最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

2023湖北省五校高二英语上学期10月月考试题

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-29 21:46:08
文档

2023湖北省五校高二英语上学期10月月考试题

英语试卷考试时间:2022年10月19日下午试卷满分:150分注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段
推荐度:
导读英语试卷考试时间:2022年10月19日下午试卷满分:150分注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段
英语试卷

考试时间:2022年10月19日下午试卷满分:150分

注意事项:

1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。

2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。

第一部分听力(共两节,满分30分)

做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。

第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)

听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

1.What makes the woman have such an elegant haircut?

A.Attending an important party with her parents tonight.

B.Attending a vital party with her friends tonight.

C.Attending her important friend’s wedding tonight.

2.Where does the man speak to the woman probably?

A.At687William Street.

B.At587William Street.

C.At a post office of William Street.

3.What will the speakers do next?

A.See a film together.

B.Make popcorn themselves.

C.Get some popcorn and a big hot dog.

4.What time should the man check in at the airport at least?

A.At4:30a.m..

B.At14:30a.m..

C.At4:30p.m..

5.What is the weather like today?

A.Sunny but foggy in the morning.

B.Terrible and storming.

C.Cloudy,foggy and pouring.

第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)

听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。

听第6段材料,回答第6至7题。

6.Why did Peter give up his last work?

A.The salary was low.

B.He found a better job.

C.The boss was bad to him.

7.What does the woman think of Peter’s decision?

A.Right.

B.Ridiculous.

C.Important

听第7段材料,回答第8至9题。

8.Which row will the man sit with his friend in the theatre?

A.In the first Row.

B.In the fifth Row.

C.In the ninth Row.

9.How much does a ticket cost the man at last?

A.14dollars.

B.28dollars.

C.36dollars.听第8段材料,回答第10至12题。

10.What does the woman plan to do with Sharon?

A.To do homework together.

B.To go to see a film.

C.To go to school.

11.Where is the woman’s report card?

A.In her schoolbag.

B.At Sharon’s.

C.At the teacher’s office

12.What trouble does the woman have got in her Spanish?

A.She always hands in her assignments in time.

B.She was confused by some verbs on her last test.

C.She finds it is a piece of cake for her to learn Spanish

听第9段材料,回答第13至16题。

13.What’s the relationship between the speakers?

A.Player and fan.

B.Patient and doctor.

C.Customer and manager.

14.Why is the man complaining?

A.The room is noisy.

B.It is an unfair match.

C.The hotel is too far.

15.What can we know from the conversation?

A.The man only stays here for one night.

B.The match attracts many young people.

C.The woman doesn’t take action to solve it.

16.How does the man feel at last?

A.Satisfied.

B.Unhappy.

C.Worried.

听第10段材料,回答第17至20题。

17.Which isn’t included in the Nobel Prizes in1960?

A.The Peace Prize.

B.The Literature Prize.

C.The Economics Prize.

18.What can we know about Alfred Nobel?

A.He was a chemistry teacher.

B.He invented a deadly weapon.

C.He handed out the first Nobel Prizes.

19.When did Alfred Nobel die?

A.In16.

B.In1901.

C.In1906.

20.What made Nobel become rich?

A.His position.

B.His invention.

C.His family.

第二部分阅读(共两节,满分50分)

第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A

A few Toronto-area students are getting the March Break of a lifetime.Here are several local trips planned.

The Strachan School:Kingston,Jamaica

Duration:March11-21

Cost:$2,500(per student)

A group of12participants from the all-girls school will stay in Kingston to teach kids to read and learn common words.The students will learn how to deal with the age group and identify common struggles new readers have.The girls will also head to a children’s home in Kingston.

Garth Webb Secondary School:Costa Rica

Duration:March11-20

Cost:$2,935(per student)On an environmental trip to Costa Rica,students will focus on biodiversity and sustainable practices.The group of8students will visit La Selva Biological Station to see biodiversity first-hand.The students will also visit a coffee and banana farm to learn about eco-friendly farming, and they’ll be shown how local plants are used as medicine.

Multiple Schools:New York,USA

Duration:March13-19

Cost:$1,800(per student)

14students from Ontario will explore different career options in fashionable New York.The aim of the trip is to show the students there are more jobs in the fashion industry than just drawing clothes as a designer.Participants will take a tour through a Macy’s store and communicate with a journalist from Footwear News.They’ll put on a mini fashion show in Central Park.

Guelph Collegiate Vocational Institute:France and Spain

Duration:March8-17

Cost:$3,400(per student)

A group of19students will head to France and Spain.For two days they’ll be in France touring and will stop by Monaco,Eze and Nice.In those three cities they’ll take a guided tour and end their trip in Barcelona where their attractions include the Picasso Museum and Las Ramblas.

21.What can we learn about the trip to Costa Rica?

A.It lasts the longest.

B.It centers on plants.

C.It is the most expensive.

D.It is designed for girls.

22.What will students do in New York?

A.Meet a newsman.

B.Learn to draw.

C.See a fashion show.

D.Design clothes.

23.On which trip can students visit several cities?

A.Multiple Schools.

B.The Strachan School.

C.Garth Webb Secondary School.

D.Guelph Collegiate Vocational Institute.

