一 阅读理解
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
A
Scientists are uncovering the secrets of two port cities lost under the waters of the Mediterranean Sea, a researcher said yesterday.
Herakleion and Menouthis were rich and proud cities until something reduced them to rubble (碎石) and buried them in the mud beneath 30 feet of sea water, French underwater explorer Franck Goddio said at the American Geophysical Union conference.
“This is a mystery that is ongoing,” said Goddio, a founder of the European Institute of Marine Archeology, a Paris-based underwater research organization backed by the wealthy Hilti Foundation of Liechtenstein(列支敦士登基金会).
The destruction of the twin port cities has haunted Goddio ever since he happened upon the site about 15 miles from Alexandria while exploring sunken ships from Napoleon’s fleet.
Goddio and his group of expert divers, marine archeologists(海洋考古学家) and others, are using high powered vacuums, satellite navigation systems and sophisticated sonar(声纳) to excavate(挖掘) the sunken cities from underneath a carpet of silt about one meter (three feet) high.
Walls of shops, remains of streets and gold artifacts have been found and recovered.
Some experts believe that the port cities were destroyed by a series of massive earthquakes, much like the quakes scientists believe felled Troy(特洛伊城), Jericho and other ancient cities. The uniform direction of the collapsed columns and walls suggest an earthquake, Goddio said, but no fault lines have been found nearby.
Other researchers believe a massive wave, caused by either an offshore earthquake or a distant underwater landslide, could explain the catastrophe. Still others think rising seas and a shift in the Nile River outlet doomed the cities.
“The argument, as you can see, continues,” Goddio said.
1. The reason why the two port cities disappeared under the waters of Mediterranean Sea is that ______.
A. the two port cities were destroyed by huge earthquakes
B. the disappearance of the two port cities was caused by underwater landslide
C. rising seas and a shift in the Nile River outlet doomed the cities
D. the story didn’t tell us at all
2. From the story we can draw a conclusion that _______.
A. the two port cities were famous for their wealth and the mystery
B. the two cities belonged to France
C. some mysterious creatures from other planets destroyed the two cities
D. the American Geophysical Union conference was once held in one of the two cities
3. This article is probably from _______.
A. a scientific magazine
B. a report to the government
C. a school text book
D. a scientific report in a newspaper
B
Motherhood may make women smarter and may help prevent dementia(痴呆) in old age by bathing the brain in protective hormones(荷尔蒙) , U.S. reseachers reported on Thursday.
Tests on rats show that those who raise two or more litters of pups do considerably better in tests of memory and skills than rats who have no babies, and their brains show changes that suggest they may be protected against diseases such as Alzheimer’s(早老痴呆症). University of Richmond psychology professor Craig Kinsley believes his findings will translate into humans.
“Our research shows that the hormones of pregnancy(怀孕) are protecting the brain, including estrogen(雌激素), which we know has many neuroprotective (保护神经的) effects,” Kinsley said.
“It’s rat data but humans are mammals just like these animals are mammals,” he added in a telephone interview. “They go through pregnancy and hormonal changes.”
Kinsley said he hoped public health officials and researchers will look to see if having had children protects a woman from Alzheimer’s and other forms of age-related brain decline.
“When people think about pregnancy, they think about what happens to babies and the mother from the neck down,” said Kinsley, who presented his findings to the annual meeting of the Society of Neuroscience in Orlando, Florida.
“They do not realize that hormones are washing on the brain. If you look at female animals who have never gone through pregnancy, they act differently toward young. But if she goes through pregnancy, she will sacrifice her life for her infant—that is a great change in her behavior that showed in genetic alterations(改变) to the brain.”
4. How do scientists know “Motherhood may make women smarter”?
A. Some researchers have told them.
B. Many women say so.
C. They know it by experimenting on rats.
D. They know it through their own experience.
5. What does the phrase “litters of pups” mean in the second paragraph?
A. Baby rats. B. Animals. C. Old rats. D. Grown-up rats.
6. What can protect the brain of a woman according to the passage?
A. Estrogen. B. The hormones of pregnancy.
C. More exercise. D. Taking care of children.
7. “It’s rat data but humans are mammals just like these animals are mammals.” What does the sentence suggest?
