
一、高中英语阅读理解
1.阅读理解
You can either travel or read, but either your body or soul must be on the way. The popular saying has inspired many people to read or go sightseeing. Traveling just like reading, is a refreshing journey from the busy world. Books, brain food, can keep you company on your travel.
On the Road, 1957, by Jack Kerouac
The book is a globally popular spiritual guide book about youth. The main character in the book drives across the US continent with several young people and finally reaches Mexico. After the exhausting and exciting trip, the characters in the book begin to realize the meaning of life. The book can be a good partner with you to explore the United States.
Life is Elsewhere, 1975, by Milan Kundera
Jean-Jacques Rousseau once said, "Man is born free, and everywhere he is in chains." The book tells a young artist's romantic but miserable life, about how he reads, dreams, and has a relationship. Experience the artist's passionate life in the book during a trip to Central Europe. The book invites you to deeply reflect on your current life.
The Stories of Sahara, 1967, by Sanmao
The book narrates the author's simple but adventurous life in the Sahara Desert, which seems a desolate and dull place. The fancy natural scenery and life there, along with the author's romantic and intensive emotion, will inspire you to explore the mysterious land. Reading the book is like participating in a dialogue with the author, who is sincere and humorous.
Lotus, 2006 by Annbaby
This novel set in Tibet, tells three people's stories, each with their unique characteristics. It reveals modern people's emotions and inner life, their confusion about love, and exploration of Buddhism. The book is a good partner to bring you to the sacred land Tibet.
(1)Which book is about the exploration of life value through a journey?
A. On the Road. B. Life is Elsewhere. C. The Stories of Sahara. D. Lotus.
(2)Whose book could be the most suitable for your trip to Germany?
A. Jack Kerouac's. B. Sanmao's. C. Annbaby's. D. Milan Kundera's.
(3)What can we learn from the text?
A. Lotus is a religious book exploring Tibetan Buddhist culture.
B. On the road advises a classic route for driving across the US.
C. The stories of Sahara records its authors' own life in the desert.
D. Life is Elsewhere demonstrates Jean-Jacques Rousseau's own life.
【答案】 (1)A
(2)D
(3)C
【解析】【分析】本文是一篇应用文,推荐了几本适合在旅行途中阅读的书。
(1)考查细节理解。根据On the Road, 1957, by Jack Kerouac部分中的“After the exhausting and exciting trip, the characters in the book begin to realize the meaning of life.”可知,在那令人筋疲力尽的旅行之后,书中的人物开始意识到生命的意义,故选A。
(2)考查细节理解。根据The Stories of the Sahara,1967, by Sanmao部分中的“Experience the artist's passionate life in the book during a trip to Central Europe”可知,Germany(德国)是属于Central Europe(中欧)的,故选D。
(3)考查推理判断。根据Life is Elsewhere, 1975, by Milan Kundera部分中的“The book invites you to deeply reflect on your current life.”可知,本书引导人们对当前生活进行深刻地反思,故选C。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇介绍类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
2.阅读理解
In the future those who are taking care of old people may get help from the house itself.
Over the last few years, new technology, such as the Internet, Wi-Fi and flat TV screens, has changed our homes and the way that we live. Now, another technology revolution is happening. A new project at the University of Hertfordshire wants to create a home that monitors people living in it who are elderly.
The researchers have developed a wristband device(装置)which helps us to watch the elderly person who is wearing it. The device collects information to see if the person has fallen or has wandered away from where he or she should be.
The assisted-living project is part of the university's wider Interhome project, which is the development of a smart house. The house remembers the habits of the person who lives there and it uses very low amounts of energy. The Interhome team hope that offering this service will help take care of the elderly. They say, "It's very important that these technologies are there to help and support and not replace any of the existing services."
The Interhome is not just a research method. It's also a way for students from different scientific backgrounds to learn and develop technology. The university uses the latest technology to help students get experience by developing new hardware and software themselves. The team includes design, engineering and computer science students working together.
"We are working on a smart-home project in Watford with some companies at the moment," says the project leader. "We are looking at how a smart home can provide even more services." This could help millions of old people around the world have a better and safer life in the future.
(1)The wristband device benefits its users by .
A. changing the living habits of the elderly B. monitoring people who live in a smart home
C. offering information to the person wearing it D. watching over the elderly who may fall or get lost
(2)Whom does the University of Hertfordshire have in its research team?
A. Students who want to find a job eagerly. B. Students who prefer to work on their own.
C. Students from different scientific backgrounds. D. Students with a lot of rich working experience.
(3)What is the project leader's attitude towards the future of the smart home project?
A. Uncertain. B. Uninterested. C. Optimistic. D. Disappointed.
(4)What might be the main idea of the passage?
A. A wristband device has changed the way that we live. B. A smart home helps students develop hardware and software.
C. An Interhome project has been put into use to help the elderly. D. An Interhome project will help the old live a better and safer life.