B

As a child,Paolo Fanciulli was attracted by underwater abandoned ships,particularly the fish and seagrass that lived in them.But in the past decade,his job as a fisherman has grown harder,as trawling(用拖网捕鱼)near the coast has been destroying the Mediterranean ecosystem.“The nets are weighed down with heavy chains to be dragged on the sea bottom,so they uproot the Seagrass that is key to the Mediterranean ecosystem,”he said.

While Italian law bans trawling within5.5kilometers of the coast,it’s so profitable that it’s not uncommon for boats to carry on illegally at night.

In2006,a desperate Tuscan government dropped concrete blocks into the sea to interrupt the trawlers.Fanciulli said they didn’t work as they were too far apart and the nets simply dragged between them.He then began to wonder:what if,instead of dropping concrete blocks into the water, he dropped art?He asked a mine in nearby Carrara to donate two marble(大理石)blocks to make sculptures(雕像,雕塑).They donated100instead.

Through word of mouth,contributions and online crowdfunding,Fanciulli persuaded artists including Giorgio Butini and Beverly Pepper to carve sculptures from the marble.Then he took them to sea and lowered them in.The underwater sculptures create both a physical barrier for nets and a unique underwater museum.The“museum”appears to be having some effects gradually.Although10years ago the seagrass was disappearing,it is now growing back.The statues also deserve credit for helping to preserve the fishing industry by protecting the fish resources because the nursery areas of various commercial fish species are below the coast.All kinds of undersea life appear to be re-turning. Seagrass covers the statues,shellfish has taken up residence,and more dolphins have been seen.

Fanciulli hopes to build on the museum’s success.“We put in the first statues in2007,but our goal is to reach100,”he said,sensing an opportunity.

24.What has made Fanciulli's job grow harder?

A.An illegal fishing practice.

B.The declining fishing industry.

C.The concrete blocks underwater.

D.The increasing number of fishermen.

25.What does Fanciulli mean by“dropped art”in paragraph3?

A.Establishing an art museum.

B.Removing the concrete blocks.

C.Appealing for artists’donation.

D.Laying sculptures under the sea.

26.Which of the following can best describe Fap.Giulli’s measure?

A.Fruitless.

B.Doubtful.

C.Conventional.

D.Rewarding.

27.What’s the text mainly about?

A.Benefits brought by fine arts.

B.Harm trawling does to marine life.

C.Efforts by a fisherman to protect sea life.

D.Attempts by artists to preserve biodiversity.

C

What is the first thing that pops into your mind when someone mentions a construction site?Is it the dusty air,the noise of heavy machinery,the toiling workers soaked(湿透的)with sweat or the quiet enjoyment of books?

The latter is what one construction site in Xiamen city,East China’s Fujian province,is now known for.It quickly became the focus of attention on World Book Day,which fell on Saturday, thanks to a construction contractor(承包商)building a library for the site’s200-plus workers.

The library is located in a portable container that is around18square meters.It was set up by China Construction Third Engineering Bureau Group Co,earlier this month to promote reading and bring knowledge and pleasure to the construction workers.

Over2,000books in different categories,are neatly placed on shelves.On the wall hangs a bulletin board listing six rules for borrowing books.The room is air-conditioned so the workers can read comfortably there.

“I like reading all kinds of books,ranging from nonfiction to romantic novels.The library has them all,”says Li Chenghai,a migrant worker from Southwest China’s Sichuan province.

Compared with playing games on mobile phones or getting hooked on short-video apps,Li prefers reading as books can help him remain calm and broaden his horizons.

Li’s view is echoed by his fellow worker Dongqun,who also comes from Sichuan.Dong is more interested in books on health,cooking and parenting.“The work at the construction site is tiring.I want to learn something to keep myself healthy and inspire me in my daily life,”Dong says. She has worked on many construction sites,but this is the only one with a library.Yi Jingxing,a45-year-old worker,also frequents the library.“I like martial arts novels. Whenever I am free after work,I come here to read,”says Yi,who dreamed of being a martial arts hero as a kid.

28.Which of the following statements is not correct according to the passage?

A.Dong’s view is quite similar to that of Li’s.

B.Reading books enables you to be better prepared for what the future holds in store for you.

C.There is a wide range of books for readers in the library.

D.Reading has gained its popularity among migrant workers in China.

29.The underlined phrase“getting hooked on”in paragraph6can best be replaced with_________.

A.getting accustomed to

B.getting stuck in

C.getting addicted to

D.getting involved in

30.Where can you find this piece of reading?

A.A travel journal

B.A news report

C.A science report

D.A story book

31.What can we learn from the passage?

A.It’s never too late to learn.

B.Knowledge is a treasure,but practice is the key to it.

C.Black hair does not know how to study early,white head regrets studying late.

D.Not until knowledge comes to use will we regret that what we read is far too less.

D

The World Wide Fund For Nature is concerned about the many species of wildlife that are dying out around the world.

Currently,illegal hunting of wild animals for their valuable parts is still one of the biggest drivers of extinction.Demands for elephant ivory carvings,tiger bone wine and traditional medicine such as rhino horn(角)continue to cause these most endangered animals to die out.

