最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

英语语法冠词专项练习和详解

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-23 23:43:40
文档

英语语法冠词专项练习和详解

1.Thereis_____appleonthedesk.a.ab.thec.and./2.Thegirlunder____treeismysister.a.ab.thec.and./3.Maryisfrom_____USAa.ab.thec.and./4.Hemet_____friendofhisontheroad.a.ab.thec.and./5.Mr.BlackwillgobacktoEngland______.a.byairb.byaplanec.bytrainsd.atatrain6
推荐度:
导读1.Thereis_____appleonthedesk.a.ab.thec.and./2.Thegirlunder____treeismysister.a.ab.thec.and./3.Maryisfrom_____USAa.ab.thec.and./4.Hemet_____friendofhisontheroad.a.ab.thec.and./5.Mr.BlackwillgobacktoEngland______.a.byairb.byaplanec.bytrainsd.atatrain6
1. There is _____ apple on the desk.

a. a         b .the         c. an         d./

2. The girl under ____ tree is my sister.

a. a         b .the         c .an         d./

3. Mary is from _____USA

     a. a         b. the         c. an         d./

4. He met _____ friend of his on the road.

     a. a         b .the         c .an         d./

5. Mr. Black will go back to England______.

     a .by air     b .by a plane     c. by trains     d. at a train

6. Yesterday i went to ______ work on ______ foot.

a. /, /      b. /, the         c .the, /     d. the, the

7. There is _____“h” in the word “hour”, but______ “h” doesn’t make a sound.

a. a, a     b. a, the         c. the,an     d .an. the

8. I’m going to see my mother. she is ill ____.

     a. in hospital     b. in the hospital     c. in a hospital     d. at a hospital

9. we have three meals ____day. we have breakfast at 6:30 in ____morning every day.

     a. the,the,the     b. the,/,the     c. a, /, the     d .a,the,the

10.—this is______ film I’ve told you about several times.

 —it’s great. I’ve never seen ___ more moving one.

a. a,a         b. the,the         c. the,a     d. a,the

11.—Tina,could you please play______ piano for me while I’m singing?

 —with pleasure.

     a .a         b. an         c. the d. /

12. I want to try again. please give me______ third chance again.

  a .a         b. the         c. an d. /

13. —what’s the matter with you?

     —I caught______ bad cold and had to stay in______ bed.

a. a; /         b. a; the         c. a; a         d. the; the 

14.______ sun is shining brightly.

a. a         b. an             c. the         d. / 

15. swimming is______ in summer.

     a. a great fun     b. great fun         c. great funs     d. great a fun

  1-5cbbaa 

  6-10adacc 

11-15caacb

1. Mr Wang has worked as ______ English teacher for more than 10 years. 

 A. /                B. a              C. an             D. the 

2、. ----How long does it take us to go to your hometown from here? 

     ----It takes us      hour or more to go to my hometown by        train. 

     A. an; a    B. a ; an    C. an; /    D. a; /

3、.—What       useful book it is! 

     —Yeah, it tells you how to play       guitar. 

       A. an; the        B. a; a    C. a; the    D. an; a 

4、.Susan joined an art club at ___age of six and paints well. 

A. the    B. an    C.a 

5、My uncle is ________ engineer. He works very hard. 

A. the         B. a          C. an 

6、.A horse is _______ useful animal.  

A. a      B. an       C. the          D. / 

7、 We usually go to ______ school on weekdays, and sometimes go to______ cinema at weekends. 

   A. 不填;the     B. the; the      C. the; 不填    D. 不填;不填 

8.、 _         are planning to go on vacation. 

A. Black’s      B. A Black’s   C. The Black’s D. The Blacks 

9、Mrs Smith has _____ son and a daughter. 

     A. a                     B. an                      C. the 

10、 Her daughter began to pla y _____ piano when she was fi ve. Now she’s very good at it. 

A. an   B. a   C. the    D. / 

11、. She learned to play      piano all by herself. 

A. a    B. an    C. the    D.不填 

12、. —What do you want to be in the future, Nick? 

