最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

2021年1月浙江省普通高校招生选考英语试题

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-24 10:16:25
文档

2021年1月浙江省普通高校招生选考英语试题

2021年1月浙江省普通高校招生选考英语试卷第一部分听力(共两节,满分7.5分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:Howmuchistheshirt?A.£19.15.B.£9.18.C.£9.15
推荐度:
导读2021年1月浙江省普通高校招生选考英语试卷第一部分听力(共两节,满分7.5分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:Howmuchistheshirt?A.£19.15.B.£9.18.C.£9.15
2021年1月浙江省普通高校招生选考英语试卷

第一部分听力(共两节,满分7.5分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. £19. 15. B. £9. 18. C. £9. 15.答案是C。

1.(1.5分)What did the woman do yesterday?

A. She played football.

B. She watched a game.

C. She worked in the lab.

2.(1.5分)What will the weather be like tomorrow evening?

A. Cloudy.

B. Rainy.

C. Windy.

3.(1.5分)What will Jack do this weekend?

A. Go on a school trip.

B. Have a family picnic.

C. Prepare for an exam.

4.(1.5分)Why does the man make the call?

A. To arrange a meeting.

B. To cancel a visit.

C. To ask for assistance.

5.(1.5分)How does the man feel now?

A. Refreshed.

B. Anxious.

C. Sleepy.

第二节(共5小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。

6.(3分)(1)What is the probable relationship between the speakers?

A. Husband and wife.

B. Hostess and guest.

C. Chef and customer.

(2)What is the man most likely to have for dinner?

A. French fries.

B. Ham sandwiches.

C. Fish and vegetables.

7.(4.5分)(1)Where will George go after the business trip?

A. Milan.

B. Rome.

C. Florence.

(2)What is banned in Florence?

A. Eating in the street.

B. Dressing up as soldiers.

C. Singing on public transport.

(3)What does George think of the new rules?

A. They're effective.

B. They're timely.

C. They're reasonable.

8.(4.5分)(1)Why does Ms. McDaniel talk to Frank?

A. He missed a speech.

B. He failed to pass a test.

C. He wanted to drop a class.

(2)How would Ms. McDaniel's students react if a speaker made a mistake?

A. Laugh at the speaker.

B. Sympathize with the speaker.

C. Persuade the speaker to try again.

(3)How does Ms. McDaniel sound?

A. Optimistic.

B. Humorous.

C. Encouraging.

9.(4.5分)(1)What makes the man surprised?

A. The number of job applicants.

B. The experience of employees.

C. The candidates' language skills.

(2)How many candidates are the speakers going to meet?

A. 2.

B. 12.

C. 20.

(3)What do the speakers talk about at the end of the conversation?

A. Job description.

B. Interview procedure.

C. Candidates' background.

10.(6分)(1)What did Gallo receive yesterday?

A. A call from her sister.

B. A bottle from her aunt.

C. A letter from a stranger.

(2)Where did the fisherman find the bottle?

A. On Monhegan Island.

B. At Cumberland.

C. In Spain.

(3)How old was Gallo when she threw out the bottle?

A. Fight.

B. Eleven.

C. Fourteen.

(4)Where is the bottle now?

A. In the ocean.

B. At Gallo's home.

C. With the fisherman.

第二部分阅读理解(共两节,满分25.0分)第一节(共3小题;每小题2. 5分,满分25.0分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和ID四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。

11.(7.5分)More than 25 years ago, Saroo Brierley lived in rural(农村)India. One day, the 4﹣year﹣old decided his brother might be on the train he saw in front of him﹣so he got on.

    That train took him a thousand miles across the country to a totally strange city. He lived on the streets,and then in an orphanage(孤儿院). There

    As he writes in his new book, A Long Way Home, Brierley couldn't help but wonder about his hometown back in India. He remembered landmarks, finding a small neighborhood in a vast country proved to be impossible.

    Then he found a digital mapping program. He spent years searching for his hometown in the program's satellite pictures. In 2011, he came across something familiar. He studied it and realized he was looking at a town's central business district from a bird's﹣eye view. He thought,"On the right﹣hand side you should see the three﹣platform train station"﹣and there it was. "And on the left﹣hand side you should see a big fountain"﹣and there it was. Everything just started to match.

