
一、阅读理解
1.阅读理解读对话,判断句子正误。
T=Tom A=Anne
T:Excuse me.
A: Yes?
T: My pen is broken. Can I use your pen, please?
A: Yes, I have two pens. Here you are.
T: Thank you very much! And do you have a ruler?
A: Yes.
T: Can I use your ruler?
A: No, I'm sorry. I have only one! Please remember(记得)to bring your pencil box next time.
(1)Anne has two pens.
(2)Tom wants to borrow a pen from Anne.
(3)Tom gets a ruler from Anne.
(4)Tom doesn't bring his pencil box.
(5)Anne doesn't bring her pencil box.
【答案】 (1)1
(2)1
(3)0
(4)1
(5)0
【解析】【分析】大意:安妮和汤姆之间的对话,汤姆没有带铅笔盒,想要从安妮那里借文具。
(1)句意:安妮有两支钢笔。根据 A: Yes, I have two pens. 可知妮有两支钢笔。故答案为正确。
(2)句意:汤姆想从安妮那里借支钢笔。根据 T: My pen is broken. Can I use your pen, please? 可知汤姆想从安妮那里借支钢笔。故答案为正确。
(3)句意:汤姆从安妮那里得到一把尺子。根据T: Can I use your ruler?A: No, I'm sorry. I have only one!可知安妮有一把尺子,她没有借。故答案为错误。
(4)句意:汤姆没有带铅笔盒。根据 A: No, I'm sorry. I have only one! Please remember to bring your pencil box next time. 可知汤姆没有带铅笔盒。故答案为正确。
(5)句意:安妮没有带铅笔盒。根据A: No, I'm sorry. I have only one! Please remember to bring your pencil box next time. 可知安妮带铅笔盒,汤姆没有带铅笔盒。故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
2.阅读理解根据短文内容判断对错。
Jill is going to a new school. He is very excited.(兴奋的)And his friend, Tony, is going to middle school,(中学)too. They are going to write email to each other. Tony is going to study Chinese, math and physics. But Jill is going to study English, art and science. Jill's house is far from the school. So he is going to school by bus. Tony is going to walk to school.
(1)Jill is Tony's brother.
(2)Jill is going to be a middle school student.
(3)Jill is very excited to go to a new school.
(4)Tony is going to study Chinese, math and physics.
(5)Tony is going to school by bus because his house is far from the school.
【答案】 (1)0
(2)1
(3)1
(4)1
(5)0
【解析】【分析】大意:短文讲述了吉尔和他的朋友托尼上中学了,他们打算学习不同的学科,吉尔乘公共汽车去上学,托尼打算步行去学校。
(1)句意:吉尔是托尼的弟弟。根据 And his friend, Tony, is going to middle school,too. 可知吉尔是托尼的朋友,故答案为错误。
(2)句意:吉尔将成为一名中学生。根据 Jill is going to a new school. And his friend, Tony, is going to middle school,too. 可知吉尔将成为一名中学生,故答案为正确。
(3)句意:吉尔很高兴能上一所新学校。根据 He is very excited. 可知吉尔很高兴能上一所新学校,故答案为正确。
(4)句意:托尼打算学习汉语、数学和物理。根据 Tony is going to study Chinese, math and physics. 可知托尼打算学习汉语、数学和物理,故答案为正确。
(5)句意:托尼要坐公共汽车去上学,因为他的家离学校很远。根据 Tony is going to walk to school. 可知托尼打算步行去学校,故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
3.阅读理解阅读短文,判断下列句子与短文内容是否相符。
Hello, I'm Mike. I will have a fun and busy holiday next month. I will go to Beijing by plane. On July 1st, I will climb the Great Wall. I will take many interesting photos there. On July 2nd, I will visit Beijing Museum; it's cool there. On July 8rd, I will go to the Nature Park, and I will eat lots of good food there. Beijing is a beautiful place, but I want to go to Shanghai next year. Do you want to go there, too?
(1)Mike will go to Beijing next month.
(2)Mike will visit the museum in Beijing.
(3)Mike will eat a lot of good food on the Great Wall.
(4)On July 3rd, Mike will take many interesting photos.
(5)Mike wants to go to Shanghai next year.
【答案】 (1)1
(2)1
(3)0
(4)0
(5)1
【解析】【分析】大意:短文讲述了迈克下个月的旅游计划。
(1)句意:迈克下个月将去北京。根据 I will have a fun and busy holiday next month. 可知迈克下个月将去北京,故答案为正确。
(2)句意:迈克将参观北京的博物馆。根据 On July 2nd, I will visit Beijing Museum; it's cool there. 可知迈克将参观北京的博物馆,故答案为正确。
(3)句意:迈克会在长城上吃很多好吃的东西。根据 On July 8rd, I will go to the Nature Park, and I will eat lots of good food there. 可知迈克将去自然公园,在那吃很多好吃的食物,故答案为错误。
(4)句意:7月3日,迈克将拍摄许多有趣的照片。根据 On July 1st, I will climb the Great Wall. I will take many interesting photos there. 可知7月1日,迈克将拍摄许多有趣的照片,故答案为错误。
(5)句意:迈克想明年去上海。根据 Beijing is a beautiful place, but I want to go to Shanghai next year. 可知迈克想明年去上海,故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
4.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误。
There are four people in Sam's family. They are Father, Mother, Lily and Sam. Next Sunday they will have a holiday. Sam's father wants to see the Great Wall. But his mother wants to go swimming in Qingdao. Sam and Lily are pupils. Lily wants to do her homework at home. What about Sam? He wants to see the Sea World in Sanya. They don't know where they are going.
