1.阅读理解阅读短文,判断句子正误。
A Picnic
Today is Sunday. It's a sunny day. Sarah and Amy are out for a picnic. They go to a park. It's a big park. They can see many people there. There are many green trees in the park. Near the gate, there is a lake. Some ducks are swimming in the lake and you can see lots of fishes there.
Sarah and Amy bring many things to eat, such as bread, cake, sausages(香肠), hot dogs and hamburgers. They have a picnic under a tree. After picnic they read some books and talk with each other. They have a good time.
(1)Today is Saturday.
(2)Near the school, there is a lake.
(3)It's a cloudy day.
(4)Sarah and Amy go on a picnic today.
(5)They have a picnic in the park.
【答案】 (1)0
(2)0
(3)0
(4)1
(5)1
【解析】【分析】大意:短文讲述了星期天莎拉和艾米去公园野餐了。
(1)句意:今天是星期六。根据Today is Sunday. 可知今天是星期天。故答案为错误。
(2)句意:学校附近有一个湖。根据There are many green trees in the park. Near the gate, there is a lake. 可知公园门口附近有一个湖。故答案为错误。
(3)句意:今天是阴天。根据It's a sunny day. 可知今天阳光明媚。故答案为错误。
(4)句意:莎拉和艾米今天去野餐。根据 Sarah and Amy are out for a picnic. 可知莎拉和艾米今天去野餐。故答案为正确。
(5)句意:他们在公园里野餐。根据 They go to a park. They have a picnic under a tree. 可知他们在公园里野餐。故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
2.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误。
The Smarts are looking at the map of China. Mr Smart wants to visit Tibet. He wants to climb the mountains and ride a horse. Mrs Smart wants to go to Hong Kong. She wants to do some shopping. Amy wants to go to Harbin. She wants to see the beautiful snow and she wants to skate and ski. Sam wants to go to Guilin. He likes the mountains and the stones. He wants to row a boat. Tom wants to stay at home and play computer games.
(1)The Smarts will travel in China.
(2)Mr Smart wants to ride a horse in Tibet.
(3)Mrs Smart wants to go to Hong Kong to do some shopping.
(4)Amy wants to swim in Harbin.
(5)Sam wants to go boating in Hangzhou.
(6)Tom wants to play computer games at home.
【答案】 (1)0
(2)1
(3)1
(4)0
(5)0
(6)1
【解析】【分析】这是一篇描述Smart一家想要到中国各地旅游的短文。
(1)句意:Smart一家将要来中国旅游。根据短文叙述 The Smarts are looking at the map of China. (Smart一家正在看一张中国地图。)可知在看地图。题目叙述错误。故答案为:错误。
(2)句意:Smart先生想要到骑马。根据短文叙述 Mr Smart wants to visit Tibet. He wants to climb the mountains and ride a horse. (Smart先生想要到旅游。他想要爬山和骑马。)可知想骑马。题目叙述正确。故答案为:正确。
(3)句意:Smart太太想要去贵购物。根据短文叙述 Mrs Smart wants to go to Hong Kong. She wants to do some shopping. (Smart太太想要去。她想要购物。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(4)句意:Amy想要在哈尔滨游泳。根据短文叙述 She wants to see the beautiful snow and she wants to skate and ski. (她想要看漂亮的雪和想要滑冰和滑雪。)可知不是游泳。题目叙述错误。故答案为:错误。
(5)句意:Sam想要去杭州划船。根据短文叙述 Sam wants to go to Guilin. (Sam想要去桂林。)可知不是想要去杭州。题目叙述错误。故答案为:错误。
(6)句意:Tom想要在家玩电脑游戏。根据短文叙述(Tom想要待在家里玩电脑游戏。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据相关叙述来判断正误。
3.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误。
One day, the famous American scientist Albert Einstein came across an old friend in the street in New York. "Mr. Einstein," said the friend. "it seems that you need a new overcoat. This one is worn out!" "It doesn't matter," answered Einstein. "Nobody knows me here in New York." Seven years passed, and they met in New York again. Einstein had become a world famous physicist by then, but he still wore the same old overcoat. Once more his friend tried to persuade him into getting a new one. "There is no need now." said Einstein. "Everyone here knows me."