    When he stood in front of the house where he grew up as a child,he saw a lady standing in the entrance. "There's something about me," he thought﹣and it took him a few seconds but he finally remembered what she used to look like.

    In an interview Brierley says,"My mother looked so much shorter than I remembered. But she came forth and walked forward, and I walked forward, you know, it was like a nuclear fusion(核聚变), because I never thought seeing my mother would ever come true. And here I am, standing in front of her. "

(1)Why was Brierley separated from his family about 25 years ago?   

A. He got on a train by mistake.

B. He got lost while playing in the street.

C. He was taken away by a foreigner.

D. He was adopted by an Australian family.

(2)How did Brierley find his hometown?   

A. By analyzing old pictures.

B. By travelling all around India.

C. By studying digital maps.

D. By spreading his story via his book.

(3)What does Brierley mainly talk about in the interview?   

A. His love for his mother.

B. His reunion with his mother.

C. His long way back home.

D. His memory of his hometown.

12.(7.5分)At the start of the 20th century, an American engineer named John Elfreth Watkins made predictions about life today. His predictions about slowing population growth, mobile phones and increasing height were close to the mark. But he was wrong in one prediction: that everybody would walk 10 miles a day.

    Today, in Australia, most children on average fall 2,40 percent of children walked to school,while in 2010

    The decline is not because we have all become lazy. Families are pressed for time,many with both parents working to pay for their house, often working hours not of their choosing

    The other side of the coin is equally a deprivation: for health and well﹣being, as well as lost opportunities(机会)for children to get to know their local surroundings. And for parents there are lost opportunities to walk and talk with their young scholar about their day.

    Most parents will have eagerly asked their child about their day, only to meet with a "good", quickly followed by "I'm hungry". This is also my experience as a mother. But somewhere over the daily walk more about my son's day comes out. I hear him making sense of friendship and its limits. This is the unexpected and rare parental opportunity to hear more.

    Many primary schools support walking school﹣bus routes(路线),with days of regular,parent﹣accompanied walks. Doing just one of these a few times a week is better than nothing. It can be tough to begin and takes a little planning﹣running shoes by the front door, umbrellas on rainy days and hats on hot ones﹣but it's certainly worth trying.

(1)Why does the author mention Watkins' predictions in the first paragraph?   

A. To make comparisons.

B. To introduce the topic.

C. To support her argument.

D. To provide examples.

(2)What has caused the decrease in Australian children's physical activity?   

A. Plain laziness.

B. Health problems.

C. Lack of time.

D. Security concerns.

(3)Why does the author find walking with her son worthwhile?   

A. She can get relaxed after work.

B. She can keep physically fit.

C. She can help with her son's study.

D. She can know her son better.

13.(10分)Researchers say they have translated the meaning of gestures that wild chimpanzees (黑猩猩) use to communicate. They say wild chimps communicate 19 specific messages to one another with a "vocabulary" of 66 gestures. The scientists discovered this by following and filming groups of chimps in Uganda, and examining more than 5

    Dr Catherine Hobaiter, who led the research, said that this was the only form of intentional communication to be recorded in the animal kingdom. Only humans and chimps, had a system of communication where they deliberately sent a message to another group member.

    "That's what's so amazing about chimp gestures," she said. "They're the only thing that looks like human language in that respect. "

    Although previous research has shown that apes and monkeys can understand complex information from another animal's call, the animals do not appear to use their voices intentionally to communicate messages. This was a significant difference between calls and gestures, Dr Hobaiter said.

    Chimps will check to see if they have the attention of the animal with which they wish to communicate. In one case, a mother presents her foot to her crying baby,signaling:"Climb on me. " The youngster immediately jumps on to its mothers back and they travel off together. "The big message from this study is that there is another species(物种),so that's not unique to humans," said Dr Hobaiter.

    Dr Susanne Shultz,an evolutionary biologist from the University of Manchester,said the study was praiseworthy in seeking to enrich our knowledge of the evolution of human language. But,the results were "a little disappointing".

    "The vagueness of the gesture meanings suggests either that the chimps have little to communicate,or we are still missing a lot of the information contained in their gestures and actions," she said. "Moreover,it seems the gulf remains. "

(1)What do chimps and humans have in common according to Dr Hobaiter?   

A. Memorizing specific words.

B. Understanding complex information.

C. Using voices to communicate.

D. Communicating messages on purpose.

(2)What did Dr Shultz think of the study?   