A. The experiments on the rats have nothing to do with humans.
B. The experiments on the rats are very important for animals.
C. The experiments on the rats are much the same on humans.
D. The experiments on the rats are much the same on other animals.
8. Which title is the best for this passage?
A. Do You Want to Be Smarter?
B. Motherhood Makes Women Smarter
C. Mysterious Hormones
D. An Important Study
C
To get cash out in the 21st century, you won’t need a bank card, a PIN(个人识别编号) or even have to move a finger. You will simply have to look the cash machine straight in the eye, declares National Cash Registers, a multinational company that makes automated teller machines, or ATMs. NCR has shown its first example machine that is believed to be the future of banking. Instead of asking you for your PIN on a screen, the Super Teller-Stella for short, asks you orally through a loudspeaker to look straight ahead while an infrared camera turns to your head, then your eye, and finally takes an infrared photograph of your iris(虹膜). For identification(识别) purposes, an iris picture is better than a fingerprint, with around 256 noticeable characteristics compared with 40 for fingerprints. This means that the chances of someone else being recognized in your place is about 1 in 1020. Once you’ve been identified, Stella greets you by name and says: “Would you like cash or a statement?” An infrared port allows the machine to send a bank statement straight to your pocket computer.
9. What does this passage mainly talk about?
A. A new medical instrument
B. A new type of talking machine.
C. A new type of cash machine.
D. National Cash Register
10. What is this new machine called?
A. Stella B. ATM C. PIN D. NCR
11. When you want to get cash out in the 21st century, you will _______.
A. need a bank card B. have to put in your PIN
C. move your finger D. just look directly at the teller machine
D
Mr. Peter Johnson, aged twenty-three, battled for half an hour to escape from his trapped car yesterday when it landed upside down in three feet of water. Mr. Johnson took the only escape route—through the boot(行李箱).
Mr. Johnson’s car had finished up in a ditch(沟渠) at Romney Marsin, Kent after skidding on ice and hitting a bank. “Fortunately, the water began to come in only slowly,” Mr. Johnson said. “I couldn’t force the doors because they were jammed against the walls of the ditch and dared not open the windows because I knew water would come flooding in.”
Mr. Johnson, a sweet salesman of Sitting Home, Kent, first tried to attract the attention of other motorists by sounding the horn and hammering on the roof and boot. Then he began his struggle to escape.
Later he said, “It was really a half penny that saved my life. It was the only coin I had in my pocket and I used it to unscrew the back seat to get into the boot. I hammered desperately with a hammer trying to make someone hear, but no help came.”
It took ten minutes to unscrew the seat, and a further five minutes to clear the sweet samples from the boot. Then Mr. Johnson found a wrench and began to work on the boot lock. Fifteen minutes passed by. “It was the only chance I had. Finally it gave, but as soon as I moved the boot lid, the water and mud poured in. I forced the lid down into the mud and scrambled clear as the car filled up.”
His hands and arms cut and bruised(擦伤), Mr. Johnson got to Beckett Farm nearby, where he was looked after by the farmer’s wife, Mrs. Lucy Bates. Huddled in a blanket, he said, “That thirty minutes seemed like hours.” Only the tips of the car wheels were visible, police said last night. The vehicle had sunk into two feet of mud at the bottom of the ditch.
12. What is the best title for this newspaper article?
A. The Story of Mr. Johnson, A Sweet Salesman
B. Car Boot Can Serve As The Best Escape Route
C. Driver Escapes Through Car Boot
D. The Driver Survived A Terrible Car Accident
13. Which of the following objects is the most important to Mr. Johnson?
A. The hammer. B. The coin.
C. The screw. D. The horn.
14. Which statement is true according to the passage?
A. Mr. Johnson’s car stood on its boot as it fell down.
B. Mr. Johnson could not escape from the door because it was full of sweet jam.
C. Mr. Johnson’s car accident was partly due to the slippery road.
D. Mr. Johnson struggled in the pouring mud as he unscrewed the back seat.
15. “Finally it gave” (Paragraph 5) means that _______.
A. Luckily the door was torn away in the end
B. At last the wrench went broken
C. The lock came open after all his efforts
D. The chance was lost at the last minute
16. It may be inferred from the passage that _______.
A. the ditch was along a quiet country road
B. the accident happened on a clear warm day
C. the police helped Mr. Johnson get out of the ditch
D. Mr. Johnson had a tender wife and was well attended
二 任务型阅读
认真阅读下列短文,并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个最恰当的单词。注意:每个空格只填一个单词。
Scientists have developed a water treatment system that they say is a powerful but simple way to save lives.Four grams of chemicals can treat ten liters of dirty water for a low cost, about ten cents.
Experts say infections from dirty water kill several thousand children in developing countries every day.
The Procter and Gamble company has been developing the “PUR Purifier of Water”system
since nineteen ninety-five.The company has been working with the United States Centers for
Disease Control and Prevention.C.D.C.researchers tested it in Pakistan and Kenya.Procter and Gamble researcher Greg Allgood says cases of diarrhea(腹泻)in those studies fell by about fifty percent.