(1)Albert Einstein was a famous American scientist.
(2)Einstein's overcoat looked very old.
(3)Einstein still wore the same old overcoat when he became world famous.
(4)His friend thought Einstein didn't need a new overcoat.
(5)This story tells us that Einstein did not pay attention to the superficial (丧面的) things.
【答案】 (1)1
(2)1
(3)1
(4)0
(5)1
【考点】阅读理解
【解析】【分析】这是讲述爱因斯坦的生活轶事。
(1)句意:爱因斯坦是一位伟大的科学家。根据短文叙述 Einstein had become a world famous physicist by then .(到那时爱因斯坦成为了世界著名的物理学家。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(2)句意:爱因斯坦的外套看起来很旧。根据短文叙述 "it seems that you need a new overcoat. This one is worn out!(看起来你需要一件新外套。你的这件太旧了。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(3)句意:爱因斯坦仍然穿着同一件旧外套,当他世界著名时。根据短文叙述 Einstein had become a world famous physicist by then, but he still wore the same old overcoat. (到那时爱因斯坦成为了世界著名的物理学家,但是他仍然穿着那件旧外套。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(4)句意:他的朋友认为爱因斯坦不需要一件新外套。根据短文叙述 "it seems that you need a new overcoat. This one is worn out!(看起来你需要一件新外套。你的这件太旧了。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。
(5)句意:这个故事告诉我们爱因斯坦不注重表面的东西。根据整篇短文,可知爱因斯坦不注重外套的新旧,他不注重外在的东西。题目叙述正确。故答案为:正确。
【点评】这是考查情景交际的题目。仔细阅读短文,根据短文的细节叙述来判断正误。
4.阅读理解根据表格,回答下列问题.
Name | Place | Thing |
John | museum | see dinosaurs |
Andy | department store | buy a football |
Li Ming | Tian'anmen Square | fly a kite |
Wu Lan | Beihai Park | go boating |
Bob | cinema | see a film |
(2)Where is Andy going this weekend?
(3)What is Bob going to do this weekend?
(4)Where does Wu Lan want to go?
(5)What does Li Ming want to do there?
【答案】 (1)He is going to see dinosaurs.
(2)She is going to department store.
(3)He is going to see a film.
(4)She wants to go to Beihai park.
(5)He wants to fly a kite.
【考点】阅读理解
【解析】【分析】大意:表格讲述了约翰,安迪,鲍勃,吴兰和李明在某地做某事。
(1)句意:约翰明天要做什么?根据表格可知他要去看恐龙,故答案为 He is going to see dinosaurs.
(2)句意:安迪这个周末要去哪里?根据表格可知她要去百货公司,故答案为 She is going to department store.
(3)句意:鲍勃这个周末要做什么?根据表格可知他要去看电影,故答案为 He is going to see a film.
(4)句意:吴兰想去哪里?根据表格可知她想去北海公园,故答案为 She wants to go to Beihai park.
(5)句意:李明想在那里做什么?根据表格可知他想放风筝,故答案为 He wants to fly a kite.
【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息写出恰当的句子。
5.阅读理解阅读理解
Ted is a student. He is my best friend. He is busy at the weekend. He is going to wash his clothes this Saturday morning. He is going to the bookstore this Saturday afternoon. He is going to the gym to play badminton this Sunday morning. He is going to learn Chinese this Sunday afternoon. He is going to play computer games this Sunday evening.
(1)Ted and I are good ________.
(2)Where will Ted go on Saturday afternoon?
(3)Can Ted play badminton?
(4)Will Ted go to learn English this Sunday afternoon?
(5)When will Ted play computer games?
【答案】 (1)friends
(2)The bookstore.
(3)Yes, he can.
(4)No, he won't.
