
一、阅读理解
1.阅读理解阅读理解
Tina loves singing and dancing, so on weekends she usually goes to a dancing club. In the summer, she often goes to the park. Sometimes she has a picnic with her family. In the winter, she usually goes skating. She is very good at skating.
Tina also does chores on weekends. She also helps her mother cook dinner on Saturday. She sometimes helps her father clean his car. She thinks that's fun! She also has to clean her room. That's not fun!
Sometimes Tina, Ted and their parents go out together. They go to a museum or art gallery, and then they go to eat pizza. This weekend Tina is going to sing with Bill. Bill is going to teach her to singing a Chinese song.
(1)What does Tina usually do on weekends?
(2)What chores does Tina do on weekends?
(3)What does Tina do for fun with her family on weekends?
(4)What is Tina going to do this weekend?
【答案】 (1)She usually goes to a dancing club. In the summer, she often goes to the park. Sometimes she has a picnic with her family. In the winter, she usually goes skating.
(2)She helps her mother cook dinner on Saturday. She sometimes helps her father clean his car. She also has to clean her room.
(3)Sometimes Tina, Ted and their parents go out together. They go to a museum or art gallery, and then they go to eat pizza.
(4)This weekend Tina is going to sing with Bill.
【考点】阅读理解
【解析】【分析】大意:短文讲述了蒂娜周末经常做什么事情。
(1)句意:蒂娜周末通常做什么?根据 Tina loves singing and dancing, so on weekends she usually goes to a dancing club. In the summer, she often goes to the park. Sometimes she has a picnic with her family. In the winter, she usually goes skating. She is very good at skating.可知她通常去舞蹈俱乐部。夏天,她经常去公园。有时她和家人一起野餐。冬天,她通常去溜冰,故答案为 She usually goes to a dancing club. In the summer, she often goes to the park. Sometimes she has a picnic with her family. In the winter, she usually goes skating.
(2)句意:蒂娜周末做什么家务?根据She also helps her mother cook dinner on Saturday. She sometimes helps her father clean his car. She thinks that's fun! She also has to clean her room.可知她星期六帮母亲做饭。她有时帮父亲洗车。她还得打扫房间,故答案为 She helps her mother cook dinner on Saturday. She sometimes helps her father clean his car. She also has to clean her room.
(3)句意:蒂娜周末和家人一起玩什么?根据 Sometimes Tina, Ted and their parents go out together. They go to a museum or art gallery, and then they go to eat pizza.,可知有时候蒂娜、泰德和他们的父母一起出去。他们去博物馆或美术馆,然后去吃比萨饼,故答案为 Sometimes Tina, Ted and their parents go out together. They go to a museum or art gallery, and then they go to eat pizza.
(4)句意:蒂娜这个周末打算做什么?根据This weekend Tina is going to sing with Bill. Bill is going to teach her to singing a Chinese song.可知这个周末蒂娜将和比尔一起唱歌,故答案为 This weekend Tina is going to sing with Bill.
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,写出问句的答语。
2.阅读理解阅读理解
I'm Larry. I was born on August 12, 1994. I go to Park Avenue School. I'm in Grade 6. I have a pet. She is smart and cute. My favourite season is summer. In summer, I can wear a T-shirt and shorts. I was very excited to win a prize for playing the violin. My parents were proud of me. When I am older, I want to be a computer programmer or an English teacher.
(1)What grade is Larry in?
(2)What is Larry's pet like?
(3)Why is summer Larry's favourite season?
(4)Why was Larry excited?
(5)What's Larry's dream?
【答案】 (1)Larry is in Grade 6.
(2)She is smart and cute.
(3)Because he can wear a T-shirt and shorts.
(4)Because he won a prize for playing the violin.
(5)He wants to be a computer programmer or an English teacher.
【考点】阅读理解
【解析】【分析】这是介绍Larry的一篇短文。
(1)根据短文叙述 I'm in Grade 6. (我在6年级。)可知是六年级。故答案为: Larry is in Grade 6.
(2)根据短文叙述 She is smart and cute. 可知宠物又聪明又可爱。故答案为: She is smart and cute.
(3)根据短文叙述 In summer, I can wear a T-shirt and shorts. 可知是因为可以穿短裤和T恤。故答案为: Because he can wear a T-shirt and shorts.
