2008年10月份全国自考英语(二)真题
一、Vocabulary and Structure(10 points,1 point for each item)
从下列各句四个选项中选出一个最佳答案,并在答题卡上将相应的字母涂黑。
1. He was specifically asked to write a play that would be______to the local
community.
A. flexible
B. accessible
C. responsible
D. Capable
答案:B
2. It is strongly held that new______must be introduced to protect the right of
the immigrants.
A. statistics
B. constructions
C. measures
D. Concessions
答案:C
3. Country life is better than city life______it offers fresh air and noiseless
environment.
A. in that
B. as that
C. as for
D. in which
答案:A
4. Opposition leaders will be watching carefully to see how the Prime
Minister______the crisis.
A. handles
B. conducts
C. observes
D. directs
答案:A
5. It took a few seconds for her eyes to______to the darkness.
A. allocate
B. adopt
C. apply
D. adjust
答案:D
更多优质自考资料,请访问自考乐园俱乐部http://tieba.baidu.com/club/53463
6. To write up his novel,John is looking for an environment free______outside
distraction.
A. on
B. with
C. from
D. in
答案:C
7. Johnson was ______unknown before running for the presidency.
A. visibly
B. visually
C. vertically
D. virtually
答案:D
8. The volunteers would rather go by train than______.
A. to drive
B. drive
C. driven
D. to be driven
答案:B
9. Never before______so rapidly developing as it is today.
A. has our country been
B. has been our country
C. our country has been
D. our country been has
答案:A
10. Police are______the disappearance of two children.
A. looking up
B. looking through
C. looking into
D. looking on
答案:C
二、Cloze Test(10 points,1 point for each item)
下列短文中有十个空白,每个空白有四个选项。根据上下文要求选出最佳答案,并在答
题纸上将相应的字母涂黑。
更多优质自考资料,请访问自考乐园俱乐部http://tieba.baidu.com/club/53463
1. When I was a child,I lived with my mother,my father having been away to work in
the town. I was then not___11___nine years old,lonely and expectant, ___12___for
things which I knew little about. I walked out alone one morning along the mountain
tops___13___ my home stood. The sun had not yet risen,and the air
___14___rain of the night and the mountain grass was heavy___15___tiny drops of
water. As I looked back,I could see the marks my feet____16____on the long grassy
slope behind me. I walked till I came to a place____17___a little stream ran into
the deep valley below. Here it passed between soft,____18____banks;at one place a
large slice of earth had fallen away from the bank on the other side,and it had made
a little island a few feet wide with water____19____all round it. It was covered
with a weed with yellow flowers and long waving grasses. I sat down on the
bank____20____a short pine tree. All the plants on the island were dark with the
heavy raindrops of the night,and the sun had not yet risen.
(1).
(A). yet
(B). however
(C). but
(D). Nevertheless
答案:A
(2).
(A). sending
(B). longing
(C). standing
(D). Making
答案:B
(3).
(A). in which
(B). at which
(C). from which
(D). on which
答案:D
(4).
(A). melt
(B). felt
(C). smelt
(D). Sensed
答案:C
(5).
(A). for
(B). with
(C). on
(D). Upon
答案:B
(6).
(A). have made
(B). has made
(C). had made
(D). having made
答案:C
(7).
(A). where
(B). that
(C). which
(D). What
答案:A
(8).
(A). worldly
(B). hardening
(C). worthy
(D). Earthen
答案:D
(9).
(A). drifting
(B). flowing
(C). blowing
(D). Floating
答案:B
(10).
(A). at the top of
(B). on the part of
(C). at the foot of
(D). on the ground of
答案:C
更多优质自考资料,请访问自考乐园俱乐部http://tieba.baidu.com/club/53463
更多优质自考资料,请访问自考乐园俱乐部http://tieba.baidu.com/club/53463
三、Reading Comprehension(30 points,2 points for each item)
从下列每篇短文的问题后所给的四个选择项中选出一个最佳答案,并在答题卡上将相应
的字母涂黑。
1. Many people think New York is a noisy city. In fact,scientists who study noise
say that the average noise level in New York is 72. 5 decibels. This is a little
louder than normal conversation,which is 65 decibels. The noise level is the result
of so many people and cars in the same area.
Now even the insides of taxis are noisy. When you get into a taxi,you hear the voice
of a wellknown singer,sports reporter,or Broadway actress giving instructions.