【答案】(1)D
(2)C
(3)C
(4)D
【解析】【分析】本文是一篇说明文,将来那些照顾老人的人可能会得到帮助。研究人员开发了一种腕带装置帮助我们关注戴着它的老人。Interhome团队希望提供这项服务将有助于照顾老人。
(1)考查细节理解。根据第三段中的“ The device collects information to see if the person has fallen or has wandered away from where he or she should be”可知该装置是收集老人是否摔倒;是否走失之类的信息。故选D。
(2)考查推理判断。根据第五段中的“ The team includes design engineering and computer science. Science students working together”可知该研究队成员包括设计部学生,工程部学生,计算机科学部学生;这些学生共同努力研制。可以推知:成员来自不同科技背景的学生。故选C。
(3)考查推理判断。根据最后一段中的“This could help millions of old people around the world have a better and safer life in the future”可知项目部领导对“智能家庭”项目的态度是很乐观的。故选C。
(4)考查主旨大意。根据第二段中的“Now, another technology revolution is happening”可知现在这款新科技将要改变生活。本文主要讲的是一款新科技要帮助老人过上更好的生活,而不是“帮学生研发硬件和软件”。故选D。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇科普类阅读,考生需要准确掌握细节信息,同时根据上下文进行逻辑推理,概括归纳,从而选出正确答案。
3.阅读理解
Money is the root of all evil () and new study claims there may be some truth behind the saying. Scientists at the University of California Berkeley, US, announced on February 27 that rich people are more likely to do immoral things, such as lie or cheat, than poorer people. The scientists did a series of eight experiments. They published their findings online in the Proceedings of the National Academy of Sciences (PNA《美国国家科学院院刊》).
They carried out the first two experiments from the sidewalk near Berkeley. They noted that drivers of newer and more expensive cars were more likely to cut off other cars and pedestrians at crosswalks. Nearly 45 percent of people driving expensive ears ignored a pedestrian compared with only 30 percent of people driving mow modest cars.
In another experiment, a group of college students was asked if they would do immoral things in various everyday situations. Examples included taking printer paper from work and not telling a salesperson when he or she gave back more change. Students from higher — class families were more likely to act dishonestly.
According to the scientists, rich people often think money can get them out of trouble. This makes them less afraid to take risks. It also means they care less about other people's feelings.
Finally, it just makes them greedier. “Higher wealth status seems to make you want even more, and that increased want leads you to bend the rules or break the rules to serve your self- interest,” said Paul Piff, lead scientist of the study.
Piff pointed out that the findings don't mean that all rich people are untrustworthy or all poor people honest. He said the experiments were to show how people living in different social situations express their instincts(本能)and values in different ways.
(1)By saying “money is the root of all evil”, the author wants to .
A. link wealth with bad behavior B. draw readers' attention to the research
C. show how the saying proves the findings D. defend rich people who do immoral things
(2)According to the scientists, which is NOT the factor that makes rich people immoral?
A. They welcome risks. B. They have more desires.
C. They believe money talks. D. They become more selfish.
(3)Why did the scientists do the experiments?
A. To show how social status affects people's morality. B. To show people's instincts and values in different ways.
C. To test whether the saying “money is the root of all evil” is true. D. To show the difference between higher - class people and lower - class people.
(4)What does the passage really want to show us?
A. The poor are respectable. B. Money is the root of all evil.
C. All rich people are untrustworthy. D. The rich are more likely to act badly.
【答案】(1)B
(2)A
(3)A
(4)D
【解析】【分析】本文是一篇议论文,作者主要通过展示几个实验的结果,旨在证明"金钱是一切罪恶的根源"这一说法可能是有一定道理的。
(1)考查推理判断。根据第一段中的“new study claims there may be some truth behind the saying…that rich people are more likely to do immoral things, such as lie or cheat, than poorer people.”可知,用这个俗语“金钱是万恶之源”来引出本文的话题——富人们是否比穷人们更加有可能做不道德的事情,通过一些实验来证实,让读者们看到这一研究,目的是吸引读者对这个研究的注意,故选B。
(2)考查推理判断。根据倒数第三段中的“According to the scientists, rich people often think money can get them out of trouble. This makes them less afraid to take risks. It also means they care less about other people's feelings.”按照科学家的研究,富人们通常认为钱可以解决一切麻烦,所以他们更不害怕冒险,也意味着他们更少在乎其他人的感受,可知,他们喜欢冒险并不是让他们不道德的因素,而且从常识来说,并不是所有喜欢冒险的人就是富人,而且喜欢冒险也不代表不道德,故选A。
(3)考查推理判断。根据最后一段中的“He said the experiments were to show how people living in different social situations express their instincts(本能) and values in different ways.”可知,实验的目的是展示生活在不同的社会状况下的人们如何以不同的方式来表达他们的本能和价值观。故选A。
(4)考查推理判断。根据最后一段中的“Piff pointed out that the findings don't mean that all rich people are untrustworthy or all poor people honest.”可知,并不是所有的富人都是不值得信任的,也并不是所有的穷人都是诚实的,故A,C都错误;B项“金钱是万恶之源”这只是一个引子,并不是文章要告诉我们的;根据文章第一段科学家发表的声明可知,富人们更加有可能不道德,也就是行为上更糟糕,恶劣。故选D。
【点评】本题考点涉及推理判断两个题型的考查,是一篇教育类阅读,要求考生根据上下文进行逻辑推理,选出正确答案。
4.阅读理解
American college students are becoming more adventuresome as they study abroad, showing less interests in English-speaking destinations such as Great Britain and Australia and more in such countries as China, India, Argentina and Brazil.
