最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

【中考冲刺】2023年山东省烟台市中考模拟英语试卷 (附答案)

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-29 23:29:32
文档

【中考冲刺】2023年山东省烟台市中考模拟英语试卷 (附答案)

2023年山东省烟台市中考模拟英语试题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、阅读单选Doyouusehandgestureswhenyoutalk?Doyouopenyourmouthandeyeswidewhenyouaresurprised?Theseareallexamplesofbodylanguage.Howimportantcanitbe?FollowTeensandhavealook.Bodylangu
推荐度:
导读2023年山东省烟台市中考模拟英语试题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、阅读单选Doyouusehandgestureswhenyoutalk?Doyouopenyourmouthandeyeswidewhenyouaresurprised?Theseareallexamplesofbodylanguage.Howimportantcanitbe?FollowTeensandhavealook.Bodylangu
2023年山东省烟台市中考模拟英语试题

学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________

一、阅读单选

Do you use hand gestures when you talk? Do you open your mouth and eyes wide when you are surprised? These are all examples of body language. How important can it be? Follow Teens and have a look.

Body language does not use words. It uses the movement or position of your body to show certain meanings.

According to American scientist Edward T. Hall, in a conversation between two people, 65 percent of communication is body language. In some cases you even express yourself without words. For example, if your friend asks you to join him in a picnic, you will give him an "OK" gesture to say: "Yes, sounds great!" Sometimes, your words say one thing, but your body language says another. You may do things unconsciously(无意识地) like touching your face while telling a lie.

In different cultures, the same body language means different things.   In the US, making eye contact(眼神交流) with someone means you are interested in what the person is saying. While in some Asian countries, it is rude to look into a person's eyes during a conversation.

Sometimes, different body language expresses the same meaning.   Take "hello" for example. French people kiss cheeks (脸颊) to say hello. Japanese people bow (鞠躬). Maoris in New Zealand, however, touch noses in greeting.

What are you trying to say?

Body language is important to teenagers. Understanding this language helps you to communicate better with others.

1.What does body language use to show meanings?

A.Words. .Sentences. .Letters. .Movement or position.

2.What does an American mean if he makes eye contact with someone?

A.He is bored with the person. .He is interested in the person.

C.He is angry with the person. .He doesn't want to say anything.

3.Whom might this passage be written for?

A.Old people. .The disabled. .Adults. .Teenagers.

4.Which of the following is TRUE?

A.The same body language always means the same thing.

B.Different body language can express the same meaning.

C.Asian people like making eye contact.

D.Japanese people kiss to say hello.

Who do you think was the most important woman of the past 100 years?

 Jane Addams 

(1860 - 1935)Addams helped the poor and worked for peace. She created shelters(避难所), education opportunities(机会)and services for people in need. In 1931, Addams became the first American woman to win the Noble Peace Prize.

 Marie Curie

 (1867 - 1934)

Polish-born scientist Marie Curie discovered that some types(类型)of metal(金属)give off energy called radiation(辐射能).Her research led to new medical treatments(治疗)and arms(武器). She received the Nobel Prize in physics in 1903 and in chemistry in 1911.

 Rachel Carson

 (1907 - 19)

Rachel Carson was born in the rural(乡下的)river town of Springdale, Pennsylvania in America. The popular book Silent Spring by Rachel Carson made people realize the dangers and the harmful effects(影响)of pollution on humans and on the world’s lakes and oceans.

 Margaret Thatcher (1925 -2013 )

In 1979, Margaret Thatcher became Britain’s first woman Prime Minister (首相). She served until 1990, which made her the first British leader to serve three terms in a row. Because of her high standards(标准)and strong will, people called her Britain’s Iron(铁)Lady.

  Angela Merkel 

(1954 - )

In 2005, Germans chose Angela Merkel as their first woman leader of the country. She had been a scientist in the past. As Germany’s leader, she has had an effect on the whole world.
5.Who won the Nobel Prize?A.Jane Addams and Marie Curie .Jane Addams and Margaret Thatcher

C.Marie Curie and Angela Merkel .Marie Curie and Rachel Carson

6.We can infer(推断)from the text that Rachel Carson worked to _______.

A.help the poor .teach English

C.protect the environment .protect the rights of women

7.What do Angela Merkel and Margaret Thatcher have in common?

A.Both of them were scientists before coming to power.

