最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

【中考冲刺】2021年河北省郑州市中考英语模拟试卷(附答案)

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-29 19:38:58
文档

【中考冲刺】2021年河北省郑州市中考英语模拟试卷(附答案)

绝密★启用前2021年河北省郑州市中考英语模拟试卷(附答案)注意事项:1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息2.请将答案正确填写在答题卡上一、阅读单选VOLUNTEERROLESTreePlanterVolunteerwithForestLondontoplantteesinparksandnaturalareasinspringandfall.Time:Usuallytwotothreehoursontheweekends.Training:Notrainingisrequired.W
推荐度:
导读绝密★启用前2021年河北省郑州市中考英语模拟试卷(附答案)注意事项:1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息2.请将答案正确填写在答题卡上一、阅读单选VOLUNTEERROLESTreePlanterVolunteerwithForestLondontoplantteesinparksandnaturalareasinspringandfall.Time:Usuallytwotothreehoursontheweekends.Training:Notrainingisrequired.W
绝密★启用前

2021年河北省郑州市中考英语模拟试卷(附答案)

注意事项:

1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息

2.请将答案正确填写在答题卡上

一、阅读单选

VOLUNTEER ROLES

Tree Planter

Volunteer with Forest London to plant tees in parks and natural areas in spring and fall. 

Time: Usually two to three hours on the weekends. 

Training: No training is required. We teach you how to plant a tree at the start of every planting event, so please arrive on time.

Tree Mascot

We need friendly people to wear our tree mascot costume at community events. The costume is light-weight and easy to wear. 

Time: Two to three hours each time, usually on the weekend. 

Training: One-hour basic training.

Tree Aftercare Assistant

Care for trees during their first few years to make sure of their health. You may, for example, provide the trees with protection from harmful weeds. 

Time: Usually one to one and a half hours on weeknights or Saturday mornings. 

Training: No training is required. We will teach you how to care for trees at the start of every aftercare event, so please arrive on time. Any necessary equipment will be provided. 

Storyteller

If you are a skilled writer and like to take photos, we have a job for you! Storytellers attend our events to take photos and interview volunteers. Your work will be posted on our website. 

Time: Usually two hours at events to collect material and take pictures, and more time to write stories and upload photos. At least two stories per year. 

Training: One-hour basic training.

根据材料内容选择最佳答案,并在答题卡上将该项涂黑。

1.Which of the following volunteer roles might Bill choose if he has 1. 5 hours' free time? 

A.Tree Planter. .Tree Mascot.

C.Tree Aftercare Assistant. .Storyteller.

2.What activities need training? 

A.①④ .②③ .①② .③④

3.What's suggested in the text? 

A.The works of the storytellers will be posted on notice boards.

B.Tree Aftercare Assistants need to prepare necessary equipment.

C.Those who don't know how to plant trees can also be volunteers.

D.The working time of the four volunteer roles is on the weekends.

4.What's the writer's purpose of writing the text? 

A.To attract more people to Forest London.

B.To talk about the importance of planting trees.

C.To compare the volunteer roles at Forest London.

D.To thank volunteers for the efforts they have made.

5.Which part of a newspaper is the text probably from? 

A.Science. .Education. .Society. .Sports.

Grace stood there for a few seconds, and then stormed off to her own bedroom. She threw the paper on the table, banged the door and dropped herself on her bed. Looking up to the ceiling, she wove her anger net. 

When her mom called her for dinner, she came late on purpose. She kept silent, and didn't look at anyone. Her mom was surprised to see the unusual behavior. Softly she asked, "Honey, are you OK? Did I do something wrong?" Grace was so angry that she ran away to her room. 

Next day, when Grace came back home, she went to her bedroom straight away. When she turned on the light, she surprisedly found her oil painting was beautifully framed and put up on the wall. Just below the painting, it was written "We are so proud of you Grace, our little girl!”

Grace was so happy that she hugged her mom tightly. Her mom said, "Honey! I am so sorry, dear! We would never say 'no time' for anything in the future, whether big or small. Got it?" She kissed her mom and said, "Yes, mama, got it. You're my sweet mom!"

根据材料内容选择最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

6.Who saw Grace's painting in Paragraph 1?

A.Grace's father.

B.Grace's father and brother.

C.Grace's parents.

D.Grace's mother and brother.

7.What behavior of Grace made her mother surprised?

