最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

最新小学小升初英语阅读理解专项习题及答案【解析】

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-24 10:41:19
文档

最新小学小升初英语阅读理解专项习题及答案【解析】

最新小学小升初英语阅读理解专项习题及答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,选择正确答案   Manypeopleliketotravelbyplane,butIdon'tlikeitbecauseanairportisusuallyfarfromthecity.Youhavetogetthereearlyandwaitforhoursfortheplanetotakeoffanditisoftenlate.Youcan'topenthewindow.Youcan'tchoosethef
推荐度:
导读最新小学小升初英语阅读理解专项习题及答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,选择正确答案   Manypeopleliketotravelbyplane,butIdon'tlikeitbecauseanairportisusuallyfarfromthecity.Youhavetogetthereearlyandwaitforhoursfortheplanetotakeoffanditisoftenlate.Youcan'topenthewindow.Youcan'tchoosethef
最新小学小升初英语阅读理解专项习题及答案【解析】

一、阅读理解

1.阅读理解阅读短文,选择正确答案

    Many people like to travel by plane, but I don't like it because an airport is usually far from the city. You have to get there early and wait for hours for the plane to take off and it is often late. You can't open the window. You can't choose the food. Planes are fast, but it still takes hours to get out of the airport and into the city.I like traveling by train. I think trains are safe. The stations are usually in cities. When you can't catch a train, you can catch another one. You can walk around in the train. You can see many interesting things on your way. And the trains are fast too.I also like cars. You can start your trip when you want to, and you don't need to reach a train station or a bus stop. Also you can carry many things with you in a car. But sometimes there are too many cars on the road.    

(1)Why do many people like to travel by plane?            

A. Because it is fast.       B. Because you can walk around in the plane.       C. Because it is late.

(2)Which is not the good thing about the train?            

A. It is safe.

B. The stations are usually in cities.

C. You can't see interesting things on your way.

(3)If you want to take a lot of things with you, what do you take to go out?            

A.   A bus.                                    B.   A car.                                    C. A train.

(4)We don't have to wait if we travel __________            

A. by car                                    B. by plane                                    C. by train

【答案】(1)A

(2)B

(3)B

(4)A  

【解析】【分析】本文主要讲述了作者不喜欢坐飞机旅行,而喜欢坐火车和汽车,并说明了理由:坐飞机的不足之处,坐汽车和火车的优点。

(1)根据短文内容中Many people like to travel by plane,planes are fast,得知许多人喜欢乘坐飞机是因为飞机是非常快的。故选A。

(2)问题的内容是哪一种对于乘坐火车来说是不好的事情,根据对短文内容中The stations are usually in cities.得知火车站通常都在城市里,这是比较不好的一个方面。故选B。

(3) 问题的内容是如果你想要携带大量的东西,你会选择怎样出行?根据短文内容you can carry many things with you in a car你乘坐私家车可以携带大量的东西。故选B。

(4)根据短文内容You can start your trip when you want to, and you don't need to reach a train station or a bus stop.得知开私家车可以随时出发,不必等待。故选A。

【点评】考查同学的阅读能力,注意仔细阅读文章,带着问题从文中寻找答案。

2.阅读理解阅读短文并判断。

    The traffic rule in England is different from that in China. When you are in England, you must be very careful on the street because the traffic drives on the left. You must look at the right first and then the left. If the traffic lights are red, the traffic must stop. Then the people can cross the road on foot. If the traffic lights are green, the traffic can go. People mustn't cross on foot.

    When you go by bus in England, you have to be careful too. Always remember the traffic moves on the left. You mustn't go the wrong way. In many English cities, there are big buses with two floors. You can sit on the second floor. From there you can see the city very well. It's very interesting.    

(1)London and Beijing have the same traffic rule.    

(2)The traffic drives on the left in China    

(3)In England, you must look at the left first and then the right.    

(4)People mustn't go on the left in England.    

(5)The traffic light is green; people mustn't cross on foot in England.    

【答案】(1)0

(2)0

(3)0

(4)0

(5)1  

【解析】【分析】①根据所给的短文,The traffic rule in England is different from that in China.英国的交通规则与中国的交通规则不同.故答案为错误.

②根据常识, 在中国人们在右侧通行.故答案为错误.

③根据所给的短文,When you are in England, you must be very careful on the street because the traffic drives on the left. You must look at the right first and then the left.当你在英国的时候,你必须在街上非常小心,因为左边的交通是靠左行驶的.你必须先看右边,再看左边. 故答案为错误.