B.Both of them are the first woman leader of their country.

C.Both of them are famous for being strict.

D.Both of them have worked for three terms.

Denson is a mechanic, but he lost his job a few months ago. He is kind and helpful, but always feared applying for a new job.

One day, he gathered up all his courage and decided to attend a job interview. His appointment was at 10:00 a.m. and it was already 8:30. While waiting for a bus to the office where he was supposed to be interviewed, he saw an old man kicking the tyre of his car. Obviously there was something wrong with the car. Denson immediately went up to lend a hand to him. When Denson finished repairing the car, the old man asked him how much he should pay for the service. Denson said there was no need to pay him and he just helped someone in need, and that he had to rush for an interview. Then the old man said, “Well, I could take you to the office. It’s the least I could do. Please, I insist.” Denson agreed.

When he arrived at his destination, Denson found a long line of applicants(求职人) waiting to be interviewed. Denson still had some grease(油脂) on his shirt after repairing the car, but he didn’t think he had enough time to wash it off or change the shirt. One by one, the applicants left the interviewer’s office with disappointed looks on their faces. After a long time, Denson’s name was finally called. The interviewer was sitting on a large chair facing the office window. Rocking the chair back and forth, he asked, “Do you really need to be interviewed?” Denson’s heart sank. “Wearing such a dirty shirt, how could I possibly pass this interview?” he thought to himself. Then the interviewer turned around the chair, and to Denson’s surprise, it was the old man he helped earlier in the morning. It turned out that he was the general manager of the company. “Sorry I had to keep you waiting, but I was pretty sure I made the right decision to have you as a member of the company before you even stepped into the office. I just know you’d be a trustworthy worker. Congratulations!”

8.What does the beginning of the passage tell us?

A.Denson got a new job a short time ago.

B.Denson didn’t want to be a mechanic any more.

C.Denson went to several job interviews.

D.Denson wasn’t confident about finding a new job.

9.What happened when the old man’s car was able to work properly again?

A.The old man paid Denson for the service he provided.

B.The old man offered Denson a free ride to the office.

C.Denson told the old man to pay someone in need.

D.Denson rushed to the interview office by himself.

10.How did Denson feel when he was asked a question by the interviewer?

A.Denson thought he didn’t really need to be interviewed.

B.Denson thought he had been kept waiting for too long.

C.Denson thought the old man had made the right decision.

D.Denson thought he couldn’t possibly pass the interview.

11.Which of the following might be the best title for the passage?

A.Practice makes perfect. .One good turn deserves another.

C.All roads lead to Rome. .One is never too old to learn.

When it comes to making healthy lifestyle changes, which should come first changing your diet or becoming more physically active?

Previous studies suggested that providing people with too much information about nutrition and physical activity at once tends to be discouraging. That has led to the popularity of advising people to make changes gradually, and set smaller goals.

So the scientists divided 200 inactive participants who were aged 45 or older into four groups. One group was instructed about making diet and fitness changes at the same time, the second group was taught about diet changes first, then fitness changes four months later, the third group changed their exercise habits first and made changes in their eating habits four months later, and the final, control group was not instructed about either diet or fitness changes but about how to manage their stress.

The researchers tracked(跟踪)the groups for full year. Compared to the control group, the three intervention groups made healthy changes in their diet. Those who changed their fitness habits first significantly increased the amount of exercise they received daily compared to the other groups after four months. However,at the end of the year,the group that changed both diet and exercise at the same time was the only one that met the nationally recommended targets for both exercise and nutrition levels,while those who worked on improving their nutrition first were unable to meet the recommended levels of fitness after a year. The researchers suspect that changes to diet are easier to make than changes to physical activity.

The findings show, however, that pairing diet and exercise changes may help to overcome some of the barriers people face in adding more physical activity into their lives. If people change diet and exercise orderly, the scientists say, they may end up placing more importance on the first set of behavior changes and feel less pressured to address the second set.

12.The advice mentioned in the second paragraph seemed ________.

A.popular .dangerous .scientific .unsatisfactory

13.Which group made progress earlier than other groups in increasing the amount of daily exercise?

A.The first group. .The second group. .The third group. .The control group.

14.The reason why those improving their nutrition first failed to meet the levels of fitness after a year might be that _________.

