最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

【中考真题】2021年重庆市中考英语试卷B卷(附答案)

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-23 19:26:46
文档

【中考真题】2021年重庆市中考英语试卷B卷(附答案)

绝密★启用前2021年重庆市中考英语试卷B卷(附答案)注意事项:1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息2.请将答案正确填写在答题卡上一、单项选择1.I’mgoingtobe________greatscientistlikeYuanLongpingwhenIgrowup.A.a.an.the./2.Theoldmanoftentellstheminterestingstories,sotheylike________verymuch.A.he.him.her.she3.June1stis
推荐度:
导读绝密★启用前2021年重庆市中考英语试卷B卷(附答案)注意事项:1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息2.请将答案正确填写在答题卡上一、单项选择1.I’mgoingtobe________greatscientistlikeYuanLongpingwhenIgrowup.A.a.an.the./2.Theoldmanoftentellstheminterestingstories,sotheylike________verymuch.A.he.him.her.she3.June1stis
绝密★启用前

2021年重庆市中考英语试卷B卷(附答案)

注意事项:

1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息

2.请将答案正确填写在答题卡上

一、单项选择

1.I’m going to be ________ great scientist like Yuan Longping when I grow up.

A.a .an .the ./

2.The old man often tells them interesting stories, so they like ________ very much.

A.he .him .her .she

3.June 1st is ________ Day.

A.Children .Children’s .Child .Child’s

4.We usually have a flag-raising ceremony ________ Monday.

A.in .at .on .for

5.— Excuse me, can I borrow this book?

—Sure, but you ________ return it by the end of this term.

A.can .can’t .must .mustn’t

6.High-speed trains are much ________ than traditional ones.

A.fast .faster .slow .slower

7.Last Sunday my brother and I ________ our grandparents.

A.will visit .visits .visit .visited

8.Peter’s mother gets up early ________ breakfast for him every morning.

A.to make .making .make .makes

9.We were lucky yesterday. The bus left ________ we got on it.

A.before .although .until .as soon as

10.—I’m excited about Huawei’s new smartphones. Do you know ________?

—Next month.

A.how can I get one .when will they come out

C.how I can get one .when they will come out

二、完型填空

    11    but it took an hour for her to wait for the deliveryman(外卖送餐员). 

When the deliveryman came, Ma was a little    12    . “It is too cold outside and my motorbike didn’t work,” explained the deliveryman. After she heard his words, her anger was    13    . She invited him to sit for a while and offered him a cup of hot water. 

At that moment, Ma noticed the deliveryman’s face and hands were dark purple    14    he was working outside for too long. She felt sorry for him. While they were talking, Ma knew that the deliveryman wanted to buy her daughter a    15    , but he thought it was a little expensive. 

After the deliveryman left, Ma    16    what happened just now on her WeChat Moments(微信朋友圈)with two photos of the deliveryman. 

Heartwarming comments(评论)poured in, such as “life is not easy but    17    of us give up!”, “Thumbs up(点赞)for hard-working people” and “Showing understanding to deliverymen.” Some    18    offered money for a cake. 

The next day, Ma got in touch with the deliveryman and invited him to her shop. When they met, Ma expressed people’s kindness to him and gave him a cake for his daughter’s birthday. The deliveryman was    19    .

Ma received more than 600 yuan in donations(捐献)    20    her friends and customers. She said she would use the money to offer some help to people in need.

11.A.gift .order .ticket .invitation

12.A.excited .sad .happy .angry

13.A.gone .stopped .lost .broken

14.A.because .so .when .though

15.A.schoolbag .birthday cake .new coat .computer

16.A.found .remembered .shared .heard

17.A.all .each .most .none

18.A.even .never .hardly .ever

19.A.helpful .careful .thankful .wonderful

20.A.to .from .with .for

三、阅读单选

e(谷物)  vegetables  fish

According to the results, the doctor give us the following suggestions. We should have more fruit and vegetables, and fewer snacks. A healthy diet(饮食)is important.

