
一、七年级英语下册阅读理解专项目练习(含答案解析)
1.阅读理解
Look at the Sky from the Bottom of a Well
There is a frog(青蛙). He lives in a well(水井) and he never goes out of the well. He thinks the sky is as big as the mouth of the well.
One day a crow(乌鸦)comes to the well. He sees the frog .
The frog asks, “Where are you from?”
“I fly from the sky.” the crow says.
The frog feels surprised and says, “The sky is only as big as the mouth of the well. How do you fly from the sky?”
The crow says, “The sky is very big. You always stay in the well, so you don't know the world is big.”
The frog says, “I don't believe it .”
But the crow says, “You can come out and have a look by yourself.”
So the frog comes out from the well. He is very surprised. How big the world is!
(1)A crow lives in a well.
(2)The crow flies from the sky.
(3)The sky is only as big as the mouth of the well.
(4)The frog doesn't believe because he never goes out of the well.
(5)The frog doesn't jump out of the well at last.
【答案】(1)0
(2)1
(3)0
(4)1
(5)0
【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是井底之蛙。一只青蛙在井底感觉天只有井口那么大。一天,它看到一只乌鸦问它从哪里来,乌鸦告诉它从天空很远的地方。青蛙说天空只有井口那么大。乌鸦告诉它天空很大,青蛙最后从井口跳出,看到了世界的巨大。
(1)细节理解题。根据 “I fly from the sky.” the crow says.我从天空来。乌鸦说。可知乌鸦不是在井里。故答案为:错误。
(2)细节理解题。根据“I fly from the sky.” the crow says.我从天空来。乌鸦说。可知乌鸦从天空来。故答案为:正确。
(3)细节理解题。根据The crow says, “The sky is very big. You always stay in the well, so you don't know the world is big.”乌鸦说“天空非常大。你一直在井里带着,因此你不知道世界是大的。”可知世界是大的,比井口要大的多,故答案为:错误。
(4)细节理解题。根据The crow says, “The sky is very big. You always stay in the well, so you don't know the world is big.”乌鸦说“天空非常大。你一直在井里带着,因此你不知道世界是大的。”可知青蛙一直待在井里,不知道世界多大。故答案为:正确。
(5)细节理解题。根据 So the frog comes out from the well. He is very surprised. How big the world is!因此青蛙从井里跳了出来。他非常吃惊。世界多大啊!可知青蛙从井里跳出来了。故答案为:错误。
【点评】此题考查阅读理解。有关细节的问题常对文中某个词语、某句子、某段落等细节及事实进行提问,所提问题一般可直接或间接在文章中找到答案。
2.阅读理解
Mr Black was a businessman (商人) and he was very rich (有钱的).One day he went on a trip to the countryside with his 5-year-old son Henry. He wanted to show his son how poor people lived, so they spent a day and a night on the farm of a very poor family.
When they got back from their trip, Mr Black asked Henry, “My dear son, how was your trip?”“Very good, dad!”“Did you see how poor people lived?”the father asked. “Yes!” “And what did you learn?”Henry answered, “We have a dog at home, and they have four. We have a pool that is in the middle of the garden and they have a river that has no end. We have expensive lamps (灯) in the garden and they have stars.”
When little Henry finished, Mr Black was speechless(无话可说的).
(1)Mr Black and his son spent in the countryside.
A. about 12 hours B. about 24 hours C. about 48 hours D. less than 12 hours
(2)What does the word “poor” mean?
A. 贫穷的 B. 富有的 C. 快乐的 D. 漂亮的
(3)Mr Black wanted to show his son .
A. how poor their family was B. how rich their family was
C. where the poor lived D. how the poor people lived
(4)Henry felt_____about the trip.
A. tired B. unhappy C. great D. sad
(5)Which of the following is NOT right?