A. It was well designed but poorly conducted.

B. It was a good try but the findings were limited.

C. It was inspiring but the evidence was unreliable.

D. It was a failure but the methods deserved praise.

(3)What does the underlined word "gulf" in the last paragraph mean?   

A. Difference.

B. Conflict.

C. Balance.

D. Connection.

(4)Which of the following is the best title for the text?   

A. Chimpanzee behaviour study achieved a breakthrough

B. Chimpanzees developed specific communication skills

C. Chimpanzees: the smartest species in the animal kingdom

D. Chimpanzee language: communication gestures translated

第二节(共1小题;每小题10分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

14.(10分)You run into the grocery store to pick up one bottle of water. You get what you need, head to the front, and choose the line that looks fastest.

    You chose wrong. People who you swear got in other lines long after you are already checked out and off to the parking lot. (1)   

    It turns out, it's just math working against you; chances are

    Grocery stores try to have enough employees at checkout to get all their customers through with minimum delay. (2)   Any small interruption ﹣ a price check, a chatty customer﹣can have downstream effects, holding up an entire line.

    If there are three lines in the store,delays will happen randomly at different registers. Think about the probability:(3)   So it's not just in your mind: Another line probably is moving faster.

    Researchers have a good way to deal with this problem. Make all customers stand in one long,snaking line﹣ called a serpentine line ﹣ and serve each person at the front with the next available register.(4)   This is what they do at most banks and fast﹣food restaurants. With a serpentine line, a long delay at one register won't unfairly punish the people who lined up behind it. Instead, it will slow down everyone a little bit but speed up checkout overall.

    (5)   It takes many registers to keep one line moving quickly,and some stores can't afford the space or manpower. So wherever your next wait may be: Good luck.

A. Why does this always seem to happen to you?

B. So why don't most places encourage serpentine lines?

C. Some of the may have stood in a queue for almost an hour.

D. The chances of your line being the fastest are only one in three.

E. How high is the probability that you are in the fastest waiting line?

F. With three registers, this method is much faster than the traditional approach.

G. But sometimes, as on a Sunday afternoon, the system gets particularly busy.

第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共1小题;每小题1. 5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。

15.(30分)Last year I decided to do some volunteer work. I began to(1)   on the Internet and discovered Volunteer USA. Three months later I(2)   myself on a plane to Phoenix,Arizona. I was(3)   at the thought of living with loads of new people for three months. However,within fifteen minutes of(4)   , my worries had gone. Everyone was so(5)   and like﹣minded that it was very(6)   to feel at home.

    I was sent to the Coronado National Forest for my first 8﹣day(7)   . We had to(8)   everything we needed and walk three miles to where we worked. It may not seem like a(9)   way but in 35℃ heat and with a heavy pack, my legs were on fire.

    My job was to(10)   a stairway out of rock. This(11)   climbing up and down the side of a mountain inhabited (栖息) by mountain lions, although I should say they were only heard never(12)   .

    Three days later, a beautiful stairway came into being. The(13)   of knowing that my(14)   will be on that mountainside for years to come is massive.

    But on the last night we were(15)   in a thunderstorm. I woke up at midnight to find a swimming pool in my tent. The temperature was close to(16)   . I had to spend the rest of the night trembling in the only(17)   part of my tent.

    (18)   , I suffered a lot. But I know whatever I have to face in my life I was there and I(19)   . I think I am much(20)   for having taken part in the project.

(1)A. calculate

B. negotiateC. advertiseD. research
(2)A. imagined

B. introducedC. enjoyedD. found
(3)A. annoyed

B. surprisedC. scaredD. excited
(4)A. arriving

B. sleepingC. thinkingD. walking
(5)A. confident

B. friendlyC. energeticD. curious
(6)A. funny

B. goodC. luckyD. easy
(7)A. tour

B. projectC. campaignD. course
(8)A. drop

B. makeC. carryD. buy
(9)A. nice

B. safeC. longD. quick
(10)A. build

B. testC. cleanD. guard
(11)A. helped

B. endedC. allowedD. meant
(12)A. hunted

B. trainedC. seenD. fed
(13)A. satisfaction

B. ambitionC. expectationD. intention
(14)A. work

B. memoryC. recordD. story
(15)A. left

B. caughtC. attackedD. separated
(16)A. boiling

B. averageC. normalD. freezing
(17)A. tidy

B. dryC. newD. soft
(18)A. By the way

B. Regardless of thatC. Needless to sayD. In either ease
(19)A. survived

B. resistedC. escapedD. recovered
(20)A. smarter

B. strongerC. happierD. busier
第二节(共1小题;每小题1. 5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。

16.(15分)In a study of 33 years of trends in Body Mass Index(体重指数) across 200 countries,the scientists found that people worldwide are getting heavier (1)      that most of the rise is due to gains in BMI in rural areas.

