阅读理解A篇
一、阅读理解
(2023·全国·统考高考真题)Bike Rental & Guided Tours
Welcome to Amsterdam, welcome to MacBike. You see much more from the seat of a bike! Cycling is the most economical, sustainable and fun way to explore the city, with its beautiful canals, parks, squares and countless lights. You can also bike along lovely landscapes outside of Amsterdam.
Why MacBike
MacBike has been around for almost 30 years and is the biggest bicycle rental company in Amsterdam. With over 2,500 bikes stored in our five rental shops at strategic locations, we make sure there is always a bike available for you. We offer the newest bicycles in a wide variety, including basic bikes with foot brake (刹车), bikes with hand brake and gears (排挡), bikes with child seats, and children’s bikes.
Prices
Hand Brake, Three Gears Foot Brake, No Gears
1 hour €7.50 €5.00
3 hours €11.00 €7.50
1 day (24 hours) €14.75 €9.75
Each additional day €8.00 €6.00
Guided City Tours The 2.5-hour tour covers the Gooyer Windmill, the Skinny Bridge, the Rijksmuseum, Heineken Brewery and much more. The tour departs from Dam Square every hour on the hour, starting at 1:00 pm every day. You can buy your ticket in a MacBike shop or book online.
1.What is an advantage of MacBike?
A.It gives children a discount. B.It offers many types of bikes.
C.It organizes free cycle tours. D.It has over 2,500 rental shops.
2.How much do you pay for renting a bike with hand brake and three gears for two days?
A.€15.75. B.€19.50. C.€22.75. D.€29.50.
3.Where does the guided city tour start?
A.The Gooyer, Windmill. B.The Skinny Bridge.
C.Heineken Brewery. D.Dam Square.
(2023·全国·统考高考真题)Yellowstone National Park offers a variety of ranger programs throughout the park, and throughout the year. The following are descriptions of the ranger programs this summer.
Experiencing Wildlife in Yellowstone (May 26 to September 2)
Whether you’re hiking a backcountry trail (小径), camping, or just enjoying the park’s amazing wildlife from the road, this quick workshop is for you and your family. Learn where to look for animals and how to safely enjoy your wildlife watching experience. Meet at the Canyon Village Store.
Junior Ranger Wildlife Olympics (June 5 to August 21)Kids can test their skills and compare their abilities to the animals of Yellowstone. Stay for as little or as long as your plans allow. Meet in front of the Visitor Education Center.
Canyon Talks at Artist Point (June 9 to September 2)
From a classic viewpoint, enjoy Lower Falls, the Yellowstone River, and the breathtaking colors of the canyon (峡谷) while learning about the area’s natural and human history. Discover why artists and photographers continue to be drawn to this special place. Meet on the lower platform at Artist Point on the South Rim Drive for this short talk.
Photography Workshops (June 19 & July 10)
Enhance your photography skills — join Yellowstone’s park photographer for a hands-on program to inspire new and creative ways of enjoying the beauty and wonder of Yellowstone.
6/19 — Waterfalls &Wide Angles: meet at Artist Point.
7/10 — Wildflowers &White Balance: meet at Washburn Trailhead in Chittenden parking area. 4.Which of the four programs begins the earliest?
A.Photography Workshops. B.Junior Ranger Wildlife Olympics.
C.Canyon Talks at Artist Point. D.Experiencing Wildlife in Yellowstone.
5.What is the short talk at Artist Point about?
A.Works of famous artists. B.Protection of wild animals.
C.Basic photography skills. D.History of the canyon area.
6.Where will the participants meet for the July 10 photography workshop?
A.Artist Point. B.Washburn Trailhead.
C.Canyon Village Store. D.Visitor Education Center.
(2023·北京·统考高考真题)The International Olympic Committee(IOC)Young Leaders programme empowers talents to make a positive difference in their communities through sport. Twenty-five Young Leaders are being selected every two years for a four-year period. They promote the Olympic values, spreading the message of sport for good.
To be an IOC Young Leader, you need to first complete the 4-Week Learning Sprint (冲刺).