A.Looking up to the ceiling.

B.Running away to her room.

C.Dropping herself on her bed.

D.Keeping silent at dinner time.

8.What did Grace see when she turned on the light the next day?

A.A gift in the box.

B.Her painting on the wall.

C.A coat on the bed.

D.Some paper on the floor.

9.Which of the following words can best describe how Grace's feelings changed?

A.Excited→Angry→Pleased.

B.Proud→Upset→Angry.

C.Angry→Excited→Relaxed.

D.Confused→Amazed→Excited.

10.What's the best title for this text?

A.Got it? .No time.

C.Are you OK? .My sweet mom.

Natural geniuses, however, are not common. But your parents are right if they think you are smarter than them. Most children are born smarter than their parents. This has been proved on IQ tests around the world recently. These tests have shown that over the last 100 years, each new generation has become smarter than the older one. In other words, you are smarter than your parents and your parents are smarter than your grandparents. 

This increase in intelligence is called the "Flynn Effect". It was named after James Flynn. Flynn is a university professor in New Zealand. He first noticed this in 1980. According to his research, with each new generation, average IQ scores would increase by twenty percent. 

But why are people getting smarter? Flynn and many other researchers believe this has something to do with technology. New technologies have further developed our brains. They have made us think better. So we may be better at completing the missing parts of a puzzle than our parents.

However, being smart doesn't make you wise. Wisdom comes with age and experience. A killer score on a computer game will not help you solve the everyday problems of life. For that, a smart kid will turn to the wisdom of his parents and grandparents. 

Word Bank

g天才

p证明

g一代人

a平均的

p拼图

根据材料内容选择最佳答案,并在答题卡上将该项涂黑。

11.What do IQ tests around the world show us these days?

A.Natural geniuses are easy to be found.

B.Most children are born with a high IQ.

C.Children's intelligence surprises their parents.

D.Most children are born smarter than their parents.

12.How do the scientists prove the increase in intelligence?

A.By doing tests. .By making guesses.

C.By telling stories. .By showing others' opinions.

13.What's the relationship between the average IQ score of one generation(y)and that of his older generation(x)?

A.y=x+20. .y=20x.

C.y=x-20%x. .y=x+20%x.

14.What caused the "Flynn Effect" according to the text?

A.Further education. .New technologies.

C.Different experiences. .A better environment.

15.Which of the following facts isn't the "Flynn Effect"?

A.Children are better at completing the missing part of a puzzle.

B.A five-year-old child may easily find and use apps on a smart phone.

C.A killer score on a computer game won't help solve the problems in life.

D.A ten-year-old child can move up through the levels of a video game quickly.

二、补全短文6选5

 16.

When the flood was gone, people were surprised to see a huge hole in the sky. It turned out there was a big fight between Gonggong, the God of Water, and Zhurong, the God of Fire.17.He knocked Buzhou Mountain in anger, so the hole appeared in the sky and the southeastern ground also sank. 

Nüwa decided to repair the sky. She collected green, red, white, black and yellow stones from the east, the west, the north and the center of the world.18.She melted the stones in a huge pot and used the five-colored stone mud to repair the sky. 

19.The northwestern part was higher and full of mountains, while the southeastern part was covered with water. 

At the same time, a bad black dragon was still harming people. Without taking a rest, Nüwa went to fight against it. She dropped a cow into the water to attract the dragon's attention.20.The world was finally peaceful again. 

Word Bank

flood 泛滥;洪水

squash葫芦

melt 熔化

根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使短文意思通顺、内容完整,并在答题卡上将该项涂黑。

A.Gonggong lost the fight in the end.

B.People and animals were saved this way.

C.Soon the dragon came out and Nüwa killed it quickly.

D.Then a huge turtle carried her on its back and flew to Taihang Mountain.

E.Though the sky was whole again, the ground could never be smooth any more.

三、完型填空

先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案,并在答题卡上将该项涂黑。

My good friend Miriam was going away on a long trip during the autumn. I called her the day before she left to    21    her a good trip. She was completely behind on everything she needed to do. She was a little    22   . “I bought some wonderful corms to plant for next spring,    23    now I have no time to plant them," she said. 

I always plant many seeds in March and by June enjoy the sweet    24    everywhere. I just can't bear that a plant doesn't get a    25    to grow. "I'll plant them for you," I told her. 