(5)This Sunday evening.
【考点】阅读理解
【解析】【分析】大意:短文讲述了泰德周末的日常生活。
(1)根据 Ted is a student. He is my best friend. 可知泰德我是好朋友, friends朋友 ,故答案为 friends .
(2)句意:泰德星期六下午去哪儿?根据 He is going to the bookstore this Saturday afternoon. 可知他这个星期六下午要去书店,故答案为 The bookstore.
(3)句意:泰德会打羽毛球吗?根据 He is going to the gym to play badminton this Sunday morning. 可知肯定回答,故答案为 Yes, he can.
(4)句意:泰德这个星期天下午会去学英语吗?根据 He is going to learn Chinese this Sunday afternoon. 可知否定回答,故答案为 No, he won't.
(5)句意:泰德什么时候玩电脑游戏?根据 He is going to play computer games this Sunday evening. 可知他这个星期天晚上要玩电脑游戏,故答案为 This Sunday evening.
【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句,写出答语。
6.阅读理解阅读短文判断正误
This is our classroom. It's very big. It has very big windows and there are two green doors. On the front door you can see a photo of my class. There are forty-five students in our class. There are twenty-six boys. In the classroom there are two blackboards. One is for teachers and one is for students. The walls are white and bright. On the wall you can see some nice pictures, and there are two maps too—a map of China and a map of the world.
(1)Our classroom is big, but the windows are small.
(2)There are 26 girls in our class.
(3)There is no blackboard for students in the classroom.
(4)There isn't a photo on the door.
(5)There are two maps on the wall.
【答案】 (1)0
(2)0
(3)0
(4)1
(5)1
【考点】阅读理解
【解析】【分析】大意:短文讲述了我们的教室样子。
(1)句意:我们的教室很大,但是窗户很小。根据 This is our classroom. It's very big. It has very big windows and there are two green doors. 可知我们的教室很大,窗户也很大,故答案为错误。
(2)句意:我们班有26个女生。根据 There are forty-five students in our class. There are twenty-six boys. 可知我们班有19个女生,故答案为错误。
(3)句意:教室内没有学生黑板。根据 In the classroom there are two blackboards. One is for teachers and one is for students. 可知教室里有两块黑板,一个给老师的,一个给学生的,故答案为错误。
(4)句意:门上没有照片。根据 On the front door you can see a photo of my class. 可知在前门你可以看到我班的一张照片,故答案为正确。
(5)句意:墙上有两张地图。根据 On the wall you can see some nice pictures, and there are two maps too—a map of China and a map of the world. 可知墙上有两张地图,故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
7.阅读理解判断下列句子与短文内容是否相符。
Hi, I'm Mike. I'm a clever student. Usually, I go to school on foot. Because my home is near the school. Tom is my good friend. We often go to school together. My father is a doctor. He often goes to work by car. My mother is a teacher. She often goes to work by bus, but sometimes by bike.
On weekends, I often go to the park with my parents. In the afternoon, I often go to the library by bike. I like reading. After dinner, I like watching TV with my family.
(1)Tom often goes to school on foot.
(2)Mike's father is a driver.
(3)Mike's mother never goes to work by bike.
(4)On weekends, Mike often goes to the park with his father and mother.
(5)After dinner, Mike likes reading.
