一、七年级英语下册阅读理解专项目练习(含答案解析)
1.根据材料内容,选择正确答案。
D
The weekend is usually a period(一段) of time for resting. But today's Chinese students can hardly rest during the weekend.
According to (根据) a survey, 25% of the Grade 8 students in Beijing have classes at the weekend. Over 38% of the middle school students have less than eight hours' sleep each night because of the hard study. And this isn't only in Beijing. Nan Weitong is a Grade 7 student in Hubei. The 13-year-old girl has to get up at 6: 30 am on Saturday. Then she has a whole day of classes. On Sunday, she has extra(额外的) classes for math and English. But Nan Weitong doesn't complain(抱怨). She says her classmates all work very hard.
However, some students are much luckier. They don't have to go to school on weekends.
Zhang Qian, a Grade 9 student from Jinan, is one of them. And she's a top student. During the weekend, she usually gets up at 8: 00 am. Then she spends some time doing her homework. After that, she is free to go shopping or watch TV. Zhang Qian said her mother once wanted her to try extra classes. "But my teacher said it was unnecessary. I didn't need to push myself too much. Learning well at school is enough," Zhang Qian said. "I feel pretty lucky."
(1)There are of the Grade 8 students in Beijing have classes at the weekend.
A. 25% B. 38% C. 50% D. 75%
(2)Over 38% of middle school students have less than eight hours' sleep each night because of .
A. watching TV B. playing computer games C. doing housework D. studying
(3)During the weekend, Zhang Qian often after doing her homework.
A. goes to extra classes B. goes shopping C. watches TV D. both B and C
(4)Zhang Qian feels lucky because .
A. she gets some money B. she can join the art club
C. she doesn't need to have extra classes D. she doesn't need to go shopping
(5)How many students are mentioned in this passage?
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
【答案】 (1)A
(2)D
(3)D
(4)C
(5)B
【解析】【分析】1. 文章第二行According to (根据) a survey, 25% of the Grade 8 students in Beijing have classes at the weekend.(根据)一项调查,北京有25%的8年级学生周末上课。故选A。2.文章第三行Over 38% of the middle school students have less than eight hours' sleep each night because of the hard study.超过38%的中学生每天晚上睡眠不足8小时,因为努力学习。故选D。3.文章倒数第四行 Zhang Qian, a Grade 9 student from Jinan, During the weekend, she usually gets up at 8: 00 am. Then she spends some time doing her homework. After that, she is free to go shopping or watch TV. 张骞,来自济南的9年级学生,在周末,她通常早上8点起床。然后她花了一些时间做家庭作业。在这之后,她可以自由逛街或看电视。故选D。4.文章最后Zhang Qian said her mother once wanted her to try extra classes. "But my teacher said it was unnecessary. I didn't need to push myself too much. Learning well at school is enough," Zhang Qian said. "I feel pretty lucky."张骞说,她的妈妈曾经想让她试试额外的课程。“但是我的老师说没有必要。”我不需要太逼自己。在学校学习很好,”张骞说。“我觉得很幸运。”故选C。5.文章第四行Nan Weitong is a Grade 7 student in Hubei. The 13-year-old girl has to get up at 6: 30 am on Saturday.楠伟童是湖北七年级学生。这个13岁的女孩星期六必须在早上6:30起床.文章倒数第四行 Zhang Qian, a Grade 9 student from Jinan,张骞,来自济南的9年级学生,文章只提到了这两位同学,故选B。
【点评】细节的把握理解。
2.阅读理解
We have some new helpers in our Community Centre. Have a look at their information cards.
John Smith
Retired(退休的) Maths Teacher: 40 years of teaching experience(经验)
Good at Maths and Science Free from Monday to Thursday
Phone number: 81414887 Email: oldsmith1999@126.com |
Allan Green Computer programmer(程序员) Working in HP Good at fixing(修理) computers and phones Phone number: 81392236 QQ: 741323748 (Flying Tiger) |
Diana Brown A good gardener(园丁) Good at looking after flowers and plants Come to the community centre every Friday QQ: 66776786 (Green World) |
A. fix things B. learn Science C. look after flowers D. learn to do the housework(家务)
(2)Which of the following is TRUE according to the material?
