最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

2020-2021学年贵州省遵义一中高二(上)期末英语试卷(附详解)

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-27 00:05:22
文档

2020-2021学年贵州省遵义一中高二(上)期末英语试卷(附详解)

2020-2021学年贵州省遵义一中高二(上)期末英语试卷一、阅读理解(本大题共15小题,共30.0分)ATravelPeruPeruisaperfecttouringdestination:EverythingfromtheancientIncacultureandcenturies-oldSpanishvillagestodeeprainforests,highmountains,andabeautifulcoastline.AmazonRainforestTourArrivingatAm
推荐度:
导读2020-2021学年贵州省遵义一中高二(上)期末英语试卷一、阅读理解(本大题共15小题,共30.0分)ATravelPeruPeruisaperfecttouringdestination:EverythingfromtheancientIncacultureandcenturies-oldSpanishvillagestodeeprainforests,highmountains,andabeautifulcoastline.AmazonRainforestTourArrivingatAm
2020-2021学年贵州省遵义一中高二(上)期末英语试卷

一、阅读理解(本大题共15小题,共30.0分)

A

Travel Peru Peru is a perfect touring destination:Everything from the ancient Inca culture and centuries-old Spanish villages to deep rainforests,high mountains,and a beautiful coastline. 

Amazon Rainforest Tour 

Arriving at Amazon rainforest,you'll spend one day traveling by boat to your hotel in the middle of the forest.You can then spend three days exploring the rainforest with a local guide and enjoying the plants and animals unique to the rainforest. 

Machu Picchu Tour 

This four-day walking tour will take you to the city of MachuPicchu.There you will have a day to explore and be amazed by this ancient city.Especially amazing is the Inca's dry stone method of building.Inca builders cut stones to exact sizes so that nothing was needed to hold walls together,other than the perfect fit of the stones. 

Cusco Tour 

Spend four days enjoying the unique Spanish and local Indian culture high in the Andes at Cusco,the capital of the Inca Empire from the 13th until the 16th century.Stay in a local hotel,visit the museums,admire the architecture,enjoy the excellent local food,and go shopping at the local markets. 

Lake Titicaca Tour 

Enjoy the beautiful countryside as you spend a day driving along the new highway connecting Cusco to Lake Titicaca.There,a boat will take you to stay with a local Uros family on an island for three days.Both the island and Uroshomes are made of water plants from the lake. 

For more information about other package tours around Peru,contact us at turinfo@travelperu.org.

1.What is the most surprising in the city of Machu Picchu? ______ 

A. Unique plants and animals.    B. Dry stone method of building.

C. Excellent local food.    D. Houses made of water plants.

2.Which line should Tom choose if he is interested in Spanish and Indian culture? ______ 

A. Amazon Rainforest Tour.    B. Machu Picchu Tour.

C. Cusco Tour.    D. Lake Titicaca Tour.

3.What do the four traveling lines have in common? ______ 

A. The traveling time.    B. The transportation means.

C. The living condition.    D. The shopping markets.

B

Cassius Marcellus Clay was born on January 17th,1942 in Louisville,Kentucky.In his younger years he had no interest in sports until an accident happened. 

When Cassius was 12,his new bike was missing.Reporting the theft to Policeman Joe Martin,he said that he was going to beat whoever had taken his bike.Martin,who had been coaching youth boxing for decades,asked the boy,"Do you know how to fight?" When Cassius admitted that he didn't,the officer suggested, "You'd better learn!" 

It was the beginning of his boxing career.Cassius devoted himself to boxing training.Although he wasn't very talented in boxing,he worked harder than anyone else in the gym.He'd rush to the gym every day as soon as school was over and would even train on Saturdays.Outside of the gym,Cassius stayed away from anything that would influence his training.He was showing the kind of determination and discipline that other boxers didn't have. 

Under the guidance of Martin and his friend,young Clay began winning games one after another.By the age of 18 he had won 108 games,6 Kentucky Golden Gloves championships and 2 national AAU titles. 

Today he is recognized as the greatest athlete of modern times.He always carried a self confidence and believed in his ability that he can put his competitors off guard before the first round bell had even sounded.

4.How did Cassius feel when he told the policeman his bike was stolen? ______ 

A. Disappointed.    B. Confused.    C. Amazed.    D. Angry.

5.What did Martin do with young Cassius? ______ 

A. He asked Cassius to train hard.

B. He helped Cassius to find his bike.

C. He advised Cassius to learn boxing.

D. He introduced Cassius to an boxing coach.

6.Which can be used to describe Cassius? ______ 

A. Bad-tempered.    B. Easy-going.    C. Cold-hearted.    D. Hard-working.

7.Why did the author mention some figures in Paragraph 4? ______ 

A. To show Cassius' achievements.

B. To express Cassius' determination.

C. To express his admiration to Cassius.

D. To show the importance of hard work.

C

A 14-year-old scientist took home $25,000 from a national science competition for inventing a liquid bandage that could replace antibiotics(抗生素). 

Kara Fan from San Diego,CA won the 3 M Young Scientist Challenge in St.Paul,Minnesota.Fan came up with a special liquid bandage that could replace the overuse of antibiotics. "I want to show my invention of the liquid bandage to more people.I think it is important for more people to be aware of the serious crisis and do something about it," Fan said. 