That’t right. The voice of a famous person tells you what to do. One popular singer
gives this message:“Cats have nine lives,but you have only one,so fasten your seat
belt!”Other voices say things such as“Don’t forget to collect all your
belongings. ”(People often leave hats,umbrellas,and bags in taxis. )
There is a good reason for the messages. There are more than 12,000 cabs in New
York,and every year taxis get into more than 15,000 accidents. In an accident,people
who don’t wear seat belts hit the partition,the glass wall separating the driver
and passengers in the taxi. They can hurt their foreheads or break their noses or
chins. Every year,about 11,000 people are injured in this way.
Many people are annoyed by the voices. Cabdrivers in particular dislike the
messages. “I play the messages 12 hours a day. I hear the same voices 60 times a
day. It makes me crazy,”says Amir,a 45yearold cabdriver. “But if I don’t play the
messages,I get fined $100. ”A lot of passengers complain,too. “It’s too much
noise,”says a passenger. “I asked the driver to turn off the message,but he said
he can’t. ”
Other people think the voices are a great idea. One taxi driver says,“People like
to hear the famous voices,and they put on their seat belts more often. ”And
passengers from out of town really like the idea. “Most of the time,taxi drivers
are in a bad mood,”says Melanie Benton,who visits New York often on
business,“It’s nice to hear a cheerful voice when you get into a cab. ”
(1). The sentence“Cats have nine lives,but you have only one”implies
that______.
(A). human beings have only one life
(B). cats live longer than human beings
(C). cats will have new lives after they die
(D). human beings should value their lives
答案:D
(2). People who are most likely to be injured in a taxi accident are______.
(A). those who wear seat belts
(B). those who like messages
(C). those who do not wear seat belts
(D). those who dislike messages
答案:C
更多优质自考资料,请访问自考乐园俱乐部http://tieba.baidu.com/club/53463
(3). It can be inferred from the passage that a taxi driver hears the same
voices______every day.
(A). about 5 times an hour
(B). about 6 times an hour
(C). about 50 times an hour
(D). about 60 times an hour
答案:A
(4). The cabdrivers play the messages again and again because______.
(A). they are willing to do so
(B). they do not want to pay a fine
(C). the passengers ask them to do so
(D). the voice of the messages is cheerful
答案:B
(5). The author of this passage seems to believe that______.
(A). New York is the noisiest city in the U. S.
(B). messages played by taxi drivers are useless
(C). messages in taxis should be voiced by famous people
(D). voices from taxis partly caused the high noise level of New York
答案:D
2. Some people might think that Father’s Day was established as a holiday to help
greeting card companies sell more cards. However,when Father’s Day was first
suggested in the early 1900s,Father’s Day cards hadn’t been invented yet.
The idea of celebrating Father’s Day was actually inspired by Mother’s Day. In
1909,Mother’s Day was just becoming very popular in the United States. One
day,Sonora Dodd,of Spokane,Washington,was listening to a church talk about setting
aside a day to honor one’s mother. It gave her the idea to propose a day to honor
fathers,and in particular,her own father—William Jackson Smart.
Mr. Smart had raised Sonora and her five brothers and sisters all by himself after
Sonora’s mother died in childbirth. As an adult,Sonora realized the selflessness
her father had shown in raising his children as a single parent. Her father made all
the parental sacrifices. In the daughter’s eyes,her father was a
courageous,selfless,and loving man.
Mrs. Dodd went to her minister and others about having a church service devoted to
fathers on June 5,her father’s birthday. That date was too soon for her minister to
prepare a service,so he spoke two weeks later on June 19. It took about a year of
更多优质自考资料,请访问自考乐园俱乐部http://tieba.baidu.com/club/53463
working with politicians,religious leaders,businessmen and the local Young Men’s
Christian Association to bring life to her idea of an annual Father’s Day.
Eventually all her hard work paid off. On June 19,1910,the first Father’s Day was
celebrated in Spokane,Washington.
In 1972 President Richard Nixon established a permanent national celebration of
Father’s Day to be held on the third Sunday in June. Since then,fathers have been
honored and recognized by their families throughout the U. S. on that date.
Father’s Day has become a day to not only honor your father,but all men who act as
a father figure. Stepfathers,uncles,grandfathers,and adult male friends are all
honored on Father’s Day. It’s also another day for greeting card companies and
shop owners to celebrate because sales of the most popular gifts for
Dad(shirts,ties,and electric shavers)increase considerably.
(1). The passage mainly tells about______.
(A). Mrs. Dodd’s love for her father
(B). the origin and establishment of Father’s Day
(C). the importance of honoring fathers in the U. S.
(D). Mrs. Dodd’s contribution to the government decision
答案:B
(2). Mrs. Dodd loved her father because he______.