Britain remained the most popular study destination in 2005, according to annual figures from the Institute of International Education, followed by Italy, Spain and France. But the number of American students studying in Britain and Australia descended a little, even as the number of American students abroad rose by 8%. The growth came in non-English speaking European countries and in Asia. China is now the eighth most popular destination for American students, attracting nearly 6,400 in 2005, up 35% from the number of the year before. Argentina and India saw increases of more than 50%.
Allan Goodman, president of the Institute of International Education, said that a range of factors contributed to the trend, from growing awareness of globalization after the terrorist attacks on September 11, 2001, to programs such as former President Bush's National Security Language Initiative, which trains soldiers, intelligence officers and diplomats in foreign languages. “What Americans are doing is waking up and discovering there's a world out there,” he said.
Other figures showed the flow of students in the opposite direction, from foreign countries into American universities. The institute found that international enrollment (入学) in American higher education remained steady at about 565,000. The figures are of keen interest to universities, which depend on foreign students for teaching and research help, and to policy-makers, who consider it important, as future foreign leaders may be familiar with the United States. The year of 2005 saw big increases in students from South Korea, Mexico and Taiwan of China. India sends the most students and China is No.2. Other countries that show large percentage increases in the number of students sent to the US include Nepal and Vietnam, while Japan, Turkey and Malaysia saw declines. About 58% of international students in the US come from Asia.
(1)What does the underlined word “descended” in Paragraph 2 means?
A. Changed. B. Declined. C. Multiplied. D. Increased.
(2)Why do more American students study in Asia?
A. They expect to get more teaching and research help. B. They lose confidence in English-speaking countries.
C. They are afraid that terrorist attacks will happen again. D. They prefer to explore a different world from their own.
(3)Where were most foreign students in America from in 2005?
A. China. B. India. C. Argentina. D. Britain.
(4)What can we infer from the passage?
A. There were 6,400 American students studying in China in 2005. B. Chinese students to America will overpass Indians in the future.
C. International enrollment in American higher education changed a lot. D. Asian students account for a large part of foreign students in America.
【答案】(1)B
(2)D
(3)B
(4)D
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了不同国家的人国外留学的情况。
(1)考查词义猜测。根据第二段中的“But the number of American students studying in Britain and Australia descended a little, even as the number of American students abroad rose by 8%.”这句话的后半句的意思是“尽管美国学生在国外的人数增长了8%”,由此推知“但是在英国和澳大利亚学习的美国学生人数下降了一点,”故选B。
(2)考查推理判断。根据第三段中的“What Americans are doing is waking up and discovering there's a world out there,”可知,现在越来越多的美国学生来到亚洲是因为他们更喜欢从自己的世界去探索不同的世界。故选D。
(3)考查细节理解。根据最后一段中的“The year of 2005 saw big increases in students from South Korea, Mexico and Taiwan of China. India sends the most students and China is No.2.”可知,在2005年美国多数的外国学生都来自印度。故选B。
(4)考查推理判断。根据最后一段中的“About 58% of international students in the US come from Asia.”可知,在美国,亚洲学生占外国学生的很大一部分。故选D。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇社会现象类阅读,要求考生准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,选出正确答案。
5.阅读理解
Many people have long dreamed of being able to fly around as simply as riding a bicycle. Yet the safety and strength of a flying bike was always a big problem. Over the past 10 years, developments in technology have moved the dream of personal flying vehicles closer to reality. Now, two groups of inventors say such vehicles may be available soon.
The British company Malloy Aeronautics has developed a prototype (原型) of its flying bicycle. Grant Stapleton, marketing sales director of Malloy Aeronautics, says the Hoverbike is able to get in and out of small spaces very quickly." It can be moved across continents very quickly because it can be folded and packed," he adds.
Mr. Stapleton says safety was the company's main concern. He says the designers solved the safety issue by using overlapping rotors to power the vehicle.
The company is testing a full-size prototype of the Hoverbike, which will most likely be used first by the police and emergency rescue teams.
In New Zealand, Martin Aircraft Company is also testing a full-size prototype of its personal flying device, called the Jetpack. It can fly for more than 30 minutes, up to 1, 000meters high and reach a speed of 74 kilometers per hour.