4-Week Learning Sprint
The 4-Week Learning Sprint, which will take place during November 2023, is a virtual learning programme. The sessions can be attended live or watched back after they are made available on the IOC channel. Each week, participants will be asked to complete a topic﹣specific reflection task.
The 4-Week Learning Sprint is open to anyone, with the target audience aged between 20 and 28.
After successfully completing the 4-Week Learning Sprint, you will need to submit a plan for a sport﹣based project, which you will work on if selected as an IOC Young Leader.
Requirements for the Applicants
•You have successfully completed the 4-Week Learning Sprint.
•You have completed your high school studies.
•You have at least one year of work experience.
•You have strong public speaking skills.•You are self-motivated and committed.
•You are passionate about creating positive change in your community.
•You are open to being coached and advised by experts and peers (同伴).
•You are able to work with people from different backgrounds.
7.In the 4-Week Learning Sprint, participants will ________.
A.create change in their community B.attend a virtual learning programme
C.meet people from different backgrounds D.promote the IOC Young Leaders project
8.If selected as an IOC Young Leader, one will need to ________.
A.complete a reflection task each week B.watch sports on the IOC channel
C.work on a sport-based project D.coach and advise their peers
9.Which is a requirement for the applicants?
A.Spreading the message of sport for good. B.Having at least one-year work experience.
C.Showing great passion for project planning. D.Committing themselves to becoming an expert.
(2023·全国·统考高考真题)Where to Eat in Bangkok
Bangkok is a highly desirable destination for food lovers. It has a seemingly bottomless well of dining options. Here are some suggestions on where to start your Bangkok eating adventure.
Nahm
Offering Thai fine dining. Nahm provides the best of Bangkok culinary (烹饪的) experiences. It’s the only Thai restaurant that ranks among the top 10 of the world’s 50 best restaurants list. Head Chef David Thompson, who received a Michelin star for his London-based Thai restaurant of the same name, opened this branch in the Metropolitan Hotel in 2010.
Issaya Siamese Club
Issaya Siamese Club is internationally known Thai chef Ian Kittichai’s first flagship Bangkok restaurant. The menu in this beautiful colonial house includes traditional Thai cuisine combined with modern cooking methods. Bo.lan
Bo.lan has been making waves in Bangkok’s culinary scene since it opened in 2009. Serving hard-to-find Thai dishes in an elegant atmosphere, the restaurant is true to Thai cuisine’s roots, yet still manages to add a special twist. This place is good for a candle-lit dinner or a work meeting with colleagues who appreciate fine food. For those extremely hungry, there’s a large set menu.
Gaggan
Earning first place on the latest “Asia’s 50 best restaurants” list, progressive Indian restaurant Gaggan is one of the most exciting venues (场所) to arrive in Bangkok in recent years. The best table in this two-story colonial Thai home offers a window right into the kitchen, where you can see chef Gaggan and his staff in action. Culinary theater at its best.
10.What do Nahm and Issaya Siamese Club have in common?
A.They adopt modern cooking methods. B.They have branches in London.
C.They have top-class chefs. D.They are based in hotels.
11.Which restaurant offers a large set menu?A.Gaggan. B.Bo. lan. C.Issaya Siamese Club. D.Nahm. 12.What is special about Gaggan?
A.It hires staff from India. B.It puts on a play every day.
C.It serves hard-to-find local dishes. D.It shows the cooking process to guests.
(2023·全国·统考高考真题)PRACTITIONERS
Jacqueline Felice de Almania (c.1322) highlights the suspicion that women practicing medicine faced. Born to a Jewish family in Florence, she moved to Paris where she worked as a physician and performed surgery. In 1322 she was tried for practicing unlawfully. In spite of the court hearing testimonials (证明) of her ability as a doctor, she was banned from medicine. James Barry (c.17 — 1865) was born Margaret Bulkley in Ireland but, dressed as a man, she was accepted by Edinburgh University to study medicine. She qualified as a surgeon in 1813, then joined the British Army, serving overseas. Barry retired in 1859, having practiced her entire medical profession living and working as a man.
