最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

阅读微技能导练---细节理解题

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-24 12:16:42
文档

阅读微技能导练---细节理解题

高考英语阅读理解微技能导练高考考试说明中关于阅读理解的要求:要求考生读懂简易的英语文学作品、科普文章、公告、说明、广告以及书、报、杂志中关于一般性话题的简短文章并回答相关问题。考生应能:1.理解语篇主旨要义;2.理解文中具体信息;3.根据上下文提供的线索推测生词的词义;4.根据文中的事实和线索作出简单的判断和推理;5.理解文章的基本结构和文脉逻辑关系;6.理解作者的观点、意图和态度;因此有关阅读理解题目主要有以下四种:1.细节理解题2.主旨大意题3.词义猜测题4.推理判断题一、细节理解题的解题
推荐度:
导读高考英语阅读理解微技能导练高考考试说明中关于阅读理解的要求:要求考生读懂简易的英语文学作品、科普文章、公告、说明、广告以及书、报、杂志中关于一般性话题的简短文章并回答相关问题。考生应能:1.理解语篇主旨要义;2.理解文中具体信息;3.根据上下文提供的线索推测生词的词义;4.根据文中的事实和线索作出简单的判断和推理;5.理解文章的基本结构和文脉逻辑关系;6.理解作者的观点、意图和态度;因此有关阅读理解题目主要有以下四种:1.细节理解题2.主旨大意题3.词义猜测题4.推理判断题一、细节理解题的解题
高考英语阅读理解微技能导练

高考考试说明中关于阅读理解的要求:

要求考生读懂简易的英语文学作品、科普文章、公告、说明、广告以及书、报、杂志中关于一般性话题的简短文章并回答相关问题。考生应能:

 1.理解语篇主旨要义;

 2.理解文中具体信息;

  3.根据上下文提供的线索推测生词的词义;

 4.根据文中的事实和线索作出简单的判断和推理;

 5.理解文章的基本结构和文脉逻辑关系;

 6.理解作者的观点、意图和态度;

因此有关阅读理解题目主要有以下四种: 1. 细节理解题 2.主旨大意题 3. 词义猜测题 4. 推理判断题

一、细节理解题的解题技巧

技巧一  顺藤摸瓜法

既然是事实细节题,与其答案相关的信息必然在文中可以直接找到,有的是根据一个信息点即可选出答案,有的需要综合两个或多个信息点才可选出答案。解答这类题可用“顺藤摸瓜”法:

题干中的关键词为“藤”,文中的答案信息为“瓜”。“顺藤摸瓜”法,就是根据题干中的关键词(“藤”)到文中去找相同或相似的关键词句(“藤”),然后顺着这根“藤”找到答案信息(“瓜”)。一般来说“瓜”多在“藤”后面,若后面的信息不是“瓜”,我们就往“藤”前去摸。

  短文中的“瓜”与选项的“瓜” 一般不会完全相同,而是以同义或近义表达出现。

  这种方法特别适用于英语基础薄弱的同学,哪怕在阅读文章上存在障碍,但只要根据题干中所透露出的关键信息回到原文去找相同或相似的表达即可。

技巧二:运用复现策略巧解细节题

所谓“复现”,就是指某一个单词或短语意思,以其近义词、反义词、上下义词、同根词或原词的形式在文中重复出现的现象。懂得这种现象对解答完形填空非常有用,但用来解答阅读理解细节题也同样管用。

  细节理解题的复现指的是:正确答案选项语句中的单词或短语与阅读材料中的单词或短语构成一种重复出现的关系。它同样可以分为:同义、反义、上下义、同根词或原词。如:

I arrived in the classroom with paper cards designed in the shape of maple leaves. I had cut them myself out of orange construction paper. I saw nine students along a long table. I handed out the cards, and the students wrote down their names and fastened them to their breast pockets as I required.

  Q:Before he started his class, the author asked the students to ______.

 A. write down their suggestions on the paper cards   B. cut maple leaves out of the construction paper

 C. cut some cards out of the construction paper     D. write down their names on the paper cards

技巧三 信息定位的两种方法

  回到原文,能够在短文中画出解题依据是正确解题的关键,更是阅读理解不丢分的保证,那么如何能快速准确回到原文找到依据呢?