“Oh, would you?” Miriam was excited. She    26    to put them out in the hall for me. 

I arrived several days later and found a paper bag in the hall. After a lot of    27    work, I planted all the corms in the perfect place. 

When Miriam got back a few months later, she and I went out for dinner to celebrate her    28   . While eating, she said, "You know, I    29    can't believe I forgot to put those corms out in the hall!"

I looked at her    30   , "What do you mean? Of course, you    31    the corms. They were sitting in the hall in a paper bag."

"No," she said, "I left the corms on the desk. They' re still sitting on    32    ."

"So,    33    did I plant that morning?" I asked. 

She stopped as if to    34    me for her news. Then she slowly said, "That was cat poop. You planted cat poop."

Miriam looked at my face and did the best to keep from    35   . But I was too busy replaying the pictures of me picking these cat poop from a paper bag and planting them.

21.A.wish .find .offer .choose

22.A.relaxed .worried .interested .embarrassed

23.A.so .or .but .and

24.A.smell .voice .memory .dream

25.A.place .reason .method .chance

26.A.started .forgot .promised .learned

27.A.harmful .sudden .boring .careful

28.A.arrival .return .success .trip

29.A.really .clearly .finally .recently

30.A.in fear .in excitement .in surprise .in anger

31.A.put up .put off .put out .put on

32.A.them .it .her .us

33.A.how .what .where .when

34.A.prepare .ask .pay .train

35.A.crying .thanking .shouting .laughing

四、用单词的正确形式完成短文

阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。请将答案填写在答题卡相应的位置上。

time    once    steal    who    long    lift    hang    he    badly    end
When I was in middle school, I found out something bad about one of my best friends. He 36. money to buy cigarettes. 

Not wanting to end our friendship, I didn't tell anyone about it. But the 37. I kept quiet, the angrier and more upset I was. I couldn't take it much longer. It got to the point where I would cry after 38. out with him. Because I was watching him throw his life away and nothing I said would change 39. mind. 

Finally I had enough. I wanted him to stop so 40.. I wanted our friendship to go back to the way it was before, but it was never going back. 41. I realized this, all I had to do was to make a choice. Clearly, happiness is the right choice. I didn't realize this until months after the 42. of our friendship. I wasted so much 43. being unhappy around him, and life is too short to be unhappy. 

I cannot change the people around me, but I can change the people 44. I choose to be around. A true friendship doesn't drag you down and turn you into something you' re not, but 45. you up and shows you the person you were meant to be. Your happiness is a choice. It may not be the easy one, but it will be the right one. 

Word Bank

cigarette香烟

drag拖拽

五、单词填空

阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,请将答案填写在答题卡相应的位置上。

Once there was a young camel who asked his mother many questions, as all children naturally do. “Mother, why 46.we have a hump on our backs?” he asked. 

His mother replied, “My child, these humps prevent hunger and thirst as we go on long journeys through the dry desert.”

“But mother, could you please tell me 47.we have long eyelashes?” he continued. 

“Oh, son, those are to keep the sand in the desert from hurting our eyes during sandstorms. This protection allows us 48.continue traveling,” his mother answered patiently. 

“And what about our strange feet?” he asked. 

“They prevent our legs 49.sinking into the soft sand. This lets us walk more easily and quickly,” his mother replied. 

The child thought for 50.while. Then he said, “I see. The hump is to prevent hunger and thirst when we are in the desert, the legs are for walking through the desert and these eyelashes protect our eyes from the desert. So why are we in this zoo?”

Word Bank

hump驼峰

eyelash睫毛

sink下沉

六、填写适当的句子补全对话

根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。请将答案填写在答题卡相应的位置上。

A: Mike, have you got anything to do for the weekend?

B: 51.. My family and I are going skiing. 

A: Sounds great! I'm planning to be out too. 

B: 52.?

A: We plan to visit the Ice and Snow World. My five-year-old sister loves it. 

B: Little kids like going there! 53.?

A: I take no interest in it. I want to see the latest movie. 54..

B: Movies can also provide plenty of information for us. 

A: It's a pity that I can't go to see the movie. Because my mom says younger kids' choices come first. 

B: It's very common for the families with two kids. You should get used to it. 

A: 55.. Anyway, hope we can enjoy our weekend!

