
阅读单选2
一、阅读单选
(2015·北京·中考真题)
Do you enjoy visiting a museum? Did you ever make a plan before a visit? Every museum must have something that attracts you. And there are many possible ways to enjoy yourself in a museum.
If you follow these steps below, you'll know what is worth seeing and doing, so that you can make the most of your time at the museum.
Decide what museum you will visit. There are so many different kinds of museums and you first need to find one that you like. It's easy for you to choose one and start an enjoyable visit!
Do some research online. Every museum now has a website which allows you to look through the information about it. On the website, you may look for such things as:
•The exhibits(展品)–See what is on show at the museum at all times, and what special exhibitions are held for a short time.
•The history of the museum –There will often be very interesting stories about the exhibits and the benefactors(捐赠者). That can make your visit more interesting.
•Activities –See whether there are talks, tours our special activities on the day when you visit. Many museums hold some activities that meet the interests of all age groups.
•Cost,food or shortage–It's important how much the visit will cost. You have to decide whether or not you can eat there. You might also need to find out transportation needs, as well as storage for coats, bags etc.
Learn at least one thing on your visit. It is always good to take away something new from your visit.
Plan breaks into your visit. When you walk around, standing here and studying exhibits there, you may become very tired. So it is important to take breaks. A break is a good opportunity for you to think of what you have seen and what else you might want to do in museum.
Take a friend or two. Visiting museums is always a lot more fun when you are with someone else. You can talk over what you’re seeing. A friend also brings another way of thinking when you talk about the exhibit.
1.According to the passage, we should first ____.
A.do some research online B.make a plan for lunch
C.decide on a museum to visit D.choose a friend to go with
2.To make our visit more interesting, we can____.
A.organize activities like special shows and talks
B.read the stories about exhibits and benefactors
C.learn about the interests of all age groups
D.walk around the museum without breaks
3.If we visit a museum with friends, we can____.
A.share the experience with them
B.come up with strange ideas
C.cut down the cost of the visit
D.discuss the next visit plan
(2015·北京·中考真题)New Technology Revolutionizes(变革) Learning
More and more people believe that technologies are great for learning. Today, such teaching tools as iPads are used in a lot of courses, including language, history and science.
Many teachers are supporters of using iPads in language learning. They say that students now have much more time for discussion in the classroom.Instead of spending valuable class time listening to texts or watching teaching videos, students can do this on their own and come to class prepared for discussion.
The teachers also say that iPads allow students to learn_______. Some students might listen to a dialogue only once and understand it, so they can save time for doing other things. Other students, however, might need to listen to the same dialogue again and again to understand it. Using iPads is especially helpful to students who are learning a language at different paces.
The students who are using the new tool in some courses are also happy. They believe that using iPads is a more enjoyable way to learn (such as listening to stories and watching movies). The class has become much more interesting and creative.
There are other advantages for students. By using iPads, they can pay more attention to the material and learn more. Teaching notes are stored in their iPads and are easy to find .Some students spend more time studying now.“I can listen to my language material or watch teaching videos on the bus, instead of having to wait until I get home,” a student explained.
Many adults complain that technologies such as iPads are doing harm to students. They worry that students might use iPads to download teaching notes and use them to cheat during exams. Some believe that iPads may separate students from each other. If a student spends more time watching videos on an iPad, he will have fewer opportunities to have face-to-face communication with others.
However, technologies are already a part of most students’ day-to-day lives. As for cheating, teachers can ask students to hand in their iPads when they take exams. Education needs to make changes with the times as technology is playing an important part. We should look forward to a wonderful future when iPads and other technologies can add a lot to the classroom.
4.What does the expression“at their own pace” in Paragraph 3 probably mean?
A.According to their own timetable.
B.Without their teachers’ help.
C.Because of their wonderful goals.
D.Against their parents’ hope.
5.From the passage we can learn that____.
A.students with iPads have less discussion in class
B.students get more fun from learning with iPads
C.iPads help students save time waiting for buses
D.iPads prevent students from cheating in exams
6.The writer probably agrees that____.
