I live in a big city with a lot of homeless people. Luckily there're small ways of helping them and you needn't have a lot of __1__. One way to help is to buy their monthly magazine. By doing this one day, I got to __2__ a young homeless man. He was often __3__ the magazine at the train station.
He was a poor farmer from another country. After a while, I discovered that his __4__ was close to mine. It meant that we were born in the same month.
I met him last year __5__ after his birthday, and after congratulating(祝贺) him, without thinking, I asked if he had had a good day. He __6__ and said that he hadn't really celebrated. I felt so __7__.
I just couldn't bear the thought of this nice, young man being __8__ on his 25th birthday with no presents, no cake, nothing! So I went home and looked in my yarn(纱线) basket. __9__ for me, I had enough yarn __10__. I set to work and knitted(编织) a __11__ for the young man. The yarn had become a little dirty because I didn't knit very often. Then I washed the yarn so the scarf would be __12__ when he got it.
I met him on my own birthday as I was going shopping. I had hoped to meet him so I had__13__ the scarf and a piece of my own birthday __14__ around with me. He was very happy with these gifts and so was I. The __15__ in his eyes was the best present he could have given me!
( )1.A.work B.energy C.money D.experience
( )2.A.realize B.ignore C.know D.recognize
( )3.A.selling B.reading C.covering D.buying
( )4.A.birthday B.house C.height D.hobby
( )5.A.long B.shortly C.ever D.even
( )6.A.looked up B.turned up C.looked down D.got down
( )7.A.foolish B.excited C.clever D.worried
( )8.A.calm B.happy C.alone D.hungry
( )9.A.Suddenly B.Luckily C.Badly D.However
( )10.A.used B.done C.left D.produced
( )11.A.scarf B.cap C.sock D.glove
( )12.A.different B.dry C.wet D.clean
( )13.A.made B.thrown C.received D.carried
( )14.A.cake B.present C.song D.party
( )15.A.light B.pain C.sight D.tear
第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
Mother's Day, founded by Anna Jarvis in the early _16_________ (twenty)century, has become an international festival and _17_________ (accept) by many nations.
Before making its way to the Chinese mainland, Mother's Day was very __18_________ (energy) in Hong Kong and Taiwan. Each year, __19_________ the second Sunday of May, Chinese people express love to their mothers in a variety of ways. Precious jewelry, beautiful carnation (康乃馨),special love desserts and handmade greeting cards have become the love gifts __20_________(give)to mothers.
To a certain extent, Bon Odori Festival on lunar July 15 can __21_________(regard) as Japan's “Mother's Day”. __22_________festival has a story about a filial(孝顺的) son named Mulian. According to the legend (传说), Mulian's mother was very cruel and not respectful of Buddhism, so after her __23_________ (dead) she was sent to the hell __24_________all the evil souls were punished. Mulian was determined to save his mother. Suffering a lot of bitterness, he finally helped his mother to change by persuasion and saved her. Therefore, on lunar July 15, people have the habits of worshipping their late ancestors and giving gifts to their __25_________(love) mothers.
Ⅱ.阅读(共两节,满分50分) A
It was Thanksgiving morning. I was busy preparing the traditional Thanksgiving turkey when the doorbell rang. I opened the front door and saw two small children in rags huddling together on the top step.
“Any old papers, lady?” asked one of them.
I was busy. I wanted to say “no” until I looked down at their feet. They were wearing thin little sandals(凉鞋), wet with heavy snow.
“Come in and I'll make you a cup of hot cocoa.”
They walked over and sat down at the table. Their wet sandals left marks upon the floor. I served them cocoa and bread to fight against the cold outside. Then I went back to the kitchen and started cooking.
The silence in the front room struck me. I looked in. The girl held the empty cup in her hands, looking at it. The boy asked in a flat voice, “Lady, are you rich?”
“Am I rich? Pity, no!”
I looked at my wornout slipcovers(椅套). The girl put her cup back in its saucer(茶碟)carefully and said, “Your cups match your saucers.” They left after that, holding their papers against the wind. They had reminded me that I had so much for which to be grateful.
Plain blue china cups and saucers were only worth five pence. But they matched.
I tasted the potatoes and stirred(搅动)the meat soup. Potatoes and brown meat soup, a roof over our heads, my man with a regular job, these matched, too.
I moved the chairs back from the fire and cleaned the living room. The muddy marks of little sandals were still wet upon my floor. Let them be for a while, I thought, just in case I should begin to forget how rich I am.
( )26.Which of the following would be the best title for the text?
