
1.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误
Every kind of animals has their own way to live well in winter. In winter, the weather gets colder and colder. There is snow on the ground. Some animals sleep all the winter. These animals eat plenty of food in autumn. They need little or no food when they sleep. Some birds fly to the south for winter. They go to a warmer place to look for food. Some animals get much food in autumn and keep it at home. They may grow new and thick fur in autumn, too. Then they can feel warmer. In winter some animals live in the trees or under the ground.
(1)Every kind of animals has their own way to live well in winter.
(2)In winter, the weather gets warmer and warmer.
(3)Some animals eat plenty of food in autumn and sleep all the winter.
(4)Some birds fly to the north for winter.
(5)In winter some animals live in the trees or under the ground.
【答案】 (1)1
(2)0
(3)1
(4)0
(5)1
【考点】阅读理解
【解析】【分析】这是讲述动物如何过冬的短文。
(1)句意:每种动物都用自己的方法在冬季获得好。根据短文句子(每种动物都用自己的方法在冬季获得好。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(2)句意:在冬季,天气变得越来越暖和。根据短文叙述 In winter, the weather gets colder and colder. (在冬季天气变得越来越冷。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。
(3)句意:一些动物在秋季吃大量的食物,整个冬季都在睡觉。根据短文叙述 Some animals sleep all the winter. These animals eat plenty of food in autumn. (一些动物整个冬季都在睡觉。这些动物在秋季吃大量的食物。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(4)句意:一些鸟飞到北方过冬。根据短文叙述(一些鸟飞到南方过冬。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。
(5)句意:在冬季一些动物住在树里或地下。根据短文叙述 In winter some animals live in the trees or under the ground. (在冬季一些动物住在树里或地下。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据短文的细节叙述来判断正误。
2.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误。
One day, the famous American scientist Albert Einstein came across an old friend in the street in New York. "Mr. Einstein," said the friend. "it seems that you need a new overcoat. This one is worn out!" "It doesn't matter," answered Einstein. "Nobody knows me here in New York." Seven years passed, and they met in New York again. Einstein had become a world famous physicist by then, but he still wore the same old overcoat. Once more his friend tried to persuade him into getting a new one. "There is no need now." said Einstein. "Everyone here knows me."
(1)Albert Einstein was a famous American scientist.
(2)Einstein's overcoat looked very old.
(3)Einstein still wore the same old overcoat when he became world famous.
(4)His friend thought Einstein didn't need a new overcoat.
(5)This story tells us that Einstein did not pay attention to the superficial (丧面的) things.
【答案】 (1)1
(2)1
(3)1
(4)0
(5)1
【考点】阅读理解
【解析】【分析】这是讲述爱因斯坦的生活轶事。
(1)句意:爱因斯坦是一位伟大的科学家。根据短文叙述 Einstein had become a world famous physicist by then .(到那时爱因斯坦成为了世界著名的物理学家。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(2)句意:爱因斯坦的外套看起来很旧。根据短文叙述 "it seems that you need a new overcoat. This one is worn out!(看起来你需要一件新外套。你的这件太旧了。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(3)句意:爱因斯坦仍然穿着同一件旧外套,当他世界著名时。根据短文叙述 Einstein had become a world famous physicist by then, but he still wore the same old overcoat. (到那时爱因斯坦成为了世界著名的物理学家,但是他仍然穿着那件旧外套。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(4)句意:他的朋友认为爱因斯坦不需要一件新外套。根据短文叙述 "it seems that you need a new overcoat. This one is worn out!(看起来你需要一件新外套。你的这件太旧了。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。
(5)句意:这个故事告诉我们爱因斯坦不注重表面的东西。根据整篇短文,可知爱因斯坦不注重外套的新旧,他不注重外在的东西。题目叙述正确。故答案为:正确。
【点评】这是考查情景交际的题目。仔细阅读短文,根据短文的细节叙述来判断正误。
3.阅读理解阅读短文,画出Mike去公园的路线图并在方框中标出公园和医院的位置。
Today is Sunday. The weather is sunny and warm. Mike wants to go to Green Park. It's not far from his house, but he doesn't know the way to the park. So he asks his mother. His mother tells him the way. Mike's mother tells him, “Go straight and turn left at the second crossing. Turn right at the hospital. The park is on your left. ”Mike thanks his mother and then goes out.
