
二、语法选择(本题有10小题,每小题1分,共10分)。
阅读下面短文,掌握其大意,然后按照句子结构的语法和上下文连贯的要求,从每题所给的四个选项中选出一个最佳答案,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
A man worked late to collect potatoes. At the end of the day, his wagon(马车) 31 with hundreds of potatoes. He decided to go back home,for it was getting late.
He noticed a little boy along the roadside and stopped 32 for directions.
“Young boy,” he said,“It’s late and I 33 get home soon .How long will it take to get to Park Village from here?”
The boy answered , “If you go slowly,it’ll take only a short while for you to get home. 34 if you go quickly,it will take a long time and you will not get there until late at night.
The man thought 35 this answer,but he couldn’t understand. He gave the boy 36 angry look and hit his horse to make it 37 . The horse began to run quickly. But soon,potatoes began to fall from the wagon. Each time, the man had to get off to collect the potatoes.
The 38 the horse ran, the more potatoes fell down,and the more time it took him to pick 39 up.But if he listened to the boy and 40 slowly,none of them would fall,and he could arrive home much earlier.
As the young boy warned,go slowly and it will take only a short while. You have to do it step by step.Haste(匆忙)makes waste.
( )31. A.fill B.filled C.is filled D.was filled
( )32.A.ask B.to ask C.asking D.asked
( )33.A.may B.must C.might D.can
( )34.A.But B.And C.So D.Or
( )35.A.with B.out C.about D.of
( )36.A.a B.an C.the D./
( )37.A.to run B.run C.ran D.running
( )38.A.fast B.faster C.more faster D.fastest
( )39.A.their B.they C.them D.themselves
( )40.A.travels B.was traveling C.has traveled D.travelrd
二、完形填空(本题有10小题,每小题1分,共10分)。
The year of the Ox is here. In China,you will find many kinds of ox things made of gold,wood,plastic,paper,shells and stones on sale in stores and on streets to 41 the return of the year.
But why was the ox chosen to be one of the 12 Chinese zodiac(生肖) signs?
42 ago, most people earned their living through farming.The ox was used to help carry 43 things and do lots of farm work.
The ox has had an important place in Chinese culture. Many 44 poets and writers frequently described the ox in literature. For example,in the classic of poetry,the oldest collection of Chinese poetry, the animal was 45 in nine out of the 305 pieces.
The ox is 46 as a symbol of diligence in Chinese culture. To this day, the phrase “the spirit of ox ” still refers to overcoming any difficulies.
47 someone achieves a great accomplishment through hard work,people often use niu, meaning “awesome”,to describe him or her.
Oxen seldom bully the weak or fear the 48 . They work hard and make sacrifices(牺牲). So 49 ,those who were born in the Year of the ox are often expected to be the ones who never seek to be the center of attention and do not 50 praise. “They are always supposed to be hard -working,reliable and loyal,” the website China Highlight noted.
()41.A.remember B.celebrate C.manage D.expect
()42.A.Days B.Weeks C.Months D.Centuries
()43.A.big B.small C.light D.heavy
()44.A.fashionable B.modern C.ancient D.western
()45.A.known B.mentioned C.changed D.suggested
()46.A.considered B.given C.chosen D.taken
()47.A.Because B.So C.Before D.When
()48.A.old B.young C.strong D.rich
()49.A.surprisingly B.fortunately C.naturally D.completely
()50.A.worry about B.think about C.pay for D.ask for
四、阅读理解(本大题有15小题,每小题2分,共30分)
A
There was once a company in the United States. It announced that it would offer a large amount of money to anyone who could find a white marigold(金盏花). Most marigolds are either golden or brown. It is very hard to find a white one.
Twenty years later, the company received a letter from an old woman. She sent 100 white marigold seeds along with the letter.
The woman was a fan of flowers. When she first heard the company’s announcement 20 years ago, she got very excited. She thought she could grow her own white marigolds. But her children doubted her. She knew nothing about seed genetics(遗传学), after all. So her dream of growing white marigolds was just that — a dream.
Still, she worked to make it happen. She planted some common marigold seeds and took good care of them. A year later, when the marigolds bloomed(开花), she chose one of the faintest(微弱的) flowers and took its seeds. She planted these seeds and waited another year for them to bloom.
