
1.
I’m Jim. This is my room. It's a nice room. There are some pictures on the wall(墙).There's a desk and a chair in my room. There is a sofa and a bookcase,too. The desk is between(在……之间)the bed and the bookcase. My schoolbag and pencil box are on the desk. There are some pencils,a pen and a ruler inthe pencil box. My sofa is near the bookcase. My baseball is under the bed.
1.There is _________ in Jim’s room.
A.a desk and a chair
B.a desk and some chairs
C.a chair and some desks
D.some desks and a chair
2.The desk is between the ________and the________.
A.sofa;bookcase B.bed;bookcase
C.bed;sofa D.sofa;bed
3.Jim's pencil box is________.
A.on the desk B.next to the desk
C.under the bed D.in the desk
4.Jim's bed is near the _______.
A.sofa B.plants C.desk D.bookcase
5.Jim's ________ is under the bed.
A.pen B.baseball C.ruler D.watch
【答案】
1.A
2.B
3.A
4.C
5.B
【解析】
【分析】
本文介绍了吉姆的房间。在他的房间里,墙上有一些图画,有一张桌子和一把椅子,还有一个沙发和一个书橱。
1.A细节理解题。根据There are some pictures on the wall(墙).There's a desk and a chair in my room. There is a sofa and a bookcase,too.可知在吉姆的房间里,墙上有一些图画,有一张桌子和一把椅子,有一个沙发和一个书橱,故选A。
2.B细节理解题。根据The desk is between(在……之间)the bed and the bookcase. 可知书桌在床和书橱之间,故选B。
3.A细节理解题。根据My schoolbag and pencil box are on the desk. 可知吉姆的铅笔盒在书桌上,故选A。
4.C推理判断题。根据The desk is between(在……之间)the bed and the bookcase.可知吉姆的床在书桌附近,故选C。
5.B细节理解题。根据My baseball is under the bed.可知吉姆的棒球在床下面,故选B。
2.Good morning. My name is Eric. This is my schoolbag. What color is it? It’s blue and white. And what’s this in English? It’s a pen. It is a black pen. This is a ruler. It’s yellow.
1.I’m ______.
A.Eric B.Cindy
C.Dale D.Frank
2.The schoolbag is ________.
A.black and white B.red and yellow
C.blue and white D.green and red
3.The pen is ________.
A.red B.black
C.white D.yellow
4.The ruler is ________.
A.green B.white
C.yellow D.purple
5.There are(有)________ colors in the passage(文章中).
A.3 B.5
C.2 D.4
【答案】
1.A
2.C
3.B
4.C
5.D
【解析】
【分析】
试题分析:这篇短文中Eric给我们介绍了他的一些文具,他的书包是蓝白相间的,他的钢笔是黑色的,他的尺子是黄色的。
1.A 细节理解题。根据短文的开头Good morning. My name is Eric可知,作者的名字叫Eric。因此应选A。
2.C 细节理解题。根据短文中This is my schoolbag. What color is it? It’s blue and white可知,作者的书包是蓝白相间的。故应选C。
3.B 细节理解题。根据短文中And what’s this in English? It’s a pen. It is a black pen.可知,钢笔是黑色的。故应选B。
4.C 细节理解题。根据短文中This is a ruler. It’s yellow可知,尺子是黄色的。故选C。
5.D推理判断题。根据短文中It’s blue and white. 、It is a black pen. 、This is a ruler. It’s yellow可知,这篇短文中提到了蓝色、白色、黑色和黄色共四种颜色。故选D。
考点:日常生活类短文阅读。
3.It is Sunday. It's a fine day. Mr. and Mrs. Cooper don't go to work. Their children don't go to school. After breakfast, Mr. and Mrs, Cooper go out.
Now Mr. Cooper is walking in the park. Mrs.Cooper is buying some meat,fruit and vegetables in a big supermarket.Jennifer is Mr, Coopers daughter. Now she is playing computer games in her
bedroom. Her cousin Mary is staying with her. She is reading a story book. Mr. and Mrs. Cooper's son William, with his friends John and Barry ,is playing cards in the garden. Outside the garden, there is a small street, There are no buses or taxis on it,so some boys are playing soccer there.