【答案】
【考点】阅读理解
【解析】【分析】大意:短文讲述了星期天迈克想去格林公园,但他不知道去公园的路,妈妈告诉他,“一直走,在第二个十字路口左转。在医院右转。公园在你的左边。
根据短文 Go straight and turn left at the second crossing. Turn right at the hospital. The park is on your left. ,可知一直走,在第二个十字路口左转。在医院右转。公园在你的左边。故答案为.
【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意; 画出Mike去公园的路线图并在方框中标出公园和医院的位置 。
4.阅读理解读短文,判断下列句子与短文内容是否相符。
Little Tom is a naughty boy. He doesn't like school very much. He likes playing games at home.
Last Monday Tom's parents went out for a trip. Little Tom didn't want to go to school. He got up late. He had an egg and some bread for breakfast. Then he wanted to play computer games at home.
But first he called the teacher. He pretended(假装) to be his father and said in a low voice, "Hello! Is that Tom's teacher speaking? My little Tom has a bad cold today. The doctor says he has to stay in bed. So he can't go to school today. He wants me to ask you for a day's leave."
The teacher was very surprised. It was not like a man's voice. That sounds like Tom. So she asked, "Who is that speaking?" "It's my father, Madam," answered Tom.
(1)Tom likes school very much.
(2)Tom's parents went out for a trip last Monday.
(3)Little Tom didn't want to go to school.
(4)Little Tom wanted to play computer games at home.
(5)The teacher didn't believe Tom was ill.
【答案】 (1)0
(2)1
(3)1
(4)1
(5)1
【考点】阅读理解
【解析】【分析】这是讲述调皮男孩汤姆请假的笑话。
(1)句意:汤姆非常喜欢学生。根据短文叙述 He doesn't like school very much.(他不怎么喜欢学校。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。
(2)句意:汤姆的妈妈上星期一去旅行。根据短文叙述 Last Monday Tom's parents went out for a trip.(上周一汤姆的父母去旅行。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(3)句意:小汤姆不想去上学。根据短文叙述 Little Tom didn't want to go to school.(小汤姆不想去上学。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(4)句意:小汤姆想在家玩电脑游戏。根据短文叙述 Then he wanted to play computer games at home.(然后他想在家玩电脑游戏。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(5)句意:老师不相信汤姆病了。根据短文叙述 The teacher was very surprised. It was not like a man's voice. That sounds like Tom.(老师很奇怪。这不想一个成年人的声音。听起来像汤姆。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
【点评】这是考查阅读理解的题目。首先仔细阅读短文,然后根据短文细节叙述来判断正误。
5.阅读理解阅读理解。根据短文内容选择正确的答案。
A town mouse and a country mouse were friends. One day, the town mouse visited the country mouse. The country mouse prepared lots of food he grew, but the town mouse didn't like it.
After eating, the town mouse asked the country mouse to come to his town. The town mouse showed the visitor into his room which had a lot of nice food. The country mouse had never seen anything like that and sat down to enjoy the food. But right before they had eaten, the door opened and someone came in. The two mice had to hide themselves in a narrow hole. After a while, when it was quiet again, they came out. But someone else came in, and they hid again.
"Goodbye," said the country mouse, "I'm leaving. You have a lot of nice food to eat. I can see, but there is so much danger." In the end, the country mouse decided to go back home and he no longer envied town at all.
(1)Who lived in a poor house and grew food by himself?
A. Country mouse. B. Town mouse. C. A and B D. We don't know.
(2)How did country mouse feel when he saw the town for the first time?
A. Not happy. B. Happy and excited. C. Sad. D. Angry.
(3)Did country mouse envy town mouse at last?
A. Yes, he envied him a lot. B. Yes, he envied him a little.
C. No, he didn't. D. We don't know.
(4)Where did country mouse decided to stay in the end?
A. We don't know. B. He has no idea. C. In the town. D. In the country.
(5)At last, the country mouse left, because .