    BMI is an internationally recognized measurement tool(2)       gives an indication of whether someone is a healthy weight. It is calculated by dividing a(3)       (person) weight in kg by their height in meters squared,and a BMI of between 19 and 25 (4)      (consider) healthy.

     The study found that between 1985 and 2017, average rural BMI increased(5)       2.1 in women and men. In cities, however, the gain(6)      (be)1.3 in women and 1.6 in men. The researchers described "striking changes" in the geography of BMI. In 1985,urban men and women in more than three quarters of the countries(7)      (study) had higher BMIs than men and women in rural areas. But 30 years later, the BMI difference between urban and rural people in many countries had narrowed (8)      (sharp).

    This may be due to some disadvantages for people(9)       (live) in the countryside,including(10)      (low) levels of income and education. higher costs of healthy foods,and fewer sports facilities.

第四部分 写作(共两节,满分15分)第一节 应用文写作(满分15分)

17.(15分)假定你是李华,下周有新西兰学生访问你校,你将作为学生代表致欢迎辞。请为此写一篇发言稿

1. 表示欢迎;

2. 介绍活动安排;

3. 表达祝愿。

注意:

1. 词数80左右;

2. 可适当增加细节,以使行文连贯。

第二节 读后续写(满分25分)

18.(25分)阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。

   Pumpkin (南瓜) carving at Halloween is a family tradition. We visit a local farm every October. In the pumpkin field, I compete with my three brothers and sister to seek out the biggest pumpkin. My dad has a rule that we have to carry our pumpkins back home, and as the eldest child I have an advantage﹣I carried an 85﹣pounder back last year.

    This year, it was hard to tell whether my prize or the one chosen by my 14﹣year﹣old brother, Jason, was the winner. Unfortunately we forgot to weigh them before taking out their insides, but I was determined to prove my point. All of us were hard at work at the kitchen table,with my mom filming the annual event. I'm unsure now why I thought forcing my head inside the pumpkin would settle the matter,but it seemed to make perfect sense at the time.

    With the pumpkin resting on the table,hole uppermost,I bent over and pressed my head against the opening. At first I got jammed just above my eyes and then,unwilling to quit,my nose briefly prevented entry. Finally I managed to put my whole head into it,like a cork(软木塞)forced into a bottle. I was able to straighten up with the huge pumpkin resting on my shoulders.

    My excitement was short﹣lived. The pumpkin was heavy. "I'm going to set it down,now," I saidsupport its weight,I bent back over the table to give it somewhere to rest. It was only when I tried to remove my head that I realized getting out was going to be less straightforward than getting in. When I pulled hard, my nose got in the way. I got into a panic as I pressed firmly against the table and moved my head around trying to find the right angle, but it was no use. "I can't get it out!" I shouted

注意:

1. 所续写短文的词数应为150左右;

2. 至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;

3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;

4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。

Paragraph 1

It was five or six minutes though it felt much longer.

Paragraph 2

The video was posted the Monday before Halloween.

 答案 

第一部分听力(共两节,满分7.5分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. £19. 15. B. £9. 18. C. £9. 15.答案是C。

1.解析:略

答案1. C

2.解析:略

答案2. B

3.解析:略

答案3. A

4.解析:略

答案4. B

5.解析:略

答案5. A

第二节(共5小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。

6.解析:略

答案6. A   7. C

7.解析:略

答案8. B   9. A   

8.解析:略

答案11. C   12. B   

9.解析:略

答案14. A   15. B   

10.解析:略

答案17. C   18. C     20. A

第二部分阅读理解(共两节,满分25.0分)第一节(共3小题;每小题2. 5分,满分25.0分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和ID四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。

11.解析:本文主要讲的是25年前萨罗•布里尔利因为误上了火车从而流浪街头,后来它借助于数字地图,花了数年时间找到了家乡,最终与母亲团聚的故事。

答案(1)A. 细节理解题。根据文章第一段中的When  woke  and  himself , the  decided  brother  be  the  he  in  of  he  on.(当他醒来发现自己一个人的时候,所以他上了车)可知大约25年前,由此可知答案选A.