A. Allan Green is a retired programmer.
B. John Smith is not free at weekends.
C. Diana Brown comes to the community centre twice a week.
D. John Smith is good at fixing computers.
【答案】 (1)B
(2)B
【解析】【分析】文章大意:文章介绍了社区中心新来的三个助手的基本情况,还有她们的职业及联系方式。
(1)细节理解题,根据 Good at Maths and Science 可知,斯密斯可以帮孩子们学习数学和科学,故答案是B。
(2)细节理解题,根据 Free from Monday to Thursday 可知斯密斯周一到周四有空,因此周末没空,故答案是B。
【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,细节理解题相对简单,一般可以直接从文章中找到答案。
3.阅读理解
How do you spend your spare time? There will be different answers to it. Most people in Poland have their own ways of spending free time. Sometimes they just want to have a rest, but they try to do something more pleasant most of the time. They have many different hobbies, which help them to get away from their everyday problems and spend their free time happily.
Many Polish people like travelling. They look for new places that they have never been to and add new and exciting experiences to their journey. Some of them like to climb mountains, others like to go to the sea or a lake to swim, because these can make them get exercise and are good for their health.
Many Polish people also like to do sports in their free time. They are usually crazy about football, and football is regarded as the Polish national sport. Many football fans may support a certain team, so they go to watch every match of the team they support, and they buy many things that have any relation with the team. Watching sports and doing them are both good ways to relax.
In addition, doctors say that doing sports is very good for health. Many people in town, especially young men, often go to the gym to attend the exercise classes to keep fit.
Besides these ways, Polish people have many other ways to spend their free time. And they really enjoy their free time.
(1)Polish people have many different hobbies in order to .
A. solve their daily problems B. finish all their work
C. make some friends D. relax themselves in their spare time
(2)Why do some Polish people like climbing mountains?
A. Because they hate travelling. B. Because they can get exercise from it.
C. Because they can find a new place. D. Because it is comfortable and fun.
(3)Which of the following sports is NOT mentioned in the passage?
A. Doing sports. B. Climbing mountains. C. Skating. D. Swimming.
(4)What is the main idea of Paragraph 3?
A. Football is many Polish people's favourite sport.
B. Young Polish people often go to the gym.
C. All the Polish people do sports in their spare time.
D. Most Polish people like watching sports.
【答案】 (1)D
(2)B
(3)C
(4)A
【解析】【分析】文章大意:本文向我们介绍了波兰人业余生活的几种休闲放松的方式。
(1)推理判断题,根据 They have many different hobbies, which help them to get away from their everyday problems and spend their free time happily. 可知波兰人有很多的爱好是为了从日常的问题中解脱出来,快乐地享受业余时间。使他们得到放松。故答案是D。
(2) 细节理解题,根据They have many different hobbies, which help them to get away from their everyday problems and spend their free time happily. 可知爬山和游泳可以使他们得到锻炼。故答案是B。
(3)细节理解题。本文主要涉及到了体育活动,游泳还有爬山,没有涉及到的是滑冰。故答案是C。
(4)主旨大意题。第三段主要讲述波兰人对足球的喜欢。故答案是A。
【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解,推理判断和主旨大意,细节理解题可以直接从文中找到答案,推理判断则需要联系前后文作出合理的推测,主旨大意则需要在通读文章的基础上总结出中心思想。
4.阅读理解
Hi! I'm Maria. I have two boys. Tom is three years old and Tim is one year old. My family moved into an apartment a few months ago. Our house is on the second floor. But our neighbour downstairs complains at least once a day and we have got her note, saying "Please stop running and jumping on the floor."
Since then, I have to do everything to keep the boys busy or out of the apartment during the day, but this can't stop my kids from making noise. They are just children under the age of four. Now the lady downstairs often bangs the walls when my boys run and jump in the rooms.
