最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

人教版英语中考英语阅读理解经典

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-28 00:16:58
文档

人教版英语中考英语阅读理解经典

人教版英语中考英语阅读理解经典一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)1.根据短文内容理解选择正确答案。B    Everyoneworries.Buthowdoyoudealwithyourworries?Whetheryourworriesarebigorsmall,youcantakethesethreestepstodealwithyourworries:Trytofindoutwhatyou'reworriedabout.    Sometimes,youwillknowwhatyou
推荐度:
导读人教版英语中考英语阅读理解经典一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)1.根据短文内容理解选择正确答案。B    Everyoneworries.Buthowdoyoudealwithyourworries?Whetheryourworriesarebigorsmall,youcantakethesethreestepstodealwithyourworries:Trytofindoutwhatyou'reworriedabout.    Sometimes,youwillknowwhatyou
人教版英语中考英语阅读理解经典

一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)

1.根据短文内容理解选择正确答案。

B

     Everyone worries. But how do you deal with your worries? Whether your worries are big or small, you can take these three steps to deal with your worries:

Try to find out what you're worried about. 

     Sometimes, you will know what you're worried about. Other times, you might not. Try to find it out first. If you can't, you can ask for help.

Think of ways to make it better

     There is always something you can do to help you feel less worried. Sitting there worrying is no fun and it won’t solve your problem.

     Grades at school are often a top worry for kids. If you're worried about grades, ask yourself these questions:

    ☆Why are grades important? What do grades mean to me?

    ☆How do I get ready for class? Do I go over (复习) my notes even when there isn't a test?

    ☆Do I have a good place to do my homework?

    ☆Have I tried different ways of studying?

Ask for help

    When you're worried, it can help to find someone to talk to. You can ask your parents, friends, or teachers for help.    

(1)How many steps of dealing with your worries are mentioned (提及) in the passage?            

A. Two                                   B. Three                                   C. Four                                   D. Seven

(2)When you don't know what you're worried about, _______.            

A. you should try to find it out                            B. you can't ask for help

C. you don't need to think of ways                     D. you can sit there worrying

(3)If you're worried about grades, you can ask yourself these questions except “_______”.            

A. Why are grades important?                             B. What do grades mean to me?

C. How do I get ready for class?                          D. Why don't my friends like me?

【答案】(1)B

(2)A

(3)D  

【解析】【分析】这篇短文主要讲述了如何应对烦恼的三种方法,一是找出自己担心的问题,二是想办法让情况变得更好,三是请求帮助。

⑴ 细节理解题。根据Whether your worries are big or small, you can take these three steps to deal with your worries:描述,可知本题主要提到了三步应对烦恼的方法。故选B。

⑵ 细节理解题。根据Try to find it out first; if you can't, you can’t ask for help.描述,可知当你不知道自己的烦恼是什么时,不要去请求帮助。故选A。

⑶细节理解题。根据文中列出的几个问题★,可知不包括选项D。

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

2.根据短文内容选择正确答案。

C

Jodie’s Daddy is a Garbageman (垃圾清理工)

      Mr. Swales wanted to find out what his students’ parents did. He had just called Jodie when some girls burst out laughing. Shirley shouted, “Jodie’s Daddy is a Garbageman!”

      Everybody in the class laughed out loud, except Jodie. She felt her face turn red.

      “Silence!” Mr Swales said, “Being a garbagemen is a difficult and useful job. We should all be thankful to Jodie’s father.”

      Jodie’s father came to walk her home from school as usual, but she didn’t run up to him the way she always did. When they got back home, Jodie went to her room and cried for a long time.

      Her father came into her room, “What happened, Jodie? Why are you so sad?”

      Jodie told her father what had happened and looked at him. He didn’t seem angry or hurt. “Well,” he said, “they are right. Being a garbageman is a dirty job. Tomorrow’s Saturday. Come to work with me, Jodie.”

      The place really smell too good. Jodie wrinkled her nose. “Don’t worry, kid. In five minutes you won’t smell a thing.” said her father.

      Everybody there was working hard, and they seemed to have a good time. Jodie’s father handed her a pair of gloves and told her to get the little plastic bags and throw them into the truck.

      It was fun, but also hard work. Jodie’s arms soom got tired. At last, no more garbage was left and Jodie felt very happy.

      “Garbage is disgusting, but when we clear it away, everything’s nice and clean. You can make yourself happy only by making other happy. That’s why I like being a garbageman so much.”

      Jodie give her dirty, smeely garbageman daddy a big kiss(吻). She said, “When I grow up, I will be a garbagegirl!”

      Now whenever someone asks Jodie what her daddy does, she says, “He’s a garbageman! Everybody makes garbage, but my daddy takes it away!”

(1)What happened in My Swale’s class?

A. He wanted to show what job was the most useful.     B. He asked an improper question.

C. Jodie gave an honest answer.                                       D. Jodie was laughed at.

(2)Why did Jodie’s father take her to his workplace?

A. To make Jodie calm down

B. To prove how dirty his job was.C To help Jodie learn about his job.

C. To help Jodie learn about his job.

D. To keep Jodie away from her classmates.

(3)Jodie gave her father a big kiss mainly because ______.

A. he was kind       B. he was unselfish(无私的)        C. he was cheerful       D. he is hard-working

(4)How does Jodie feel about her father now?