A.teachers can take control of students’ learning
B.exam results depend a lot on now technology
C.technology in education has a bright future
D.note-taking is as helpful as video-watching
(2014·北京·中考真题)School Programs
7.Which school offers Music Programe?
A.Hillbrook School B.Emerson School
C.Monarch School D.Almaden School
8.If you are interested in group classes in art ,you can call
A.650-968-5957 B.650-903-0986
C.650-403-3575 D.650-720-1677
9.Which program helps improve thinking skills?
A.Sports Program B.Art Program
C.Development Program D.Woodshop Program
(2014·北京·中考真题)Billy’s favorite color is orange. But he can’t see what orange looks like. Billy is blind.
A month after he was born, his mother noticed that his eyes weren’t quite as big as a normal baby’s.“Billy would never be able to see.” the doctor told his mother. After that Billy’s mother began talking to him, describing things she saw outside the window. She described everything to him.
Billy does not only depend on his mother’s descriptions to learn about the world around him. He sees with his cars and his hands, too. He has perfect hearing. When people make phone calls, he can tell the numbers they dial(拨).
Billy loves computer science. He began teaching himself computer programming when he was just seven years old. His dream school would be Stanford University. He gets top grades in his classes, making that a real possibility.
“You can’t let excuses get in the way of your dreams, and if you do that you can’t move forward and reach your goals, ”said Billy.
10.From the passage, we know that_____________.
A.Billy can’t hear. B.Billy can’t see.
C.Billy can’t walk. D.Billy can’t talk.
11.How did Billy’s mother help him?
A.By teaching him how to draw.
B.By asking teacher for advice.
C.By describing everything to him.
D.By sending him to his dream school.
12.When did Billy begin teaching himself computer programming?
A.When he was 7 years old. B.When he was in Grade 5.
C.When he was high school. D.When he was at university.
(2014·北京·中考真题)Have you ever wondered what goes through your mind when you choose where to sit in a new classroom? Or in a waiting room full of strangers? Or on a bus? Researchers have found out some interesting facts.
Perhaps unsurprisingly, we prefer to sit closer to people like ourselves. Girls sit by girls and boys sit by boys. Adults sit together and young people choose another young person to sit near. But it goes further than this. We even choose to sit near someone who looks like us. People with glasses are more likely to sit near other people with glasses. People with long hair sit closer to other people with long hair.
We seem to believe that people with similar habits or hobbies will share similar attitude and we are more likely to be accepted by people like ourselves or even, we think we may be safer with people who look like us. Sometimes that’s true but it's a pity if we always stick to the same people, the same group. The danger in always staying in our comfort zone (舒适区)is that we just recycle the same opinions, the same tastes and the same ideas. We lose the chance to learn something new, find out about interesting things, hear funny stories and discover difference.
When we always stick to the same people, how can we ever break down the barriers which prevent us from getting to know people with different ideas? And how can we avoid the ignorance (无知),which too often leads to prejudice (偏见) and even fear? If instead you want to live in a society that opens to changes and new things and different opinions, be the cat among the pigeons.
Move out of your comfort zone. Go and sit next to someone different. And don't just sit there in silence. Say hello. Ask a question. Start a conversation. That’s how we make friends. That’s how we learn about people. That’s how we open our minds to new ideas. That's how we live an exciting life.
13.From the passage, we know that people prefer sitting by someone who________.
A.is like themselves
B.has a sense of humor
C.is open-minded
D.lives an exciting life
14.People like staying in their comfort zone because they may________.
A.remain comfortable and special
B.be accepted easily and feel safe
C.find out more interesting things
D.discover differences among themselves
15.What is the purpose of the passage?
A.To tell us just to be ourselves in social life.
B.To introduce ways to learn about the world.
C.To explain how people communicate with others.
D.To encourage us to meet people of different kinds.
(2014·北京·中考真题)Teens want structure in their lives, which means they want their lives well-planned. To begin building structure, teens need love and trust. They need to know their parents are there to give them needed love and support (支持).Teens want to be sure that nothing can prevent parents from shouldering their responsibility for them — not their growing maturity (成熟),misbehavior, nor anger at something they have done. Teens want parents to keep control while allowing them to make some decisions.