1.Mr. Cooper has______children.
A.two B.three C.four D.five
2.Mary is in the______now.
A.park B.supermarket C.bedroom D.garden
3.What's William doing?
A.He is walking in the park.
B.He is buying something in the supermarket.
C.He is playing soccer with his cousin.
D.He is playing cards with his friends.
4.The street outside the garden is______.
A.small B.big C.busy D.dangerous
5.Which of the following is TRUE?
A.Jennifer has a sister.
B.Mary is William's cousin.
C.Barry is reading a storybook.
D.Some boys are playing soccer in the park.
【答案】
1.A
2.C
3.D
4.A
5.B
【解析】
【分析】
本篇文章难度适中,主要讲述库伯一家人如何度过周末。
1.细节理解题。根据Jennifer is Mr, Coopers daughter以及Cooper's son William可知,库伯有一个女儿和一个儿子,故选A。
2.细节理解题。根据Now she is playing computer games in herbedroom. Her cousin Mary is staying with her可知,杰尼佛和她的婶婶都在卧室里,故选C。
3.细节理解题。根据Cooper's son William, with his friends John and Barry ,is playing
cards in the garden可知,威廉姆和他的朋友在打牌,故选D。
4.细节理解题。根据Outside the garden, there is a small street可知,有一个小的街道,故选A。
5.细节理解题。库伯先生有一个女儿和一个儿子,玛丽是他女儿的婶婶,也是威廉姆的婶婶,故选B。
【点睛】
细节理解题是考试时经常考查的一个题型。做细节理解题时,首先要先读题干,划题干中的关键词,再根据关键词定位至文中即可找到正确答案。
4.Vera is thirteen years old. She was born(出生) on July 27th. Mrs. Smith is her mother. Today is Vera's birthday. There is a party for her. Lots of her friends come to her birthday party. A birthday cake is on the table. There are some bananas , oranges, strawberries and apples on the table, too. But Vera doesn't like them. What does she want? Can you guess?
Vera sees a red card in her mother's hand.It says: Happy birthday to you,dear Vera. There is a nice present for you. Open the box on your dresser,you can find it.
Vera runs to her dresser and opens the box. Ah,a nice T-shirt! How glad she is!
1.When is Vera’s birthday?
A.November 27th. B.September 27th. C.July 27th. D.July 29th.
2.Where's Mrs. Smith's present?
A.On the desk. B.In the box. C.In the dresser. D.In the drawer.
3.What does Vera want?
A.Apples. B.Bananas. C.A T-shirt. D.A book.
4.How old is Vera?
A.13. B.14. C.15. D.16.
5.There aren't on the. table.
A.apples B.strawberries C.oranges D.ice-cream
【答案】
1. C
2. B
3. C
4. A
5. D
【解析】
【分析】
本文讲述了Vera的13岁生日,桌子上有蛋糕和水果,但是她不喜欢。她的妈妈给她的一个礼物在梳妆台上,她打开了那个盒子,看见了一件漂亮的体恤衫,非常喜欢。
1.C
细节理解题。根据Vera is thirteen years old. She was born(出生) on July 27th.可知Vera的生日在7月27日,故选C。
2.B
推理判断题。根据Mrs. Smith is her mother.和Vera sees a red card in her mother's hand.和 There is a nice present for you. Open the box on your dresser,you can find it.可知史密斯太太是Vera的母亲,她的礼物在梳妆台上,故选B。
3.C
推理判断题。根据Vera runs to her dresser and opens the box. Ah,a nice T-shirt! How glad she is!可知Vera想要的是一件体恤衫,故选C。
4.A
细节理解题。根据Vera is thirteen years old.可知Vera13岁了,故选A。
5.D
细节理解题。根据A birthday cake is on the table. There are some bananas , oranges, strawberries and apples on the table, too.可知在桌子上有一个生日蛋糕,一些香蕉、桔子、草莓和苹果,因此没有冰淇淋,故选D。
【点睛】
根据题干要求,在文中寻找答案所在的语句或段落,进行分析理解,词义猜测,推理判断和概括归纳,选出正确的选项。选出正确的选项。例如小题4,根据Vera is thirteen years old.可知Vera13岁了,故选A。
5.