The 3 M Young Scientist Challenge is a national competition for middle school students,which takes place every year.The students are tasked with coming up with an idea or invention that solves existing problems. 

Ten finalists are chosen to compete for the title of "America's Top Young Scientist" and a grand prize of $25,000.After being selected,they work with scientists to make their idea come to life.Each competitor is judged on their invention's creativity,scientific knowledge,persuasiveness(说服力)and communication,and overall presentation.Apart from Kara Fan,other finalists included Jay a Choudray,who invented an airflow control robot that helps to save energy in a home,and Caroline Crouchley,who invented a climate- friendly transportation system that doesn't need a diesel engine or electric motors. 

3 M holds the competition for students in grades 5-8 because its research has shown that their interest in science fades,which is terrible for a country.And they want to inspire the young to develop love in science.

8.Why did Fan make the invention of liquid bandage? ______ 

A. To gain a great prize of money.

B. To prevent people from using antibiotics.

C. To apply a scientific research on antibiotics.

D. To raise people's awareness on danger of overuse antibiotics.

9.What do we know about The 3 M Young Scientist Challenge? ______ 

A. It is held every other year.

B. It helps to solve existing problems.

C. It offers help to middle school students .

D. It is a nationwide competition intended for young people.

10.What can we learn from Paragraph 4? ______ 

A. The competitors working with scientists will be selected.

B. The competitors are judged by their contributions to science.

C. Ten finalists are given the title of "America's Top Young Scientist".

D. Caroline Crouchley designed an environmentally-friendly driving system.

11.What kind of this passage could be? ______ 

A. A news report.    B. An instruction.

C. A guidance.    D. A meeting record.

D

Cities are diverse ecosystems.In addition to visitors from the wild,such as coyotes (丛林狼)in Los Angeles or boars(野猪)in Berlin,a large number of species share our urban areas.As our cities spread,we need to think about what it is like for other species to have human neighbors. 

Because cities are built for humans,they do not always provide suitable habitats for wildlife.For example,most city parks are kept neat and tidy so that humans will find them beautiful.But when we cut grass or plant flowers,we destroy natural habitats, 

Our actions sometimes help other species.When a bridge in Austin,Texas was repaired,engineers added small gaps running along the length of its bottom.This made a good home for bats,and soon the bridge was the home of thousands of bats.At first,people were afraid of the bats and tried to get rid of them.Now,they have come to value their winged neighbors.The bats are a tourist attraction,and they eat lots of bugs every night. 

There are also structures built with the aim of bringing wildlife into the city.The Beijing Olympic Forest Park is a good example.The park used native plants and created open,natural spaces for wildlife.The result is a zone in Beijing with over 160 species of birds.In many ways,the park is the opposite of a zoo.Instead of being kept in cages,wildlife can move about freely. 

Another example is a 2011 proposal for a tall "Birdscraper" building in New York.The building is intended to protect birds and fight pollution at the same time.It would be in the middle of a lake,birds would sit on it,and their droppings would fall into the water.The droppings would help water plants grow well and then create oxygen through photosynthesis(光合作用).If we learn to share our space,we can become better neighbors to the wildlife around us.If we do not,more species will become extinct and our own future will be endangered.

12.What can we infer from the first paragraph? ______ 

A. Other species like to have human neighbors.

B. There are many kinds of wildlife living in city areas.

C. Coyotes or boars always attack cities like Los Angeles or Berlin.

D. People should think about their neighbors when having visitors.

13.Why did engineers design small gaps under the Austin bridge? ______ 

A. To get rid of the bats.

B. To make it an attraction.

C. To help other species to live conveniently.

D. To make it convenient for bugs to go through.

14.What is the 4th paragraph mainly about? ______ 

A. The structure of wildlife zoo in Beijing.

B. The parks built to grow native plants.

C. The wildlife of Beijing Olympic Forest Park.

D. The structures built to attract wildlife into city.

15.Which word can replace the underlined word "droppings" in the 5th paragraph? ______ 

A. waste.    B. voice.    C. rubbish.    D. appearance.

二、阅读七选五(本大题共5小题,共10.0分)

With the cold weather drawing nearer,few people will choose swimming as a daily or usual activity. (1) .Here come the reasons. 

Good for your brain. 

Swimming is one of the best activities you can do all year round,which benefits your body and your mind.Swimming has been found to increase blood flow to the brain,which leads to more oxygen. (2) . 

Work your muscles. 

Every time you swim,it is like doing a mini-resistance workout.Each kicks and pull works your muscles more than you could imagine,especially your arms,shoulders and gluteus - the muscles that are inactive all day when you're sitting at your desk. (3) .So along with building fitness,it is a wonderful full body exercise. 

Lift your spirits. 

(4) .They can cause a positive feeling into your body which makes you happy.Swimming has been shown to reduce stress and tension.The repetition,movement and the breathing can help you to relax,and that's why swimming is also regarded as a relaxing exercise. 

(5) . 

While swimming is an individual sport,it is also very social.You can meet people from all walks of life when swimming.Have a chat in the lap pool,join a swimming club or get involved in social water sports to get to know people in your community.Besides,the great thing about swimming is that you can do it - rain or shine.Although your backward backyard pool,the river or beach cools down over winter,most inside swimming pools run heated pools year round,so you've got no excuse to stop swimming. 