A. Sad                           B. Curious                           C. Guilty(有罪的)                           D. Proud

【答案】 (1)D

(2)C

(3)B

(4)D   

【解析】【分析】这篇短文中作者主要讲述了一个女孩对自己爸爸从事垃圾清洁工这一工作态度和认识的转变的故事,从一开始同学的嘲笑自己感到委屈,而最后得知爸爸工作的辛苦和伟大。

(1)细节理解题。根据短文第一段第二、三句He had just called Jodie when some girls burst out laughing. Shirley shouted, “Jodie’s daddy is a garbageman!可知,当同学们知道Jodie的爸爸是一名垃圾清理工时都在笑话她;故选D。

(2)细节理解题。根据短文第十段爸爸的话语“Garbage is disgusting, but when we clear it away, everything’s nice and clean. You can make yourself happy only by making other happy.可知,爸爸要女儿来到他工作的场所是让她体验到自己工作的光荣;故选C。

(3)推理判断题。根据短文内容可知爸爸付出了自己的辛勤劳动,方便的市民的生活,其精神是大公无私的;所以女儿为爸爸自豪,而高兴地去亲吻他;故选B。

(4)推理判断题。根据短文最后两段可看出女儿对爸爸工作态度的转变,她总是告诉别人他爸爸工作的光荣和以后也要当一名清洁女工来看,她是为爸爸的工作而自豪的;故选D。

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

3.根据短文理解选择正确答案。

D

      In Paris, one freezing winter evening, I was having dinner with my friend, Mr. Dupin, the famous detective. We had just finished our meal, when there was a loud knocking at the door. Dupin opened it. There stood Mr. Germain, the chief警长)of the Paris Police.

      We welcomed him warmly, for he was an old acquaintance(熟人)whom we hadn't seen for a great time.

      "I need your assistance," said Germain. "I met a case(案件)that has been giving me a great deal of trouble. It is very simple but very strange."

      “Also, please keep this secret. If anyone found out that I told you this. I would certainly lose my job.”

      “Well, then,” said the Chief,” I have learned that a very important letter has been stolen from the king. We are sure who stole it and that the letter is in his house."

      "But who would dare do such a thing" I cried.

      "The thief," said Germain softly, "He's a man who darers do many dangerous things. He is one of the most powerful and important ministers in the government. He is Minister Danton.”

      "A lot of times, while Minister Danton was out, a lot of well-trained police officers carefully searched the entire house, room by room. In fact, we examined everything in the house but found nothing."…

       A month later, Dupin asked Germain and me to his house. There he took out a letter and handed it to the Chief. We were both very surprised.

      Dupin explained, "I know Minister Danton very well. He could not hide the letter in any of the usual hiding places. I realized that he might have left the letter out in the open, right under everyone's nose, where no one would search for it."

      "Then I visited him with my dark glasses on to help me observe(观察)better. While we were chatting, a dirty, torn letter in the letter holder suddenly caught my eyes-unusual for the Minister, who is careful and neat."

      "I was sure it was the letter."

      "Then I purposely left my gloves behind so I could come back again."

      "The next morning, I hired a man to fire a gun on the street, while the Minister went to see what happened, I stole the letter by replacing it with a similar one, On it Dupin wrote these words:

             Your plan was good, but mine was better

             As you can see, I took the letter.

                                      ----Based on a story by Edgar Allan Poe

(1)The underlined word "assistance" in the third paragraph probably meanshere.

A. hobby                            B. help                            C. habit                            D. holiday

(2)Who is the best at solving difficult cases according to the passage?

A. The writer.                  B. Mr. Germain.                  C. Mr. Dupin.                  D. Minister Danton.

(3)Dupin did all the following things to help get the letter back EXCEPT           .

A. wearing his dark glasses when visiting Danton's house

B. leaving his gloves purposely behind in Danton's house

C. hiring a man to fire a gun on the street the next morning

D. writing some words on the letter he put into the letter holder

(4)From the passage we can infer that         .

A. Dupin and Danton are also acquaintances

B. Dupin and the writer are both detectives

C. Danton and the writer are new friends

D. Germain and Danton are dangerous enemies

【答案】(1)B

(2)C

(3)D

(4)A  

【解析】【分析】本文讲述法国巴黎的著名侦探杜宾先生的故事。警长因为一个棘手的案子请杜宾帮忙找回国王丢失的一封信,他知道信在那里,但是就是找不到。杜宾先生去了家里,凭着敏锐的眼睛发现了那封信的所在,然后巧妙的将信调包,帮助了警长。

(1)词义猜测。根据I met a case(案件)that has been giving me a great deal of trouble可知警长遇到了很麻烦的案子请杜宾先生帮忙。hobby爱好;help帮助;habit习惯;holiday假期。故选B。

(2)推理判断。根据文章内容 In fact, we examined everything in the house but found nothing.和A month later, Dupin asked Germain and me to his house. There he took out a letter and handed it to the Chief. 可知没人找到那封信在哪里,但是一个月后杜宾先生找到了,故选C。

(3)细节理解。注意题目:为了得到那封信,杜宾先生做了以下事情,除了哪一个。根据 "Then I visited him with my dark glasses on to help me observe(观察)better.可知A项正确;根据Then I purposely left my gloves behind so I could come back again可知B项正确;根据The next morning, I hired a man to fire a gun on the street可知C正确;根据I stole the letter by replacing it with a similar one, On it Dupin wrote these words……可知D项虽然也是文章内容,但是并不是杜宾为了取得信而做的事情。所以选D。

(4)推理判断。根据I know Minister Danton very well. 和 I visited him with my dark glasses on以及While we were chatting,可知杜宾与丹顿是熟人。故选A。

【点评】故事类阅读要紧扣故事的时间线索,人物间的关系,故事的发展和结局,点明的主旨等信息。答题时注意问题中的关键词在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切忌主观臆断,凭感觉做题

4.根据短文内容选择正确答案。

A

      A well-known old man was being interviewed and was asked if it was correct that he had just celebrated his ninety-ninth birthday.