④根据所给的短文,When you are in England, you must be very careful on the street because the traffic drives on the left. You must look at the right first and then the left.当你在英国的时候,你必须在街上非常小心,因为左边的交通是靠左行驶的.你必须先看右边,再看左边. 故答案为错误.

⑤根据所给的短文,If the traffic lights are green, the traffic can go. People mustn't cross on foot.如果交通灯是绿色的,交通就可以通行.人们不可以步行.故答案为正确.

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文理解短文大概意思,然后判断句子是否正确.

3.阅读理解阅读理解,判断正误。

    On a sunny day, Small Bear went boating with Papa. They bought hats first. Papa got a small hat for his big head. Small Bear got a big hat for his small head. Papa's hat was too small.

    Small Bear's hat was too big! They exchanged(交换) hats. Just right! Then, they came to the boat.  It had two seats. Papa sat on the small seat. Small Bear sat on the big seat. Papa Bear was too heavy. Small Bear was too light. They exchanged seats. Just right! After boating, they had lunch nearby. Papa got a small bowl. Small Bear got a big bowl. The food in the small bowl was too little for Papa. And the food in the big bowl was too much for Small Bear. They exchanged bowls. What a good meal!    

(1)Small Bear and Papa went boating on a cloudy day.    

(2)Small Bear got a big hat for his small head at first.    

(3)The boat had two seats. One is big. The other one is small.    

(4)The food in the big bowl was too little for Papa.    

(5)They exchanged the hats, the boats and the bowls.    

【答案】(1)0

(2)1

(3)1

(4)0

(5)0  

【解析】【分析】①根据所给的短文,On a sunny day, Small Bear went boating with Papa.在一个晴朗的日子,小熊和爸爸去划船.故答案为错误.

②根据所给的短文,Small Bear got a big hat for his small head.小熊给他的小脑袋戴了一顶大帽子.故答案为正确.

③根据所给的短文,It had two seats. Papa sat on the small seat. Small Bear sat on the big seat.它有两个座位.爸爸坐在小座位上.小熊坐在大座位上.故答案为正确.

④根据所给的短文,The food in the small bowl was too little for Papa. 小碗里的食物对爸爸来说太少了.故答案为错误.

⑤根据所给的短文,They exchanged hats.They exchanged seats.They exchanged bowls.他们交换了帽子.他们交换了座位.他们交换了碗.故答案为错误.

【点评】本题考查了阅读理解,首先通读全文,然后根据问题在文中寻找答案,判断句子是否符合题意.

4.阅读理解阅读理解B

    Kate is an English girl. She lives in a tall building in the city of London. There are sixteen floors in the building, and she lives on the tenth floor. She uses a lift(电梯) to go up and down.

    Kate studies in a middle school near her house and she works hard. She goes to school early. Every day she leaves her home at half past six. She walks to the lift, and it takes her down to the first floor.

    There is a bus stop near the building. Usually she takes the No. 7 bus to her school. Classes begin at eight. She goes to play games at three forty. She gets home at a quarter past five. She begins to do her homework at eight and finishes it at half past nine.    

(1)Kate lives in a tall building ________ London.            

A. near                                        B. in                                        C. far from

(2)She goes up and down the building ________.            

A. on foot                                     B. by lift                                     C. by bus

(3)She leaves ________ at six thirty.            

A. her home                                B. the building                                C. the lift

(4)She goes to school ________.            

A. by bus                                    B. by bike                                    C. on foot

(5)It takes her ________ to do her homework.            

A. about an hour            B. about one hour and a quarter            C. one hour and a half

【答案】(1)B

(2)B

(3)A

(4)A

(5)C  

【解析】【分析】该短文主要介绍 Kate居住、学习及生活的一些事情。

(1)细节阅读,根据She lives in a tall building in the city of London. 得知她住在伦敦,故选B。

(2)细节阅读,根据She uses a lift(电梯) to go up and down.得知她坐电梯上下楼。故选B。

(3)细节阅读,根据Every day she leaves her home at half past six.得知她六点半离开家,故选A。

(4)细节阅读,根据Usually she takes the No. 7 bus to her school. 得知她坐公交车去上学,故选A。

(5)细节阅读,根据She begins to do her homework at eight and finishes it at half past nine.得知她做作业需要一个半小时的时间,故选C。

【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。

5.阅读理解阅读理解,判断正误。

    This is a photo of my family . I'm John . I'm ten . My sister is seven . We are in the same school .My grandparents are Americans . My father is 42 .He is a driver . My mother is 40 . She is a teacher . We are very happy .    