A.Meet new people. 

B.Benefit your body. 

C.These chemicals can control your thought and action. 

D.However,swimming in winter is of great benefit in cold days. 

E.And that means you're experiencing better memory and sharp mind. 

F.Exercise gives off chemicals in your body called endorphins (内啡肽). 

G.Swimming also works your abs (腹肌)and will reduce your waist line.

16. A. A        B. B        C. C        D. D        E. E        F. F        G. G

17. A. A        B. B        C. C        D. D        E. E        F. F        G. G

18. A. A        B. B        C. C        D. D        E. E        F. F        G. G

19. A. A        B. B        C. C        D. D        E. E        F. F        G. G

20. A. A        B. B        C. C        D. D        E. E        F. F        G. G

三、完形填空(本大题共20小题,共30.0分)

I was travelling on an overnight bus from Kolhapur to Aurangabad.The ordinary bus was more than(21);all 55 seats were taken and there were some 20 people(22).The hot day added to the discomfort of the rough,10-hour journey.I didn't get a seat,so I had to stand quite(23) . 

After around two very long hours,I was(24) and bored.I kept trying to(25) myself,changing my body weight from one leg to the other.I suddenly sensed a soft hand(26) my elbow (肘),asking for attention.Turning around,I(27) a middle-aged man with a smile looking up at me.He stood up and said I could take his(28) for a while.I pleasantly(29) it with a sigh of (30), and the man seemed happy too.After about 20 minutes,I(31) him to take back his space.A man who was sitting by the window had observed our (32) . 

Just then,something magical happened.Our observer stood up and(33) his seat to another standing man.Unexpectedly,we had caused a series of reactions:This game of seat-sharing(34) through the bus like wildfire and,before long,almost all the standees got a chance to be seated.People even started (35) each other while exchanging positions,and soon began(36)jokes and singing.I could say,the rest of the journey was quite (37) . 

The bus reached its destination(目的地)the next morning.The groups quickly said goodbye and went their(38).But this extraordinary(39) has stayed with me even after all these years.It showed me an important fact that we can all share what we (40) and help our co-passengers on this journey called life.

21. A. crowded    B. messy    C. noisy    D. dirty

22. A. travelling    B. standing    C. running    D. reading

23. A. uncertainly    B. unusually

C. uncomfortably    D. unsuccessfully

24. A. confused    B. worried    C. surprised    D. tired

25. A. blame    B. remind    C. balance    D. introduce

26. A. kicking    B. beating    C. touching    D. holding

27. A. appreciated    B. recognized    C. felt    D. spotted

28. A. hand    B. advice    C. chance    D. seat

29. A. accepted    B. forgot    C. remembered    D. refused

30. A. relief    B. regret    C. concern    D. pain

31. A. followed    B. signalled    C. begged    D. taught

32. A. difference    B. connection    C. business    D. behavior

33. A. returned    B. offered    C. ordered    D. kept

34. A. competed    B. spread    C. developed    D. pulled

35. A. quarreling with    B. talking about

C. chatting with    D. complaining about

36. A. replacing    B. sharing    C. advertising    D. collecting

37. A. enjoyable    B. suitable    C. important    D. admirable

38. A. ways    B. fields    C. aims    D. routines

39. A. dream    B. present    C. experience    D. arrangement

40. A. know    B. make    C. discover    D. have

四、语法填空(本大题共1小题,共15.0分)

41.A promising subject will provide you with knowledge and also better career(1)______( opportunity).

So what subject should you choose in college?In October,Shanghai Ranking Consultancy(2)______( announce)the 2020 edition of the Best Chinese Subjects ranking.

The ranking selected the universities on the Chinese mainland, (3)______offer master's degrees in 96 national first-level subjects.(4)______(base)on factors such as research projects,awards and achievements etc,the consultancy evaluated the universities' performances in each subject.

( 5)______(Fortunate),in terms of quantity,Zhejiang University ranked first with 59 subjects on the list,followed by Tsinghua and Wuhan University with 58 entries each.

There are 236 subjects from 90 universities that(6)______(regard)as "top Chinese subjects".Peking University and Tsinghua University tied for first place with 24 top subjects.Eight subjects of Zhejiang University ranked among the top three,(7)______(include) optical engineering and civil engineering.Subjects were classified into 13 fields.For computer science and software engineering,Tsinghua University had the (8)______(high) score.

Experts point out that (9)______ number of subjects provided by Chinese universities is growing.Meanwhile,thanks (10)______ consistent investment (投资)into China's higher education departments and programs like the Double First-Class Initiative (双一流),the academic programs are improving.

五、短文改错(本大题共1小题,共10.0分)

42.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中 .共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。

删除:把多余的词用斜线(\)划掉。

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;

2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

Moore is one of the most popular teacher in our school.Comparing with other teachers,she pays more attention to his way of teaching.He tried different ways to make his classes lively and interested.In his opinion,we should not only know "what" ,but also understand "why".Although we have questions,but he always encourages us to think by ourselves instead of giving answers immediate.With his help,we have learned how analyze and solve problems.It is obvious that he is an good teacher which is admired and respected by all of us.