(1)There are five people in Sam's family.
(2)Sam's father wants to see the Great Wall.
(3)Sam's mother wants to go swimming in Sanya.
(4)Lily wants to see the Sea World in Sanya.
【答案】 (1)0
(2)1
(3)0
(4)0
【解析】【分析】大意:短文讲述了山姆一家人4口人,每人都想要去自己想要地方旅游。
(1)句意:山姆家有五口人。根据 There are four people in Sam's family. 可知山姆家里有四个人,故答案为错误。
(2)句意:山姆的父亲想去看长城。根据 Sam's father wants to see the Great Wall. 可知山姆的父亲想去看长城,故答案为正确。
(3)句意:山姆的妈妈想去三亚游泳。根据 But his mother wants to go swimming in Qingdao. 可知山姆的妈妈想去青岛游泳,故答案为错误。
(4)句意:莉莉想去三亚看海洋世界。根据 Lily wants to do her homework at home. 可知莉莉想在家做家庭作业,故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
5.阅读理解阅读歌谣,完成下列任务
Spring is green with flowers and songs. We can go on a picnic.
Summer is hot and the days are long. We can go swimming.
Autumn is golden and farmers are busy. We can pick apples.
Winter is white and the year is gone. We can make a snowman.
⑴⑵⑶⑷根据歌谣完成问句或补全空缺,⑸根据文章提示填空,⑹选择恰当的句子完成对话。
(1)What colour is Autumn? ________
(2)Farmers are ________in Autumn.
(3)What colour is winter?________
(4)Spring is full of (充满)________ and songs.
(5)Green spring—flowers and songs —________
Hot summer—________days —go swimming
________—busy ________ —pick apples
________—end of the year —________
(6)选择恰当的句子完成对话。
Mike: Hi, Andy! ________
Andy: Autumn.
Mike: ________
Andy: Because I can pick apples in autumn.
Mike: ________
Andy: Yes, they are.
Mike: ________
Andy: I often go hiking with my father.
A. Why do you like autumn?
B. Are famers very busy in autumn?
C. What do you often do in autumn?
| D. What's your favourite season? |
(2)busy
(3)It's white.
(4)flowers
(5)go on a picnic;long day;Golden autumn;busy farmers;White winter;make a snowman
(6)D;A;B;C
【解析】【分析】这是一篇介绍四季的童谣。
(1)题目问题是: 秋季是什么颜色的? 根据歌谣Autumn is golden .(秋季是金色的。) 可知答案为: It's golden.
(2)根据短文叙述Autumn is golden and farmers are busy.(秋季是金色的,农民很忙。)可知应填busy"忙的"。故答案为: busy.
(3)题目问题是: 冬季是什么颜色的? 根据歌谣Winter is white(冬季是白色的.)可知是白色的。故答案为: It's white.
(4)根据短文叙述Spring is green with flowers and songs.(春季是绿色的充满鲜花和歌声。)可知应填flowers. 故答案为: flowers.
(5)
①根据歌谣Spring is green with flowers and songs. We can go on a picnic.可知春季的特征是green spring—flowers and songs — go on a picnic. 故答案为: go on a picnic.
②根据歌谣Summer is hot and the days are long. We can go swimming.夏季的特征是: Hot summer—long days— go swimming. 故答案为: long.
③根据歌谣Autumn is golden and farmers are busy. We can pick apples. 秋季的特征是: Golden autumn— busy farmers— pick apples. 故答案为: Golden.
④根据歌谣Autumn is golden and farmers are busy. We can pick apples. 秋季的特征是: Golden autumn— busy farmers— pick apples. 故答案为: farmers.
⑤根据歌谣 Winter is white and the year is gone. We can make a snowman.冬季特征: White winter—end of year—make a snowman. 故答案为: White winter.
⑥根据歌谣 Winter is white and the year is gone. We can make a snowman.冬季特征: White winter—end of year—make a snowman. 故答案为: make a snowman.
(6)
①根据答语是"秋季"可知问句问最喜欢的季节,用D. What's your favourite season?(你最喜欢的季节是什么?)故答案为: D.
②根据答语"因为在秋天我可以摘苹果"可知问句问原因,用A. Why do you like autumn?(你为什么喜欢秋季?)故答案为: A.
③根据答语“是的,他们是”,问句是一般疑问句,用B. Are famers very busy in autumn?(农民们在秋天忙吗?)故答案为: B.