A. Henry was only five years old. B. There was one dog on the farm.
C. Henry liked the farm very much. D. There were some lamps in Mr Black's garden.
【答案】(1)B
(2)A
(3)D
(4)C
(5)B
【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是富有的布莱克先生带五岁的儿子去农村度假,他想让儿子看看穷人的生活是什么样子,他们在一个非常贫穷的人的农场上待了一天一夜。在度假回来后他问儿子穷人的生活怎样,儿子的回答很出乎他的意料。
(1)细节理解题。由第一段中的“...so they spent a day and a night on the farm...”可知两个人在农场里度过了一天一夜的时间,故选B。
(2)推理判断题。根据Mr Black was a businessman (商人) and he was very rich (有钱的)。布莱克先生是一个商人而且他非常富有。因为他富有,他的儿子知道富人的生活是什么样子,所以他想让儿子体验的是与众不同的生活,可知poor在此意为“贫穷的”。故选A。
(3)细节理解题。由第一段中的句子“He wanted to show his son how poor people lived...”可以得出答案。故选D。
(4)细节理解题。 由第二段中亨利的答语“Very good,dad!”可知他对这次旅行感觉很好。故选C。
(5)细节理解题。根据第二段中的“We have a dog at home, and they have four.”可知在农场里有四条狗,故选B。
【点评】此题考查阅读理解。解答细节理解题时,一个常用的方法就是运用定位法,即根据题干和选项中的关键词从原文中找到相关的句子,与选项进行比较从而确定答案;推理判断题既要求学生透过文章表面文字信息推测文章隐含意思。从而得出正确答案。
3.阅读理解
In fact, all decisions come down to choosing whether to open a door or to close it. I have learned that opening a door always makes life more interesting.
A few years ago, I was living in a small world. I worked as a teacher in a very small high school. My life was quite simple. Then one day I had an opportunity to teach in a large school. The students there came from different countries. But the school was far away from my village. So I asked myself, "Should I go to that strange place to teach? Or should I stay at home?" In my home town I was safe and comfortable.
Finally, I decided to go. I thought this was the best decision in my life. In that large school, I learned a lot about very different cultures. I also found that just a smile or a hug could make people understand each other. My new students made me feel welcome. We had a lot of fun. It was wonderful to live in a very different area of the country. So I was lucky that I didn't close the door to the chance, or I would miss all of those wonderful experiences.
(1)The writer may come from .
A. a big city B. a small town C. the countryside D. a big town
(2)The underlined word "opportunity" means " " in Chinese.
A. 机会 B. 能力 C. 时间 D. 经历
(3)In this passage, which of these events happened first?
A. The writer decided to teach in a large school.
B. The writer was a teacher in a small high school.
C. The writer got a chance to teach in a large school.
D. The writer taught in a large school.
(4)After the writer got the chance to teach in a large school, what did she do first?
A. She went to the large school at once. B. She decided not to go to the large school.
C. She had to decide whether to go or not. D. She did nothing but stay at home.
【答案】 (1)C
(2)A
(3)B
(4)C
【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是我几年前在我家乡的一所很小的高中教书。后来有一个几乎让我去一所大的中学教书,我自己问自己,我是该去那个陌生的地方教书还是留在家乡。最后我觉得去那所大的学校,在那里我学到很多。这就告诉我们当机会来临时一定要抓住。
(1)细节理解题。根据 But the school was far away from my village. 可知作者来自农村。故选C。
(2)词意猜测题。根据 So I asked myself, "Should I go to that strange place to teach? Or should I stay at home?" 可知我有机会到那个学校去教学。所以opportunity是机会的意思,故选A。
(3)细节理解题。根据 A few years ago, I was living in a small world. Then one day I had an opportunity to teach in a large school. Finally, I decided to go. In that large school, I learned a lot about very different cultures. 可知这篇短文中作者在一所小的高中教学是最先发生的。故选B。
(4)推理判断题。根据So I asked myself, "Should I go to that strange place to teach? Or should I stay at home?" Finally, I decided to go.可知有机会进入大的学校,作者得做决定。故选C。
【点评】此题考查阅读理解。对于细节理解题。我们在了解题意后可带着问题阅读短文,从短文的细节中找出问题答案。对于词意猜测题。要根据上下文的联系,猜测词意。对于推理判断题。我们要根据上下文的联系和短文的内容,推断问题的答案。
4.阅读理解
It was Monday. Mrs Smith's dog was hungry, but there was not any meat in the house.