六、书面表达(本大题共1小题,共25.0分)

43.假定你是李华,即将参加学校组织的演讲比赛,主题为"Enjoy a happy and healthy life",请写一篇英文发言稿,要点如下:

1.健康快乐生活的重要性;

2.怎样才能做到健康快乐地生活(乐观、锻炼等);

注意:

1.100词左右。

2.开头已给出,不计入单词总数。

Dear fellow students,

It's my honor to be here to share my opinion______________________

答案和解析

1.【答案】

【小题1】B

【小题2】C

【小题3】A

【解析】(1)B.细节理解题。根据Machu Picchu Tour部分的There you will have a day to explore and be amazed by this ancient city.Especially amazing is the Inca's dry stone method of building.在那里,你将有一天的时间来探索这座古城,并为之惊叹。特别令人惊奇的是印加的干石建筑方法。可知,干石法的建筑是Machu Picchu这个城市最令人惊讶的部分,故选B。 

(2)C.细节理解题。根据Cusco Tour部分的Spend four days enjoying the unique Spanish and local Indian culture high in the Andes at Cusco.在安第斯山脉的库斯科,花四天时间享受独特的西班牙和当地印第安文化。可知,如果Tom对西班牙和印度文化感兴趣,可以选择Cusco Tour这条路线。故选C。 

(3)A.细节理解题。根据Amazon Rainforest Tour部分的you' ll spend one day traveling by boat to your hotel in the middle of the forest.You can then spend three days exploring the rainforest.您将花一天的时间乘船前往您在森林中心的酒店。然后你可以花三天时间探索雨林。可知,这条路线的时间为四天;根据Machu Picchu Tour部分的This four-day walking tour will take you to the city of MachuPicchu.这次为期四天的徒步旅行将带您前往马丘比丘市。可知,该路线的时间为四天;根据Cusco Tour部分的"Spend four days enjoying the unique Spanish and local Indian culture high in the Andes at Cusco.在安第斯山脉的库斯科,花四天时间享受独特的西班牙和当地印第安文化。可知,该路线的时间为四天;根据Lake Titicaca Tour部分的as you spend a day driving along the new highway connecting Cusco to Lake Titicaca.There,a boat will take you to stay with a local Uros family on an island for three days.花一天时间沿着连接库斯科和喀喀湖的新公路开车。在那里,你可以乘船到一个岛上和当地的乌鲁斯家庭住三天。可知,该路线的时间为四天。所以这四条线路的共同点就是它们的旅行时间都相同。故选A。

本文是一篇广告布告类阅读,秘鲁是一个完美的旅游目的地:从古老的印加文化和有数百年历史的西班牙村庄到深深的雨林、高山和美丽的海岸线,应有尽有。文章介绍了四个旅游景点。

做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。

4.【答案】

【小题1】D

【小题2】C

【小题3】D

【小题4】A

【解析】(1)D.情感态度题。根据文章第二段"Reporting the theft to Policeman Joe Martin,he said that he was going to beat whoever had taken his bike.(他把失窃的事报告给乔•马丁,说他要揍那个偷他自行车的人。)"可知,Cassius告诉时想要打偷自行车的人,说明他很生气。结合选项:A.Disappointed.失望的;B.Confused.困惑的;C.Amazed.吃惊的;D.Angry.生气的。故选D。 

(2)C.细节理解题。根据文章第二段"Martin,who had been coaching youth boxing for decades,asked the boy, "Do you know how to fight?" When Cassius admitted that he didn't,the officer suggested, "You'd better learn!(马丁做了几十年的青年拳击教练,他问这个男孩:"你知道怎么打吗?"当卡修斯承认他不知道时,警官建议说:"你最好学学!")"可知,Martin建议Cassius去学习拳击。故选C。 

(3)D.推理判断题。根据文章第三段"Although he wasn't very talented in boxing,he worked harder than anyone else in the gym.(虽然他在拳击方面不是很有天赋,但他在体育馆里比任何人都努力。)"可知,Cassius是努力的,勤勉的。结合选项:A.Bad-tempered.坏脾气的;B.Easy-going.随和的;C.Cold-hearted.冷酷的;D.Hard-working.勤奋的。故选D。 

(4)A.推理判断题。根据文章第四段"By the age of 18 he had won 108 games,6 Kentucky Golden Gloves championships and 2 national AAU titles.(18岁时,他赢得了108场比赛,6次肯塔基金手套冠军和2次全国AAU冠军。)"可知,第四段的这些数字都在展示Cassius的成就。故选A。

这是一篇记叙文。文章讲述了卡修斯•马塞勒斯•克莱成为伟大的拳击远动员的故事。

阅读理解解题步骤:首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意,因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料;其次细读题材,各个击破,掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息,要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性,对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准。

8.【答案】

【小题1】D

【小题2】B

【小题3】A

【小题4】A

【解析】(1)D.根据第二段第二句"Fan came up with a special liquid bandage that could replace the overuse of antibiotics(Fan 想出液态绷带的点子来替代抗生素的过度使用)"和第二段最后一句"I think it is important for more people to be aware of the serious crisis(我认为让更多的人意识到这个严重的危机是重要的)"可知,Fan发明了液体绷带,以提高人们对过度使用抗生素危险的认识。结合选项,故选D。 