There is still an enormous market for chimpanzee body parts in Africa-for example in Nigeria, a chimpanzee head will sell for$100at the market.When it exists,it is no surprise that organized crime networks get into the game.The rise in rhino poaching(偷猎)over the past decade has been alarming:between2016and2020,rhino poaching in South Africa increased by an astonishing speed,from just130animals in2016to1215in2020,making the species functionally extinct.

When it comes to figuring out where illegal hunting is taking place,conservationists face many challenges.But development in technology is putting new tools into the hands the conservation biologists who so eagerly need them,using AI(artificial intelligence),such as machining learning, or drones(无人机).And another solution that Founding Co-director of the University of Southern California Center Professor Milind Tambe came up with is to apply the tools in his work.

The system called PAWS(for Protection Assistant for Wildlife Security)was developed to catch poachers,featuring more than125,000observations on animal remains,traps and more-all with GPS coordinates(坐标).Tambe and his team were able to create a system that would predict likely hot-spots for poaching and direct patrols(巡逻)there to get rid of traps before they can kill any animals.

“After researching in the lab,we tested our system in Uganda to show it could work,”he says.“Sure enough,we did seek out snares(捕鸟、兽的陷阱;圈套)and a poached elephant on the spot.”However,Professor Tambe says,“PAWS is just the start.Much remains to be done.What conservationists really need is to continue to dismantle traps,catch poachers in the act,and effectively monitor areas to prevent poachers from approaching animals.”32.The reason why the poaching has increased rapidly over the past years is________.

A.the increasing need for medical use

B.the growing population of wild animals

C.the demand for researching rare animals

D.the huge profit from rare animals at the market

33.Which of the following statements about PAWS is true according to the passage?

A.It is a system developed to watch wild animals in the lab.

B.It is developed to accurately predict the possible poaching hot-spots.

C.It is equipped with GPS coordinates to seek out possible illegal hunting spots and catch the

poachers.

D.It is designed to prevent poachers from dealing in animal products.

34.What does the underlined word“dismantle”in the last paragraph mean?

A.maintain

B.remove

C.manage

D.conserve

35.What can be concluded from the last paragraph?

A.There is still a long way to protect endangered animals.

B.PAWS has carried out its missions to a great extent.

C.The system has stood the test and worked wonderfully.

D.More effective measures should be taken to prevent rare animals from being hunted.

第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)

阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Being sophisticated(见多识广的,老练的)can get you respect from the adults and other teenagers at your school.36Being sophisticated means paying attention to how you dress, how you act and how you treat others.It might take a bit of effort,but you’ll end up being a confident,cultured person.

37Conversations are often filled with interruptions,and many people listen only when they can put in their own piece.If you want to stand out as a more sophisticated talker,spend more time listening in a conversation than you do in speaking.Listening properly means listening actively. Ask questions where needed and show that you’re listening to what someone is saying.

Put other people’s needs ahead of your own.38Rather than put yourself first in every situation,consider how you should tread others.A perfect example of this is allowing the elderly to take your seat on a crowded bus or subway.

Dress for the occasion.Your clothes should meet the expectations of a specific event.For example,if you are attending a wedding,you’ll want to have your finest suit on.In most situations, like a night out with friends,smart casual clothes are enough.You don’t need to wear a suit or a fancy dress to every occasion.39

Maintain a good posture(姿势).Having a good posture is helpful to your overall image. 40To maintain a good posture,imagine that ice water is poured down your check,forcing you to straighten as you react to the cold.

A.Listen more than you speak.

B.Listen with patience and never interrupt.

C.It will help in lots of social situations throughout high school.

D.It makes you look more intelligent and trustworthy.

E.However,you should make sure your clothes fit well and are clean.

F.As a matter of fact,you will not be judged by the clothes you wear.

G.Part of being sophisticated is being kind and looking out for others.

第三部分语言运用(共两节,满分30分)

第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

My husband,daughter and I made our way into a small restaurant for breakfast.Only two other tables were41,one by a family with a little boy,and he was so42because sitting at the table directly behind us was a face he43.“Mom,Mom,look!It’s Wayne Gretzky!”

Sure enough,there at the other table was Wayne Gretzky,the legendary hockey player, obviously discussing important business with some gentlemen in suits.Well,this little boy could hardly44himself,wanting to talk to Wayne Gretzky and get an autograph(亲笔签名).After all,this might be his only45!But his mother just kept46,“He’s in a meeting,honey. He needs his47.”The poor little boy was almost in tears.

Well,it was hard not to48what was going on.Wayne49himself from his breakfast and went over to the little boy.

The little boy’s face50lit up and his mouth hung wide open.He just couldn’t51 what was happening.It was thrilling and52to watch as Wayne shook hands with the little boy and then signed his autograph on a place mat(餐垫)from the table.

I was so53.It was such a little thing,and yet it54so much.It made me realize that Wayne Gretzky was as much a hero55the ice as he was on.