(1)John is seven .    

(2)John and his sister are in the same school .    

(3)My grandparents are Chinese .    

(4)My father a driver .    

(5)My mother is a teacher .    

【答案】(1)0

(2)1

(3)0

(4)1

(5)1  

【解析】【分析】大意:介绍主人公约翰一家人的情况。

(1)根据I'm John . I'm ten . 可知约翰今天十岁。与题干信息seven七岁不符。故选错误。

(2)根据I'm John . I'm ten . My sister is seven . We are in the same school 可知主人公和姐妹确实在同一所学校。符合题干信息。故选正确。

(3)根据My grandparents are Americans可知我的祖父母都是美国人可知,与题干信息Chinese中国人不符。故选错误。

(4)根据My father is 42 .He is a driver 可知我爸爸今天42岁。他是一名司机。与题干信息a driver一名司机符合。故选正确。

(5)根据 My mother is 40 . She is a teacher 可知主人公的妈妈今年是40岁,她是一名教师。与题意信息a teacher符合。故选正确。

【点评】考查阅读理解。首先通读全文,了解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行判断。

6.阅读理解阅读短文,选择正确的答案。

    Bai Ling was happy yesterday. Because it was her father's birthday. She boughtgifts for him. And they took pictures in the park. In the afternoon, they ate delicious food. Bai Ling has a pen pal. He is Pat. He lives in the US. Yesterday he came here. He sang and danced. Oh, he also bought gifts. We had a good time.    

(1)Yesterday it was             birthday.            

A. Bai Ling's mother's                      B. Bai Ling's                      C. Bai Ling's father's

(2)Bai Ling bought             for her father.            

A. gifts                                       B. books                                       C. cakes

(3)Bai Ling             with her father in the park.            

A. took pictures                          B. went fishing                          C. went boating

(4)            lives in the US.            

A. Bai Ling's father                                 B. Pat                                 C. Bai Ling

(5)In the afternoon, Bai Ling            .            

A. went shopping                       B. watched TV                       C. ate delicious food

【答案】(1)C

(2)A

(3)A

(4)B

(5)C  

【解析】【分析】大意:介绍主人公白灵昨天一天的活动。

(1)根据 Bai Ling was happy yesterday. Because it was her father's birthday.可知昨天是主人公白灵父亲的生日。故选C。

(2)根据She boughtgifts for him.可知白灵给他的爸爸买礼物可知,故选A。

(3)根据 Because it was her father's birthday. She boughtgifts for him. And they took pictures in the park.可知白灵和父亲在公园里拍照片。故选A。

(4)根据Bai Ling has a pen pal. He is Pat. He lives in the US. 可知白灵的笔友帕特住在美国。故选B。

(5)根据In the afternoon, they ate delicious food.可知下午主人公们吃美味的食物。故选C。

【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行合理的选择。

7.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误  

    Two goats live on the left side of a river. One day they want to eat the grass on the right side. There is a bridge over the river. But on the bridge there is a lion. What should they do? They think of a plan.

    The first goat meets the lion. The lion shouts, "I'm going to eat you!" The first goat says, "Don't eat me, please. The second goat is bigger and younger than me." So the lion lets the first goat go.

    Then the second goat comes. The lion shouts, "I'm going to eat you!" The second goat says, "Don't eat me, please. The third goat is bigger and younger than me." So the lion lets the second goat go. 

    The lion waits and waits, but there is not a third goat.

(1)There are three goats and a lion in the story.    

(2)The goats want to eat the grass on the right side.    

(3)The lion wants to eat the goats.    

(4)The third goat is younger and bigger than the first and second goats.    

(5)The goats are cleverer than the lion.    