(2)B.推理判断题。根据第三段最后一句"The students are tasked with coming up with an idea or invention that solves existing problems(学生们的任务是想出解决现存问题的点子或发明)"可知The 3 M Young Scientist Challenge帮助解决现存问题。结合选项,故选B。 

(3)A.推理判断题。根据第四段第二句"After being selected,they work with scientists to make their idea come to life(在被遴选后,他们和科学家一起工作去把他们的想法变为现实)"可知和科学家一起工作的竞争者会被遴选。结合选项,故选A。 

(4)A.文章类型题。本文作者介绍了3 M公司举行的青年科学家挑战赛的相关信息,其中包括举行的时间,面向的群体,参与的流程,以及今年决赛中竞争者的发明等等。据此可知,本文是一篇新闻报道,故选A。

本文是一篇健康环保类说明文。主要介绍了3 M公司举行的青年科学家挑战赛的相关信息,其中包括举行的时间,面向的群体,参与的流程,以及今年决赛中竞争者的发明等等。

考查健康环保类阅读理解。做题时要通读全文,把握大意,然后结合题干及选项做出正确的选择。

12.【答案】

【小题1】B

【小题2】C

【小题3】D

【小题4】A

【解析】(1)B.推理判断题。根据文章第一段"Cities are diverse ecosystems.In addition to visitors from the wild,such as coyotes in Los Angeles or boars in Berlin,a large number of species share our urban areas."(城市是多种多样的生态系统。除了来自野外的游客,如洛杉矶的土狼或柏林的野猪,还有大量的物种共享我们的城市地区。)可知,我们从第一段可以推断出有许多种野生动物生活在城市地区。故选B。 

(2)C.推理判断题。根据文章第三段"When a bridge in Austin,Texas was repaired,engineers added small gaps running along the length of its bottom.This made a good home for bats,and soon the bridge was the home of thousands of bats."(当德克萨斯州奥斯汀的一座桥被修复时,工程师们在桥的底部增加了小缺口。这就成了蝙蝠的好家园,很快,这座桥就成了成千上万只蝙蝠的家。)可知,工程师们在奥斯汀桥下设计了小缺口,以帮助其他物种方便地生活。故选C。 

(3)D.段落大意题。根据文章第四段"There are also structures built with the aim of bringing wildlife into the city."(还有一些建筑的目的是将野生动物引入城市。)可知,第四段主要讲述了还有一些建筑的目的是将野生动物引入城市。故选D。 

(4)A.词句猜测题。根据下文"It would be in the middle of a lake,birds would sit on it,and their droppings would fall into the water.The droppings would help water plants grow well and then create oxygen through photosynthesis."(它将在湖的,鸟会坐在它上面,它们的____会落入水中。____可以帮助水生植物生长良好,然后通过光合作用产生氧气。)可知,可得出划线词droppings意为"粪便"。A.waste.废物;B.voice.声音;C.rubbish.垃圾;D.appearance.外貌。故选A。

这是一篇说明文。文章讲述了城市是多种多样的生态系统,有很多物种与我们共用城市区域。我们要保护自然栖息地,为野生动物提供合适的生存空间。

做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。

16.【答案】

【小题1】D

【小题2】E

【小题3】G

【小题4】F

【小题5】A

【解析】(1)D.推理判断题。根据后文"Here come the reasons.([原因在这里)"及列出的几条原因可知,后文在解释冬天游泳的好处,因此可以推知设空处是说冬天游泳是有益的。D项"However,swimming in winter is of great benefit in cold days.(然而,在寒冷的日子里,冬天游泳是非常有益的)"与文章第一句是转折关系,在这里起到承上启下的作用,符合语境。故选D。 

(2)E.推理判断题。根据前文"Swimming has been found to increase blood flow to the brain,which leads to more oxygen.(人们发现,游泳可以增加流向大脑的血液流量,从而增加氧气)"可知E项"And that means you're experiencing better memory and sharp mind.(这意味着你有更好的记忆力和敏锐的思维)"是对前一句的解释说明,符合语境,选项中的that指代上文"increase blood flow to the brain,which leads to more oxygen."故选E。 

(3)G.推理判断题。根据后文"So along with building fitness,it is a wonderful full body exercise.(因此,除了健身外,这也是一项很棒的全身运动)"中的"building fitness(健身)"与G项"Swimming also works your abs (腹肌)and will reduce your waist line.(游泳还能锻炼你的腹肌,减小腰围)"呼应。故选G。 

(4)F.推理判断题。根据后文"They can cause a positive feeling into your body which makes you happy.(它们能给你的身体带来积极的感觉,让你感到快乐)"推知,上文提到了一种可以让人感到快乐的东西,F项"Exercise gives off chemicals in your body called endorphins. (运动会在你体内释放一种叫做内啡肽的化学物质)符合题意,下文的they指代选项中的endorphins。故选F。 

(5)A.段落大意题。此处需填入段落小标题,根据后文"You can meet people from all walks of life when swimming(游泳时你可以遇到各行各业的人)"可知,本段主要在讲游泳可以认识许多人。A项"Meet new people(结识新朋友)"从结构和句意上都符合要求。故选A。

这是一篇说明文。文章主要介绍冬季游泳的好处。

关于选句填空的做题步骤: 