(4)根据短文叙述 I was very excited to win a prize for playing the violin. 可知是因为赢得了小提琴大奖。故答案为: Because he won a prize for playing the violin.
(5)根据短文叙述
When I am older, I want to be a computer programmer or an English teacher. 可知他的梦想是成为电脑程序员或英语老师。故答案为: He wants to be a computer programmer or an English teacher.
【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,注意短文的细节叙述,然后根据短文叙述来回答问题。
3.阅读理解阅读短文,选择正确的答案。
In last summer holiday, our family took a trip by plane. We came to the Chinese capital, Beijing. Beijing is a beautiful city. It has many places of historic interest and beauty spots(景点). We visited the Palace Museum. I saw the Chinese great leader Chairman Mao's body He is still worth people's admiration. Then we visited the Summer Palace, where the scenery is very beautiful. We also went to the Bird's Nest, and it is very great. Finally, we went to the Great Wall, really spectacular. I heard that the Great Wall was built to defend the invasion, with many people's blood.
The trip is very meaningful. I love Beijing very much.
(1)In last ________, our family took a trip.
A. National holiday B. winter holiday C. summer holiday
(2)our family went to Beijing________.
A. by air B. by train C. by ship
(3)Beijing has many________.
A. capitals B. bird's nests C. places of historic interest and beauty spots
(4)We visited________.
A. the Summer Palace and the Bird's Nest
B. the Great Wall and the Palace Museum
C. A and B
(5)The Beijing trip is very________.
A. meaning B. meaningful C. boring
【答案】 (1)C
(2)A
(3)C
(4)C
(5)B
【考点】阅读理解
【解析】【分析】这是一篇介绍去年暑假到北京旅游的短文。
(1)根据短文叙述 In last summer holiday, our family took a trip by plane. (在去年暑假,我们一家乘飞机去旅行了。)可知是暑假。C选项正确。故答案为:C。
(2)根据短文叙述我们一家去了北京。根据短文叙述 In last summer holiday, our family took a trip by plane. We came to the Chinese capital, Beijing. (在去年暑假,我们一家乘飞机去旅行了。我们来到了中国的首都北京。)可知是乘飞机。A选项正确。故答案为:A。
(3)根据短文叙述 It has many places of historic interest and beauty spots (它有许多历史遗迹和旅游景点。)可知C选项正确。故答案为:C。
(4)根据短文叙述 We visited the Palace Museum. (我们游览了故宫。), Then we visited the Summer Palace (然后我们游览了颐和园。), We also went to the Bird's Nest (我们还去了鸟巢。)和 Finally, we went to the Great Wall (最后我们去了长城。)可知C选项正确。故答案为:C。
(5)根据短文叙述 The trip is very meaningful. (这次旅行非常有意义。)可知B选项正确。故答案为:B。
【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据短文的细节叙述来完成题目各题。
4.阅读理解读短文,判断下列句子与短文内容是否一致
Marie Curie was a Polish scientist. She was born in1867 and was firm and fantastic. She discovered a kind of new element-radium with her husband. And she got the Nobel Prize twice. People think that Marie Curie was the greatest woman scientist of the twentieth century.
Marie and her husband believed that there was an element and they wanted to find it. So they worked hard in the lab all day long. One night, Marie Curie went to the lab. In the dark, she saw the element was blue and beautiful. They discovered radium in 18!
In 1903, Marie and her husband got the Nobel Prize. They got seventy thousand francs. Marie just took a little money to go on with her study. She gave the money to others and helped the poor. Marie didn't care for the money or gold medals. She only cared about the science study.
Marie Curie worked very hard for long. She was sick. In 1934, Marie Curie closed her eyes forever.
(1)Marie Curie was a Polish scientist.
(2)Marie Curie discovered a kind of new element radium with her husband.
(3)Marie Curie was the greatest woman scientist of the twentieth century.
(4)Marie Curie was born in 11.
(5)In 1934, Marie and her husband got the Nobel Prize.