A.they might be very crazy

B.they wouldn't like to change their behaviour

C.it is much harder to change physical activity

D.they might put on weight before changing their physical activity

15.Which of the following does the author probably approve of?

A.Pairing diet and exercise changes.

B.Becoming more physically active first.

C.Changing diet and exercise following a fixed order.

D.Changing diet first and placing more importance on it.

二、阅读还原6选5

阅读下面短文, 从短文后的选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。

There are many children whose mothers accompany (陪伴) them all the time. ____16____ There are times when they want their moms to leave them alone. I was once like this. 

However, things changed when I was 9 years old. My mom’s company was going to move to Hong Kong. To give me a better life, she chose to work in Hong Kong by herself rather than find another job in Shanghai. ____17____ I was excited about the freedom I would enjoy, since my dad was always busy with his own work. My mom came home just once a month at the beginning. But a year later, she only came home every three to four months. 

The last time I saw her before the pandemic (疫情), we seemed to have nothing to talk about. She must have noticed this too. She decided to invite me to visit Hong Kong during the winter holiday, which I agreed to do. ____18____ I heard the disappointment in her voice when we talked on the phone. I started looking forward to the end of the pandemic. Obviously, I missed my mother. I missed the days when she asked me to do my homework; I missed her saying hello every time I came back home; _____19_____

In Hong Kong, she has to deal with everything by herself. I wondered how she could stay there alone for four years. I think love got her through this hard time. It is her love for our family that supported her when she was under so much pressure. ____20____ I can’t wait to see her again. I will hug her and tell her that I love her.

A.I missed the good night kisses she gave me every day.

B.Luckily, I arrived in Hong Kong on a rainy afternoon.

C.However, their kids don’t always like this.

D.I felt sad about realizing this so late.

E.When I heard this, I had never been so pleased.

F.Unfortunately, the trip did not take place due to the sudden outbreak of the pandemic.

三、完形填空

阅读下面短文, 从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项。

Once upon a time, there was a couple named Sue and John. Both of them were artists. 

In the late autumn, John became very ___21___ with pneumonia (肺炎). After the doctor visited John several times, he told Sue, “His condition is quite bad. John ____22____ to have lost all will to live.   If he doesn’t want to live, medicines will not help him.” 

Sue tried her best to make John take an ____23____ in things around him. She sang and danced, she painted their favorite pictures, she told jokes, but John did not respond.   

“Five,” he muttered (低声含糊地说) one day, as he looked out the window. When Sue asked ____24____ John meant, he explained slowly, “There are ... only five leaves left on the tree now. When the last leaf falls, I ... shall go with it.” Upon ____25____ this, Sue burst into tears.   She went to their neighbor, Mr. Smith, 

____26____ was also an artist. 

Mr. Smith was shocked ____27____ the news of John’s poor health. He wanted his friend to get better. 

Over the next few days, it rained ____28____ and the wind howled (呼啸), but the last leaf on the tree held on firmly. Every day, John would look out and see the same lone leaf on the tree. 

Then, one day, the doctor came in and said John’s condition was ____29____ . John said to Sue, “I’ve realized that life is hard, but I shouldn’t _____30_____ . That leaf has stayed on that tree for so long. It has taught me to live!” 

“You know that leaf was painted by Mr. Smith?” said Sue.

21.A.angry .excited .ill .famous

22.A.happens .seems .refuses .regrets

23.A.interest .experience .information .entrance

24.A.how .why .that .what

25.A.looking .seeing .hearing .listening

26.A.who .he .which .it

27.A.for .so .as .by

28.A.quietly .widely .terribly .finally

29.A.improving .increasing .dropping .spreading

30.A.go away .pass by .hold on .give up

四、语法填空

阅读下面短文, 在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。 

The Chinese boy Su Yiming shone at the 2022 Winter Games in Beijing. After winning ___31___ (China) first ever Olympic gold medal in snowboarding, Su encouraged other youths to go after their goals. ___32___ 17-year-old said after the game, “It feels like a wild dream come true.” 

___33___ (influence) by his father, Su, born in Jilin Province, took up skiing at 4. “When I first skied, it was just for fun. At that time, I didn’t know what sport it was,” He recalled. “Then I ___34___ (gradual) fell in love with it.” 

After 14 years on the snow, Su has found the most special thing about snowboarding comes from its various styles, and he is trying ___35___ (discover) his own. He said, “Combine your style and ___36___ (difficult). I think this is the coolest thing about snowboarding.”