Considering that there was no better way, Mrs Smith took a piece of paper and wrote the following words in it, "Give my dog half a pound of meat." Then she gave the paper to her dog and said gently, "Take this to the butcher(a person whose job is selling meat). And he's going to give you your lunch today. "
Holding the piece of paper in its mouth, the dog ran to the butcher's. It gave the paper to the butcher. The butcher read it carefully, recognized that it was really the lady's handwriting and soon did it as he was asked to. The dog was very happy, and ate the meat up at once.
At noon, the dog came to the shop again. It gave the butcher a piece of paper again. After reading it, he gave it half a pound of meat once more.
The next day, the dog came again exactly at noon. And as usual, it brought a piece of paper in the mouth. This time, the butcher did not take a look at the paper, and gave the dog its meat, for he had regarded the dog as one of his customers.
But, the dog came again at four o'clock. And the same thing happened once again. To the butcher's more surprise, it came for the third time at six o'clock, and brought a third piece of paper with it. The butcher felt a bit puzzled. He said to himself, "This is a little dog. Why does Mrs Smith give it so much meat to eat today?"
Looking at the piece of paper, he found that there were not any words in it!
(1)Mrs Smith treated her little dog quite .
A. cruelly B. fairly C. kindly D. unfriendly
(2)The dog found that .
A. only the paper with Mrs Smith's words in it could bring it meat
B. the butcher would give the meat to it whenever he saw it
C. Mrs Smith would pay for the meat it got from the butcher
D. a piece of paper could bring it half a pound of meat
(3)The underlined word "customers" means in Chinese.
A. 顾客 B. 动物 C. 宠物 D. 主人
(4)How many times did the dog go to the shop the next day?
A. Twice. B. Three times. C. Four times. D. Five times.
【答案】 (1)C
(2)D
(3)A
(4)B
【解析】【分析】本文讲述了一只狗骗肉吃的故事。
(1)推理题。根据 Considering that there was no better way, Mrs Smith took a piece of paper and wrote the following words in it, "Give my dog half a pound of meat可知Mrs. Smith家里没肉给狗吃了,她想了一个主意让狗屠夫那里,可见她对狗很好,故选C。
(2)推理题。 从最后一次狗叼着一张无字的纸来“买”肉吃可知狗以为只要有纸就能换肉 ,故选D。
(3)词义猜测题。根据 the butcher did not take a look at the paper, and gave the dog its meat, for he had regarded the dog as one of his customers 可知customers是顾客意思,故选A。
(4)细节题。根据 The next day, the dog came again exactly at noon,the dog came again at four o'clock, it came for the third time at six o'clock 可知狗去了3次,故选B。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。
5.阅读理解
Angelo Casimiro made something new at the age of fifteen.
Casimiro made a device(装置). It can charge(给……充电)your cellphone as you walk! When you run, jump or walk, a pair of discs(唱片)inside the shoes can produce electricity. It can be used to charge your phone or any other devices with a USB port!
People have to move a lot if they use the device to charge. Those who like travelling in the wild will love it. It takes about eight hours' jogging to charge a lithium-ion(锂离子)battery and two hours' playing basketball will only give the cellphone about 10 minutes' charge.
A device called SolePower is a kind of insole(鞋垫)that can produce electricity. SolePower is like Casimiro's device, but it can fully charge a cellphone after over a four-kilometre walk. So there's a lot for Casimiro to do to make his invention(发明)better.
Anyway, Casimiro's device is quite good. After all, his invention started something new, right?