A.Lady, are you rich? B.A story of Thanksgiving Day C.Don't forget how rich you are D.Does cups and saucers match well?
( )27.The writer let the two children come in and served them well because________.
A.she wanted to sell old papers to them B.she wanted to invite them to her Thanksgiving party
C.she showed great pity and care on them D.she had the same experience as them in the past
( )28.Which of the following statements is NOT true according to the passage?
A.The girl thought the writer was rich just because she wanted to make the writer happy.
B.The writer had thought she wasn't rich because her supplies were not expensive.
C.If cups and saucers match well, they are a best pair even though cheap.
D.After hearing what they said, the writer seemed to understand what a rich life was.
( )29.The writer left the muddy marks of little sandals on the floor for a while to________.
A.show that she was a kindhearted lady B.remind her that she shouldn't forget how rich she was
C.leave room for readers to think about what being rich is D.prove that she had understood what meant being rich
( )30.It can be inferred from the text that whether you are rich depends on________.
A.how much money you have made B.what attitude you have had towards life
C.the way you help others D.your social relationship
B
As the global financial crisis hits the economy, it's tough finding a job—especially if you're competing with thousands of other hopeful students. Sometimes you get the interview, but don't quite seem to land the job because you don't have related experience. Don't despair! Here are a few tips that might give you an edge.
★ Get connected to your network and try to expand it. Talk to friends, family and acquaintances. Let everyone know you are looking for a job.
★ Prepare your resume (个人简历) carefully and be sure it's perfect. Have someone else read it over for typos (打字错误) and grammatical errors. Get professional help. It's worth the money to present yourself well. If money is tight, read books on resume writing from your public library or search for free help on the Internet.
★ When you apply for a job, be sure you match and list any skills listed on the posting with the skills you have. If you get an interview, be sure to describe those skills thoroughly. Just having the skills is not enough. Expressing your abilities well can make all the difference in getting the job.
★ Research typical interview questions and practice interviewing. Be well prepared for every interview.
★ Don't be afraid to accept a position for which you are overqualified—if there's room for advancements. Many great job advancements come from first doing well at an entrylevel position. If you have the right skills and attitude, it won't be long before you're in the job you want.
★ Volunteer for a few weeks in your field of study to gain experience if you feel your resume needs an improvement.
★ When deciding what to wear for an interview, think about the position level and the dress code of the organization.
★ Use every tool available to you. For example, this site has many job links for your use.
Good luck!
( )31.Which of the following is NOT mentioned as a reason for the failing to find a job?
A.The global financial crisis. B.The serious competence. C.Your lack in related skills. D.Your lack in related experience.
( )32.What's the author's advice on the resume?
A.To read it over several times by yourself. B.To get professional help even if it costs.
C.To copy something from books. D.To publish it on the Internet.
( )33.If you lack related experience you can________.
A.make up some in your resume B.read books to get secondhanded one
C.do some related voluntary work D.get some training at schools
( )34.Which of the following statements on interviews is RIGHT?
A.Have a few questions ready to ask the interviewer. B.Describe clearly your ability to the interviewer.
C.Refuse the interviewer's offer of another position. D.Wear new clothes for the interview.
( )35.The purpose of the text is to________.
A.show how to prepare for an interview B.wish people good luck
C.encourage people not to despair D.give advice on how to find a job
C
Boys need friends, suffer when they don't believe they have any, and worry over the ups and downs of relationships. Many adults believe that somehow boys need friends less than girls do, in truth, though, no boy is an island; boys value their friends throughout childhood and adolescence and are happier and healthier when they have solid relationships with peers(同龄人).
Despite the common belief that girls are better at relationships, most boys consider their friends a very important part of their lives, and boys may actually be better at keeping friendships than girls are. A recent study of 10 to 15yearold boys and girls found that girls' friendships are actually more fragile. Girls tend to say and do hurtful things to each other more frequently than boys, and girls are more hurt by the end of a friendship.
Boys are the living definition of the phrase “peer group”; they love games with rules, competition, and doing things together. Boys seem to enjoy, even need the opportunity to test themselves against others, and many lasting friendships begin in karate(空手道) class or on the basketball court. Competence and skill are widely respected; being picked last for a team or left out altogether is an experience that can haunt(萦绕心头) a boy for years.
As boys mature, the friendship becomes even more important, and it frequently widens to include girls. During the teen years, friends can become the most important part of a boy's life—and a part in which his parents are not included. The confusion of being a teenager leads boys to form close bonds with friends. There is the sense for many boys that a friend is someone who is “always there for me”, someone he can trust. They may be partners in crime or partners in study, but the friendship of adolescent boys can run surprisingly deep.