【答案】 (1)1
(2)0
(3)0
(4)1
(5)0
【考点】阅读理解
【解析】【分析】大意:短文讲述了迈克步行上学,父母亲的职业,他们怎么去上班,以及迈克周末的日常生活。
周末,我经常和父母一起去公园。下午,我经常骑自行车去图书馆。我喜欢读书。晚饭后,我喜欢和家人一起看电视。
(1)句意:汤姆经常步行上学。根据 Hi, I'm Mike. I'm a clever student. Usually, I go to school on foot. 可知汤姆经常步行上学。故答案为正确。
(2)句意:迈克的父亲是一名司机。根据 My father is a doctor. 可知迈克的父亲是一名医生。故答案为错误。
(3)句意:迈克的母亲从不骑自行车上班。根据 My mother is a teacher. She often goes to work by bus, but sometimes by bike. 可知迈克的妈妈经常乘公共汽车上班,有时骑自行车。故答案为错误。
(4)句意:周末,迈克经常和父母一起去公园。根据 Tom is my good friend. We often go to school together. 可知迈克经常和汤姆一起去公园。故答案为正确。
(5)句意:饭后,迈克喜欢看书。根据 After dinner, I like watching TV with my family. 可知晚饭后,迈克喜欢和家人一起看电视。故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
8.阅读理解根据短文内容判断下列各句的正误
It's a snowy day in winter. Sarah feels cold and she can't get up. Her father asks, "What's wrong?" "Dad, I think I am ill. What should I do?" Sarah says. Her father is so worried about her, "You should see a doctor. Let's go to the hospital now." "OK. Don't worry. I will get well soon. And I will do more exercise to keep healthy." Sarah says.
(1)It's a snowy day in spring.
(2)Sarah feels cold and she thinks she is ill.
(3)Sarah's mother takes care of (照顾) her.
(4)Sarah should see a doctor and she will do more exercise to keep healthy.
【答案】 (1)0
(2)1
(3)0
(4)1
【解析】【分析】大意:短文讲述了冬天一个下雪天,莎拉觉得冷她起不来了,她病了,她父亲担心她说去看医生,她认为会做更多的运动来保持健康。
(1)句意:在春天一个下雪天。根据 It's a snowy day in winter. 可知在冬天一个下雪天。故答案为错误。
(2)句意:莎拉觉得冷,她认为她病了。根据 Sarah feels cold and she can't get up. I think I am ill. 可知莎拉觉得冷,她认为她病了。故答案为正确。
(3)句意:莎拉的母亲照顾她。根据 Her father asks, "What's wrong?" "Dad, I think I am ill. What should I do?" 可知莎拉的父亲照顾她。故答案为错误。
(4)句意:莎拉应该去看医生,她会做更多的运动来保持健康。根据 You should see a doctor. Let's go to the hospital now." "OK. Don't worry. I will get well soon. And I will do more exercise to keep healthy." Sarah says. 可知莎拉应该去看医生,她会做更多的运动来保持健康。故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
9.阅读理解阅读并选择。
Do you want to be a basketball player like Kobe Bryant or Yao Ming? Come to join us! We have many sports clubs: basketball, table tennis, football, volleyball, and more. The price is 5 dollars for each lesson.
Do you want to join our sports clubs? Please call Mr White. He plays basketball very well. His telephone number is 481-1324. Or you can call Miss Jones at 481-1327. She is our tennis coach. She is good with the students.
(1)From this passage, we know Kobe Bryant is a ________player.
A. volleyball B. tennis C. basketball
(2)Miss Jones can help you with ________.
A. computer B. singing C. tennis
(3)You will spend ________ for each lesson.
A. 10 yuan B. 5 yuan C. 5 dollars
(4)Mr White plays ________ very well.
A. tennis B. basketball C. volleyball
(5)________ is good with the students.
A. Miss Jones B. Mr Green C. Yao Ming
【答案】(1)C
(2)C
(3)C
(4)B
(5)A
【解析】【分析】本文是个关于运动俱乐部招收学员的宣传。
(1)细节理解 . 题意:从这段话,我们知道科比·布莱恩特是一名……运动员。 根据短文第一段第一句“ Do you want to be a basketball player like Kobe Bryant or Yao Ming? ”可知科比·布莱恩特是一名篮球运动员。故答案为:C .
(2)细节理解 . 题意:琼斯小姐可以帮你 ……。根据短文第二段中的语句“ you can call Miss Jones at 481-1327. She is our tennis coach. ”可知琼斯小姐可以帮你打网球。故答案为:C .
(3)细节理解 . 题意:你将为每节课花……。 根据短文第一段末句“ The price is 5 dollars for each lesson.”可知每节课花五美元。故答案为:C .