When you go to the US, someone often says “give me five”. What should you do? Do not get five dollars from your pocket! It will make them laugh! They are not asking for your money, but your fingers. In the US, “give me five” or “give me the high five” is a popular gesture(手势). You can see it often in movies or on TV. It means hitting each other's right hands together.
People do it when they meet for the first time or something happy happens(发生). For example, when a student gets good grades in tests. If a football team wins a game, the players will give the high five to everyone around to celebrate.
This gesture may come from the old Roman gesture of raising(举起) the right arm for the king. This showed the person raising his arm did not have a sword(宝剑) in his hand.
Why not try to give the high five to your friends?
1.“Give me five” is a gesture to ________.
A.make people laugh B.show happiness
C.ask for money D.ask for help
2.When you ________, you can give your friends high five.
A.lose your money B.have a sword
C.win a football game D.watch movies
3.The gesture may start in ________.
A.Rome B.America C.China D.England
4..The underlined word “celebrate” in the second paragraph means “________” in Chinese.
A.聚会 B.领奖 C.庆祝 D.纪念
5.The Romans raised the right arm for the king to show that ________.
A.they were afraid of the king
B.they were happy to see the king
C.they wanted to show the sword in the hand
D.there was no sword in the hand
【答案】
1.B
2.C
3.A
4.C
5.D
【解析】
【分析】
这篇文章讲述了“Give me five鼓掌,加油”的意义和起源。
1.题意:“Give me five(击掌,加油)”是一个________的手势。A. make people laugh让别人笑;B. say hello to others向别人打招呼,问号;C. ask for money向别人要钱;D. ask for help,B.请求帮助。根据第一段第1句When you go to the US, someone often says “Give me five”.结合下文及最后一句It means hitting each other's right hand together.可知Give me five是向别人打招呼,用右手击掌。故选B。
2.题意:当你________,你可以给你的朋友高举起手而击掌。A. ask for money要钱;B. have a sword拥有一把剑;C. win a football game赢得足球比赛;D. watch movies看电影。根据第2段最后一句If a football team wins a game, the players will give the high five to everyone around to celebrate.(如果一个足球队赢了一场比赛,球员们会高举手手给周围的人击掌来表示庆祝。)结合题意可知选C。
3.题意:手势可能起源于________。A. Rome罗马;B. America美国;C. China中国;D. England英国。根据第三段第1句This gesture may come from the old Roman gesture of raising(举起) the right arm for the king.(这个手势可能来自古罗马人为国王举右臂的手势。)结合题意可知选A。
4.题意:第2段中单词“celebrate”中文意思是___________________。根据第2段最后一句If a football team wins a game, the players will give the high five to everyone around to celebrate.(如果一个足球队赢了一场比赛,球员们会把手高举给周围的人击掌来表示庆祝。)的句意和语境(胜利会庆祝)可知选C。
5.题意:罗马人举起右臂给国王表明________。A. they were afraid of the king他们害怕国王;B. they were happy to see the king他们很高兴见到国王;C. they want to show the sword in the hand他们想展示手中的剑;D. there was no sword in the hand。手上没有剑。根据最后一句This showed that the person raising his arm had nothing in his hand and he couldn't hurt the emperor.(这表明他举起手臂的人手里什么也没有,也不能伤害皇帝。)可知,古罗马人向他们的国王举起他们的右手,这表示他不能伤害他的国王。故选C
点睛:本文是故事类记叙文阅读,主要考查细节理解能力。学生在答题的过程中可以首先对整篇文章进行阅读,理解文章的意思,然后带着问题在文章中找到相对应的答案,即可答出。
6.Dear Anna,
Thank you for inviting me to watch your baseball game. It's on December 13,right?I'm sorry I don't have time that day. Because I have a science test on December 14,I need to take a science class on December 13.It's from nine to eleven in the morning. After the class,I need to go to my grandparents' house. It is my grandma's 65th birthday that day. I think I will be at her party that afternoon.
Do you have time that evening?I can have dinner with you. There is a new restaurant near my home and it has great hamburgers. You love hamburgers,right?