(2)C. 细节理解题 he  a digital  program.  spent  searching  his  in  program's  pictures(然后他找到了一个数字地图程序,由此可知答案选C.

(3)B. 段落大意题。根据最后一段内容 In  interview  says mother  so  shorter  I remembered.  she  forth  walked , and I  forward,  my  and  and  chemical  my , you , it  like a  fusion(核聚变). I  didn't  what  say,  I never  seeing  mother  ever  true.  here I , standing  front  her. ,布里尔利说:"我妈妈看起来比我记忆中要矮得多,走了出来,我的感情,你知道。我只是不知道该说什么。我就在这里,结合选项可知答案选B.

12.解析:这是一篇健康环保类阅读。文章通过否定沃特金斯的预言,进而提出现在人们时间的紧缺和陪伴的重要性。

答案(1)B.推理判断题。根据文章第二段Today: in Australia: most children on average fall 2: 000 steps short of the physical activity they need to avoid being overweight. In the early 1970s, it was as low as15 percent.(今天:在澳大利亚:大多数孩子平均比避免超重所需的体力活动少了2000步,40%的孩子步行上学,这一比例降至15%)可知,并且写下了这篇文章,故选B.

(2)C.细节理解题。根据文章第三段Families are pressed for time: many with both parents working to pay for their house, living in car﹣dependent neighborhoods with limited public transport.(家庭时间紧迫:许多家庭的父母都在为房子买单而工作,他们住在公共交通有限的依赖汽车的社区)可知,故选C.

(3)D.细节理解题。通过文章倒数第二段But somewhere over the daily walk more about my son's day comes out. I hear him making sense of friendship and its limits. This is the unexpected and rare parental opportunity to hear more.(但是,更多关于我儿子日常的事情出现了。这是一个意想不到的难得的机会,作者觉得和儿子一起散步能让她更了解她的儿子

13.解析:这是一篇说明文。主要介绍科学家们通过跟踪和拍摄乌干达的黑猩猩群,翻译出了黑猩猩用来交流的手势含义。

答案(1)D. 细节理解题, she said sent a message to another group member.(她说,他们有意向其他成员发送信息)"可知,故选D。

(2)B. 推理判断题, an evolutionary biologist from the University of Manchester, she added were"a little disappointing"( 曼彻斯特大学的进化生物学家苏珊娜●舒尔茨博士说,它试图丰富我们对人类语言进化的知识,她补充说,这研究是一个好的尝试。故选B。

(3)A. 词义猜测题,它们是唯一看起来像人类语言的东西)"可知。结合最后一段"Moreover,这些含义似乎并不超越其他动物通过非语言交流所传达的信息)"可知,也就是"So,看来差异依然存在)",Difference区别,Balance平衡。故选A。

(4)D. 标题归纳题 communicate. ( 研究人员表示,文章主要讲科学家们对黑猩猩手势的研究及一些成果,这一题目涵盖文章的内容。

第二节(共1小题;每小题10分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

14.解析:本文是说明文。文章说明了杂货店排队方式以及研究人员提出的蛇形队伍的新方式,并分析了各自的利弊。

答案(1)A. 细节理解题。下文"It turns out; chances are,这只是你的数学问题,另一个队伍真的更快,下文与空格处是因果关系,故选A项。

(2)G. 推理判断题。上文"Grocery stores try to have enough employees at checkout to get all their customers through with minimum delay.(杂货店尽量让足够的员工在结账时让所有的顾客以最小的延误完成结账,下文"Any small interruption a price check, holding up an entire line.(任何一个小小的中断,一个喋喋不休的顾客,拖住整个生产线,故本空应该填出现特殊情况的原因。

(3)D. 推理判断题, delays will happen randomly at different registers. (如果杂货店中有三列队伍。)"联系下文"So it's not just in your mind: Another line probably is moving faster.(所以这不仅仅是在你的脑海里:另一条队伍可能移动得更快。你的队伍跑得最快的几率只有三分之一。

