
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、完型填空
1 He goes to school five days a week. He has classes from Monday to 2 Usually he 3 at six and has breakfast at seven in the morning. He leaves 4 at seven thirty. He usually gets to school at eight. Classes start at 8:00. There are four classes in the morning and two classes in the 5 . His mother is a Chinese teacher in the same 6 He 7 with his mother in the dining room(餐厅)in the school. Jim's favorite subjects are history, music, 8 sports. After school he often plays football with his classmates.
In the evening Jim can usually 9 his homework at six, and then ha can watch TV for 10 . He usually goes to bed at about nine o'clock.
1.A.girl .student .teacher .worker
2.A.Saturday .Thursday .Friday .Sunday
3.A.gets up .goes to work .goes home .goes to school
4.A.the class .the school .the classroom .home
5.A.morning .afternoon .night .evening
6.A.hotel .bus .school .family
7.A.has lunch .does shopping .learns history .does homework
8.A.but .or ./ .and
9.A.find .buy .think .finish
10.A.three hours .a hour .an hour .ten minute
二、阅读单选
Mr. Cool's Clothes Store
Come and buy your clothes at our great sale.
We have clothes at very good prices.
Telephone:86637868
| Address:No. 463 Main Street | 
Uncle Bob's Dumpling House Do you like dumplings? We have some specials for you. Vegetable dumplings:¥ 10. 00 Meat dumplings:¥ 15. 00 Beef dumplings:¥ 18. 00 Welcome to our house! Telephone:55618823  | 
Swimmer Wanted Can you swim? Do you like children? Can you teach them to swim on Sunday? Come and join us! Call Mr. Smith at 84729999 for more information.  | 
A.86636878 .86637868 .55618823 .84729999
12.Tom wants a bowl of meat dumplings and his parents each(各自)want a bowl of vegetable dumplings, they need ________.
A.¥15 .¥10 .¥25 .¥35
13.If your sister swims well and she is free on Sunday, she can call ________.
A.Mr. Cool .Uncle Bob .Mr. Simon .Mr. Smith
Dear Aunt Maria,
How are you these days? Thank you for the pencil box. I love it. And how do you know I love yellow? It’s my favorite color. Now, I’m in Linda’s home. She’s my good friend. We both like sports, so we always play baseball together. She’s always nice to me. Linda thinks my pencil box is good. Hers is blue. Oh, Aunt Maria, Linda’s mother, Mrs. Brown, is our English teacher. I’m not good at English, I think it is difficult. But Linda’s English is good. She always helps me with my English. Do you want to know her?
Yours,
Tina
14.Tina has a pencil box from _______.
A.Maria .Mrs. Brown .Linda’s mother .Linda
15.Where is Tina?
A.At home. .In Linda’s home .In aunt Maria’s home .At school
16.Linda’s pencil box is _______.
A.white .yellow .blue .red
17.Which of the following is TRUE?
A.Maria is Linda’s mother.
B.Tina and Linda always play basketball together.
C.Tina often helps Linda with her English.
D.Linda’s mother is Tina’s English teacher.
给) him many nice gifts. Paul is very happy. At about 9:00 in the morning, they play basketball. They have lunch at McDonald’s. In the afternoon, they go to the park (公园).
At about 5:30 in the afternoon they come back home. Paul’s mother buys a big birthday cake (蛋糕) for him. Paul’s name and the words “Happy Birthday” are on the cake. Paul gets some nice presents from his family, too—a yellow T-shirt from his mother, a pair of sports shoes from his father, a CD from his sister Lucy, a basketball from his grandpa and a book from his grandma.
How happy Paul is!
18.How old is Paul? He is ______.
A.11 years old .12 years old .13 years old .14 years old.
19.Where do Paul and his friends have lunch?
A.At home. .At school. .At McDonald’s. .In the park.
20.Paul comes back home at________.
A.5:30 a.m. .5:30 p.m. .9:00 a.m. .9:00 p.m.
21.The underlined word(划线部分单词)“presents” means(意思是)“______”.