Tan Yunxian (1461 — 1554) was a Chinese physician who learned her skills from her grandparents. Chinese women at the time could not serve apprenticeships (学徒
期) with doctors. However, Tan passed the official exam. Tan treated women from all walks of life. In 1511, Tan wrote a book, Sayings of a Female Doctor, describing her life as a physician. Rebecca Lee Crumpler (1831 — 15) worked as a nurse for eight years before studying in medical college in Boston in 1860. Four years later, she was the first African American woman to receive a medical degree. She moved to Virginia in 1865, where she provided medical care to freed slaves.
13.What did Jacqueline and James have in common?
A.Doing teaching jobs. B.Being hired as physicians.
C.Performing surgery. D.Being banned from medicine. 14.How was Tan Yunxian different from the other practitioners?
A.She wrote a book. B.She went through trials.
C.She worked as a dentist. D.She had formal education. 15.Who was the first African American with a medical degree?
A.Jacqueline Felice de Almania. B.Tan Yunxian.
C.James Barry. D.Rebecca Lee Crumpler.参
1.B 2.C 3.D
【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了在阿姆斯特丹进行自行车租赁和雇佣导游的操作方式,价格等细节。
1.推理判断题。根据文章第二段“We offer the newest bicycles in a wide variety, including basic bikes with foot brake (刹车), bikes with hand brake and gears (排挡), bikes with child seats, and children’s bikes. (我们提供种类繁多的最新自行车,包括有脚刹的基本自行车、有手刹和带排挡的自行车、带儿童座椅的自行车和儿童自行车)”可推知,MacBike的优势是它提供许多类型的自行车。故选B。
2.细节理解题。根据定价表可知,租一辆带手刹和三档的自行车一天需要14.75欧元,额外增加天数每天8欧元。所以租一辆带手刹和三档的自行车两天需要14.75+8=22.75欧元。故选C。
3.细节理解题。根据文章最后一段“The tour departs from Dam Square every hour on the hour, starting at 1:00 pm every day. (旅游团每小时从大坝广场出发,每天下午1点开始)”可知,导游城市之旅从大坝广场开始。故选D。
【点睛】
4.D 5.D 6.B
【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了黄石国家公园提供的几项护林员项目。
4.细节理解题。根据每个项目后的时间“Experiencing Wildlife in Yellowstone (May 26 to September 2) (在黄石体验野生动物(5月26日至9月2日))”和“Junior Ranger Wildlife Olympics (June 5 to August 21) (少年游骑兵野生动物奥林匹克运动会(6月5日至8月21日))”与“Canyon Talks at Artist Point (June 9 to September 2) (在Artist Point的峡谷会谈(6月9日至9月2日))”以及“Photography Workshops (June 19 & July 10) (摄影研讨会(6月19日和7月10日))”可知,四个项目中在黄石体验野生动物开始的时间最早。故选D。
5.细节理解题。根据文章“Canyon Talks at Artist Point (June 9 to September 2) (在Artist Point的峡谷会谈(6月9日至9月2日))部分中的“From a classic viewpoint, enjoy Lower Falls, the Yellowstone River, and the breathtaking colors of the canyon (峡谷) while learning about the area’s natural and human history. (从一个经典的视角,欣赏下瀑布、黄石河和峡谷的壮丽色彩,同时了解该地区的自然和人类历史)”可知,在Artist Point 的简短演讲主题是关于峡谷地区的历史的。故选D。
6.细节理解题。根据文章“Photography Workshops (June 19 & July 10) (摄影研讨会(6月19日和7月10日))”部分中的“7/10 — Wildflowers &White Balance: meet at Washburn Trailhead in Chittenden parking area. (7/10——Wildflowers &White Balance:在奇滕登停车场的Washburn Trailhead举行)”可知,7月10日的摄影研讨会将在Washburn Trailhead举行。故选B。
