最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

普通高校专升本英语阅读理解专项强化真题试卷2(题后含答案及解析)

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-29 04:05:20
文档

普通高校专升本英语阅读理解专项强化真题试卷2(题后含答案及解析)

普通高校专升本英语阅读理解专项强化真题试卷2(题后含答案及解析)题型有:1.Fillingincompanyapplicationformscanbecomeaboringandrepetitivetask,yetanycarelessnessonanapplicant’spartcandrawanegativereactionfromreaders.Eachcompanyororganizationusuallyusesitsownspeciallydesignedformthat,alth
推荐度:
导读普通高校专升本英语阅读理解专项强化真题试卷2(题后含答案及解析)题型有:1.Fillingincompanyapplicationformscanbecomeaboringandrepetitivetask,yetanycarelessnessonanapplicant’spartcandrawanegativereactionfromreaders.Eachcompanyororganizationusuallyusesitsownspeciallydesignedformthat,alth
普通高校专升本英语阅读理解专项强化真题试卷2 (题后含答案及解析)

题型有:1.  

         

    Filling in company application forms can become a boring and repetitive task, yet any carelessness on an applicant’s part can draw a negative reaction from readers. Each company or organization usually uses its own specially designed form that, although it generally asks for the same basic information, may vary in detail. Consequently the suggestions below apply mainly to the approach you should take rather than suggest what you should write.—When visiting future employers, always carry your personal data record with you so that you can readily search for details such as dates, telephone numbers, and other useful information.—Treat every application form as though it is the first one you are completing. Write carefully and neatly.—Use words that describe the responsibility and different aspects of each job you have held rather than list only the duties you performed.—Particularly describe social activities that show your involvement in the community, or activities in which you held a teaching or coaching role.—Pay particular attention if there is a section on the form that asks you to comment on how your education and past experience have especially prepared you for the position.—Think this through very carefully before you write so that what you say shows a natural progression from past experience to the job you are applying for. If you can, and if they fit naturally, add a few words to demonstrate how the position fits your overall career plan.

   

            

1. The first sentence of the passage means that______.

A.you may have to fill in a long application form

B.the filling-in of an application form takes much time

C.any slight error in the tiring filling-in of the forms should be avoided

D.application forms are usually difficult to read and require good skills to fill in

正确答案:C           

解析:推理判断题。由文章第一句“Filling in company application forms…a negative reaction from readers.”可知,填写应聘表格可能是件反反复复乏味的事,但求职者丝毫的马虎都会带来负面的影响。因此即使表格填写很乏味,也应该避免任何细小的错误。故选C。A项(你可能需要填写一份很长的应聘表格)、B项(填写应聘表格很费时)和D项(应聘表格通常很难阅读,并且填写时需要良好的技能)均与文义不符。

            

2. Although all application forms demand the same basic information, ______.

A.different companies may have different requirements

B.different companies may have different attitudes toward them

C.applicants may be required to answer all the questions in detail

D.applicants are very familiar with different application forms

正确答案:A           

解析:推理判断题。由文章第一段第二句“Each company or organization usually…may vary in detail.”可知,每一家公司或组织通常都会使用自己特别设计的表格,虽然这些表格要填写的基本信息都一样,但它们在细节方面存在着差异。由此也可推出,不同的公司会有不同的要求。故选A。

            

3. Which of the following statements about your personal data is true?

A.They will be of much help to your interview.

B.They are more important than the interview.

C.They should be written as simply as possible.

D.They should include all your personal information.

正确答案:A           

解析:推理判断题。由文章第二段可知,去面试时一定要带上个人资料,以便随时查阅如日期、电话号码这类细节以及一些其他有用的信息。由此可推知,个人资料对面试很有帮助,但这并不意味着它比面试还重要,或者它需要包括所有的个人信息。故选A。

            

4. When writing about the duties of your jobs, you should______.

A.only describe your social activities

B.list only the duties you performed

C.focus on your involvement in the community

D.try to include more details

正确答案:D           

解析:推理判断题。由文章第四段“要花点笔墨来描述‘你’在过去从事过的每一份工作中所承担的责任和不同方面,而不要仅仅罗列职责。”可推知,不仅要描述职责,还要写点不同的方面,即尽可能写出更多的细节。D项描述正确。

            

5. Which of the following would be the best title of the passage?

A.Nature of Filling in Application Forms.

B.Importance of Filling in Application Forms.

C.Critical Details for Filling in Application Forms.

D.Jobs and Their Filling in Application Forms.