—I want to be _____ pilot. It is_____ exciting job. 

       A、 a; a     B. a; an     C. the; an      D, a; the 

13、There is ______big supermarket in ______center of our city. 

A、a; the  B. the; a  C. the; the     

14、 Beijing, _______ capital of China, has _______ long history. 

A. a; a  B. the; 不填  C. the; a  D. 不填;the 

15、 Let’s have ____ break; I want to make_______ telephone call. 

A. a; a             B. a; the          C. the; a        D. the; the 

 16、. "Cindy, do you have ________e-mail address? I want to send you some photos. " 

"Yes, I do. It’s cindy]26@ sohu. com. " 

A. a                     B. an           C. the 

17、 It is ________ popular way among the young people to chat on the Internet now. 

A.  a  B.  an   C. the 

18、. — Do you know ______ girl who is standing under ____ tree? 

— Of course! She is Lucy, my classmates. 

A. the, the  B. a, a  C. a, /  D. /, the 

19、There is _____ pencil on the desk. 

      A、 an       B. a       C. the         D. / 

20、 I often go to school ________. 

      A. by bus                  B. by a bus                    C. by the bus 

21、. Sam wants to be _________ actor. 

        A. a                  B. the                    C. an 

22、 —Why do you like Jack? —Because he is      honest boy. 

A. a            B. an            C. the 

23、 I don’t know the city. Where can I find ___ good restaurant?. 

A. a    B. an    C. the     D. (不填) 

24、 Learning_____ country’s language is a better way knowing _____culture behind it. 

A. the; a          B. a; the    C. /; the     D. a; / 

25、John can play _____ guitar, but he can’t play ______ chess. 

      A. the;/                   B./;the                  C. the; the 

26、 —lily is coming by_____ plane tomorrow. 

—Let s go to     _ airport to meet her. 

A. a; a         B. /; a         C. the; the         D. /; the 

27、 —What ________    exciting sports show! 

—Yeah, I love this game. 

A. a       B. the           C. an 

28、.Miss Liu wants to lose weight. She just has _______ cup of milk for ________ breakfast every day. 

    A. a; the           B. a;(不填)           C. the; a           D. the;(不填) 

29、._______ lion is a dangerous animal. Don’t you think so? 

      A. A                  B.  An                  C.  The 

30、. There is     big supermarket in     center of our city. 

A. a; the                  B. the; a                C. the; the  

31、 Li Na plays ________ tennis very well. She has become ____first Asian woman to reach a Grand Slam(大满贯) final. 

A. a, the             B. /, the              C. the, a             D./,a 

32、.Meimei’s father is       teacher in a school. 

     A. /                B. an                C. a                D. the 

33、. On April 12, 1961,_____27—year—old Yuri Gagarin(尤里.加加林)became the first human to go into_____ space. 

A. the;不填             B. the; the        C. a;不填             D. a; the  

34、. ---How was ________ dinner at Mike’s house?           

     ---It was great. Mike’s mum is _________ wonderful cook.  

A. a; the             B. the; a            C. the; the            D. a; an 

35、 —Did you get there by ______ bike? 

      —No, I took ______ taxi.  

A. a; a                 B. 不填; a        C. the; the                D. a; the 

36— What does Michael look like?  

— He has big eyes and _______ wide mouth.   

A. a                  B. an             C. the    

37、. Which of the following phonetic transcription(音标) is right for the phrase “the egg”? 

eg/ di eg/            D. / eg/        C. /θi     A./ðə  eg/            B. /ði 

38、   My mother is _______English teacher in No. 2 Middle School. 

A.   a                       B.   the                  C.   an                       D,   / 

39、 Look! There is ________ cat in the tree.           

A. a                     B. an            C. the                D. / 

      A. a                  B. an           C. the                    D.不填 

41、 – By the end of this year, China’s state and provincial (省的) libraries will be free to the public. 

       –That’s _______ good news for those who often go to these places. 

         A. a                        B. the                        C. 不填 

42、. -What are you going to be when you grow up? 

-     teacher like you. 