However, she often plays movies loudly late at night. The noise wakes up my children at night and makes them cry.
At the same time, we have another problem. The person on the third floor often walks too hard and wakes up my boys at 5:30 a.m. , but I think we have to face it.
Usually my boys are sleeping from about 8:30 p.m. to 6:00 a.m. the next day. At least they don't annoy the neighbour downstairs during the hours.
(1)Tim is than Tom.
A. one year older B. two years older C. two years younger D. one year younger
(2)What does Maria's neighbour downstairs complain?
A. Maria isn't friendly to her. B. The two boys aren't polite to her.
C. The two boys run and jump on the floor. D. Maria often plays movies loudly late at night.
(3)Maria keeps her boys busy or out of the apartment during the day to .
A. make less noise B. make them happy
C. make them grow up quickly D. let them learn more knowledge
(4)The underlined word "bangs" here means “ ” in Chinese.
A. 修补 B. 猛击 C. 保护 D. 拆除
【答案】 (1)C
(2)C
(3)A
(4)B
【解析】【分析】本文讲述了作者为了不让她的两个孩子吵到邻居是如何做的。
(1)细节题。根据Tom is three years old and Tim is one year old可知,蒂姆比汤姆小两岁,故选C。
(2)细节题。根据 Please stop running and jumping on the floor可判断楼下的邻居抱怨孩子们在楼上跑跳 ,故选C。
(3)细节题。根据 Since then I have to do everything to keep the boys busy or out of the apartment during the day but this can’t stop my kids from making noise."可知,她这样做是为了让孩子少制造噪音 ,故选A。
(4)词义猜测题。根据 Now the lady downstairs often bangs the walls when my boys run and jump in the rooms. 孩子跑动时,楼下的邻居猛烈地敲击墙,故bangs是猛击的意思 ,故选B。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,词义猜测题2种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。
5.阅读理解
Napoga is a girl in Ghana, Africa. It is hard for her family to get clean water. Every morning, she leaves home at half past five to get clean water for her family in a village far away. It takes her six hours to get enough clean water for daily cooking and drinking. She has no time to go to school or to play with her friends. Millions of people in the world are like Napoga. They can't get enough clean water to keep healthy.
Earth Day is on April 22. But on all the other days, we must also remember it. The water we use is the most important natural resource on the Earth. Water covers about 75% of the Earth's surface. But most of that is sea water. We can't use it for many things. Fresh water covers only less than 1% of the Earth's surface.
You probably feel lucky that your life isn't as hard as Napoga's. But that doesn't mean you don't have to worry about water. We all face serious water problems. One of them is water pollution Lots of kinds of things from cars, factories, farms and homes make our rivers, lakes and seas dirty. Polluted water is very bad for people to drink. And dirty water is bad for fish too. Now, 34% of all kinds of fishes are dying out. Scientists say that in 30 years, more than half of the people in the world won't have enough clean water. We have to learn how to save more water for ourselves and our children.
(1)Why does the writer tell the story of Napoga?
A. To tell us a lot of people in the world can't get enough clean water.
B. To let us know people in Africa need enough clean water to drink.
C. To tell us to help people who don't have enough clean water to use.
D. To tell us to help Napoga go to school and make friends with others.
(2)What kind of water do people really need?
A. Sea water. B. Dirty water. C. Fresh water. D. Sweet water.
(3)What's the last paragraph mainly about?
A. Some of us still have enough water to use.
B. Everyone should know we are facing water problems.
C. Dirty water is bad for all living things on the Earth.
D. More than half of the fishes died because of water pollution.
(4)What can we know from the passage?