A.贺卡 .鞋子 .光盘 .礼物
Tony loves his grandma. She often tells him stories about Santa Claus(圣诞老人).
Today is December 24. Tony’ s grandma takes him to Kevin’ s Store to shop. She gives Tony fifty dollars and says, “Take the money and buy something for someone who needs it. I’ll wait for you in the car.”
Tony thinks of everyone he knows: his family, friends and classmates. Then he thinks of Bobbie. Bobbie sits behind Tony. He doesn’t have a warm coat. Tony knows it because Bobbie never goes out to play in winter. So Tony buys a blue coat for him. It looks really warm.
In the evening, his grandma helps Tony put the coat in a Christmas box, and writes, “To Bobbie, From Santa Claus” on it. “Santa always helps people but never lets them know,” Tony’ s grandma says. They put the box in front of Bobbie’s house and then go back home.
That night Tony knows Santa Claus is real, and they are on his team(队伍).
22.Tony gets from his grandma.
A.15 dollars .55 dollars
C.50 dollars .40 dollars
23.Tony buys Bobbie a warm coat because .
A.Tony has lots of money .Bobbie sits behind Tony
C.Bobbie doesn’t have one .Bobbie’s coat is too small
24.From the passage we know Tony is .
A.rich .kind .busy .fun
25.The passage wants to tell us that .
A.Santa Claus is busy .everyone loves Santa Claus
C.there is no Santa Claus at all .everyone can be Santa Claus
三、阅读匹配
请仔细阅读下列材料,然后将A~E的图片与材料内容进行配对
A.B.C. .
26.This is my room. There are many things in it. My room is clean and tidy. I love it.
27.Look! Here is a photo of my family. They are my parents and my two brothers. I am in the photo, too.
28.Hi! My name is Paul. I'm very busy every day. I go to school from Monday to Friday. My favorite subject is music. I often listen to music on Saturday and Sunday.
29.Cindy is a fan of vegetables and fruit, like strawberries, bananas, carrots and more. They're really healthy.
30.We have some great things this term. On October 18th, we have a soccer game.
四、根据首字母填空
根据下列句子及所给汉语注释、首写字母或音标,写出空缺处各单词的正确形式,每空只写一词。
31.Jenny is her__________(第一)name.
32.There aren’t any___________(图书馆)in my school, but there are some reading rooms.
33.N_________ is the eleventh month of the year.
34.The film is so___________/ˈɪntrəstɪŋ/ that I want to see it again.
35.I think ping-pong is e__________, but tennis is difficult.
36.I like ___________(科学)very much, it’s my favorite subject.
37.Peter, please c___________ me at15683865263.
38.Mike always plays__________ /ˈvɒlibɔːl/ with his classmates on weekends.
39._____________(草莓)are my favorite fruit. I eat them every day.
40.For boys we have black_____________/ˈtraʊzəz/ for only $22.
五、选择适当的单词补全对话
用方框中所给单词的适当形式填空,使对话通顺、正确。每词仅用一次,每空一词。
sound like about then birthday
A: Hey, John’s41.dinner is next week. Let’s think about the food.
B: Sure. How about burgers, vegetable salad, and some fruit.
A: 42. good. John likes hamburgers.
B: Oh, I don’t like salad.
A: But John43.salad, and it’s his birthday.
B: Yes, you’re right. What44.the fruit?
A: I think John likes strawberries and apples.
B: OK. Let’s have strawberries and apples45..
六、句型转换
句型转换
46.The T-shirt is 15 dollars.(对划线部分提问)
________ ________ is the T-shirt?
47.She likes playing baseball.(改为一般疑问句)
________ she like________ baseball?
48.He has some good stories.(改为否定句)
He________ have________ good stories.
49.Amy likes geography best.(同义句转换)
Geography is Amy’s __________ __________.