21.The favorite food in our class is ________.

A.meat and fish .fruit and vegetables .grains .snacks

22.The number of students who have milk and eggs is ________.

A.20 .10 .35 .38

23.The doctor thought we should have more ________.

A.vegetables .meat .fish .snacks

 (公司). Inside the room, they could do whatever they liked, except using the phone or the Internet. 

On the first day, all of the five people were excited. They were imagining their bright future, but there was no interview. 

On the second day, they came again for the interview. But to their surprise, there was no news about the interview. Two of them got upset. 

On the third morning, they arrived earlier. Still no news came. By mid-day, most of them were irritated. Some thought the company did not care for them. Some regretted coming here. Only one man was different. He was happy all those days. He kept smiling while the others complained(抱怨).

At the end of that day, the boss appeared. To their disappointment, the boss said that their interview had ended and only one of them was chosen. It was the man who kept happy. Then the boss added, “We want someone who can keep happy in whatever situations. Keeping happy is an ability.”

24.The five people were waiting for ________.

A.an interview .a meeting .a phone call .a meal

25.The underlined word “irritated” in Paragraph 4 probably means “________”.

A.快活的 .愤怒的 .放松的 .胆怯的

26.The man was chosen because ________.

A.he listened to the others .he kept happy

C.his answers were better .he cared for others

27.The passage probably comes from ________.

A.a dictionary .a poster .a magazine .a notice

 (火星车)ZhuRong. For all of us, Zhu Rong is a well-suited name. 

In an ancient Chinese story, Zhu Rong had the face of a man and the body of an animal. H rode on two dragons. When he had a big fight with Gong Gong, the god of water, Zhu Rong won. But after the fight, the human world came into complete darkness. Then he brought fire from heaven(天国)to the world. 

“Zhu Rong is regarded as the earliest god of fire in traditional Chinese culture,” a space official said. “The first Mars rover was named Zhu Rong. The name symbolizes(象征)light and hope for space exploration(探索)in our country, and means to guide humans to continue exploration.”

After leaving the earth last summer, Zhu Rong circled Mars for several months and landed on it in May. In recent years, our country has sent up the world’s first quantum satellite(量子卫星), and Chang’e-4 has made a soft landing on the moon. We have made great progress in space technology and will soon start building our own space station.

28.What Zhu Rong brought from heaven to the world was ________.

A.fire .wars .water .animals

29.For China’s space exploration, the name Zhu Rong symbolizes ________.

A.a big fight .complete darkness .light and hope .Chinese culture

30.The underlined word “it” in the last paragraph refers to “________”.

A.the earth .Mars .the moon .the sun

31.According to the passage, we can infer that ________.

A.Zhu Rong is a bad person in an ancient Chinese story

B.China has made great progress in space technology

C.the writer is proud of China’s space technology

D.the official doesn’t like the name Zhu Rong

On the first day, we went to a village named Xiaopingzhai. I was amazed to discover that a small tea factory could bring in 6 million yuan a year with only 20 workers.

The next stop of our trip was the village of Kangmian. Many families now live there after leaving uninhabitable (不适合居住的) areas. The new village has 450 housing units. There I have learned that the government helps the people by providing jobs so that they can support themselves. Of the 1,331 villagers, 609 now have jobs. 

In Shuiduichong, a traditional Yao ethnic (瑶族) group village, we visited the workshops for making silver ornaments (饰品). We discovered the skill had a history of more than 200 years. Besides the traditional use of silver ornaments in Yao culture, ____▲____.

 A set of silver ornaments can be sold for between 10,000 and 20,000 yuan on the market. The making of silver ornaments creates jobs in the village. Shuduichong now has more than 20 family workshops.

This trip was over. I have realized that through the hard work of the Chinese government, great changes have taken place in Yunnan. These impressive(印象深刻的)results should serve as an example for other developing countries.