Day after day, year after year, through years, her life changed. Her husband died, her children moved away, and many other things happened. But her desire(愿望) to grow white marigolds remained strong in her heart.
Finally, after 20 years, she went out to her garden and found a marigold that was not just white — it was as white as the purest(纯洁的) snow.
51.What color marigolds are easy to find?
A.White. B.Green. C.Golden. D.Red.
52.What may the underlined word “doubted”mean in Chinese?
A.赞同. B.怀疑. C.理解. D.支持.
53.Which information about the woman is mentioned(提及) in the passage?
A.They researched marigolds themselves.
B.Her children didn’t believe in her.
C.They helped her learn seed genetics.
D.Her husband stopped her from growing flowers.
54.Which of the following is TRUE according to the passage?
A.The woman didn’t love flowers very at all.
B.The woman knew something about the seed genetics.
C.The woman didn’t achieve her dream of growing white marigolds at last.
D.The woman sent some white marigold seeds to the company twenty years later.
55.What’s the main idea of the passage?
A.Be Patient and your dream will come true.
B.A story of marigold.
C.The woman loved to grow marigolds.
D.The woman grow marigolds for the Company.
B
I grew up in a family of 12 (10 children and parents) and a large family of grandparents, aunts, uncles, and cousins. Neighbors were in and out of each other’s homes at any given hour of any day, for years! Everybody was “family”. They married freely—that is, to people from any country. So it was common to hear people talking but not sure what they were speaking—there were Italian and French mixed with English, Eastern European accents (口音) with Asian English.
I later learned Spanish while living in New York City and married a Japanese man who could speak English. One day, my husband received a letter from a friend from Japan who he hadn’t seen in many years. This friend was visiting our city and we planned to meet. When we finally met, we discovered that his friend had been in South America for many years . So he spoke to me in Spanish and to my husband in Japanese; I spoke to him in Spanish and to my husband in English; and my husband spoke to me in English and to his friend in Japanese. We did this for about an hour! It was fun.
These experiences taught me the importance of learning other types of language. I can understand other people who speak a different language—language of someone whose experience has taken them down a road very different from mine.
56.According to the passage, a large family refers to (指的是)________.
A.ten children and their parents
B.neighbors who played together
C.grandparents, aunts, uncles, and cousins
D.ten children, their parents,their grandparents
57.Which of the following is True?
A.The writer can speak Janpanese.
B.The write’s husband can speak English.
C.Her husband’s friend can speak English.
D.They can all speak Japanese.
58.What language can the husband’s friend speak besides Japanese?
A.English. B.French. C.Italian. D.Spanish.
59.What does the underlined sentence tell us ?
A.The languages are spoken everywhere.
B.The languages are everyone’s experiences.
C.The languages can be easily understood.
D.The languages help us open new doors.
60.What is the passage mainly about?
A. The writer lived in a large family. B.The writer can speak many languages.
C.It’s important to learn more other languages. D.Experiences are important.
C
配对阅读。左栏是对五个人遇到的困扰的描述,右栏是给出的建议,请为左栏的每个人选择一个合适的建议,并将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。
( )61.Lucy feels sad because her best friend got angry with her.They haven’t talked to each other for several days. She doesn’t want to lose her best friend. What can she do?
( 62. Betty is a high school student. She does well in her study. She chooses to be a doctor in the future, but her parents does’t agree with her.
( )63. Tony is going to take a big exam, which is very important one in his life. He is so stressed, and as a result,he has trouble in falling asleep at night.He can’t go to sleep though he is very tired.The biggest problem is how he can prepare for the exam.
( ). John has some problem in her English study.He tries his best,but he is still poor at English.He doesn’t want to give up but he want to know what he can do to improve his English.