41.A.occupied B.booked C.covered D.contained

42.A.ashamed B.embarrassed C.excited D.upset

43.A.shaded B.recognized C.imitated D.claimed

44.A.tolerate B.persuade C.motivate D.control

45.A.mission B.challenge C.chance D.obligation

46.A.whispering B.joking C.regretting D.answering

47.A.option B.privacy C.preference D.responsibility

48.A.admit B.settle C.describe D.notice

49.A.separated B.escaped C.excused D.prevented

50.A.totally B.eventually C.intentionally D.currently

51.A.acknowledge B.determine C.believe D.indicate

52.A.possible B.wonderful C.horrible D.crucial

53.A.devoted B.impressed C.scared D.attached

54.A.broke B.predicted C.witnessed D.said

55.A.off B.with C.for D.across

第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)

阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式,并将答案填写在答题卡相应的位置上。

China is still at risk of seeing domestic malaria outbreaks56(cause)by imported cases, a health expert said on Friday.

The World Health Organization declared China malaria-free in June of last year and praised it as a remarkable57(achieve),said Zhou Xiaonong,director of the National Institute of Parasitic Diseases at the Chinese Center for Disease Control and Prevention.58,he said China still reported around3,000imported infections annually before the COVID-19pandemic emerged in late2019.

In2020,there59(be)an estimated241million malaria cases in85malaria-endemic countries across the globe,up by6percent from2019.Malaria60(death)also increased by 12percent during the same period to an estimated627,000in2020,according to data from the WHO.“China is having frequent communication61African and Southeastern Asian countries and seeing62increasing number of cross-border travelers,meaning that the risk of detecting imported malaria cases remain,”he said.

In addition,breeding habitats for major malaria-vectors(疟疾媒介),especially mosquitoes, have not been eliminated in China.Zhou said that mosquitoes cannot be wiped out with available technologies63their existence could increase the risk of malaria spreading widely.

To resolve the potential hazards,he said that China has released new rules(prevent) imported malaria cases from sparking domestic transmission of the disease,65(highlight) early precaution and emergency response for imported cases.

第四部分写作(共两节;满分40分)

第一节(满分15分)

假如你是李华,你将在校报上推荐一部经典原版英语文学作品。为此,请你给美国朋友Tom写一封电子邮件,征求其意见,内容包括:

1.询问近况;

2.求助意图;

3.表示感谢。

注意:

1.词数80左右;

2.可适当增加细节,以使行文连贯。

________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________

第二节(满分25分)

阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。

It was a hot July day in Philadelphia.The five boys I was with had been sick of playing marbles and burning holes in dry leaves.So when little Ned suggested climbing the cliff,the rest of kids all agreed excitedly,except me.I hesitated.I longed to be brave and active,like them,but I’d been a sickly child most of my eight years and I actually wasn’t as strong as the other boys.

“Come on!”Called Jerry,my best friend.“Just being sick is no reason to be a coward(胆小鬼).”“I’m coming!”I yelled,and ran along after them.Through the park and into the woods we went,finally we stood beneath the near vertical(垂直的)wall of the cliff,about60feet high.To me it looked like the very symbol of the Forbidden and Impossible.

One by one,the other boys climbed upward,finding handholds and toeholds on rocks.I hung back until the others were partway up;then trembling and sweating,I began to climb.A hand here, a foot there,my heart pounding in my skinny chest,I made my way up and up.At some point,I looked back and was horrified.The ground at the base of the cliff seemed very far below;one slip and I would fall.But the boys were talking loudly and happily above me.In a few minutes they started up to the top while I still struggled and crawled,far behind.

“Hey,wait,”I begged.Sadly,they ignored my request and continued their way to the top,from where they would walk home by an easier route.Before they left,they glanced down at me.“You can stay if you want to”,teased Ned.Jerry looked concerned,but he went with the others.

I looked down and was overcome by dizziness;a nameless force seemed to be dragging me to fall off.I grasped the rock as the world spun around.I could never climb back down.It was much too far to go,too dangerous.

注意:

1.续写词数应为150左右;

2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。

Paragraph1:

However,the way up to the top was even worse—higher,steeper,more challenging._________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ Paragraph2:

I didn’t know how long it had passed until a familiar voice came below.____________________ __________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________高二英语10月连课试题参

听力

1-5 BBABB 6-10 CBCAB 11-15ABCAB 16-20 ACBAB

阅读理解

21-23BAD 24-27ADDC 28-31 DCBA 32-35 DCBA 36-40CAGED

完形填空

41-45 ACBDC 46-50 ABDCA 51-55 CBBDA

语法填空

56.caused. 57.achievement. 58.However. 59.were. 60.deaths.

61.with. 62.an. 63.and. .to prevent. 65.highlighting.

应用文写作参考范文

Dear Tom,

Time flies! It’s been half a year since you returned to America. How is everything going on with your life and study now?

I intend to recommend an original English classic in the school newspaper to help students in our school broaden their vision and enrich their minds. Classic books provide profound ideas, showing us the right attitude toward life. To be frank,I find it challenging to select a suitable one. Would you please give me your advice? Hopefully, you will list some works with respective features.

I am grateful and looking forward to your early reply !

Yours,

Li Hua 读后续写参考范文

However the way up to the top was even worse—higher, steeper, more challenging. I would never make it. I heard someone sobbing and moaning; I wondered who it was and realized that it was I. The other boys must have been home. Time dragged. And with each passing minute, my legs and arms grew sore/numb. Something rolled down my cheeks. It was tears or sweat, or both. The shadows gradually lengthened, the sun disappeared from the treetops beyond the clearing below, and dusk began to gather. The ground below the cliff became dim. Can you imagine how desperate I was at that time?