步骤一:快速浏览一遍备选答案,先确定哪个选项适合放在文章的什么位置。通常在以下位置:标题,句首,句中,句尾。不同位置的句子有不同的特征。 

步骤二:快速浏览文章,确定文章体裁,抓住文章结构。 

步骤三:分析篇章结构,找出各段的主题句或主旨大意。 

步骤四:注意各选项中出现的句子衔接手段,寻找句中衔接标志词。 

步骤五:区分相似项。

21.【答案】

【小题1】A

【小题2】B

【小题3】C

【小题4】D

【小题5】C

【小题6】C

【小题7】D

【小题8】D

【小题9】A

【小题10】A

【小题11】B

【小题12】D

【小题13】B

【小题14】B

【小题15】C

【小题16】B

【小题17】A

【小题18】A

【小题19】C

【小题20】D

【解析】(1)A.考查形容词及语境理解。A.crowded拥挤的;B.messy凌乱的;C.noisy吵闹的;D.dirty脏的。句意:普通的公共汽车非常拥挤;55个座位全部坐满,约有20人站着。根据下文"all 55 seats were taken"和"I didn't get a seat"可知,车上人很多,非常拥挤。故选A。 

(2)B.考查动词及语境理解。A.travelling旅行;B.standing站起来;C.running跑;D.reading阅读。句意:普通的公共汽车非常拥挤;55个座位全部坐满,约有20人站着。根据上文"all 55 seats were taken all 55 seats were taken"可知,还有大约20个人是站着的。故选B。 

(3)C.考查副词及语境理解。A.uncertainly不确定地;B.unusually不同寻常地;C.uncomfortably不舒服地;D.unsuccessfully不成功地。句意:我没有座位,只好很不舒服地站着。根据"the discomfort of the rough,10-hour journey.I didn't get a seat"可知,天气狠人,作者也没有座位,需要站10个小时,非常令人不舒服。故选C。 

(4)D.考查形容词及语境理解。A.confused困惑的;B.worried担心的;C.surprised惊讶的;D.tired劳累的。句意:大约过了两个漫长的小时,我感到又累又无聊。根据上文"I didn't get a seat,so I had to stand quite (3)        ."可知,作者在站了两个小时左右后很累。故选D。 

(5)C.考查动词及语境理解。A.blame责备;B.remind提醒;C.balance平衡;D.introduce介绍。句意:我不停地试着平衡自己,把我的体重从一条腿换到另一条腿上。根据下文"changing my body weight from one leg to the other."可知,作者在站了两个小时左右后很累,他开始调整自己身体的重心来保持平衡。故选C。 

(6)C.考查动词及语境理解。A.kicking踢;B.beating打败;C.touching接触;D.holding抓住,拿着。句意:我突然感觉到一只柔软的手碰着我的胳膊肘,想引起我的注意。根据上文"sensed a soft hand"可知,作者感觉有人触碰。故选C。 

(7)D.考查动词及语境理解。A.appreciated感激,欣赏;B.recognized识别;C.felt感觉;D.spotted注意到,发现。句意:我转过身来,看见一位中年男子正微笑着抬头看着我。作者回头一看,发现一位中年男士冲着他微笑。故选D。 

(8)D.考查名词及语境理解。A.hand手;B.advice建议;C.chance机会;D.seat座位。句意:他站起来说我可以坐他的位子一会儿。根据上文"He stood up"和下文"After about 20 minutes ,I (11)         him to take back his space."可知,此处表示那位男士给作者让了座位。故选D。 

(9)A.考查动词及语境理解。A.accepted接受;B.forgot忘记;C.remembered记得;D.refused拒绝。句意:我愉快地接受了,如释重负地叹了口气,那人似乎也很高兴。根据上文"He stood up and said I could take his (8)         for a while."可知,作者接受了这位中年男士的提议,坐到了他的座位。故选A。 

(10)A.考查名词及语境理解。A.relief宽慰;B.regret后悔;C.concern担心;D.pain痛苦。句意:我愉快地接受了,如释重负地叹了口气,那人似乎也很高兴。上文提到作者非常疲惫,这时有个座位可以让他休息一下,他松了口气。a sight of relief为固定短语,意为"松了口气"。故选A。 

(11)B.考查动词及语境理解。A.followed跟着;B.signalled示意;C.begged乞求;D.taught教。句意:大约20分钟后,我示意他回到自己的空间。根据下文"him to take back his space"可知,作者示意要把座位还回去。故选B。 

(12)D.考查名词及语境理解。A.difference不同;B.connection连接;C.business生意;D.behavior行为。句意:坐在窗边的一个人注意到了我们的行为。根据上文"who was sitting by the window had observed"可知,此处表示车上的一个人注意到了作者和那位中年男士的让座行为。故选D。 

(13)B.考查动词及语境理解。A.returned返回;B.offered提供,提议;C.ordered命令;D.kept保持。句意:观察我们的人站起来,把座位让给另一个站着的人。根据上文"Our observer stood up"可知,这位有座位的乘客主动把自己的座位提供给旁边站着的乘客。故选B。 

(14)B.考查动词及语境理解。A.competed竞争;B.spread传播;C.developed发展;D.pulled拉。句意:出乎意料的是,我们引起了一系列的反应:这个共享座位的游戏像野火一样在公共汽车上蔓延开来,不久,几乎所有的站着的人都有机会坐下。根据上文"This game of seat-sharing"和"almost all the standees got a chance to be seated."可知,之前的让座行为引发了连锁反应,座位分享的行为很快就在车厢内传播开。故选B。 