Besides, Su has noted the rapid growth of the sport has consistently kept him ___37___ (go) forward. “My goal has never been to beat anyone else, ___38___ to challenge myself.” 

Although some Changes have taken place over these years, the only unchanged thing for Su is his love for skiing. “Whether ___39___ a fan or an athlete, I’m doing what I love. Only when you love something will you do your best to go for it. If you spare no effort, nothing is ___40___ (possible),” he said.

五、多任务混合阅读

阅读下面短文,完成短文后的问题。

 

Think about a news conference(新闻发布会) at the two sessions. Government officials give reports on a stage. Journalists from home and abroad ask questions. Another group of people are also very busy—interpreters(口译员). They help journalists understand the speakers and allow China to be heard by the rest of the world. 

Zhang Lu is one of China’s best interpreters. She has been to hundreds of big events like this. She usually translates for state leaders, including Premier Li Keqiang and former premier Wen Jiabao.

Many leaders like to use Chinese literary quotes(文学典故) in their speeches, from the ancient poem Li Sao(《离骚》) to shi, ci and qu writings. Zhang is skilled at translating them quickly and clearly. To do this, an interpreter needs to know both their own language and their foreign language quite well.

Interpreters never stop studying, either. There are always new things for interpreters to learn——whether they’re news items(条目), professional terms(专业术语) or even the names of new foods. Even after working as an interpreter for 10 years, Zhang still listens to foreign media each morning in order to keep her skills sharp.

Becoming an interpreter who is as good as Zhang is not easy. It’s a matter of skill and hard work.

41.What do interpreters do at the two sessions?

__________________________________________________________

42.Who does Zhang Lu usually translate for?

__________________________________________________________

43.Translate the underlined sentence into Chinese.

__________________________________________________________

44.What does Zhang Lu do to keep her skills up?

__________________________________________________________

45.What does it take to be a good interpreter?

__________________________________________________________

六、材料作文

46.昨天晚上,我和表哥通了电话。下面是电话内容:1. 疫情期间在社区做志愿者,人们都称呼他“大白”;2. 每天穿着防护服,检查健康码;3. 协助医生为社区人员做核酸检测,每天工作超过12个小时,很劳累,但很自豪。

请根据电话内容(可结合实际适当拓展),用英文描述一下表哥作为志愿者的情况,并谈谈自己的感想和期望。词数100左右。开头已经给出,不计入总词数。

参考词汇:the epidemic疫情;break out爆发;health QR code健康码;protective suit防护服;nucleic acid test核酸检测;put on/wear a mask戴口罩;end结束

Yesterday evening my cousin called me. On the phone he told me that ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

参:

1.D

2.B

3.D

4.B

【解析】

【分析】

本文主要介绍了肢体语言的重要性。

1.

细节理解题。根据“It uses the movement or position of your body to show certain meanings.” 可知,肢体语言用身体移动或者位置来表明意思,故选D。

2.

细节理解题。根据“In the US, making eye contact(眼神交流) with someone means you are interested in what the person is saying.” 可知,如果和说话的人有眼神交流,那么他对说话者感兴趣,故选B。

3.

细节理解题。根据“Body language is important to teenagers.” 可知,肢体语言对青少年来说是重要的,即文章是写给青少年的,故选D。

4.

细节理解题。根据“different body language expresses the same meaning.” 可知,不同的肢体语言可以表达相同的意思,故选B。

5.A

6.C

7.B

【解析】

【导语】

本文讲述在过去100年里对人类有重要贡献和积极意义的女性。

5.

细节理解题。根据“Addams became the first American woman to win the Noble Peace Prize”及“She received the Nobel Prize in physics in 1903 and in chemistry in 1911”可知简亚当斯和玛丽居里获得了诺贝尔奖。故选A。

6.

推理判断题。根据“The popular book Silent Spring by Rachel Carson made people realize the dangers and the harmful effects of pollution on humans and on the world’s lakes and oceans”雷切尔卡森的书《寂静的春天》让人们意识到对人类和世界上的湖泊及海洋的污染的危险和有害性。可知,她是为了保护环境。故选C。

7.

