
本试卷分卷Ⅰ和卷Ⅱ两部分。卷Ⅰ为选择题,卷Ⅱ为非选择题。
本试卷共120分,考试时间120分钟。
卷(选择题,共85分)
注意事项:1.答卷Ⅰ前,考生务必将自己的姓名、准考证号、科目填涂在答题卡上。考试结束,监考人员将试卷和答题卡一并收回。
2.每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。答在试卷上无效。
3.听力部分共包括两小节:第一节在卷Ⅰ,第二节在卷Ⅱ。完成第一节后,请根据录音指令,在卷Ⅱ完成第二节。
听力部分(第一节)
Ⅰ. 听句子,选出句子中所包含的信息。(共5小题,每小题1分,计5分)
1. A. chicken B. kitchen C. children
2. A. ¥113 B. ¥130 C. ¥140
3. A. fashion shows B. flower shows C. talk shows
4. A. The boy is too weak to go to school.
B. The boy is too old to go to school.
C. The boy is late for school.
5. A. Almost everyone can solve the problem.
B. A few students can solve the problem.
C. Almost no one can solve the problem.
Ⅱ. 听句子,选出该句的最佳答语。(共5小题,每小题1分,计5分)
6. A. Yes, I’d love to. B. Thanks a lot. C. Sorry, I can’t.
7. A. Sure, here you are. B. With pleasure. C. No, you can’t.
8. A. Dogs. B. Chinese. C. Apples.
9. A. Never mind. B. What a pity! C. I’m sorry to hear that.
10. A. Last year. B. Three times. C. Eight hours a day..
Ⅲ. 听对话和问题,选择正确的选项。(共5小题,每小题1分,计5分)
11. A. On foot. B. By bus. C. By bike.
12. A. China. B. Germany. C. America.
13. A. 100 dollars. B. 300 dollars. C. 400 dollars.
14.
A B C
15.
A B C
Ⅳ. 听语段、对话和问题,选择正确答案。(共10小题,每小题1分,计10分)
16. What is the speaker thinking about?
A. His English. B. His school. C. His teacher.
17. How did he correct mistakes in the diary?
A. He asked the teacher for help.
B. He went to the library.
C. He looked them up in the dictionary.
18. What is Bluelake?
A. A school. B. A city. C. An art museum.
19. What is Judy doing in the Bluelake?
A. Teaching history. B. Studying English. C. Visiting a friend.
20. Where was Jenny from?
A. England. B. Canada. C. America.
21. What did they both love doing?
A. Reading books. B. Making friends. C. Watching basketball games.
22. What will they do on Saturday night?
A. To see a film. B. To dance in the museum. C. To have dinner with Mark and Mary.
23. When will they go to see the new movie?
A. On Sunday evening. B. On Sunday afternoon. C. On Saturday evening.
24. What are there in the museum?
A. Some new photos. B. Some new paintings. C. Some old paintings.
25. Where are they now?
A. London. B. Paris. C. New York.
笔试部分
Ⅴ. 单项选择(共20小题,每小题1分,计20分)选出可以填入空白处的最佳选项。
26. Is Handan ______ modern city or ______ ancient one?
A. a; an B. an; a C. a; a D. an; an
27. I have never seen _______________ before. What about you?
A. so a film B. so a nice film C. such a nice film D. such nice a film
28. —Is ________ here?
—No, Peter and Tony have asked for leave.
A. anybody B. somebody C. everybody D. nobody
29. Tom is one of the ____________ students in our class.
A. tall B. taller C. more taller D. tallest
30. ___________ have you ___________ the meat?
A. How; do with B. What; do with C. How; done with D. What; done with
31. The old building still looks beautiful. It is about _______________.
A. twelve-metre-high B. twelve-metre high
C. twelve-metres-high D. twelve metres high
32. Mr. Stevenson is great to work for—I really couldn't ask for a ________ boss.
A. better B. good C. best D. still better
33. We feel our duty to make our country a better place.
A. it B. this C. that D. one
34. There are few new words in this article, __________ no one can understand it.
A. and B. or C. but D. so
35. —Do you mind if I turn on the TV?
—______________. My father is sleeping.
A. Better not B. Not at all C. No, I don’t mind D. That’s all right
36. —Would you like some tea or coffee?
— .
A. Yes, tea B. No, coffee C. Thanks a lot D. Tea, please
paytgt 205 billion yuan, is that too much moneyin this school./_________________________________________________________________37. The new station being built for the next Asian Games will be ________ the present one.