【答案】 (1)0

(2)1

(3)1

(4)0

(5)1   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】这是一篇山羊和狮子的寓言故事。

 (1)句意:故事中住着3头山羊。根据短文叙述 Two goats live on the left side of a river.  (两头山羊住在河的左岸。)可知是两头山羊。题目叙述错误。故答案为:错误。

 (2)句意:山羊想吃右岸的草。根据短文叙述 One day they want to eat the grass on the right side.  (一天,它们想吃右岸的草。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。

 (3)句意:狮子想吃山羊。根据短文叙述 The lion shouts, "I'm going to eat you!" (狮子喊道“我要吃了你。”)可知题目叙述正确。故答案为:正确。

 (4)句意:第三只山羊比第一只和第二只都年轻和大。根据短文叙述 The lion waits and waits, but there is not a third goat. (狮子等啊等,但是没有第三只山羊。)可知没有第三只山羊。题目叙述错误。故答案为:错误。

 (5)句意:山羊比狮子聪明。根据短文叙述The lion waits and waits, but there is not a third goat. (狮子等啊等,但是没有第三只山羊。)可知山羊比狮子聪明。题目叙述正确。故答案为:正确。 

【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据短文的相关叙述来判断正误。

8.阅读理解阅读短文判断正误  

    This is our classroom. It's very big. It has very big windows and there are two green doors. On the front door you can see a photo of my class. There are forty-five students in our class. There are twenty-six boys. In the classroom there are two blackboards. One is for teachers and one is for students. The walls are white and bright. On the wall you can see some nice pictures, and there are two maps too—a map of China and a map of the world.

(1)Our classroom is big, but the windows are small.    

(2)There are 26 girls in our class.    

(3)There is no blackboard for students in the classroom.    

(4)There isn't a photo on the door.    

(5)There are two maps on the wall.    

【答案】 (1)0

(2)0

(3)0

(4)1

(5)1   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:短文讲述了我们的教室样子。

 (1)句意:我们的教室很大,但是窗户很小。根据 This is our classroom. It's very big. It has very big windows and there are two green doors. 可知我们的教室很大,窗户也很大,故答案为错误。

 (2)句意:我们班有26个女生。根据 There are forty-five students in our class. There are twenty-six boys. 可知我们班有19个女生,故答案为错误。

 (3)句意:教室内没有学生黑板。根据 In the classroom there are two blackboards. One is for teachers and one is for students. 可知教室里有两块黑板,一个给老师的,一个给学生的,故答案为错误。

 (4)句意:门上没有照片。根据 On the front door you can see a photo of my class. 可知在前门你可以看到我班的一张照片,故答案为正确。

 (5)句意:墙上有两张地图。根据 On the wall you can see some nice pictures, and there are two maps too—a map of China and a map of the world. 可知墙上有两张地图,故答案为正确。

 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

  

9.阅读理解阅读理解  

    Thanksgiving is a family holiday in autumn in Canada and the USA. In Canada, Thanksgiving is in October. In the USA, it is in November. On Thanksgiving, people have a big dinner with their family. They usually eat roast turkey and other delicious food. They also tell Thanksgiving stories and give thanks to their friends and families.

    In China, we also have a family holiday in autumn. It is Mid-Autumn Festival. People get together with their families to have a big dinner, too. They eat mooncakes, talk happily and enjoy looking at the beautiful round moon. Mooncakes are round like the full moon. Some people cannot go back home, but they can look at the moon and think about their families.

(1)When is Thanksgiving?    

(2)What people usually eat at Thanksgiving?    

(3)What does the mooncake look like?    

(4)What is the common point between Thanksgiving and Mid-Autumn Festival?    

【答案】 (1)In October or November.

(2)They usually eat roast turkey and other delicious food.

(3)Mooncakes are round like the full moon.

(4)People get together have a big dinner with their families.   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:短文讲述了感恩节和中秋节。

 (1)句意:感恩节是什么时候?根据 In Canada, Thanksgiving is in October. In the USA, it is in November. 可知加拿大或美国,感恩节是或十一月,故答案为 In October or November.

 (2)句意:感恩节人们通常吃什么?根据 They usually eat roast turkey and other delicious food. 可知通常他们吃烤火鸡和其他美味的食物,故答案为 They usually eat roast turkey and other delicious food.

 (3)句意:月饼是什么样的?根据 Mooncakes are round like the full moon. 可知月饼圆得像满月,故答案为 Mooncakes are round like the full moon.

 (4)句意:感恩节和中秋节的共同点是什么?根据 On Thanksgiving, people have a big dinner with their family. People get together with their families to have a big dinner, too. 可知人们聚在一起,与家人共进晚餐,故答案为 People get together have a big dinner with their families.

 【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行回答。

  

10.阅读理解判断下列句子是否与原文意思相符  

    We are very familiar with the story of Mulan. It tells us about a girl named Hua Mulan. She dressed up like a man to take her father's place in the army.