(4)细节理解 . 题意:怀特老师……打得很好。 根据短文中的语句“Please call Mr White. He plays basketball very well.”可知怀特老师篮球打得很好。故答案为:B .
(5)细节理解 . 题意:……和学生们相处的很好。 根据短文中的语句“you can call Miss Jones at 481-1327. She is good with the students.”可知琼斯小姐和学生们相处的很好。故答案为:A .
【点评】本题考查对细节的识别能力和推理,答题时注意在文章中寻找答案。
10.阅读理解根据短文选择正确的一项。
Do you know about Xiong'an? It's a new city near Baoding. There is a big lake in Xiong'an. Yes, it is Baiyangdian Lake. It is very big. In summer, you will see many beautiful lotus flowers on the lake. Some are red. Some are pink. Many people like them. There will be many boats on the lake. And there will be many birds singing in the grass. Xiong'an is beautiful and new. You can come here by bus from Baoding. And you can come here by train. You will play in the water with your friends. You will eat delicious fish. You will take many wonderful pictures. You will have a nice trip in Xiong'an.
(1)Where is Xiong'an?
A. It's a new city. B. It's near Baoding. C. It has a big lake.
(2)Lotus flowers should be ________.
A. B. C.
(3)We can see ________ on Baiyangdian Lake.
A. a new city B. some buses and birds C. many flowers and boats
(4)You can't ________ in Xiong'an.
A. eat delicious fish B. play in the water C. get many birds
(5)You can't go to Xiong'an by________.
A. plane B. bus C. train
【答案】 (1)B
(2)A
(3)C
(4)C
(5)A
【解析】【分析】大意:介绍保定附近一座美丽的新城——雄安。
(1)根据It's a new city near Baoding. 可知雄安在保定附近。故选B。
(2)根据you will see many beautiful lotus flowers on the lake可知可以在湖上看到美丽的荷花可知,故选A。
(3)根据you will see many beautiful lotus flowers on the lake.和There will be many boats on the lake. And there will be many birds singing in the grass.可知可以在白洋淀看到荷花和船只。故选C。
(4)根据 You will play in the water with your friends. You will eat delicious fish. You will take many wonderful pictures.可知可以在雄安玩水并且吃到味道鲜美的鱼肉。与birds鸟类无关。故选C。
(5)根据Xiong'an is beautiful and new. You can come here by bus from Baoding. And you can come here by train.可知可以乘坐公共汽车去保定在做火车到雄安。与飞机plane无关。故选A。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出关键句进行正确的选择。
11.阅读理解阅读理解
Hi, I'm Sally. I live in Canada. I hear there are many interesting places in China. I plan to go to Beijing, Hangzhou and Xi'an next month by plane. Beijing is the capital of China. The Great Wall is in Beijing. It's very long. The West Lake is in Hangzhou. Hangzhou is in Zhejiang Province. I hear it is very beautiful. Xi'an is in Shaanxi. The terracotta army is in there. It is very famous.
(1)Where does Sally live?
A. She lives in America. B. She lives in Canada. C. She lives in China.
(2)How does Sally go?
A. By plane. B. By bus. C. By subway.
(3)Where does Sally want to go in China?
A. Beijing. B. Hangzhou and Xi'an. C. B and C.
(4)What is the capital of China?
A. Hangzhou. B. Beijing. C. Xi'an.
(5)Where is the terracotta army?