推理判断题。根据“Margaret Thatcher became Britain’s first woman Prime Minister及Germans chose Angela Merkel as their first woman leader of the country”可知,玛格丽特撒切尔和安格拉默克尔的共同之处在于她们都是她们国家的第一位女性领导人。故选B。

8.D

9.B

10.D

11.B

【解析】

【导语】

本文是一篇记叙文。文章讲述了Denson在去新工作面试的途中帮助了一位老者修车,把衬衫弄脏了,被面试官问了问题后才发现面试官竟是那位得到他的帮助的那位老者,而他的善良的乐于助人的品格最终助他得到了那份工作,说明善有善报。

8.

推理判断题。根据第一段“He is kind and helpful, but always feared applying for a new job.”可知Denson心肠很好,也乐于助人,但是总是害怕申请一份新的工作,可推断他对找到一份新的工作不是很有信心。故选D。

9.

细节理解题。根据第二段“Then the old man said, “Well, I could take you to the office. It’s the least I could do. Please, I insist.””可知当老人的车又可以正常启动的时候,他对Denson说可以稍他一程,送他到办公室所在的地方。选项B“老人向Denson搭便车去办公室”表述符合原文。故选B。

10.

细节理解题。根据第三段““Wearing such a dirty shirt, how could I possibly pass this interview?” he thought to himself.”可知当时他想,穿着一件这么脏的衬衫,他怎么可能通过面试,也就是说,他认为他不可能通过面试。故选D。

11.

最佳标题题。文章讲述了Denson在去新工作面试的途中帮助了一位老者修车,把衬衫弄脏了,被面试官问了问题后才发现面试官竟是那位得到他的帮助的那位老者,而他的善良的乐于助人的品格最终助他得到了那份工作,说明善有善报。故选B。

12.D

13.C

14.C

15.A

【解析】

【导语】

本文讲述为了健康的生活,科学家研究发现节食和运动搭配同时进行效果会更好。

12.

细节理解题。根据第二段“Previous studies suggested that providing people with too much information about nutrition and physical activity at once tends to be discouraging”同时给人们提供太多关于营养和体育活动方面的信息往往会令人沮丧,可知这些建议都不让人满意。故选D。

13.

推理判断题。根据第三段“the third group changed their exercise habits first and made changes in their eating habits four months later”,第三组首先改变他们的锻炼习惯,四个月之后再改变饮食习惯;根据第四段“Those who changed their fitness habits first significantly increased the amount of exercise they received daily compared to the other groups after four months”四个月之后,和其他组相比,首先改变锻炼习惯的人每天的运动量显著提高了。可知,在增加日常锻炼方面第三组的进步比其他组要更早。故选C。

14.

推理判断题。根据第四段“The researchers suspect that changes to diet are easier to make than changes to physical activity”研究人员怀疑饮食的改变比改变体育活动更容易。可知一开始先进行节食训练的小组一年之后在运动方面还不达标,可能的原因是运动比节食改变起来更费劲。故选C。

15.

推理判断题。根据最后一段“pairing diet and exercise changes may help to overcome some of the barriers people face in adding more physical activity into their lives”将饮食和锻炼相结合可能有助于人们在生活中增加体育活动时所面临的一些障碍。可知作者赞成饮食和锻炼的搭配改变。故选A。

16.C

17.E

18.F

19.A

20.D

【解析】

【导语】

本文主要讲述了作者从一开始不喜欢妈妈的陪伴,经历了疫情之后,作者感知到了妈妈的爱,为之前的想法感到后悔。

16.

根据下文“There are times when they want their moms to leave them alone. I was once like this.”可知,上文应该是并不是所有的孩子都喜欢父母的陪伴,选项C“然而,他们的孩子并不总是喜欢这样。”符合语境,故选C。

17.

根据下文“I was excited about the freedom I would enjoy, since my dad was always busy with his own work.”可知,当作者听到母亲去外地工作,他很高兴。选项E“当我听到这句话时,我从未如此高兴过。”符合语境,故选E。

18.

根据下文“I heard the disappointment in her voice when we talked on the phone. I started looking forward to the end of the pandemic”可知,母亲失望是因为流行爆发,我不能去,选项F“不幸的是,由于大流行的突然爆发,这次旅行没有进行。”符合语境,故选F。

19.

根据上文“Obviously, I missed my mother. I missed the days when she asked me to do my homework; I missed her saying hello every time I came back home;”可知,作者很想念母亲。选项A“我怀念她每天给我的晚安之吻。”符合语境,故选A。

20.