七、材料作文

56. 每个人都是独一无二的,都会发出光芒。请以“What I like about myself”为题,根据下面的要点和要求,用英语写一篇短文,为校刊的英文专栏投稿。

要点:1. 你喜欢自己的哪些方面;

2. 你喜欢的原因是什么;

要求:1. 文中不得出现真实姓名和学校名称;

2. 词数100左右。

What I like about myself

Everyone is special. So am I. _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1.C

2.D

3.C

4.A

5.C

【分析】

本文主要讲述了伦敦森林每年提供大约1万小时的服务。从植树到社区活动,我们的志愿者总是伸出援助之手,我们期待你的加入,接着下文介绍了几个可以做的志愿者工作。

1.

细节理解题。根据第三个方框内的第二段第一句话“Usually one to one or a half hours”可知通常一到一个半小时,所以是Tree Aftercare Assistant.,故选C。

2.

细节理解题。根据第二和第四个方框的最后一段第一句话“One-hour basic training”可知③和④是对的,故选D。

3.

推理判断题。结合第一个方框的最后一段“No training is required. We teach you how to plant a tree…”可得知不需要培训,教你如何种树,故选C。

4.

推理判断题,由第一段倒数第二句“We expect you to join us.”可知我们期待你的加入,所以是为了吸引更多的人来森林伦敦,故选A。

5.

推理判断题。文章内容围绕着种树志愿活动,属于社会方面的问题,在报纸上可能会出现在社会栏目,故选C。

6.A

7.D

8.B

9.A

10.B

【分析】

本文讲述了Grace将自己的油画展示给父母看的时候,父母都以“没有时间”来敷衍她,这让她很生气也很伤心。她故意表现不高兴,第二天回家发现自己的油画已经被装裱好挂起来,并且妈妈也向她道歉,她变得开心起来。

6.

细节理解题。根据“Her mom spoke quickly, ‘Shh…honey, I am busy with an important talk. I will see it later.’”,“Dad, you haven't seen it carefully yet”以及“Her elder brother was always busy in his own dream land! She didn't feel like wasting her time trying  to show him the painting”可知,只有父亲看了她的油画,故选A。

7.

细节理解题。根据“She kept silent, and didn't look at anyone”可知,她在吃晚餐时沉默的行为让妈妈感到惊讶,故选D。

8.

细节理解题。根据“she surprisedly found her oil painting was beautifully framed and put up on the wall”可知,她看到了自己的油画已经被装裱好并挂在墙上,故选B。

9.

细节理解题。根据“Grace said aloud in an excited voice.”,“Grace was so angry”和“Grace was so happy”可知,起初Grace非常兴奋地让家人看她的作品,当家人都以忙碌的借口敷衍她时,她感到很生气,最后妈妈发现了她的不对劲,用实际形动来表达对她的爱时,Grace感到很开心,故选A。

10.

最佳标题题。通读全文可知,本文围绕父母以没有时间来敷衍Grace来展开描述,所以最适合本文的标题是“No time”,故选B。

11.D

12.A

13.D

14.B

15.C

【分析】

本文主要讲述了父母常常对孩子使用科技的能力感到惊讶,然而,天生的天才并不常见。但是如果你的父母认为你比他们聪明,他们是对的。这种智力的提高被称为“弗林效应”。

11.

细节理解题。根据第二段的第三句话“Most children are born smarter than their parents.”与第二段的第五句话“These tests have shown that over the last 100 years, each new generation has become smarter than the older one.”可知,智商测试显示大多数孩子天生就比他们的父母聪明,故选D。

12.

细节理解题。根据第二段的第四句话“This has been proved on IQ tests around the world recently.”和第三段的最后一句话“According to his research, with each new generation, average IQ scores would increase by twenty percent.”可知科学家们通过做测验论证自己的观点。故选A。

13.

推理判断题。根据第三段的最后一句话“According to his research, with each new generation,average IQ scores would increase by twenty percent.”可知,新一代与老一代智商分数的关系是新一代比老一代增加了20%,对应的数学公式为y=x+20%x,故选D。

14.

细节理解题。根据第四段中的“Flynn and many other researchers believe this has something to do with technology. New technologies have further developed our brains. They have made us think better.”可知,弗林和其他研究员都认为人类越来越聪明与新科技有关,故选B。

15.