A. as three times big as B. three times as big as
C. as big as three times D. as big three times as
38. The more you smile, the ________ you will feel.
A. happy B. happier C. happily D. more happily
39. As it reported, it is 100 years _____________ Tsinghua University was founded.
A. when B. before C. after D. since
40. I ________ my hometown for a long time. I really miss it!
A. left B. went away from C. have left D. have been away from
41. — __________ will the meeting start?
—In about ten minutes, I think.
A. How long B. How soon C. How often D. How far
42. The Spring Festival __________ in January or February.
A. celebrates B. is celebrated C. celebrated D. was celebrated
43. Johnny ran very fast _________he could catch the early bus.
A. so that B. as soon as C. some day D. of course
44. Do you know the man who _________on the road just now?
A. lied B. lay C. lying D. laid
45. Jenny is on holiday now. I wonder ______________________.
A. when she will come back B. when she came back
C. when will she come back D. when did she come back
Ⅵ. 完形填空(共10小题,每小题1分,计10分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。
One day a poor man was traveling on horseback. At noon, he tied his horse to a tree and then 46 to eat something. A few minutes later, a rich man came along and tied his horse to the same tree.
“Please tie your horse to another tree,” said the poor man. “My horse is wild. It will kill yours.”
47 the rich man said, “I shall tie my horse as I like!” he tied up his horse and had his lunch nearby. After a moment they heard a terrible 48 , the two horses were fighting. They went up to them, but it was too
49 . The rich man’s horse was killed. “See what your horse has done!” cried the rich man. “You will have to 50 it.” And he brought the poor man before Mr. Know.
Mr. Know asked the poor man some questions. But he made no 51 . At last Mr. Know said, “This man is dumb. He cannot speak.”
“Oh,” the rich man shouted 52 . “He can! He spoke to me when I met him.”
“Are you sure?” asked Mr. Know. “What did he 53 ?”
“He told me not to tie my horse to the same tree because his horse was wild and would kill my horse.”
“Oh,” said Mr. Know. “So he 54 you. Then can you expect to get money 55 him?”
The rich man said nothing and left silently.
46. A. put down B. set down C. sat down D. turned down
47. A. So B. But C. And D. Though
48. A. song B. word C. bell D. noise
49. A. late B. slow C. hard D. quick
50. A. pay for B. look for C. wait for D. care for
51. A. idea B. mistake C. money D. answer
52. A. quietly B. angrily C. happily D. heavily
53. A. speak B. tell C. talk D. say
54. A. helped B. thanked C. warned D. ordered
55. A. for B. from C. with D. about
Ⅶ. 阅读理解(共15小题,每小题2分,计30分)
阅读A、B、C三篇材料,然后从各小题所给的四个选项中选出最佳选项。
A
Reporter: How long have you been a firefighter?
Wilson: For eight years.
Reporter: How did you get started?
Wilson: First, 1 had to take a lot of tests in two weeks. Then, I went to the firefighter school for four months. 1 learned how to put out fires and how to use equipment. I also had a full-time training every day!
Reporter: How do you stay safe on the job?
Wilson: I wear special clothing. It helps keep me protected from fire. I also carry an oxygen tank (氧气瓶) and a
mask (面具). They help me to breathe in a smoke-filled building.
Reporter: Are there any new tools that firefighters use?
Wilson: We have a special camera that can see in the dark. It can find heat. That way, we can exactly tell the place of a fire.
Reporter: Do you save pets?
Wilson: Just three days ago, I helped save some cats. They were hiding under the beds. Pets usually hide during
a fire because they are afraid of danger.
Reporter: Do you ever get afraid?
Wilson: No. There is no time to he afraid. I just think about what to do to put out the fire safely.
Reporter: What do you like best about being a firefighter?
Wilson: Helping people!