A. Xi'an. B. Beijing. C. Hangzhou.
【答案】 (1)B
(2)A
(3)C
(4)B
(5)A
【解析】【分析】大意:讲述主人公Sally下月打算去中国旅行的计划。
(1)根据Hi, I'm Sally. I live in Canada. 可知主人公Sally住在加拿大。故选B。
(2)根据I plan to go to Beijing, Hangzhou and Xi'an next month by plane.可知主人公Sally坐飞机去那里。故选A。
(3)根据I plan to go to Beijing, Hangzhou and Xi'an next month by plane.可知主人公打算去北京,杭州和西安下个月。故选C。
(4)根据Beijing is the capital of China. 可知北京是中国的首都。故选B。
(5)根据I hear it is very beautiful. Xi'an is in Shaanxi. The terracotta army is in there.可知terracotta在陕西西安。故选A。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行选择。
12.阅读理解阅读理解
Sam's parents took her to the World Park last week. He saw Big Ben, the Tower Bridge, Disneyland in America, the CN Tower, Niagara Falls and the Sydney Opera House. His father told her Big Ben and the Tower Bridge are in London. Her mother told her Niagara Falls is in Canada and the Sydney Opera House is in Australia. He learnt about many things of the famous places around the world.
(1)When did Sam visit the World Park?
A. Today. B. Tomorrow. C. Last week.
(2)Where are Big Ben and the Tower Bridge ?
A. In London. B. In Canada. C. In Australia.
(3)Where is Niagara Falls?
A. In London. B. In Canada. C. In Australia.
(4)Where is the Sydney Opera?
A. In London. B. In Canada. C. In Australia.
【答案】 (1)C
(2)A
(3)B
(4)C
【解析】【分析】短文描述了山姆的父母上周带她去了世界公园,他了解了世界著名地方的许多东西。
(1)根据所给的短文, Sam's parents took her to the World Park last week.山姆的父母上周带她去了世界公园。可知山姆上周去了世界公园,故答案为C.
(2)根据所给的短文,His father told her Big Ben and the Tower Bridge are in London.他的父亲告诉她大本钟和塔桥在伦敦。可知大本钟和塔桥在伦敦,故答案为A.
(3)根据所给的短文,Her mother told her Niagara Falls is in Canada and the Sydney Opera House is in Australia. 她的母亲告诉她尼亚加拉大瀑布在加拿大,悉尼歌剧院在澳大利亚。可知尼亚加拉大瀑布在加拿大,故答案为B.
(4)根据所给的短文,Her mother told her Niagara Falls is in Canada and the Sydney Opera House is in Australia. 她的母亲告诉她尼亚加拉大瀑布在加拿大,悉尼歌剧院在澳大利亚。可知悉尼歌剧院在澳大利亚,故答案为C.
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据内容,选择适当的句子填空。
13.阅读理解短文阅读。
Which painting is called "China's Mona Lisa"? It's Riverside Scene at Qingming (estival f《清明上河图》). It was painted by Zhang Zeduan,an artist in the Northern Song Dynasty(北宋).It is the only existing(存在)masterpiece from Zhang Zeduan.It has been collected by the Palace Museum in Beijing as a national treasure(国宝).The painting tells us the daily life of people in Bianjing (today's Kaifeng,Henan Province).
(1)Riverside Scene at Qingming Festival is called" "?
A. Mona Lisa B. China's Mona Lisa C. China's painting
(2)Who painted Riverside Scene at Qingming Festival?
A. Xu Beihong. B. Zhang Zeduan. C. Qi Baishi.
(3)Riverside Scene at Qingming Festival is in now.
A. Big Ben B. the Louvre Museum C. the Palace Museum
(4)Riverside Scene at Qingming Festival tells us people's in Bianjing.
A. life B. ideas C. clothes
(5)Bianjing is today's , it's in Henan Province(省).