(15)C.考查动词短语及语境理解。A.quarreling with与……争吵;B.talking about讨论;C.chatting with与……聊天;D.complaining about抱怨。句意:人们甚至开始在交换位置的时候互相聊天,很快就开始分享笑话和唱歌。根据"jokes and singing"可知,人们甚至开始在交换位置的时候互相聊天。故选C。 

(16)B.考查动词及语境理解。A.replacing代替;B.sharing分享;C.advertising做广告;D.collecting收集。句意:人们甚至开始在交换位置的时候互相聊天,很快就开始分享笑话和唱歌。根据上文"People even started (15)         each other"和 "jokes and singing"可知,此处表示开始分享笑话和唱歌。故选B。 

(17)A.考查形容词及语境理解。A.enjoyable令人愉快的;B.suitable合适的;C.important重要的;D.admirable令人倾佩的。句意:我可以说,剩下的旅程非常愉快。根据上文"People even started (15)        each other"和 "jokes and singing"可知,接下来的旅途变得令人愉快。故选A。 

(18)A.考查名词及语境理解。A.ways方法,道路;B.fields田地,领域;C.aims目标;D.routines常规。句意:这些人很快地说再见,各自上路了。根据上文"The groups quickly said goodbye"可知,大家到了目的地后各走各的路。故选A。 

(19)C.考查名词及语境理解。A.dream梦想;B.present礼物;C.experience经验,经历;D.arrangement安排。句意:但这段非凡的经历一直伴随着我,即使在这么多年之后。作者多年后还记得这次经历。故选C。 

(20)D.考查动词及语境理解。A.know知道;B.make制作;C.discover发现;D.have有。句意:它告诉我一个重要的事实,我们都可以分享我们所拥有的,并在这段叫做生命的旅程上,帮助我们的同行者。这次经历让作者体会到一个重要的事实---在人生路途中要学会分享,而本文主要想要表达的是分享我们所拥有。故选D。

这是一篇记叙文。文章讲述了作者在搭乘长途客车途中发生的感人事迹。通过别人给自己让座而引发了全车厢里坐着的乘客给站着的乘客让座的感人事迹,从而让作者体会到一个重要的事实——在人生途中要学会分享。

做完形填空首先要通读全文,了解大意。一篇完形填空的文章有许多空格,所以,必须先通读一至两遍,才能大概了解文章的内容。千万不要看一句,做一句。其次要逐句分析,前后一致。选择答案时,要考虑整个句子的内容,包括搭配、时态、语法等。答案全部填完后,再通读一遍文章,检查是否通顺流畅了,用词得当,意思正确。

41.【答案】opportunities

【解析】(1)opportunities.考查名词。句意:一门有前途的学科将为你提供知识和更好的职业机会。空处需填名词作宾语,opportunity意为"机会",是可数名词,此处表示泛指,需用名词复数形式。故填opportunities。 

(2)announced.考查动词时态。句意:10月,上海睿科咨询有限公司公布了2020年版最佳中文学科排名。此处陈述过去发生的事情,使用一般过去时。故填announced。 

(3)which.考查定语从句。句意:该排行榜选择了中国的大学,这些大学拥有96个国家一级学科的硕士学位。空处引导非性定语从句,先行词universities,指物,在定语从句中作主语,需用关系代词which引导。故填which。 

(4)Based.考查过去分词。句意:根据研究项目、奖励和成就等因素,咨询公司评估了这所大学在每一学科上的表现。分析句子结构,已有谓语动词evaluated,空处需填非谓语动词作状语,be based on为固定短语,意为"以……为基础",此处需用过去分词作状语,位于句首,首字母需大写。故填Based。 

(5)Fortunately.考查副词。句意:幸运的是,在数量上,浙江大学以59门学科排名第一,其次是清华大学和武汉大学,各有58门学科上榜。空处修饰整个句子,需用副词作状语,位于句首,首字母需大写。故填Fortunately。 

(6)are regarded.考查动词时态语态。句意:来自90所大学的236门学科被认为是中国的"尖子学科"。分析句子结构可知,that引导的定语从句缺少谓语动词,that指代universities,和regard为被动关系,此处陈述客观事实,使用一般现在时,主语为复数名词universities,be动词用are。故填are regarded。 

(7)including.考查介词。句意:浙江大学有8个学科进入前三,包括光学工程和土木工程。后跟名词作宾语,所以用介词,故填including。 

(8)highest.考查形容词最高级。句意:在计算机科学和软件工程方面,清华大学得分最高。修饰名词score需填形容词作定语,定冠词the修饰形容词最高级。故填highest。 

(9)the.考查冠词。句意:专家指出,中国大学提供的学科数量正在增长。The number of为固定短语,意为"……的数量"。故填the。 

(10)to.考查介词。句意:与此同时,由于对中国高等教育部门和"双一流"计划等项目的持续投资,学术项目正在改善。thanks to为固定短语,意为"幸亏,由于"。故填to。

这是一篇议论文。文章主要讨论了大学应该选择的专业。

做本题的关键是在理解短文的基础上,灵活运用所学的基础知识。本类型的题目常考到的知识点有:固定的短语,词类的转换,名词的复数形式,副词以及祈使句的用法等。因此,这就需要在平时的学习中,牢固掌握各语言点及一些语法知识。

42.【答案】Moore is one of the most popular  teacher in our school. Comparing with other teachers, she pays more attention to his way of teaching.He  tried different ways to make his classes lively and  interested.In his opinion,we should not only know "what" ,but also understand "why".Although we have questions,but he always encourages us to think by ourselves instead of giving answers  immediate.With his help,we have learned how ∧analyze and solve problems.It is obvious that he is  an good teacher  which is admired and respected by all of us. 