56. Kate Wilson has done her job for____________.
A. 2 weeks B. 3 days C. 4 months D. 8 years
57. To become a firefighter, Kate Wilson ____________at first.
A. took a lot of tests B. learned to stay safe
C. saved some animals D. used fire equipment
58. Kate Wilson says she does not get afraid because_____________.
A. she has an oxygen tank B. she knows how to fight fires
C. she enjoys finding heat D. she is too busy putting out fires
59. As a firefighter, Kate Wilson likes____________ most.
A. wearing a mask B. asking questions
C. helping people D. hiding in smoke
60. What did the reporter make this interview for?
A. To tell people what a firefighter does. B. To teach people how to prevent fires.
C. To make people want to be firefighters. D. To show people how a firefighter is trained.
B
Laboratory work is your chance to learn science firsthand. It can be fun but you must be careful to prevent injury. Listen closely when your teacher reads and explains the rules before your first lab lesson.
| LABORATORYRULES | |
| Throughout the lesson | ·Do not enter the science lab without the teacher’s permission. No food or drinks are to be allowed in the science lab. |
| Before the Experiment | ·Read all instructions carefully before every experiment. · Prepare all apparatus(仪器)and arrange them so that you will not knock them over while doing the experiment. |
| During the Experiment | ·If you are unsure of how to use any apparatus or how to operate, ask your teacher for help. ·Never smell or taste chemicals unless your teacher gives permission. |
| After the Experiment | ·Wash all apparatus after use and return them to the places where they were. ·Throw waste materials in proper waste baskets. |
| First Aid | ·Report all accidents to your teacher immediately. ·If you spill(溅出)any chemicals onto your body or clothing, wash with plenty of water and report to your teacher. |
61. Your teacher will probably tell you the rules above ___________ the first lab lesson.
A. before B. since C. during D. after
62. Before every experiment, you should ___________.
A. taste the chemicals first B. clean all the apparatus
C. read all instructions carefully D. report all the accidents to the teacher
63. When you are not sure how to use all apparatus, ___________.
A. try them on your own B. read the rules carefully
C. ask your teacher for help D. put them back
. It is clear that you can ___________.
A. bring food into the lab B. enter the lab at any time
C. smell chemicals as you like D. learn science directly in the lab
65. If you get chemicals on the clothing, you can find ways to solve it in the part ___________.
A. Before the Experiment B. First Aid
C. During the Experiment D. After the Experiment
C
I am a professor of sports and exercise so I often deal with nervousness in my research with sports people. Actually, most people experience nervousness at some time or another.
If you are feeling anxious, my advice is to first find the cause or causes. Make s list of those things that are making you nervous and work out which ones you can do something about. Focus all of your efforts on managing the causes that you can control.
Most people cannot tell the difference between controllable(可控制的) and uncontrollable causes, so things they can’t control become a big reason for nervousness. Dealing with this is very important if people want to keep a healthy mind.
Simply try to accept the uncontrollable causes of nervousness. You might be worried about the weather on a big day, an accident or an attack on the train, or perhaps just things that other people are doing at work. The results may be very important but there is still no use worrying because you can’t control any of these things. Accept that you can’t control everything. Once you understand this, it becomes easier not to worry.
If a situation, such as swimming, is causing you to be anxious, try to face it as often as possible so that you can get used to it.
It can often help to think about yourself doing the thing that make s you nervous—then close your eyes and imagine it going well. Imagine how the flight or job interview is going to happen so that you can get used to it. This will help you understand that the thing you fear most is probably not going to happen.
66. Who wrote this passage?
A. A reporter. B. A sportsman. C. A patient. D. A professor.
67. The writer thinks there is no use worrying about some causes of nervousness because_____________.
A. most are not very important B. they are not the real causes of the problem
C. they cannot be controlled by people D. it’s better to deal with one cause at a time
68. If swimming makes you nervous, what should you do according to the writer?
A. Go swimming often to get used to it. B. Avoid going to the swimming pool.
C. Find a swimming teacher. D. Imagine watching others swim.
69. What is true about nervousness according to the passage?
A. It usually has only one cause.
B. It is usually caused by people.
C. People can easily manage it.
D. Most people suffer from it.
70. What is the main purpose of this passage?
A. To introduce the writer’s sports experience.
B. To advise on how to deal with nervousness.
C. To help people remember their fears.
D. To explain the dangers of nervousness.
卷Ⅱ(非选择题,共35分)
听力部分(第二节)
Ⅷ. 听短文填空(共5小题,每小题1分,计5分)
笔试部分
Ⅸ. 任务型阅读(共5小题,每小题2分,计10分)阅读短文,并按要求完成76~80题。
Have you ever complained(抱怨)why life is so tiring? Does the sky sometimes seem dark to you? Are your studies sometimes not successful? Well, friends, cheer up and smile all the time. If you see the world with your warm heart, you’ll find that the whole world smiles to you.