A. A    B. An    C. The    D./ 

43、. On March 11, 2011 _____ earthquake hit Japan. 

A. an            B. a            C. \\            D. the 

44、. There’s ______ apple on the table. _______ apple is for my little brother.  

      A. a; An        B. an; An            C. the; An            D. an; The 

45、The evening party was really fun. We had _________ great time.  

A. a      B. an      C. the     D.不填 

46、 Photography can be ______excellent hobby for kids. 

A. /    B. a    C. an     D. the 

47、 –What do you usually have for ______ breakfast, Peter? 

–A friend egg, three pieces of bread and a glass of milk. 

A. a       B. an       C. the       D. / 

48、.There is _______report in today’s newspaper. It’s about _______sports meeting that will be held in Weihai. 

A. a; the     B. an; the   C. the; the    D. a; a  

49、. — Who’s that lovely girl? 

— You mean ______ girl with long hair? That’s Kate. 

A. a               B. an             C. the            D. 不填 

50、 My birthday is coming. Dale will send me ___ e - dog as my birthday present. 

A. a             B. an           C. the 

51、. Lily is ______ active girl and she is fond of playing ______ volleyball. 

      A. an; a            B. a; the            C. an; /            D. a; / 

52、 Lady Gaga is ¬¬________very popular singer. She has lots of fans. 

       A. a             B. an              C. the              D. / 

53、 I am going to make ________special house for my pet pig this weekend. 

      A. an                  B. a                    C. the 

54、 — Have you seen______ pen? I left one here this morning. 

— Is it___________ black one? I think I saw it somewhere. 

A. the; the             B. a; a               C. the; a            D. a; the 

55、.Lucy is__    good girl. She often helps others. 

A.a        B.an    C.the    D./ 

56、 Justin Bieber is ______Canadian singer and he has lots of fans. 

         A. a   B. an   C. the  D. 不填 

57、--Do you know ______ man in blue?   

      --Yes, he’s a professor of_________ university. 

      A. the, a          B. a, an          C. the, an           D. / , the  

58、.—There’s ______ ball on the ground. Would you please pass ______ ball to me? 

      —With pleasure. 

A. the; the         B. the; a            C. a; a            D. a; the 

59、. Ge You is ______ interesting actor. He has lots of fans. 

A. a          B. 不填             C. an 

60、 It’s not __ good idea to drive for four hours without    _ break. 

     A. a; a               B. a: the              C. the; a             D. the; the 

61、 As we know, England is _______European country and Singapore is ______Asian country. 

A. an; an           B. an; a               C .a; a               D. a; an 

62、. ---Who’s ___________ boy in red, do you know? 

       ---Oh. He’s ___________ friend of Tom. 

       A. the, a            B. an, the            C. a, the            D. the, an 

63、. — Look at _______ skirt. I bought it for Mother on Mothers’ Day, isn’t it nice? 

      — Oh, what _______ nice present! 

A. a; a     B. a; the    C. the; a      D. a; 不填 

、I really like ______ book you lent me yesterday.  

       A. a                B. an            C. the                D. 不填 

65、. Fred plays _____ piano after _____ supper every day. 

      A. the; the                   B. /; the                       C. the; / 

66、. – Can I help you, sir? 

     -- I’d like to have 100 _____. I want my students to draw pictures. 

             A. piece of paper          B. pieces of paper         C. pieces of papers 

67、. This novel can make you laugh and cry at _____ same time. 

A) a     B) an     C) the     D) / 

68、We will see __________ even stronger China in __________ near future. 

     A. a; the       B. an; the        C. the; a       D. an; a 

69、 We should often help _______poor. 

A. a      B. 不填      C. the 

70、. I usually go to school on ________foot.  

        A a   B. the   C. /  

71、Yao Ming,       NBA star, will continue      matches this season. 

冠词 

1. Mr Wang has worked as ______ English teacher for more than 10 years. 

 A. /                B. a              C. an             D. the 

答案:C 

【解析】考查冠词。修饰English teacher,排除B。句意:作为一位英语老师,故选C。 

2、. ----How long does it take us to go to your hometown from here? 