32.The trip followed the way of ________

A.Xiaopingzhai→ Shuiduichong→ Kangmian

B.Xiaopingzhai→ Kangmian→ Shuiduichong

C.Kangmian→ Shuiduichong→ Xiaopingzhai

D.Kangmian→Xiaopingzhai→ Shuiduichong

33.In Kangmian the government helps the people by ________.

A.selling products .giving money .opening factories .providing jobs

34.Which of the following sentences can be put in the ____▲____?

A.tourists like them very much .these objects have a high value

C.people buy them as gifts .they can be seen everywhere

35.The structure of the passage may be ________.

①-Paragrph1②-Paragraph2 ③-Paragraph 3 ④Pregrph4 ⑤-Pagraph5 ⑥-Paragraph6)

A. .

C. .

 (眼镜片) has been developed by scientists from America, Britain and China. It can check for illnesses at any time by examining chemical in tears. A new sensor(感应器)is used to achieve the purpose. 

Scientists hope that the improvement could help to deal with sudden medical events. Dr Zhao Yunlong said. “COVID-19 has had a great influence on the scientific world. And we are doing research to help people deal with similar events in the future.”

When introducing the new contact lens, Dr. Guo Shiqi, a researcher at Harvard, said. “In the past, the sensor was put between the layers(层)of the lens. It didn’t have direct contact(接触) with tears. But our new sensor is smaller and smarter, it can be fixed to a lens and keep direct contact with tears. What’s more, it causes no discomfort to the eye.”

The contact lens has not been put to the market, but researchers are quite sure that it will be welcomed. It is especially useful for the old and those who may experience sudden medical events. 

As society develops, scientists are supposed to develop more products that provide care and convenience(便利) for people. The contact lens is one of what they are researching on. Earlier, a California company developed another kind of contact lens using LED technology. It can show the health information on the mobile phone. Steve Sinclair, head of the company, said, “We have to build something that helps you when you need it and stays off when you don’t need it.”

36.According to Dr. Zhao Yunlong, they do this research because ________.

A.they are experienced .they are asked to do so

C.they want to fight COVID-19 .they want to help people

37.The advantage of the new sensor is that ________.

A.it is put between lenses .it s much cheaper

C.it is smaller and smarter .it can be used for many years

38.The writer writes the last paragraph by giving ________.

A.an opinion and facts .an opinion and answers

C.a question and facts .a question and answers

39.The best title of this passage probably is ________.

A.Sensors: Science and Technology .Contact Lenses and Convenience

C.The Most Useful Product .Great Companies of Contact Lens

四、补全对话7选5

A: Nice to meet you, Diana. Welcome to our class. My name is Li Xiang.

B: Nice to meet you, too. 

A: You look a little unhappy. 40. 

B: I have no friends to talk with, so I’m worried. 

A: 41.I can help you. 

B: Thanks, Li Xiang. 

A: Mm, I think you should join in some activities. We are going to the nursing home to help the old people this Saturday. 42.

B: Yes, I’d love to. When and where shall we meet? 

A: At the school gate at 9:00 this Saturday. 

B: OK. 43.

A: That’s great! I think you will make many new friends in this activity.

B: I think so. 44. 

A: You’re welcome.

A.Would you like to join us?

B.Would you mind doing some cleaning?

C.Don’t worry.

D.Thanks for your help.

E.Why don’t you go with us?

F.What’s up?

G.I’ll be there on time.

五、阅读回答问题

 (退休)from the army. Instead of enjoying a relaxing life, he volunteered to save the soil from desertification(沙漠化)by planting trees in Korla, Xinjiang. 

It is not an easy job. The high temperature in Korla makes it difficult for anyone to work day after day in the sunshine. Besides, water is a big problem. In fact, Wang Chengbang's work in the first few years failed as very few trees survived(存活).