  1. 关键词定位法

  这里的关键词并不一定是中心词,而是在理解题干所问之后,在题干中能帮助你迅速回到原文的“特征词”。它在原文出现的频率很少(多为一次)。常见的关键词有人名、地名、序数词、最高级、时间、数字等。

  2. 自然段定位法

  即命题者往往按照信息点在文中出现的先后来依次命制各个小题,也就是说,各题的答案信息常常在短文中依次出现,排在后面的小题,文中对应的信息点也在后面。例如,第1题往往位于第一、二自然段,第2题会在第1题的答案信息之后且与第1题的位置最接近,第3题会在第2题的答案信息之后,往往在文中较为中间的地方,而第 4题则位于文中较后的位置。最后一题(偶尔可能是第1题)一般是主旨题(包括给文章加标题、归纳写作目的),这时,可能涉及全文内容。

实战演练:

A

Lisa was running late. Lisa,25,had a lot to do at work,plus visitors on the way: her parents were coming in for Thanksgiving from her hometown. But as she hurried down the subway stairs, she started to feel uncomfortably warn. By the time she got to the platform,Lisa felt weak and tired--maybe it hadn’t been a good idea to give blood the night before,she thought. She rested herself against a post close to the tracks.

Several yards away,Frank,43,and his girlfriend,Jennifer,found a spot close to where the front of the train would stop. They were deep in discussion about a house they were thinking of buying.

But when he heard the scream,followed by someone yelling,“Oh,my God,she fell in!” Frank didn’t hesitate. He jumped down to the tracks and ran some 40 feet toward the body lying on the rails. “No! Not you! ”his girlfriend screamed after him.

She was right to be alarmed. By the time Frank reached Lisa,he could feel the tracks shaking and see the light coming. The train was about 20 seconds from the station.

It was hard to lift her. She was just out. But he managed to raise her the four feet to the platform so that bystanders could hold her by the grins and drag her away from the edge. That was where Lisa briefly regained consciousness,felt herself being pulled along the ground,and saw someone else holding her purse.

Lisa thought she’d been robbed. A woman held her hand and a man gave his shirt to help stop the blood pouring from her head. And she tried to talk but she couldn’t,and that was when she realized how much pain she was in.

Police and fire officials soon arrived,and Frank told the story to an officer. Jennifer said her boyfriend was calm on their 40一minute train ride downtown—just as he had been seconds after the rescue,which made her think about her reaction at the time. “I saw the train coming and 1 was thinking he was going to die,”she explained.

41. What was the most probable cause for Lisa’s weakness?

A. She had run a long way.           B. She felt hot in the subway.

C. She had done a 1ot of work.        D. She had donated blood the night before.

42. Why did Jennifer try to stop her boyfriend?

A. Because they would miss their train.         B. Because he didn’t see the train coming.

C. Because she was sure Lisa was hard to lift.     D. Because she was afraid the train would kill him.

43. How did Frank save Lisa?

A. By lifting her to the platform.      B. By helping her rise to her feet.

C. By pulling her along the ground.     D. By dragging her away from the edge.

44. When did Lisa become conscious again?

A. When the train was leaving.            B. After she was back on the platform.

C. After the police and fire officials came.   D. When a man was cleaning the blood from her head.

B

When I was growing up in America, I was ashamed of my mother’s Chinese English. Because of her English, she was often treated unfairly. People in department stores, at banks, and at restaurants did not take her seriously, did not give her good service, pretended not to understand her, or even acted as if they did not hear her. 

My mother has realized the limitations of her English as well. When I was fifteen, she used to have me call people on phone to pretend I was she. I was forced to ask for information or even to yell at people who had been rude to her. One time I had to call her stockbroker (股票经纪人).I said in an adolescent voice that was not very convincing, “This is Mrs. Tan.”

And my mother was standing beside me, whispering loudly, “Why he don’t send me check already two week later.”

And then, in perfect English I said: “I’m getting rather concerned .You agreed to send the check two weeks ago, but it hasn’t arrived.”

Then she talked more loudly. “What he want? I come to New York tell him front of his boss.” And so I turned to the stockbroker again, “I can’t tolerate any more excuse. If I don’t receive the check immediately, I am going to have to speak to your manager when I am in New York next week.”

The next week we ended up in New York. While I was sitting there red-faced, my mother, the real Mrs. Tan, was shouting to his boss in her broken English.

When I was a teenager, my mother’s broken English embarrassed me. But now, I see it differently. To me, my mother’s English is perfectly clear, perfectly natural. It is my mother tongue. Her language, as I hear it, is vivid, direct, and full of observation and wisdom. It was the language that helped shape the way I saw things, expressed ideas, and made sense of the world.