Peter Coker is the CEO of Martin Aircraft Company. He said the Jetpack "is built around safety from the start". In his words, “Reliability is the most important element of it. We have safety built into the actual structure itself, very similar to a Formula One racing car.
The Jetpack uses a gasoline-powered engine that produces two powerful jet streams. Mr. Coker says it also has a parachute that would be used, if there should be an emergency. "It starts to work at very low altitude and actually saves both the aircraft and the pilot," he adds. Mr. Coker says the Jetpack will be ready for sale soon.
(1)We can learn from the passage that the Hoverbike .
A. can hardly get in and out of small spaces quickly B. can fly for over 30 minutes, up to l, 000 meters high
C. has been used by the police and emergency rescue teams D. can be transported quickly after being folded and packed
(2)Peter Coker uses the example of Formula One racing car to show that .
A. the Jetpack is very safe and reliable B. the engine of the Jetpack is powerful
C. the actual structure of the Jetpack is unique D. the Jetpack can reach a great speed and height
(3)The underlined word "It" in the last paragraph refers to .
A. the jet stream B. the engine C. the Jetpack. D. the parachute
(4)What is the author's main purpose of writing the passage?
A. To describe the problems of inventing flying vehicles. B. To introduce the latest development of flying vehicles.
C. To show the differences between two flying vehicles. D. To advertise the two personal flying vehicles.
【答案】(1)D
(2)A
(3)D
(4)B
【解析】【分析】本文是一篇说明文,很多人梦想可以像骑自行车一样飞。然而会飞的自行车安全性是一个问题。文章介绍了英国公司开发的一种会飞的自行车,以及其特点,比如有一些会飞的自行车带有降落伞的装置。
(1)考查细节理解。根据第二段中的“the Hoverbike is able to get in and out of small spaces very quickly. It can be moved across continents very quickly because it can be folded and packed”, 可知,Hoverbike能够很快地进出小空间。它可快速地在上移动,因为它可以折叠和包装。D项说在折叠和包装后可以快速运输,故选D。
(2)考查推理判断。根据第六段Peter Coker说Jetpack从一开始就围绕安全进行的,安全可靠性是最重要的因素。我们在车的现行结构中植入了安全性,非常类似于Formula One赛车。故选A。
(3)考查词义猜测。根据最后一段中的Mr. Coker says it also has a parachute (降落伞) that can be used should there be an emergency. “It starts to work at very low altitude ….”Coker先生说Jetpack上也有降落伞,可以在紧急情况下使用。“在海拔非常低的情况下开始用它…”。可知,Jetpack上的降落伞(它)是在海拔低时才用。由此可知it指的是parachute “降落伞” 故选D。
(4)考查主旨大意。根据第一段可知,许多人一直梦想能像骑自行车一样简单的飞来飞去,科技的发展让这个梦想很快实现。然而飞行自行车的安全性和强度一直是个大问题。接着下面叙述了两家研发飞行器的公司的最新的产品,新产品把安全放在首位。故选B。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和词义猜测和主旨大意四个题型的考查,是一篇科普类阅读,考生需要准确掌握细节信息,同时根据上下文的进行逻辑推理,概括归纳,从而选出正确答案。
6.阅读理解
Bike Share Toronto is the city's official bike share program, designed to give locals and visitors a fun, affordable and convenient alternative to walking, taxis, buses and the subway. There are 200 Bike Share Toronto stations and 2,000 bikes across the city, making Bike Share the most accessible way to get around and explore.
How it works
Become an Annual Member or buy a day Pass to access the system.
Find an available bike nearby, and get a ride code or use your member key to unlock it.
Take as many short rides as you want while your pass or membership is active.
Return your bike to any station, and wait for the green light on the dock(停靠点)to make sure it's locked.
Choose a plan
For visitors
Day Pass: $7. Unlimited 30-minute rides in a 24-hour period.
3-Day Pass: $15. Unlimited 30-minute rides in a 72-hour period.
For locals
Monthly Pass: $25. Unlimited 30-minute rides for a month.
Annual Membership: $90. Unlimited 30-minute rides for a whole year. The Annual Membership is the best deal for locals of Toronto and other frequent riders.
The first 30 minutes of each ride is included with the membership or pass price. Avoid extra fees by dropping off your bike every 30 minutes at any other station. If you keep a bike out for longer than 30 minutes at a time, you will be charged an extra $1.50 for the first 30 minutes over, $4 for the next 30 minutes, and $7 for each additional 30 minutes after that.
Contact us
●Customer Service: (855)8-2388
●Repair Service: (855)-2378
●Corporation Partners: (855)8-2398
●Employment Opportunities: (855)8-2498
(1)Which is the most suitable choice for locals in Toronto?
A. Day Pass B. 3-Day Pass C. Monthly Pass D. Annual Membership
(2)How much will the extra fee be if you travel for two hours by bike?
A. $5.5 B. $9.5 C. $12.5 D. $15.5
(3)For more information about working at Bike Share Toronto, contact it at _________.