A. He didn't like the food. B. He didn't want to live with town mouse.
C. He thought the life in town is dangerous. D. He didn't like the house.
【答案】 (1)A
(2)B
(3)C
(4)D
(5)C
【考点】阅读理解
【解析】【分析】这是讲述城市老鼠和乡村老鼠互相访问的寓言故事。
(1)根据短文叙述 The country mouse prepared lots of food he grew (乡村老鼠准备了许多他自己种植的食物。)可知A选项正确。故答案为:A。
(2)根据短文叙述 The town mouse showed the visitor into his room which had a lot of nice food. The country mouse had never seen anything like that and sat down to enjoy the food. (城市老鼠带乡村老鼠进入他的有许多美食的房间。乡村老鼠从来没有见过像那样的东西,然后坐下来享受这些食物。)可知B选项“兴奋有高兴”正确。故答案为:B。
(3)根据短文叙述 In the end, the country mouse decided to go back home and he no longer envied town at all. (最后,乡村老鼠决定回家,他一点也不羡慕城镇了。)可知并不羡慕,用否定回答,C选项正确。故答案为:C。
(4)根据短文叙述 In the end, the country mouse decided to go back home and he no longer envied town at all. (最后,乡村老鼠决定回家,他一点也不羡慕城镇了。)可知是回家了,用否定回答,D选项正确。故答案为:D。
(5)根据短文叙述 I'm leaving. You have a lot of nice food to eat. I can see, but there is so much danger. (我离开了。你有许多美食。但是我看到,这儿有太多的危险。)可知C选项正确。故答案为:C。
【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据短文相关叙述来回答问题。
6.阅读理解阅读短文,判断句子正误。
Yesterday was 18h March. It was Sunday. My friend Han Mei was very busy. In the morning she got up early, and then helped her mother water the flowers and clean their rooms. After lunch she slept for an hour and then did her homework for two hours. She went out and played games with her friends at about 4:30 pm. In the evening she felt very tired and went to bed at 8:00 pm.
(1)Yesterday Han Mei was very busy and tired.
(2)Yesterday morning Han Mei watched TV for two hours.
(3)Han Mei helped her mother water the flowers in the afternoon.
(4)Han Mei didn't get up early.
(5)Han Mei played games with her friends yesterday afternoon.
【答案】 (1)1
(2)0
(3)0
(4)0
(5)1
【考点】阅读理解
【解析】【分析】大意:短文讲述了3月18日韩梅很忙,早上她帮妈妈浇花和打扫房间,午饭做了两个小时的家庭作业,下午4点半左右,和朋友们玩游戏,晚上8点就上床睡觉了。
(1)句意:昨天韩梅又忙又累。根据Yesterday was 18h March. My friend Han Mei was very busy. 可知昨天韩梅又忙又累。故答案为正确。
(2)句意:昨天早上韩梅看了两个小时的电视。根据 After lunch she slept for an hour and then did her homework for two hours. 可知韩梅做了两个小时的家庭作业。故答案为错误。
(3)句意:韩梅下午帮妈妈浇花。根据 In the morning she got up early, and then helped her mother water the flowers and clean their rooms. 可知韩梅上午帮妈妈浇花。故答案为错误。
(4)句意:韩梅起得不早。根据 In the morning she got up early, and then helped her mother water the flowers and clean their rooms. 可知韩梅早晨起得很早。故答案为错误。
(5)句意:韩梅昨天下午和朋友们玩游戏。根据 She went out and played games with her friends at about 4:30 pm. 可知韩梅昨天下午和朋友们玩游戏。故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误
7.阅读理解阅读短文,补全句子。
It was the Mid-Autumn Festival yesterday. My friend sent me a gift. After dinner, I put the box on the table and opened it. I saw a smaller box in it. I opened the smaller box. There was an even smaller box in that. I opened this box and there was a mooncake. It was very big and round. And there was a letter in the box. It said, "Today's moon is round and bright. And we have the same moon. Happy Mid—Autumn Festival!"
(1)________ ________gave me a gift.
(2)I opened ________ boxes.
(3)There was a very ________ and ________mooncake in the box.
(4)And there was a ________in the box.
(5)My friend said, "Today's moon is ________and________.”
【答案】 (1)My;friend
(2)three
(3)big;round
(4)letter
(5)round;bright
【考点】阅读理解
【解析】【分析】这是一篇介绍作者收到的礼物的短文。
(1)根据短文叙述 My friend sent me a gift.(我的朋友寄给我一个礼物。)可知是朋友送的,应填My friend“我的朋友”。故答案为:My friend。
(2)根据短文叙述 After dinner, I put the box on the table and opened it. I saw a smaller box in it. I opened the smaller box. There was an even smaller box in that. I opened this box and there was a mooncake. (晚饭后,我将盒子放在桌子上打开它。我看到里面是一个小一点的盒子。我打开了小盒子。里面有一个还小的盒子。我打开了这个盒子有一个月饼。)可知打开了三个盒子。应填three“三个”。故答案为:three。
(3)根据短文叙述 It was very big and round. (它又大又圆。)可知又大有圆,应填big“大的”和round“圆的”。故答案为:big,round。
(4)根据短文叙述 And there was a letter in the box .(盒子里有封信。)可知有封信,应填letter“信”。故答案为:letter。
(5)根据短文叙述 Today's moon is round and bright. (今日的月亮又圆又亮。)可知应填round“圆的”和bright“明亮的”。故答案为:round,bright。
【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据短文的相关叙述来补全句子。
8.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误。
There is a new park near my house. It's in the south of the city. It's a fine day today. My parents and I are in the park now. In the park, there is a big lake. There are many flowers and trees near the lake. There's a small hill behind the lake. Near the lake, there is a sign. It says "Don't swim in the lake!" The park is so beautiful. We like it very much.