    Now Disney will make a live-action(真人版) Mulan movie. Disney picks Chinese actress Liu Yifei to play Mulan. Liu stands out from more than 1000 actresses around the world. She speaks English well and plays Chinese kung fu well. Liu Yifei is 30. She is a well-known actress in China. Her nickname is "Fairy Sister" because of her beautiful looks. She is so excited to have this chance. "I love Mulan because she is brave and smart. Many thanks to Disney for believing in me. I'll try my best to play this role!" she wrote on Sina Weibo.

(1)The story of Mulan is a well-known Chinese story.    

(2)Liu Yifei is a famous actress in Australia.    

(3)We call Liu Yifei "Fairy Sister" because she can do magic.    

(4)Liu Yifei is good at speaking English and she can play Chinese kung fu.    

(5)Disney picks Liu Yifei to play Mulan only because she looks beautiful.    

【答案】 (1)1

(2)0

(3)0

(4)1

(5)0   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】文章大意:介绍花木兰的故事。

 (1)句意:木兰的故事是一个著名的中国故事。根据We are very familiar with the story of Mulan.可知木兰故事我们都很熟悉。故答案为:正确。

 (2)句意:刘亦菲是澳大利亚著名的女演员。根据Disney picks Chinese actress Liu Yifei to play Mulan. 迪斯尼选择中国女演员刘亦菲扮演木兰。可知刘亦菲是中国的女演员。故答案为:错误。

 (3)句意:我们叫刘亦菲“仙女姐姐”,因为她会变魔术。根据Her nickname is "Fairy Sister" because of her beautiful looks.可知她的外号叫“仙女姐姐”是因为她漂亮。故答案为:错误。

 (4)句意:刘亦菲擅长说英语并且会打中国功夫。根据She speaks English well and plays Chinese kung fu well.可知刘亦菲英语说得好并且中国功夫打得好。故答案为:正确。

 (5)句意:迪斯尼选择刘亦菲扮演木兰是因为她长得漂亮。根据Liu stands out from more than 1000 actresses around the world.可知因为她在全球1000多名女演员中脱颖而出 ,故答案为:错误。

 【点评】考查阅读理解,浏览文章大意把握细节。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。

最新小学小升初英语阅读理解练习题及答案

一、阅读理解

1.阅读理解阅读理解

    Mrs. Wilson likes to ask his husband to go shoppingwith her on Sundays. Her husband pays for the things that she buys. Now they arein a shop.

    “Look, Andy. Is it a nice hair clip?” Mrs. Wilsonasks his husband.

    “All right. And how much is it?” he answersand gives money to the shop assistant.

    When Mrs. Wilson asks him about something goodor bad, he often says “All right. And how much is it?” to her.

    At about 8 o'clock p.m., Andy is tired and thirsty,and he wants to have a drink. Suddenly (突然地) hiswife looks up at moon and says, “Look, Andy. Is the moon so beautiful?”

    “All right. And how much is it?” his husbandanswers quickly. 

判断下列句子是否与短文内容相符

(1)Mrs. Wilson likes to go shopping on Sundays.     

(2)Andy is Mrs. Wilson's husband.     

(3)Mrs. Wilson pays for all the things she buys.     

(4)Andy is hungry and wants to buy some food.     

(5)Mrs. Wilson wants Andy to buy the moon.    

【答案】(1)1

(2)1

(3)0

(4)0

(5)0  

【解析】【分析】大意: 威尔逊太太经常和她的丈夫星期天去购物,她丈夫为她买的东西付钱,经常说"好吧。多少钱?”回到家,她的丈夫又累又渴,他想喝点东西,他的妻子抬头看着月亮说:“月亮真漂亮吗?”"好吧。“多少钱?”她丈夫回答得很快。

(1)句意: 威尔逊太太喜欢在星期天去购物。 根据 Mrs. Wilson likes to ask his husband to go shopping with her on Sundays. 可知威尔逊太太喜欢在星期天去购物, 故答案为正确。

(2)句意: 安迪是威尔逊太太的丈夫。 根据 “Look, Andy. Is it a nice hair clip?” Mrs. Wilson asks his husband. 可知安迪是威尔逊太太的丈夫, 故答案为正确。

(3)句意: 威尔逊太太付清了她买的所有的东西。 根据 Her husband pays for the things that she buys. Now they are in a shop. 可知威尔逊太太的丈夫付清了她买的所有的东西, 故答案为错误。

