最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

2020年高考英语“中国元素”题型专练综合练习(含解析)

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-24 10:31:57
文档

2020年高考英语“中国元素”题型专练综合练习(含解析)

2020年高考英语“中国文化自信”题型专练综合练习1.IfConfucius(孔子)werestillalivetodayandcouldcelebratehisSeptember28birthdaywithabigcake,therewouldbealotofcandles.He'dneedastrongwindtohelphimputthemout.WhilemanypeopleinChinawillrememberConfuciusonthisspecialday,fewpeoplein
推荐度:
导读2020年高考英语“中国文化自信”题型专练综合练习1.IfConfucius(孔子)werestillalivetodayandcouldcelebratehisSeptember28birthdaywithabigcake,therewouldbealotofcandles.He'dneedastrongwindtohelphimputthemout.WhilemanypeopleinChinawillrememberConfuciusonthisspecialday,fewpeoplein
2020年高考英语“中国文化自信”题型专练综合练习

1. If Confucius(孔子) were still alive today and could celebrate his September 28 birthday

with a big cake, there would be a lot of candles. He'd need a strong wind to help him put them out.

While many people in China will remember Confucius on this special day, few people in the United States will give him a passing thought. It's nothing personal. Most Americans don't even remember the birthdays of their own national heroes.

But this doesn't mean that Americans don't care about Confucius. In many ways he has become a bridge that foreigners must cross if they want to reach a deeper understanding of China.

In the past two decades, the Chinese studies programs have gained huge popularity in Western universities. More recently, the Chinese government has set up Confucius Institutes in more than 80 countries. These schools teach both Chinese language and culture. The main courses of Chinese culture usually include Chinese art, history and philosophy(哲学). Some social scientists suggest that Westerners should take advantage of the ancient Chinese wisdom to make up for the drawbacks(缺点) of Westerners philosophy. Students in the United States, at the same time, are racing to learn Chinese. So they will be ready for life in a world where China is an equal power with the United States. Businessmen who hope to make money in China are reading books about Confucius to understand their Chinese customers.

So the old thinker's ideas are still alive and well.

Today China attracts the West more than ever, and it will need more teachers to introduce Confucius and Chinese culture to the West.

As for the old thinker, he will not soon be forgotten by people in the West, even if his

birthday is.

1. The opening paragraph is mainly intended to ______.

A.provide some key facts about Confucius

B.attract the readers' interest in the subject

C.show great respect for the ancient thinker

D.prove the popularity of modern birthday celebrations

2. We can learn from Paragraph 4 that American students ______.

A.have a great interest in studying ChineseB.take an active part in Chinese competitions

C.try to get high scores in Chinese exams

D.fight for a chance to learn Chinese

3. What is the best title for the passage?

A.Forgotten Wisdom in America

B.Huge Fans of the Chinese Language

C.Chinese Culture for Westerners

D.Old Thinker with a Big Future

2.根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余

选项。

In the early days of the Ming Dynasty, that is, early in the 15th century, China was an advanced

country in the world, with a booming economy and prosperous culture.①__________ Between

1405 and 1433, Zheng He was ordered seven times to make voyages to different countries, known

as “Zheng He’s voyages to the west seas”.

In 1405, a huge fleet of more than 300 ships manned by over 27,800 men set sail from Liujia

Harbor near Suzhou on a distant voyage under the command of Zheng He.②__________The fleet

sailed along China’s coast to Champa close to Vietnam and after crossing the South China Sea,

visited Java, Sumatra and reached Sri Lanka finally. On the way back, it sailed along the west

coast of India and returned home in 1407. ③__________

In all, he had made calls at over 30 countries and territories. ④__________No matter what

country he visited, he called on the ruler of the land, presenting to him valuable gifts to express

China’s sincere desire to develop friendly relations. ⑤__________They sent the emperor zebras,

giraffes, shells, elephant ivory and rhinoceros-horn medicine.

The voyages by Zheng He strengthened the friendly relations between China and other

countries in Asia and Africa and led to cultural and economic exchange between them. Therefore,

ory of

his expeditions could rightfully be called “one of greatest achievements in mankind’s his navigation”.

A. Zheng served as commander of the fleet.

B. The response of the rulers was very generous.

C. On board the ships were large quantities of goods.D. The Great Ming Empire launched a series of marine activities.

E. On each voyage, Zheng He acted as the representative of the Ming court.

F. All this had taken place about half a century before Columbus’ voyage to America.

G. Zheng He’s second and third voyages taken shortly after, followed the same route.

3.阅读下列短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

Two new satellites of BeiDou Navigation (导航) Satellite System (BDS) ①_________(send)

into space on a Long March-3D carrier rocket from the Xichang Satellite Launch Center in

Sichuan Province, China at 2:07 a.m. on November 19, 2018. The satellites entered a Medium

Earth orbit (轨道) ②_________(safe) more than three hours later and will work with 17 other

BDS-3 satellites already in space. They are also the 42nd and 43rd ③_________(member) of the

BDS satellite family.