     ----It takes us      hour or more to go to my hometown by        train. 

     A. an; a    B. a ; an    C. an; /    D. a; / 

【答案】C 

【解析】冠词的考察 hour 第一个字母h不发音,所以一小时应用an hour; by 介词,当交通工具前无修饰词时,用介词by且名词前不用冠词。 

3、.—What       useful book it is! 

     —Yeah, it tells you how to play       guitar. 

       A. an; the        B. a; a    C. a; the    D. an; a 

答案:C 

【解析】本题考查的是冠词的用法。a用在以辅音(指辅音音素)开头的词前,an用在以元音(指元音音素)的词前。the表示特指。本题意思是,-这本书真有用。-是的,它告诉你怎么谈吉他。useful和guitar是以辅音音素开头,故本题选C。 

4、.Susan joined an art club at ___age of six and paints well. 

A. the    B. an    C.a 

答案:A  

【解析】冠词用法。at the age of为固定搭配,意为“在……岁时”,故选A。 

5、My uncle is ________ engineer. He works very hard. 

A. the         B. a          C. an 

答案:C 

【解析】考查冠词。表示“一个,一位”用a/an.此题engineer以元音音素开头,前用an. 

6、.A horse is _______ useful animal.  

A. a      B. an       C. the          D. / 

答案:A  

【解析】A  考查冠词用法 根据句意:马是有用的动物。a用在辅音元素前, an  用在元音元素前,the用在特指事物前。故选A. 

7、 We usually go to ______ school on weekdays, and sometimes go to______ cinema at weekends. 

   A. 不填;the     B. the; the      C. the; 不填    D. 不填;不填 

答案:A  

【解析】冠词用法。Go to school 固定用法,go to a/the cinema 也是固定用法,a/the cinema 表示一类事物。 

8.、 _         are planning to go on vacation. 

A. Black’s      B. A Black’s   C. The Black’s D. The Blacks 

【答案】D 

【解析】冠词的考察 the加姓的复数形式表示“一家人” 

9、Mrs Smith has _____ son and a daughter. 

     A. a                     B. an                      C. the 

答案B 

【解析】考查冠词的用法。根据句子的a daughter,可知泛指一个儿子和一个女儿,son的开头字母的因素是辅音,要用a,故选B。 

10、 Her daughter began to pla y _____ piano when she was fi ve. Now she’s very good at it. 

A. an   B. a   C. the    D. / 

答案C 

【解析】考查冠词的使用。演奏乐器要冠词the 。 

11、. She learned to play      piano all by herself. 

A. a    B. an    C. the    D.不填 

【答案】C 

【解析】考查冠词用法,乐器前要加定冠词the。 

12、. —What do you want to be in the future, Nick? 

—I want to be _____ pilot. It is_____ exciting job. 

       A、 a; a     B. a; an     C. the; an      D, a; the 

答案:B。考查冠词。“a+单数名词”泛指人或物的类别。答句句意:我想做一位飞行员,那是一种令人激动的工作。易错提示:job与pilot不是同一物,不要误以为后面是第二次提到而用the。 

13、There is ______big supermarket in ______center of our city. 

A、a; the  B. the; a  C. the; the     

答案:A 

【解析】考查冠词。对于可数名词,第一次提到用a或an,big的第一个音素是辅音音素,用a;in the centre of-------是固定搭配。 

14、 Beijing, _______ capital of China, has _______ long history. 

A. a; a  B. the; 不填  C. the; a  D. 不填;the 

答案C 

【解析】考查冠词的用法。The表特指,the capital of China意为“中国的首都”;has a long history意为“有一段悠久的历史”。 

15、 Let’s have ____ break; I want to make_______ telephone call. 

A. a; a             B. a; the          C. the; a        D. the; the 

 答案:A 

【解析】本题考查固定短语的构成。have a break是固定搭配,意为“休息一下”;make a telephone call也是固定搭配,意为“打电话”。故选A。 

16、. "Cindy, do you have ________e-mail address? I want to send you some photos. " 

"Yes, I do. It’s cindy]26@ sohu. com. " 

A. a                     B. an           C. the 

答案:B  

【解析】 e-mail是以元音音素开头的单词,其前应用不定冠词an。故选B。 

17、 It is ________ popular way among the young people to chat on the Internet now. 