     “That's right.” said the old man. “Ninety-nine years old, and I haven't an enemy in the world. They're all dead.”

  “Well, sir,” said the interviewer, “I hope very much to have the honour of interviewing you on your hundredth birthday.”

     The old man looked at the young man closely, and said, “I can't see why you shouldn't look fit and healthy to me!”

(1)The old man said he had not an enemy in the world, which shows that he was a very _______.

A. friendly man---- he never made any enemies. 

B. healthy man---- he lived longer than all his enemies

C. lucky man---- his enemies had all died     

D. terrible man---- he killed all his enemies

(2)When the interviewer said that he hoped very much to have the honour of interviewing the old man again the following year, ________.

A. he was trying to make the old man happy     

B. he wished he himself would live another year

C. he did not believe the old man would live to be one hundred

D. he did not believe he would interview the old man again

(3)When the old man said, “I can't see why you shouldn't”, what he meant was _____________.

A. “You must try to live another year to interview me again next year.”

B. “Of course you can see me again since you're so fit and healthy.”

C. “If I live to a hundred years, you should interview me again.”

D. “Unless you live another year, you wouldn't be able to interview me again.”

【答案】 (1)B

(2)A

(3)B   

【解析】【分析】本文讲一个高龄老人的语言智慧。

(1)细节理解。根据老人说 I haven’t an enemy in the world. They’re all dead.可知老人是一个健康的人,他的敌人都死了。故选B。 

(2)推理判断。根据句中的词hope;have the honour of等可知记者是祝愿老人健康长寿,故选A。

(3)推理判断。本句的意思是:我实在看不出你为什么会认为没有机会再采访我,你看起来还象我一样健康着呢。记者本是好意祝愿老人长寿,但是听起来好像是老人活不过一百岁似的。老人用开玩笑的方式来缓和记者说错话的尴尬。故选B。

【点评】故事类阅读要紧扣故事的时间线索,人物间的关系,故事的发展和结局,点明的主旨等信息。答题时注意问题中的关键词在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切忌主观臆断,凭感觉做题

5.根据短文内容,回答下列问题。

    “Who needs a shopping mall(购物中心)if you have Taobao?" says Wang Lin, 28, a writer in Beijing.

    Taobao, China's largest online shopping site(网上购物网站), has become an important part of Wang Lin's life. She spends lots of money on Taobao.

    A growing number of Chinese Internet users like Wang have found the joys of online shopping. Most online shoppers are students or young workers. More women shop online than men; Clothing and home-use products are the most popular on line.

    It was reported that more than 250 billion (十亿) yuan was spent on online shopping last year, 80% through Taobao.

    Taobao means "looking for treasure" in Chinese. People can find almost everything they need on Taobao, from clothes to books, from candies to DVD players.

    You may question the security of online shopping, Wang Lin said, "It's very safe and convenient. Unless you receive the products from the sellers and are satisfied with them, the shop owner will not get the money. You can also get your money back if you want to return the products.”

(1)What is Taobao?

(2)Who are the most online shoppers?

(3)Do more men shop on line than women?

(4)What can you do if you want to return the products?

(5)How much did people spend on line shopping through Taobao last year?

【答案】 (1)It's China largest online shopping site.

(2)They are students or young workers.

(3)No, they don't.

(4)I/We can get my/our money back.

(5)More than 200 million yuan.

【解析】【分析】这篇短文中主要介绍了淘宝网越来越受人们的欢迎。人们几乎可以在网上购买到他们所有需要的物品。而且网上购物,不满意可以退货。

(1)细节理解。根据第二段 Taobao, China's largest online shopping site(网上购物网站),has become an important part of Wang Lin's life. 可知答案是:It's China largest online shopping site.

(2)细节理解。根据第三段Most online shoppers are students or young workers.可知答案是:They are students or young workers.

(3)细节理解。根据第三段More women shop online than men;可知答案是:No, they don't.

(4)细节理解。根据最后一句You can also get your money back if you want to return the products.可知答案是:I can get mymoney back.或者We can get our money back。

(5)细节理解。根据第四段It was reported that more than 250 billion (十亿) yuan was spent on online shopping last year, 80% through Taobao可知答案是:More than 200 million yuan.

【点评】任务型阅读的关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。

6.阅读理解  

    An eighty-year-old couple were having trouble with their memories. One day, they decided to see a doctor. The doctor told them that there was nothing serious, but he suggested that they should start writing things down to help them remember things. The couple thanked the doctor and left.

    Later that night while watching TV, the old man got up from his chair and his wife asked, "Where are you going?" "To the kitchen." "Will you get me an ice cream?" asked the wife. "Sure." Then his wife asked him to write it down. "No, I can remember that," replied the husband. "Well, I also want some strawberries and cream on top. You'd better write it down, or you will forget that," said the wife. "No, I can remember that," the husband got a little unhappy and went into the kitchen.

    After about 20 minutes, the husband returned with a plate of fish. The wife laughed, "Haha! Your bad memory! I wanted some bread with cream."

(1)How old was the wife?            

A. Eight.                             B. Eighteen.                             C. Eighty.                             D. Eighties.

(2)Why did the couple go to the doctor?            

A. Because they had a headache.                        B. Because they had bad memories.

C. Because the doctor was their son.                  D. Because the old man was ill.

(3)What did the husband give to the wife?            

A. An ice cream.                                                    B. Some strawberries and cream.

C. Some bread with cream.                                  D. Some fish.

(4)What did the wife really want?            

