
[高考对接题]
Ⅰ.完形填空
Learn to Meet Challenges
My classmates called me “the alien”,and they avoided me like the plague(瘟疫)as I __1__from a serious skin disease,which filled my arms with scars.The true __2__ of my condition,however,was social:I lived a life of loneliness.
My parents encouraged me overcome the difficulties.I therefore took a/an __3___ role in fighting against my disease.Fortunately,my health __4___ greatly before I graduated.I realized that my personal __5__ had led to this improvement.I regained selfconfidence and made many friends at school.
Years later,__6___ my personal battle against disease,I learned a great deal about __7__ by overcoming difficulties.
I joined the Culture Club as a Special Event Director.I __8___ a group of six students in organizing various activities.I was the most advanced ESL student among the group,so I considered myself the most capable.But I quickly learned my __9__.While preparing for our first presentation,I was __10__ with my team members and often rejected their __11__.I performed most of their tasks myself,allowing them to __12___ me only with small details.As a result,the presentation was not very successful.The setback __13__me,and I spoke of it to the club's director.She responded that she __14__ my ability to succeed in the future.This comment filled me with __15__,for I realized that I had never trusted my own team members and decided to change my policy,encouraging my team members to put forward their ideas and I knew I did the right thing!
1.A.judged B.suffered C.prevented D.separated
解析:suffer from是固定词组,意思是“患病, 遭受痛苦”。
答案:B
2.A.pain B.sign C.value D.meaning
解析:the true pain真正的痛苦。
答案:A
3.A.important B.different C.leading D.active
解析:take an active role积极参加。
答案:D
4.A.developed B.improved C.increased D.removed
解析:my health greatly improved我的健康状况大有好转。
答案:B
5.A.joy B.goal C.will D.life
解析:my personal will had led to this improvement我个人的意志改善了我的健康状况。
答案:C
6.A.over B.like C.for D.in
解析:就像克服困难战胜病魔一样,我克服困难学会了一些领导才能。
答案:B
7.A.ability B.quality C.leadership D.friendship
解析:learn about leadership。
答案:C
8.A.taught B.found C.managed D.followed
解析:managed此处的意思是“管理”。
答案:C
9.A.mistake B.method C.effort D.right
解析:learned my mistake认识到自己的错误。
答案:A
10.A.satisfied B.familiar C.patient D.strict
解析:be strict with sb. 对某人严格要求。
答案:D
11.A.desires B.talents C.ideas D.tasks
解析:rejected their ideas不愿听从他们的意见。
答案:C
12.A.remind B.guide C.show D.help
解析:help帮忙。
答案:D
13.A.discouraged B.disturbed C.encouraged D.educated
解析:discourage sb.让某人很灰心。
答案:A
14.A.adopted B.admired C.trusted D.tested
解析:trust my ability相信我的能力。
答案:C
15.A.surprise B.delight C.pride D.hope
解析:她的话让我很吃惊,因为我不相信我的组员的能力。
答案:A
Ⅱ.阅读理解
A
What would you think if I told you I could eat 40 percent more food than other people-eating boxes of ice cream,bowls of noodles and plates of meat-all while losing weight?
You might hate me,thinking I have one of those annoyingly good metabolisms(新陈代谢) that just burn up fat the instant it enters my body.You might wonder if I have an intestinal(肠的) worm,or perhaps an eating disorder.Or maybe you'd just shrug your shoulders and figure I have a rich fantasy life.
You'd be wrong.
For my body to finish such_a_surprising_task,I would have to be a mouse.Not just any mouse,but one lucky enough to be involved in a new study at Baylor College of Medicine in Houston.
After identifying an enzyme that allows fat to be stored in the body,scientists fed mice without those enzymes,and found those mice were able to consume far more food than other mice-and still weigh 10 to 15 percent less.
Best of all,the mice that had no enzymes were in very good health,producing baby mice with no problem and generally acting like any other mouse.That's great news for obesity(肥胖) researchers,who think that scientists may figure out a way to prevent the fatmetabolizing(脂肪代谢) enzyme in humans and control weight gain.And such a pill would be very exciting for many struggling to get rid of dangerous extra pounds.
But don't start planning any big dinner just yet:At this point,of course,any pill for humans is but a twinkle(闪烁) in the eye of every medicine company's CEO.More tests are to be made,and eventually humans will be introduced in the test.
But for now,unfortunately,control in diet is still key.
语篇解读:想品尝美味又害怕体重增加?休斯敦贝勒医学院的一项实验将会帮你消除这个顾虑。
1.What does “such a surprising task” in Paragraph 4 refer to?
A.Eating a lot of food while losing weight.
B.Burning fat very quickly.
C.Controlling the diet.
D.Having a rich fantasy life.
解析:指代题。此处所说的任务是指第一段中作者指出的大量进食体重还不增加,故选A项。
答案:A
2.Why did the author say he/she had to be a mouse in Paragraph 4?
A.Because a mouse can lose weight no matter how much it eats.
B.Because the weightlosing tests were made on the mouse.
C.Because the mouse has a very good metabolism.
D.Because the author wants to try the food without the enzyme.
解析:细节理解题。作者在第四段指出要想多吃还不胖,除非变成休斯敦贝勒医学院减肥实验中所用的那只老鼠,故选B项。
答案:B
3.In the experiment,the mice without those enzymes________.
A.were in good condition
B.put on weight
C.became weak
D.could not have baby mice
解析:细节判断题。根据第六段第一句话可知,没有酶的老鼠的身体仍然健康如故,能繁育后代,行为与其他老鼠并无两样,故选A项。
答案:A
4.What does the author want to show through the last two paragraphs?
A.You can be free of guilt when having big dinners.
B.Scientists cannot find the key to identifying the enzyme.