A.  a  B.  an   C. the 

答案A  

【解析】冠词的考查。Popular是以辅音开始的单词,一种流行的方式应用冠词a. 

18、. — Do you know ______ girl who is standing under ____ tree? 

— Of course! She is Lucy, my classmates. 

A. the, the  B. a, a  C. a, /  D. /, the 

答案 :A  

【解析】冠词用法。the用于特指某人(物),本句意思就是指树下站着的这个女孩,girl, tree都是特指,故选择A。 

19、There is _____ pencil on the desk. 

      A、 an       B. a       C. the         D. / 

【答案】B 

【解析】冠词的考察 “桌子上有一支铅笔”,表示泛指,pencil第一个因素是辅音音素,故用不定冠词a. 

20、 I often go to school ________. 

      A. by bus                  B. by a bus                    C. by the bus 

答案:A  

【解析】考查固定短语。乘坐公共汽车是by bus,没冠词。 

21、. Sam wants to be _________ actor. 

        A. a                  B. the                    C. an 

答案:C   

【解析】考查冠词用法 不定冠词数量有“一”的意思,actor开头读音是原音,所以不用a而用an。 

22、 —Why do you like Jack? —Because he is      honest boy. 

A. a            B. an            C. the 

答案: B 

【解析】冠词的考查.honest是以元音开始的单词,应够用冠词an. 

  

23、 I don’t know the city. Where can I find ___ good restaurant?. 

A. a    B. an    C. the     D. (不填) 

答案:A 

【解析】冠词的用法。第一次提到的事物一般用不定冠词a或an,第二次提到或特指的一般用定冠词the,从本句的表达可知,是第一次提到,故答案为A。 

24、 Learning_____ country’s language is a better way knowing _____culture behind it. 

A. the; a          B. a; the    C. /; the     D. a; / 

答案:B 

25、John can play _____ guitar, but he can’t play ______ chess. 

      A. the;/                   B./;the                  C. the; the 

答案:A  

解析:考查冠词的用法。表示“弹奏乐器”使用定冠词the,表示“下棋”不使用冠词,故选A项。 

26、 —lily is coming by_____ plane tomorrow. 

—Let s go to     _ airport to meet her. 

A. a; a         B. /; a         C. the; the         D. /; the 

答案:D 

【解析】考查点:冠词的用法。解题思路:by+交通工具,中间没有任何冠词,定冠词the用在名词前表特指,不定冠词用在名词前表一类,a用于辅音音素开头的词前。根据句意:“丽丽明天乘飞机来。 让我们去机场见她吧。”此处表示特指。 故选D。  

27、 —What ________    exciting sports show! 

—Yeah, I love this game. 

A. a       B. the           C. an 

答案:C  

【解析】考查冠词的用法。exciting是元音音素开始的单词,所以用an。 

28、.Miss Liu wants to lose weight. She just has _______ cup of milk for ________ breakfast every day. 

    A. a; the           B. a;(不填)           C. the; a           D. the;(不填) 

 答案: B  “一杯牛奶”是a cup of milk, 用a表示数量“一”;一日三餐名词前常常不用冠词,因此答案为B。 

29、._______ lion is a dangerous animal. Don’t you think so? 

      A. A                  B.  An                  C.  The 

          答案:C  

30、. There is     big supermarket in     center of our city. 

A. a; the                  B. the; a                C. the; the  

答案:A 

31、 Li Na plays ________ tennis very well. She has become ____first Asian woman to reach a Grand Slam(大满贯) final. 

A. a, the             B. /, the              C. the, a             D./,a 

答案:B 该题考查了冠词的用法,第一个空考查了零冠词的用法,球类名词前不用冠词;第二个空考查了定冠词the的一种用法,用在序数词、形容词最高级前,表特指。 

32、.Meimei’s father is       teacher in a school. 