A. Some bread with cream.                          B. An ice cream with some strawberries and cream.

C. A plate of fish.                                          D. Some strawberries and cream.

【答案】 (1)C

(2)B

(3)D

(4)B   

【解析】【分析】文章大意:一对老夫妇记忆力出现了问题,去看医生,医生说没有什么大碍,然他们把想做的事记下来便于他们记忆,一天骑在让丈夫拿东西,妻子让他记下来,他说他记住了,可是拿来的不是妻子想要的。

 (1)细节理解题,根据 An eighty-year-old couple were having trouble with their memories.  可知他们已经八十了,故答案是C。

 (2)细节理解题,根据 An eighty-year-old couple were having trouble with their memories.  可知他们去看医生是因为他们的记忆出现了问题,故答案是B。

 (3)细节理解题,根据  After about 20 minutes, the husband returned with a plate of fish. 可知,丈夫给他妻子拿来的是鱼,故答案是D。

 (4)细节理解题,根据 Will you get me an ice cream?"   I also want some strawberries and cream on top. 可知吗,妻子要的是带有草莓和奶油的冰淇淋,故答案是B。 

【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,细节理解题比较简单,一般可以直接在文中找到答案。

7.阅读理解  

    In the summer between my first year and second year in college, I was invited to be an instructor(辅导员)at a high school camp. On the first day, when we were dancing and playing games, I noticed a boy under the tree who was small and thin. His shyness made him appear weak. I walked towards him, introduced myself and invited him to join in the activities and meet some new people. He quietly replied, "No, I really don't want to do this." I could understand that he was in a new world but I knew it wouldn't be right to force him either. Actually, the boy didn't need a close talk but a friend.

    At lunch the next day, I was leading camp songs when I saw the boy under the tree sitting alone. I tried again with the same invitation, but he refused once again. That evening I was told the boy's name was Tommy. Then I asked the campers to pay special attention to the boy and spend time with him when they could.

    The days went by and the time came when we had to leave. We held a big, warm party to celebrate the closing of the camp. All the campers shared their wonderful moments. To my surprise, I found the boy from under the tree dancing joyfully with two girls. I couldn't believe it was the same person.

    In October of my second year, I received a phone call from Tommy's mother. She told me that Tommy was hit by a car and died. I offered my deep sadness. The mother said, "Tommy mentioned you so many times. I want you to know that he went back to school and made new friends with confidence. You made a difference to Tommy during his last months."

    At that moment, I realized how easy it was to give a bit of yourself every day. You may never know how much each gesture may mean to someone else. I hope that everyone can pay attention to his own "boy under the tree".

(1)Before the writer came to the high school summer camp, he was a(n)          .            

A. instructor                            B. camper                            C. student                            D. reporter

(2)How many times did the writer invite the boy to join in the activities?            

A. Once.                          B. Twice.                          C. Three times.                          D. Many times.

(3)Which is the CORRECT order about the story?  

①The boy danced joyfully with two girls.

② The boy went back to school and made new friends.

③ The boy refused to join in the activities.

④The boy's mother made a phone call to the writer.

A. ①②③④                           B. ②③①④                           C. ③①②④                           D. ④③②①

(4)From Paragraph 4, we can infer that Tommy's mother was very         to the writer.            

A. thankful                             B. helpful                             C. faithful                             D. harmful

【答案】 (1)C

(2)B

(3)C

(4)A   

【解析】【分析】本文讲述了作者曾给一个男孩精神上的帮助,让大家指代每天给自己一点自信是多么容易。

 (1)推理题。根据  In the summer between my first year and second year in college, I was invited to be an instructor(辅导员)at a high school camp 在大学一年级和二年级之间的那个夏天,我被邀请去当一名教师(辅导员)在一个高中营地可知, 在作家来到高中夏令营之前,他是名学生,故选C。

 (2)细节题。根据 invited him to join in the activities和 I tried again with the same invitation 可知, 作者邀请这个男孩参加了2次活动,故选B。

 (3)细节题。根据全文描述可知最初男孩拒绝参加活动,后来男孩和两个女孩快乐地跳舞, 这个男孩回到学校,交了新朋友, 男孩的母亲给作家打了一个电话,故是C选项的排序是正确的,故选C。

 (4)推理题。根据 Tommy mentioned you so many times. I want you to know that he went back to school and made new friends with confidence. You made a difference to Tommy during his last months 汤米多次提到你。我想让你知道,他回到学校,自信地交了新朋友。在汤米的最后几个月里,你改变了他 可知, 汤米的母亲对作家很感谢 ,故选A。

 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

8.阅读理解  

    What problems do the teenagers probably have?Here is a survey showing their main problems:

ProblemsCausesAdvice
Feeling   stressedToo   much homework. Don't have enough time for their hobbies. Make   a plan for study and hobbies. Find time to relax as possible as you can.
Getting   shortsightedToo   much homework. Bad reading and writing habits.Do   homework and read in a correct way.
FightsDon't   know how to get on well with classmates.Make   more friends and understand each other. Share your problems with them.
Feeling   tired of studyComputer   games' bad influence.Don't   be crazy about computer games. Play them just for a short time when you want   to relax.
Getting   fatHave   a lot of pocket money to buy snacks. Dislike doing exercise.Use   your pocket money to do something meaningful. Spend some time doing exercise   every day.
(1)What problems are caused by too much homework?            

A. Feeling stressed and fights.

B. Feeling tired of study and getting fat.

C. Feeling stressed and getting short-sighted.

D. Getting short-sighted and feeling tired of study.

(2)If Simon is feeling stressed, he should        .            

A. do much more homework

B. make a plan to spend time on study and hobbies

C. donate his pocket money to Project Hope

D. buy some snacks

(3)Peter is tired of study, maybe because he           .            