50.This is my friend.(改为复数句)
_________ are my__________.
七、材料作文
51.假如你是Tom, Bill是你的好朋友.请你根据表格的内容向大家介绍他,可适当拓展要求:
1. 语法正确,语言流畅,语意通顺,上下文连贯,书写工整。
2. 词数不少于60词。
| Name | Bill | 
| Age | 13 | 
| Phone number | 6263 ﹣ 7118 | 
| School | No.15 Middle School | 
| Favorite subject | Chinese | 
| Favorite sports | tennis | 
| Favorite food | ice﹣cream, hamburgers | 
参
1.B
2.C
3.A
4.D
5.B
6.C
7.A
8.D
9.D
10.A
【解析】
【分析】
这篇短文给我们介绍了Jim的日常生活,他每天六点起床,七点吃早饭,七点半离开家去上学。他的妈妈和他在同一所学校,他们中午一起在学校吃午饭。晚上六点Jim写完作业,然后看电视,九点上床睡觉。
1.句意:Jim是一个学生。考查名词辨析,girl女孩;student学生;teacher老师;worker工人。根据下句"He goes to school five days a week",可知Jim是个学生,故选B。
2.句意:他从周一到周五有课。考查名词辨析,Saturday星期六;Thursday星期四;Friday星期五;Sunday星期日。根据上句"He goes to school five days a week."和常识,可知他从周一到周五有课,故选C。
3.句意:通常他在六点起床,然后在七点吃早饭。考查短语辨析,gets up起床;goes to work去上班;goes home回家;goes to school去上学。根据句中"at six and has breakfast at seven in the morning",可知Jim先起床,再吃早饭,故选A。
4.句意:他在7点半离开家。考查名词短语辨析,the class课堂;the school学校;the classroom教室;home家。根据下句"He usually gets to school at eight",可知他是七点半离开家去上学,故选D。
5.句意:上午有四节课,下午有两节课。考查名词辨析,morning早晨,上午;afternoon下午;night晚上(一般指20点以后,夜间;evening傍晚(一般指18点到20点)。根据句中"There are four classes in the morning",可知Jim上午有四节课,这里应该说下午的课,故选B。
6.句意:他的妈妈是同一所学校里的一名语文老师。考查名词辨析,hotel旅馆;bus公交车;school学校;family家庭。根据句中"His mother is a Chinese teacher",可知他的妈妈和他在同一所学校,是一位语文老师,故选C。
7.句意:他和他的妈妈在学校餐厅吃午饭。考查动词短语辨析,has lunch吃午饭;does shopping购物;learns history学历史;does homework做作业。根据句中"in the dining room(餐厅)in the school.",可知Jim和妈妈在学校餐厅一起吃午饭,故选A。
8.句意:Jim最喜爱的科目是历史、音乐和运动。考查连词辨析,but但是;or或者,否则;and和,跟。根据下句"After school he often plays football with his classmates",可知Jim最喜欢的科目是历史、音乐和体育,故选D。
9.句意:在晚上,Jim通常在6点完成他的作业,然后他可以看三个小时的电视。考查动词辨析,find找到,发现;buy买;think认为;finish完成。根据句中"and then ha can watch TV",可知在晚上Jim通常六点完成作业,故选D。
10.句意:在晚上,Jim通常在6点完成他的作业,然后他可以看三个小时的电视。考查名词短语辨析,four hours四个小时;a hour(错误用法);an hour一个小时;ten minutes十分钟。根据上句"Jim can usually finish his homework at six"和下句"He usually goes to bed at about nine o'clock",可知从6点到9点,Jim通常看三个小时的电视,故选A。
【点睛】
