一、七年级英语下册阅读理解专项目练习(含答案解析)
1.根据材料内容,选择正确答案。
A
On a Quiet Night
---------- Tang Li Bai
I saw the moonlight before my couch
And wonder if it were not the frost on the ground
I raised my head and looked out on the mountain moon
I bowed my head and thought of my far-off home
B
Homesickness
-------------by Yu Guangzhong
In my childhood
Homesickness was a small stamp
I was here
And my mother was over there
When I grew up
Homesickness was a narrow ship-ticket
I was here
And my bride was over there
And then
Homesickness was
With me outside
And my mother inside
But now
Homesickness is a shallow strait
I am on this side
And the mainland is on the other side
(1)Poem A was written by in Dynasty.
A. Du Fu; Tang B. Bai Juyi; Tang C. Li Bai; Tang D. Sushi; Song
(2)Choose the best phrase to fill in the blank.
A. a big rock B. a huge mountain C. a small tomb D. a long river
(3)What's the theme of the two poems?
A. Missing hometown. B. Talking about friendship.
C. Missing mother. D. Talking about city.
【答案】 (1)C
(2)B
(3)A
【解析】【分析】1.第二行Tang Li Bai唐,李白。故选C。3.第一篇是李白的《静夜思》,表达了对家乡和亲人的思念。第二篇是余光中的《乡愁》表达了对家乡、祖国的眷念。
【点评】对是的理解,和思想感情的概括。
2.阅读理解
Anna is a 17-year-old exchange student(交换生) from Russia({俄罗斯). She is now studying art in a university(大学) in France. She's going to stay in France for a year and then she will go back to Russia. Anna comes to France because she thinks Paris is the best place for her to study art. She is now staying with the Black family. She helps Mrs Black do some housework every evening and goes to French classes every Wednesday and Friday afternoon.
Everything in Paris is new to her. She finds things are quite different from those in Moscow. There are many big shopping malls here, but many things are really expensive. It's also expensive to have a meal in a restaurant or go to the cinema. Now Anna has got used to(习惯于) many things, but she cannot get used to the breakfast in France. "They eat so much in the morning," she often says. "How can you face all that food so early in the day?"
(1)Anna will return to Russia at the age of .
A. 16 B. 17 C. 18 D. 19
(2)Anna has French classes .
A. once a week B. twice a week C. three times a week D. four times a week
(3)Anna comes to Paris to .
A. study art B. study French C. work at a university D. visit the Black family
(4)We can learn from the second paragraph that .
A. French people always eat a lot all day B. Anna doesn't like the life in Paris at all
C. Anna doesn't like French food at all D. Anna doesn't eat so much in the morning
(5)Which is NOT true according to the passage?
A. Anna is an exchange student.
B. Anna comes from Moscow.
C. Many things are more expensive in Paris than in Moscow.
D. Anna doesn't get used to anything in Paris.
【答案】 (1)C
(2)B
(3)A
(4)D
(5)D
【解析】【分析】本文介绍了Anna在巴黎做交换生的生活。
(1)细节题。根据 Anna is a 17-year-old exchange student from Russia和She's going to stay in France for a year and then she will go back to Russia可知Anna回到俄罗斯是18岁,故选C。
(2)推理题。根据goes to French classes every Wednesday and Friday afternoon可知她每周去上两次课,故选B。
(3)细节题。根据Anna comes to France because she thinks Paris is the best place for her to study art可知Anna去巴黎学艺术,故选A。
(4)推理题。根据How can you face all that food so early in the day可知安娜早上吃的不多,故选D。
(5)细节题。根据 Anna has got used to(习惯于) many things 可知安娜在巴黎什么都不习惯是错的,故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
3.阅读理解
Electricity is all around us. It's in the computer you are using, it's in the ground under your feet, and it's in your body. And you can't live without electricity.
Without electricity, you wouldn't be reading this article right now. It's not because it's not bright enough without electricity. It's because your brain wouldn't work.
Every move of your body needs the help of electricity. The nervous system(神经系统)sends electrical signals(信号)to your brain first, and then your brain sends them to your body. These signals don't flow along a wire. They jump from one cell(细胞)to the next until they get to their final place.
With so much electricity jumping around, it may seem like the body is a great power station. You may wonder if you have enough power to turn on TV. Well, your body can just create little electricity. So stop dreaming.
(1)What is the article mainly about?
A. Electricity in our lives. B. Electricity in the ground.
C. Electricity under the feet. D. Electricity around us.
(2)Why CAN'T we read the article without electricity?
A. Because it's dark. B. Because the words are not clear.
C. Because we can't see it. D. Because our brain wouldn't work.
(3)What sends electrical signals to our brains when we move?