A. has no close friends                                         B. has no pocket money

C. plays too many computer games                    D. gets fatter and fatter

(4)         is a good way for teenagers to stop fights.            

A. Doing less homework                                      B. Playing computer games

C. Learning how to make friends                        D. Paying no attention to each other

【答案】 (1)C

(2)B

(3)C

(4)C   

【解析】【分析】主要讲了关于青少年可能有的问题的一项调查结果。

 (1)细节题。根据Feeling stressed Too much homework.Don't have enough time for their hobbies.Getting shortsighted Too much homework. Bad reading and writing habits.可知太多的作业会导致感觉有压力和变近视,故选C。

 (2)细节题。根据第一行Advice Make a plan for study and hobbies.可知制定学习和爱好计划,故选B。

 (3)细节题。根据Feeling tired of study Computer games' bad influence.可知厌恶学习的原因是电脑的坏的影响,故选C。

 (4)细节题。根据Fights Make more friends and understand each other.可知交更多的朋友和相互理解可以阻止打架,故选C。 

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

9.阅读理解  

    The word, "photography", was first used in 1839. It comes from the Greek words that mean "to write with light". But photography could only give people static pictures. So scientists were trying hard to find ways to make pictures that can move. They made lots of experiments, but failed again and again. It was Eadweard Muybridge who finally succeeded. He was the first photographer to try this successfully. But how did he make it? It was an interesting story.

    Back in 1872, people didn't know exactly(确切地) whether all four of a horse's hooves(蹄) left the ground at the same time when it was running. A gentleman called Leland Stanford made a bet with his friend about it. Most people believed that a horse always had one hoof on the ground, or it would fall over. But Stanford didn't think so.

    At that time, it was hard to know who could win the bet, because a horse's legs move so fast that it is impossible to tell just by looking. So they needed a way to record the movement of a running horse. Then Stanford offered $ 25,000 to the famous photographer, Muybridge, to help find the answer. In the beginning, Muybridge failed to get clear images, but he didn't give up. He continued to improve his cameras. In 1878, after many experiments, he managed to get a sequence(连续) of 12 photos. One of them clearly showed that all four of the horse's hooves were off the ground at the same time. And when the photos moved fast, people could see a horse running.

    Though Edison is usually considered as the person who created the first movie in 18, it was the work of Eadweard Muybridge and the bet that led to Edison's invention.

(1)The underlined word "static" in Paragraph 1 most probably means    .            

A. pretty                                  B. dark                                  C. moving                                  D. still

(2)What did Leland Stanford make a bet with his friend about?            

A. Whose horse ran faster.

B. Whether a horse would fall over while running.

C. Whether it was possible for scientists to make moving pictures.

D. Whether a horse's hooves all left the ground at the same time while running.

(3)Muybridge finally found the exact answer to the bet in    .            

A. 1839                                   B. 1872                                   C. 1878                                   D. 18

(4)The passage mainly tells us    .            

A. that Thomas Edison created the first movie

B. that Eadweard Muybridge created the first static pictures

C. how photography helped people know more about animals

D. how Eadweard Muybridge got pictures of motion(移动) successfully

【答案】 (1)D

(2)D

(3)C

(4)D   

【解析】【分析】大意:文章主要介绍了 Eadweard Muybridge拍到移动的照片的故事。

 (1)词义猜测题。根据下文 So scientists were trying hard to find ways to make pictures that can move. 所以科学家很努力地尝试找到让照片动起来的方法,可知以前的照片是静止的,static意为still“静止的”。故选D。

 (2)细节理解题。根据第二段 Back in 1872, people didn't know exactly(确切地) whether all four of a horse's hooves(蹄) left the ground at the same time when it was running. 可知, Leland Stanford和朋友打赌马在奔跑的时候是不是四只马蹄都离地。故选D。

 (3)细节理解题。根据第三段 In 1878, after many experiments, he managed to get a sequence(连续) of 12 photos. 可知,直到1878年, Muybridge ,才设法拍到连续的12张照片。故选C。

 (4)主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了 Eadweard Muybridge拍到移动的照片的故事。故选D。 

【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问题,抓住关键词;其次带着问题通读全文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再检查一遍,确保答案正确。

10.阅读理解  

    Two men were going through a forest.

    "I am afraid," said one, "that we may meet with wild animals." "Fear nothing, friend Quickwit," cried the other, whose name was Braggart, "If they come at us, we shall stand by one another like men. I have a strong arm, a strong heart, and…"

    "Hark!" cried the first in fear, as a low sound was heard from somewhere nearby, Braggart, who was light and nimble, climbed up a tree like a squirrel (松鼠), leaving his friend, who was not so active, to face the danger alone! Quickwit could do nothing but throw himself on the ground and pretended(假装) to be dead; for he had heard that bears would never touch a dead body. In no time the bear camp up to him, sniffed(用鼻子吸气) at him. Quickwit did not dare to move; and the bear, thinking him dead, went off into the wood again, leaving him quite unharmed!

    When Braggart saw that the danger was over, he came down from the tree and tried to pass off the matter with a joke. "Well, my friend Quickwit," he said, "what did the bear say to you when he put his mouth dose to your ear?"

    "He told me," replied Quickwit, "never again to trust a man who talks big like you!"

(1)The correct order of the following events is    .  

a. Two men were going through a forest.

b. Quickwit threw himself on the ground.

c. Braggart climbed up a tree like a squirrel.

d. A low sound was heard from somewhere nearby.

A. a-b-d-c                             B. a-d-c-b.                             C. d-a-c-b                             D. d-b-c-a

(2)The bear left Quickwit because it    .            

A. was hit by Braggart                                          B. felt pity for him

C. thought he was dead                                       D. didn't like his smell

(3)We can learn from the passage that    .            