     A. /                B. an                C. a                D. the 

答案:C 

33、. On April 12, 1961,_____27—year—old Yuri Gagarin(尤里.加加林)became the first human to go into_____ space. 

A. the;不填             B. the; the        C. a;不填             D. a; the  

答案A  

【解析】冠词用法。由句意:在1961年4月12号,27岁的尤里.加加林成为进入太空的第一人。第一个空属于特指,应该用the,而space作“太空”时一般不用冠词。故选A。 

34、. ---How was ________ dinner at Mike’s house?           

     ---It was great. Mike’s mum is _________ wonderful cook.  

A. a; the             B. the; a            C. the; the            D. a; an 

答案:B  

【解析】选B。考查冠词的用法。定冠词the用在名词前表特指,不定冠词用在名词前表 一类。问句是指麦克家的晚餐,故是特指;答语是说麦克的妈妈是一个极好的厨师,是泛指。 a用于辅音音素开头的词前,故选B。 

35、 —Did you get there by ______ bike? 

      —No, I took ______ taxi.  

A. a; a                 B. 不填; a        C. the; the                D. a; the 

答案:B  

【解析】冠词的用法。by直接加交通工具表示方式,take a taxi是固定词组。 

36— What does Michael look like?  

— He has big eyes and _______ wide mouth.   

A. a                  B. an             C. the    

答案:A  

【解析】考查不定冠词的辨析。mouth为可数名词,被形容词wide修饰;而wide又是以辅音字母开头。句意:他有大大的眼睛和一张大嘴。故选A。 

37、. Which of the following phonetic transcription(音标) is right for the phrase “the egg”? 

eg/ di eg/            D. / eg/        C. /θi     A./ðə  eg/            B. /ði 

答案:B 

【解析】定冠词的用法。定冠词the在元音因素前发而不发。是元音,故选B。 

38、   My mother is _______English teacher in No. 2 Middle School. 

A.   a                       B.   the                  C.   an                       D,   / 

答案:C 

【解析】考查冠词的用法。a用于辅音之前,an用于元音之前;由句意“我的母亲是一位第二中学的英语教师”及单词English的第一因素是元音,可判定用an。故选C。 

39、 Look! There is ________ cat in the tree.           

A. a                     B. an            C. the                D. / 

答案A 

【解析】考查冠词的用法。cat为可数名词,且以辅音开头。句意:看!树上有一只猫。故选A。 

40、 I like music, but I don’t like ______ music of this film. 

      A. a                  B. an           C. the                    D.不填 

答案:C 

【解析】:冠词用法。不定冠词A 和an表泛指。定冠词The表特指。由句意“我喜欢音乐,但我不喜欢这部电影的音乐”。故选C。 

41、 – By the end of this year, China’s state and provincial (省的) libraries will be free to the public. 

       –That’s _______ good news for those who often go to these places. 

         A. a                        B. the                        C. 不填 

答案:C 

【解析】冠词的用法。答语中news是一个不可数名词,故前面既不能用a也不能用an,定冠词the一般用于第二次提到的某个事物。 

42、. -What are you going to be when you grow up? 

-     teacher like you. 

A. A    B. An    C. The    D./ 

答案:A 

【解析】冠词的用法。a 修饰以辅音音素开头的单数可数名词;an修饰以元音音素开始的单数可数名词。the表特指。句意为“你长大了打算干什么?”“像你一样做一位老师。”故选A。 

43、. On March 11, 2011 _____ earthquake hit Japan. 

A. an            B. a            C. \\            D. the 

答案:A 

【解析】考查冠词的用法。a用于辅音之前,an用于元音之前;由句意“一场地震在2011年3月11日袭击了日本”及单词earthquake的第一因素是元音,可判定用an。故选A。 

44、. There’s ______ apple on the table. _______ apple is for my little brother.  

      A. a; An        B. an; An            C. the; An            D. an; The 

答案:D  

【解析】 冠词的用法。泛指用不定冠词,apple是元音音素开头的用an;再次提到上文的人或物用定冠词the. 