A. The nervous system. B. The bones. C. The body. D. The cells.
(4)What can we learn about our bodies from the last paragraph?
A. There are wires in them.
B. Electricity flows slowly in them.
C. They are like power stations.
D. They have the power to turn on TV.
(5)Where can you most probably find this article?
A. In a comic book. B. In a science book. C. In a storybook. D. In a guidebook.
【答案】 (1)D
(2)D
(3)A
(4)C
(5)B
【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是电在我们的周围到处都是。电也存在在我们的身体中。我们身体的每个动作都是靠电才能完成。我们什么都做不了。
(1)此题考查主旨大意。根据主题句 Electricity is all around us.可知电存在在我们周围。故选D。
(2)细节理解题。根据 Without electricity, you wouldn't be reading this article right now. It's not because it's not bright enough without electricity. It's because your brain wouldn't work. 可知没有电,我们的大脑就不能工作。故选D。
(3)细节理解题。根据 Every move of your body needs the help of electricity. The nervous system(神经系统)sends electrical signals(信号)to your brain first, and then your brain sends them to your body. 可知在我们行动前是神经系统发送信号给大脑。故选A。
(4)细节理解题。根据 With so much electricity jumping around, it may seem like the body is a great power station. 可知人体就像一个发电站。故选C。
(5)文章出处题。根据文章内容,讲的是电在人体的作用。可知这是出自一个科普读物。故选B。
【点评】此题考查阅读理解。在细节理解上,我们在弄懂问题后带着问题细读短文,从短文的细节中找到问题答案。对于文章的主旨大意,我们可通过文章的主题句确定,关于文章的出处题我们可根据文章的内容,确定它的出自什么读物。
4.阅读理解
There are too many cities around the world. And each city needs water in many ways. Water on the Earth falls mainly as rain. So the rainfall(降雨量)is important to each part of the world. And it is different from one city to another. The following chart shows the average(平均的)rainfall in four different cities in July and January.
City | Guangzhou | London | New York | Paris |
Country | China | Britain | America | France |
Rainfall in July | 227. 6mm | 45. 0mm | 96. 5mm | 53. 6mm |
Rainfall in January | 43. 2mm | 78. 0mm | 69. 1mm | 54. 3mm |
A. very little B. very heavy C. quite different D. nearly the same
(2)Which city has the most rainfall in July?
A. Guangzhou. B. London. C. New York. D. Paris.
(3)The RIGHT order of the average rainfall from low to high in January is .
A. Guangzhou一London一New York一Paris B. Guangzhou一New York一London一Paris
C. Guangzhou一Paris一New York一London D. London一New York一Paris一Guangzhou
(4)Which is TRUE according to the chart?
A. Guangzhou has the rainfall of 43.2mm in July.
B. Five cities are mentioned in the chart.
C. London and Paris have the same rainfall in July.
D. New York has the rainfall of 69.1 mm in January.
(5)This chart mainly shows in four different cities.
A. the average rainfall B. the average temperature
C. the highest rainfall D. the highest temperature
【答案】 (1)C
(2)A
(3)C
(4)D
(5)A
【解析】【分析】本文介绍世界上城市都需要水,水主要以下雨的形式获得,因此降雨量对世界每个地方对很重要。下面表格介绍四个不同城市7月份和一月份的平均降雨量。
(1)细节题,根据 it is different from one city to another.并结合表格,可知不同的城市降雨量很不同。故选C。
(2)细节题,根据表格信息,可知广州降雨量七月份最多,是227.6mm,故选A。
(3)细节题,根据表格信息,可知,一月份平均降雨量最少的是广州,其次是巴黎,然后是纽约,最多的是伦敦,故选C。
(4)细节题,根据表格一月份降雨量情况,可知纽约一月份平均降雨量是69.1mm,故选项D描述是正确的,故选D。
(5)推断题,根据表格信息可知,这个表主要显示世界上四大城市的平均降雨量情况。故选A。
【点评】考查阅读理解能力,细节题和推断题是阅读理解题中常考题型,细节题需要在文中寻找答案,推断题需要联系上下文,推出需要的信息。
5.阅读理解
There is little rain in deserts. Because deserts are so dry, they have no"quilt" to help stop the soil from going away. As a result, they may get very hot during the day with the Sun shining, but don't hold the heat overnight. Many deserts can quickly get cold once the Sun goes down. Some deserts can reach the temperature of over 100 degrees F during the day and then drop below freezing(32 degrees F)during the night.
