
第一节阅读理解解题方法突破
E. 科普文类
1. 体裁特点综述
科普类的文章通常以讲述一个科学道理、介绍一项新的发现或最新研究成果为主要内容。
2. 针对该文体的特点,我们如何快速有效地对文章进行整体把握?
针对科普类的阅读文章,考生应该迅速浏览文章,把握:
(1) 文章介绍的主要内容是什么?
(2) 该科学现象或最新发现是如何产生的?
(3) 该现象或道理的发现对人们生活已经或将会带来什么影响?
3. 解题方法突破
(1) 迅速阅读文章的第一段,把握该文章介绍的主题内容;
(2) 阅读全文,了解该发现或研究成果的形成过程及影响;
(3) 带着文章后提出的疑问迅速定位相关信息,不作不确信的猜测,确保解题的正确性。
体裁:科普文限时: 6分钟词汇量: 331难度:适中
In a world with limited land, water and other natural resources(资源), the harm from the traditional business model is on the rise. Actually, the past decades has seen more and more forests disappearing and globe becoming increasingly warm. People now realize that this unhealthy situation must be changed, and that we must be able to develop in sustainable(可持续的) ways. That means growth with low carbon or development of sustainable products. In other words, we should keep the earth healthy while using its supply of natural resources.
Today, sustainable development is a proper trend in many countries. According to a recent study, the global market for low carbon energy will become three times bigger over the next decades. China, for example, has set its mind on leading that market, hoping to seize chances in the new round of the global energy revolution. It is now trying hard to make full use of wind and solar energy, and is spending a huge amount of money making electric cars and high speed trains. In addition, we are also seeing great growth in the global markets for sustainable products such as palm oil(棕榈油), which is produced without cutting down valuable rainforest. In recent years the markets for sustainable products have grown by more than 50%.
Governments can fully develop the potential of these new markets. First, they can set high targets for reducing carbon emission(排放) and targets for saving and reusing energy. Besides, stronger arrangement of public resources like forests can also help to speed up the development. Finally, governments can avoid the huge expenses that are taking us in the wrong direction, and redirecting some of those expenses can accelerate the change from traditional model to a sustainable one.
The major challenge of this century is to find ways to meet the needs of growing population within the limits of this single planet. That is no small task, but it offers abundant new chances for sustainable product industries.
文本把握
1. 文章主要介绍了什么?
2. 文章为什么提到了中国?
()1. The traditional business model is harmful because of all the following EXCEPT that .
A. it makes the world warmer
B. it consumes natural resources
C. it brings severe damage to forests
D. it makes growth hard to continue
()2.What can we infer from Paragraph 2?
A. China lacks wind and solar energy.
B. China is the leader of the low carbon market.
C. High speed trains are a low carbon development.
D. Palm oil is made at the cost of valuable forests.
()3. To full develop the low carbon markets, government can .
A. cut public expenses
B. reduce carbon emission
C. develop public resources
D. encourage energy conservation
()4. We can learn from the last paragraph that businesses have many chances to .
A. develop sustainable products
B. explore new natural resources
C. make full use of natural resources
D. deal with the major challenge
()5. What is the main purpose of the passage?
A. To introduce a new business model.
B. To compare two business models.
C. To predict a change of the global market.
D. To advocate sustainable development.
尝试解答
请同学们先做练习,后看详解,效果会更好哦!试试看!
例题详解
本文是一篇科普说明文,主要讲述鉴于全球变暖,许多资源面临枯竭,因此许多国家(尤其是中国)提倡走可持续发展和低碳生活的道路,大意是说明对世界的可持续发展造成负面影响的主要问题之一——环境问题。
1. D推理判断题。文章第一段内容提到了传统的商业模式有害的原因中并未提到增长速度问题。故选D。
2. C推理判断题。根据文章第二段第四句…and is spending a huge amount of money making electric cars and high speed trains.可知本题选C。
3. B细节理解题。根据文章第三段第二句First, they can set high targets for reducing carbon emission and targets for saving and reusing energy.
可知本题选B。
4. A推理判断题。根据文章最后一段的主题句——最后一句
That is no small task, but it offers abundant new chances for sustainable product industries.
可知本题选A。
5. D主旨大意题。根据文章的主题句——第一段最后一句可知本文作者旨在提倡可持续发展——全球能源的主题。故选D。
Fortune favors those who use their judgement. 机遇偏爱善断之人。
答案
例题详解
本文是一篇科普说明文,主要讲述鉴于全球变暖,许多资源面临枯竭,因此许多国家(尤其是中国)提倡走可持续发展和低碳生活的道路,大意是说明对世界的可持续发展造成负面影响的主要问题之一——环境问题。
1. D
2. C
3. B
4. A
5. D