根据上文“It is her love for our family that supported her when she was under so much pressure.”可知,作者后悔很晚才理解母亲,选项D“这么晚才意识到这一点,我感到很难过。”符合语境,故选D。

21.C

22.B

23.A

24.D

25.C

26.A

27.D

28.C

29.A

30.D

【解析】

【导语】

本文主要讲述了画家John因为得了重病,失去了生活的意志,但是当他看到牢牢长在树上的最后一片叶子时,他决定不放弃,身体情况也好转了,其实那片树叶是他的朋友Mr. Smith画上去的。

21.

句意:深秋,John得了肺炎。

angry生气的;excited激动的;ill生病的;famous著名的。根据“In the late autumn, John became very…with pneumonia”可知,John得了重病。故选C。

22.

句意:John似乎已经失去了求生的意志。

happens发生;seems似乎;refuses拒绝;regrets后悔。根据“ If he doesn’t want to live, medicines will not help him”可知,John似乎已经失去了求生的意志。故选B。

23.

句意:Sue尽自己最大的努力让John对周围的事情感兴趣。

interest兴趣;experience经历;information消息;entrance入口。根据“She sang and danced, she painted their favorite pictures, she told jokes, but John did not respond.”可知,Sue做的这些事情都是为了让他能对周围的事情感兴趣。故选A。

24.

句意:当Sue问John是什么意思时。

how怎样;why为什么;that那;what什么。根据“When Sue asked…John meant, he explained slowly”可知,此处指是什么意思。故选D。

25.

句意:Sue听到这句话就哭了。

looking看,强调动作;seeing看,强调结果;hearing听,强调结果;listening听,强调动作。根据“There are ... only five leaves left on the tree now. When the last leaf falls, I ... shall go with it.”可知,此处强调听的结果“这句话”。故选C。

26.

句意:他也是一名画家。

who谁;he他;which哪个;it它。根据“She went to their neighbor, Mr. Smith,…was also an artist.”可知,此处是非性定语从句,先行词是“Mr. Smith”,指人,从句中缺主语,用关系代词“who”。故选A。

27.

句意:Mr. Smith对John身体不好的消息感到惊讶。

for为了;so所以;as作为;by被。根据“Mr. Smith was shocked…the news of John’s poor health.”可知,句子的语态为被动,被动语态的构成为“be done by”,“by”表示被动。故选D。

28.

句意:接下来的几天,下着大雨,狂风呼啸。

quietly安静地;widely广泛地;terribly厉害地;finally最后地。根据“the wind howled”可知,雨下的很大。故选C。

29.

句意:然后,有一天,医生进来说John的病情正在好转。

improving改善;increasing增加;dropping下降;spreading传播。根据“That leaf has stayed on that tree for so long. It has taught me to live!”可知,John的病情正在好转。故选A。

30.

句意:但是我不应该放弃。

go away离开;pass by路过;hold on 坚持;give up放弃。根据“That leaf has stayed on that tree for so long. It has taught me to live!”可知,此处指的是“我不该放弃”。故选D。

31.China’s

32.The

33.Influenced

34.gradually

35.to discover

36.difficulty

37.going

38.but

39.as

40.impossible

【解析】

【导语】

本文主要讲述了苏翊鸣的人生经历。

31.

句意:在获得中国有史以来第一块奥运会滑雪金牌后,苏鼓励其他年轻人追求自己的目标。根据“The Chinese boy Su Yiming shone at the 2022 Winter Games in Beijing”可知,此处是中国有史以来第一枚奥运会滑雪金牌,这里指和中国相关的,故用China的所有格形式。故填China’s。

32.

句意:这名17岁的男孩赛后说。根据语境可知,“17-year-old ”指的就是“ Su Yiming ”,这是在文中第二次提到,应用定冠词the。故填The。

33.

句意:在父亲的影响下,出生于吉林省的苏在4岁时开始滑雪。观察句子结构可知,空格所在句表述的是受父亲的影响,考查过去分词作状语。故填Influenced。

34.

句意:然后我渐渐爱上了它。观察句子结构可知,空格所填词修饰动词短语“fell in love”,故填副词形式。故填gradually。

35.

句意:他正在努力发现自己的风格。根据“Su has found the most special thing about snowboarding comes from its various styles”可知,这里说的是苏努力发现自己的风格。考查try to do sth“尽力做某事”。故填to discover。

36.