There are some ways you can help your teens create reasonable structure and remain close. One way is to spend time together. Parents often mistake their teens’ increased interest in friends for a disinterest in the family.
Teens would like to spend more time doing things with their parents, but watching TV is not counted as spending time together. As your teens mature, it is important for you and your teens spend time alone together, one to one. Your teens need time to talk to you alone without any other family member present.
Talk with your teens about their interests and concerns. Make sure you really show interest in what is happening. When talking with your teens, give full attention and do not stop them.
The way to help your teens become adults is to let your teens into your world. Sharing your emotions and concerns with your teens is important. Avoid causing needless worry.
Trust your teens. Don't expect the worst. Hope for the best. Telling your teens you don’t like their friends will cause the teens not to bring their friends home. If something should go wrong, believe that your teens didn’t do it on purpose.
It is very important that you treat your teens with respect. Teens need the same respect adults show for total strangers. Don’t talk down to your teens.
You need to be supportive of your teens. What may be a small problem to you may be troubling to your teens. Teens don't have the experiences that adults have had. Let the teens know that you understand how much it hurts when something happens that is upsetting or hurtful to them. As they mature, they can look back at some problems they had and laugh at having been upset by something that now seems unimportant.
The most important things to remember are: talk with your teens, listen to their worries and offer suggestions when needed. This will help your teens to live a well-organized life.
16.According to Paragraph 1, teens ___________.
A.can control themselves.
B.expect direction and freedom.
C.don’t know how to make decision
D.don’t have responsibility for the family
17.The underline part “counted as” in Paragraph 3 probably means “__________”.
A.compared with B.used as
C.connected with D.regarded as
18.To help teens organize their lives, parents should __________.
A.invite their teens’ friends home.
B.leave their teens’ problems alone.
C.share their feelings with their teens.
D.pay little attention to their teens’ daily lives.
19.What is the best title of the passage?
A.Training Teens to Become Responsible Adults.
B.Helping Teens to Build Reasonable Structure.
C.Improving the Relationship with Your Teens.
D.Stepping into Your Teens’ Secret Word.
(2013·北京·中考真题)
20.How many popular articles are there in the magazine?
A.2 B.3 C.4 D.5
21.Which article is about saving money?
A.Ice cream and banking.
B.Black sheep and Uncle Bob.
C.Relation between you and food.
D.Films that aren’t really about Canada.
22.What is Black sheep and Uncle Bob about?
A.American films. B.Family stories.
C.Food. D.Banking.
(2013·北京·中考真题)
I bought a jasmine plant for my office. When I bought it, I was told it would bloom(开花) and the sweet smell would fill my office. I had the plant for two months, and every day I looked at it, but there weren't any flowers or pleasant smell. I was not happy, so I gave the plant to my friend Linda.
One day, another friend Mary called and invited me to her office. When I walked in, her jasmine flowers surprised me. I reached out to touch the flowers. Mary cut some and gave them to me. I couldn't help smelling them. Surrounded by the sweet smell of only a handful of these flowers, I suddenly understood something.
Mary bought her plant the same time I did. It took a year for her jasmine to bloom. I was so impatient for mine to bloom; regretfully, I gave it away.
In a way my life is like the jasmine plant. I need to be patient and let things happen.
Last Sunday Linda told me that she was going abroad the next week. Before she left, she returned the plant to me. This time I am going to wait. I have learned that when we want something in our life, we have to be patient. I am slowly learning to have that patience to wait for my jasmine to bloom.
23.Before she gave the jasmine away, the writer had it for .
A.one day B.one year C . two weeks C.two months
24.When the writer saw Mary's jasmine, she felt____________ .
A.unhappy B.peaceful C.hopeful D.surprised
25.What has the writer learned from her experience?
A.Patience is needed in life.
B.Flowers can make life better.
C.Friendship is necessary for us.
D.Jasmine can be a wonderful plant.
(2013·北京·中考真题)Assertiveness is the ability to confidently express your opinions, feelings,attitudes, and rights, in a way that doesn't infringe(侵犯) the rights of others.