45、The evening party was really fun. We had _________ great time.  

A. a      B. an      C. the     D.不填 

答案:A  

【解析】固定搭配。 have a great time意为“玩的开心”。 

46、 Photography can be ______excellent hobby for kids. 

A. /    B. a    C. an     D. the 

答案:C  

【解析】不定冠词的用法。不定冠词an用于元音前,表示“数量有‘一’”的意思,句意为“对孩子们来说一个很好的爱好”。 

47、 –What do you usually have for ______ breakfast, Peter? 

–A friend egg, three pieces of bread and a glass of milk. 

A. a       B. an       C. the       D. / 

 答案:D 

解析: 考查冠词的用法。三餐前不用冠词,故选D项。 

48、.There is _______report in today’s newspaper. It’s about _______sports meeting that will be held in Weihai. 

A. a; the     B. an; the   C. the; the    D. a; a  

答案:A  

【解析】冠词的用法。report为可数名词单数,这里表示“一”;这里的sports meeting是特指“在威海举行的体育运动会”,故用the。 

49、. — Who’s that lovely girl? 

— You mean ______ girl with long hair? That’s Kate. 

A. a               B. an             C. the            D. 不填 

答案:C 

【解析】冠词的用法。 此处girl之后有后置定语with long hair,是特指“长头发的那个女孩”,因此用the。 

50、 My birthday is coming. Dale will send me ___ e - dog as my birthday present. 

A. a             B. an           C. the 

答案:B  

【解析】冠词用法。泛指用不定冠词,e-dog是元音音素开头, 所以用an。故选B。 

51、. Lily is ______ active girl and she is fond of playing ______ volleyball. 

      A. an; a            B. a; the            C. an; /            D. a; / 

【答案】C 

解析:考查冠词的用法。active是以元音音素开头故用an; 球类前 不用冠词。故选C。 

52、 Lady Gaga is ¬¬________very popular singer. She has lots of fans. 

       A. a             B. an              C. the              D. / 

答案:A    

【解析】不定冠词的用法。a/an 后接单数可数名词,强调数量“一,一个”。故选A. 

53、 I am going to make ________special house for my pet pig this weekend. 

      A. an                  B. a                    C. the 

答案:B 

【解析】冠词的用法。本句句意为本周末我打算为我的宠物狗做一个特别的房子。一个特别的房子为a special house,此处为不定冠词,而special的开始是辅音音素,因此本题答案为B。 

54、 — Have you seen______ pen? I left one here this morning. 

— Is it___________ black one? I think I saw it somewhere. 

A. the; the             B. a; a               C. the; a            D. a; the 

答案:B 【解析】考查冠词用法。两个空缺处均是泛指,且都是以辅音因素开头的单词,故答案选B。 

55、.Lucy is__    good girl. She often helps others. 

A.a        B.an    C.the    D./ 

答案:A 

【解析】冠词的用法不定冠词表示泛指,指一类,a用在用于辅音音素开头的词前,an用于元音音素开头的词前,定冠词the用在名词前表特指。g的音标是/g/,故用冠词a。 

56、 Justin Bieber is ______Canadian singer and he has lots of fans. 

         A. a   B. an   C. the  D. 不填 

答案:A  

【解析】冠词的用法。Justin Bieber是一个音乐家,是泛指且Canadian的第一个音是辅音, 

因此用a。 

57、--Do you know ______ man in blue?   

      --Yes, he’s a professor of_________ university. 

      A. the, a          B. a, an          C. the, an           D. / , the  

答案:A  

【解析】考查点:冠词的用法。定冠词the表示特指,此处特指穿蓝衣服的那个人;第一次提到某物要用a/an, university是辅音音素开头的,故“一个大学”要说a university,an要放在以元音音素开头的单词前。故选A。 

58、.—There’s ______ ball on the ground. Would you please pass ______ ball to me? 

      —With pleasure. 

A. the; the         B. the; a            C. a; a            D. a; the 

答案:D  

【解析】考查冠词。对于可数名词,第一次提到用a或an,第二次提到用the。 

59、. Ge You is ______ interesting actor. He has lots of fans. 