I didn’t know how long it had passed until a familiar voice came below. I glanced down! It was my dad with a flashlight. But what could he do? It was impossible for him to climb up here and carry me down. "Come on down, my brave boy. Dinner is ready." His comforting tone seemed to have a magic power. Somehow, following his light, I struggled to inch over one step. And then another. That’s how it went. Finally I took the last step down onto the bottom and into my father’s strong arms, sobbing a little, and then, surprisingly, feeling a sense of immense accomplishment and something like pride.答案详解

听力

Text l

M: Marin, you look great today and so beautiful, I love your elegant haircut.

W: Gray, (1) I will attend an important dinner party tonight, so I must make me the focus of my friends. Text 2

W: Excuse me. Is this 687 , William street?

M: (2) No , this is 587. 687 is at the end of the street. Go along the street about one block and you can see a post office next to it.

Text 3

M: (3) Do you want to get something to eat before the movie?

W: No, just less enough time left for that. But we can have popcorn and hot dogs at the cinema if you want.

Text 4

W: I’ ve heard you’re going to Montreal tomorrow. I want to see you off at the airport.

M: Oh, thanks a lot.

W: What time does your flight depart?

M: At 4:30 p. m.. (4) But I’ve got to check in at 2:30 p. m..

Text 5

M: What’s the weather like today?

W: (5) It’s dreadful and thundering. It seems that we can’t go camping today. But the weather forecast says it will be sunny tomorrow, just foggy in the morning.

Text 6

M: I saw Peter today. He told me he had been looking for work, but he hadn’t found a job.

W: That surprises me.Was he fired or did he quit his last job?

M: (6) He told me his boss had treated him badly. He also said he didn’t like his chances of advancing

in the company.

W: (7) Quitting doesn’t sound like a very wise decision to me.

M: That’s true. But he’s been working hard at finding a new job.

W: What’s he done?

M: He said he had sent out his resumes to more than twenty companies. Unfortunately, he told me that only two had called him for an interview.

W: That’s tough.

Text7

M: May I have two tickets for Dark Emperor III?

W: OK. All people say the film is worth seeing. Well, what time do you like to come to see?

M: I hope so. Thanks. Two tickets for 2:30, please. Can I have the seat in the first five rows?

W: Sorry. The tickets in the first five have been sold out. (8) You can have two in the ninth row.

M: Well. That’s it. I will take two, please.

W: It’ s $ 36 in all, please.

M: Sorry, we have student cards. We can get discounts with these, can’t we?

W: (9) Sure.That will be $ 28, please.

M: Here is $ 40.

Text8

W: (10) Dad, can I go to see a movie with Sharon?

M: Yeah, sure, but wait. Weren’t you supposed to get a report card sometime this week?

W: Well, oh yeah. Can I call Sharon now?

M: Uh hum. You didn’t answer my question. Did you receive it or not?

W: I love you, Dad! You’re the best!

M: Don’t try to butter me up. I can guess that your answer means that you didn’t do well in some ofW: Well, I hate English and my English teacher is so boring.

M: In other words, you’re not doing so well?

W: Uh, a C...minus. (11) The card is in my bag.

M: Oh. well, how are you doing in your Spanish class? You said you like that one.

W: Well,I do, but I forgot to turn in a couple of assignments, and I had problems on the last test.(12) All these verbs caused much trouble. I get them all mixed up in my head!

Text9

M: Good morning!

W: (13) Good morning. Can I help you?

M: Yes. (14) I want to complain because my room is too noisy. The people in the next room have loud parties every night and I have not been able to sleep very well. Also, the hotel bed is very uncomfortable.

W: I’m so sorry, but this week there is a tennis match going in the town, and the hotel is full of younger people, who are unfortunately quite noisy.

M: I understand, (15) but it is very uncomfortable. If you don’t take action, I will move to another hotel. W: Don’t worry. This situation will be solved.

M: OK. I hope so.

W: Since you’ve been so inconvenienced by this incident, I’d be glad to offer you a free room for your next visit at our hotel. In fact. I’ll give you a voucher right now. You can use it any time you wish. (voucher:代金券)

M: Oh, (16) that’s just great! I am so glad that we could work this out. I do want to keep coming back here.

Text l0

The Nobel Prizes are awards that are given each year for special things that people or groups of people have achieved.They are awarded in six areas: physics, chemistry, medicine, literature, peace and economics. The prizes come from a fund that was created by the Swedish inventor Alfred Nobel. He wanted to use some of his money to help make the world a better place to live. Many organizations, chosen by Alfred Nobel himself, determine who receives the prizes. Each award consists of a gold medal, a diploma and a lot of money. Prizes can only be given to individuals of all races, countries and religions.

Only the Peace Prize can also be given to a group.(19) The first Nobel Prizes were handed out on December l0, 1901—five years after Alfred Nobel’s death.(20) Nobel was a chemist, engineer and inventor whose most famous invention, dynamite, made him a rich man.(18) Although he gave the world such a deadly weapon, Nobel was always against wars and violence. He therefore left a lot of money that was to go to those who did a lot for mankind.

Officials at first handed out only five prizes a year. (17)The prize for economics was first awarded

in 1969. In some years prizes have not been awarded because there were no worthy candidates. All prizes are presented in Stockholm, Sweden, only the Peace Prize is awarded in Oslo, Norway.