(1)The park near my house is old and beautiful.
(2)The park is in the north of the city.
(3)I go to the park with my parents.
(4)There is a lake in the park.
(5)We can swim in the lake.
【答案】 (1)0
(2)0
(3)1
(4)1
(5)0
【解析】【分析】文章大意:介绍我家附近的一个新公园。
(1)句意:我家附近的公园又旧又漂亮。根据There is a new park near my house.可知我家附近有个新公园。故答案为:错误。
(2)句意:公园在城市的北部。根据It's in the south of the city.可知园在城市的南部。故答案为:错误。
(3)句意:我跟父母一起去公园。根据My parents and I are in the park now.可知我和父母一起在公园。故答案为:正确。
(4)句意:公园里有一个湖。根据In the park, there is a big lake.可知公园里有一个大湖。故答案为:正确。
(5)句意:我们能在湖里游泳。根据Don't swim in the lake!可知不能在湖里游泳。故答案为:错误。
【点评】考查阅读理解,浏览文章大意把握细节。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。
9.阅读理解阅读理解。
Hi, I'm Jack. Children's Day is coming. I'm getting very excited. Here is a plan(计划)for my Children's Day.
I'm going to get up at eight. Then I am going to brush my teeth at eight ten. I usually have my breakfast at seven thirty. But, on Children's Day, I am going to have breakfast at eight thirty. Mum is going to buy a lot of things for me on Children's Day. Tds and I all like playing with yo-yos. So, we're going to play with yo-yos at ten thirty-five. After lunch, about one in the afternoon, we are going to play a lot of interesting games. We all love games. At seven twenty in the evening, I'm going to watch some cartoons. At last, I am going to write my diary at nine.
阅读短文,判断正误。
(1)Jack usually gets up at eight.
(2)Jack is going to have breakfast at 7:30.
(3)Jack is going shopping at 9:40.
(4)Jack likes playing games with his friends.
(5)Jack is going to watch cartoons at 7:10 in the evening.
【答案】(1)1
(2)0
(3)0
(4)1
(5)0
【解析】【分析】(1)根据第二段第一句关键词get up at eight得知主人公就是打算在八点起床。故选正确。
(2)根据第二段关键句But,on Children's Day,I'm going to have breakfast at eight thirty得知主人公是在八点半吃早餐。故选错误。
(3)根据第二段内容,均未见到go shopping去购物词组,故选错误。
(4)根据第二段内容Tds and I all like playing with yo yos得知主人公喜欢和小伙伴们一起玩游戏。故选正确。
(5)根据第二段最后一句At seven twenty in the evening, I'm going to watch some cartoons. At last, I am going to write my diary at nine.得知主人公在晚上七点二十看动画片。故选错误。
【点评】考查阅读理解能力,同学平时要多记单词和词组。
10.阅读理解阅读理解,判断正误。How to keep healthy
Here are some things you can do to keep you healthy.
Having a good diet is very important. It means eating lots of different kinds of food and lots of fruit and vegetables. They are good for your health.
Doing exercise is a way of keeping you healthy too. Exercise makes you fit and helps you relax. So exercise every day from now on.
Some things are bad for your health, like smoking and drinking alcohol.You had better give upthese things.
You should go to see a doctor every year. The doctor can help you find some problems.
(1)Having a good diet means eating much meat and fish every day.
(2)Doing exercise is a way to keep you healthy.
(3)Smoking and drinking alcohol can make you healthy.
(4)You should go to see a doctor every year.
(5)We shouldn't give up drinking alcohol.
【答案】(1)0
(2)1
(3)0
(4)1
(5)0
【解析】【分析】①根据所给的短文,Having a good diet is very important. It means eating lots of different kinds of food and lots of fruit and vegetables.拥有一个好的饮食习惯是非常重要的.这意味着吃许多不同种类的食物和大量的水果和蔬菜.故答案为错误.