A. Luoyang B. Zhengzhou C. Kaifeng
【答案】(1)B
(2)B
(3)C
(4)A
(5)C
【解析】【分析】大意:介绍中国类似于“梦娜丽莎”的经典绘画作品。
(1)根据Which painting is called "China's Mona Lisa"? It's Riverside Scene at Qingming (estival f《清明上河图》). 可知清明上河图被称之为中国的“蒙娜丽莎”故选B。
(2)根据It was painted by Zhang Zeduan可知,它是被张择端所创作的。故选B。
(3)根据It has been collected by the Palace Museum in Beijing as a national treasure(国宝)可知,清明上河图是保存在北京的故宫。故选C。
(4)根据The painting tells us the daily life of people in Bianjing (today's Kaifeng,Henan Province).可知,清明上河图讲述边疆人们的日常生活。故选A。
(5)根据The painting tells us the daily life of people in Bianjing (today's Kaifeng,Henan Province)可知,清明上河图讲诉过去河南开封的人文景观。故选C。
【点评】考查阅读理解。首先阅读全文,理解大意。其次阅读题干信息,根据关键句做出正确选择。
14.阅读理解阅读短文,选择正确的答案。
Bai Ling was happy yesterday. Because it was her father's birthday. She boughtgifts for him. And they took pictures in the park. In the afternoon, they ate delicious food. Bai Ling has a pen pal. He is Pat. He lives in the US. Yesterday he came here. He sang and danced. Oh, he also bought gifts. We had a good time.
(1)Yesterday it was birthday.
A. Bai Ling's mother's B. Bai Ling's C. Bai Ling's father's
(2)Bai Ling bought for her father.
A. gifts B. books C. cakes
(3)Bai Ling with her father in the park.
A. took pictures B. went fishing C. went boating
(4) lives in the US.
A. Bai Ling's father B. Pat C. Bai Ling
(5)In the afternoon, Bai Ling .
A. went shopping B. watched TV C. ate delicious food
【答案】(1)C
(2)A
(3)A
(4)B
(5)C
【解析】【分析】大意:介绍主人公白灵昨天一天的活动。
(1)根据 Bai Ling was happy yesterday. Because it was her father's birthday.可知昨天是主人公白灵父亲的生日。故选C。
(2)根据She boughtgifts for him.可知白灵给他的爸爸买礼物可知,故选A。
(3)根据 Because it was her father's birthday. She boughtgifts for him. And they took pictures in the park.可知白灵和父亲在公园里拍照片。故选A。
(4)根据Bai Ling has a pen pal. He is Pat. He lives in the US. 可知白灵的笔友帕特住在美国。故选B。
(5)根据In the afternoon, they ate delicious food.可知下午主人公们吃美味的食物。故选C。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行合理的选择。
15.阅读理解阅读短文。判断下列句子是否正确。 My name is Peter. I'm a student. I had a busy weekend. I did my homework at home on Saturday morning. I went to the park by bike on Saturday afternoon.I cleaned my room on Sunday morning.On Sunday afternoon I visited my grandparents. At night,I watched TV with my parents. I was very tired,but I was very happy.
(1)Peter did his homework on Saturday afternoon.
(2)Peter went to the park by bus.
(3)Peter cleaned his room on Sunday morning.
(4)Peter visited his grandparents and watched TV on Sunday afternoon.
(5)Peter had a busy weekend.
【答案】(1)0
(2)0
(3)1
(4)0
(5)1
【解析】【分析】这是介绍作者周末活动的短文.
(1)这是细节理解, 根据短文叙述I did my homework at home on Saturday morning.(我在周六上午在家写作业.)可知不是下午. 题目叙述错误. 故答案为: 错误.
(2)这是细节理解, 根据短文叙述I went to the park by bike on Saturday afternoon.(我周六下午骑自行车去公园.)可知不是乘公交. 题目叙述错误. 故答案为: 错误.
(3)这是细节理解, 根据短文叙述I cleaned my room on Sunday morning.(我周日上午打扫我的房间.) 可知题目叙述正确. 故答案为: 正确.
(4)这是细节理解, 根据短文叙述On Sunday afternoon I visited my grandparents. (在周日下午我看望了我的祖父母.)可知下午没有看电视. 题目叙述错误. 故答案为: 错误.
(5)这是细节理解, 根据短文叙述I had a busy weekend. (我过了一个忙碌的周末.) 可知题目叙述正确. 故答案为: 正确.
【点评】这是考查阅读能力的题目. 首先仔细阅读短文, 注意什么时间做什么, 然后根据题目的叙述来判断是否正确.