推理判断题。根据文章第三段第一句话“This increase in intelligence is called the ‘Flynn Effect’.”可知,“弗林效应”说的是人类变得越来越聪明,A、B、D三项为其具体例子,C项不是“弗林效应”所说明的,故选C。

16.B

17.A

18.D

19.E

20.C

【分析】

本文是一篇记叙文,讲述女娲补天的故事。

【详解】

1.根据空前文“People and animals were moving hard in the water.”与“the goddess Nüwa took out big squashes and turned them into millions of boat.”可知,在女娲的帮助之下,百姓和动物都被救了,与B选项中“people and animals”和“were saved”信息点吻合,故选B。

2.根据空前文“It turned out there was a big fight between Gonggong, the God of Water,and Zhurong, the God of Fire.”可知,在水神共工和火神祝融之间有一场大的搏斗,空处应与斗争的内容有关,最终是共工输了搏斗,与A选项中“Gonggong lost the fight”信息点吻合,故选A。

3.根据空前文“Nüwa decided to repair the sky.”与后文女娲补天的一系列行为可知,中间有一只大龟带着她飞往了太行山,且D选项中的“her”指的就是前文中的“Nüwa”,故选D。

4.空前所述“She melted the stones in a huge pot and used the five-colored stone mud to repair the sky.”可知女娲已经修补了天,后文又说到“The northwestern part was higher and full of mountains, while the southeastern part was covered with water”可知尽管女娲补了天,但是地面的形状发生了变化,故选E。

5.根据空前文“Nüwa went to fight against it. She dropped a cow into the water to attract the dragon's attentio”可知与C选项中的“the dragon”信息点吻合,且由后句“The world was finally peaceful again.”可知女娲杀死了祸害百姓的黑龙,世界再一次回归了和平,故选C。

21.A

22.B

23.C

24.A

25.D

26.C

27.D

28.B

29.A

30.C

31.C

32.B

33.B

34.A

35.D

【分析】

本文是一篇记叙文,讲述作者帮朋友种植球茎,却误将朋友留在门廊的猫屎当作种子去种植的搞笑小故事。

21.

句意:我在她去旅行前的一天给她打电话祝她旅途愉快。

wish希望;find找到;offer提供;choose选择。由“My good friend Miriam was going away on a long trip...”及“I called her the day...”可知朋友要去旅行,作者提前一天打电话祝愿她旅途愉快。故选A。

22.

句意:她有点担心。

relaxed放松的;worried担心的;interested感兴趣的;embarrassed尴尬的。根据下文“I bought some wonderful corms to plant for next spring...now I have no time to plant them”可知Miriam买了些球茎但是没有时间种植,应是“担心”这些球茎。故选B。

23.

句意:我买了一些很好的球茎准备明年春天种植,但现在没有时间种植。

so所以;or或者;but但是;and和。根据空格前文“I bought some wonderful corms to plant for next spring”及空格后文“...now I have no time to plant them”可知前后是转折关系,应用“but”表示转折,故选C。

24.

句意:我经常在3月种很多种子,到6月可以享受花香四溢。

smell味道;voice声音;memory记忆;dream梦想。根据“I always plant many seeds in March”可知是春天种下种子,故6月开花就能闻到花香的“味道”。故选A。

25.

句意:我不能忍受一株植物没有机会去成长。

place地方;reason理由;method方式;chance机会。根据“ I just can't bear that a plant doesn't ...”及“I'll plant them for you”可知作者答应去帮朋友种下种子,即给种子成长的“机会”,故选D。

26.

句意:她答应把种子放到门廊。

start开始;forget忘记;promise承诺;learn学习。根据“Miriam was excited”及“...put them out in the hall for me”可知Miriam很兴奋,“承诺”把种子放在门廊。故选C。

27.

句意:在许多细心的工作后,我把所有球茎都种到了完美的地方。

harmful有害的;sudden突然的;boring无聊的;careful小心的,仔细的。根据空格后文“I planted all the corms in the perfect place.”可知应是在许多“仔细的”工作之后作者把球茎放在了完美的地方。故选D。

28.

句意:当Miriam回来之后,我们一起去外面吃饭庆祝她回来。

arrival到达,从A到B;return返回,从A到B再回到A;success成功;trip旅行。根据第一段“Miriam was going away on a long trip”可知Miriam去远途旅行,所以作者和Miriam一起吃饭庆祝朋友“回来”。故选B。

29.