While in school, sometimes you are tired of your lessons, but have you ever noticed the happy smile on your teacher’s face when you did a good job?
One day it is fine. But just before you want to go out, it suddenly starts to rain. Maybe you would feel very sad and start complaining about the weather. But dear friends, why don’t you sit down and listen to the free concert that the nature offers you? And with the rain in time, crops in the fields will grow better and better and farmers will have a good harvest.
Although everyone wants to succeed in what he tries to do, sometimes he has to face failure bravely. I think failure is not terrible, and the terrible thing is that we are afraid of it and give up hope. When we face failure, we must be confident in ourselves, draw a useful lesson from it and try our best to finish what we have decided to do. As a popular saying goes, “Failure is the mother of success.”
Attitude(态度)decides everything. With an optimistic(乐观)attitude life is easy and pleasant. Let’s smile to whatever we meet and the whole world will smile to us.
76题判断正误(“T”表示正确,“F”表示错误);77题完成句子;78~79题简略回答问题;80题将文中划线句子译成汉语。
76. You will always succeed if you see the world with a warm heart. 【 】
77. A student can make his teacher happy by ___________________________.
78. What can we do if we are stopped by a sudden rain according to the passage?
___________________________________________________________________________
79. What is more terrible than failure according to the passage?
___________________________________________________________________________
80. Put the underlined sentence in the passage into Chinese.
___________________________________________________________________________
Ⅹ. 词语运用(共5小题,每小题1分,计5分)
根据句意及所给提示,补全单词或用单词、固定短语、固定搭配的正确形式填空。
81. I don’t know w_____________ to go or to stay. What do you think?
82. It is difficult for me _________________(lift)the heavy stone.
83. A few (世纪)have passed, the story has been told by a lot of people.
84. I hear she is_____________(严重地)ill in hospital. Let’s go and help her.
85. Please don’t _________________(生……的气)Mary. You know she is always honest.
Ⅺ. 基础写作(包括A、B两部分,A部分5分,B部分10分,共计15分)
A) 连词成句(共5小题,每小题1分,计5分)
将所给单词连成完整、正确的句子。(单词不得重复使用,标点已给出)
86. in, were, a, you, hurry
______________________________________________________________________?
87. good, is, swimming, our, health, for
______________________________________________________________________.
88. can’t, am, I, afford, afraid, it, she
______________________________________________________________________.
. you, Danny, do, what, wrong, with, is, know
______________________________________________________________________?
90. stopped, the, I, running, girl, the, after, ball, from
______________________________________________________________________.
B) 书面表达(共计10分)
青少年学生的安全备受社会关注。在全国中小学安全教育宣传日来临之际, 《21世纪英文报》请你以“How to Keep Us Safe” 为题,写一篇英语短文,谈一谈青少年学生应该如何保障自身的安全。
提示:(1) What should you do at home?
(2) What should you do on the way to school?
(3) What should you do at school?
要求:(1) 短文须包括所有提示内容,可适当发挥。
(2) 文中不得出现真实的人名、校名和地名。
(3) 词数:60~80个。(短文开头和结尾已给出,不计入总词数)
How to Keep Us Safe
Safety is important to us all. As teenagers, we must learn to protect ourselves. ________________________
Let’s take good care of ourselves to keep happy and safe.
2013.10九年级1-3班英语月考试卷
参及部分习题解析
听力部分第一节
1-5 ABCAC 6-10 BABCC 11-15 ABCAB 16-20 ACBAC 21-25 CCABC
单项选择26-30 ACCDD 31-35 DAACA 36-40 DBBDD 41-45 BBABA
完形填空46-50 CBDAA 51-55 DBDCB
阅读理解56-60 DADCA 61-65 ACCDB 66-70 DCADB
听力部分第二节
71. T-shirts 72. friendly 73. teacher 74. interesting 75. clever
任务型阅读
76. F 77. doing a good job 78. We can sit down and listen to the free concert.
79. We are afraid of failure and give up hope.
80. 让我们微笑地面对所遇到的一切,那么整个世界将会对我们微笑。
词语运用
81. whether 82. to lift 83. centuries 84. seriously / terribly / badly
85. be angry with / be mad at
连词成句
86. Were you in a hurry? 87. Swimming is good for our health.
88. I am afraid she can’t afford it. . Do you know what is wrong with Danny?
90. I stopped the girl from running after the ball.
书面表达
B) 91. One possible version:
How to Keep Us Safe
Safety is important to us all. As teenagers, we must learn to protect ourselves.