②根据所给的短文,Doing exercise is a way of keeping you healthy too.做运动也是保持身体健康的一种方法故答案为正确.
③根据所给的短文,Some things are bad for your health, like smoking and drinking alcohol.有些事情对你的健康有害,比如抽烟和喝酒.故答案为错误.
④根据所给的短文,You should go to see a doctor every year.你应该每年去看医生.故答案为正确.
⑤根据所给的短文,Some things are bad for your health, like smoking and drinking alcohol.有些事情对你的健康有害,比如抽烟和喝酒.You had better give upthese things.你最好放弃这些东西故答案为错误.
【点评】本题考查了阅读理解,描述了要保持好的习惯放弃坏的习惯,先翻译短文然后判断句子是否正确.
11.阅读理解阅读理解
Mr. Li is now at his desk. He is reading a book in his room.
On the left side of his desk there are some flowers and some books. On the right side there is a light and a cup. There is a photo in the middle of his desk.
Now Mrs. Li is coming to him. She has a book in her hand. She's going to give it to Mr. Zhang.
On the wall there is a map of China and two pictures. Mr. Li likes those pictures very much. But his wife doesn't like them at all.
(1)What does the desk have on the left side ?
A. Some flowers B. Some books C. A and B
(2)What does Mrs. Li have in her hand?
A. A book. B. A map of China . C. A cup .
(3)How many pictures are there on the wall?
A. A light and a cup .
B. A map of China and two pictures .
C. Some flowers and some books .
【答案】 (1)C
(2)A
(3)B
【解析】【分析】短文讲述了李先生房间里的样子。
(1)根据所给的短文,On the left side of his desk there are some flowers and some books.。在他的书桌的左边有一些花和一些书。可知。在书桌的左边有一些花和一些书,故答案为C.
(2)根据所给的短文,She has a book in her hand.她手里拿着一本书。 可知李太太手里拿着一本书,故答案为A.
(3)根据所给的短文,On the wall there is a map of China and two pictures. 墙上有一幅中国地图和两幅图画。可知墙上有一幅中国地图和两幅图画,故答案为B.
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据内容,选择适当的句子填空。
12.阅读理解阅读下列短文,为每小题选出最佳选项。C
It is a hot day in summer.A hungry lion is walking along a lake.He is looking for something to eat.A duck is swimming in the water.The lion is very happy to see him,"There is my lunch,"the lion says to himself."Hello,Mr Duck!""Go away,bad lion!"says the duck."I have good news for you.""What is it?"asks the duck."I don't want other animals to hear it.Please come here."says the lion.The poor duck gets out of the water and runs to the lion.The lion eats him up.
(1)The wants to find something to eat.
A. lion B. duck C. bird
(2)The lion thinks the duck is his .
A. breakfast B. lunch C. dinner
(3)The duck wants to .
A. eat the lion B. know about the good news C. run away
(4)The lion the duck at last.
A. doesn't eat B. swims with C. eats
(5)The lion is .
A. kind B. tired C. clever
【答案】(1)A
(2)B
(3)B
(4)C
(5)C
【解析】【分析】大意:讲述饥饿的狮子机智地吃鸭子的故事。
(1)根据A hungry lion is walking along a lake.He is looking for something to eat可知,饥饿的狮子正在寻找吃的东西。故选A。
(2)根据The lion is very happy to see him,"There is my lunch,"the lion says to himself可知,狮子想要把鸭子吃掉作为自己的午餐。故选B。
(3)根据"I have good news for you.""What is it?"asks the duck可知,鸭子好奇想要知道这个好消息good news。故选B。
(4)根据The lion eats him up可知,狮子最终将鸭子一口吞掉。故选C。
(5)根据"I don't want other animals to hear it.Please come here."says the lion.The poor duck gets out of the water and runs to the lion.The lion eats him up可知,再经过狮子机智地诱骗下,鸭子最后被吃。表达机智要使用形容词clever。故选C。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据关键句进行正确的选择。
13.阅读理解阅读短文,选择正确的选项。
The students in Grade Six are going to face(面临) the biggest exam(考试). They study very hard. Every day they do a lot of exercises of Chinese, maths and English.
Li Jun is a student in Class Two. He is good at English and maths. But his Chinese is not so good. So he has to do some reading after the homework.