【答案】 (1)1
(2)1
(3)1
(4)0
(5)0
【考点】阅读理解
【解析】【分析】大意:短文讲述了波兰科学家玛丽·居里。
(1)句意:玛丽·居里是波兰科学家。根据 Marie Curie was a Polish scientist. 可知玛丽·居里是波兰科学家,故答案为正确。
(2)句意:居里夫人和丈夫发现了一种新元素镭。根据 Marie and her husband believed that there was an element and they wanted to find it. 可知居里夫人和丈夫发现了一种新元素镭,故答案为正确。
(3)句意:玛丽·居里是二十世纪最伟大的女科学家。根据 People think that Marie Curie was the greatest woman scientist of the twentieth century. 可知玛丽·居里是二十世纪最伟大的女科学家,故答案为正确。
(4)句意:玛丽·居里出生于11年。根据 She was born in1867 and was firm and fantastic. 可知玛丽·居里出生于1867年,故答案为错误。
(5)句意:1934年,玛丽和她的丈夫获得了诺贝尔奖。根据 In 1903, Marie and her husband got the Nobel Prize. 可知1903年,玛丽和她的丈夫获得了诺贝尔奖,故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
5.阅读理解阅读理解
Once upon a time, there was a farmer. One day, while he was working in the fields, he saw a hare run into a tree stump accidentally and die of a broken neck. The farmer took the hare home and cooked a delicious meal for himself. That night he thought, I needn't work so hard. All I have to do is wait every day by the stump to pick up the hare that runs into it. So from then on he gave up farming, and stood by the tree stump waiting for the hare to come and run into it. But from then on, he never saw another hare run into the tree stump.
(1)Once upon a time, there was _______ working in the field.
A. a doctor B. a farmer C. a rabbit
(2)The farmer took _______ home and cooked a delicious meal for himself.
A. the hare B. the tortoise C. the bird
(3)But from then on, he _______ saw another hare run into the tree stump.
A. often B. seldom C. never
(4)From the story, we know the farmer is a ______ man.
A. clever B. lovely C. foolish
(5)From the story, we can tell the farmer that he should _______ .
A. work hard B. give up farming C. wait for the hare
【答案】 (1)B
(2)A
(3)C
(4)C
(5)A
【考点】阅读理解
【解析】【分析】大意:短文讲述了守株待兔的故事。
(1)根据 Once upon a time, there was a farmer. One day, while he was working in the fields, he saw a hare run into a tree stump accidentally and die of a broken neck. 可知从前有一个农民在田里干活,故答案为B.
(2)根据 The farmer took the hare home and cooked a delicious meal for himself. 可知农夫把野兔带回家,为自己做了一顿美味的饭,故答案为A.
(3)根据 But from then on, he never saw another hare run into the tree stump. 可知但从那时起,他再也没有看到一只野兔跑到树桩上,故答案为C.
(4)根据 So from then on he gave up farming, and stood by the tree stump waiting for the hare to come and run into it. 可知从故事中我们知道农夫是个愚蠢的人,故答案为C.
(5)通读短文可知,我们可以告诉农夫他应该努力工作,故答案为A.
【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。
6.阅读理解阅读理解
Some animals collect their winter food in the autumn. In the winter, they just stay at home and eat the food they collect in the autumn. For example, squirrels collect seeds and nuts, and beavers collect sticks.
Many birds cannot find food in the winter, so they fly from the north to the south in the autumn. They fly back the next spring. For example, swans and wild geese fly away in the autumn, because they can find food in the warm south.
Some animals sleep for a long time in the winter. They eat a lot of food in the autumn. In the winter, they do not eat anything. They are hungry when they wake up in the spring. They usually look for food in March or April. Bears, snakes and frogs are such animals.
Winter is cold in many countries, but these smart animals can spend it safely.
Questions:
(1)What do squirrels collect for winter in autumn?
(2)Why swans and wild geese fly away in the autumn?
(3)When does the snake look for food when they wake up?
(4)Which animal collect their winter food in the autumn?
【答案】 (1)Squirrels collect seeds and nuts.
(2)Because they can find food in the warm south.
(3)In March or April.
(4)The squirrels and beavers
【考点】阅读理解
【解析】【分析】大意:短文讲述了有些动物在秋天采集冬季食物,准备过冬,许多鸟在秋天从北方飞到南方找到食物,有些短文冬眠。
(1)句意:松鼠在秋天冬天收集什么?根据 For example, squirrels collect seeds and nuts, and beavers collect sticks. 可知松鼠收集种子和坚果,故答案为 Squirrels collect seeds and nuts.