A. a          B. 不填             C. an 

答案:C  

【解析】冠词用法。interesting是元音音素开头的单词。根据句意:葛优是一位有趣的演员。 

得出答案an. 

60、 It’s not __ good idea to drive for four hours without    _ break. 

     A. a; a               B. a: the              C. the; a             D. the; the 

答案:A  

【解析】选A。考查冠词的用法。不定冠词用在名词前表泛指一类。定冠词the用在名词前表特指, 前一个空表示泛指“一个好主意”;without a breakfast是固定搭配 “不停顿的”。 

61、 As we know, England is _______European country and Singapore is ______Asian country. 

A. an; an           B. an; a               C .a; a               D. a; an 

答案:D 

【解析】冠词的用法。European首字母发音为/j/, Asian  首字母发音为/eɪ/,故选D。 

62、. ---Who’s ___________ boy in red, do you know? 

       ---Oh. He’s ___________ friend of Tom. 

       A. the, a            B. an, the            C. a, the            D. the, an 

答案:A  

【解析】冠词用法。特指用the,指穿红色衣服的男孩;汤姆的一位朋友,用a。故选A。 

63、. — Look at _______ skirt. I bought it for Mother on Mothers’ Day, isn’t it nice? 

      — Oh, what _______ nice present! 

A. a; a     B. a; the    C. the; a      D. a; 不填 

答案:C  

【解析】冠词的用法。特指这条裙子用冠词the; 感叹句中只能用不定冠词不能用定冠词。 

、I really like ______ book you lent me yesterday.  

       A. a                B. an            C. the                D. 不填 

答案: C 

【解析】本题考查定冠词the的用法。the 在本句中表特指。故选C。 

65、. Fred plays _____ piano after _____ supper every day. 

      A. the; the                   B. /; the                       C. the; / 

答案: C 

【解析】本题考查定冠词the的用法。凡是乐器前都要加,音乐music前面也加,如:play the music… 

. 但三餐及球类前面不能加the.故选C。 

66、. – Can I help you, sir? 

     -- I’d like to have 100 _____. I want my students to draw pictures. 

             A. piece of paper          B. pieces of paper         C. pieces of papers 

答案: B 

【解析】本题考查不可数名词的运用. paper是不可数名词,它没有复数形式,若表示数量,一般用a piece of短语表示,它的复数形式应体现在piece上。 paper是不可数名词,故排除C;答句意“我想要100张纸……”。100张纸中,量词piece应用复数形式,故排除A。正确答案是:B。 

67、. This novel can make you laugh and cry at _____ same time. 

A) a     B) an     C) the     D) / 

答案:D 

【解析】考查点:冠词的用法。 解题思路:此处是考查固定短语at the same time意为“同时”,该句意为“这本小说能同时让你笑和哭”,故答案选D; 

68、We will see __________ even stronger China in __________ near future. 

     A. a; the       B. an; the        C. the; a       D. an; a 

答案:B 

【解析】in the near future“在不久的将来”是个固定搭配;even是以元音因素开头的词,故答案选B。 

  

69、 We should often help _______poor. 

A. a      B. 不填      C. the 

答案:C  

【解析】 形容词前面加上the ,表示这一类人,句意是“我们应该经常帮助穷人”,故选C。 

70、. I usually go to school on ________foot.  

        A a   B. the   C. /  

答案:C 

【解析】冠词的用法。固定短语on foot“步行”,on与foot之间没有冠词,故答案为C。 

71、Yao Ming,       NBA star, will continue      matches this season. 

文档

英语语法冠词专项练习和详解

1.Thereis_____appleonthedesk.a.ab.thec.and./2.Thegirlunder____treeismysister.a.ab.thec.and./3.Maryisfrom_____USAa.ab.thec.and./4.Hemet_____friendofhisontheroad.a.ab.thec.and./5.Mr.BlackwillgobacktoEngland______.a.byairb.byaplanec.bytrainsd.atatrain6
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top