When we stay at home, we should be careful with the electricity and the gas. Do remember to turn them off after using them. We’d better not play with fire or knives. They may hurt us.
On the way to school, it’s important for us to obey the traffic rules. If we go to school by bike, we should never ride too fast. It’s dangerous.
What about at school? We should pay more attention to doing sports safely. We also mustn’t run after each other after class.
Let’s take good care of ourselves to keep happy and safe.
附:
【完形填空解析】
【主旨大意】本篇短文主要讲述了一个穷人和一个富人把马栓在同一树上,由一穷人的马比较凶悍,把富人马杀死了。然后富人与穷人找法官打官司。穷人用聪明的智慧打赢了官司的故事。
46 C 【解析】本题考查词组辨析。A项意为“;制止”;B项意为“看作”;C英意为“坐下”;D
项意为“调低”。由语境可知“在中午,他把马拴在树上,然后坐下来吃东西”,只有C项具有“坐下”的意思,故选C。
47 B 【解析】由语境可知,这个穷人不让富人把马和他的拴在同一棵树上,但是这个富人却不听穷的话。此处表转折关系,故应填but.
48 D 【解析】由下句“the two horses were fighting”可知他们听到了一声可怕的声音。四个项中只有noise意为“声音”。
49 A 【解析】由They went up to them 及The rich man’s horse was killed可知,此应为形容词,且表示“晚了”的意思。A项意为“晚了”;B项意为“慢的”;C项意为“困难的”;D项意为“快的”。故选A。
50 A 【解析】A 项意为“赔偿”;B项意为“寻找”;C项意为“等候”;D项意为“照顾”。由语境可知,这个富人是想让这个穷人赔偿他已死的马。故选A。
51 D 【解析】别人问这个穷人问题,但是他并没有回答。
52 B 【解析】A项意为“安静地”;B项意为“生气地”;C项意为“高兴地”;D项意为“沉重地”。联系上下文可知此时富人的状态是“生气在大声喊”,故选B。
53 D 【解析】speak强调说话的能力,说某种语言。tell“告诉"。talk 指谈话say 指说的内容,带宾语。句意为“他说的什么内容?”强调说话的内容,故选D。
54 C 【解析】此处具有“警告;告诫”的意思。四个选项中只有C具有此意,故选C。
55 B 【解析】get from意为“从…处得到…”故选B。
【阅读理解A篇解析】
【文章大意】本文主要是围绕记者和消费队员之间展开的一个对话,让人们从不同侧面了解一个消防队员的内心世界和工作环境。
56.D【解析】细节理解题 由文章前两句话可知:8年了。
57.A【解析】细节理解题 由“First, I had to take a lot of tests in two weeks”可知。
58.D【解析】细节理解题 由“There is no time to be afraid”可知:忙于灭火,不知道害怕了。
59.C【解析】细节理解题 由文章最后两句话可知:凯特喜欢帮助人们。
60.A【解析】主旨大意题 由对话可知:这是描写消防队员的。
【阅读理解B篇解析】
【主旨大意】本文讲述了实验室的一些规章制度。
61. A 推理判断题。由第一段可推断,这些规章制度要在上第一节实验课前讲述。
62. C 细节理解题。由表格二的第一句可知,应该在每节实验前仔细地看这些说明。
63. C 细节理解题。由第表格三可知,如果实验时不能确信怎样使用这些仪器,应问老师。
. D 推理判断题。本文是关于实验操作的规则,所以在实验室里能学到科学方面的知识。
65. B 细节理解题。由最后一个表格可知,它介绍了化学药品溅在衣服上的处理办法。
【阅读理解C篇解析】
【主旨大意】本文是一位教授指导我们如何正确处理我们的紧张情绪的文章。
66. D解析:细节理解题。读文章第一句可知,作者是一位教授,故选D。
67.C 解析:细节理解题。读文中第四段第三句话可知,作者认为担心导致紧张的成因是没有用的,因为这些不是人们自己能控制的,故选C。
68.A解析:细节理解题。读文中第五段可知,作者认为如是对游泳感到担心,解决的方法就是下河游泳去
习惯它,故选A。
69. D解析:逻辑推理题。通读全文分析,理解四个选项,只有D项,大多数会紧张,符合文意,故选D。
70. B解析:主旨大意题。通读全文分析,本文主要是一位教授对我们如何处理紧张情绪的建议,故选B。