But Wang Chengbang would not give up. "After trying many different ways, I have learned how to grow young trees in a better way, "said Wang Chengbang. He also worked out new ways to save water. With his hard work, more and more trees have survived. So far, he has planted more than 1.5 million trees. Those green trees prevent desertification, make the air cleaner and protect people from the hot sun. Now, Korla is a model city in environmental protection. 

Wang Chengbang is also successful in fighting cancer(癌症). In 2005, he had cancer and was told that he had only six months to live. However, he continued taking care of his tree rather than lying on the hospital bed. "Working is the best medicine. Planting trees helps to fight cancer, "he often jokes. 

Now at the age of 85, Wang Chengbang is still working.

45.Is it an easy job for Wang Chenbang to plant trees?

________________________________________

46.How many trees has Wang Chengbang planted so far?

________________________________________

47.What is Wang Chengbang successful in?

________________________________________

48.In the summer holiday, do you want to be a volunteer to work with Wang Chengbang? Why or why not?

________________________________________

六、改写句子

49.She has finished her schoolwork.(改为否定句)

She ________ ________ her schoolwork.

七、划线部分提问

50.It’s about 3 kilometres from the school to the park.(对划线部分提问)

________ ________ is it from the school to the park?

八、同义句转化

51.What time did you arrive at the railway station last night? (改为同义句)

What time did you ________ ________ the railway station last night?

九、完成句子

52.离开房间时,请记得关灯。(完成译句)

Please remember to ________ ________ the lights when you leave the room.

53.地震后,医护人员工作太忙,没有得到充分的休息。(完成译句)

After the earthquake, doctors and nurses were ________ busy ________ take enough rest.

十、未知

 54. for you.

Ask to know your team

Learn about each person on your team. You can’t be a successful leader 55. you know your team. Be a “learner” instead of a “knower” as you don’t have all of the answers. Try to get close to them by 56. questions. For example as you pass someone, you can ask, “Hi! Do you enjoy doing these projects?” or “Do you have any ideas about how to do it better?”

Talk to your team

Be as active as you can when you stay with your team. It’s a good practice to talk 57. with everyone on your team. Tell them what you’re thinking about and what new projects you’re considering. The more you talk to them, the more comfortable they will feel when they give you their opinions. 

58. to your team

Let your team feel you’re a good listener. Whenever they have problems at work or at home, listen to what they want to say. Be patient and 59. trying to interrupt(打断)them. Make your team feel they can talk to you. Care about your team.

Show your team you care about them as 60. are friends. People will work harder for their leaders if they feel they are really cared about. If someone comes to you 61. a problem, always be ready to help. That will make your team trust and respect you more.

十一、材料作文

62. 新冠疫情提醒人们更加重视健康。越来越多的人通过运动来保持健康,但是运动安全也不容小觑。请你给校报的英语栏目English Corner投稿,号召同学们重视运动安全。

要求:

1.80-120词,开头已给出,不计入总词数;

2.文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。

参考信息:

1.运动安全的现状和重要性;

2.运动安全的建议(着装、热身、规则……);

3.……. 

参考词汇:热身运动 warming-up exercise

COVID-19 has taught us to pay more attention to our health________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1.A

【详解】

句意:我长大后要成为一名像袁隆平一样的伟大科学家。

考查冠词的用法。此处泛指一名科学家,用不定冠词a/an修饰,great首字母发辅音音素,所以用a。故选A。

2.B

【详解】

句意:老人经常给他们讲有趣的故事,所以他们非常喜欢他。

考查代词。he他,主格;him他,宾格;her她,宾格;she她,主格;like是动词,后接宾语,应用宾格,此处指的是“The old man”,应用him指代,故选B。

3.B

【详解】

句意:六月一日是儿童节。

考查名词所有格中节日的表达。Children’s Day儿童节,固定表达。故选B。

4.C

【详解】

句意:我们通常在星期一举行升旗仪式。

考查介词辨析。in用于年/月/季节等泛指的时间前;at用于具体的钟点前;on用于具体的某一天前;for后接一段时间;Monday“星期一”,是具体的一天,星期前要用介词on,故选C。

