班级:___________ 姓名:___________ 分数:___________
一、判断题
1.判断画线部分读音是否相同,相同的打√,不同的打╳。
( )1.A.bird B.third
( )2.A.girl B.squirrel
( )3.A.nurse B.hurt
( )4.A.turtle B.purse
2.阅读理解,判断正(T)误(F)。
Where is my key?
Bill:Mum,what are you looking for?
Mum:My key.Do you know where it is?
Bill:Sorry,I don’t know.Is it in your bag?
Mum:No,it isn’t.
Bill:Is it on the desk?
Mum:No,it isn’t.
Bill:Is it under the chair?
Mum:No,it isn’t.
Bill:Is it behind the door? Let me see.Err...Mum,look,it’s on the door! You are so forgetful!
Mum:...
1.Bill and his Mum are looking for a key. ( )
2.The key is on the desk. ( )
3.The key is under the chair. ( )
4.The key is on the door. ( )
5.Bill’s mother is a careless(粗心的)woman. ( )
3.阅读理解,判断正(T)误(F)。
A:Can I help you?
B:Do you have any beautiful dresses?
A:Yes,we do.Come here,please.Let me show you.
B:I like the yellow one.let me try it on. Oh,It’s too small.Do you have any big ones?
A:No,we don’t.But we have some big green ones.
B:Let me try it on.Oh,it’s too long.Do you have some short ones?
A:Here is the pink one.It must fit you.
B:Oh,yes.How much is it?
A:It’s 996 yuan.
B:Err...Let me see.Sorry,I don’t have enough money...
( )1.Miss Li wants to buy a new dress.
( )2.Miss Li likes the white dress.
( )3.Miss Li wants to buy the red dress.
( )4.The pink dress is very suitable (合适的).
( )5.The green dress is very small.
( )6.The pink dress is very expensive.
二、阅读理解
1.阅读理解,判断正误。对的打√错的打╳。
There are many teachers in our school. They are all nice. Mr. Wang is our Chinese teacher. Our English teacher is Miss Li. She speaks English well. Our P.E. teacher is a young man. He’s very tall. His name is Wu Jun.
( ) 1. Our Chinese teacher is Mr Wang.
( ) 2. Mrs Li is our English teacher.
( ) 3. Our art teacher is Wu Jun.
( ) 4. Wu Jun isn’t tall.
( ) 5. They are all good teachers.
2.阅读理解,根据短文内容判断正误,正确的写(T),错误的写(F)。
My name is Jim Green. I am twelve. This is my mother. She is a teacher. This is my father. His name is Jeff Green. He is a teacher, too. He is an English teacher. This is my sister, Kate. She is eight. This is Polly. It is a bird.
(1)Jim Green is eleven.
(2)His mother is a teacher.
(3)His father is a Chinese teacher.
(4)His sister is twelve.
(5)He has got a bird.
3.阅读理解。根据短文内容判断正误。正确的写T,错误的写F。
It is a fine day today. I go to the park with my friends. Look at the people on the lake. They are rowing a boat. Look at the men under the tree. They are doing taijiquan. The girls are reading books. I am playing games with my friends. Look at the birds in the tree. They are singing. What a happy day!
(1)I go to the park with my mother.
(2)The men are doing taijiquan under the tree.
(3)I am reading books with the girls.
(4)The birds are singing in the tree.
(5)Today is a happy day.
4.阅读,判断下面的句子与短文是否相符,相符的写 (T) , 不相符的写(F)。
I have got some good friends. This is Tom. He is nine. He can play football. This is Peter. He likes swimming. And he can play the flute, too. This is Kate. Look, she is drawing. She is Peter’s sister. She is six. Peter is eight. We are good friends.
(1)Tom is eight.
(2)Peter can play football.
(3)Kate is Peter’s sister.
(4)Kate is drawing.
(5)I have got two friends.