句意:我真不敢相信我忘记把球茎放在门廊。

really真正地,clearly 清晰地,finally最终,recently最近。根据“ I ...can't believe I forgot to put those corms out in the hall!”可知作者朋友忘记把球茎放在门口,空格处应是副词修饰“can't believe”。结合选项可知“really”符合语境,即“真的不敢相信忘记把种子放在门廊”。故选A。

30.

句意:我惊讶地看着她,“你这是什么意思?你当然把它们拿出来了。”

in fear恐惧地;in excitement兴奋地;in surprise吃惊地;in anger生气地。根据后文反问“What do you mean? Of course, you...the corms”可知作者对朋友说的话应很“吃惊”,才会反问朋友是什么意思。故选C。

31.

句意:你当然把它们拿出来了。

put up张贴;put off推迟;put out扑灭,拿出;put on穿上。根据空格后文“They were sitting in the hall in a paper bag.”可知作者认为球茎在门廊里的一个纸袋子里,故球茎是被“拿出”来了的,故选C。

32.

句意:他们依然在桌子上。

them他们;it它;her她的;us我们。根据空格前文“I left the corms on the desk. They' re still sitting on...”可知Miriam把球茎留在了桌子上,回来时球茎还在桌子上。此处用“it”指上文提到的“桌子”,故选B。

33.

句意:所以那天早上我种的是什么?

how怎么样;what什么;where哪里;when什么时候。根据上文“They' re still sitting on...”可知球茎仍然在桌子上,所以作者问那天自己种的是什么。“什么”用疑问词“what”,故选B。

34.

句意:她停下来似乎让我准备好听她接下来的消息。

prepare准备;ask问;pay支付;train训练。根据“She stopped as if to...me for her news”可知Miriam停顿了下好让作者“准备”好接收她的消息。故选A。

35.

句意:Miriam看着我的脸尽最大的努力不让自己笑出声。

crying哭;thanking谢谢;shouting喊叫;laughing大笑。根据“Miriam looked at my face and did the best to keep from...”可知Miriam看着作者的脸,压抑着自己“不笑”。故选D。

36.stole

37.longer

38.hanging

39.his

40.badly

41.Once

42.end

43.time

44.who/whom

45.lifts

【分析】

这篇短文主要讲述了作者上初中时,他最好的朋友——偷钱买烟的事,这次事情之后,作者对他们的友情很迷茫和不知所措,作者试图改变他的朋友但失败了,经过艰难的思想斗争,作者最后决定选择开心,放弃了友谊。

36.

句意:他偷钱买烟。根据上文“When I was in middle school, I found out something bad about one of my best friends.”可知,此处是作者的朋友偷钱买烟。steal是动词,偷,整篇短文都是过去是,steal的过去式stole,故填stole。

37.

句意:但我保持沉默的时间越长,我就越生气,也越难过。the+比较级……;the+比较级……,根据“the angrier and more upset I was.”可知,此处是但我保持沉默的时间越长。long是形容词,长的,此处用比较级,故填longer。

38.

句意:和他闲逛之后,我到了要哭的地步。after是介词,后加动名词,短语hang out“闲逛”。此处用动名词。故填hanging。

39.

句意:因为我看着他放弃自己的生命,我说什么都不会改变他的想法。根据上文“Because I was watching him throw his life away and nothing”可知,此处是改变他的想法。mind是名词,前面用形容词行物主代词,此处用he的物主代词,his mind“他的思想”。故填his。

40.

句意:最后我受够了。我非常想让他停下来。根据下文“I wanted our friendship to go back to the way it was before,”可知,此处是真地想让他停下来,此处是副词修饰动词,badly是副词,非常。故填badly。

41.

句意:一旦我意识到这一点,我所要做的就是做出选择。根据“all I had to do was to make a choice.”可知,此处是一旦我意识到这一点。once是连词,一旦。故填Once。

42.

句意:直到我们的友谊结束几个月后我才意识到这一点。根据上文“Clearly, happiness is the right choice.”可知,此处是直到我们的友谊结束。the end of our friendship“友谊的结束”。故填end。

43.

句意:我浪费了太多时间在他身边不开心,生命太短暂了,不能不开心。根据“and life is too short to be unhappy.”可知,此处是我浪费了太多时间在他身边不开心。time是不可数名词,时间。故填time。

44.