正确答案:C           

解析:主旨大意题。由文章第一段最后一句可知,本文主要讲述的是填写应聘表格时应该采取的措施和方法,即需要注意的一些细节。故选C。

    On Thursday afternoon Mrs. Clarke, dressed for going out, took her handbag with her money and her key in it, pulled the door behind her to lock it and went to the Over 60s Club. She always went there on Thursdays. It was a nice outing for an old woman who lived alone.    At six o’clock she came home, let herself in and at once smelt cigarette smoke. Cigarette smoke in her house? How? How? Had someone got in? She checked the hack door and the windows. All were locked or fastened, as usual. There was no sign of forced entry.    Over a cup of tea she wondered whether someone might have a key that fitted her front door— “a master key” perhaps. So she stayed at home the following Thursday. Nothing happened. Was anyone watching her movements? On the Thursday after that she went out at her usual time, dressed as usual, but she didn’t go to the club. Instead she took a short cut home again, letting herself in through her garden and the back door. She settled down to wait.    It was just after four o’ clock when the front door bell rang. Mrs. Clarke was making a cup of tea at the time. The bell rang again, and then she heard her letter-box being pushed open. With the kettle of boiling water in her hand, she moved quietly towards the front door. A long piece of wire appeared through the letter-box, and then a hand. The wire turned and caught around the knob(门把) on the door-lock. Mrs. Clarke raised the kettle and poured the water over the hand. There was a shout outside, and the skin seemed to drop off the fingers like a glove. The wire fell to the floor, the hand was pulled back, and Mrs. Clarke heard the sound of running feet.

   

            

6. Mrs. Clarke looked forward to Thursday because she______.

A.joined in a special activity in the club

B.could meet her old friends

C.regularly visited a club

D.had a special visitor to meet

正确答案:C           

解析:事实细节题。由文章第一段“…went to the Over 60s club.she always went there on Thursdays.It was a nice outing for an old woman who lived alone.”可知,克拉克夫人每周四都要去“the Over 60s Club”,而且这对她来说也是个不错的出行。故选C。

            

7. Mrs. Clarke thought that if someone had made a forced entry, ______.

A.a door or a window would have been damaged

B.he or she might hide somewhere in the house

C.things would have been thrown about

D.he or she might not have a master key

正确答案:A           

解析:推理判断题。由文章第二段最后三句“She checked the back door and the windows…There was no sign of forced entry.”可知,克拉克夫人检查了后门和窗户,结果发现一切完好,没有被强行进入的痕迹。由此可推知,克拉克夫人认为如果有人强行进入房间的话,门或窗一定会被损坏的。故选A。

            

8. On the third Thursday Mrs. Clarke went out because she wanted to______.

A.seek help to find out the truth of the cigarette smoke

B.see if the thief was hanging about outside

C.resume her normal visit to the club -

D.catch the thief by trick

正确答案:D           

解析:推理判断题。由文章第三段的描述可知,克拉克夫人在“第二个周四”一直待在家里,结果什么也没有发生,所以她猜测可能是有人在监视她的行踪。在接下来的“第三个周四”,她像往常一样出门,但并没有去俱乐部,而是抄近路回家了。由此可推知,克拉克夫人出门是为了迷惑小偷。故选D。

            

9. Mrs. Clarke didn’t expect that her front door______.

A.could be opened with an outside knob instead of a key

B.was opened by taking advantage of the letter-box

C.was opened with a master key

D.needed a piece of wire to open it

正确答案:B           

解析:推理判断题。由文章最后一段第三、五、六句的描述可知,小偷并没有用(master key)打开房门,而是先推开了克拉克夫人的信箱,然后用手拿一根长金属丝通过信箱去勾门把手。所以,克拉克夫人吃惊的应该是小偷竟利用她的信箱打开房门。故选B。

            

10. The wire fell to the floor because______.

A.Mrs. Clarke refused to open the door

B.the man’ s glove dropped off

C.the man just wanted to drop it off

D.it was too hot to hold the wire

正确答案:D           

解析:推理判断题。由文章最后三句“Mrs.Clarke raised the kettle and poured the water over the hand…The wire fell…”可知,克拉克夫人将开水倒在了小偷的手上,而且水热的程度使皮肤像手套一样要从手指上掉下来。所以,应该是因为太热了,小偷才将金属丝扔在地上。故选D。

    Surfing(浏览) the Internet can be as addictive(上瘾的) as drugs, alcohol or gambling, a researcher from University of Pittsburgh said last month.    In a study of almost 400 men and women in Canada, researchers found Internet addiction caused people to spend 40 hours or more a week online. Most of them often got involved in role-playing games or chat room discussion. One 17-year-old boy was so addicted to the Internet activities that his parents had to admit him to a hospital for 10 days’ treatment.    One woman was described by friends and family as a perfect wife and mother. She became so addicted to the Internet that she would not cook or clean and was neglecting her children and husband, because she was spending as much as 12 hours a day talking to people on the Internet. Finally her husband said,” Choose me or the computer.” She divorced him.Kimberly Young, an assistant professor of psychology at the University of Pittsburgh, found that 76 percent of the subjects(调查对象) in the study spend an average of 40 hours a week on the Internet.    Of 396 people who met Young’ s criteria(标准) for addicted Internet users, 157 were men, 239 women. The men were younger with an average age of 29, the women average 43 years of age. The largest group of addicted users of the Internet was people who were not working outside home, housewives, students and those who were disabled(残疾) or retired.