全国四年级小学英语专题试卷答案及解析
一、判断题
1.判断画线部分读音是否相同,相同的打√,不同的打╳。
( )1.A.bird B.third
( )2.A.girl B.squirrel
( )3.A.nurse B.hurt
( )4.A.turtle B.purse
【答案】1. √ 2. ╳ 3. √ 4. √
【解析】1. bird / ə:/;third / ə:/ 发音相同
2. girl / ə:/;squirrel / i/ 发音不同
3. nurse / ə:/;hurt / ə:/ 发音相同
4. turtle / ə:/;purse / ə:/ 发音相同
2.阅读理解,判断正(T)误(F)。
Where is my key?
Bill:Mum,what are you looking for?
Mum:My key.Do you know where it is?
Bill:Sorry,I don’t know.Is it in your bag?
Mum:No,it isn’t.
Bill:Is it on the desk?
Mum:No,it isn’t.
Bill:Is it under the chair?
Mum:No,it isn’t.
Bill:Is it behind the door? Let me see.Err...Mum,look,it’s on the door! You are so forgetful!
Mum:...
1.Bill and his Mum are looking for a key. ( )
2.The key is on the desk. ( )
3.The key is under the chair. ( )
4.The key is on the door. ( )
5.Bill’s mother is a careless(粗心的)woman. ( )
【答案】1. T 2. F 3. F 4. T 5. T
【解析】1. 根据Mum,what are you looking for? My key.可知Bill和他的妈妈在找钥匙,所以题干正确。
2. 根据Is it on the desk? No,it isn’t.可知钥匙不在桌子上,所以题干错误。
3. 根据Is it under the chair? No,it isn’t.可知钥匙不在椅子底下,所以题干错误。
4. 根据look,it’s on the door! 可知钥匙在门上,所以题干正确。
5. 根据You are so forgetful! 可知Bill的妈妈是个粗心健忘的人,所以题干正确。
3.阅读理解,判断正(T)误(F)。
A:Can I help you?
B:Do you have any beautiful dresses?
A:Yes,we do.Come here,please.Let me show you.
B:I like the yellow one.let me try it on. Oh,It’s too small.Do you have any big ones?
A:No,we don’t.But we have some big green ones.
B:Let me try it on.Oh,it’s too long.Do you have some short ones?
A:Here is the pink one.It must fit you.
B:Oh,yes.How much is it?
A:It’s 996 yuan.
B:Err...Let me see.Sorry,I don’t have enough money...
( )1.Miss Li wants to buy a new dress.
( )2.Miss Li likes the white dress.
( )3.Miss Li wants to buy the red dress.
( )4.The pink dress is very suitable (合适的).
( )5.The green dress is very small.
( )6.The pink dress is very expensive.
【答案】1. T 2. F 3. F 4. T 5. F 6. T
【解析】1. 根据Do you have any beautiful dresses? 可知Miss Li想买一条裙子,所以题干正确。
2. 根据I like the yellow one.可知Miss Li喜欢黄色的那条裙子,而不是白色的,所以题干错误。
3. 根据Here is the pink one.It must fit you.Oh,yes.How much is it? 可知Miss Li想买粉色的裙子,而不是红色的,所以题干错误。
4. 根据Here is the pink one.It must fit you.Oh,yes.可知粉色的裙子大小合适,所以题干正确。
5. 根据But we have some big green ones.... Oh,it’s too long.可知绿色的裙子太长了,而不是太小了,所以题干错误。
6. 根据Sorry,I don’t have enough money... 可知粉色的裙子太贵了,所以题干正确。
二、阅读理解
1.阅读理解,判断正误。对的打√错的打╳。
There are many teachers in our school. They are all nice. Mr. Wang is our Chinese teacher. Our English teacher is Miss Li. She speaks English well. Our P.E. teacher is a young man. He’s very tall. His name is Wu Jun.
( ) 1. Our Chinese teacher is Mr Wang.
( ) 2. Mrs Li is our English teacher.
( ) 3. Our art teacher is Wu Jun.
( ) 4. Wu Jun isn’t tall.
( ) 5. They are all good teachers.