(2)句意:为什么天鹅和大雁会在秋天飞走?根据 Many birds cannot find food in the winter, so they fly from the north to the south in the autumn. 可知因为他们能在温暖的南方找到食物,故答案为 Because they can find food in the warm south.
(3)句意:当蛇醒来时,它们什么时候寻找食物?根据 They usually look for food in March or April. Bears, snakes and frogs are such animals. 可知三月或四月,故答案为 In March or April.
(4)句意:哪种动物在秋天采集冬季食物?根据 In the winter, they just stay at home and eat the food they collect in the autumn. For example, squirrels collect seeds and nuts, and beavers collect sticks. ,可知松鼠和海狸,故答案为 The squirrels and beavers
【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行回答。
7.阅读理解阅读理解
One day, a monkey was looking for food. He came to a fence. There were a lot of big peaches inside the fence. He tried to get inside. But he failed. At last, he found a hole in the fence. But the hole was too small for him to go through.
"What should I do?" the monkey thought. He wandered around the fence.
Day after day, the monkey became thinner and thinner. At last, he could get through the fence.
He ate a lot of peaches. He became fatter and fatter.
He wanted to go outside, but the hole was too small for him. He couldn't eat anymore! He waited and waited. Eventually, he became thin enough to go out.
(1)The monkey wanted to find some ________.
A. drink B. foot C. food
(2)There were a lot of ______ inside the fence.
A. apples B. peaches C. oranges
(3)The monkey went through the fence from ______.
A. small hole B. a road C. a river
(4)Did the monkey eat the peaches?
A. Yes, he did. B. No, he didn't. C. We don't know.
(5)How did he go out the fence?
A. He jumped out. B. By bike. C. He became thin enough.
【答案】 (1)C
(2)B
(3)A
(4)A
(5)C
【考点】阅读理解
【解析】【分析】这是一篇猴子偷桃的寓言故事。
(1)根据短文叙述 One day, a monkey was looking for food. “一天,一只猴子正在寻找食物。”可知想要找的食物。C选项正确。故答案为:C。
(2)根据短文叙述 There were a lot of big peaches inside the fence. (在围栏内有许多大桃子。)可知是桃子。B选项正确。故答案为:B。
(3)根据短文叙述 At last, he found a hole in the fence. (最后,他发现了围栏上有个洞。)可知从洞里进入的。A选项正确。故答案为:A。
(4)根据短文叙述 He ate a lot of peaches. (他吃了很多桃子。)可知用肯定回答。A选项正确。故答案为:A。
(5)根据短文叙述 Eventually, he became thin enough to go out. (最终,他变得足够瘦能够出来。)可知是变瘦。C选项正确。故答案为:C。
【点评】这是考查阅读理解的题目。首先仔细阅读短文,然后根据短文的相关叙述,来选择正确的答案。
8.阅读理解根据短文内容判断下列说法的正误。
Mr Black is a careful driver. One day he is driving home. When he gets to a crossing, he sees a slow sign. So he slows down. He looks both ways. No car is coming, so he is ready to drive away.
Just then, he hears a whistle (哨子声),so he stops by the side of the road. A policeman walks to him and says, “You should stop at the crossing. Mr Black says, "It's a slow sign, not a stop sign. The policeman looks at the sign and says, "Well, I am very sorry. I am in the wrong street.
(1)Mr Black is a careful driver.
(2)Mr Black stops his car at the crossing.
(3)There is a stop sign at the crossing.
(4)Mr Black stops because he hears a whistle.
(5)The policeman is in the right street.