| ( )65. Susan is a shy girl.She is afraid of talking with others.When she speaks in front of other people in public,she becomes nervous.She doesn’t know what to do. | A. You should be more self-confident.First, go out,make more friends and often talk with your friends.Second,try to join some school club and take part in more activities. I think you won’t be nervous as before. B. I think it is nececcary to talk with your friend.Also,you should check if you made some mistake.If you do,say sorry to her. C. You’d better practice more. Reading English books and watching English movies can be helpful.The more you practise,the more you improve your English. D. You’d better have a good plan for your study.Make a good schedule according to all the subjects that you learn.Listen to the teachers carefully when you are having lessons. E. You should take off your stress.Take action instead of worrying.Do exercise may help you.Then,make a plan and stick to it.Last,list everything you are not sure for your exam and ask your teachers. F. You should have a talk with your parents and tell them how you think and why you want to choose that job.Maybe you will get their support.If not,talk to your relatives or friends.I think you will persuade them at last. G.It’s a good idea to tell your parents that other kids are similar to you. They play computer games, too. And they also make fun of others sometimes. They are not the best. |
It was in summer,when I and my parents were on holiday in Guangdong.It was the 66. time we had a family trip together.My birthay was coming at that time,I thought it would be a wonderful birthday,67. it turned out to be full of twists and turns.
At first,my mom had a high fever because of 68. long jurney.She was 69. weak that she had to stay in bed.I had to go to a dinner party with my dad.Then things got 70. .At the party,my dad was so excited that he kept drinking and ignoring me.I felt sad at that moment.71. ,a warm hand touched me.It was my friend.Looking at my sad face,she took my hands and said:“Don’t be sad.There’s a big surprise 72. for you.”
I thought she was joking.But when I got back to the hotel and 73.
the door to our room,a huge cake was there in front of 74.
! My mom smiled at me and said:“Happy birthay,dear!”My friends sang and dance around me.I also received some75. . I think that was an unforgettable birthday in my life.
六、读写综合(25分)
A. 回答问题(本题有5个小题,每小题2分,共10分) 请阅读网络上两则关于溺水事件的报道,根据所提供的信息,回答5个问题。要求所写答案语法正确、语义完整,并把答案写在答题卡指定的位置。
Recently, more and more people are reported dead from drowning(溺水) accidents. Here are two reports from www.sinhuanet.com. Seven People Drowned in a Reservoir(水库)
Reporter Tang got the news from Guangdong Provincial Government that people died in a drowning accident on April 5th, 2015. A 17-year-old girl , Xiao Yi, fell into a reservoir while washing hands after a tomb(墓) sweeping with her family. Her sister, her parents , her brother and some of her relatives jumped into the water one after one to save her, although they didn’t have good swimming skills. Unfortunately, none of them succeeded. As a result, Xiao Yi ans six of her family members lost their lives.
Three People Lost Their Lives in the Dongjiang River
On May 1st, 2015, seven middle school students went swimming in the Dongjiang River. At first, they had a great time playing in the water. Suddenly one of the boys had a cramp(抽筋) . He went up and down in the water and shouted for help. Two of them tried to save him, but got drowned. At that time, a man called Li Jinlin was fishing nearby. When he heard the shout, he jumped into the water without a second thought. He tried his best to save the second one, he ran out of energy and couldn’t go up again. Two students and he lost their loves.
Where do the readers get the news reports?
76.
When did the first accident happen?
77.
What was Xiao Yi doing when she fell into the reservoir?
78.
Who saved a student in the Dongjiang River?
79.
How many people were there lost lives in the two accidents?
80.
B.书面表达(15分)
每年,溺水事故频发,特别是夏天。 请你就此写一篇演讲稿,呼吁中学生珍惜生命,预防溺水。
内容包括:
1.中学生应该如何防止此类事故发生?(至少两点建议)
2.如果看到有人落水,应该如何合理施救?
3.呼吁中学生热爱生命,注意安全,预防溺水。
作文要求:1.不能照抄原文;不得在作文中提到出现的学校真实姓名。
2.语句连贯,词数80个左右。作文的开头已经给出,不计入总词数,也不必抄写在答题卡上。
Goodmorning.Almost every year in summer, many people are reported dead from drowning accidents. How to prevent such sad accidents?