Yours,
Amanda
1.Anna has a ________ on December 13.
A.baseball game B.science test
C.birthday party D.music festival
2.Amanda's science class is on ________.
A.the morning of December 13
B.the afternoon of December 13
C.the morning of December 14
D.the afternoon of December 14
3.The birthday party is for ________.
A.Amanda B.Amanda's brother
C.Amanda's grandma D.Amanda's uncle
4.The underlined word “restaurant” means “________” in Chinese.
A.广场 B.图书馆 C.书店 D.餐馆
5.What can we learn from the passage?
A.Amanda plays baseball very well.
B.Amanda's science class lasts (持续) two hours.
C.The birthday party is at Amanda's house.
D.Anna loves fruit and vegetables.
【答案】
1. A
2. A
3. C
4. D
5. B
【解析】
【分析】
这是阿曼达写给安娜的信,给安娜解释她不能和安娜去看棒球比赛的原因。
1.根据Thank you for inviting me to watch your baseball game. It's on December 13故选A
2.根据I need to take a science class on December 13.故选A
3.根据After the class,I need to go to my grandparents' house. It is my grandma's 65th birthday that day. I think I will be at her party that afternoon.故选C
4.根据it has great hamburgers.可知是餐馆,故选D
5.根据I need to take a science class on December 13.It's from nine to eleven in the morning.故选B
点睛:短文阅读,做题时要结合文章的特点,题目涉及细节理解,词义猜测和推理判断,做题时要在了解文章大意的基础上,结合题目针对不同的题型采用不同的解答方式,比如细节理解题,我们要抓住里面的最有效的信息选择出正确的答案,总之理解透文章是做好一篇阅读理解的关键。例如:小题4 根据it has great hamburgers.可知是餐馆,故选D
7. 根据短文内容,从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项
| New Year's Day |
| Hello,I'm Cindy.I'm in China.It's very cold here.I'm making some cards for my family and friends.My parents are cooking in the kitchen.At night,we usually watch TV together. |
| I'm Oliver.It's sunny in Australia today.We will have a party in the evening.Now my parents and I are preparing(准备) for the party.My mother is cooking.My father is out to buy some drinks.I'm cleaning the house.We are all busy but happy. |
| I'm Tony from Canada.It's snowing and cold outside.But people are happy and they go to visit their family and friends.I always go to visit my grandparents with my parents. |
A.She is writing to her friends. B.She is watching TV.
C.She is making some cards. D.She is cleaning her room.
2.How's the weather in Australia?
A.It's cold. B.It's sunny. C.It's rainy. D.It's snowy.
3.Where is Tony from?
A.China. B.Australia. C.The USA. D.Canada.
4.Tony always goes to see his ________ with his parents on New Year's Day.
A.grandparents B.teacher C.friend D.uncle
5.Which of the following is TRUE?
A.Cindy is an American girl. B.Oliver is doing his homework.
C.It's raining and cold in Canada. D.Oliver's father is not at home now.