【点睛】
7.B 8.C 9.B
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了一个成为国际奥委会青年领袖的项目以及要求。
7.细节理解题。根据4-Week Learning Sprint部分中“The 4-Week Learning Sprint, which will take place duringNovember 2023, is a virtual learning programme. The sessions can be attended live or watched back after they are made available on the IOC channel. (为期4周的学习冲刺是一个虚拟学习计划,将于2023年11月进行。这些会议可以现场观看,也可以在IOC频道播出后观看)”可知,在为期四周的学习冲刺中,参与者将参加虚拟学习课程。故选B。
8.细节理解题。根据4-Week Learning Sprint部分中“After successfully completing the 4-Week Learning Sprint, you will need to submit a plan for a sport﹣based project, which you will work on if selected as an IOC Young Leader. (在成功完成为期4周的冲刺学习后,您需要提交一份以体育为基础的项目计划,如果您被选为国际奥委会青年领袖,您将参与其中)”可知,如果被选为国际奥委会青年领袖,需要做一个以运动为基础的项目。故选C。
9.细节理解题。根据Requirements for the Applicants部分中“You have at least one year of work experience. (你至少有一年的工作经验)”可知,对申请人的要求是至少一年工作经验。故选B。
【点睛】
10.C 11.B 12.D
【导语】本文是应用文。介绍了一些关于从哪里开始你的曼谷美食之旅的建议。
10.细节理解题。根据小标题Nahm下的段落中“Head Chef David Thompson, who received a Michelin star for his Loodon-based Thai restaurant of the same name, opened this branch in the Metropolitan Hotel in 2010. (主厨大卫·汤普森(David Thompson)在伦敦的同名泰国餐厅获得了米其林一星,他于2010年在大都会酒店开设了
这家分店)”以及小标题Issays Stamese Club下的段落中“Issaya Siamese Club is intematoionally know Thai chef lan Kittichai’s first flagship Bangkok restaurant. (Issaya Siamese Club是国际知名的泰国厨师lan Kittichai的第一家曼谷旗舰餐厅)”可知,Nahm和Issaya Siamese Club的共同之处是他们都有一流的厨师。故选C项。11.细节理解题。根据小标题Bo. tan下的段落中“For those extremely hungry there’s a large set menu. (对于那些极度饥饿的人来说,这里有一份很大的套餐)”可知,Bo. tan提供大型套餐。故选B项。
12.细节理解题。根据小标题Gaggan下的段落中“The best table in this two-story colonial Thai home offers a window right into the kitchen, where you can see chef Gaggan and his staff in action. (在这座两层殖民时期的泰国住宅中,最好的桌子有一扇通往厨房的窗户,在那里你可以看到Gaggan厨师和他的员工在工作)”可知,Gaggan的特别之处是它向客人展示了烹饪过程。故选D项。
【点睛】
13.C 14.A 15.D
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了四位从医人员的生平与事迹。
13.细节理解题。通过文章第一部分中的“Born to a Jewish family in Florence, she moved to Paris where she worked as a physician and performed surgery. (她出生于佛罗伦萨的一个犹太家庭,搬到巴黎当医生并做外科手术)”以及第二部分中的“She qualified as a surgeon in 1813 (她获得了做外科医生的资格)”和“Barry retired in 1859, having practiced her entire medical profession living and working as a man. (Barry于1859年退休,她以男人的身份生活和工作,从事了整个医学职业)”可知,Jacqueline和James的共同点是都有资格进行外科手术。故选C。
14.推理判断题。通读全文,再根据文章第三部分中的“Tan wrote a book, Sayings of a Female Doctor, describing her life as a physician. (Tan写了一本书《女医生的故事》,描述了她作为一名医生的生活)”可推知,Tan与其他从业人员的不同之处在于她写了一本书。故选A。
15.细节理解题。通过文章第一部分中的“Four years later, she was the first African American woman to receive a medical degree. (四年后,她成为第一位获得医学学位的非裔美国女性)”可知,Rebecca Lee Crumpler是第一位获得医学学位的非裔美国人。故选D。
【点睛】
第7页/共7页