( )36.The common belief of adults is that boys________.
A.don't care about others as much as girls B.don't value friendship as much as girls
C.have the same friendship as girls D.have healthier friendship than girls
( )37.According to the text, boys' friendship________.
A.is usually built around active play B.tends to be in small groups
C.can bear mutual hurt between friends D.doesn't suffer from failure
( )38.The author mentions the study in the second paragraph to prove ________.
A.many people believe girls are better at relationships B.most boys consider their friends very important
C.boys may be better at keeping friendships than girls D.boys may be more active in a friendship
( )39.As a boy gets older, he tends to________.
A.widen his circle of friends to include different kinds of people B.shift his focus from his friends to himself
C.leave his parents out of his friendship D.be confused about what a friendship is
( )40.What's the best title for the text?
A.Friendships between Boys and Girls B.Boys and Their Friendship
C.Childhood and Adolescent Friendship D.Tips on Making Friends with Boys
D
Moving in with a boyfriend causes women to eat more unhealthily and put on weight. But the opposite is true for men, whose longterm health benefits when they move in with a female partner.
Dieticians at Newcastle University said both partners try to please one another, and so change their dietary habits to suit their other half.
It leads men to eat more light meals, such as salads, fruit and vegetables, while women choose to make creamier, heavier dishes like curry or rich pasta sauces, which may please their partner.
Women still have the strongest longterm influence over the couple's diet and lifestyle, as they still have the traditional role of shopper and cook in most households.
The report, by Newcastle University's Human Nutrition Research Centre, reviewed the finding of a variety of research projects from the UK, North America and Australia, which looked at the eating and lifestyle habits of couples.
The research shows that women are more likely to put on weight and increase their consumption of foods high in fat and sugar when they move in with their partner.
Women also use food as a comfort when dealing with emotional stress and have been found to gain weight when a relationship ends, while the same finding has not been observed in men.
Many couples reported food as being central to their partnership, and eating together in the evening was particularly important to many.
Report author and registered dietician Dr. Amelia Lake said, “The research has shown that your partner is a strong influence on lifestyle and people who are trying to live healthier lives should take this factor into consideration.”
( )41.According to the passage, moving in with a girlfriend, men ________.
A.have few changes of their dietary habits B.have to eat more unhealthy foods
C.don't like foods high in fat and sugar at all D.try to eat foods that their girlfriends like
( )42.The underlined word “light”(in Paragraph 3 ) probably means ________.
A.not very heavy B.less in fat and sugar C.gentle D.not serious or important
( )43.According to the report by Newcastle University's Human Nutrition Research Centre, ________.
A.women put on weight only because they want to suit their other half
B.when men are faced with emotional stress, they will change their dietary habits
C.eating together in the evening is a good way to communicate for couples
D.it is wrong to change your dietary habits to suit your partner
( )44.From the passage, we can infer that ________.
A.women should pay more attention to their partner's influence on them
B.more men will play roles of shopper and cook in most households
C.couples will not change their dietary habits and lifestyle to please their partner
D.longterm health of men benefits when they move in with a female partner
( )45.What would be the best title for the passage?
A.Don't be silly any more, women! B.Which are better dietary habits?
C.Boyfriends make you fat D.Dr. Amelia Lake and his study
Ⅲ.写作(共两节,满分40分)
第一节 基础写作(共1小题,满分15分)
你校将开展禁毒宣传, 请你根据下面的表格内容和饼状图写一篇短文。短文内容需包括青少年吸毒原因分析、毒品危害,并给同学们提出建议,以便让同学们懂得如何远离毒品。 [写作内容]
毒品的危害 | |
1.毒品交易日益泛滥,每年浪费8000亿美元; | |
2.严重危害健康,加速死亡; | |
3.直接导致和诱发犯罪。 | |
远离毒品的建议(可自拟) | 1.不要和吸毒的人做朋友; |
2.保持乐观的生活态度和健康的生活方式。 |
In modern society, drugs are becoming a more and more serious problem in the world. The trade of drugs is widespread, which costs up to $800 billion every year.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节 读写任务(共1小题,满分25分) 阅读下面的短文,然后按照要求写一篇150词左右的英语短文。
Be grateful for friends
It is a celebrating day. I got in touch with Michael whom I have been losing contact for one year.