A. (855)8-2399 B. (855)8-2378 C. (855)-2398 D. (855) 8-2498
(4)Which of the following statement is TRUE?
A. A member can get a code or a key to the bike
B. Bike Share Toronto is a non-profit organization
C. Shared bikes have taken the place of other vehicles
D. The green light on the dock shows the bike is unlocked
【答案】 (1)D
(2)C
(3)D
(4)A
【解析】【分析】本文是一篇广应用文,共享自行车多伦多是城市的官方自行车分享计划,旨在为当地人和游客提供一个有趣,实惠和方便的替代步行,出租车,公共汽车和地铁.本文以此展开,讲述了共享自行车是怎样运行,使用,收费的。
(1)考查细节理解。根据文中“The Annual Membership is the best deal for locals of Toronto and other frequent riders”一年一度的会员是多伦多当地最好的交易和其他频繁的骑手。故选D。
(2)考查细节理解。根据" If you keep a bike out for longer than30 minutes at a time, you will be charged an extra $1.50 for the first 30 minutes over $4 for the next 30 minutes. and s7 for each additional 30 minutes after that”如果你保持自行车超过30分钟你将被一个额外的1.50美元的前30分钟4美元在接下来的30分钟7美元为每个额外的30分钟之后。所以超过两小时,就是1.5-4+7=12.5,故选C。
(3)考查细节理解。根据“Employment Opportunities: (855)8-2498”就业机会打(855)8-2498,故选D。
(4)考查细节理解。根据“Become an Annual Member or buy a day Pass to access the system. Find an available bike nearby, and get a ride code or use your member key to unlock it.”系统是怎么工作的,成为一年一度的成员或买一天通过访问系统。附近找到一个可用的自行车,和搭车的代码或使用你的解锁的关键成员,故选A。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇介绍类阅读。要求考生准确捕捉细节信息,结合题目要求,从而选出正确答案。
7.阅读理解
When was the last time you told someone they inspire you to go to work each morning?
Teachers at Oak Park High School in Kansas City, Missouri, did just that this September, when they pulled individual students out of class to tell them just how much they appreciated them.
The students' reactions, which were captured (捕捉) on video and shared on in a now-viral video, ranged from shy thanks to hugs and tears.
“I have been challenged to find a student who makes me want to come to school every day,” says one teacher in the video, “and that's you.”
Jamie McSparin, a teacher in charge of the school's academy program for at-risk sophomores (二年级学生)and juniors, posed the challenge, writes ABC News.
“Initially when we pulled the kids out, they all thought they were in trouble,” McSparin told ABC News. “Any teacher-student interaction always seems to be negative (消极的), and that was something that bothered me, too. No matter if they're a good kid or a trouble maker or anything, they always thought they were in trouble,” she says.
McSparin says she got the idea for the project after attending a professional development workshop this summer called the power of positivity.
“I like the idea of letting students know they are appreciated, because we do appreciate them, I just don't think we say it enough,” she told local news outlet WDAF-TV.
It's safe to say the challenge was effective.
“I feel special,” said one of the boys in the video. “You should,” said his teacher. “You are special.”
(1)What does the underlined word “posed” in Paragraph 5 mean?
A. Presented. B. Rejected. C. Ignored. D. Evaluated.
(2)How did the students probably feel when pulled out of the classroom at first?
A. Nervous. B. Thrilled. C. Curious. D. Encouraged.
(3)What inspired McSparin to challenge the project?
A. The trouble caused by students. B. The need of shooting the video.
C. A seminar named the power of positivity. D. A program related to students' interactions.
(4)What message does this text mainly convey?
A. Challenge is unavoidable in life. B. Everyone needs to be appreciated.
C. Positivity outweighs negativity. D. News media contribute to students' progress.
【答案】(1)A
(2)A
(3)C
(4)B
【解析】【分析】本篇是教育类说明文。主要讲述了在橡树公园高中,老师让同学走出教室,告诉学生老师都很欣赏他们。结果同学们感到他们每个人都很特别。
(1)考查词义猜测题。根据Jamie McSparin, a teacher in charge of the school's academy program for at-risk sophomores (二年级学生)and juniors, posed the challenge, writes ABC News.可以猜测出,posed为“出席,参加”之意。故答案选A。
(2)考查推理判断题。根据文章第六段Initially when we pulled the kids out, they all thought they were in trouble当第一次走出教室时,孩子们都认为他们有麻烦了。从而可以推断出,学生们都感到紧张。故答案选A。
(3)考查细节理解题。根据文章倒数第四段McSparin says she got the idea for the project after attending a professional development workshop this summer called the power of positivity.可知,McSparin是参加专业发展研讨会之后有了启发。故答案选C。
(4)考查推理判断题。根据文章倒数第三段I like the idea of letting students know they are appreciated, because we do appreciate them, I just don't think we say it enough及最后两段内容可以推断,每个人都需要被欣赏。故答案选B。
【点评】推理判断题不仅要求考生读懂文章中的每个句子的意思还要推理它们之间的关系,结合自己的生活常识和经验,再通过逻辑推理和判断,理解文章的言外之意,从而揭示文章的深层涵义。任何一篇文章都有其特定的写作目的,读者应当知道如何去做或按照某种方式传递思考问题。推理判断题的答案不可能在文章中直接找到,因此推理时我们务必要忠于原文,在文章中寻找并确定可推论的依据,即:已知部分-推论的前提,从中推测出未知部分-推理的结论,切忌妄加评论,把自己的观点当成作者的观点。
8.阅读理解
Science is finally beginning to embrace animals who were, for a long time, considered second-class citizens.