5.C

【详解】

——对不起,我能借这本书吗? ——当然可以,但你必须在本学期结束前归还。

考查情态动词。can能,可以;can’t不能,不可以;must必须;mustn’t禁止。根据句中转折连词but可知,这里指必须学期结束前归还,故选C。

6.B

【详解】

句意:高铁比传统的车快多了。

考查形容词辨析和形容词比较级。fast快的,原级;faster更快的,比较级;slow慢的,原级;slower更慢的,比较级。根据“High-speed trains are much…than traditional ones.”结合常识可知,高铁比传统火车快,根据“than”可知,用比较级。故选B。

7.D

【详解】

句意:上周日我和哥哥去看望了我们的祖父母。

考查一般过去时。根据句中时间状语“Last Sunday”可知,该句应用一般过去时,谓语动词visit的过去式为visited,故选D。

8.A

【详解】

句意:彼得的妈妈每天早上很早起床为他做早餐。

考查非谓语动词。分析“Peter’s mother gets up early…breakfast for him every morning.”可知,此处表示目的,用动词不定式作目的状语,故选A。

9.D

【详解】

句意:我们昨天很幸运。我们一上车,公共汽车就开走了。

考查连词。before在……之前;although虽然;until直到……;as soon as一……就;由“We were lucky yesterday.”可知,幸运是因为一上车,车就开走了,应用as soon as引导时间状语从句,故选D。

10.D

【详解】

句意:——我很期待华为的新智能手机。你知道它们什么时候发布吗?——下个月。

考查宾语从句。宾语从句用陈述语序,排除AB;根据答语“Next month.”可知,对时间提问,故选D。

11.B

12.D

13.A

14.A

15.B

16.C

17.D

18.A

19.C

20.B

【分析】

本文是一篇记叙文,向我们展示了外卖送餐员的努力和对女儿的爱以及店主和顾客们的爱。

11.

句意:在一个凉爽的早晨,她收到了一份网上订单,但她花了一个小时等外卖送餐员。

gift礼物;order订单;ticket票;invitation邀请。根据“On a cool morning, she received an online…but it took an hour for her to wait for the deliveryman.”可知,应该是网上订单,故选B。

12.

句意:当外卖送餐员来的时候,马有点生气。

excited激动的;sad悲伤的;happy开心的;angry生气的。根据“but it took an hour for her to wait for the deliveryman”可知,外卖送餐员耗时很久才来,所以马很生气,故选D。

13.

句意:听了他的话,她的怒气消失了。

gone去;stopped停止;lost丢失;broken打破。根据“She invited him to sit for a while and offered him a cup of hot water.”可知,马听了外卖送餐员说的话,不生气了,故选A。

14.

句意:这时,妈妈注意到外卖送餐员的脸和手都是深紫色的,因为他在外面工作太久了。

because因为;so所以;when当……时;though虽然。“he was working outside for too long”是“Ma noticed the deliveryman’s face and hands were dark purple”的原因,用because引导原因状语从句,故选A。

15.

句意:在他们谈话的时候,妈妈知道外卖送餐员想给她的女儿买一个生日蛋糕,但是他觉得有点贵。

schoolbag书包;birthday cake生日蛋糕;new coat新外套;computer电脑。根据“When they met, Ma expressed people’s kindness to him and gave him a cake for his daughter’s birthday.”可知,是生日蛋糕,故选B。

16.

句意:外卖送餐员离开后,马在微信朋友圈分享了外卖送餐员的两张照片。

found发现;remembered记得;shared分享;heard听见。分析“Ma…what happened just now on her WeChat Moments(微信朋友圈)with two photos of the deliveryman”可知,此处是share…with…短语,意为“与……分享……”,故选C。

17.