Many of us are taught that it is not nice to consider our own needs above those of others. If someone says or does something that we don't like, we should just be quiet and try to stay away from that person in the future.
Why is Assertiveness important?
If you don't know how to be assertive, you might experience:
•Depression - Anger, a sense of being helpless, hopeless, or of having no control over your life.
•Resentment - Anger at others for taking advantage of you.
•Frustration - Why did I allow that to happen?
Most people find it easier to be assertive in some situations than in others. This makes perfect sense. It's a lot easier to hold your ground with a stranger than with someone you love. But the more important the relationship is to you, the more important it is to be assertive. Assertive behavior leads to increased respect from others!
But before you decide to act assertively, you have to decide if you can live
with the results. Although assertive behavior usually will result in a positive
response (积极的回应),some people might react differently.
How to be effectively(有效地) assertive:
•Use "I" statements. Keep the focus on the problem you're having. "I'd like to be able to tell my stories without interruption." instead of "You're always interrupting my stories ! "
•Use facts, not opinions. "Did you know that shirt has a hole?" instead of "You're not going out looking like THAT, are you?"
•Express ownership of your thoughts, feelings, and opinions. "I get angry when he breaks his promises. " instead of "He makes me angry. "
• Make clear and direct requirements. Don't invite the person to say no. "Will you please?" instead of 'Would you mind...?" or "Why don't you...?"
•Keep repeating your point. Use a low level and pleasant voice. Don't try to explain yourself.
26.The writer probably agrees that____________.
A.you should consider others' response before you act assertively
B.you should be assertive if you want to get good marks
C.assertiveness is the ability to infringe others' rights.
D.assertive behavior will bring you bad feelings
27.The expression "hold yourground" probably means “_________________”
A.reach an agreement
B.insist on your point
C.keep your word
D.keep on fighting
28.Which of the following helps you to be effectively assertive?
A.Explaining yourself in a soft and sweet voice.
B.Expressing ownership of others' thoughts.
C.Making requirements directly and clearly.
D.Using your opinions instead of facts.
(2013·北京·中考真题)
The willful blindness in hockey toward concussions (头部撞击) has dropped. Hockey Canada has followed the lead of USA Hockey in preventing bodychecking (身体拦截) below age 13. A bad head injury of Sidney Crosby, the hockey's greatest star, opened the eyes of hockey people everywhere. This country's children have been facing similar danger at early ages, and Hockey Canada had to deal with a deep worry in the minds of Canadians to make the rule change. The liking for bodychecking from an early age is part of what makes Canadian hockey what it is.
The change in rules should be taken as a chance to draw special attention to skill development in an environment free of danger. It may also control the loss of thousands of young players who don't enjoy that environment.
For years, many Canadian hockey parents and coaches have insisted that bodychecking at early ages is necessary to ensure that players can do it safely at older ages. True or not, there may be a safer way to teach hitting than to make younger players pay a price for it in head injuries. When USA Hockey changed its rules for the 2011-2012 season, it also created bodychecking-education programs that will be mandatory(强制的) for all coaches, including those teaching players in the pre-checking ages. And it began to encourage more "touch" - without real bodychecking - from 9 to 12. It also made the rules for 13 and up stricter. The USA is trying to show that it's possible to teach hockey protective skills without putting11 and 12-year-olds in greater danger. It's worth the try.
Hockey Canada has taken serious steps to do away with hits on the head. However, it's hard to change a sports culture so connected with who we are as a country. Too often, bodychecking has been used to try to separate a player from his head rather than from the ball. Children were paying a price for this country's love of the game.
There are always changes in Canada's game, and the change in the bodychecking age sends the clearest message yet to coaches and parents that player safety is paramount(至上的) in the game.
29.We can tell that the problem of bodychecking in Canada____________.
A.is controlled strictly
B.is taken more seriously now
C.is caused by players' carelessness
D.is connected with players' interest
30.What does the writer want to tell us in Paragraph 2?
A.The safe ways of controlling the loss.
B.The steps of drawing special attention.