As Annie Potts of Canterbury University has noted, chickens distinguish among one hundred chicken faces and recognize familiar individuals even after months of separation. When given problems to solve, they reason: hens trained to pick colored buttons sometimes choose to give up an immediate food reward for a slightly later (and better) one. Healthy hens may aid friends, and mourn when those friend die.
Pigs respond meaningful to human symbols. When a research team led by Candace Croney at Penn State University carried wooden blocks marked with X and O symbols around pigs, only the O carriers offered food to the animals. The pigs soon ignored the X carriers in favor of the O's. Then the team switched from real-life objects to T-shirts printed with X or O symbols. Still, the pigs walked only toward the O-shirted people: they had transferred their knowledge to a two-dimensional format, a not inconsiderable feat of reasoning.
I've been guilty of prejudiced expectations, myself. At the start of my career almost four decades ago, I was firmly convinced that monkeys and apes out-think and out-feel other animals. They're other primates(灵长目动物), after all, animals from our own mammalian(哺乳动物的) class. Fairly soon, I came to see that along with our closest living relatives, whales too are masters of cultural learning, and elephants express profound joy and mourning with their social companions. Long-term studies in the wild on these mammals helped to fuel a viewpoint shift in our society: the public no longer so easily accepts monkeys made to undergo painful procedure kin laboratories, elephants forced to perform in circuses, and dolphins kept in small tanks at theme parks.
Over time, though, as I began to broaden out even further and explore the inner lives of fish, chickens, pigs, goats, and cows, I started to wonder: Will the new science of "food animals" bring an ethical (伦理的) revolution in terms of who we eat? In other words, will our ethics start to catch up with the development of our science?
Animal activists are already there, of course, committed to not eating these animals. But what about the rest of us? Can paying attention to the thinking and feeling of these animals lead us to make changes in who we eat?
(1)According to Annie Potts, hens have the ability of_____________.
A. interaction B. analysis C. creation D. abstraction
(2)The research into pigs shows that pigs___________.
A. learn letters quickly B. have a good eyesight
C. can build up a good relationship D. can apply knowledge to new situations
(3)Paragraph 4 is mainly about________.
A. the similarities between mammals and humans B. the necessity of long-term studies on mammals
C. a change in people's attitudes towards animals D. a discovery of how animals express themselves
(4)What might be the best title for the passage?
A. The Inner Lives of Food Animals B. The Lifestyles of Food Animals
C. Science Reports on Food Animals D. A Revolution in Food Animals
【答案】(1)B
(2)D
(3)C
(4)A
【解析】【分析】这是一篇议论文。文章论述了我们原来当作食物的动物实际上也有情感有思想,它们有一定的分析推理能力。人类不应只将它们当作食物。
(1)推理判断题。由第二段中的“When given problems to solve, they reason: hens trained to pick colored buttons sometimes choose to give up an immediate food reward for a slightly later (and better) one”可知,当解决问题时,母鸡们会推理:例如,受过挑选彩色纽扣的训练的母鸡们有时会选择放弃即时的食物奖励,换取稍晚一些(而且更好)的食物奖励。由此可知,母鸡们具备分析能力。故B选项正确。
(2)推理判断题。由第三段中的“Pigs respond meaningful to human symbols. When a research team led by Candace Croney at Penn State University carried wooden blocks marked with X and O symbols around pigs, only the O carriers offered food to the animals. The pigs soon ignored the X carriers in favor of the O's. Then the team switched from real-life objects to T-shirts printed with X or O symbols. Still, the pigs walked only toward the O-shirted people: they had transferred their knowledge to a two-dimensional format, a not inconsiderable feat of reasoning.”可知,一些研究者拿着带X标记的木板,一些研究者拿着带O标记的木板,只有拿带O标记木板的研究者给猪提供食物,猪很快就只理会这些研究者了。当木板换成带X和O标记的衬衫时,猪仍然只走向那些穿带O标记衬衫的研究者。这表明猪将把知识转移到了二维的形式,这是一种相当大的推理壮举。结合选项,D选项正确。
