定所有人都在室外,可知结合选项,应说你的家人也应该在外面有个聚会的地方,故选A。
(3)根据前句You should also remember that smoke is usually far more dangerous than the fire. A person can die after just a few minutes in a smoke filled room. 你还应该记住,烟通常比火危险得多,一个人在充满烟的房间里只需几分钟就可以死亡,可知结合选项,应说由于烟雾上升,保持低到地面,故选C。
(4)根据前句If the door lock is hot, fire must be on the other side of the door. 如果门锁是热的,火必须在门的另一侧,可知结合选项,应说不要打开它, 故选F。
(5)根据前句These are simple suggestions. 这些都是简单的建议. 可知结合选项,应说如果你能记住它们,在火灾中你会更安全, 故选E。
【点评】考查任务型阅读。答题过程中,根据所提供答语或后文进行作答,同时,做题过程中也可以使用排除法,将选项带到文章中逐一作答,答完后注意通读检查是否符合逻辑,语义顺畅。