句意:我不能改变我周围的人,但我可以改变我选择在身边的人。根据题意可知,此处是定语从句,I choose to be around.在这里修饰the people,先行词是人,关系词在定语从句做宾语,此处用关系词who/whom。故填who/whom。

45.

句意:但能让你振作起来,让你看到你注定要成为的那个人。根据下文“and shows you the person you were meant to be.”可知,此处是让你振作起来,主语是A true friendship,谓语动词是单数,lift是动词,举,提,此处变第三人称单数,故填lifts。

46.do

47.why

48.to

49.from

50.a

【分析】

本文是一个小骆驼和妈妈之间的对话,它问了很多小孩子会问到的问题。

46.

句意:“妈妈,为什么我们的背上有个驼峰?”他问道。分析句子结构可知,句子为特殊疑问句,且句子缺少助动词,引号外面句子使用了一般过去时,所以引号里面的句子使用一般现在时;主语为第一人称复数we,谓语动词have是行为动词,所以使用助动词do。故填do。

47.

句意:但是,妈妈,你能告诉我为什么我们有长长的睫毛?根据下文“he continued,”可知小骆驼继续问问题,此处是小骆驼询问“为什么我们有长长的睫毛?”符合语境。故填why。

48.

句意:这种保护能让我们继续在沙漠中穿行。 allow sb.to do sth. 让/允许某人做某事,固定短语。故填to。

49.

句意:它们可以防止我们的腿陷进松软的沙子里。prevent sb. from doing sth. 阻止/防止某人做某事,固定短语。故填from。

50.

句意:小骆驼想了一会儿。for a while一会儿,固定短语。故填a。

51.Yes./Yes, I have./Yes, of course

52.Where are you going?/What are you going to(will you)do?/What do you plan to do?…

53.What do you think of it?/What about you?/Do you like it?/Do you like going there?…

54.Movies make me excited and relaxed./The movie makes.../It is…

55.You are right. /I agree with you. / You said it. /I got it...

【分析】

本文是一组对话,主要谈论周末活动。

51.

根据问句“have you got anything to do for the weekend?”和空后句“My family and I are going skiing.”可知,空处应是肯定回答。故填Yes./Yes, I have./Yes, of course. 

52.

根据答语“We plan to visit the Ice and Snow World.”可知,空处应是问“你打算去哪里或你计划干什么或打算干什么”。故填Where are you going?/What are you going to do?/What do you plan to do?…

53.

根据答语“I take no interest in it.”可知,空处应是对冰雪世界的看法。故填What do you think of it?/What about you?/ Do you like it?/Do you like going there?... (句意、语法正确即可)

54.

根据下句“Movies can also provide plenty of information for us.”可知,空处应是看电影的好处。故填Movies make me excited and relaxed./The movie makes.../It is…(句意、语法正确即可)

55.

根据上句“It's very common for the families with two kids. You should get used to it.”和空后“Anyway, hope we can enjoy our weekend!”可知,空处应是同意对方的观点。故填You are right. /I agree with you. /You said it. /I got it....(句意、语法正确即可)

56.例文

Everyone is special. So am I. What I like about myself is mainly about my healthy life habits and good personality.

To begin with, I have developed healthy life habits. For example, I never stay up so that I can focus in class. Besides, running for half an hour every day helps me keep in good health. What's more, it's my personality that enables me to live happily. Being an outgoing girl, I can make friends easily and express my thoughts freely.

What I own has brought me lots of benefits, and I will insist on working hard to make me a better person.

【详解】

1.题干解读:本文是一篇材料作文。要求以“What I like about myself”为题,根据提示信息完成作文,注意要点要齐全,可适当发挥。

2.写作指导:写作时要以第一人称来介绍,时态主要用一般现在时。作文可分为三段,第一段开头已给,引入主题;第二段是主体部分,具体描述喜欢自己哪些方面以及原因;第三段收尾。要保证语言连贯,无语法和拼写错误。

文档

【中考冲刺】2021年河北省郑州市中考英语模拟试卷(附答案)

绝密★启用前2021年河北省郑州市中考英语模拟试卷(附答案)注意事项:1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息2.请将答案正确填写在答题卡上一、阅读单选VOLUNTEERROLESTreePlanterVolunteerwithForestLondontoplantteesinparksandnaturalareasinspringandfall.Time:Usuallytwotothreehoursontheweekends.Training:Notrainingisrequired.W
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top