(3)段落大意题。由第四段中的“At the start of my career almost four decades ago, I was firmly convinced that monkeys and apes out-think and out-feel other animals...Fairly soon, I came to see that along with our closest living relatives, whales too are masters of cultural learning, and elephants express profound joy and mourning with their social companions. Long-term studies…helped to fuel a viewpoint shift in our society: the public no longer so easily accepts monkeys made to undergo painful procedure kin laboratories, elephants forced to perform in circuses, and dolphins kept in small tanks at theme parks.”可知,数十年前,作者坚信猴子和猩猩在思考能力和情感上都胜过其他的动物。很快,作者就意识到除了猴子和猩猩,鲸鱼也是文化学习的主人,大象也表现出高兴等情感。长期的研究也促进着我们社会观点的转变:我们不再认为猴子只能是实验室里的实验对象,大象只能在马戏团里进行表演,海豚只能被养在主题公园狭小的池子里。很明显,本段介绍的是人们对动物看法的转变。故C选项正确。
(4)标题归纳题。第一段提出:科学开始拥抱原来被我们认为是二等公民的动物们(即:我们对某些动物的看法正在发生变化)。第二和第三段以母鸡和猪为例告诉读者:通过科学研究,母鸡和猪也具备情感,也具备分析推理能力。第四段介绍了人们对动物看法的转变。第五和第六段呼吁读者:动物有自己的情感和思想,我们不要只将动物当成我们的食物。结合每段大意可知,该文主要是围绕动物也有情感有思想来展开的。故A选项适合做该文标题。
【点评】文章标题解题技巧:(1)要在阅读原文的基础上,仔细考虑这句话或短语与文章主题是否有密切的联系;(2)再看它对文章的概括性或覆盖面如何;(3)要注意题目是过大还是过小;(4)要避免下列三种错误:①概括不够(多表现为部分代整体,从而导致范围太小);②过度概括(多表现为人为扩大范围);③以事实、细节替代抽象具体的大意。
9.阅读理解
One of my first memories as a child in the 1950s was a discussion I had with my brother in our tiny bedroom in the family house in Bethlehem, Pennsylvania.
We had heard in school about a planet called Pluto. It was the farthest, coldest, and darkest thing a child could imagine. We guessed how long it would take to die if we stood on the surface of such a frozen place wearing only the clothes we had on. We tried to figure out how much colder Pluto was than Antarctica, or than the coldest day we had ever experienced in Pennsylvania.
Pluto, which famously was downgraded from a “major planet” to a “dwarf planet”(矮星) in 2006, captured our imagination because it was a mystery that could complete our picture of what it was like at the most remote corners of our solar system.
Pluto's underdog discovery story is part of what makes it so attractive. Clyde Tombaugh was a Kansas farm boy who built telescopes out of spare auto parts, old farm equipment and self-ground lenses. As an assistant at Lowell Observatory in Flagstaff, Arizona, Tombaugh's task was to search millions of stars for a moving point of light, a planet that the observatory's founder thought existed beyond the orbit of Neptune. On February 18,1930,Tombaugh found it. Pluto was the first planet discovered by an American, and represented a moment of light in the midst of the Great Depression's dark encroachment (入侵).
Pluto is much more than something that is not a planet. It's a reminder that there are many worlds out there beyond our own and that the sky isn't the limit at all. We don't know what kinds of fantastic variations on a theme nature is capable of making until we get there to look.
(1)Why did Pluto become famous in 2006 according to the passage?
A. Because it lost its major planet status.
B. Because it disappeared in the sky.
C. Because it was discovered by an American.
D. Because it was proved to be the coldest planet in the universe.
(2)What can be a suitable title for the text?
A. An American Scientist: Clyde Tombaugh
B. Pluto was First Discovered by a Boy
C. Pluto's Strange Romance
D. The Days I Spent with My Brother in Pennsylvania
(3)What can we learn from the fourth paragraph?
A. Clyde Tombaugh discovered the darkness in the Great Depression.
B. Pluto was the only planet that was discovered by Clyde Tombaugh.
C. Clyde Tombaugh's job was to build telescopes for Lowell Observatory.
D. Clyde Tombaugh's telescopes used for searching stars were very simple.
(4)What does the underlined sentence in the last paragraph most probably mean?