句意:感人的评论如潮水般涌来,比如生活并不容易,但我们没有人会放弃!

all所有的;each每个;most大多数;none没有。由but可知,前后文之间是转折关系,表示“生活不容易,但是没有人放弃”,故选D。

18.

句意:有些人甚至出钱买蛋糕。

even甚至;never从不;hardly几乎不;ever曾经。根据上文内容和“Some…offered money for a cake.”可知,此处强调程度,“甚至”符合语境,故选A。

19.

句意:外卖送餐员很感激。

helpful乐于助人的;careful仔细的;thankful感谢的;wonderful极好的。根据“When they met, Ma expressed people’s kindness to him and gave him a cake for his daughter’s birthday.”可知,外卖送餐员表达对他人善意的感激,故选C。

20.

句意:马收到了朋友和顾客的600多元捐款。

to到;from从;with和;for为了。分析“Ma received more than 600 yuan in donations(捐献)…her friends and customers.”可知,此处强调捐款的出处,故选B。

21.D

22.A

23.A

【分析】

文章是作者对自己的班里同学们一天吃的食物做了一次调查,以及调查结果的显示和医生的建议。

21.

细节理解题。根据图表的显示,全班同学最喜欢的是snacks,故选D。

22.

细节理解题。根据图表的显示,milk&aggs的人数是20人,故选A。

23.

细节理解题。根据“the doctor give us the following suggestions. We should have more fruit and vegetables”可知,医生建议多吃水果和蔬菜,故选A。

24.A

25.B

26.B

27.C

【分析】

文章讲述了五个人在一家公司应聘的情况,面试要求他们待在房间里做他们想做的任何事,但是不能使用手机或上网。这三天里,陆续有人因为没有人管他们而生气抱怨,只有一个人总是很开心,最后老板选中了这个保持快乐的人,因为老板认为他们需要这种在任何情况下都保持快乐的人,保持快乐是一种能力。

24.

细节理解题。根据“Five people were waiting for an interview in a room of a company(公司).”可知,五个人在一家公司的房间里等待面试。故选A。

25.

词义猜测题。根据“Some thought the company did not care for them. Some regretted coming here.”可知,这些接受面试的人中一些认为公司不在乎他们,一些后悔来这里,说明他们都生气了,所以单词“irritated”指的是“愤怒的”,故选B。

26.

细节理解题。根据“the boss said that their interview had ended and only one of them was chosen. It was the man who kept happy.”可知,因为这个人总是保持快乐,所以被选中。故选B。

27.

推理判断题。文章讲述的是五个人在一家公司应聘的情况,应该是在一本杂志上看到,故选C。

28.A

29.C

30.B

31.C

【分析】

本文是一篇说明文,向我们介绍全国第一个火星探测器——祝融。

28.

细节理解题。根据“Then he brought fire from heaven(天国)to the world.”可知,祝融把火从天国带到人间,故选A。

29.

细节理解题。根据“The name symbolizes(象征)light and hope for space exploration(探索)in our country, and means to guide humans to continue exploration.”可知,这个名字象征着我国太空探索的光明和希望,意味着引导人类继续探索,故选C。

30.

推理判断题。分析“After leaving the earth last summer, Zhu Rong circled Mars for several months and landed on it in May.”可知,在去年夏天离开地球后,祝融绕火星飞行了几个月,并于5月在火星上着陆。此处it指的是“火星”,故选B。

31.

推理判断题。根据“We have made great progress in space technology and will soon start building our own space station.”可知,我们在太空技术上取得了巨大进步,不久将开始建设我们自己的空间站,所以作者为中国的航天技术感到自豪,故选C。

32.B

33.D

34.B

35.D

【分析】

本文是一篇记叙文,向我们介绍作者第一次到中国云南省旅游的经历。

32.

细节理解题。根据“On the first day, we went to a village named Xiaopingzhai.”,“The next stop of our trip was the village of Kangmian.”和“In Shuiduichong, a traditional Yao ethnic (瑶族) group village, we visited the workshops for making silver ornaments (饰品).”可知,旅行的;路线顺序是Xiaopingzhai→Kangmian→Shuiduichong,故选B。

33.