A. Napoga uses five hours to get water from a village.
B. Earth Day is on April 22 every year.
C. We can use 1G fresh water.
D. Thirty two per cent of fishes are disappearing.
【答案】 (1)A
(2)C
(3)B
(4)B
【解析】【分析】本文主要讲述水资源问题,世界上许多人的生活因为缺水而受到威胁。文章同时还介绍了造成水污染的原因,并号召节约用水,提出节约用水的若干建议。
(1)推理题。根据 Napoga is a girl in Ghana, Africa. It is hard for her family to get clean water. Every morning, she leaves home at half past five to get clean water for her family in a village far away. It takes her six hours to get enough clean water for daily cooking and drinking 可知作者讲述Napoga是为了告诉我们世界上很多人没有足够的清洁水 ,故选A。
(2)推理题。根据 But most of that is sea water. We can't use it for many things. Fresh water covers only less than 1% of the Earth's surface 可知人们真正需要的是淡水,故选C。
(3)主旨题。根据最后一段描述可知每个人都应该知道我们面临着水问题,故选B。
(4)细节题。根据 Earth Day is on April 22.可知 地球日是4月22日 ,故选B。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题2种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
6.阅读理解
They keep telling me:
Make the correct plan;
Think the correct way;
Ask the right question;
Follow the right way.
Are things as simple as black or white?
Can we really find in life any clear line?
I'm not happy with what they say;
I believe there is another way.
Listen to me!
Listen to me!
Can I have my own voice?
Can't I tell my own stories?
I'll know what I feel. I'll say what I think.
I'll start my own trip.
Then I'll make my own history. by Harley M.
(1)What is the passage?
A. A joke B. A poem C. A poster D. A letter
(2)Which of the following don't they keep telling to the writer?
A. making the correct plan B. thinking the correct way
C. asking the right questions D. starting the trip alone
(3)Why does the writer mention "black or white"?
A. Because he wants people to know they are his favorite colors.
B. Because he wants people to know black is more beautiful than white.
C. Because he wants to show not all the things are easy.
D. Because he wants to show all things are very difficult.
(4)What does the writer want to do?
A. He wants to have a talk with the teacher. B. He wants to discuss with his parents.
C. He wants to speak out his feelings. D. He wants to know more about history.
【答案】 (1)B
(2)D
(3)C
(4)C
【解析】【分析】主要讲了由Harley M.写的一首诗。
(1)细节题。根据全文特点可知是一首诗,故选B。
(2)细节题。根据Make the correct plan;Think the correct way;Ask the right question;Follow the right way.制定正确的计划;用正确的方式思考;问正确的问题;用正确的方式跟随,没有D,故选D。
(3)细节题。根据Are things as simple as black or white?可知事情像黑或者白一样简单吗?作者想告诉我们不是所有的事情都是简单的,故选C。
(4)细节题。根据Can I have my own voice?Can't I tell my own stories?I'll know what I feel. I'll say what I think.可知作者像说出自己的心声,故选C。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
7.阅读理解
Hong Kong Disneyland
Last week, we had a good time in Hong Kong Disneyland. The following is some information for sightseeing. I think it will be helpful for you if you plan to visit it.
Attraction | Hong Kong Disneyland. the fifth Disney theme park in the world, and the second Disney theme park in Asia, opened its door to the public on September 12, 2005. It's the first Disneyland in China as well as the cheapest one in the world It includes 7 lands—adventure land, Grizzly Gulch, Mystic Point, Toy Story Land, Fantasyland, Tomorrow land and Main Street. U.S.A |
Opening hours | 10: 30 am—7: 30 p.m.(Saturdays to 8:30 p.m.) |
Fee | Ticket: (on weekdays) $295 (Ages12—) $210(Ages 3—11) $170(Ages 65 or above) on weekends $350(Ages 12—) $250(Ages 3—11) $200(Ages 65 or above) Children under 3: free |
How to book tickets | Phone. 8521—830—830 Website: www.hongkongdisneyland.com |
How to get there | By car, By bus, By taxi, By MTR, By ferry and so on. |
A. Last year. B. Last week. C. Yesterday D. Last month
(2)How long does the opening hour last on Saturdays?
A. 7 hours. B. 8 hours C. 9 hours D. 10 hours.
(3)Peter will visit Hong Kong Disney land with his 2-year-old daughter and 11-year-old son next Saturday? How much will he spend?