(A). had a large family
(B). was a single parent
(C). was a respected minister
(D). was courageous,selfless and loving
答案:D
(3). In the United States,the first Father’s Day was celebrated nationwide
in______.
(A). 1972
(B). 1910
(C). 1909
(D). 1900
答案:A
(4). The author of the passage seems to believe that______.
(A). stepfathers should not be honored on Father’s Day
(B). Father’s Day has nothing to do with Mother’s Day
(C). Father’s Day started with Mrs. Dodd’s love for her father
(D). card companies should not make money on Father’s Day cards
答案:C
更多优质自考资料,请访问自考乐园俱乐部http://tieba.baidu.com/club/53463
(5). Greeting card companies welcome Father’s Day because______.
(A). their sale increases
(B). it is a national holiday
(C). adult male friends are also honored
(D). they can sell ties,shirts and electric shavers
答案:A
3. This green and blue planet spinning in space is under severe stress. If we
continue to exploit the planet at the present rate,human and animal life will be
threatened. Human pride will be followed by nature’s punishment. To save our earth
and ourselves,we need first develop an unbiased understanding of ourselves,nature
and life.
Everyone understands the meaning of the sentence“Man should respect animal life and
nature”. But the exact meaning of man,nature and animal life is not always clear.
Many refer to man and animals as if they were essentially different. I consider man
to be an animal and only differing in degree and not in kind from other animals.
Although I discuss in conventional terms human rights and animal rights as if they
were separate,strictly speaking,human rights should be considered a branch of animal
rights.
The word“nature”is one of the most complex words in the language,but it has
developed three main areas of meaning. These are,first,the essential quality and
character of something(as in human nature,or the nature of wood);second,the
inherent force which influences the world(as in Mother Nature);third,the entire
world itself. The last can be taken to include or to exclude human beings,as the
phrase man and the natural world implies.
I consider humans to be an integral part of nature, although they are also the
beings most capable of interfering with its processes. Unfortunately a central
drive of Western“man”has been to conquer“nature”, as if it were an object
separate from him. Hence it has become common to distinguish between what is
natural(existing without man’s interference)and artificial(manmade). In this
way, natural growth is opposed to education, civilization to the natural state. For
many urban people living permanently among concrete and glass, nature itself has
come to mean little more than the countryside. And this notion of opposition is
where the seed of potential destruction lies.
(1). The word“unbiased”in Line 4 of Para. 1 means ______.
(A). unbalanced
(B). fair
(C). partial
(D). unreasonable
答案:B
更多优质自考资料,请访问自考乐园俱乐部http://tieba.baidu.com/club/53463
(2). As for the relationship between man and animals, the author holds that
______.
(A). man is a kind of animals
(B). man is superior to animals
(C). man is the same as animals
(D). man and animals are essentially different from each other
答案:A
(3). The word“they”in Line 6 of Para. 2 refers to ______.
(A). human rights
(B). animal rights
(C). human beings and animals
(D). human rights and animal rights
答案:D
(4). In the author’s opinion, the word“nature”indicates ______.
(A). a particular kind of thing
(B). the inherent force which influences the world
(C). the entire world itself including human beings
(D). the essential quality and character of something
答案:D
(5). The very last sentence of the passage implies that ______.
(A). urbanization violates the peace of the countryside
(B). the people in the cities cannot enjoy the nature’s beauty
(C). man cannot destroy nature, as they are different from each other
(D). if man goes against nature, the world will probably be destroyed
答案:D
四、Word Spelling(10 points,1 point for two items)
将下列汉语单词译成英语。每个单词的词类、首字母及字母数目均已给出。请将完整的
单词写在答题卡上。
1. 使活动,使起作用vt. a_ _ _ _ _ _ _
答案:activate
2. 令人厌烦的a. b_ _ _ _ _
答案:boring
3. 总结,概述v. s_ _ _ _ _ _ _ _
答案:summarize
4. 争论,辩论n. d_ _ _ _ _
答案:debate
5. 相反的a. c_ _ _ _ _ _ _
答案:contrary
6. 网络;网状物n. n_ _ _ _ _ _
答案:network
7. 明显的a. e_ _ _ _ _ _
答案:evident
8. 凋谢,枯萎,退色vi. f_ _ _
答案:fade
9. 种族的a. r_ _ _ _ _
答案:racial
10. 和谐;协调n. h_ _ _ _ _ _
答案:harmony
11. 满意,满足n. s_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
答案:satisfaction
12. 身份;同一n. i_ _ _ _ _ _ _
答案:identity
13. 解释,下定义vt. d_ _ _ _ _
答案:define
14. 面试,口试,采访vt. i_ _ _ _ _ _ _ _
答案:interview
15. 社会学n. s_ _ _ _ _ _ _ _
答案:sociology
16. 谦虚的;适中的a. m_ _ _ _ _
答案:modest
17. 旅行,行程n. j_ _ _ _ _ _
答案:journey
18. 拥有者n. o_ _ _ _
答案:owner
19. 描绘,描写,描述vt. p_ _ _ _ _ _
更多优质自考资料,请访问自考乐园俱乐部http://tieba.baidu.com/club/53463
答案:portray
20. 拥有,具有vt. p_ _ _ _ _ _
答案:possess
更多优质自考资料,请访问自考乐园俱乐部http://tieba.baidu.com/club/53463
五、Word Form(10 points,1 point for each item)