A. a true friend reaches for your hand                B. a friend to all is a friend to none

C. a good friend is a good listener                      D. a real friend never argues with you

(4)The best title for the passage would be    .            

A. A Fight Between Two Travelers                        B. The Travelers and the Bear

C. A Kind-hearted Bear                                        D. A True Friend in Trouble

【答案】 (1)B

(2)C

(3)A

(4)B   

【解析】【分析】大意:文章主要讲述了两个男人在森林里遇到熊的故事。

 (1)细节理解题。根据 Two men were going through a forest. 两个男人正在穿越森林—— a low sound was heard from somewhere nearby 一个奇怪的声音从附近传来—— Braggart, who was light and nimble, climbed up a tree like a squirrel (松鼠) Braggart像松鼠一样爬上树—— Quickwit could do nothing but throw himself on the ground and pretended(假装) to be dead .Quickwit躺在地上装死,可知事情发生的正确顺序为 a—d—c—b。故选B

 (2)细节理解题。根据第三段 and the bear, thinking him dead .可知,熊以为他死了。故选C。

 (3)推理判断题。根据文章,熊来了的时候Braggart没有伸出援手而是自己爬上树,说明他不是一个真正的朋友,真正的朋友是会伸出援手的。故选A。

 (4)主旨大意题。通读全文可知,文章主要讲了两个男人在森林里遇到熊的故事,因此旅行者和熊是最好的标题。故选B。 

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

11.阅读理解  

    Different countries have different greeting customs. Read this article to know more about the greeting customs in different cultures, and make sure you greet people in the right way next time. 

France

    French people greet each other with a   handshake, but close friends kiss each other on both cheeks when they meet. They do this   gesture when meeting and before   leaving. 
South   Korea

    In South Korea, it is a sign of respect   for people to bow when greeting each other, In South Korea, a bow is followed   by a handshake. While shaking someone's hand, it is polite to support the   right forearm with the left hand. However, South Korean women do not shake   hands with Western men; instead, they bow slightly. 

Brazil

    Kissing women on the cheek is a common   way of greeting. In a formal situation, a handshake is often done to show   respect. Men should shake hands before and after meeting, and once they have   become familiar with each other, a light hug is often given to each other. 

Ghana

    In a social situation, it's polite to   greet everyone in the room. A handshake is used in greeting, and the palm   must directly touch the palm of the other. It's considered disrespectful to   touch the back of the hand. 

The   Philippines

    There are several ways of greeting people   in the Philippines. An elderly person places his or her right hand on the   forehead of a child to "bless" the latter. This is called" mano".   Relatives and family members greet each other with a kiss on the cheek. Friends   greet each other with a polite nod or a handshake. 

(1)Mike kisses a French boy Jim on the cheek, they may ______.            

A. meet for the first time

B. be close friends

C. be in a social situation

D. be in a formal situation

(2)In Brazil, it is very common to _____ between good friends.            

A. shake hands          B. kiss on the cheek          C. bow to each other          D. give a light hug

(3)Which of the following is about Ghana?            

A. Friends can give a light hug to each other.

B. People can give a nod or handshake.

C. It's impolite to touch the back of the hand.

D. Family members can greet each other with a kiss.

【答案】 (1)B

(2)D

(3)C   

【解析】【分析】本文介绍了不同的国家有不同的问候习俗,了解更多不同文化中的问候习俗,确保下次你用正确的方式问候别人。

 (1)推理题。根据close friends kiss each other on both cheeks when they meet亲密的朋友见面时会亲吻对方的双颊可知, 迈克亲吻一个法国男孩吉姆的脸颊,他们可能是亲密的朋友  , 故选B。

 (2)细节题。根据 a light hug is often given to each other 可知, 在巴西,好朋友之间轻轻拥抱一下很常见  , 故选D。

 (3)细节题。根据 It's considered disrespectful to touch the back of the hand 可知,在加纳触摸手背是不礼貌的  , 故选C。

 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

12.阅读理解  

    When he was small, Hill was a famous bad boy.

    At the age of 9, his father married his stepmother. At that time they lived poorly in the countryside while his stepmother was from a wealthy family.

    His father introduced Hill to his stepmother as he said, "Dear, I hope you notice in the entire shire this is the worst boy, who has made me have no other way. Maybe before tomorrow morning he will throw a stone at you, or do a bad thing you will never imagine."

    To Hill's surprise, his stepmother went up to him with a smile, held up his head and looked at him carefully. She then turned around to tell her husband, "You're wrong. He is not the worst boy in the entire shire, but the cleverest and most creative boy. Only he doesn't find a place to show himself."

    His stepmother's words warmed his heart, his eyes full of tears. Then he started building friendship with his stepmother. And this became the drive of his life, making him create 28 successful golden rules, which helped tens of thousands of ordinary people walk on the road to success.

    Before his stepmother came, no one praised him smart, and his father and neighbors considered him as a bad boy. However, his stepmother's words changed his life.

    When Hill was 14 years old, his stepmother bought him a used typewriter and said to him, "I believe you will become a writer." Hill accepted his stepmother's gift and expectation, and started writing things to a local newspaper. He understood his stepmother's strong feeling of interest in his family while he saw with his own eyes she had changed his family. Therefore, he would do as well as she expected him to.

    The strength from his stepmother made him a rich man and famous writer in the United States and one of the most important persons in the 20th century.

    Praise will never be unnecessary, especially for children. Sincere (真诚的) praise may be better than 10,000 bad words.

(1)What did people think of Hill before the age of nine?            

A. lever.                             B. Creative.                             C. Unfriendly.                             D. Stupid.