(4)F. 推理判断题, a long delay at one register won't unfairly punish the people who lined up behind it. Instead。有了一条蜿蜒的队伍。相反,但加快了整体结帐速度,联系上下文可知。故选F项。

(5)B. 细节理解题, and some stores can't afford the space or manpower.(要保持一条生产线的快速运转,而且有些商店负担不起空间和人力,由此可知;通过"It takes many registers to keep one line moving quickly.(保持一条生产线的快速运转)"可知这里描述的是不鼓励蛇形队伍的原因。

第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共1小题;每小题1. 5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。

15.解析:这是一篇夹叙夹议文。文章讲述了作者去年通过网上查询信息得到去科罗拉多国家森林当志愿者的机会,虽然期间作者经历了暴雨中帐篷漏水,为狮子上下山而搭建台阶的繁重工作等磨难,仍然感谢这个经历让自己变得更坚强。

答案(1)D.考查动词及语境理解;B. negotiate协商;D. research研究。根据前文的"Last year I decided to do some volunteer work."可知。故选D项。

(2)D.考查动词及语境理解;B. introduced介绍;D. found发现,我发现自己在飞往亚利桑那州凤凰城的飞机上,作者之前还在网上查阅。故选D项。

(3)C.考查形容词及语境理解;B. surprised惊讶的;D. excited兴奋的,我很害怕,我一开始很担忧。

(4)A.考查动词及语境理解;B. sleeping睡觉;D. walking行走,到达15分钟里我的担忧就消失了,作者就不担心了。

(5)B.考查形容词及语境理解;B. friendly友好的;D. curious好奇的。根据后文"and like﹣minded"可推断。故选B项。

(6)D.考查形容词及语境理解;B. good好的;D. easy容易的。根据 "that like﹣minded"和"feel at home"得知大家都很友好并且志趣相投。故选D项。

(7)B.考查名词及语境理解;B. project项目;D. course课程。根据下文"for having taken part in the project"可知,原词复现。

(8)C.考查动词及语境理解;B. make制作;D. buy购买。根据下文"with a heavy pack"可知。故选C项。

(9)C.考查形容词及语境理解;B. safe安全的;D. quick快的,但是在35度高温下,我的腿像是着了火,作者他们走的路程不远。

(10)A.考查动词及语境理解;B. test测试;D. guard保卫。根据下文"climbing up and down the side of a mountain."可知。故选A项。

(11)D.考查动词及语境理解;B. ended结束;D. meant意味。根据"climbing up and down"可知。故选D项。

(12)C.考查动词及语境理解;B. trained训练;D. fed喂养,从没被亲眼见过,作者以前没有见过。

(13)A.考查名词及语境理解;B. ambition雄心;D. intention意图,我的满足感是巨大的,我修的台阶成型了。故选A项。

(14)A.考查名词及语境理解,作品;C. record记录。句意:知道我的作品将会在未来的几年里出现在那片山坡上。根据上文的"My job was to""a beautiful stairway came into being"可知。故选A项。

(15)B.考查动词及语境理解;B. caught捉住;D. separated分离,我们被困在雷雨中,作者他们被困在雷雨中。

(16)D.考查形容词短语及语境理解;B. average平均的;D. freezing冰冻的。根据下文"trembling"得知温度很低。

(17)B.考查形容词及语境理解;B. dry干的;D. soft软的。根据上文的"thunderstorm"和后文的"part of my tent"可知,作者蜷缩在帐篷干的地方。

(18)C.考查介词短语及语境理解;B. Regardless of that尽管这样;D. In either case在这两种情况下。根据前文给狮子栖息地建造台阶和下雨天帐篷漏水可知。故选C项。

(19)A.考查动词及语境理解;B. resisted反抗,抓牢。句意:但是我知道不论人生中面对什么,我都活了下来,作者认为再多苦都可以坚持下来。故选A项。

(20)B.考查形容词比较级及语境理解;B. stronger更强壮的;D. busier更忙碌的。根据前文"But I know whatever I have to face in my life I was there.可知作者感觉经历让他更强壮。

第二节(共1小题;每小题1. 5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。

16.解析:这是一篇说明文。文章介绍了如今世界各地的人体重越来越超标,主要是由于农村地区的体重指数(BMI)增加了,并分析了其中的原因。

答案(1)and.考查连词。句意:在一项对200个国家33年体重指数趋势的研究中,世界各地的人们体重越来越重。分析句子结构可知,是并列关系

(2)that/which.考查定语从句关系代词。句意: BMI是﹣种国际公认的测量工具。分析句子结构可知,且在从句中做主语

(3)person's.考查名词所有格。句意:它的计算方法是用一个人的体重(公斤)除以身高(米)的平方。分析句子结构可知,用person的名词所有格person's.故填person's.