将括号中的各词变为适当的形式填入空白。答案写在答题卡上。
1. Their new advertising campaign has been very ______ (success).
答案:successful
2. For the ______ (secure)of passengers, all hand baggage is carefully checked.
答案:security
3. The ______ (resolve)calling for a ban on nuclear tests was passed by a
twothirds majority in the Congress.
答案:resolution
4. Untrained and nervous, she is nevertheless ______ (pride) and determined.
答案:proud
5. It is best to write about things you have experienced ______ (person).
答案:personally
6. The government is planning to ______ (simple)the tax laws.
答案:simplify
7. We regard cheating in exams as totally ______ (acceptable).
答案:unacceptable
8. Studies show that if workers have short but frequent breaks they will become
more ______ (product).
答案:productive
9. The minister was under great ______ (press)to resign.
答案:pressure
10. This is an ______ (exception)case; I’ve never seen anything like it
before.
答案:exceptional
六、Translation from Chinese into English(15 points,3 points for each
item)
将下列各句译成英语并将答案写在答题卡上。
更多优质自考资料,请访问自考乐园俱乐部http://tieba.baidu.com/club/53463
1. 由于发生了强烈地震,这个地区的交通中断了。
答案:Due to/Because of the strong earthquake, the transportation in this area broke
down.
The strong earthquake resulted in/caused the breakdown of transportation in this
area.
2. 这就是我们去年开会的地方。
答案:This is the very place where we had a meeting last year.
3. 我如果不是在忙着找工作,也许就来看望你了。
答案:I would have come to visit you if I had not been busy looking for a job.
Had I not been busy hunting for a job, I would have come to visit you.
4. 为了通过英语考试,他不得不熬夜复习。
答案:To/In order to pass the English test/exam, he has to sit up far into
night/stay up late to review the lessons.
5. 只有这样你才能找到一份高薪水的工作。
答案:Only in this way can/will you find a wellpaid job/a job of high salary.
七、Translation from English into Chinese(15 points)
将下列短文译成汉语并将答案写在答题卡上。
1. Many people think an only child is lucky because of the material goods and
attention he or she receives. But only children have their problems, too. For one
thing, they have no privacy. Parents always feel entitled to know everything
that’s going on in an only child’s life. Also, only children never have the
opportunity to put the blame on a brother or sister for something they’ve done
wrong. Third, only children miss the companionship of brothers and sisters. They
can be lonely, and they may have trouble making friends later in life because they
have never learned to get along with a brother or sister.
答案:许多人认为,独生子女很幸运,其原因就在于他们所拥有的物质享受和得到的关照。但是
,独生子女也有自己的问题。首先,他们毫无隐私而言。父母总觉得有权知道独生子女生活中的
一切。另外,要是独生子女做错了事,他们可没有机会将责任推脱给兄弟或姐妹。第三,独生子
女没有兄弟姐妹陪伴。他们可能会感到孤单,而且日后也可能难以与人交往,因为他们此前就从
未学过如何与兄弟姐妹相处。
【评分标准】
短文英译汉的评分标准按译文质量分为15~13分、12~10分、9~7分、6~4分和3~1分五个档次。各
档次标准如下:
(1)15~13分。全文翻译正确或基本正确,汉语表达通顺。
(2)12~10分。全文主要内容翻译正确或基本正确,汉语表达通顺,但有少数语句翻译错误。
(3)9~7分。全文不少于一半的内容基本正确,汉语表达尚通顺,有一些语句翻译错误。
更多优质自考资料,请访问自考乐园俱乐部http://tieba.baidu.com/club/53463
(4)6~4分。少部分内容翻译基本正确,有较多的语句翻译错误。
(5)3~1分。仅译对个别句子。
(6)全文译错或译出零星单词或全文未译,不给分。
(7)缺译的语句按完全译错处理。