参:
二、语法选择
31.D 考查被动语态。主语wagon与fill是动宾关系,应用被动语态,联系全文时态,应是一般过去时,故选D。
32.B 考查动词不定式。stop to do sth.固定搭配,意为:停下来去做某事。句意:他注意到路边有个小男孩,于是停下来问路。联系句意,故选B。
33.B 考查情态动词。句意:天色已晚,我必须快点回家。联系上下文可知,天色已晚,男子必须回家了。故选B。
34.A 考查连词。联系前后两个句子意思转折,故选A。
35.C 考查介词。think about固定搭配,意为:思考,考虑。故选C。
36.B 考查冠词。此处泛指表情,应用不定冠词;angry以元音音素开头。故选B。
37.B 考查动词。make sb./sth.do sth.固定搭配,意为:使某人/某物做某事。故选B。
38.B 考查副词比较等级。the + 副词比较级+其他,the+副词比较级+其他,意为:越……,越……。故选B。
39.C 考查人称代词。pick sth.up固定搭配,意为:捡起某物。动词后用人称代词的宾格。故选C。
40.D 考查动词时态。and连接两个并列成分,根据listened可知应选D。
三、完形填空
41.B 考查动词辨析。remember记得; celebrate庆祝; manage设法; expect期待。联系上文可知,此处指许多种与牛相关的作品是用来庆祝牛年回归的。故选B。
42.D 考查名词辨析。day天; week周; month月; century世纪。联系上下文可知,此处指很多世纪之前。故选D。
43.D 考查形容词辨析。big大的; small小的; light轻的;heavy重的。句意:牛被用来帮助搬运重物和做许多农活。根据句意以及联系下文可知,此处选D。
44.C 考查形容词辨析。 fashionable流行的;modern现代的; ancient古代的; western西方的。此处与the oldest collection of Chinese poetry相对应,故选C。
45.B 考查动词辨析。know了解;mention提及; change改变; suggest建议。联系上文可知,牛经常出现在古诗中,故选B。
46.A 考查动词辨析。 consider考虑; give给予; choose选择; take取走。be considered as 固定搭配,意为:被认为是……。故选A。
47.D 考查连词辨析。because因为; so所以; before在……之前; when当……的时候。句意:当一个人通过努力工作取得巨大成就时,人们通常使用“牛”(这个字)。根据句意可知选D。
48.C 考查形容词辨析。old老的; young年轻的;strong强壮的; rich富裕的。此处与前文中bully the weak对应,应是fear the strong。句意:牛很少欺负弱者或害怕强者。故选C。
49.C 考查副词辨析。surprisingly惊奇地; fortunately 幸运地; naturally顺理成章地,自然地; completely完全地。句意:所以很自然地,那些出生在牛年的人往往被期望成为那些从不寻求成为关注焦点、不求赞美的人。根据句意,故选C。
50.D 考查动词词组辨析。worry about担心; think about考虑;pay for支付; ask for索要,要求。联系上下文可知,此处讲述牛辛勤付出,不求回报的品德,故选D。
四、阅读理解(本大题有15小题,每小题2分,共30分)
A) 51-55 CBBDA
51. 细节理解题。根据原文“Most marigolds are either golden or brown.”可知大多数的金盏花不是金色就是棕色,故选C。
52. 词义猜测题。根据下文“She knew nothing about seed genetics(遗传学), after all. So her dream of growing white marigolds was just that — a dream.”可知她对于遗传学一无所知,种植白色金盏花只是一个梦想,故选B。
53. 细节理解题。“But her children doubted her.”可知她的孩子是持怀疑态度的,故选B.
54. 细节理解题。“Twenty years later, the company received a letter from an old woman. She sent 100 white marigold seeds along with the letter.”可知二十年后她随信给那个公司寄去了白色金盏花的种子,故选D.
55. 主旨理解题。通读全文可知,本文是一篇记叙文,讲述了一个不断坚持而最终获得成功的励志故事。故选A。
B)56-60 CBDDC
56. 细节理解题。根据“I grew up in a family of 12 (10 children and parents) and a large family of grandparents, aunts, uncles, and cousins”可知,大家庭是指有祖父母,叔叔,姑姑和表亲这样的家庭,故选C。
57. 细节理解题。根据原文“he spoke to me in Spanish and to my husband in Japanese; I spoke to him in Spanish and to my husband in English; and my husband spoke to me in English and to his friend in Japanese. ”故选B。
58. 细节理解题。根据原文“he spoke to me in Spanish and to my husband in Japanese; I spoke to him in Spanish and to my husband in English; and my husband spoke to me in English and to his friend in Japanese. ”故选D。
59. 推理判断题。根据原文“ I can understand other people who speak a different language—language of someone whose experience has taken them down a road very different from mine”可知语言可以引领一条不同于自己的道路,开启新的大门,故选D。
60. 主旨理解题。根据原文“These experiences taught me the importance of learning other types of language.”可知作者以自己的经历告诉我们学习其他语言的重要,故选C。
C) 61-65 BFECA
61.B.根据题中“her best friend got angry with her.”“What can she do?”可知,Lucy和她的朋友有矛盾,B选项中“talk with your friend.”“say sorry to her”可解决Lucy应该怎么做。
62.F.根据题中“chooses to be a doctor in the future, but her parents does’t agree with her.”可知Betty在未来的职业选择但未能得到父母的支持,F选项中“Have a talk with your parents and tell them how you think and why you want to choose that job”建议其告诉父母自己的想法以获得父母的支持.