It is really magic. I was searching online aimlessly yesterday when an idea struck me suddenly: since Ben can find out my secret by keying in my name in the search engines, why can't I do so, either?
I intended to find out something about Ben in revenge in the first place, but soon extend my name list to a wider category. It was then that I recalled Michael suddenly.
We have lost contact since our last correspondence in my Senior 3. He mentioned to me in his last letter that he was preparing for going to UK to further his education. I, shamefully, was too busy to reply his mail then. When I won the final freedom, I thought he had already been in UK so I had no idea where to write him.
I used to think that we would never meet again. However, when I browsed the entries about him, I found out excitedly that he is still in China.
Without a moment of hesitation, I ran upstairs to my dorm and found out my old address book. Thank goodness, his home number was still there.
After 3 times calling with no answer replies, I eventually got him on the phone. He was more surprised than I could imagine that when I asked for his home number he was too nervous to remember it.
Life is enjoyable in moments such like this. Old friends meet again surprisingly, on a road of their own ways to their dreams. They look at the face of each other, and recognize the old pal. It is such moment that makes me feel grateful to life: whenever I set off for a new destination, I see I have friends in the same direction, with whom I won't feel alone any more.
[写作内容] 1.以约30词概括短文的要点; 2.以约120词就“感恩”主题发表你的看法,包括以下的内容:
(1)根据你的学习、生活经历,简述你的感受,表达你对朋友或父母的感恩和祝福;
(2)你认为中学生应学会感恩; (3)你的同学对此观点有何看法和建议。
[写作要求] 1.可以使用真实实例来支持你的观点,也可以参照阅读材料的内容,但不得直接引用原文中的句子;
2.标题自定。
[评分标准] 概括准确,语言规范,内容合适,篇章连贯。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Ⅰ.第一节
本文作者讲述了尽自己的微薄之力去帮助一名无家可归的人的故事。
1.C 由后文提到买他们的月刊可知此处应该说帮助他们不需要很多钱(money),故选C项。
2.C “我”认识一名无家可归的年轻人。get to know意为“认识”。
3.A 与前文的buy相对,可知此处应该说他经常在火车站附近卖杂志。
4.A 由后一句提到“我们”出生在同一个月可知此处应该是说生日(birthday)。
5.B 由后文提到“我”祝贺他,可知“我”应该在他生日后不久(shortly)遇上他,故选B项。
6.C 由后面的回答说“没有真正庆祝”可知,他应该是低着头对“我”说的。look down“低头”;符合句意。look up“抬头看”;turn up“出现,调大”;get down“下来”。
7.A 对无家可归的人问出这样的问题,自己都觉得自己愚蠢(foolish)。
8.C 由后文提到什么都没有,可知那时的他应该是独自一人的(alone)。
9.B 由后文提到有足够的纱线可知此处应该说“幸运的是”(luckily)。
10.C 此处指剩下的纱线。leave意为“留下,剩下”,符合语境。
11.A 此处考查原词复现。由下文的 the scarf可知作者应该是为他织了一条围巾。
12.D 本句前半句提到“我”洗了纱线,那么这条围巾应该是干净的(clean)。
13.D “我”应该是“带上”了围巾。carry意为“携带”,符合语境。
14.A 由常识及搭配a piece of可知,此处指带上一块生日“蛋糕”,故选A项。
15.A 高兴的时候,眼睛应该是发“亮”的,故选A项。
第二节
16. twentieth 表示20世纪初,应用序数词。
17.is accepted 表示“被接受”用被动语态。结合整段的时态可确定答案。
18.energetic 在系动词后作表语,用形容词形式。
19.on 在具体的某一天,用介词on。
20.given give和其逻辑主语gifts是动宾关系,所以用过去分词作定语,表被动。
21.be regarded 这是regard…as…的被动结构。在情态动词can后用原形。
22.The/This
23.death 在形容词性物主代词后用名词形式。
24.where 代替表地点的先行词the hell,在句中作地点状语,所以用where,相当于in which。
25.lovely 修饰名词mothers作定语,用形容词。
Ⅱ.第一节
A
26.A 主旨大意题。小男孩的问话 “Lady, are you rich?” 和小女孩的话 “Your cups match your saucers”引起了作者对富裕的深刻思考, 改变了她原先对幸福的片面认识,因此用“Lady, are you rich?”作为标题最为合适, 最能体现文章的主题——对富裕的再思考和正确认识。
27.C 细节理解题。由第三段“I was busy. I wanted to say ‘no’ until I looked down at their feet. They were wearing thin little sandals(凉鞋), wet with heavy snow.”可以推断出,作者这样做是出于对他们的怜悯和同情。故C项为正确答案。