(2)Which of the following is WRONG about Hill?            

A. He accepted his stepmother's typewriter.       B. He failed to do as he was expected.

C. He started writing to a local newspaper.        D. He understood his stepmother.

(3)The writer is most probably an expert of _________.            

A. house building                       B. diet                       C. news writing                       D. education

(4)The passage was written mainly to tell us that _________.            

A. children should be praised

B. Hill's father married again

C. Hill's stepmother was kind to him

D. Hill's father was cruel to him

【答案】 (1)C

(2)B

(3)D

(4)A   

【解析】【分析】大意:一个在别人眼里是最坏的男孩的Hill,他继母的来临后,继母几句表扬的话改变了聪明的一生,他继母的力量让他成为一名富人作家和美国最重要的人物,作者以Hill事例向我们展示了表扬的重要性。

 (1)推断题。根据When he was small, Hill was a famous bad boy.可知,他九岁之前,人们认为他是一个出了名的坏小孩,可推出坏小孩一般对他人都是不友好的,故选C。

 (2)细节题。根据started writing things to a local newspaper.and famous writer in the United States可知,Hill没有辜负继母的期望,B选项与原文不符,故选B。

 (3)推断题。作者以Hill事例向我们展示了表扬的重要性,可推出作者应该是教育方面的专家,故选D。

 (4)主旨题。作者以Hill事例向我们展示了表扬的重要性,故选A。

 【点评】考查阅读理解能力,细节题、推断题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案;推断题需要根据上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

13.阅读理解  

    How do you get to school every day? By bus or car? Song Kexin, a 14-year-old schoolgirl in Xiamen, prefers to go to school on her bike. "It's the quickest and easiest way to get to school," she said. "When there's a traffic jam, I feel the freedom while passing so many car lines."

    China was once known as the kingdom of bicycles. But these years, the popularity of bicycles in Europe is rising. Last year, more bicycles were sold than cars in Europe, according to the BBC.

    Cycling is a safe, clean and cheap way to get around the city. It makes both traffic jams and pollution less, and is great for our health.

    Of course, Rome wasn't built in a day. The popularity of cycling in many European countries is greatly because of bike-friendly policies.

    As the traditional "cycling capital" in Northern Europe, Copenhagen's roads keep bicycles and motor cars separated(分离)as much as possible. On these roads, there are pre-green lights for cyclists. These kinds of bicycle traffic lights turn green a few seconds before car traffic lights do. They give the cyclists time to avoid traffic while they are crossing.

    In Amsterdam, people can hire a bike from almost anywhere in the city. You can start from three hours and the average price for a full day is 8 euros (66.8 yuan).

    This year, in Ruian, there are also similar policies to hire public bikes. It's only 20 yuan for a full day. Do you see them around the city? It's important to be safe when you are cycling. If you remember the following ideas, you will be safer.

    ■Although you may think a helmet(头盔)is not cool, it can protect your head if you fall down. Just choose the one that fits you best.

    ■Stop at all stop signs and obey red lights just as cars do. It's a good idea to walk your bike across busy crossings by following traffic lights.

    ■If you are cycling with friends, ride in a line. Don't ride with each other side by side.

    ■Wearing headphones while you are biking is not a good idea. You need to hear what's going on around you.

(1)Which of these advantages of cycling are NOT mentioned in the passage?            

A. Quick, easy and free.

B. Safe, clean and cheap.

C. Green, healthy and popular.

D. Convenient, traditional and comfortable.

(2)In Paragraph 5, the underlined word "They" refers to "       ".            

A. pre-green lights

B. car traffic lights

C. Copenhagen's roads

D. bike rental companies

(3)Which of the following is TRUE according to the passage?            

A. Cycling is much better than driving cars.

B. It is helpful for cyclists to wear a helmet.

C. More bicycles were sold than cars in China last year.

D. In Amsterdam, the average price for a bike is 8 euros.

(4)What is the best title for the passage?            

A. Be Careful While Biking

B. Bike-friendly Policies Around Us

C. Bikes' Rising Popularity in Europe

D. How to Solve the Problems of Transportation

【答案】 (1)A

(2)A

(3)B

(4)C   

【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是中国曾经是自行车王国,但是这些年欧洲人们骑自行车的人的数量正在上升,人们为什么要骑自行车和怎样骑自行车更安全。 

 (1)细节理解题。根据 Cycling is a safe, clean and cheap way to get around the city. But these years, the popularity of bicycles in Europe is rising.  It makes both traffic jams and pollution less, and is great for our health. As the traditional "cycling capital" in Northern Europe,   Copenhagen's roads keep bicycles and motor cars separated(分离)as much as possible.  In Amsterdam, people can hire a bike from almost anywhere in the city. 文章提到自行车可租用,不是免费的,故选A。

 (2)词意猜测题。根据 On these roads, there are pre-green lights for cyclists. These kinds of bicycle traffic lights turn green a few seconds before car traffic lights do. They give the cyclists time to avoid traffic while they are crossing. 在这些路上,对于骑行者有优先绿灯。这些自行车的交通绿灯在机动车交通绿灯前几秒钟变绿。当骑行者穿过马路时它们给他们时间来避免交通拥堵。可知此处they指的是优先绿灯。故选A。

 ​​​​​​​(3)细节理解题。根据 Although you may think a helmet(头盔)is not cool, it can protect your head if you fall down. 虽然你可能认为头盔不酷,如果你摔下来它能保护你的头。可知戴头盔有用。故选B。

 ​​​​​​​(4)主旨大意题。这篇短文讲的是现在自行车为什么在欧洲很受欢迎。故选C。 

【点评】此题考查阅读理解。解答细节理解题时,常用定位法,根据题干和选项中的关键词从原文中找到相关的句子,与选项进行比较从而确定答案。推理判断题既要透过文章表面文字推测文章隐含意思,又要根据作者的态度、意图和文章细节的发展作正确的推理判断,不要固守自己的观点和看法,对于主旨大意题,要根据文章的中心思想确定。

 

14.阅读理解  

    Technology is everywhere. We see it any place we go and, in fact, almost all of us carry some piece of technology with us every time we leave the house. What I always forget, though, is just how useful and powerful technology can be when we want to help others.