阅读理解

A 篇: 解题导读主题语境:人与社会

文章介绍了多伦多地区的学生可以进行游学的几个国外学校的信息,包括费用,日期等。21.B 细节理解题。根据Garth Webb Secondary School: Costa Rica 部分中的On an environmental trip to Costa Rica以及biodiversity, coffee and banana farm 等词汇可知,去哥斯黎

加的游学旅行主要关注植物。

22. A 细节理解题。根据Multiple Schools: New York, USA部分中的Participants will take a tour through a Macy’s store and communicate with a journalist from Footwear News.可以知道,学生们在

活动中会接触到记者。

23. D 细节理解题。根据Guelph Collegiate Vocational Institute: France and Spain部分中的 For two days they’ll be in France touring and will stop by Monaco, Eze and Nice. 和 In those three cities

B 篇: 解读导读主题语境:人与自然

文章主要讲拖网捕鱼对生态系统产生了不良的影响,Paolo Fanciull,一个渔夫想出来一个

方法来解决:在海底放置大理石雕塑,改善了生态系统。

24.A 细节理解题。根据第一段 But in the past decade , his job as a fisherman has grown harder, as trawling ( 用拖网捕鱼) near the coast has been destroying the Mediterranean ecosystem."The nets are weighed down with heavy chains to be dragged on the sea bottom, so they uproot the seagrass that

is key to the Mediterranean ecosystem" he said. (但在过去的十年里,他作为渔民的工作变得越来越困难,因为在海岸附近拖网捕鱼破坏了地中海的生态系统。他说:“渔网被沉重的链条拖到海底,因此它们连根拔起了对地中海生态系统至关重要的海草。”)以及第二段"While Italian law bans trawling within 5.5km of the coast, it's so profitable that it's not uncommon for boats to carry on illegally at night."(尽管意大利法律禁止在海岸 5.5 公里范围内进行拖网捕鱼,但这是如此有利可图,以至于船只在夜间进行非法活动并不罕见。)由此可知,拖网捕鱼,一种违法行为使Fanciulli 的工作变得越来越难,故选 A。

25.D 词义猜测题。根据下文 “He asked a mine in nearby Carrara to donate two marble (大理石) blocks to make sculptures.”(他请求卡拉拉附近的矿山捐赠两块大理石用于雕刻。)以及第四段“Through word of mouth , contributions and online crowdfunding, Fanciulli persuaded artists including Giorgio Butini and Beverly Pepper to carve sculptures from the marble.Then he took them to sea and lowered them in. The underwater sculptures create both a physical brier for nets and a unique underwater museum. ”(通过口口相传、捐款和在线众筹,法胡利说服了乔治·布蒂尼(Giorgio Butini)和贝弗利·佩珀(Beverly Pepper)等艺术家用大理石雕刻雕像。然后他把他们带到海里,放下去。这些水下雕塑为渔网创造了一个物理的障碍和一个独特的水下博物馆。)由此可推断上文意思是代替往海里扔混凝土,而是放置雕塑。故猜测"dropped art"意为“在海底放置雕塑”,故选 D。

26. D 推理判断题。根据第六段 “The ‘museum’appears to be having some effects

gradually. … All kinds of undersea life appears to be returning. Seagrass covers the statues, shellfish has taken up residence, and more dolphins have been seen.”(“博物馆”似乎正在逐渐发挥一些作用。虽然 10 年前海草正在消失,但现在又重新长出来了。这些雕像还因为保护了鱼类资源而帮助保护了捕鱼业,因为各种商业鱼类的苗圃都在海岸下面。各种海底生物似乎都在回归。海草覆盖着雕像,贝类在这里定居,越来越多的海豚被发现。)由此可推断出 Fanciulli 的方法起作用了,所以是 Rewarding(值得的)。故选 D。

27. C 主旨大意题。根据第一段 “ ‘The nets are weighed down with heavy chains to be dragged on the sea bottom, so they uproot the seagrass that is key to the Mediterranean ecosystem’ he said. ”(他说:“渔网被沉重的链条拖到海底,因此它们连根拔起了对地中海生态系统至关重要的海草。”),第三段 “He then began to wonder: what if, instead of dropping concrete blocks into the water, he dropped art?”(然后他开始思考:如果他不是把混凝土块扔进水里,而是把艺术品扔进水里会怎么样?)以及第五段 “The‘museum’ appears to be having some effects gradually.”(“博物馆”似乎正在逐渐发挥一些作用。)由此可知,文章主要讲拖网捕鱼对生态系统产生了不良的影响,Paolo Fanciull,一个渔夫想出来一个方法来解决:在海底放置大理石雕塑,改善了生态系统。因此C 选项“一个渔民保护海洋生物的努力。”符合主旨大意,故选 C。

C 篇:解题导读主题语境:人与社会-生活与学习

本文是说明文,介绍了一家建筑承包商为福建省厦门市的一个建筑工地的200 多名农民工建造了一座图书馆,让工人们从手机游戏或短视频中走出来,拿起书本,爱上阅读,丰富了农民工的文化生活。