28.A 细节理解题。小女孩认为作者富裕,因为作者的茶杯和茶托很相配,这不是她有意地奉承作者,而是小女孩对富裕的观点:只要物与物之间、人与人之间相互协调,和谐相处, 即使很简陋,很平淡, 也是富裕的、幸福的。故A项表述错误,它背离了文意。其他三项文中均有表述或暗示。
29.B 细节理解题。由最后一段中的“Let them be for a while, I thought, just in case I should begin to forget how rich I am.”可知正确答案为B项。
30.B 推理判断题。本文通过这两个孩子的故事, 是想告诉我们每个人的富裕观和幸福观各不相同, 真正的富裕不是你拥有多少好东西, 不是你有多高的地位, 而是你对生活的态度。
B
31.C 细节理解题。A、B、D在第一段都曾提到。第四段只是强调要充分展现自己的技能,并没有提到C项。
32.B 细节理解题。根据第三段“Get professional help. It's worth the money to present yourself well.”可知答案为B。
33.C 细节理解题。根据第六点建议可知C为正确答案。
34.B 细节理解题。根据第三条建议可知B为正确答案。
35.D 主旨大意题。该短文提供了一些找工作时的小建议,涉及信息、简历、面试等方面,因此D为答案。A、B、C都只是文章中的部分信息。
C
36.B 细节理解题。根据第一段“Many adults believe that somehow boys need friends less than girls do…”可知答案为B。
37.A 推理判断题。根据第三段“Boys seem to enjoy, even need the opportunity to test themselves against others, and many lasting friendships begin in karate(空手道) class or on the basketball court.”可推知A为答案。
38.C 推理判断题。该研究显示“girls' friendships are actually more fragile”,并解释了其原因,由此可推知选C。
39.C 细节理解题。根据最后一段“a part in which his parents are not included”可知C为答案。
40.B 主旨大意题。本文驳斥了人们普遍认为的“男孩不像女孩一样需要友谊”,论述了男孩之间的友谊。故选B项。
D
41.D 细节理解题。由第三段,特别是which may please their partner可知,男女双方会改变自己的饮食习惯来迎合对方, 因此男士会吃他的女伴喜欢吃的食物。
42.B 词义猜测题。由其后所举的例子salads, fruit and vegetables可推断,light 在此意为“清淡的”,即脂肪和糖的含量比较少。
43.C 推理判断题。根据倒数第二段可知C项正确。根据倒数第三段可知女士增肥不仅是因为迎合了对方的口味,还有缓解情绪的原因,故A项错误;根据倒数第三段最后while the same finding has not been observed in men可知B项错误;D项文中没有提及。
44.A 推理判断题。纵览全文,特别是根据短文最后一个句子可推断A正确。D项文中第一段已经明确指出,不是推断。
45.C 主旨大意题。C项幽默风趣,能吸引读者的注意, 并切中文章的主题。
第二节
46—50 DFAEC
Ⅲ.第一节
One possible version:
In_modern_society,_drugs_are_becoming_a_more_and_more_serious_problem_in_the_world._The_trade_of_drugs_is_widespread,_which_costs_up_to_$800_billion_every_year.
As we all know, drugs do great harm to our health, not only causing people to die at an early age but also directly contributing to the happening of crimes. As is shown on the chart above, 30% of the teenagers taking drugs are cheated into doing it, and 50% are driven by curiosity. Another 15% just seek excitements or try to get rid of their anxieties, and the rest try it for some other reasons. In my opinion, in order to protect us students from drugs, we should be careful to make friends and stay away from those who always behave badly. Also, it's very important for us to lead a healthy lifestyle and hold positive attitudes towards life.
第二节
One possible version:
Be grateful for our parents
The writer tells us a story that he had an experience of recalling his old friend Michael suddenly, and such moment made him feel grateful to life and didn't feel lonely.
This story reminds me of a similar experience of forgetting my mother's birthday.
On the evening of last Saturday, I was watching TV attentively while my mother was busy preparing for dinner in the kitchen. It was not until a friend of my mother's, who called to say HAPPY BIRTHDAY to my mother that I remembered it was her birthday. I got deeply shocked and ashamed.
It is not easy for parents to bring us up. It's never too late to realize this and show our love and care for them. We really should express our endless thanks to our parents. And my classmates share my opinion. To sum up, we should be grateful for our parents because of their greatest love and unselfish care.