【答案】
1.C
2.B
3.D
4.A
5.D
【解析】
【分析】
本文是新年那天辛迪,奥利弗和托尼三个人的自我介绍。
1.题意:辛蒂在干什么?A. She is writing to her friends. 她正在给她的朋友写信;B. She is watching TV. 她在看电视;C. She is making some cards. 她正在做一些卡片;D. She is cleaning her room. 她正在打扫房间。根据第一段Cindy第3句I'm making some cards for my family and friends.(我为我的家人和朋友制作了一些卡片。)可知辛蒂在做一些卡片;结合句意和语境可知选C。
2.题意:澳大利亚的天气怎样?A. It's cold. 天气很冷;B. It's sunny. 晴天;C. It's rainy. 下雨了;D. It's snowy. 下雪了。根据第2段 Olive第2句It's sunny in Australia today.可知澳大利亚的天气是晴天;结合句意和语境可知选B。
3.题意:托尼来自哪里?A. China.中国;B. Australia. 澳大利亚;C. The USA. 美国;D. Canada. 加拿大。根据第3段Tony 第1句I'm Tony from Canada.可知托尼来自加拿大;结合句意和语境可知选D。
4.题意:托尼总是与他父母在元旦那天看望他的________。A. grandparents祖父母;B. teacher教师;C. friend朋友;D. uncle叔叔。根据第3段Tony 第4句I always go to visit my grandparents with my parents.可知“托尼总是与他父母在元旦那天看望他的祖父母。” 结合句意和语境可知选A。
5.题意:下列哪一项是正确的?A. Cindy is an American girl. 辛迪是一个美国女孩;B. Olive is doing his homework.奥利弗正在做他的家庭作业;C. It's raining and cold in Canada. 加拿大又冷又下雨;D. Olive's father is not at home now. 奥利弗的父亲现在不在家。根据第2段Olive第6句My father is out to buy some drinks.(我父亲出去买饮料了。)可知D是正确的。故选D。
点睛:阅读理解最能体现学生的英语能力的题型,分值较高。如何通过解题方法的掌握来提升自己解答阅读理解题的技巧是学生最关心的问题。初中阅读理解一般考查学生的细节理解能力,主旨理解能力和推理判断能力。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意根据短文内容做出正确的答案。(1)考查细节理解能力,此类型题较简单,准确理解题意后,直接到文中找出答案。(2)考查猜词能力。做这种题型时,要根据上下文意思准确猜出词意。3)考查推理判断能力,此类题型较难,准确理解题意后,在文中找出相关的内容做出合理的推断。本文主要考查学生的细节理解能力。准确理解题意后,到文中找出相关的叙述,做出正确的判断。
8.
| Name:Cindy White Class:2A Birthday:November 17th Can:swim,dance,make model planes Tel:202-5687 | |
| Name:Tony Green Class:2B Birthday:July 19th Can:play basketball,play the guitar,do Chinese kung fu Tel:506-4587 | |
| Name:Helen Black Class:2A Birthday:July 1st Can:sing,swim,play tennis Tel:247-32 |
1.What's Cindy's telephone number?
A.235-5687. B.202-5687.
C.506-4587. D.247-32.
2.When is Helen's birthday?
A.On November 17th. B.On July 19th.
C.On July 1st. D.On September 5th.
3.Who can do Chinese kung fu?
A.Cindy. B.Tony. C.Helen. D.Alice.
4.What can Helen do?
A.She can play soccer. B.She can play the guitar.
C.She can dance. D.She can swim.
5.Which of the following is TRUE(下面哪句是正确的)?
A.Cindy's last name is Green.
B.You can call Tony at 247-32.
C.Cindy and Helen may be classmates.
D.Tony can make model planes.
【答案】
1.B
2.C
3.B
4.D
5.C
【解析】
【分析】
这里介绍了三个同学的基本情况,包括姓名、班级、生日、会做的事及电话。
1.细节理解题。根据Cindy的介绍可知,其电话号码是202-5687。故选B。
2.细节理解题。根据Helen的介绍可知,故选C。
3.细节理解题。根据三个同学各自会做的事情可知,Tony会中国功夫。故选B。
4.细节理解题。根据Helen的介绍可知,她会唱歌,游泳和打网球。故选D。
5.细节理解题。根据Cindy和Helen的介绍可知,她们可能是同班。故选C。
9.Mary's Timetable(课程表)
| Monday | Tuesday | Wednesday | Thursday | Friday | |
| 8:00~8:45 | English | History | English | Physics | Chinese |
| 8:55~9:40 | Chinese | Art | Chinese | Chinese | English |
| 9:50~10:35 | Maths | English | History | Maths | Music |
| 10:45~11:30 | P.E. | Geography | History | P.E. | Geography |
| 11:30~1:30 | Lunch break(午休) | ||||
| 1:30~2:15 | Music | P.E. | P.E. | English | Self-study |
阅读表格,选择正确答案。
1.Which lesson does Mary have every day?
A.English. B.Chinese. C.History.
2.Mary has a lunc break(午休)for ______.
A.2 hours B.1hour C.1.5 hours
3.How many music lessons does Mary have in a week?
A.Three. B.Four. C.Two.
4.The third class begins at ____in the morning.
A.9:35 B.9:55 C.9:50
5.When does Mary have history?