   

            

11. According to the researcher in the University of Pittsburgh, surfing the Internet can be highly______.

A.tiring

B.exciting

C.harmful

D.wasteful

正确答案:C           

解析:推理判断题。由文章第一段可知,匹兹堡大学的研究者认为上网和吸毒、酗酒、一样,都会使人上瘾。所以可推知,上网是极其有害的。故选C。

            

12. After getting addicted to the Internet, the woman______.

A.chose to leave her husband

B.chose to live with her husband

C.was too busy with her housework

D.was too busy to work

正确答案:A           

解析:事实细节题。文章以一位家庭主妇为例说明网络成瘾的危害。由第三段最后两句可知,这位主妇和她的丈夫离婚了。

            

13. From the passage, we learn that the majority of addicted Internet users are______.

A.middle-aged men

B.middle-aged women

C.young men

D.young women

正确答案:B           

解析:事实细节题。由文章最后一段的开头两句“Of 396 people who…average 43 years of age.”可知,网络成瘾者多为中年女性。

            

14. According to this research, people who are likely to become addicted Internet users are______.

A.those who are busy with their work

B.those who want to make friends

C.those who are not employed

D.those who are fond of talking

正确答案:C           

解析:推理判断题。由文章最后一句可知,网络成瘾者多是不外出工作者、家庭主妇、学生、残疾人和退休者。他们的共同点就是没有正式的工作。故选C。

            

15. The writer’s attitude towards Internet surfing is______.

A.supportive

B.negative

C.neutral

D.practical

正确答案:B           

解析:推理判断题。作者在开篇就引用了研究者对网络成瘾的评价,接下来又以事例具体说明了其危害,可以看出作者的态度是否定的、不支持的。故选B。

    Many parents complain that their teenage children are rebelling (叛逆). I wish it were so. At this age you ought to be growing away from your parents. You should be learning to stand on your own feet.    But take a good look at the present rebellion. It seems that teenagers are all taking the same way of showing that they disagree with their parents. They say they want to dress as they please, but all of them wear the same clothes. They set off in new directions in music, but all of them end up listening to the same record. Their reason for thinking or acting is that the others are doing it that way.    It has become harder and harder for a teenager to stand up against the popularity wave and go his or her own way. These days every teenager can learn from the advertisements what a teenager should have and be. And many of today’ s parents have come to award(给予) high marks for the popularity of their children. All this adds up to a great barrier for the teenager who wants to find his or her own path.    But the barrier is worth climbing over. The path is worth following. You may want to listen to classical music instead of going to a party. You may want to collect rocks when everyone else is collecting records and stamps. Well, go to it. Find yourself. Be yourself. Popularity will come with the people who respect you for who you are. That’s the only kind of popularity that really counts.

   

            

16. Which of the following is true according to paragraph 1?

A.Parents are happy that their children rebel.

B.Teenagers should not live with their parents.

C.The author of this passage agrees with the parents.

D.Parents dislike their children’s rebellion.

正确答案:D           

解析:事实细节题。由文章第一段第一句话可知,很多父母抱怨他们十几岁的孩子很叛逆。由此可知,父母并不喜欢孩子叛逆。故选D。

            

17. The kind of rebellion mentioned in this passage is that all teenagers______.

A.dress in their own ways

B.wear the same clothes

C.listen to the same music

D.act in the same way

正确答案:A           

解析:推理判断题。由文章第二段可知,青少年们想根据自己的喜好穿衣打扮,寻找新风格的音乐。由此可推知,青少年们违背父母的意愿,根据个人爱好选择衣服是叛逆的一种表现形式。故选A。

            

18. According to the writer, many teenagers think they are brave enough to act on their own, but in fact, most of them______.

A.have difficulty understanding each other

B.follow the popularity wave

C.dare to deal with problems by themselves

D.are very much afraid of getting lonely

正确答案:B           

解析:推理判断题。由文章第二段第二句话和最后一句话可知,青少年往往有相同的行为;由文章第三段第一句话可知,青少年越来越难以在流行潮流中坚持自己的风格。由此可推知,事实上大多数青少年会追逐流行潮流。故选B。

            

19. Which of the following is one way of “climbing over the barrier” according to the author?

A.Listening to classical music.