(4)句意: 安迪饿了,想买点吃的。 根据 Andy is tired and thirsty, and he wants to have a drink. 可知安迪又累又渴,他想喝点东西, 故答案为错误。

(5)句意: 威尔逊太太想让安迪买下月亮。 根据 Suddenly his wife looks up at moon and says, “Look, Andy. Is the moon so beautiful?” 可知威尔逊太太并不是想要买月亮, 故答案为错误。

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

2.阅读理解阅读理解

    Hi, I'm Lisa. Look at the picture of my family. There are four people in my family. We live in Russia. Next month, we are going to travel around China. We are going to stay for ten days. We are going to the Summer Palace, the Great Wall and Wangfujing Street. They are all in Beijing. I hope we have fun time.

(1)Whose picture is this?            

A. Lisa's.                                      B. Lily's.                                      C. Linda's.

(2)Where do they live?            

A. China.                                    B. America.                                    C. Russia.

(3)Which country are they going next month?            

A. China.                                    B. America.                                    C. Russia.

(4)How long are they going to stay?            

A. Ten days.                                 B. A week.                                 C. A month.

(5)Where are they going in China?            

A. The Summer Palace and the Great Wall.            B. Wangfujing Street.            C. A and B

【答案】 (1)A

(2)C

(3)A

(4)A

(5)C   

【解析】【分析】大意:介绍丽萨下月去中国的旅行计划。

(1)根据Hi, I'm Lisa. Look at the picture of my family可知这张图片是丽萨的。故选A。

(2)根据We live in Russia.可知主人公们在俄罗斯居住。故选C。

(3)根据Next month, we are going to travel around China. 可知主人公们下个月打算去中国旅行。故选A。

(4)根据We are going to stay for ten days.可知主人公们打算待10天时间。故选A。

(5)根据We are going to the Summer Palace, the Great Wall and Wangfujing Street.可知主人公们打算去故宫,长城还有王府井。故选C。

【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行选择。

3.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误  

    Lu Ban was a famous craftsman in China a long time ago. His father was a craftsman, too. He usually worked with his father and learned a lot from him. One day he worked on a mountain. His hand was hurt by a leaf.

    He found many teeth on the leaf and the teeth were very sharp. He thought he could make a tool with teeth to cut things quickly. That was a saw. People still use the tool today.

(1)Lu Ban is a famous craftsman today.    

(2)Lu Ban's father's hand was hurt by a leaf one day.    

(3)Lu Ban found many sharp teeth on the leaf.    

(4)People still use the saw today.    

【答案】 (1)0

(2)0

(3)1

(4)1   

【解析】【分析】大意:短文讲述了鲁班怎样发明锯的故事。

 (1)句意:鲁班是当今著名的工匠。根据 Lu Ban was a famous craftsman in China a long time ago. 可知鲁班很久以前是中国著名的工匠,故答案为错误。

 (2)句意:鲁班父亲的手有一天被树叶弄伤了。根据 One day he worked on a mountain. His hand was hurt by a leaf. 可知鲁班的手有一天被树叶弄伤了,故答案为错误。

 (3)句意:鲁班在叶子上发现了许多尖牙。根据 He found many teeth on the leaf and the teeth were very sharp. 可知鲁班在叶子上发现了许多尖牙,故答案为正确。

 (4)句意:今天人们仍在使用锯子。根据 People still use the tool today. 可知今天人们仍在使用锯子,故答案为正确。 

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

  

4.阅读理解阅读短文,判断下列句子与短文内容是否一致  

    Western people like to say "Thank you" when other people help them or say something kind to them. "Please" and "Thank you" are magic words that can show your good manners. You should say "Thank you" when someone passes you something. You should say "Thank you" too when someone walks ahead of you and keeps the door open for you. And also, when someone says you have done your work well, or you have bought a nice thing, or your city is very beautiful, you would say "Thank you". The magic words are not only for your friends, but also for your family.

    "Excuse me is another way to show your good manner. When you hear someone say "Excuse me" behind you, you will know somebody wants to pass by you without touching you. If some people are talking, it's impolite to interrupt them. You'd better say the magic words first, and then begin talking.

    Let's say more about these magic words "Thank you" "please" and "Excuse me" in our life.

(1)Western people like to say "Thank you" when other people help them or say something kind to them.    