这篇短文给我们介绍了Jim的日常生活,短文内容贴近学生们的日常生活,里面的词汇和句型都是学生们比较熟悉的,因此文意比较容易理解。题型是完形填空,考查学生们在具体语境中运用语言的能力,综合性较强。做题时,应先通读短文,了解文章大意;然后根据上下文语境的提示做题,注意空前后的固定搭配,并仔细辨析选项中单词的意思和用法;最后将答案代入原文,再读一遍,检查答案是否正确。例如第2小题,考查名词辨析Saturday星期六;Thursday星期四;Friday星期五;Sunday星期日。根据上句"He goes to school five days a week"和常识,可知他从周一到周五有课,故选C。再如第7小题。考查动词短语辨析,has lunch吃午饭;does shopping购物;learns history学历史;does homework做作业。根据句中"in the dining room(餐厅)in the school.",可知Jim和妈妈在学校餐厅一起吃午饭,故选A。
11.B
12.D
13.D
【分析】
本文是一篇关于服装店,饺子馆和游泳池的广告,分别介绍了基本的信息,包括联系方式和地址以及价格。
11.细节理解题。根据表格第一栏中的信息Telephone:86637868可知答案,故选B。
12.细节理解题。根据表格第二栏Vegetable dumplings:¥10. 00和Meat dumplings:¥15. 00可知,肉饺一份是15元,菜饺一份是10元,两份是20元,所以一共是35元,故选D。
13.细节理解题。根据表格第三栏Call Mr. Smith at 84729999 for more information. 可知,想要了解更多信息是打给Mr. Smith,故选D。
【点睛】
表格型阅读理解是比较简单的一种,先读问题,然后带着问题找相对应的答案即可,比如本题第一小题If you want to buy clothes, you can call ________.说的是买衣服,那就只看表格第一栏即可,这样既能节省时间,还能更准确的知道答案。
14.A
15.B
16.C
17.D
【分析】
本文是一篇书信文章,主要是写缇娜对Maria阿姨送的铅笔盒表示感谢,并介绍自己的一些兴趣以及学习的情况。
14.细节理解题。根据文中Dear Aunt Maria以及 Thank you for the pencil box.可知,铅笔盒是Maria阿姨送的,故选A。
15.细节理解题。根据文中Now, I’m in Linda’s home.可知,她现在在琳达家,故选B。
16.细节理解题。根据文中Linda thinks my pencil box is good. Hers is blue.可知,琳达的铅笔盒是蓝色的,故选C。
17.细节判断题。根据文中Oh, Aunt Maria, Linda’s mother, Mrs. Brown, is our English teacher.可知,排除A选项;根据文中so we always play baseball together.可知,她们经常打棒球,不是篮球,排除B选项;根据文中But Linda’s English is good. She always helps me with my English.可知,是琳达帮助缇娜学英语,排除C选项;根据文中Oh, Aunt Maria, Linda’s mother, Mrs. Brown, is our English teacher.可知,琳达的妈妈是缇娜的英语老师,故选D。
【点睛】
细节理解题属于直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于中考所占的比例很大,应特别引起注意。题目答案可以直接根据文中一些信息找到。但是做题需要细心。
18.B
19.C
20.B
21.D
【分析】
文章主要讲述了保罗12岁生日的那一天的一些活动以及收到的一些漂亮的礼物介绍。
18.细节理解题。根据文中It’s Paul’s twelfth birthday today.可知,这是他12岁生日,故选B。
19.细节理解题。根据文中They have lunch at McDonald’s.可知,他们是在麦当劳吃午饭,故选C。
20.细节理解题。根据文中At about 5:30 in the afternoon they come back home.可知,他们是在下午5:30回家的,故选B。
21.细节理解题。根据文中a yellow T-shirt from his mother, a pair of sports shoes from his father, a CD from his sister Lucy, a basketball from his grandpa and a book from his grandma.可知,这些都是送给保罗的礼物的介绍,所以前面单词presents指的是礼物,故选D。
22.C
23.C
24.B
25.D
【分析】
文章主要讲述的是托尼的奶奶经常给他讲圣诞老人的故事,在12月24日那天奶奶给他50美元,他给Bobbie买了一件暖和的外套放在Bobbie家门口,送给Bobbie。
22.细节理解题。根据文中She gives Tony fifty dollars and says, “Take the money and buy something for someone who needs it.”可知,是给托尼50美元,故选C。