句意:结合你的风格和难度。根据连词and的特点以and前的style可知,空格上填名词形式。根据句意可知,这里指的是抽象意义上的困难,是不可数名词。故填difficulty。

37.

句意:苏指出,这项运动的快速发展一直让他不断前进。根据句意可知,本题考查keep sb. doing sth“使某人一直做某事”,空格上填动词ing形式。故填going。

38.

句意:我的目标从来不是打败任何人,而是挑战自己。根据句意可知,本题考查not...but...“不是……而是……”。故填but。

39.

句意: 无论是作为球迷还是运动员,我都在做我喜欢做的事。根据“Whether ... a fan or an athlete, I’m doing what I love.”可推知,句子说的是作为球迷还是运动员。应该用介词as。故填as。

40.

句意:如果你不遗余力,没有什么是不可能的。根据“If you spare no effort”可知,只要竭尽全力,没有什么不可能。故填impossible。

41.They help journalists understand the speakers (and allow China to be heard by the rest of the world).

42.She usually translates for state leaders. (including Premier Li Keqiang and former premier Wen Jiabao.)

43.为了能够做到这点,一名口译人员必须同时精通母语和一门外语。

44.She listens to foreign media each morning.

45.It takes (a matter of ) skill and hard work (to be a good interpreter).

【解析】

【导语】

本文是一篇说明文。文章介绍了口译员张璐的工作以及她如何训练自己成为一名优秀的口译员。

41.

根据第一段“They help journalists understand the speakers and allow China to be heard by the rest of the world.”可知他们帮助记者理解发言人所说的内容,让中国的声音能被世界的其他地方的人所听到。故填They help journalists understand the speakers (and allow China to be heard by the rest of the world).

42.

根据第二段“She usually translates for state leaders, including Premier Li Keqiang and former premier Wen Jiabao.”可知张璐经常为国家领导人做翻译工作,包括李克强总理和前总理。故填She usually translates for state leaders. (including Premier Li Keqiang and former premier Wen Jiabao.)

43.

To do this为了做到这一点;an interpreter一名口译人员;needs to know需要知道;both their own language and their foreign language quite well同时精通母语和外语。故答案为:为了能够做到这点,一名口译人员必须同时精通母语和一门外语。

44.

根据第三段“Even after working as an interpreter for 10 years, Zhang still listens to foreign media each morning in order to keep her skills sharp.”可知即使已经担任口译员有10余年,为了保持敏锐的技巧,张璐依然每天早晨听外国媒体的相关内容。故填She listens to foreign media each morning.

45.

根据最后一段“It’s a matter of skill and hard work.”可知要成为一名优秀的口译人员,需要技巧和努力。故填It takes (a matter of ) skill and hard work (to be a good interpreter).

46.例文:

Yesterday evening my cousin called me. On the phone he told me that he took part in the community service as a volunteer during the epidemic. Volunteers like him are called Chinese Baymax. Wearing a thick protective suit, he checked health QR code every day. And he helped medical staff to take nucleic acid tests for those in need in the community. At the same time, he reminded people to wear masks. He had to work more than twelve hours every day. Although he was very tired, he had a strong feeling of pride. 

It is meaningful to do voluntary work. It helps raise the citizen’s awareness of protecting themselves. More importantly, people’s spirits have been inspired so that we can get through this hard time positively. I believe that only when we work together can we build up a world full of harmony and beauty.

【解析】

【详解】

1.题干解读:本文是一篇材料作文,要求根据电话内容,描述表哥作为志愿者的经历,并发表自己的感想,可适当发挥。

2.写作指导:写作时以第一人称和第三人称为主,时态综合使用一般过去时和一般现在时。作文主要分为两部分,第一部分具体介绍表哥作为志愿者所做的工作,包括检查健康码,协助医生做核酸检测等;第二部分表达自己的感想和期望,属于自由发挥部分,但要贴合主题。

文档

【中考冲刺】2023年山东省烟台市中考模拟英语试卷 (附答案)

2023年山东省烟台市中考模拟英语试题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、阅读单选Doyouusehandgestureswhenyoutalk?Doyouopenyourmouthandeyeswidewhenyouaresurprised?Theseareallexamplesofbodylanguage.Howimportantcanitbe?FollowTeensandhavealook.Bodylangu
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top