1. Why was the author’s mother poorly served?

A. She was unable to speak good English.   B. She was often misunderstood.

C. She was not clearly heard.             D. She was not very polite. 

2. From Paragraph 2, we know that the author was ._____

A. good a pretending                      B. rude to the stockbroker

C. ready to help her mother                 D. unwilling to phone for her mother

3. After the author made the phone call, ___________.

A. they forgave the stockbroker                B. they failed to get the check

C. they went to New York immediately          D. they spoke to their boss at once

4. What does the author think of her mother’s English now?

A. It confuses her.                  B. It embarrasses her.

C. It helps her understand the world.   D. It helps her tolerate rude people.

涉及数字计算的细节题

  数据在英语阅读理解中常常出现,比如以时间顺序写作的记叙文中往往会出现比较多的年份等日期,这些年份日期对于我们理解事件发生的时间顺序非常有帮助。又如在阅读理解的说明文(包括社科文和科技文)中,特别是调查研究类的文章中,作者也往往运用大量的数据使文章更加可信可靠。命题者也常常会针对这些数据设题。一般来说,数据考查题都是细节理解题,只要找到原文出处,考生就可以经过简单的计算就可以找出正确的答案,但出题者往往会采取偷换概念,变更细节等手段设置迷惑项,考生若不仔细比较,很容易失分。如:

A篇

The Healthy Habits Survey(调查)shows that only about one third of American seniors have correct habits. Here are some findings and expert advice.

1. How many times did you brush your teeth yesterday?

•Finding:A full 33% of seniors brush their teeth only once a day.

•Step: Remove the 300 types of bacteria in your mouth each morning with a battery-operated toothbrush. Brush gently for 2 minutes, at least twice a day.

2. How many times did you wash your hands or bathe yesterday?

•Finding:Seniors, on average, bathe fewer than 3 days a week. And nearly 30% wash their hands only 4 times a day—half of the number doctors recommend.

•Step:We touch our faces around 3,000 times a day—often inviting germs(病菌)to enter our mouth, nose, and eyes. Use toilet paper to avoid touching the door handle. And, most important, wash your hands often with hot running water and soap for 20 seconds.

3. How often do you think about fighting germs?

•Finding:Seniors are not fighting germs as well as they should.

•Step:Be aware of germs. Do you know it is not your toilet but your kitchen sponge(海绵)that can carry more germs than anything else? To kill these germs, keep your sponge in the microwave for 10 seconds.

1. What is found out about American seniors?

   A. Most of them have good habits.

   B. Nearly 30% of then bathe three days a week.

   C. All of them are fighting germs better than expected.

   D. About one third of them brush their teeth only once a day

2. Doctors suggest that people should wash their hands______.

A. twice a day             B. three times a day    

 C. four times a day        D. eight times a day

B

It was one of those terribly hot days in Baltimore. Needless to say, it was too hot to do anything outside. But it was also scorching in our apartment. This was 1962, and I would not live in a place with an air conditioner for another ten years. So my brother and I decided to leave the apartment to find someplace indoors. He suggested we could see a movie. It was a brilliant plan.

    Movie theaters were one of the few places you could sit all day and—most important —sit in air conditioning. In those days, you could buy one ticket and sit through two movies. Then, the theater would show the same two movies again. If you wanted to, you could sit through them twice. Most people did not do that, but the manager at our theater. Mr. Bellow did not mind if you did.

    That particular day, my brother and I sat through both movies twice, trying to escape the heat. We bought three bags of popcorn and three sodas each. Then, we sat and watched The Music Man followed by The Man Who Shot Liberty Valance. We’d already seen the second movie once before. It had been at the theater since January, because Mr. Bellow loved anything with John Wayne in it.

We left the theater around 8, just before the evening shows began. But we returned the next day and saw the same two movies again, twice more. And we did it the next day too. Finally, on the fourth day, the heat wave broke.

1. In which year did the author first live in a place with an air conditioner?

A. 1952       B. 1962      C. 1972     D. 1982

C

When I was 12, all I wanted was a signet (图章) ring. They were the "in" thing and it seemed every girl except me had one. On my 13th birthday, my Mum gave me a signet ring with my initials (姓名首字母) carved into it. I was in heaven.

   What made it even more special was that it was about the only thing that wasn't being "replaced". We'd been burnt out in fires that swept through our area earlier that year and had lost everything—so most of the “new" stuff (东西) we got was really just to replace what we'd lost. But not my ring. My ring was new.

   Then, only one month later, I lost it. I took it off before bed and it was missing in the morning. I was sad and searched everywhere for it. But it seemed to have disappeared. Eventually, I gave up and stopped looking for it. And two years later, we sold the house and moved away.

    Years passed, and a couple of moves later, I was visiting my parents' when Mum told me that she had something for me. It wasn't my birthday, nor was it Easter or Christmas or any other gift-giving occasion. Mum noticed my questioning look. “You’ll recognize this one," she said, smiling.