28.D 细节理解题。通读全文尤其是倒数第二段中的 “She has worked on many construction sites, but this is the only one with a library.”可知, 这只是福建的一个建筑工地上建了图书馆,而不能推知中国的农民工都是如此,故 D(阅读在中国的农民工中越来越普及/受欢迎。) 错误。

24.C 词义猜测题。据第 6 段,“与玩手机游戏或沉迷于短视频应用程序相比,李更喜欢阅读,因为书籍可以帮助他保持冷静,拓宽思路。” 由“玩手机游戏” 和“短视频应用程序”很容易得出“get hooked on”为“对… 上瘾;对… 着迷” 。而A (getting accustomed to “ 习惯于… ”) B (getting stuck in “ 陷在… ”) D (getting involved in “涉及,卷入;于… 有关联” )均不符合语境。

25.B 文章出处。通读全文尤其是第三段的“…earlier this month to promote reading and bring knowledge …”可知, 本文应是新闻报道。

31. A 推断题。文中第三段提到世界读书日 (World Book Day),以及建筑工地的农民工 (为各种目的) 在工地图书馆看书可知 A. It’s never too late to learn. 学习永远都不迟。(活到老,学到老。) 符合题意。而 B (Knowledge is a treasure, but practice is the key to it.知识是珍宝,而实践是获取它的钥匙。)C (Black hair does not know how to study early, white head regrets studying late. 黑发不知勤学早,白首方悔读书迟。) D (Not until knowledge comes to use will we regret that what we read is far too less.书到用时方恨少。)均不符合语境。

D 篇:解题导读主题语境:人与自然-动物保护

本文是说明文,偷猎者和有组织的犯罪网络使许多濒危动物灭绝,但在突破性技术的帮助下,自然环境保护主义者门正在想方设法阻止非法捕猎。

32.D 细节题理解。根据第二段第一句illegal hunting of wild animals for their valuable parts is still one of the biggest drivers of extinction.非法捕猎野生动物以谋取利益仍然是动物灭绝的最大因素之一。接着讲到对象牙雕刻、虎骨酒和犀牛角等传统医药的需求继续导致这些最濒危的动物灭绝以及第三段讲到在非洲,黑猩猩的身体器官仍然有巨大的市场,例如在尼日利亚,一个黑猩猩的头在市场上可以卖到100 美元。由此可知,导致偷猎行为的原因是受贩卖野生动物的巨大利润所驱使。

33.C 细节题理解。根据第五段中的The system called PAWS was developed to catch poachers, featuring … animal remains, traps and more - all with GPS coordinates. (这个名为 PAWS-野生动物安全保护助理的系统是为了抓捕偷猎者而开发的,它对动物残骸、陷阱等进行了超过12.5 万次的观察,所有这些都有 GPS 坐标) 可知,PAWS 利用 GPS 坐标对可能的犯罪现场进行定位并抓住偷猎者。

34.B 词义猜测题。据第五段最后一句…hot-spots for poaching and direct patrols there to get rid of traps 以及 What conservationists really need is to continue to dismantle traps …中的 continue to …可知dismantle与get rid of 意思接近,意为 “拆除,除去”。

35.A 推断题。根据 Professor Tambe所说 “PAWS is just the start. Much remains to be done … .” 可知, 保护濒危动物还有很多事情要做。

七选五:解题导读主题语境:人与社会-青少年怎样才能更加成熟

本文是说明文,主要介绍了几个能够让青少年变得自信、有修养的方法:积极倾听;想他人之所需;着装得体;姿势优美。

36. C 根据本段首句可知,成熟能让青少年获得成年人和同学的尊敬,设空处后句是对成熟的解释。结合选项可知,C 项 (它将在整个高中的很多社交场合下都会有帮助)中的 It 指代上文中的 Being sophisticated; high school 与此空前的school 属于同词复现,符合语境。

37. A 段首主题句。根据本段中的 … spend more time listening in a conversation than you do in speaking. 可知, 本段的主旨是建议teenagers 在谈话中更多地倾听,故 A 项(多听少说)与下文紧密衔接,符合语境。

38. G 语境推断。根据本段首主旨句 Put other people’s needs ahead of your own.可知,G 项 (成熟的一部分是善良和顾及他人) 是对首句的进一步解释,同时下文的例子 A perfect example … 是对 G 项的具体说明,故 G 项符合语境。

39. E 根据本段首主旨句 Dress for the occasion (穿适合场合的衣服). 及下文内容可知, 本段主要讲述了穿着 (得体、合身、干净) 的重要性。结合选项可知,E 项 (然而,你应该确保你的衣服合身且干净) 符合语境且与设空前一句构成转折关系。