A. Pluto is no less than a planet in the solar system.
B. Pluto is much more than a planet in the solar system.
C. Pluto is more important than any other planet in the sky.
D. Pluto is not a planet in the solar system, but it is more than a planet.
【答案】 (1)A
(2)C
(3)D
(4)D
【解析】【分析】文章讲述了小时候作者对冥王星的认识,以及冥王星被发现和被从太阳系去除的经过,更表现了冥王星的神秘和魅力,这使作者认识到宇宙是无穷的,也是不断变化的,需要我们不停去探索。
( 1 )推理判断题。根据第三段Pluto, which famously was downgraded from a “major planet” to a “dwarf planet”(矮星)in 2006, captured our imagination because it was a mystery that could complete our picture of what it was like at the most remote corners of our solar system可知,在2006年冥王星被从太阳系大行星中被去除,失去了其大行星地位,故选A。
( 2 )主旨大意题。文章主要讲述的是冥王星的被发现和被从太阳系去除的经过,更表现了它的神秘和魅力。C项“冥王星的奇怪浪漫史”概括全文,故选C。
( 3 )推理判断题。根据第四段Clyde Tombaugh was a Kansas farm boy who built telescopes out of spare auto parts, old farm equipment and self-ground lenses.和On February 18,1930,Tombaugh found it. Pluto was the first planet discovered by an American, and represented a moment of light in the midst of the Great Depression's dark encroachment (入侵).可知,是Clyde Tombaugh用他简陋的仪器发现了冥王星,成了第一个发现行星的美国人,并且给黑暗的大萧条时期带来了一线光明。故选D。
( 4 )猜测句意题。此句指冥王星的发现并不仅仅是一颗行星,它还让我们知道了宇宙无限大,天空根本不是极限,它们是不断变化的需要我们去探索。故选D。
【点评】考查科普类短文阅读。
10.阅读理解
A study showed that the experiences children have in their first few years are important. These experiences affect the development of the brain. When children receive more attention, they often have higher IQs. Babies receive information when they see, hear and feel things, which makes connections between different parts of the brain. There are a hundred trillion(万亿)connections in the brain of a three-year-old child.
Researcher Judit Gervain tested how good newborns are at distinguishing different sound patterns. Her researchers produced images of the brains of babies as they heard different sound patterns. For example, one order was mu-ba-ba. This is the pattern"A-B-B". Another order was mu-ba-ge. This is the pattern “A-B-C”. The images showed that the part of the brain responsible for speech was more active during the" A-B-B" pattern. This shows that babies can tell the difference between different patterns. They also were sensitive to where it occurred in the order.
Gervain is excited by these findings because the order of sounds is the building block of words and grammar." Position is key to language," she says. "If something is at the beginning or at the end, it makes a big difference: John caught the bear.' is very different from 'The bear caught John.'”
Researchers led by scientist Patricia Kuhl have found that language delivered by televisions, audio books, the Internet, or smartphones-no matter how educational-doesn't appear to be enough for children's brain development. They carried out a study of nine-month-old American babies. They expected the first group who'd watched videos in Chinese to show the same kind of learning as the second group who were brought face-to-face with the same sounds. Instead they found a huge difference. The babies in the second group were able to distinguish between similar Chinese sounds as well as native listeners. But the other babies-regardless of whether they had watched the video or listened to the audio-learned nothing.
(1)What makes connections in a baby's brain?
A. Having a higher IQ. B. Experiencing new information.
C. The baby' early age. D. The connection with other babies.
(2)What did Judit Gervain and her team find in the experiment?
A. Babies identify different sound patterns.
B. Word order is relevant to meaning.
C. Babies can well understand different words.
D. A certain brain region processes language.
(3)What does the underlined sentence mean in Paragraph 3?
A. Grammar is important in learning languages.
B. Different orders have different meanings.
C. Different languages have different grammar.
D. Words have different sounds.
(4)What is the main conclusion from the study led by Patricia Kuhl?
A. Babies shouldn't watch a lot of television.
B. Listening to different languages develops babies' brain.
C. Foreign languages help babies' brain develop.
D. Social communication improves babies' brain development.
【答案】 (1)B
(2)A
(3)B
(4)D
【解析】【分析】本文属于科普文章,介绍小孩最初几年的经历对大脑发育很重要,而媒介输入对孩子大脑发育效果不明显,最有效的是面对面语言输入。
(1)细节理解题。根据第一段Babies receive information when they see, hear and feel things, which makes connections between different parts of the brain.可知,婴儿接收到不同信息,可以让大脑不同部分形成连接,故选B。
(2)推理判断题。根据第二段The images showed that the part of the brain responsible for speech was more active during the" A-B-B" pattern. This shows that babies can tell the difference between different patterns.可知,实验表明婴儿可以区别不同的声音模式,故选A。
(3)句意猜测题。根据第三段"If something is at the beginning or at the end, it makes a big difference: 'John caught the bear.' is very different from 'The bear caught John.'”可知,有些东西放在句首和句尾,会有很大的不同,比如John抓住了熊,和熊抓住了John,意思是不一样的,可知本句意思为位置对于语言来说很重要的,顺序不同,意思不同,故选B。
(4)推理判断题。根据最后一段Researchers led by scientist Patricia Kuhl have found that language delivered by televisions, audio books, the Internet, or smartphones-no matter how educational-doesn't appear to be enough for children's brain development.可知,通过电视、网络等媒介的语言教学,对于婴儿大脑发展是不够的,并且后面的实验表明,面对面的语言输入才有效,故选D。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和句意猜测三个题型的考查,是一篇说明类阅读,要求考生先从问题中抓住关键性词语(题眼),然后以此为线索,运用略读及查读的技巧快速在文章中寻找与此问题相关的:段落、语句,仔细品味,同时根据上下文进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