(4)is considered.考查动词被动语态。句意:它的计算方法是用一个人的体重(公斤)除以身高(米)的平方。分析句子结构可知,主语(a BMI)是单数,且主语和consider是表被动关系

(5)by.考查介词。句意:研究发现,农村女性和男性的平均BMI增加了2.1。根据正常的成人BMI数值(2.5﹣23.9)可知,故填by.

(6)was.考查主谓一致和时态。句意:然而,女性增加了2.3。分析句子结构可知,主语(gain)是单数,故填was.

(7)studied.考查过去分词。句意: 1985 年,超过四分之三的城市男性和女性的BMIs高于农村地区的男性和女性,句子的谓语是had,它的逻辑主语是countries,故填studied.

(8)sharply.考查副词。句意:但30年后。分析句子结构可知,要用sharp的副词形式sharply. 故填sharply.

(9)living.考查现在分词。句意:这可能是由于生活在农村的人有一些不利条件,较高的健康食品成本。分析句子结构可知,故live用非谓语形式,表主动关系,用现在分词形式

(10)lower.考查形容词比较级。句意:这可能是由于生活在农村的人有一﹣ 些不利条件,较高的健康食品成本。分析句子结构可知,且后面有higher和fewer,所以low也应该用比较级形式

第四部分 写作(共两节,满分15分)第一节 应用文写作(满分15分)

17.解析:高分句型一

First of all, please allow me to express a warm welcome to our distinguished guests on behalf of the school.

分析:句子里,固定短语on behalf of表示"代表"。

翻译:首先,请允许我代表学校向各位来宾表示热烈的欢迎。

高分句型二

As scheduled, during your stay at our school, we will first give you a tour of our school.

分析:句子里,固定短语As scheduled表示"按照计划"。

翻译:按照计划,在您入住我们学校期间,我们将首先让您参观我们的学校。

答案Honorable guests, dear teachers and fellow students,

First of all, please allow me to express a warm welcome to our distinguished guests on behalf of the school.【高分句型一】(表示欢迎)

As scheduled, during your stay at our school, you can visit the English corner to talk with our classmates and promote our friendship. Last but not least, traditional Chinese food.(介绍活动安排)

We wish you a pleasant time at our school.(表达祝愿)

第二节 读后续写(满分25分)

18.解析:高分句型一:That's when I realized the camera had been rolling the whole time!

译文:这时我才意识到相机一直在滚动!

分析:使用了when引导的表语从句。

高分句型二:Embarrassed and a little annoyed, I fled to my room, but Mom stopped me.

译文:我既尴尬又有点恼火,就逃回房间,但妈妈拦住了我。

分析:使用了过去分词做伴随状语。

答案It was five or six minutes though it felt much longer. The air inside the hollow vegetable was full of my anxious breath. I could hear my sister's laughter and ! Not my precious !" I protested. Eventually, , and pulled thepumpkingently off my head. Hair in knots, nose and chain covered in pumpkin flesh, I let out a sigh of relief. That's when I realized the camera had been rolling the whole time

The video was posted online the Monday before Halloween.I looked just like a pumpkin head in it. Embarrassed and a little annoyed, I fled to my room Momstopped me.(高分句型二) "You haven't read the comments yet." I scrolled down the screen and marveled at the stories the viewers shared about Halloween. One girl recalled celebrating it with her brothers and sisters, and thanked us for "bringing her home". The words brought warmth to my heart and tears to my eyes. I felt lucky to be a part of this mischievous yet loving family. (作者对此事的认识的转变)(171 words)

 

文档

2021年1月浙江省普通高校招生选考英语试题

2021年1月浙江省普通高校招生选考英语试卷第一部分听力(共两节,满分7.5分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:Howmuchistheshirt?A.£19.15.B.£9.18.C.£9.15
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top