    There is not a single room in my house that does not have some electronic devices (设备)lying around in it. Whenever I am at home, I am almost always using at least one electronic device. If you walked into my living room on any given day, you would find that, first, I have the television on. At the same time, I usually have my laptop resting on my knee, or I will be using my mobile phone. Even when I'm not at home I am always using my phone, and at work or in cafés, I sit down and connect to the local wireless network on my laptop.

    I must say that I waste a lot of time on the computer and the time I spend on it could be much better spent if I were to take up a little online volunteering.

    The technology we carry about everywhere can have a great power to do good for the world and to help others and recently I discovered just how much online volunteering there is to do in the world. From using your language skills to do translations, to developing and managing projects and helping with IT work, there is so much that so many people can do to help people in their own countries and across the world. The United Nations, in fact, has a huge page with "Volunteers Recruited" on its website.

    This work can support the poor and help charities who cannot pay for staff members. Many organizations only require you to work an hour a week﹣some even less. And the support provided by online volunteers can really help make a difference to those in need.

(1)From Paragraph 2, we can know that the writer          .            

A. is a computer engineer

B. works in a café

C. uses technology a lot

D. likes modern music

(2)The underlined word" Recruited" in Paragraph 4 means"          ".            

A. Ordered                             B. Visited                             C. Wanted                             D. Warned

(3)In the writer's opinion, people should spend more time             with technology.            

A. working on computer programs

B. keeping the Internet safe

C. inventing electronic products

D. helping people in need

(4)What can be the best title for the passage?            

A. Online Volunteering

B. Internet Organizations

C. Website Design

D. Online Translation

【答案】 (1)C

(2)C

(3)D

(4)A   

【解析】【分析】本文介绍了科学技术已经渗透进了我们的生活,我们每天都在使用这些科技带来的方便中。但作者认为我们应该利用这些先进的技术去帮助别人,这样才能体现出这些科技的力量。

 (1)推理题。根据There is not a single room in my house that does not have some electronic devices(设备) lying around in it.的意思可知,在作者的家里,没有一个房间里是没有电子设备的,也就是说作者使用非常多的电子设备,下面的文字作者举例来说明,如television, laptop, mobile phone等,故选C。

 (2)词义猜测题。根据该段中I discovered just how much online volunteering there is to do in the world.可知,作者发现在网上有很多在线志愿活动,而这句话说的就是联合国在网上招募志愿者的一个网站,由此我们可以知道划线这个单词应该是“招聘”的意思,与wanted同义,故选C。

 (3)推理题。根据I must say that I waste a lot of time on the computer and the time I spend on it could be much better spent if I were to take up a little online volunteering以及下一段的开头The technology we carry about everywhere can have a great power to do good for the world and to help others可知,作者觉得自己浪费了很多时间在电脑上,这些时间他可以更好的利用起来去从事一些网上的志愿者工作。由此我们可以知道,作者认为人们应该花费一点时间去帮助别人,故选D。

 (4)主旨题。这篇短文开头部分作者讲述了我们周围无处不在使用着科学技术,短文的第一段中What I always forget, though, is just how useful and powerful technology can be when we want to help others点明文章的主题,从短文的第三段开始,作者对文章主题进行展开论述,即我们应该利用这些技术去做一些在线的志愿者活动,去帮助别人,所以C选项Online volunteering在线志愿者活动这个题目能点明文章的主题,故选C。A选项Website Design网站设计;B选项Internet Organization在线组织;D选项Online Translation在线翻译,这几个选项都不符合文意,故选A。

 【点评】考查阅读理解。本文涉及推断题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

15.阅读理解

 Improve Your Learning Skills!

 Want higher marks?

 Have an important exam soon?

 Come to the workshop and learn how to:

 •Read faster

 •Take better notes

 •Improve your spelling

 Wednesday, March 13, 3 pm-5 pm, Room 314

 Bring a notebook, a dictionary, and a pencil.

 See you there.
(1)People can improve ______ in the workshop.            

A. reading                        B. grammar                        C. speaking                        D. pronunciation

(2)People need to stay in the workshop for ______.            

A. one hour                       B. two hours                       C. three hours                       D. four hours

(3)People should bring ______ if they go to the workshop.            

A. a pen                     B. a notebook                     C. an English book                     D. a computer

【答案】 (1)A

(2)B

(3)B   

【解析】【分析】本文是关于如何提高英语的广告。

 (1)细节题。根据 Read faster 可知在研讨会上可以提高阅读,故选A。

 (2)细节题。根据 Wednesday, March 13, 3 pm-5 pm可知人们在研讨会上待2个小时,故选B。

 (3)细节题。根据 Bring a notebook 看着需要带笔记本,故选B。

 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,细节题要注意从文中寻找答案。

文档

人教版英语中考英语阅读理解经典

人教版英语中考英语阅读理解经典一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)1.根据短文内容理解选择正确答案。B    Everyoneworries.Buthowdoyoudealwithyourworries?Whetheryourworriesarebigorsmall,youcantakethesethreestepstodealwithyourworries:Trytofindoutwhatyou'reworriedabout.    Sometimes,youwillknowwhatyou
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top