A.Tuesday. B.Friday. C.Tuesday and Wednesday.
【答案】
1.A
2.A
3.C
4.C
5.C
【解析】
【分析】
试题分析:题目所示是玛丽的课程表,从表格中可以看出,玛丽周一至周五,每天上五节课,上午八点开始上课,中午十一点半开始两个小时的午休。
1.题意:玛丽每天上什么课?考查表格理解题。A. English英语;B. Chinese语文;C. History历史。根据课程表的安排,周一至周五,每天都有的课程,是英语课。故选A。
2.题意:玛丽午休 (时间)。考查表格理解题。根据表格倒数第二行的数据,11:30~1:30,正好两个钟头。故选A。
3.题意:玛丽一个星期有多少节音乐课?考查表格理解题。根据表格内容,周一和周五各有一节,可知选C。
4.题意:第三节课在上午 开始。考查表格理解题。根据表格内容和时间9:50~10:35,可知选C。
5.题意:玛丽什么时候有历史课?根据表格内容,可知选C。
点睛:对于阅读理解题,首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读理解的题目中,所设问题主要有以下几种方式:找主题或概括文章的中心思想、就文中的具体事实和情节进行提问、根据文章的表层意思进行深层次的推理判断等,在细读时,要根据设问的方式,进行有侧重地阅读。1、概括文章中心思想。1)文首呈现主题句。2)文尾出现主题句。3)首尾呼应展现主题。4)文中表述主题。前面提出问题,文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后再做进一步的解释。5)文章没有主题句。在这种情况下,考生要把所有的细节综合起来。进行逻辑推理,概括归纳出文章的主题句。2、掌握文章的具体事实和重要情节。在考题中,经常会见到就文章中某一具体事实和重要情节进行测试的题目做这类题目,要求考生在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这些都有可能作为测试点。还有一些表格题,比如本题,要求考生在理解的基础上,通过自己的思维将理解的内容系统化,进行计算、排序等。例如第2小题,题意:玛丽午休 (时间)。考查表格理解题。根据表格倒数第二行的数据,11:30~1:30,正好两个钟头。故选A。还有第3小题,题意:玛丽一个星期有多少节音乐课?考查表格理解题。根据表格内容,周一和周五各有一节,可知选C。
10. John is a schoolboy. Everyone likes him very much because he is funny. He can play many instruments (乐器). When he is with his friends, he often plays for them. Today is June 1st. It’s John’s birthday. He has a big and interesting party at home. Many friends come to his party. John’s mother cooks a lot of food for them.
Everyone gives a beautiful gift to him. May gives him an English dictionary because he also likes English. Bob gives John a guitar because he likes playing the guitar very much. At the party, John plays the guitar and he also plays the piano. They sing many songs and play some interesting games. They have a good time today.
1.Why does everyone like John very much?
A.Because his English is good.
B.Because he is funny.
C.Because he can play many instruments.
D.Because he looks good.
2.When is John’s birthday?
A.May 1st. B.June 1st.
C.November 6th. D.November 8th.
3.What does John do on his birthday?
A.He goes to the park.
B.He goes to a movie.
C.He does his homework.
D.He has a big and interesting party at home .
4.Who gives Joh an English dictionary?
A.May. B.His father. C.His mother. D.Bob.
5.What does John plat the party?
A.The guitar. B.The piano.
C.The drums. D.Both A and B.
【答案】
1.B
2.B
3.D
4.A
5.D
【解析】
【分析】
试题分析:这篇短文主要介绍了男孩约翰非常幽默,所以大家都喜欢他。六月一日是他的生日,他在家举行了一个派对。他收到了许多礼物。他们在派对上过得愉快。
1.B细节理解题。根据短文Everyone likes him very much because he is funny.,故选B。
2.B细节理解题。根据短文Today is June 1st. It’s John’s birthday.,故选B。
3.D细节理解题。根据短文He has a big and interesting party at home.故选D。
4.A细节理解题。根据短文May gives him an English dictionary because he also likes English.,故选A。
5.D细节理解题。根据短文At the party, John plays the guitar and he also plays the piano.故选D。
考点:日常生活类短文阅读。