(2)"Please" and "Thank you" are magic words that can show your good manners.    

(3)"Excuse me" is another way to show your good manner.    

(4)If some people are talking, you can interrupt them.    

(5)Let's say more about these magic words "Thank you" "please" and "Excuse me" in our life.    

【答案】 (1)1

(2)1

(3)1

(4)0

(5)1   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:短文讲述了西方人礼貌用语和行为。

 (1)句意:西方人喜欢在别人帮助他们或对他们说好话时说“谢谢你”。根据 Western people like to say "Thank you" when other people help them or say something kind to them. 可知西方人喜欢在别人帮助他们或对他们说好话时说“谢谢你”。,故答案为正确。

 (2)句意:“拜托”和“谢谢”是能显示你礼貌的神奇词语。根据 "Please" and "Thank you" are magic words that can show your good manners. 可知拜托”和“谢谢”是能显示你礼貌的神奇词语。故答案为正确。

 (3)句意:“对不起”是另一种表现你良好举止的方式。根据   "Excuse me is another way to show your good manner. 可知“对不起”,是另一种表现你良好举止的方式。故答案为正确。

 (4)句意:如果有人在说话,你可以打断他们。根据 If some people are talking, it's impolite to interrupt them. 可知如果有人在说话,打断他们是不礼貌的,故答案为错误。

 (5)句意:让我们多说一些生活中的“谢谢你”、“请”和“对不起”这两个神奇的词。根据   Let's say more about these magic words "Thank you" "please" and "Excuse me" in our life. 可知让我们多说一些生活中的“谢谢你”、“请”和“对不起”这两个神奇的词,故答案为正确。

 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

  

5.阅读理解根据下列假期特色活动提供的信息,选出最佳答案。  

Holiday is coming!
9.30 am -   6.00 pm

Model plane camp for children

August 1st__August 15th

You can make model planes here.

Tel: 9684749

National Park   Opening 

8:00 am - 6:30 pm (May - November)

8:30 am -5:30 pm (December - April)

Tel: 6698423

Campfire Party

We are going to have a party for children.

6:30 pm –   8:30 pm on June 1st

In Central Park on Fifth Street

Tel: 6988458

Tents (帐篷)for Rent

¥120 one night -   one or two people

¥200 one night -   family size (four   people)

Please call Mr. Smith at 9685867.

(1)If you like making model planes, which telephone number should you call?            

A. 9684749                           B. 6988458                           C. 6698423                           D. 9685867

(2)You can take a walk in the National Park at         in July.            

A. 7:00 a.m.                           B. 9:30 a.m.                           C. 7:30 p.m.                           D. 8:30 p.m.

(3)Where can you enjoy yourself at 7:00 p.m. on June 1st?            

A. In the tents.     B. In the National Park.     C. In Central Park.     D. In the model plane camp.

(4)Lydia and her parents will be in the mountains for three nights. How much should they pay for the rent?            

A. ¥360.                                  B. ¥600.                                  C. ¥480.                                  D. ¥240.

(5)Mr. Smith may be a           .            

A. teacher                            B. shopkeeper                            C. tourist                            D. doctor

【答案】 (1)A

(2)B

(3)C

(4)B

(5)B   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】表格大意: 假期特色活动提供的信息。

 (1)根据You can make model planes here.Tel: 9684749可知你可以做飞机模型,拨打电话9684749,故选A。

 (2)根据National Park Opening8:00 am - 6:30 pm (May - November)可知7月份自然公园开放时间。故选B。

 (3)根据We are going to have a party for children.6:30 pm – 8:30 pm on June 1st可知在六月一日下午7点在公园玩得开心,故选C。

 (4)根据Tents (帐篷)for Rent¥120 one night - one or two people ¥200 one night - family size (four people)可知三个人的价格是600元。故选B。

 (5)根据Tents (帐篷)for Rent。Please call Mr. Smith at 9685867..可知史密斯先生可能是个店主,故选B。

 【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。

文档

最新小学小升初英语阅读理解专项习题及答案【解析】

最新小学小升初英语阅读理解专项习题及答案【解析】一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,选择正确答案   Manypeopleliketotravelbyplane,butIdon'tlikeitbecauseanairportisusuallyfarfromthecity.Youhavetogetthereearlyandwaitforhoursfortheplanetotakeoffanditisoftenlate.Youcan'topenthewindow.Youcan'tchoosethef
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top