The largest hot and dry desert in the world is the Sahara Desert in North Africa. The Sahara is a sandy desert with great sand hills. It covers over 3 million square miles of Africa. Other large deserts include the Arabian Desert in Western Asia, the Gobi Desert in northern China and southern Mongolia, and the Kalahari Desert in Africa.
Animals that live in the desert are also used to needing little water. Many get all the water they need from the food they eat. Other animals keep water that they can use later. The camel stores up fat in its hump while other animals keep something they need in their tails.
Only certain types of plants can live in the terrible environment of the desert. You won't see a lot of tall trees in the desert. Most plants have a way to keep water in their leaves or trunks so they can live a long time without water.
Now deserts cover around 20% of the world's land, but they are growing. This is called desertification and is caused by different reasons including human activities. The Sahara Desert is growing larger and larger each year. What should we do with it?
(1)How is the weather during the night in the desert?
A. Hot. B. Cold. C. Cool. D. Warm.
(2)Where does the camel store up fat?
A. In its hump. B. In its stomach. C. In its tail. D. In its back.
(3)Why WON'T we see a lot of tall trees in the desert?
A. Because there're few people there. B. Because the Sun shines there.
C. Because the environment there is terrible. D. Because there's a lot of rain there.
(4)How much of the land do deserts cover in the world?
A. About one fifth. B. Less than 10%. C. Two fifths. D. More than 20%.
(5)Is the Sahara Desert growing or not?
A. Nobody knows it. B. It is growing. C. It is not growing. D. It is losing(减少).
【答案】 (1)B
(2)A
(3)C
(4)A
(5)B
【解析】【分析】主要讲了对沙漠的概述。
(1)细节题。根据Some deserts can reach the temperature of over 100 degrees F during the day and then drop below freezing(32 degrees F)during the night.可知沙漠晚上是寒冷的,故选B。
(2)细节题。根据The camel stores up fat in its hump可知骆驼从驼峰上储存脂肪,故选A。
(3)细节题。根据Only certain types of plants can live in the terrible environment of the desert. You won't see a lot of tall trees in the desert.可知因为沙漠环境恶劣,所以沙漠里看不见许多高树,故选C。
(4)细节题。根据Now deserts cover around 20% of the world's land可知沙漠占了世界的20%,即五分之一(one fifth),故选A。
(5)细节题。根据The Sahara Desert is growing larger and larger each year.可知撒哈拉沙漠正在增大,故选B。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
6.阅读理解
School News (June 8th, Friday)
School trip | Students in Junior One had a great time during the school trip last Friday. They went to National Museum by bus. The teachers were very happy because the students cleaned the bus after the trip. |
American visitors | Fifteen visitors from the US arrived at our school on Monday, June 4th. They visited our school and enjoyed our club activities with teachers and students. |
Football Team | Here's good news for football fans. Our school football team (队) will have a game with Guangming Middle School this Saturday. Many students are looking forward to (期待) it. |
Talent show(才艺表演) | There will be a talent show in our school on June 15th. Lots of students will showy their talents by singing, dancing and playing the instruments (乐器) at the central hall. |
A. cleaned the bus after the trip B. enjoyed themselves on the trip
C. cleaned the museum after the trip D. watched carefully in the museum
(2)What did the American visitors do'?
A. They had dinner with the students. B. They took part in some club activities.
C. They watched the football match. D. They visited National Museum by bus.
(3)There will be a football game between the school football team and .
A. the teachers B. the musicians
C. the American visitors D. Guangming Middle School
(4)When will the talent show start?
A. On June 4th. B. On June 5th. C. This Saturday. D. Next Friday.
(5)Where can you read this news'?
A. In an ad (广告). B. In a sports book. C. In a school magazine. D. In a music book.
【答案】 (1)A
(2)B
(3)D
(4)D
(5)C
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了6月8号,学校的四则新闻,其中包括,学习旅游;美国访问团;足球赛以及才艺表演。
(1)细节理解题。根据文中的语句The teachers were very happy because the students cleaned the bus after the trip.理解可知,老师开心的主要原因是学生们旅游之后,清扫了公共汽车,故选A。
(2)细节理解题。根据文中的语句They visited our school and enjoyed our club activities with teachers and students.理解可知,美国人参加了一下社团活动,故选B。
(3)细节理解题。根据文中的语句Our school football team (队) will have a game with Guangming Middle School this Saturday. 理解可知,我们学校足球队将与广州中学的足球队进行比赛,故选D。
(4)细节理解题。根据文中的语句There will be a talent show in our school on June 15th. 理解可知,才艺表演在6月15号进行,又由June 8th, Friday提示,也就是下个周五,故选D。
(5)理解归纳题。通读全文可知,这是新闻发布,应该在学校的杂志上,故选C。
【点评】考查阅读理解题。认真阅读原文,把握文章大意,对文章脉络有整体的了解,能仔细查找文中细节,并能根据文章内容进行合理的推测判断。
7.阅读下面材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
The following are the messages from David's moments (朋友圈) on WeChat during the trip to Kiwi World.