Li Yan is Li Jun's cousin. She is in Class Three. She likes singing and dancing. She's going to be a singer in the future. Every day, when she finishes her homework, she has to sing and dance for an hour.
(1)Li Jun is good at .
A. Chinese B. science C. English and maths
(2)Li Jun after the homework.
A. learns English B. does some reading C. draws pictures
(3)Li Yan is Li Jun's .
A. pen pal B. classmate C. cousin
(4)Li Yan likes .
A. painting B. playing badminton C. singing and dancing
(5)The students in Grade Six will face .
A. a big farewell party B. the biggest school trip C. the biggest exam
【答案】 (1)C
(2)B
(3)C
(4)C
(5)C
【解析】【分析】大意:短文讲述了六年级的学生李军和李燕。
(1)根据 Li Jun is a student in Class Two. He is good at English and maths. 可知李军擅长英语和数学,故答案为C.
(2)根据 So he has to do some reading after the homework. 可知李军在做完作业后做些阅读,故答案为B.
(3)根据 Li Yan is Li Jun's cousin. 可知李燕是李军的表妹,故答案为C.
(4)根据 She likes singing and dancing. 可知李燕喜欢唱歌和跳舞,故答案为C.
(5)根据The students in Grade Six are going to face the biggest exam.可知六年级的学生将面临最大的考试,故答案为C.
【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。
14.阅读理解阅读短文,选择正确的答案。
Tom went to Beijing by plane on his holiday. Every day he had fun with his parents. They went boating. They saw some elephants. They went swimming. They ate lots of delicious food. They also took many beautiful pictures. They will come back tomorrow. He enjoys his holiday.
(1)Tom went to Beijing by .
A. bus B. train C. plane
(2)Tom had fun with every day.
A. his uncle B. his parents C. his friends
(3)Tom and his parents in Beijing.
A. went boating B. saw some tigers C. went shopping
(4)—Did Tom eat lots of delicious food?
—
A. No, he didn't. B. Yes, he did. C. Yes, they did.
(5)Tom and his parents also .
A. took pictures B. watched TV C. went camping
【答案】(1)C
(2)B
(3)A
(4)B
(5)A
【解析】【分析】文章大意:本文主要是汤姆介绍他去北京度假的情景,度假过程中都做了哪些事情。
(1)根据Tom went to Beijing by plane on his holiday.知汤姆坐飞机去北京,故答案为C。
(2)根据Every day he had fun with his parents.知汤姆和父母玩的很高兴,故答案为B。
(3)根据 They went boating.知他们去划船,故答案为A。
(4)根据They ate lots of delicious food.知他们吃了很多美味的食物,故答案为B。
(5)根据They also took many beautiful pictures.知他们还拍了许多照片,故答案为A。
【点评】考查阅读理解,做阅读理解时先浏览文章大意,根据问题深读文章,在原文找答案。
15.阅读理解阅读短文,回答问题。
琳达的过去与现在
I'm Linda. I'm in Grade Six now. I am busy these days. When l was young. I had so much time. I got up at 7 o'clock and went to school on foot. After school, I usually played games with my friends or sang songs together. I didn't have so much homework. But now I get up early, then I go to school by bike and stay at school all day. Then I go home and eat dinner. In the evening, I watched TV with my parents before, but now I have to study. I do my homework and go to bed. I really miss the old days.
(1)Linda is in now.
A. Grade 5 B. Grade 6
(2)When did she get up before?
A. At six o'clock B. At seven o'clock.
(3)What did she usually do after school before?
A. She played games. B. She sang and danced.
(4)Does Linda go to school on foot now?
A. Yes, she does. B. No, she doesn't.
(5)What does she do in the evening now?
A. She watches TV. B. She does her homework.
【答案】(1)B
(2)B
(3)A
(4)B
(5)B
【解析】【分析】这是篇短文比较了作者现在和以前的生活作息规律.
(1)根据短文I'm in Grade Six now. 可知在六年级. 故答案为: B.
(2)根据短文I got up at 7 o'clock. 可知7点起床. 故答案为: B.
(3)根据短文After school, I usually played games with my friends or sang songs together.可知是玩游戏和唱歌. 故答案为: A.
(4)根据短文then I go to school by bike . 可知是骑自行车. 故答案为: B.
(5)根据短文but now I have to study. 可知是学习. 故答案为: B.
【点评】这是阅读理解题, 首先仔细阅读短文, 注意细节理解, 然后根据问题找到相应的句子,得出答案.