【答案】 (1)1
(2)0
(3)0
(4)1
(5)0
【考点】阅读理解
【解析】【分析】大意:短文讲述了布莱克先生是个细心的司机,有一天在一个十字路口看到一个缓慢的信号。他放慢了速度准备开车离开,这时他听到一声口哨,他停下来,一个对他跟前说应该在十字路口停下来,布莱克先生说这是一个慢行标志,看了看牌子说他走错了路。
(1)句意:布莱克先生是个细心的司机。根据 Mr Black is a careful driver. 可知布莱克先生是个细心的司机。故答案为正确。
(2)句意:布莱克先生在十字路口停车。根据 When he gets to a crossing, he sees a slow sign. So he slows down. 可知布莱克先生在十字路口放慢了速度。故答案为错误。
(3)句意:十字路口有一个停车标志。根据 When he gets to a crossing, he sees a slow sign. So he slows down. 可知十字路口时有一个缓慢的信号。故答案为错误。
(4)句意:布莱克先生停下来是因为他听到了哨声。根据 Just then, he hears a whistle ,so he stops by the side of the road. 可知布莱克先生停下来是因为他听到了哨声。故答案为正确。
(5)句意:在正确的街道上。根据 Well, I am very sorry. I am in the wrong street. 可知在错误的街道上。故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
9.阅读理解读信件,判断下列句子与信件内容是否相符
Dear Sarah,
Yesterday we got up very early. We went to the Great Wall by bus. It was very far. It was about three hours by bus. The guide told us the food there was very expensive, so we bought some cakes, juice and apples. We put them in one backpack. Daming took the backpack and I took the camera, because he said he was older and stronger than me.
When we got to the Great Wall, we saw many people at the entrance(入口). We had to stand in line and waited. It was our turn at last. We began to climb. At first I counted the steps, but soon I couldn't remember the number. It was too high. We stopped to have a rest for several times. At last we got to the top of the Great Wall. We were so excited! We've become real men! We were very happy yesterday!
Xiaoming
(1)Yesterday Xiaoming got up very early.
(2)They went to the Great Wall by car.
(3)Daming took the backpack and Xiaoming took the camera yesterday.
(4)Xiaoming counted the steps. He could remember the numbers.
(5)Daming and Xiaoming had a good day yesterday.
【答案】 (1)1
(2)0
(3)1
(4)0
(5)1
【考点】阅读理解
【解析】【分析】这是一篇记叙小明和大明去游览长城的信件。
(1)句意:昨天小明起床起得很早。根据短文句子 Yesterday we got up very early. (昨天我起得很早。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(2)句意:他们开车去长城。根据短文叙述 We went to the Great Wall by bus. (我们乘公交去长城。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。
(3)句意:昨天大明背着书包,小明拿着照相机。根据短文叙述 Daming took the backpack and I took the camera, because he said he was older and stronger than me. (大明背着书包,我拿着相机,因为他说他比我年龄大,比我强壮。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(4)句意:小明数着台阶。他能够数目。根据短文叙述 At first I counted the steps, but soon I couldn't remember the number. (一开始我数着台阶,但是很快我记不住数目了。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。
(5)句意:昨天大明和小明玩得高兴。根据短文叙述 We were very happy yesterday! (昨天我们玩得很高兴。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据相关叙述来判断句子正误。
10.阅读理解阅读短文,判断句子正误。
It's time for the weather forecast. In the south of China, it will be sunny in most of the cities. Tomorrow will be sunny in Changsha. And it will be cool. In Haikou, it will be sunny and warm. In the west of China, there will be a strong wind in Lanzhou. And it will rain in Yinchuan. In the north, there will be a light snow in Harbin. It's very cold. And it will rain in Beijing tomorrow.
(1)Tomorrow will be warm in Changsha.
(2)It will be sunny in Haikou.
(3)There will be a strong wind in Lanzhou.
(4)Harbin will be hot tomorrow.
(5)There will be a light snow in Beijing.
【答案】 (1)0
(2)1
(3)1
(4)0
(5)0
【考点】阅读理解
【解析】【分析】这是一篇天气预报。
(1)句意:长沙明天天气温暖。根据短文叙述 Tomorrow will be sunny in Changsha. And it will be cool.(明天长沙天气晴朗。天气凉爽。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。
(2)句意:海口天气将晴朗。根据短文叙述 In Haikou, it will be sunny and warm.(海口天气晴朗又温暖。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(3)句意:兰州将有大风。根据短文叙述 In the west of China, there will be a strong wind in Lanzhou.(在中国,兰州将有大风。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(4)句意:明天哈尔滨天气炎热。根据短文叙述 In the north, there will be a light snow in Harbin. It's very cold.(在北方,哈尔滨将有小雪。天气寒冷。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。
()句意:北京将有小雪。根据短文叙述 And it will rain in Beijing tomorrow.(明天北京天气将有雨。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。
【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,根据短文相关叙述来判断正误。