A. $ 550 B. $ 600 C. $ 650 D. $ 700
(4)Which kind of transport is NOT mentioned in the passage?
A. By plane. B. By bus C. By taxi. D. By car.
(5)What does the passage mainly tell us?
A. A trip to Hong Kong Disneyland
B. How to travel in Hong Kong Disneyland
C. Some information about Hong Kong Disneyland
D. How to find information about Hong Kong Disneyland
【答案】 (1)B
(2)D
(3)B
(4)A
(5)C
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了迪士尼乐园的一些信息,如看点、开放时间、费用、怎样买票以及怎样乘车。
(1)细节理解题,根据Last week, we had a good time in Hong Kong Disneyland.可知作者是上周去迪士尼乐园的,故选B。
(2)细节理解题,根据表格中10: 30 am—7: 30 p.m.(Saturdays to 8:30 p.m.)可知周六的开放时间从上午10点半到下午8点半,一共10个小时,故选D。
(3)细节理解题,根据表格中on weekends$350(Ages 12—) $250(Ages 3—11) $200(Ages 65 or above) Children under 3: free,可知Peter应花$350,两岁的女儿免费,11岁的儿子应花$250,所以他共花费$600 ,故选B。
(4)细节理解题,根据表格 By car, By bus, By taxi, By MTR, By ferry and so on.可知没有提到乘飞机,故选A。
(5)细节理解题,根据The following is some information for sightseeing.可知本文主要介绍迪士尼乐园的一些信息,故选C。
【点评】考查阅读理解,本文主要涉及细节理解题,从文章找出答案的依据。
8.阅读理解
Humans and animals need oxygen to exist. Without it, most living things will die. But where does oxygen come from'? Trees. Trees can take in much carbon dioxide which may be bad for our environment and produce oxygen for us to breathe.
All people know that trees are important to us. Scientists believe humans cannot live if there are no trees on the Earth.
Trees are a major source(来源) of food. Apples, oranges, lemons all come from trees. Humans and animals knew how to get food from trees many years ago.
In fact, many kinds of important medicine come from trees too. Some special things on trees can be used to produce medicine. Also, trees can make the world beautiful and relaxing. They help protect the soil.
(1)What is the passage about?
A. Humans. B. Animals. C. Trees. D. Fruit.
(2)Which of the following may damage our environment?
A. Oxygen. B. Medicine. C. Food. D. Carbon dioxide.
(3)What CANNOT people use trees to do?
A. To produce oxygen. B. To make food. C. To create medicine. D. To destroy the soil.
(4)The passage mainly wants to tell us .
A. trees are not important to animals B. animals need oxygen to breathe
C. there are few trees in the world now D. trees can help humans and animals in many ways
【答案】 (1)C
(2)D
(3)D
(4)D
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述树对人类的帮助。
(1)主旨大意题:本文主要讲述树对人类的帮助。故答案是C。
(2)细节理解题,根据 Trees can take in much carbon dioxide which may be bad for our environment 可知二氧化碳对环境有害。故答案是D。
(3)判断正误,根据文章内容可知,树可是制造氧气、可是生产食物,可知制造药品,所以树不能做的是破会土壤。故答案是D。
(4)主旨大意:文章主要讲述的是树对于我们人类和动物的帮助作用。故答案是D。
【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,主旨大意题,判断题三种题型,细节理解题可以直接从文中找到答案,主旨大意则需要在完全理解文章的基础上确定答案,判断题实际上也是基于细节理解题来作答的。
9.阅读理解
There are too many cities around the world. And each city needs water in many ways. Water on the Earth falls mainly as rain. So the rainfall(降雨量)is important to each part of the world. And it is different from one city to another. The following chart shows the average(平均的)rainfall in four different cities in July and January.
City | Guangzhou | London | New York | Paris |
Country | China | Britain | America | France |
Rainfall in July | 227. 6mm | 45. 0mm | 96. 5mm | 53. 6mm |
Rainfall in January | 43. 2mm | 78. 0mm | 69. 1mm | 54. 3mm |
A. very little B. very heavy C. quite different D. nearly the same
(2)Which city has the most rainfall in July?