C.The possible results of changing the rules.
D.The methods of improving the environment.
31.What can we learn from the passage?
A.The USA found a safer way to teach bodychecking.
B.Bodychecking-education programs in the USA are successful.
C.Bodychecking is a good way to value players' skills in the USA.
D.The USA has tried to create an environment of less bodychecking.
32.What is probably the best title' for this passage?
A.Which is more important?
B.How do we change the rules?
C.Why is hockey a dangerous game?
D.When should bodychecking be prevented?
参
1.C
2.B
3.A
【分析】试题分析:这篇短文主要介绍了如何更好的参观博物馆的五点建议。如:首先选择自己想要去的博物馆,网搜索了解博物馆,和朋友同行等等。
1.细节理解题。根据题意中的first可知是参观博物馆要做的首要事情,所以根据第一个建议,故选C。
2.细节理解题。根据题意中的more interesting结合短文的第二点建议中的第二点That can make your visit more interesting,故选B。
3.细节理解题。根据题意中的share及短文最后一段A friend also brings another way of thinking when you talk about the exhibit. 故选A。
4.A
5.B
6.C
【分析】试题分析:这篇短文主要介绍了iPads新技术手段在教学中的优点和缺点。作者认为iPads及其他的技术在教育中将有光明的前景。
4.词义猜测题。根据后文的举例可知不同的人根据自己的实际情况可以听自己需要的次数,所以他们是根据自己的时间表来安排的,故选A。
5.细节理解题。根据第二段They say that students now have much more time for discussion in the classroom.可知A错误;根据第四段The class has become much more interesting and creative. 可知B正确。根据短文可知文章没有提及C;根据As for cheating, teachers can ask students to hand in their iPads when they take exams.可知D错误,故选B。
6.推理判断题。根据短文最后一段We should look forward to a wonderful future when iPads and other technologies can add a lot to the classroom.可知作者认为iPads及其他的技术在教育中将有光明的前景。故选C。
7.A
8.D
9.C
【分析】试题分析:短文大意:本文含四篇课后活动小广告,含有学校名称,对活动简短介绍,联系方式和网址。文章结构清晰,难度较小。
7.细节理解题。题目关键词为Music Program, 定位到第一篇小广告,找到对应学校名称Hillbrook School,选A。
8.细节题理解题。根据题目关键词group classes in art, 定位文章第三篇,找到对应电话号码650-720-1677,选D。
9.细节理解题。根据题目关键词improve thinking skills, 定位文章第四篇,找到对应活动名称Development Program,选C。
考点:考查广告布告类阅读
10.B
11.C
12.A
【分析】Billy 从小就失明,但是他从来没自暴自弃,在生活和学习中都有上佳的表现。
10.细节理解题。根据第一段“But he can't see...”可知,他看不见,故选B。
11.细节理解题。根据第二段“After that Billy's mother began to talk to him,describing things she saw”可知,他妈妈通过跟他描述每一样事物来帮助他,故选C。
12.细节理解题。根据“He began teaching himself computer programming when he was just seven years old”可知,他在七岁开始自学电脑程序,故选A。
13.A
14.B
15.D
【分析】本文叙述了我们经常和熟悉的人坐在一起,文章最后鼓励大家和不熟悉的人坐在一起。
13.细节理解题。由文章第二段第一句Perhaps unsurprisingly, we prefer to sit closer to people like ourselves. 也许不出所料,我们更喜欢坐得离像我们自己的人近一些。故选A。
14.细节理解题。由文章第三段第一句We seem to believe that people with similar habits or hobbies will share similar attitudes and we are more likely to be accepted by people like ourselves or even, we think we may be safer with people who look like us. 我们似乎相信有相似习惯或爱好的人会有相似的态度,我们更容易被和自己相似的人所接受,甚至,我们认为和和自己相似的人在一起会更安全。故选B。