    Then she handed me a small ring box. I took it from her and opened it to find my beautiful signet ring inside. The family who had bought our house 13 years earlier had recently decided to do some redecorations, which included replacing the carpets. When they pulled the carpet up in my old bedroom, they found the ring. As it had my initials carved into it, they realized who owned the ring. They'd had it professionally cleaned up by a jeweler before sending it to my mother. And it still fits me.

2. When she got the ring back, the writer was about _____.

A. 13 years old  B. 15 years old  C. 26 years old  D. 28 years old

如何做是非判断题

   是非判断题是细节理解题的一种,是要求考生选出与文章内容相符(三误一正)或不相符(三正一误)的一项。题干中常有TRUE, NOT true 或EXCEPT等,考生务必要留意是否有NOT 或EXCEPT,否则就容易出错。常见的提问方式有:

1. Which of the follwing statements is (not) true?

2. The author mentions all of the items listed bellow except_____

信息点可能在某句、某段,较容易;但信息点也可能分散在几段,甚至是全文,相对就较难了。当分散在几段或全文时,按理要花较多时间在各段落找到相关句,若要到全文中一一查证四个选项,效率太低。因此,我们可以首先对所有选项做逐一分析,根据常理或自己所有的知识结构,看看哪一选项最有可能是答案。如问哪一个是true, 就把四个选项中最有可能是正确的一项挑出来,首先去查证。如问哪一个是not true, 就把四个中最有可能是错误的选项挑出来首先去查证,用这一方法,最多查证两项,答案就出来了。

   另外还有一招,假如我们发现四个选项中,有两个选项的意思矛盾或相反,那么其中之一很有可能是正确答案,那么立马排除另外两个选项,只需从两个选项中选一个去查证,这样不但节省了时间,还大大提高了正确率。

小练(1):One day, she was reading at her desk, From a glimpse of the illustrations I thought I knew what the book was. I said to myself, "It can't be," and went to take a closer look. Sure enough, she was reading Moby Dick , in edition with woodcuts. I said, "Don't you find parts of it rather heavy going?" She answered, “Oh, sure, but I just skip over those parts and go on to the next good part. "

This is exactly what reading should be and in school so seldom is, an exciting, joyous adventure. Find something, dive into it, take the good parts, skip the bad parts, get what you can out of it, go on to something else.

4.Which of the following statements about the girl is TRUE according to the passage?

A.She skipped over those easy parts while reading.

B.She had a hard time finishing the required reading tasks.

C.She learned to appreciate some parts of the difficult books.

D.She turned out to be a top student after coming to this school.

小练(2):Lucinda Bassett is the founder and CEO of one of the most successful self-help companies in the country, the Midwest Center for Stress and Anxiety, Inc. Author of the national bestseller From Panic to Power, Lucinda Bassett produces and hosts the award-winning infomercial, Attacking Anxiety. She has shared her techniques with such clients as McDonalds, Chrysler, and AT&T. She has appeared on numerous talk shows, including Operah and The View, and been featured in Family Circle, Reader’s Digest, and many more.

2. Lucinda Bassett works as all the following except _______.    

A. hostess      B. teacher      C. writer      D. businesswoman 

It was Mother’s Day morning last year and I was doing my shopping at our local supermarket with my five-year-old son, Tenyson. As we were leaving, we found that only minutes earlier an elderly woman had fallen over at the entrance and had hit her head on the concrete. Her husband was with her, but there was blood everywhere and the woman was embarrassed and clearly in shock.Walking towards the scene, Tenyson became very upset about what had happened to the couple. He said to me, “Mum, it’s not much fun falling over in front of everyone.”

At the front of the supermarket a charity(慈善) group had set up a stand selling cooked sausages and flowers to raise funds. Tenyson suggested that we should buy the lady a flower. “It will make her feel better,” he said. I was amazed that he’d come up with such a sweet idea. So we went over to the flower seller and asked her if we could buy a flower for the lady to cheer her up. “Just take it,” she replied. “I can’t take your money for such a wonderful gesture.”

By now paramedics(救援人员)had arrived, and were attending the injured woman. As we walked up to her, my son became intimidated by all the blood and medical equipment. He said he was just too scared to go up to her.

Instead I gave the flower to the woman’s husband and told him, “ My son was very upset for your wife and wanted to give her this flower to make her feel better.”

At that, the old man started crying and said, “Thank you so much, you have a wonderful son. Happy Mother’s Day to you.”

The man then bent down and gave his wife the flower, telling her who it was from. Though badly hurt and shaken, the old lady looked up at Tenyson with love in her eyes and gave him a little smile.

2. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. The elderly woman was knocked down by Tenyson.