A. Guangzhou. B. London. C. New York. D. Paris.
(3)The RIGHT order of the average rainfall from low to high in January is .
A. Guangzhou一London一New York一Paris B. Guangzhou一New York一London一Paris
C. Guangzhou一Paris一New York一London D. London一New York一Paris一Guangzhou
(4)Which is TRUE according to the chart?
A. Guangzhou has the rainfall of 43.2mm in July.
B. Five cities are mentioned in the chart.
C. London and Paris have the same rainfall in July.
D. New York has the rainfall of 69.1 mm in January.
(5)This chart mainly shows in four different cities.
A. the average rainfall B. the average temperature
C. the highest rainfall D. the highest temperature
【答案】 (1)C
(2)A
(3)C
(4)D
(5)A
【解析】【分析】本文介绍世界上城市都需要水,水主要以下雨的形式获得,因此降雨量对世界每个地方对很重要。下面表格介绍四个不同城市7月份和一月份的平均降雨量。
(1)细节题,根据 it is different from one city to another.并结合表格,可知不同的城市降雨量很不同。故选C。
(2)细节题,根据表格信息,可知广州降雨量七月份最多,是227.6mm,故选A。
(3)细节题,根据表格信息,可知,一月份平均降雨量最少的是广州,其次是巴黎,然后是纽约,最多的是伦敦,故选C。
(4)细节题,根据表格一月份降雨量情况,可知纽约一月份平均降雨量是69.1mm,故选项D描述是正确的,故选D。
(5)推断题,根据表格信息可知,这个表主要显示世界上四大城市的平均降雨量情况。故选A。
【点评】考查阅读理解能力,细节题和推断题是阅读理解题中常考题型,细节题需要在文中寻找答案,推断题需要联系上下文,推出需要的信息。
10.阅读理解
My name is Harry. I am 12 years old now. I study at No. 14 Middle School. It is a very nice school. It's in the center of our city. I can take a No. 3 bus there.
Our school is new and big. In the center of the school,there is a teaching building. It has 10 floors. On the left of the teaching building,there is a big library. Students can read all kinds of books there. It is open from 9:00 a. m. to 11:30 a. m. and from 3:30 p. m. to 8:00 p. m. I like reading science books there. Across from our school is a big park. I often take a walk in the park after school. I love my school.
(1)How does Harry go to school?
A. By subway. B. By bus. C. By bike. D. On foot.
(2)What time can Harry read in the school library?
A. At 7:00 a. m. B. At 8:30 a. m. C. At 2:30 p. m. D. At 6:00 p. m.
(3)What kind of books does Harry like reading in the library?
A. Science books. B. English books. C. History books. D. Chinese books.
(4)Where is the park?
A. It's in the school. B. It's behind the school.
C. It's across from the school. D. It's on the right of the school.
(5)Which of the following is TRUE about the teaching building?
A. It is old and great. B. It is a tenfloor building.
C. It is open from 8:00 to 20:00. D. It is on the left of the library.
【答案】 (1)B
(2)D
(3)A
(4)C
(5)B
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了Harry和他的学校的位置。
(1)细节理解题。根据第一段最后一句 I can take a No. 3 bus there. 可知,他坐公交去上学。故选B。
(2)推理判断题。根据第二段 It is open from 9:00 a. m. to 11:30 a. m. and from 3:30 p. m. to 8:00 p. m. 它从早上九点到十一点半、下午三点到晚上八点开放,可知学生可以在下午六点的时候在那里看书.。故选D。
(3)细节理解题。根据第二段 I like reading science books there. 可知Harry喜欢读科学书。故选A。
(4)细节理解题。根据第二段倒数第二句 Across from our school is a big park. 学校对面是一个大公园,可知公园在学校对面。故选C。
(5)推理判断题。根据第二段 It has 10 floors. 可知,教学楼是一栋十楼的建筑。故选B。
【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问题,抓住关键词;其次带着问题通读全文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再检查一遍,确保答案正确。