B.Going to evening parties.

C.Collecting records and stamps.

D.Learning from advertisements.

正确答案:A           

解析:事实细节题。由文章最后一段第三句和第四句中列举的与他人不同的做法可知,听古典音乐是克服困难,坚持自我的一种途径。故选A。

            

20. In this passage the writer wants to tell______.

A.teenagers how to decide things for themselves

B.readers how to be popular with other people

C.parents how to control and guide their children

D.people how to understand and respect each other

正确答案:A           

解析:主旨大意题。由文中“stand on your own feet”“go his or her own way”“to find his or her own path”“Find yourself.Be yourself.”可知,作者是想告诉青少年要找到自我,做自己,学会。故选A。

    A moment’s drilling by the dentist may make us nervous and upset. Many of us cannot stand pain. To avoid the pain of a drilling that may last perhaps a minute or two, we demand the needle that deadens the nerves around the tooth.    Now it’s true that the human body has developed its millions of nerves to be highly aware of what goes on both inside and outside it. This helps us adjust to the world. Without our nerves and our brain, we wouldn’t know what’s happening. But we pay for our sensitivity. We can feel pain when the slightest thing is wrong with any part of our body. The history of torture (酷刑) is based on the human body being open to pain.    But there is a way to handle pain. Some Indian monks can sit on a bed of nails. Fakirs (苦行僧)can put a needle right through an arm, and feel no pain. This ability that some humans have developed to handle pain should give us ideas about how the mind can deal with pain.    The big thing in standing pain is our attitude toward it. If the dentist says this will hurt a little, it helps us to accept the pain. By staying relaxed, and by treating the pain as an interesting sensation(感觉) , we can handle the pain calmly. After all, although pain is an unpleasant sensation, it is still a sensation, and sensations are the stuff of life.

   

            

21. The word “deaden” in paragraph 1 probably means “______”.

A.increase

B.restrain

C.improve

D.excite

正确答案:B           

解析:词语理解题。由文章第一段可知,牙医使用医用钻头修补牙齿时会引起疼痛,所以我们要求注射药物来麻痹牙齿周围的牙神经。increase:增加;restrain:抑制;improve:改善;excite:刺激,使……兴奋。故选B。

            

22. The sentence “ But we pay for our sensitivity” in the second paragraph means that______.

A.we should pay a debt for our feeling

B.we have to be hurt when we feel something

C.our pain is worthwhile

D.when we feel pain, we are suffering it

正确答案:D           

解析:推理判断题。在文章第二段中,作者主要介绍了人体中有数百万的神经,它们帮助我们感受这个世界。在“But we pay for our sensitivity.”这句之后,作者讲到我们身体的任何部分出现了小的差错,我们都会感到疼痛。这说明了神经不仅能帮助人们适应世界,也会带来令人烦恼的疼痛。所以应选择D项。

            

23. When the author mentions the Indian fakir, he suggests that______.

A.Indians are not at all afraid of pain

B.some people may be senseless of pain

C.some people are able to handle pain

D.fakirs have magic to avoid pain

正确答案:C           

解析:推理判断题。印度苦行僧的例子是为了说明“there is a way to handle pain.(人类是有办法来处理疼痛感的。”),故应选择C项。

            

24. Which of the following is true?

A.The nerves play an important part in feeling pain.

B.We can only feel pain when badly wounded.

C.The dentists can do nothing to the pain.

D.Everyone should try his best to avoid pain.

正确答案:A           

解析:事实细节题。由文章第二段第一句可知,A项正确。由第二段的倒数第二句可知,B项错误。文章第一段就已经介绍了牙医可以通过注射药物来缓解疼痛,故C项错误。D项在文中没有体现。

            

25. The most important thing to handle pain is how to______.

A.avoid pain

B.put up with pain

C.look at pain

D.stop pain

正确答案:C           

解析:事实细节题。选项中“how to loot at pain”是文中第四段首句“our attitude toward it”的同义替换。故选C。

文档

普通高校专升本英语阅读理解专项强化真题试卷2(题后含答案及解析)

普通高校专升本英语阅读理解专项强化真题试卷2(题后含答案及解析)题型有:1.Fillingincompanyapplicationformscanbecomeaboringandrepetitivetask,yetanycarelessnessonanapplicant’spartcandrawanegativereactionfromreaders.Eachcompanyororganizationusuallyusesitsownspeciallydesignedformthat,alth
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top