23.细节理解题。根据文中He doesn’t have a warm coat. Tony knows it because Bobbie never goes out to play in winter.可知,他给Bobbie买外套是因为他没有外套,故选C。
24.推理题。rich富有的;kind善良的;busy忙碌的;fun有趣的;根据文中Tony thinks of everyone he knows: his family, friends and classmates. Then he thinks of Bobbie. Bobbie sits behind Tony. He doesn’t have a warm coat. Tony knows it because Bobbie never goes out to play in winter. So Tony buys a blue coat for him. It looks really warm.可知,他在买礼物的时候想到了每一个人,最后选择他的同学Bobbie,因为他没有外套,冬天从来不出去玩,所以他给Bobbie买了一件很暖和的外套,由此证明他是很善良的,故选B。
25.主旨大意题。根据文中That night Tony knows Santa Claus is real, and they are on his team(队伍).可知,那天晚上,托尼知道圣诞老人是真的,他们也在他的队伍里,故选D。
26.E
27.D
28.B
29.C
30.A
【分析】
这是对一些个人信息的介绍。包括学校和家庭的信息。
26.句意:这是我的房间。里面有很多东西。我的房间干净整洁。我喜欢。
根据句意理解可知,这是介绍自己房间的句子,观察图片,只有E符合句意,故选E。
27.句意:看!这是我家人的照片。他们是我的父母和我的两个兄弟。我也在照片里。
根据句意理解可知,这是介绍自己的全家福照片的,照片里一共有五个人,父母,两个兄弟还有我,只有D符合题意,故选D。
28.句意:你好!我叫保罗。我每天都很忙。我从星期一到星期五上学。我最喜欢的科目是音乐。我经常在星期六和星期天听音乐。
根据句意理解可知,这是介绍自己的情况,喜欢听音乐,符合题意的只有B选项,故选B。
29.句意:辛迪喜欢蔬菜和水果,像草莓、香蕉、胡萝卜等等。他们真的很健康。
根据句意理解可知,这里主要讲的是一些蔬菜和水果,符合题意的只有C选项,故选C。
30.句意:这学期我们有一些很棒的事情。十月十八日,我们有一场足球赛。
根据句意理解可知,这里主要讲述学校的事情,并具体说明会有足球赛,符合题意的只有A选项,故选A。
31.first
32.libraries
33.November
34.interesting
35.easy
36.science
37.call
38.volleyball
39.Strawberries
40.trousers
【解析】
31.句意:珍妮是她的名字。
英语中“第一”是first,是一个序数词,在句中修饰的是name,构成first name名字,故答案为first。
32.句意:我的学校没有图书馆,但是有阅览室。
英语中“图书馆”是library,而本题是there be句型,句中be动词用的是are,所以确定后面的名词应该用复数形式,library的复数要变y为i再加es,故答案为libraries。
33.句意:十一月是一年的第十一个月。
根据句意理解可知,这里表达的是“十一月”,英语是November,英语中月份的首字母都要大写,故答案为November。
34.句意:这部电影非常有趣,我想再去看一次。
根据所给的音标可知,这里表达的是“有趣的”,英语是interesting,是一个形容词,在句中做表语,故答案为interesting。
35.句意:我认为乒乓球很容易,但是网球很难。
根据句意理解可知,空格是与后句的difficult构成对比,difficult的对应词是easy,故答案为easy。
36.句意:我非常喜欢科学,这是我最喜欢的科目。
英语中“科学”是science,是一门科目,也是一个名词,在句中做宾语,故答案为science。
37.句意:彼得,请打156********给我。
根据句中的电话号码可知,这里表达的是“打电话”,英语是call,英语中please后面要接动词原形,故答案为call。
38.句意:迈克总是在周末和他的同学打排球。
根据音标可知,这里是表示“排球”,英语是volleyball,play volleyball是一个固定短语,故答案为volleyball。
39.句意:草莓是我最喜欢的水果,我每天都吃。
英语中“草莓”是strawberry,而句中动词用的是are,证明句子主语是复数,所以这里strawberry要变成复数形式,把y变成i再加es,故答案为Strawberries。
40.句意:我们只卖男孩的黑色裤子,只要22美元。
根据音标可知,这里表示的是trousers,是“裤子”的意思,故答案为trousers。
【点睛】