(1)In Casimiro's deveice, can produce electricity when people walk.
A. a pair of discs B. a pair of socks C. the shoe's top D. the shoe's heel
(2)Which of the following will probably need the device most?
A. Secretaries(秘书). B. Travellers. C. Businessmen. D. Engineers.
(3)It will take them about to charge a lithium-ion battery if people use the device.
A. eight hours' jogging B. two hours' playing basketball
C. four hours' jogging D. eight hours' walk
(4)What can Casimiro do to make his invention better according to the writer?
A. Make the discs smaller.
B. Make it charge more quickly.
C. Make the shoes lighter.
D. Make the shoes more comfortable.
(5)What does the writer think of Casimiro's invention?
A. Boring. B. Bad. C. Great. D. Perfect.
【答案】 (1)A
(2)B
(3)A
(4)B
(5)C
【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是Angelo Casimiro在十五岁的时候制作了一些新东西,这是一个当你步行时给你的手机充电的装置。但是人们必须移动很多才能使用这种装备充电。 SolePower是一种能发电的鞋垫,它和Cssimiro的设备很像,在步行四公里后就能充满手机。因此要使Casimiro的发明更好还需要做更多。
(1)细节理解题。根据 Casimiro made a device(装置). It can charge(给……充电)your cellphone as you walk! When you run, jump or walk, a pair of discs(唱片)inside the shoes can produce electricity. 可知在鞋里有一对圆盘能产生电。故选A。
(2)细节理解题。 People have to move a lot if they use the device to charge. Those who like travelling in the wild will love it. 可知旅游者对此很感兴趣。故选B。
(3)细节理解题。根据 It takes about eight hours' jogging to charge a lithium-ion(锂离子)battery and two hours' playing basketball will only give the cellphone about 10 minutes' charge. 可知得花费8个小时的慢跑才能给锂电子充电。故选A。
(4)推理判断题。根据 It takes about eight hours' jogging to charge a lithium-ion(锂离子)battery and two hours' playing basketball will only give the cellphone about 10 minutes' charge.可知充电很慢,所以得改进,使充电更快些。故选B。
(5)细节理解题。根据 Anyway, Casimiro's device is quite good.可知作者认为Casimiro's的装置是很好的。故选C。
【点评】此题考查阅读理解。在做题前先阅读短文,理解短文大意。然后审题,弄清题意,对于细节理解题,我们要带着问题阅读短文,从短文的细节中找到问题答案。对于推理判断题,我们要根据作者的观点和文章的细节,找出问题的正确答案。
6.根据短文内容,判断句子正、误。
Do you know Zhang Yunlei? He is a crosstalk performer(相声演员) in Deyun Club. He learns from Guo Degang and is one of his best disciples(徒弟). Now many people like to go to Deyun Club to watch his shows.
Zhang Yunlei is 27 years old this year. He is from Tianjin. He is really handsome He is over 180 cm tall, and he is kind of thin. He has a long face, a big nose and he has small eyes. He doesn't wear glasses.
He is funny when he speaks crosstalk, but he is shy in his real life. He works hard to bring happiness to people.
(1)Zhang Yunlei works in Deyun Club.
(2)Not many people like to watch Zhang Yunlei's shows.
(3)Last year, Zhang Yunlei was 26 years old.
(4)Zhang Yunlei is 180 cm tall and he's kind of thin.
(5)In his real life, Zhang Yunlei is funny.