●Today is May 5, my birthday, the first day of our trip. It's 2:30. I'm riding a bike with my parents and my little brother Mike by the Love River. We are singing, listening to birds, and having a lot of fun.
●Today is May 6. We plan to have a night picnic at Jingle Park. There are a lot of people having fun at Jingle Park. My parents want to talk аbоut my future (未来的) job. What do І want to be? На! Мауbе а teacher or a singer.
●My parents are visiting their old friend, Aunt Polly, a famous writer, at her place. I am having lunch with Mike and watching a boring show at Wiki Kitchen. The food isn't so delicious and the show. Well, I don't like it, I really don't like the third day of the trip.
●It is the last day of our trip. We're going back home at 1:00 pm. It's 10:00 am now. We are visiting the famous Chocolate Factory and making chocolate by ourselves happily. We are really having a great time here! Sweet Kiwi! I love you!
(1)From the second paragraph (段落), we can know ________.
A. Mike has a sister.
B. David goes to the Love River by bike.
C. May 5 is Mike's birthday
D. David's parents have some birds in their garden. .
(2)David may work in the future.
A. at school B. at the hospital C. in the supermarket D. in the bank
(3)What can we learn from the passage?
A. Aunt Polly is good at cooking.
B. David's parents are both teachers.
C. Mike is the only child in his family.
D. David has a four-day trip in Kiwi World.
【答案】 (1)B
(2)A
(3)D
【解析】【分析】文章摘录了大卫在朋友圈里发布的去 Kiwi World. 旅游的事。
(1)细节理解题,根据 I'm riding a bike with my parents and my little brother Mike by the Love River. 可知他去了爱河,故答案是B。
(2)细节理解题,根据 Мауbе а teacher or a singer. 可知他未来的工作是老师或者歌手,故答案是A。
(3)细节理解题,朋友圈记录了他是甜的旅游经历,因此可以推断他的假期是四天,故答案是D。
【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,细节理解题一般可以直接从文中找到答案。
8.阅读理解
There are some websites for kids. Let's visit them now.
Big Little Bang | You can be a hero, like Avatar, to help the world. You can also surf the Internet to make music with other kids. |
Action All Stars | You can play sports here. You can finish the new missions every month. You can get cool clothes from your favorite teams and players. |
Shidonni | You can draw your favorite animals and color them on this fun website. You can show your works to others on the Internet. |
Pandanda | You can make clothes for your dolls and decorate the tree houses on Pandanda! You can also have a pet here and give her some food and drinks, play with her, ask her to sing and dance and take a bath for her. |
A. Big Little Bang B. Action All Stars C. Shidonni D. Pandanda
(2)You can on Action All Stars.
A. help the world B. get cool clothes C. draw your pets D. make clothes for dolls
(3)Which of the following is TRUE?
A. Kids can make music on Action All Stars.
B. These four websites are all for kids.
C. Shidonni is not a fun website for kids.
D. You can ask the pet to cook and dance on Pandanda.
【答案】 (1)A
(2)B
(3)B
【解析】【分析】文章大意:此文主要介绍了四个儿童网站以及网站中所设计的活动。
(1)细节理解题。根据文中的语句You can also surf the Internet to make music with other kids.可知,在网站Big Little Bang可以与孩子一起制作音乐,故选A。
(2)细节理解题。根据文中的语句You can get cool clothes from your favorite teams and players.理解可知,在网站Action All Stars你可以从你最喜欢的球队和球员那里买到很酷的衣服。故选B。
(3)细节理解题。根据文中的语句There are some websites for kids. Let's visit them now.可知,这四个网站都是面向儿童的,故选B。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。
9.阅读理解
Toby, an 11-year old boy, is playing with a ball. The ball goes into the street and Toby runs for the ball.
A car hits(碰撞) Toby. An ambulance(救护车) takes Toby to the hospital in 30 minutes. The doctors at the hospital tell Toby's parents, "Toby is in a coma."
Every day, Toby's parents visit him at the hospital. They sit next to Toby's bed and talk to him. But Toby never talks to them. He just sleeps.
One day Toby's father says, "Wake up, Toby. Wake up, come home and play with Rusty." Rusty is Toby's dog.