首字母或中英文补全单词 这类题目首先要通读全句,理解整体的句意,然后根据句意再填写相应的词汇。但是要根据句子结构判断所填的词应该用什么形式。比如第二小题There aren’t any___________(图书馆)in my school, but there are some reading rooms.知道“图书馆”是library之后,再根据句中的are可知,这里名词应该用复数形式,再根据名词单复数变化规则变成复数即可。
41.birthday
42.Sounds
43.likes
44.about
45.then
【分析】
对话是就下周约翰的生日晚餐要吃的食物做一个计划,包括主食,水果和沙拉提出一些建议。
41.句意:嘿,约翰的生日晚餐是下周。让我们想想吃的食物。
根据句意理解及后句的food可知,这里指代的是“生日晚餐”,英语是birthday dinner,故答案为birthday。
42.句意:听起来不错。
根据句意理解及上句How about burgers, vegetable salad, and some fruit.可知,这里表达的是对要吃的食物的一些建议,后面应该对于这些建议给出回答,表示同意赞同,这是一个常用的句型,结构为That sounds great或者Sounds good,故答案为Sounds。
43.句意:但是约翰喜欢沙拉。
根据句意理解及上句 don’t like salad.和but转折,可知这里表达的是“约翰喜欢沙拉”,而句子主语是第三人称,所以动词要用三单形式,故答案为likes。
44.句意:那水果呢?
根据句意理解及后句I think John likes strawberries and apples.可知,这里应该提问水果怎么样,英语提出建议的常用句型是What about…?,故答案为about。
45.句意:那么我们吃草莓和苹果吧。
根据句意理解及前句I think John likes strawberries and apples.可知,这里是对前面的再次肯定,表达的是“那么”,英语是then,是一个副词,故答案为then。
46. How much
47. Does playing
48. doesn’t any
49. favorite subject
50. These friends
【解析】
46.句意:这个T恤15美元。
根据划线部分15 dollars可知,这里是对价钱得提问,应该中提问“多少钱”要用how much,故答案为How much。
47.句意:她喜欢打网球。
根据句子结构及动词likes可知,句子用的是现在时,句子主语是she,所以变成一般疑问句要加助动词does,而like后面要接动词ing形式,故答案为Does,playing。
48.句意:他有一些好故事。
根据句中的动词has可知,句子用的是一般现在时,变成否定句要加助动词does,与not缩写成doesn’t,而句中的some表示“一些”,在否定句和疑问句中要变成any,故答案为doesn’t,any。
49.句意:艾米最喜欢地理。
根据句意理解可知,这里表达的是“最喜欢地理”,英语中like … best可以转化成favourite …,又因为geography是一门科目,所以这里应该用subject,故答案为favourite subject。
50.句意:这是我的朋友。
this复数是these,friend复数是friends,所以变成复数句应该是:这些是我们的朋友们,故答案为These,friends。
51.I’m Tom. Let me introduce(介绍)my best friend Bill to you. He is thirteen years old. We study at No.15 Middle School together. His favorite subject is Chinese. Because our Chinese teacher is very funny and always tells interesting stories in class. He likes doing sports, and tennis is his favorite. We often play tennis after school. He doesn’t have good eating habits. His favorite food is ice-cream and hamburgers. They are delicious but unhealthy. Do you want to be his friend? You can call him at 6263 7118.
【详解】
1. 题干解读:本文是一篇材料作文,根据题目中所给出的表格材料一一介绍朋友即可,可以多用简单句介绍,把所给的材料表达清楚具体即可。
2. 例文点评:文章是一篇介绍朋友的文章,表达的内容简单具体,语言结构完整,用词简单明确。
3. 高分亮点:
短语:like doing;after school;want to。
句型:because引导的原因状语从句;Let me祈使句。