细节理解题。根据“There I have learned that the government helps the people by providing jobs so that they can support themselves.”可知,在Kangmian,作者了解到通过提供就业机会来帮助人们养活自己。故选D。

34.

推理判断题。分析“Besides the traditional use of silver ornaments in Yao culture…”和“A set of silver ornaments can be sold for between 10,000 and 20,000 yuan on the market.”可知,传统银饰在市场上售价在1万元到2万元之间,选项B“这些物品有很高的价值”符合语境,故选B。

35.

篇章结构题。第一段作者讲述自己有机会来到中国;第二到第五段讲述在中国的经历,其中第二段讲述Xiaopingzhai的经历、第三段讲述在Kangmian的经历、第四段讲述在Shuiduichong的经历、第五段介绍Shuiduichong的银饰,所以第四段和第五段是相连的;第六段讲述自己的感受。故选D。

36.D

37.C

38.A

39.B

【分析】

本文是一篇说明文,向我们介绍了一种新的眼镜片。

36.

细节理解题。根据“COVID-19 has had a great influence on the scientific world. And we are doing research to help people deal with similar events in the future.”可知,COVID-19对科学界产生了重大影响,赵正在做研究,以帮助人们在未来处理类似事件。故选D。

37.

细节理解题。根据“But our new sensor is smaller and smarter, it can be fixed to a lens and keep direct contact with tears.”可知,新传感器更小更智能,可以固定在镜头上,直接与眼泪接触。故选C。

38.

细节理解题。分析最后一段内容“可知,本段通过给出观点和事实进行写作,故选A。

39.

最佳标题题。分析全文内容可知,本文主要向我们介绍了一种新的眼镜片。选项B“眼镜和便利性”符合主题,故选B。

40.F

41.C

42.A

43.G

44.D

【分析】

本文是AB二人互相打招呼,A邀请B周六一起去养老院帮助老人。

40.

根据“You look a little unhappy.”和“I have no friends to talk with, so I’m worried.”可知,B不开心,告诉A自己没有朋友可以聊天,很担心。选项F“有什么事吗?”符合语境,故选F。

41.

根据“I can help you.”可知,此处是A在安慰B。选项C“别担心。”符合语境,故选C。

42.

根据“Yes, I’d love to. When and where shall we meet?”可知,前句应是发出邀请。选项A“你想加入我们吗?”符合语境,故选A。

43.

根据“At the school gate at 9:00 this Saturday.”可知,此处提出见面的时间。选项G“我会准时到的。”符合语境,故选G。

44.

根据“You’re welcome.”可知,前者应该在表示感谢。选项D“谢谢你的帮助。”符合语境,故选D。

45.No, it isn’t.

46.More than 1.5 million trees.

47.He is successful in fighting cancer.

48.Yes, because I also want to do something to protect the environment./No, because it’s so hot that I prefer to stay at home.

【分析】

文章介绍了王成邦退伍之后植树造林以及成功抗癌的事迹。

45.

根据“It is not an easy job. The high temperature in Korla makes it difficult for anyone to work day after day in the sunshine. Besides, water is a big problem.”可知,植树对于王成邦来说不是一件容易的事情,故填No, it isn’t.

46.

根据“So far, he has planted more than 1.5 million trees.”可知,到目前为止,他已经种植了150多万棵树。故填More than 1.5 million trees。

47.

根据“Wang Chengbang is also successful in fighting cancer(癌症).”可知,王成邦在抗癌方面也很成功。故填He is successful in fighting cancer.

48.

此题为开放性题,答案不唯一,回答合理即可。在暑假,我想成为一名志愿者和王成邦一起工作,因为我也想为保护环境做一些事情/在暑假,我不想成为一名志愿者和王成邦一起工作,因为天气太热了,我更喜欢待在家里,故填Yes, because I also want to do something to protect the environment./No, because it’s so hot that I prefer to stay at home.