40. D 语境&复现推断。根据语境可知,此空设于段中,补充说明上句的内容。D 项 ( 它使你看起来更睿智和值得信赖) 中 It 指代上文中的 Having a good posture,符合语境。

完形填空: 解题导读主题语境:人与社会

本文为记叙文,主要讲述了著名运动员韦恩在生活中和滑冰赛场上一样是英雄。

41. A 设空处的句意是只有两桌有人,A. occupied 占用B.booked 预定C covered 覆盖

D.contained 包含;含有;容纳。此处 occupy the table 表示桌子有人占用了,故选 A。

42. C 根据后句小男孩对妈妈说的话可以推测出小男孩见到著名的运动员应该会感到很兴奋,

A.ashamed 惭愧的

B.embarrassed 窘迫的;尴尬的;害羞的

C.excited 兴奋的

D.upset 沮丧的;难

过的;失望的,故选 C 。

43. B 因为是著名的运动员,所以小男孩可以认出他的脸,A. shaded 给...遮挡 (光线) ;把...涂

暗 B. recognized认识;认出;辨别出 C. imitated模仿;仿效 D. claimed 宣称;断言;夺取 (生

命) ,故选 B。

44. D 上段说小男孩见到运动员很激动,后半句说想去找他要亲笔签名,所以是很难控制住自己,A. tolerate 忍受;容忍;包容;允许 B. persuade 劝说;说服 C. motivate 成为 … 的动机;激励;激发 D. control 控制,故选 D。

45. C 由常识可知,见到著名运动员毕竟是概率很低的事,因此可以推测这可能是小男孩唯一可以要到签名的机会,A. mission 使命 B. challenge 挑战 C. chance 机会 D. obligation 义务;职责;责任,故选 C。

46. A 让他不要去打扰别人,whispering耳语;低语;私语;小声说 B.joking 开玩笑 C. regretting遗憾;后悔 D. answering回答。whisper 小声低语,符合语境,故选 A 。

47. B 前句说运动员正在参加一个会议,因此需要的是隐私,A. option 选择 B. privacy 隐私 C. preference 偏爱 D. responsibility 责任。故选 B。

48. D 上段最后一句说小男孩几乎要哭了,联系前面他的反应,动静比较大,可知很难让人不注

意发生了什么,A. admit 承认;录取 B. settle 解决;定居;安定;确定 C. describe 描述 D. notice 注意到,故选 D。

49. C 本句的意思是韦恩主动停止早餐走向小男孩,A. separated (使) 分开,分离;分割;划分

B. escaped 逃走;逃脱

C. excused 准许… 离开;请求准予离开;(离开前) 请求原谅

D. prevented 阻止。excuse sb. from sth.免除某人做某事,符合语义;save sb. from sth.使某人免受… ;prevent sb. from sth. 阻止某人做某事;separate sb. from sth.使某人某物分离,故选 C。50. A 看到运动员主动走向自己,男孩感觉很开心,A. totally 完全地、彻底地 B. eventually 最后;最终 C. intentionally 故意地,有意地 D. currently 现时;目前;当前;时下。totally 完全地、彻底地,表示程度,故选A.

51. C 根据语境可知小男孩现在很激动,所以是不敢相信发生了什么,A. acknowledge 承认属实;公开感谢 B. determine 决定;确定;明确 C. believe 相信 D. indicate 表明;显示;象征;暗示,故选 C。

52. B A. possible 可能的B. wonderful 精彩的;绝妙的;令人高兴的;使人愉快的C. horrible 极坏的;十分讨厌的;可恶的;不友好的 D. crucial 至关重要的;关键性的。能看到韦恩跟小男

孩握手并给他签名的画面是令人激动且美好的,设空处应该是一个褒义积极的词,故选 B。53. B 由上段可知,整个事情是出乎意料的,所以作者感觉印象深刻,A. devoted 挚爱的;忠诚

的;全心全意的 B. impressed (对 … ) 钦佩,敬仰,有深刻的好印象 C. scared 担心的;害怕的 D. attached 非常喜欢… 的;附属于。由上段可知,整个事情是出乎意料的,所以作者感觉印象深刻,故选 B。

54. D 本句的意思是“虽然这是一件小事,但_____了很多” ,A. broke 打碎;打破 B. predicted 预

测 C. witnessed 见证 D. said 表明,显示,表达 (思想、感情)。said 在此处指表达,符合语境,故

选 D。

55. A 这句话的意思是:作者认为韦恩在生活中和他在冰上一样是一个英雄,A. off 从...离开 B. with 与...一起 C. for 为了 D. across 横过;在对面;在对过。off 和句末的 on 呼应,故选 A。

语法填空: 解题导读主题语境:人与社会

本文为新闻报道,虽然去年世界卫生组织宣布我国已经消除疟疾。我国仍然有因输入性疟疾引起流行的风险。

56.caused. 考察非谓语动词作后置定语,cause与outbreaks 的关系为动宾关系,故用过去分词作后置定语。

57.achievement. 考察词性变换,此处考察achieve 的名词形式。

58.However. 考察副词,根据上下文可知,此处表达转折,故填 however。

59.were. 考察主谓一致,此处考察主谓一致中的there be句型之就近原则。

60.deaths. 考察名词的复数形式,此处deaths 表示死亡人数。

61.with. 考察介词,此处考察 communication 常搭配的介词 with。

62.an. 考察冠词,此处考察固定短语a number of中的不定冠词。

63.and. 考察并列连词,根据上下文可知此处为顺承的并列关系,故用and。

.to prevent. 考察非谓语动词作后置定语,此处不定式to prevent对new rules 进行修饰限定,故为后置定语。

65.highlighting. 考察非谓语动词作状语,此处highlight为伴随状语。

文档

2023湖北省五校高二英语上学期10月月考试题

英语试卷考试时间:2022年10月19日下午试卷满分:150分注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top