详解: 

1.teacher改为teachers.考查名词的数。句意:摩尔是我们学校最受欢迎的老师之一。one of+名词复数,意为"……之一",teacher的复数形式是teachers。故teacher改为teachers。 

2.Comparing改为Compared.考查过去分词。句意:与其他老师相比,他更关注他的教学方式。compare与其逻辑主语he之间是被动关系,应该用过去分词compared作状语。故Comparing改为Compared。 

3.she改为he.考查代词。句意:与其他老师相比,他更关注他的教学方式。根据下文"He tried different ways to make his classes…"可知,这位老师是男性,对应的代词是he。故she改为he。 

4.tried改为tries.考查时态。句意:他尝试了不同的方法使他的课生动有趣。通读全文可知,文章使用了一般现在时,结合主语he可知,该句谓语动词应该使用第三人称单数形式tries。故tried改为tries。 

5.interested改为interesting.考查形容词。句意:他尝试了不同的方法使他的课生动有趣。结合语境可知,此处形容"课"有趣,应该使用形容词interesting"有趣的",interested"感兴趣的"用来修饰人。故interested改为interesting。 

6.去掉but.考查连词。句意:虽然我们有问题,但他总是鼓励我们思考,而不是立即给出答案。although用于引导让步状语从句,but是连词,不能出现在同一个句子中。故去掉but。 

7.immediate改为immediately.考查副词。句意:虽然我们有问题,但他总是鼓励我们思考,而不是立即给出答案。副词immediately意为"立即地",修饰动名词短语giving answers作状语。故immediate改为immediately。 

8.在how后加to.考查动词不定式。句意:在他的帮助下,我们学会了如何分析和解决问题。分析可知,此处为"疑问词+动词不定式"这一固定结构作宾语。故在how后加to。 

9.an改为a.考查冠词。句意:很明显,他是一位好老师,受到我们所有人的钦佩和尊重。teacher是可数名词,其首字母发辅音音素,应用不定冠词a修饰表泛指。故an改为a。 

10.which改为who/that.考查关系词。句意:很明显,他是一位好老师,受到我们所有人的钦佩和尊重。分析句子结构可知,这是一个定语从句,先行词是a good teacher,指人,关系词在从句中作主语,因此应用关系代词that或who。故which改为who/that。

【解析】这是一篇记叙文。文章介绍了学校最受欢迎的摩尔老师,他潜心研究教学方法,受到所有人的钦佩和尊重。

做短文改错时要注意以下几点:1.快速阅读,整体把握短文大意;2.重视语境以及上下文的关系;3.充分运用基础语言知识找出错误所在。

43.【答案】Dear fellow students, 

It's my honor to be here to share my opinions about enjoying a happy and healthy life.Reaching this goal is not as difficult as it seems.The following suggestions can be helpful to you.(健康快乐生活的重要性) 

Firstly,taking care of our health is of great importance.As far as I am concerned,without a strong and healthy body,we can accomplish nothing.Therefore,usually sparing some time to do sports is necessary.Besides,it's also important to hold a positive attitude when we are facing problems or disappointment.【高分句型一】If we can look on the bright side of everything,we will feel more relaxed.【高分句型二】Last but not least,in order to ensure a high quality life,we should work as hard as we can to gain enough knowledge and skills.(怎样才能做到健康快乐地生活) 

By the end of my speech,I sincerely wish all of you can enjoy a healthy and happy life!Thank you !(总结)

【解析】高分句型一:Besides,it's also important to hold a positive attitude when we are facing problems or disappointment. 

译文:此外,当我们面对问题或失望时,保持积极的态度也很重要。 

分析:这句话使用it作为形式主语,不定式内容是真正的主语,when引导时间状语从句。 

高分句型二:If we can look on the bright side of everything,we will feel more relaxed. 

译文:如果我们能看到事物光明的一面,我们会感到更放松。 

分析:这句话使用if引导条件状语从句。

这是一篇提纲类作文,需要写的内容已经给出,但是写作时不要仅仅对要点进行生硬的翻译,而是要添加些内容,使文章看起来更充实,要组成一篇通顺连贯的短文,一定要谈谈自己的看法。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括,缺一不可。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,不能出现文章脱节问题。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。同时注意要求的字数,不要太多也不要太少。

文档

2020-2021学年贵州省遵义一中高二(上)期末英语试卷(附详解)

2020-2021学年贵州省遵义一中高二(上)期末英语试卷一、阅读理解(本大题共15小题,共30.0分)ATravelPeruPeruisaperfecttouringdestination:EverythingfromtheancientIncacultureandcenturies-oldSpanishvillagestodeeprainforests,highmountains,andabeautifulcoastline.AmazonRainforestTourArrivingatAm
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top