C.Don't overeat before the test is made on humans.
D.It is unnecessary to control weight at present.
解析:推理判断题。文章最后两段说明此类药物仍在开发过程中,还未在人类身上进行实验,目前要想保持体重,关键还是在于不要过量饮食,故选C项。
答案:C
5.The purpose of the passage is to ________.
A.tell the ways to lose weight
B.explain the cause of obesity
C.tell people to be aware of the obesity problem
D.introduce a new study that might be good for the obese
解析:写作目的题。本文主要介绍休斯敦贝勒医学院的一项新的研究,这将会给肥胖者带来福音。
答案:D
B
Have you ever seen people dance?Some dances are fast and others are slow.People's feet always move when they dance.They keep on moving until the music stops.
People have enjoyed dancing for a very long time.This story is of a different kind of dance.It is a dance without people or music.Yet this dance is one of the oldest in the world.It is the dance of bees.
If you have ever watched bees,you know that they are very clever.They also work hard looking for food and bringing it back to their home.
The home of the bees is called a beehive.Here hundreds even thousands of bees live.They work day and night building small walls of wax.There they make their honey.
This is the same honey that we eat.
Where does the honey come from?Bees live on food from flowers.Have you seen bees flying around a flower garden?When a bee rests on a flower,it tries to go to the centre of it.There it takes in as much food as its body can hold.Then it flies to take the food back to the hive.
At the hive,bees change this flower food into honey.Then they fly away for more food.
How do the bees know where to find the best food in the sweetest flowers?One bee acts as a guide.When it discovers good flowers,it flies back to the hive and tells the others.It does this by dancing for them.The bee dances on one side.This tells the other bees which way to go to find the flowers.But that is not all.The bee dances for some time.And the length of its dance tells the other bees how far they must fly to reach the flowers.When the bees see the dance,they know where the flowers are.
They fly away and return with more food for the hive.
Sometimes we hear the music of the bees as they fly around,but few people have ever seen them dance.Yet without that dance we might never have sweet honey to eat.
6.The writer believes that ________.
A.people dance better than bees
B.people learned dance from bees
C.bees dance more often than people
D.bees don't like music
解析:从文章可看出:人类跳舞只是娱乐,而蜜蜂跳舞却是一种交流方式,它们为了找到更多的食物就必须通过跳舞来交流信息,由此可推知C项为正确答案。
答案:C
7.From this passage we know that the dance of bees means________.
A.they are good at dance
B.they want to show their beauty
C.they communicate with each other
D.they have nothing to do
解析:通过上题的分析以及文章中的“One bee acts as guide.When it discovers good flowers,it flies back to the hive and tells the others.It does this by dancing for them.”不难推知蜜蜂跳舞是一种彼此交流的手段,所以选C。
答案:C
8.Which of the following is TRUE?
A.People get honey from flowers directly.
B.People draw honey from bees bodies.
C.People produce honey in a secret place.
D.People get honey from bees indirectly.
解析:从文中的“They work day and night building small walls of wax.There they make their honey.This is the same honey that we eat.”这句话可以看出蜜蜂在蜂窝中酿蜜,然后人们食用蜜蜂所酿的蜜,由此可知:人们是间接地从蜜蜂那里得到蜂蜜,所以D项为正确答案。
答案:D
9.What character do bees have?
A.Dance loving. B.Hardworking.
C.Music loving. D.Active.
解析:根据文中的“They also work hard looking for food and bringing it back to their home.”这句话可知蜜蜂很勤劳,所以选B项。
答案:B
10.If a bee wants to get some information about the distance of food,he may watch closely at ________ of the other bees' dance.
A.the side B.the length C.the place D.the time
解析:由题干中的“distance”一词可得知B项为正确答案。
答案:B
Ⅲ.读写任务
阅读下面的短文,然后按照要求写一篇150字左右的英语短文。
One night when my wife was preparing dinner,our little son took a piece of paper to her which read:
For washing the car—$5.00
Playing with little sister—$0.25
Getting a good report card—$5.00
For sweeping the common corridor—$2.00
Total—$12.25
His mother looked at him standing there expecting payment.She picked up the pen and turning the paper over,this is what she wrote:
For 10 months I carried you—No charge
For the toys,food and clothes—No charge
The full cost of my love—No charge
When he finished reading,he had big tears in his eyes.He looked at his mother and said,“Mummy,I love you!”Then he took the pen and in great big letters wrote on the “bill”:“All paid.”
[写作内容]
1.以约30词概括短文的内容要点。
2.以约120词,以“母爱无价”为题,讲述一件有关母爱的感人事件,并包括:
(1)描述你的感受;
(2)总结你对母爱的看法。
[写作要求]
你可以使用实例或其他论述方法支持你的论点,也可以参照阅读材料的内容,但是不要抄袭阅读材料中的句子。
[评分标准]
概括准确,语言规范,内容合适,篇章连贯。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
参考范文:
The writer tells us a story about a mother and her son in which the mother let his son realize her unconditional and priceless love and move to tears with a few words.
Mum,is the warmest word in everyone's heart.I have never forgotten a story which touches me deeply in heart.A little boy had a serious disease.After a long time treatment,doctors could do nothing to save him.He was frightened and cried.But his mother comforted him and said,“My son,you will never die.You are always my boy in my heart.”The boy calmed and thrilled,at last,survived.
Without saying love,the mother expressed her love to her son.Nothing could express more.
I wrote this to thank all the mothers out there,and especially to thank my mum who makes me food late at night when I am too tired to do so or unable to do,sits by my bed in my time of greatest need and never says no to her daughter.If your mother is still around,never forget to love her more than ever.And remember her unconditional love and pass it on.Always remember to love your mother because you only have one in your life time.