63.E.根据题中“He is so stressed, and as a result,he has trouble in falling asleep at night.”“The biggest problem is how he can prepare for the exam.”可知Tony由于要考试导致压力大而无法睡眠,而且不知道如何去备考,E选项中“You should take off your stress”“Then,make a plan and stick to it.”建议其放下压力,制定计划并执行。
.C.根据题中“John has some problem in her English study.”“he want to know what he can do to improve his English.”可知John遇到英语学习的困难,希望能改善英语,C选项中“You’d better practice more.”“The more you practise,the more you improve your English.”练习能助她改善英语。
65.A.根据题中“She is afraid of talking with others.”“She doesn’t know what to do.”可知Susan怕与人交流,A选项中“You should be more self-confident.”“I think you won’t be nervous as before.”自信,最终会克服交流时的不安。
66. first 【解析】此题考查序数词,one的序数词 first。
67. but 【解析】此题考查转折连词but,因为前后句意是转折关系。
68. the 【解析】此题考查定冠词the的用法,指上文提到的人或事物。
69. so 【解析】此题考查从属连词so...that...引导结果状语从句的用法,so修饰形容词或副词。
70. worse 【解析】此题考查形容词的比较级,bad 的比较级worse。
71. Suddenly【解析】此题考查副词suddenly ,表示“突然,忽然”之意,强调是没有征兆,意料之外。
72. waiting【解析】此题考查there be sb/sth doing sth(某人/某物正在做某事)的用法,“doing”是现在分词作后置定语。
73. opened 【解析】此题考查的是动词与名词的搭配,open the door 是固定搭配,此处还要注意动词的时态,联系上、下文得知应该用一般过去时,open变为opened.
74. me【解析】此题考查人称代词的宾格的用法,前面是介词of,联系上、下文得知,答案应为me.
75. gifts【解析】此题考查可数名词的复数形式,some+可数名词复数,联系上文得知此处应用gifts。
六、读写综合(本大题分为A、B两部分共25分)
A、回答问题(本题有5个小题,每小题2分,共10分))
76.根据语境Here are two reports from www.sinhuanet.com.可知获取消息的网站是,故答案为:The readers get the news reports from www.sinhuanet.com .
77.Reporter Tang got the news from Guangdong Provincial Government that people died in a drowning accident on April 5th,2015.可知第一个事故发生在:The first accident happen on April 5th, 2015.
78.A 17-year-old girl,Xiao Yi,fell into a reservoir while washing hands after a tomb(墓) sweeping with her family.可知是小易是在洗手时掉进水库的.故答案为:He was washing hands.
79.At that time ,a man called Li Jinlin was fishing nearby.When he heard the shout,he jumped into the water without a second thought.可知救了一个中学生的是:Li Jinlin saved a student in the Dongjiang River.
80.根据语境As a result,Xiao Yi ans six of her family members lost their lives.和Two students and he lost their lives.可知第一个事故死了7人,第二个事故死了3人.共10人.故答案为:There were ten people lost lives in the two accidents.
B.书面表达:(15分 评分标准参照2020年广东中考英语作文评分标准及评分细则)
One possible version:Goodmorning.Almost every year in summer,many people are reported dead from drowning accidents.
How to prevent such sad accidents? In my opinion,first,we shouldn’t go swimming in dangerous places or places we know little about,such as reservoirs and rivers.Second,we had better not swim when we feel tired or hungry.
If we see someone fall into the water,we should save him in a proper way. For example,we can shout as loudly as we can to get those with good swimming skills to help him.or we can call police for help.
Life is valuable. We should take it seriously. We must remember that safety should always come first while swimming.