【答案】1. √ 2. ╳ 3. ╳ 4. ╳ 5. √
【解析】1. 根据Mr. Wang is our Chinese teacher. 可知王先生是我们的语文老师,所以题干正确。
2. 根据Our English teacher is Miss Li. 可知李小姐而不是李女士是我们英语老师,所以题干错误。
3. 根据Our P.E. teacher is a young man. His name is Wu Jun. 可知Wu Jun是我们体育老师而不是美术老师,所以题干错误。
4. 根据He’s very tall. His name is Wu Jun. 可知Wu Jun个子很高,所以题干错误。
5. 根据They are all nice. 可知老师们都很好,所以题干正确。
2.阅读理解,根据短文内容判断正误,正确的写(T),错误的写(F)。
My name is Jim Green. I am twelve. This is my mother. She is a teacher. This is my father. His name is Jeff Green. He is a teacher, too. He is an English teacher. This is my sister, Kate. She is eight. This is Polly. It is a bird.
(1)Jim Green is eleven.
(2)His mother is a teacher.
(3)His father is a Chinese teacher.
(4)His sister is twelve.
(5)He has got a bird.
【答案】1. F 2. T 3. F 4. F 5.T
【解析】1. 根据文中My name is Jim Green. I am twelve.可知Jim12岁了,而不是11岁,故题干错误。
2. 根据文中This is my mother. She is a teacher. 可知题干正确。
3. 根据文中This is my father. He is an English teacher.可知他爸爸是英语老师,而不是语文老师,故题干错误。
4. 根据文中This is my sister, Kate. She is eight.可知他的妹妹八岁而不是十二岁,故题干错误。
5. 根据文中This is Polly. It is a bird.可知题干正确。
3.阅读理解。根据短文内容判断正误。正确的写T,错误的写F。
It is a fine day today. I go to the park with my friends. Look at the people on the lake. They are rowing a boat. Look at the men under the tree. They are doing taijiquan. The girls are reading books. I am playing games with my friends. Look at the birds in the tree. They are singing. What a happy day!
(1)I go to the park with my mother.
(2)The men are doing taijiquan under the tree.
(3)I am reading books with the girls.
(4)The birds are singing in the tree.
(5)Today is a happy day.
【答案】1. F 2. T 3. F 4. T 5.T
【解析】1. 根据I go to the park with my friends. 可知我和朋友去公园,而不是和妈妈,所以题干错误。
2. 根据Look at the men under the tree. They are doing taijiquan. 可知一些男人在树下打太极,所以题干正确。
3. 根据The girls are reading books. I am playing games with my friends. 可知女孩们在读书,我在和朋友们玩游戏。所以题干错误。
4. 根据Look at the birds in the tree. They are singing. 可知鸟儿们在树上歌唱,所以题干正确。
5. 根据What a happy day! 可知今天是愉快的一天,所以题干正确。
4.阅读,判断下面的句子与短文是否相符,相符的写 (T) , 不相符的写(F)。
I have got some good friends. This is Tom. He is nine. He can play football. This is Peter. He likes swimming. And he can play the flute, too. This is Kate. Look, she is drawing. She is Peter’s sister. She is six. Peter is eight. We are good friends.
(1)Tom is eight.
(2)Peter can play football.
(3)Kate is Peter’s sister.
(4)Kate is drawing.
(5)I have got two friends.
【答案】1. F 2. F 3. T 4. T 5. F
【解析】1. 根据This is Tom. He is nine. 可知Tom九岁,而不是八岁,所以题干错误。
2. 根据This is Tom. He can play football. This is Peter. He likes swimming. And he can play the flute, too. 可知Tom会踢足球,Peter喜欢游泳而且会吹长笛,所以题干错误。
3. 根据This is Kate. She is Peter’s sister. 可知Kate是Peter的妹妹,所以题干正确。
4. 根据This is Kate. Look, she is drawing. 可知Kate在画画,所以题干正确。
5. 根据短文可知我有三个好朋友,分别是Tom, Peter和Kate,所以题干错误。