49.hasn’t    finished    

【详解】

句意:她已经完成了她的作业。原句用的是现在完成时,has是助动词,变成否定,直接在has后加not,可以缩写成hasn’t,后接过去分词;故填hasn’t;finished。

50.How    far    

【详解】

句意:从学校到公园大约有3公里。划线部分表示距离,用how far提问,故填How;far。

51.get    to    

【详解】

句意:昨晚你是几点到达火车站的?arrive at可用get to替换,用于助动词did后,使用动词原形。故填get;to。

52.turn    off    

【详解】

turn off“关掉”,是固定短语,空格前有to,动词应用原形,故填turn;off。

53.too    to    

【详解】

空处表示“太……而不能……”,用“too…to…”结构表示,故填too;to。

54.advice

55.unless

56.asking

57.activly

58.Listen

59.never

60.they

61.with

【分析】

本文是一篇说明文,向我们介绍做一个好领导的建议。

54.

句意:这是给你的一些建议。根据后文介绍可知,是给出建议,根据“Here’s”可知,用不可数名词advice,故填advice。

55.

句意:除非你了解你的团队,否则你不可能成为一个成功的领导者。分析“You can’t be a successful leader…you know your team.”可知,此处表示“除非”,用unless引导条件状语从句,故填unless。

56.

句意:试着通过提问来接近他们。根据“Try to get close to them by…questions.”可知,此处表示提问,用ask表示,用在介词by后,使用动名词作宾语,故填asking。

57.

句意:积极地与团队中的每个人交谈是一个很好的练习。根据“Be as active as you can when you stay with your team.”可知,此处表示“积极”,在句中修饰动词talk,使用副词形式activly,故填activly。

58.

句意:倾听你的团队。根据“Let your team feel you’re a good listener.”可知,此处表示“倾听”,用listen表示,在句首大写首字母,故填Listen。

59.

句意:要有耐心,不要试图打断他们。分析“Be patient and…trying to interrupt(打断)them.”可知,此处表示否定含义,可用never表示,故填never。

60.

句意:向你的团队显示你像朋友一样关心他们。分析“Show your team you care about them as…are friends.”可知,此处指“他们”,在句中作主语,用主格they,故填they。

61.

句意:如果有人找你有问题,随时准备帮助他。根据“If someone comes to you…a problem, always be ready to help.”可知,此处表示伴随,可用介词with表示,故填with。

62.例文

COVID-19 has taught us to pay more attention to our health. Today I want to talk about sports safety.

Sports safety is of great importance in our daily life. Nowadays, students pay less attention to sports safety. So there are all kinds of accidents that happen at schools. We do exercise because it can improve our physical fitness and health. To keep safe can ensure that we can better achieve the goals of sports.

When we exercise, we should do enough warming-up activities. We should wear comfortable and suitable clothes. We should adopt the right way of rest, pay attention to the reasonable diet and health care.

We should exercise to keep healthy, and we should also pay attention to sports safety.

【详解】

1.题干解读:本文是一篇材料作文。要求根据提示内容,介绍运动安全的相关问题。注意要点齐全,可适当发挥。

2.写作指导:写作时要以第一人称来介绍,时态用一般现在时。作文可分为四段,第一段引出话题;第二段介绍运动安全的现状和重要性;第三段给出运动安全的建议;第四段收尾。要保证语言连贯,无语法和拼写错误。

文档

【中考真题】2021年重庆市中考英语试卷B卷(附答案)

绝密★启用前2021年重庆市中考英语试卷B卷(附答案)注意事项:1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息2.请将答案正确填写在答题卡上一、单项选择1.I’mgoingtobe________greatscientistlikeYuanLongpingwhenIgrowup.A.a.an.the./2.Theoldmanoftentellstheminterestingstories,sotheylike________verymuch.A.he.him.her.she3.June1stis
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top