B. Tenyson’s idea of buying a flower gained his father’s support.

C. Tenyson’s care for the elderly woman puzzled the flower seller.

D. The elderly woman was moved to tears by Tenyson’s gesture.

首位定位法巧解排序题

   排序题通常出现在说明文、记叙文或人物传记类的文章或段落理解题中。要求根据某人所经历事情的先后排序,或按某事物的发展变化过程排序,或按操作程序或制作过程先后排序等。

  这类题属于细节理解题,只需要浅层理解,难度较小,一般从阅读材料中可以直接找到答案,但是这种题容易错,比较耗时间。题中含有原文单词、词组、句型的转述,再以a,b,c,d,e,f,等给事件表上序号。解答这类题的具体过程如下:

  第一步,在a~f中画出关键词或特征词。         

第二步,寻读,在文中找到a~f的对应信息,并在文中标上a~f。这样可使顺序一目了然,也减少阅读量。 注意年代数词和表示时间先后关系的词,如then, after, shortly after, afterwards, after that, before that, in the same year, later, and, next , at last, finally, so等。          

第三步,弄清“首事件”和“尾事件”,利用“排除法”,迅速缩小范围,快速选出正确答案。也就是所谓的“首尾定位法”。如:

A

It is difficult for doctors to help a person with a damaged brain. Without enough blood, the brain 

lives for only three to five minutes. More often the doctors can't fix the damage. Sometimes they are

afraid to try something to help because it is dangerous to work on the brain. The doctors might make 

the person worse if he operates on the brain.

     Dr. Robert White, a famous professor and doctor, thinks he knows a way to help. He thinks doctors

should make the brain very cold. If it is very cold, the brain can live without blood for 30 minutes. This

gives the doctor a longer time to do something for the brain.

     Dr. White tried his idea on 13 monkeys. First he taught them to do different jobs, and then he

operated on them. He made the monkeys' blood go through a machine. The machine cooled the blood. 

Then the machine sent the blood back to the monkeys' brains. When the brain's temperature was 10°

C, Dr. White stopped the blood to the brain. After 30 minutes he turned the blood back on. He warmed 

the blood again. After their operations the monkeys were like they had been before. They were healthy

and busy. Each one could still do the jobs the doctor had taught them.

4. What is the right order of the steps in the operation?

a. send the cooled blood back to the brain

b. stop the blood to the brain

c. have the blood cooled down

d. operate on the brain

A. a, b, c, d           B. c, a, b, d        C. c, b, d, a        D. b, c, d, a

B

Mark Twain was born in 1835 and he was not a healthy baby. In fact, he was not expected to live through the first winter. But with his mother's care, he managed to survive. As a boy, he caused much trouble for his parents. He used to play jokes on all his friends and neighbors. He didn't like to go to school, and he often ran away from home. He always went in the direction of the nearby Mississippi(密西西比河). He was nearly drowned nine times.

  After his father's death, Mark Twain began to work for a printer, who only provided him with food and clothing. Then, he worked as a printer, a river-boat pilot and later joined the army. But shortly after that he became a miner. During this period, he started to write short stories. Afterwards he became a full time writer.

  In 1870, Mark Twain got married. In the years that followed he wrote many books including Tom Sawyer in 1876, and Huckleberry Finn in 1884, which made him famous, and brought him great fortune.

  Unfortunately, Mark Twain got into debts in bad investments(投资) and he had to write large numbers of stories to pay these debts. In 1904, his wife died, and then three of his children passed away.

At the age of 70, his hair was completely white. He bought many white suits and neckties. 

He wore nothing but white from head to foot until his death on April 21, 1910.

2.Which of the following shows the right order about Mark Twain?

a. He became a miner.

b. He worked as a printer.

c. He got into debts.

d. His father died.

e. He became a full-time writer.

f. He joined the army.

A. a-d-b-c-e-f        B. d-b-f-a-e-c     C. d-a-f-e-b-c        D. c-b-d-f-e-a

文档

阅读微技能导练---细节理解题

高考英语阅读理解微技能导练高考考试说明中关于阅读理解的要求:要求考生读懂简易的英语文学作品、科普文章、公告、说明、广告以及书、报、杂志中关于一般性话题的简短文章并回答相关问题。考生应能:1.理解语篇主旨要义;2.理解文中具体信息;3.根据上下文提供的线索推测生词的词义;4.根据文中的事实和线索作出简单的判断和推理;5.理解文章的基本结构和文脉逻辑关系;6.理解作者的观点、意图和态度;因此有关阅读理解题目主要有以下四种:1.细节理解题2.主旨大意题3.词义猜测题4.推理判断题一、细节理解题的解题
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top