④根据答语"我经常和我爸爸去远足。" 可知问问做什么,用C. What do you often do in autumn?(秋季你经常做什么?)故答案为: C.
【点评】这是考查阅读能力的题目。对于任务型阅读,首先阅读短文,然后仔细阅读问题,然后根据短文完成各个题目。
6.阅读理解阅读对话,判断正误。
Cindy: Hi! I'm Cindy. I'm in the USA. It's seven. I'm having my breakfast. I have an apple pie, an egg and some bread. The orange juice and the banana are my favorite.
Kate: Hi! I'm Kate. In Japan(日本), I often have rice and soup for breakfast. And I love fish best. After breakfast, I often drink tea.
(1)Cindy is in China.
(2)Cindy's favorite drink is orange juice.
(3)Cindy has breakfast at seven.
(4)Kate often has noodles and fish for breakfast.
(5)Fish is Kate's favorite food.
【答案】 (1)0
(2)1
(3)1
(4)0
(5)1
【解析】【分析】大意:辛迪和凯特谈论有关日常生活的事情,最喜欢的食物。
(1)句意:辛迪在中国。根据 I'm Cindy. I'm in the USA. 可知辛迪在美国。故答案为错误。
(2)句意:辛迪最喜欢的饮料是橙汁。根据 The orange juice and the banana are my favorite. 可知辛迪最喜欢的饮料是橙汁。故答案为正确。
(3)句意:辛迪七点钟吃早饭。根据 It's seven. I'm having my breakfast. 可知辛迪七点钟吃早饭。故答案为正确。
(4)句意:凯特早餐经常吃面条和鱼。根据 I often have rice and soup for breakfast. 可知凯特早餐经常吃米饭和汤。故答案为错误。
(5)句意:鱼是凯特最喜欢的食物。根据 I love fish best. 可知鱼是凯特最喜欢的食物。故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
7.阅读理解读短文,选择正确答案。
Hi, I am Lily. I have a good friend. Her name is Sarah. She is polite. We are in the same class. We go to school from Monday to Friday. We have four classes in the morning and two in the afternoon. I like Tuesdays, because we have art classes on Tuesdays. I can draw pictures in art classes. Sarah likes Fridays. We have music classes on Fridays. Our music teacher is Miss Yang. She sings well. She is very kind. We have lunch at school. My favourite food is beef. Sarah likes hamburgers best. We all like the weekend. We can play ping pong together on the weekend.
(1)What's Sarah like?
A. She's polite. B. She's tall. C. She's kind.
(2)How many classes do they have every day?
A. Two. B. Four. C. Six.
(3)Who is Lily's music teacher?
A. Miss Yang. B. Mr Yang. C. We don't know.
(4)What is Lily's favourite food?
A. Beef. B. Hamburgers. C. Noodles.
(5)They can on the weekend.
A. paint B. sing C. play ping pong
【答案】 (1)A
(2)C
(3)A
(4)A
(5)C
【解析】【分析】大意:短文讲述了莉莉的好朋友莎拉喝莉莉,他们在学校的日常生活,他们最喜欢食物。他们在周末可以一起打乒乓球。
(1)句意:莎拉长什么样?根据She is polite. 可知莎拉很有礼貌。故答案为A.
(2)句意:他们每天上几节课?根据We have four classes in the morning and two in the afternoon. 可知他们每天上六节课。故答案为C.
(3)句意:谁是莉莉的音乐老师?根据Our music teacher is Miss Yang. 可知莉莉的音乐老师杨老师。故答案为A.
(4)句意:莉莉最喜欢的食物是什么?根据My favourite food is beef. 可知莉莉最喜欢的食物是牛肉。故答案为A.
(5)句意:他们在周末能……。根据We can play ping pong together on the weekend. 可知他们周末能一起打乒乓球。故答案为C.
【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。
8.阅读理解读对话,匹配。
John: What do you have on Thursdays?
Amy: I have a basketball class. What do you have on Fridays?
John: I have an English class. What do you often do on Saturdays, Mike?
Mike: Hmm … I often draw pictures.
⑴John________ A. Thur. a. draw pictures
⑵Amy________ B. Fri. b. have an English class
⑶Mike________ C. Sat. c. have a basketball class
【答案】 Bb;Ac;Ca
【解析】【分析】大意:约翰,艾米和迈克谈论星期四,星期五,星期六有什么课。
迈克:嗯……我经常画画。
(1)词义:约翰,根据Amy: I have a basketball class. What do you have on Fridays?John: I have an English class.可知星期五约翰有一节英语课。与选项B星期五,选项b有一节英语课,相匹配。故答案为Bb.
(2)词义:艾米,根据John: What do you have on Thursdays?Amy: I have a basketball class.可知星期四艾米有一节篮球课。与选项A星期四,选项c有一节篮球课,相匹配。故答案为Ac.
(3)词义:迈克,根据John: I have an English class. What do you often do on Saturdays, Mike?Mike: Hmm … I often draw pictures.可知星期六迈克经常画画。与选项C星期六,选项a画画,相匹配。故答案为Ca.
【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。