【答案】 (1)1
(2)0
(3)1
(4)0
(5)0
【解析】【分析】主要讲了相声演员张云雷。
(1)细节题。根据He is a crosstalk performer(相声演员) in Deyun Club.可知张云雷是德云俱乐部的一名相声演员,故选正确。
(2)细节题。根据Now many people like to go to Deyun Club to watch his shows.可知许多人喜欢看张云雷的节目,故选错误。
(3)细节题。根据Zhang Yunlei is 27 years old this year.可知今年张云雷27岁,去年26岁,故选正确。
(4)细节题。根据He is over 180 cm tall, and he is kind of thin.可知张云雷一米八多高,有点瘦,而不是一米八,故选错误。
(5)细节题。根据but he is shy in his real life.可知在现实生活中张云雷是内向的,不是滑稽的,故选错误。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
7.阅读理解
Hello, everyone. I'm Benedict Cumberbatch. I play (扮演) Sherlock in the new TV series(电视剧) Sherlock. In the TV series, I'm a very smart detective. The police sometimes ask me to help find the criminals. I'm tall and thin. I have short curly hair, a long face and a big nose. Do you think I am handsome
| ? |
| Hi! My name is Martin Freeman. I'm of medium height. I have brown hair and big eyes. I play John Watson in the TV series. John is a doctor. He is Sherlock's good friend and he helps Sherlock a lot. He likes writing and he often writes the stories about Sherlock. |
A. He is of medium build. B. He has a small nose.
C. He has a round face. D. He has short curly hair.
(2)The underlined word “detective" means ________ in Chinese.
A. 律师 B. 侦探 C. 秘书 D. 会计
(3)Martin is a(n) ________.
A. detective B. policeman C. doctor D. actor
(4)John Watson enjoys ________.
A. writing B. singing C. reading D. drawing
【答案】 (1)D
(2)B
(3)D
(4)A
【解析】【分析】文章大意:主要介绍 Benedict Cumberbatch 和 Martin Freeman的自我介绍。
(1)细节理解题。由 I'm tall and thin. I have short curly hair, a long face and a big nose 。可知他长着短的卷发。故选D。
(2)词句猜测题。由 The police sometimes ask me to help find the criminals.可知他是一个聪明的侦探。故选B。
(3)细节理解题。由 I play John Watson in the TV series. 他在电视连续剧中扮演约翰·沃森。可知他是个演员,故选D。
(4)细节理解题。由 He likes writing and he often writes the stories about Sherlock. 可知他喜欢书法,故选A。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
8.阅读理解
My name is Harry. I am 12 years old now. I study at No. 14 Middle School. It is a very nice school. It's in the center of our city. I can take a No. 3 bus there.
Our school is new and big. In the center of the school,there is a teaching building. It has 10 floors. On the left of the teaching building,there is a big library. Students can read all kinds of books there. It is open from 9:00 a. m. to 11:30 a. m. and from 3:30 p. m. to 8:00 p. m. I like reading science books there. Across from our school is a big park. I often take a walk in the park after school. I love my school.
(1)How does Harry go to school?
A. By subway. B. By bus. C. By bike. D. On foot.
(2)What time can Harry read in the school library?
A. At 7:00 a. m. B. At 8:30 a. m. C. At 2:30 p. m. D. At 6:00 p. m.
(3)What kind of books does Harry like reading in the library?
A. Science books. B. English books. C. History books. D. Chinese books.
(4)Where is the park?
A. It's in the school. B. It's behind the school.
C. It's across from the school. D. It's on the right of the school.
(5)Which of the following is TRUE about the teaching building?