Researchers from Johns Hopkins University in Maryland tested the system at a refugee camp in Liberia.Mister Allgood says that study found a reduction of more than ninety percent.
Use of the system is being expanded worldwide.Findings were described last week at an
American Chemical Society meeting.
Mister Allgood heads the Children's Safe Drinking Water program at Procter and Gamble.He says about forty million packets of the treatment have been given to countries for free.They have been used in emergencies and in areas with limited supplies of clean water.
Clean water is a limited resource in many parts of the world.Delegates from about one hundred and thirty nations attended the Fourth World Water Forum in Mexico City.Scientists, policy experts and others discussed ways to provide clean water to the world's poor.Organizers say more than twenty percent of the world population lack clean drinking water.
The final declaration did not go so far as to declare water a human right.But it did say that governments,not private companies,must take the lead in improving the public's ability? to have clean Water.
Title: A Small Packet of 1 a fig Effect on Water
"
The present
situation | Clean water is a limited 2 in many parts of the world. |
Drinking dirty water 3 seveal thousand children their lives in developing countries every day. Nearly one-fifth of the would population don't have 4 clean water. | |
The functions of the 5 | Cases of diarrhea in Pakistan and Kenya have 6 by about fifty percent. A 7 of more than ninety percent was found at a refugee camp in Liberia. |
About forty million packets of the treatment have been given to countries free of 8 . | |
The Fourth World Water Forum | Ways were discussed to 9 clean water to the poor people in the world. It's government's 10 to take measures to offer clean water to the people. |
A【答案与解析】本文报道了人们对法国地中海中的两座城市沉如海底的各种推测。
1. D。推断题。文章只对城市下沉的原因作了一些推测但未作出结论。由此可推知此题答案为D。
2. B。推断题。根据文章中所提到的与之相关的名称,如:French underwater explorer Franck Goddio, a Paris-based underwater research organization, Napoleon’s fleet可推知此题答案为B。
3. D。推断题。文章讨论地中海中的两座城市下沉的原因,显然与地质科学有关,故选D。注意不宜选A,一个显然的因素是第1段中出现的yesterday。
B【答案与解析】本文介绍了一个观点:母性特点能使妇女变得更加聪明灵敏。
4. C。细节题。根据Tests on rats show… 可知科学家是通过做老鼠实验得出这个结论的。
5. A。词义猜测题。后面的对比who have no babies,实际上提供了一个相反的情况,所以我们可以推测those who raise two or more litters of pups中的litters of pups指的是“刚出生不久的小老鼠”。
6. B。细节题。根据文章第 3 段中的 …the hormones of pregnancy(怀孕) are protecting the brain可得出答案。
7. C。句意理解题。科学家通过用老鼠做实验来说明人的问题。因为人和老鼠都属于哺乳动物,很多生理机能都相同。
8. B。主旨题。短文第 1 句 Motherhood may make women smarter 是主题句,据此我们可以得出答案。
C【答案解析】本文介绍了自动取款机的新型的识别储户方法。
9. C。主旨题。阅读全文可知本文介绍的是新型取款机的设计原理及工作方式,故选 C。
10. A。细节题。根据 Instead of asking you for your PIN on a screen, the Super Teller-Stella for short, asks you orally… 及 Once you’ve been identified, Stella greets you by name and says… 可知答案为 A。
11. D。细节题。根据 To get cash out in the 21st century, you won’t need a bank card, a PIN or even have to move a finger. You will simply have to look the cash machine straight in the eye,…可知仅仅径直看着取款机就可以了,故选答案 D。
D【答案与解析】本文记述了Mr. Johnson由于车祸被困于水下车内半个小时,最后死里逃生的故事。
12. C。主旨题。根据第1段 Mr. Peter Johnson…escape from his trapped car…through the boot 可归纳出文章的标题为答案C。
13. B。细节题。根据第4段 Mr. Johnson 所说的话及他后面所做的事情可推知此题答案为B。
14. C。细节题。根据第2段第一句…skidding on ice and hitting a bank 可推知答案为C。
15. C。词句理解题。根据其上文 …work on the boot lock 及下文 but as soon as I moved the boot lid, the water and mud poured in 可推知此题答案为C。
16. A。推断题。根据第4段最后一句 but no help came 及最后一段的第一句 Mr. Johnson got to Beckett Farm nearby 可推知地点是在寂静的农村,此题答案为A。
二 任务型阅读
1、Chemicals 2、resource 3、costs 4、enough / adequate
5、system 6、fallen / dropped / decreased 7、reduction
8、charge 9、provide / supply 10、duty / obligation / responsibility