15.主旨大意题。由文章的最后一段总结话语:Move out of your comfort zone.及最后一段的内容可知,文章的目的是鼓励大家走出去接触更多不同于自己的人。故选D。
16.B
17.D
18.C
19.B
【分析】试题分析:文章主要讲述了青少年和父母之间应该如何相处的问题,以及建议家长应该给予孩子们指导帮助孩子建立合理的生活结构。
16.推理判断题。文章第一段最后一句Teens want parents to keep control while allowing them to make some decisions.青少年想让家长允许他们做一些决定的同时也能给予他们引导。故答案B。
17.词义猜测题。Count as: 意为"当作"。该词所在的语句意思为青少年想要和父母一起共度时光,但看电视不能被当做共度时光。故选D。
18.细节理解题。根据第五段第二句话,Sharing your emotions and concerns with your teens is important. 和孩子分享自己的情感和关注的事情很重要,所以选C。
19.主旨大意题。根据首段第一句和最后一段的总结可以概括出本文的主要内容是给父母建议,让他们帮助孩子们建立合理的生活结构。因此答案为B。
20.C
21.A
22.B
【分析】本题主要通过表格形式介绍了四篇热门文章的文章大意。
20.本句表格内容,可知有四篇热门文章,故选C。
21.根据表格描述,可知第四篇Ice cream and banking 是有关节约资金的文章,故选A。
22.根据表格描述,可知第二篇文章Black sheep and Uncle Bob,是有关家庭故事的内容,故选B。
23.D
24.D
25.A
【分析】这篇短文大意为:作者买了盆茉莉花放在办公室,希望它能开出美丽的花,散发出迷人的香气,但是两个月过去了,茉莉花并没有开花,作者失去了耐心,把它送给了好朋友。但有一天作者去朋友Mary的办公室的时候,发现跟他同时买的茉莉花开花了,作者由此明白了一个道理,生活中无论做什么事,都要有耐心。
23.细节理解题。根据文中第一段I had the plant for two months and every day I looked at it, but there weren’t any flowers or pleasant smell. I was not happy, so I gave the plant to my friend Linda.我保存茉莉花两个月,每天都会看它,但是没有开花,也没有香味,我很不开心,所以把它送给了我的朋友Linda。由此可知答案为D。
24.细节理解题。根据文章第二段When I walked in, her jasmine flowers surprised me,当我走进Mary的办公室,她的茉莉花让我很吃惊。故选D。
25.主旨大意题。作者通过他养茉莉花这样一件事想告诉我们,生活中无论做什么事都要有耐心,文中最后一段I have learned that when we want something in our life, we have to be patient可知答案为A。
26.A
27.B
28.C
【分析】短文大意;这篇短文主要论述了自信心在我们生活中的重要性以及如何获得自信的问题。
26.A:考查观点态度题。根据文章第一段"in a way that doesn't infringe the rights of others.可知A为正确答案。CD与文章相反。B篇文章中为提到。
27.B:考查词义猜测题。根据第四段文意"在陌生人面前比在你爱的人面前更能做到 "自信",A.达成一致意见B.hold your point指的是"坚持你的观点"C. 履行诺言 D.坚持斗争
28.C:考查细节理解题。根据文章倒数第四行"Make clear and direct requirements."得知C是正确答案。
29.B
30.C
31.D
32.A
【分析】短文大意:这篇短文主要介绍了曲棍球比赛规则的发展变化。由于在传统的比赛规则中用头部撞击对方和用身体进行拦截有很大的危险性,因此进来在加拿大禁止了这些行为。
29.这是一道细节推断题,根据全文第一句"The willful blindness in hockey toward concussions (头部撞击) has dropped."可知B为正确答案
30.这是一道段落主旨题。答案提示在第2段的第一句。The change in rules should be taken as a chance to ...free of danger. 该句的关键词chance 对应C答案中的possible, to draw special attention to skill development in…是result ,故选C.
31.这是一道推断题,根据第三段最后两句话可知D表达的意思合理
32.这是一个全文主旨题,选best title, 答案提示0在文章最后一段,即最后一句,该句说the change sends the clearest message yet to coaches and parents that player safety is paramount in the game. 变化传递了一个再清楚不过的信息,那就是球员的安全至上,这个意思对应了A 选项的important 这个意思,故选A。