A. It is old and great. B. It is a tenfloor building.
C. It is open from 8:00 to 20:00. D. It is on the left of the library.
【答案】 (1)B
(2)D
(3)A
(4)C
(5)B
【解析】【分析】大意:本文主要介绍了Harry和他的学校的位置。
(1)细节理解题。根据第一段最后一句 I can take a No. 3 bus there. 可知,他坐公交去上学。故选B。
(2)推理判断题。根据第二段 It is open from 9:00 a. m. to 11:30 a. m. and from 3:30 p. m. to 8:00 p. m. 它从早上九点到十一点半、下午三点到晚上八点开放,可知学生可以在下午六点的时候在那里看书.。故选D。
(3)细节理解题。根据第二段 I like reading science books there. 可知Harry喜欢读科学书。故选A。
(4)细节理解题。根据第二段倒数第二句 Across from our school is a big park. 学校对面是一个大公园,可知公园在学校对面。故选C。
(5)推理判断题。根据第二段 It has 10 floors. 可知,教学楼是一栋十楼的建筑。故选B。
【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问题,抓住关键词;其次带着问题通读全文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再检查一遍,确保答案正确。
9.阅读理解
Hello, I'm Steve. It's the night before Women's Day. It's eight o'clock now. Everyone in my family is at home. My father is cleaning the house. He likes to keep things clean. My mother is washing the dishes in the kitchen. It's kind of boring, but my mother has to do it every day. My brother Nick is watching TV. There is a running race on TV. It's interesting. My sister Betty is drawing in her room. She is good at drawing all kinds of animals. I'm using my father's computer. I want to buy a sweater for my mother on the Internet (互联网). I wish her a happy festival tomorrow.
(1)What time is it now?
A. 8:00 a. m. B. 10:00 a. m. C. 8:00 p. m. D. 10:00 p. m.
(2)Where are Steve and his family?
A. At home. B. In a shop. C. In a zoo. D. In a school.
(3)Who is cleaning the house?
A. Steve's father. B. Steve's mother. C. Nick. D. Betty.
(4)What is Betty doing now?
A. Watching TV. B. Washing the dishes. C. Drawing. D. Doing some shopping.
(5)What does Steve want to buy for his mother?
A. A bike. B. A book. C. A sweater. D. A picture.
【答案】 (1)C
(2)A
(3)A
(4)C
(5)C
【解析】【分析】文章大意:妇女节前的一个晚上Steve一家人在家各自做着自己的事。
(1)细节理解题,根据It's the night before Women's Day. It's eight o'clock now.可知现在是晚上8点,故选C。
(2)细节理解题,根据Everyone in my family is at home.可知他们一家人都在家里,故选A。
(3)细节理解题,根据My father is cleaning the house.可知Steve的父亲在打扫房间,故选A。
(4)细节理解题,根据My sister Betty is drawing in her room.可知Betty在画画,故选C。
(5)细节理解题,根据I want to buy a sweater for my mother on the Internet (互联网).可知Steve想给他的妈妈买一件毛衣,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节题,认真阅读文章,在文章中找到答案的依据。
10.任务型阅读
Tuesday, July 19th
Today the weather was cool. We went hiking (去徒步旅行) in the mountains. We were lost for an hour, so my friends and I were scared①. We were very tired② and hungry (饥饿的) in the evening. We ate a lot for dinner. I had a large howl of noodles, chicken and broccoli (西兰花). The food was delicious!
Wednesday, July 20th
We had pancakes for breakfast today. They were great. We stayed in the camp and played games in the morning. In the afternoon we went swimming. It was very hot. I enjoyed teaching some of the little kids to swim.
Thursday, July 21st
It was rainy today, so we stayed in the camp. I wrote letters to my family and friends. In the afternoon, we ate hamburgers and salad(沙拉)for lunch. After lunch, we watched an action movie. It③ was very exciting!
(1)What did the writer (作者) eat for dinner on Tuesday? ________
(2)What did they do on Wednesday afternoon? ________
(3)When did they watch a movie on Thursday? ________
(4)猜测画线单词①和②的含义:
①________ ②________
(5)短文中画线单词③it指代什么?
________
【答案】 (1)A large bowl of noodles, chicken and broccoli.
(2)They went swimming.
(3)After lunch.
(4)①惊慌的,吓坏了的
;②疲倦的,疲劳的
(5)An action movie.
【解析】【分析】
(1)细节理解题。根据I had a large howl of noodles, chicken and broccoli 可知。
(2)细节理解题。根据文章第二段In the afternoon we went swimming可知,但注意人称的变化。
(3)根据After lunch, we watched an action movie可知。
(4)根据We were lost for an hour, 所以感到害怕,而且又累又饿。
(5)代词所指代的内容应在上句中找。