When Toby's father says "Rusty", Toby moves his arm(胳膊). "Rusty!" Toby's father says again. Again, Toby moves his arm.
Toby's parents have an idea. They tell the nurse,
"We want to bring Toby's dog to the hospital." The nurse says "OK".
The next day, Toby's parents bring Rusty to the hospital. When they put the dog on Toby's bed, Toby opens his eyes and hugs the dog.
Toby's parents bring Rusty to the hospital every day. One day, Rusty jumps onto Toby's bed and scratches(抓) his arm. Toby says his first words, "Bad dog!"
After eight weeks, Toby is well. He leaves the hospital and goes home.
(1)Toby is in the street when a car hits him.
A. visiting his father B. walking with his parents
C. talking with his dog D. running for a ball
(2)The sentence "Toby is in a coma." may mean(意思是) .
A. Toby can't wake up or talk B. Toby must leave the hospital
C. Toby needs to play sports D. Toby is very handsome
(3) wakes up Toby in the end.
A. A doctor B. A nurse C. His dog D. His father
(4)From the story, we can learn that .
A. Toby can never talk in the end B. Toby likes playing basketball
C. Toby's dog was a bad one D. Toby stays in hospital for eight week
【答案】 (1)D
(2)A
(3)C
(4)D
【解析】【分析】文章大意:十一岁的托比在街里玩球,被车撞了,昏迷不醒被送往医院,在托比的狗的感召下,终于苏醒了,八周之后恢复健康出院了。
(1)细节理解题,根据 Toby runs for the ball. A car hits(碰撞) Toby. 可知托比在追赶球的时候被车撞了,故答案是D。
(2)细节理解题,根据 They sit next to Toby's bed and talk to him. But Toby never talks to them. He just sleeps. 可知托比不说话,只是睡觉,故答案是A。
(3)细节理解题,根据 When Toby's father says "Rusty", Toby moves his arm(胳膊). "Rusty!" Toby's father says again. Again, Toby moves his arm. 和 When they put the dog on Toby's bed, Toby opens his eyes and hugs the dog. 可知是托比的狗唤醒了托比,故答案是C。
(4)细节理解题,根据 After eight weeks, Toby is well. He leaves the hospital and goes home. 可知托比在医院住了8星期,故答案是D。
【点评】考查阅读理解题,本文只涉及到了细节理解题一种题型,该题型相对简单,只要认真阅读,一般都可以直接从文中找到答案。
10.阅读理解
Animals grow up(成长) in different ways. Some newborn(初生的) animals are helpless but their mothers protect them. A newborn kangaroo is very small. It is only a few centimeters(cm)long. It closes its eyes and doesn't have hair. It stays safe in its mother's pouch(育儿袋)for a long time.
A newborn monkey can not walk. Its mother carries it everywhere.
Other baby animals can walk soon after they're born. They learn to run with their mothers when danger is near. A baby zebra can run, an hour after it is born.
Some baby animals are born in a place that is safe. Baby wolves are usually born in big holes with little light. Other baby animals are born in the open. A baby elephant is often born on open land.
(1)According to the passage, many newborn animals need their mother's help because the baby can't .
A. look after themselves B. eat any food
C. walk by themselves D. run with their mothers
(2)Baby wolves are usually born in a(n) place.
A. open B. bright C. safe D. secret
(3)How many kinds of baby animals are mentioned in this passage?
A. Six. B. Four. C. Five. D. There
(4)Which of the followings is NOT TRUE according to the passage?
A. Different animals grow up in different ways. B. Some animals are born on open land.
C. A newborn monkey can walk. D. Some newborn animals are helpless.
【答案】 (1)A
(2)C
(3)C
(4)C
【解析】【分析】文章大意:各种动物以不同的方式成长。
(1)细节理解题。根据文中的语句Some newborn(初生的) animals are helpless but their mothers protect them.理解可知,新生小动物需要妈妈的保护的主要原因就是它们不能照顾自己,故选A。
(2)细节理解题。根据文中的语句Some baby animals are born in a place that is safe. Baby wolves are usually born in big holes with little light.可知,狼宝宝经常在比较安全的地方出生,故选C。
(3)理解归纳题。通读全文可知,此文涉及到的动物,袋鼠,猴子,斑马,狼,大象共五种,故选C。
(4)理解判断题。根据文中的语句A newborn monkey can not walk. Its mother carries it everywhere.可知,新生小猴不会走路,选项C的描述是错误的,故选C。
【点评】考查阅读理解。 本题主要考查了细节理解题,归纳题以及判断题,做题的时候,先从题目中找到一个关键词,它可以帮助我们很快地定位原文,找到答案。