China launched these satellites with the aim of providing navigation services

④_________countries and regions which participate in the Belt and Road Proposal by the end of

⑤_________(value) step for BDS developing from a Chinese

2018. “This is a key and

experimental system to a regional and then a global navigation system,” said Yang Changfeng, chief expert ⑥_________contributed much to the BeiDou system. The positioning

⑦_________(accurate) of the BDS-3 system has been improved to 2.5 meters to 5 meters, said

Yang.

⑧_________(name) after the Chinese term for the Big Dipper, the BeiDou system has been

serving China for 18 years where another six BDS-3 satellites will be put into the Medium Earth

orbit from 2019 to 2020. The system is expected ⑨_________(provide) first-class services around

⑩_________globe by the end of 2020.

4.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文有

10处语言错误,每句中最多有两处,每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。

删除:把多余的词用斜线(\\)划掉。

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意:1.每处错误及其修改均限一词。

2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

The Spring Festival is the most important festival in China, during which the whole nation

will be lost in happy atmosphere.

As it draws near, everyone spent time cleaning the house, doing shopping and preparing for presents. Usually, the Spring Festival is close related to gatherings. The whole family, seat around the table, will have a big dinner together. Moreover, people will drop in on our friends and relatives, carry gifts. Children are the happiest for getting the lucky money but setting off fireworks.

In a word, the Spring Festival is of great significant to us Chinese. This is because people celebrate it with great passion.

5.假设你是李华,你的笔友Tom对中国文化非常感兴趣,他和他的家人准备今年来中国过春节,写信向你咨询相关事宜。请根据所给提示,用英语给他回一封电子邮件。内容包括:

1. 春节在中国文化中的重要性;

2. 主要的庆祝活动和方式;

3. 旅游注意事项:选好参观的城市、提前预定宾馆等

注意:1. 词数120左右(开头和结尾已给出,但不计入总词数);2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。

Dear Tom,

I’m glad to hear that you and your family are visiting China during the Spring Festival.

_______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ ______________________________

Yours,

Li Hua答案以及解析

1、答案及解析:答案:1-3 BAD

解析:1. B 目的意图题。第一段说如果孔子仍然活着并能庆祝生日的话,将会有很多的蜡烛,他需要很大的风才能吹灭蜡烛,是为了吸引读者的注意力,让读者继续读下去。

2. A 推理判断题。根据第四段第一句"In the past two decades, the Chinese studies programs have gained huge popularity in Western universities."和第六句中的"are racing to learn Chinese"可知, 美国学生对中国文化很感兴趣。

3. D 主旨大意题。本文主要向我们介绍了孔子思想对西方的影响,许多美国学生、商人等竞

相学习中国文化,社会学家希望用中国古人的智慧来弥补西方哲学的缺点。

2、答案及解析:答案:D; C; G; E; B

解析:

公元1405年到1433年,受明成祖派遣,郑和先后七次率领庞大的船队进行远航,这就是著名的"郑和下西洋”。

1. D 【解析】根据后文的Zheng He was ordered seven times to make voyages to other countries 可知,郑和奉命先后七次远航,与D项“大明帝国开始了一系列航海活动”为承接关系。

2. C 【解析】根据前文的“In 1405 , a huge fleet of more than 300 ships manned by over 27,800 men set sail from Liujiagang Harbor

near Suzhou on a distant voyage under the command of Zheng He. " 可知,本句介绍郑和指挥的

船队的情况,故C项“船上装载着大量的货物”与上句紧密相连,符合语境。

3. G 【解析】根据下一段首句“In all, he had made calls at over 30 countries and territories.中的In all可推断出上段应介绍他的多次航行,故G项“郑和不久沿着同一航线进行了第二次和

第三次航行”符合语境。

4. E 【解析】根据空后的“No matter which country he visited, he called on the ruler of the land, presenting valuable gifts to him to express China's sincere desire to develop friendly relations. "每到一个国家都会和国家元首见面,并赠贵重的礼物来表达与其发展友好关系的愿望,由此可推断出郑和是以明代朝廷的外交使节的身份去远航的,故选E项。

5. B 【解析】根据空后的“They sent the emperor zebras, giraffes, shells, elephant ivory and

rhinoceros hom medicine."可知,外国元首给明代皇帝送了斑马、长颈鹿、贝壳、象牙、犀牛

角药材等物品, 由此可推断出那些国家元首也很大方,故选B项。

3、答案及解析:答案:

1. were sent

2. safely

3. members

4. for

5. valuable

6. who/that

7. accuracy

8. Named

9. to provide

10.客观填空the

解析:本文是一篇说明文。文章介绍了BeiDou-1, BeiDou-2,和BeiDou-3卫星导航系统的组

成,重要作用,发展过程及对世界的影响。

1.考查一般过去时态的被动语态。句意:2018年11月19日凌晨2时07分,北斗导航卫星系统两颗新卫星由长征三号丙运载火箭从四川省西昌卫星发射中心发射升空。句子主语是“两颗

是复数形式,且主语和send之间是一种被动关系,再根据文中提到的时间是过去时间,新卫星”,

所以此空用一般过去时态的被动语态,故答案为were sent。

2.考查词形转换。句意:这些卫星在3个多小时后安全进入中轨,并将与已经进入太空的另外

17颗北斗3号卫星一起工作。此处enter是动词,有副词来修饰,故答案为safely。

3.考查名词复数。句意:他们也是北斗卫星家族的第42和43个成员。结合句意可知此处用名

词复数,故答案为members。

4.考查介词。句意:中国发射这些卫星的目的是,到2018年底为参与“一带一路”建设的国家和

故答案为for。

为某人提供某事”,

地区提供导航服务。考查固定搭配:provide sth. for sb.“

5.考查词形转换。句意:这是北斗从中国实验系统向区域乃至全球导航系统发展的关键和有价

值的一步。此处step“步伐”,

是名词,由形容词来修饰,故答案为valuable。

6.考查定语从句。句意:为北斗系统做出巨大贡献的首席专家杨长峰说。此处Yang Changfeng 是先行词,指人,在后面的定语从句中作主语,故答案为who/that。

7.考查词形转换。句意:杨说,北斗-3系统的定位精度已提高到 2.5米至5米。此处用名词作

主语,故答案为accuracy。

8.考查过去分词作时间状语。句意:北斗系统以北斗七星的中文名称命名之后,已经为中国服务了18年,2019年至2020年,另有6颗北斗3号卫星将被送入中轨。此处句子主语the BeiDou system和name之间是一种被动关系,是过去分词作时间状语,故答案为Named。

9.考查固定搭配。句意:预计到2020年底,该系统将在全球范围内提供一流的服务。固定搭

配:expect sb. to do sth.“

期盼某人做某事”,

此处是被动语态,故答案为to provide。

10.考查固定用法。句意:预计到2020年底,该系统将在全球范围内提供一流的服务。此处是

固定用法,故答案为the。

4、答案及解析:答案:

The Spring Festival is the most important festival in China, during which the whole nation

will be lost in $a happy atmosphere.

As it draws near, everyone

spent

spends

time cleaning the house, doing shopping and preparing

for presents. Usually, the Spring Festival is

close

closely

related to gatherings. The whole family,

seat

seated

around the table, will have a big dinner together. Moreover, people will drop in on

our their friends and relatives,

carry

carrying

gifts. Children are the happiest for getting the lucky

money but

and

setting off fireworks.

In a word, the Spring Festival is of great

significant

significance

to us Chinese. This is

because

why

people celebrate it with great passion.

解析:1. happy前加a 考査冠词atmosphere,为可数名词气氛,氛围;

2.spent-spends考査谓语的时态和主谓一致;

3.去掉for 考査词的用法,prepare presents准备礼物;

4.close-closely考査词性,closely密切地,指抽象关系;

5. seat-seated 考査非谓语,seated表状态;

6. our-their 考査代词,根据上下文应该用their,主语是people;

7.carry-carrying考査非谓语,people和carry之间为主动关系;

8.but-and 考査并列连词;9.significant-significance 考査词性,be of +名词;

10.because-why 考査连词,表语从句;

5、答案及解析:答案:

Dear Tom,

I’m glad to hear that you and your family are visiting China during the Spring Festival

The Spring Festival is one of the most important festivals in China. It is an occasion when family members get together and have a good rest. Before the festival, we clean our houses and decorate them with red couplets and pictures, which express our best wishes for the coming new year. During the festival, we visit relatives. Children are given lucky money in red paper. There

are dragon dances and carnivals, from which you can learn more about Chinese culture. In the north of China the special food for the Spring Festival is dumpling.

Please decide which cities you are going to visit and book the hotel rooms in advance.

I wish you a pleasant journey in China.

Yours,

Li Hua

文档

2020年高考英语“中国元素”题型专练综合练习(含解析)

2020年高考英语“中国文化自信”题型专练综合练习1.IfConfucius(孔子)werestillalivetodayandcouldcelebratehisSeptember28birthdaywithabigcake,therewouldbealotofcandles.He'dneedastrongwindtohelphimputthemout.WhilemanypeopleinChinawillrememberConfuciusonthisspecialday,fewpeoplein
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top