最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

【英语】七年级英语上册阅读理解真题

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-29 23:26:09
文档

【英语】七年级英语上册阅读理解真题

【英语】七年级英语上册阅读理解真题一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)1.阅读理解   It'stheChineseNewYeartoday.Samgetsaredpacketfromhisgrandma.That'shisfavouritepartofthefestival.HegetsfourdollarsandgoesshoppinginChinatown.   Therearealotofinterestingthingsonthestreets—fireworks,li
推荐度:
导读【英语】七年级英语上册阅读理解真题一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)1.阅读理解   It'stheChineseNewYeartoday.Samgetsaredpacketfromhisgrandma.That'shisfavouritepartofthefestival.HegetsfourdollarsandgoesshoppinginChinatown.   Therearealotofinterestingthingsonthestreets—fireworks,li
【英语】七年级英语上册阅读理解真题

一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)

1.阅读理解  

    It's the Chinese New Year today. Sam gets a red packet from his grandma. That's his favourite part of the festival. He gets four dollars and goes shopping in Chinatown.

    There are a lot of interesting things on the streets — fireworks, lion dances and delicious foods. Then Sam sees an old man. The man sleeps in the street. He doesn't wear shoes. "He doesn't have a home. What a poor man!" Sam thinks.

    At a toy shop, Sam wants to buy a toy Monkey King. But it's six dollars. Sam wants to go back home and get more money. On the way, he sees the old man again. "Why not give the four dollars to him? He can use the lucky money to buy some hot food and drinks," Sam thinks.

    He gives the money to the old man and goes back home. His grandma knows his story and gives him a big hug (拥抱). What a good boy!

(1)What is Sam's favourite part about the Chinese New Year?            

A. Wearing new clothes.                                       B. Getting red packets.

C. Visiting his grandma.                                       D. Going shopping.

(2)文中加下划线的单词poor的中文意思是 “______”。            

A. 有趣的                                B. 无礼的                                C. 可爱的                                D. 可怜的

(3)Sam doesn't buy the Monkey King because _____.            

A. he dislikes it                                                      B. he has one at home

C. it doesn't look beautiful                                  D. he has only four dollars

(4)What does Sam do on his way back home?            

A. He can't find his money.                                  B. He gives his money to the old man.

C. He buys some food and drinks.                      D. He says hello to the old man.

(5)Why does Sam's grandma give Sam a hug?            

A. Because she thinks Sam is a good boy.

B. Because she thinks Sam is cold.

C. Because she thinks Sam is young.

D. Because it's a tradition (传统) of the Spring Festival

【答案】 (1)B

(2)D

(3)D

(4)B

(5)A   

【解析】【分析】主要讲了在中国新年这天Sam从奶奶那得到一个红包,去唐人街去购物时看见一个老人,把仅有的4美元给了老人,奶奶夸奖Sam是一个好孩子。

 (1)细节题。根据Sam gets a red packet from his grandma. That's his favourite part of the festival.可知得到红包是Sam最喜爱的部分,故选B。

 (2)细节题。根据前句He doesn't have a home.可知老人没有家,所以老人是可怜的,故选D。

 (3)细节题。根据At a toy shop, Sam wants to buy a toy Monkey King. But it's six dollars.可知孙悟空6美元,而Sam仅有4美元,故选D。

 (4)细节题。根据He gives the money to the old man and goes back home.可知Sam把钱给了老人,故选B。

 (5)细节题,根据His grandma knows his story and gives him a big hug (拥抱). What a good boy!可知奶奶知道了Sam的故事,给了Sam一个拥抱,夸Sam是个好孩子,故选A。 

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

2.根据对短文理解,选择答案。  

    In every little girl's toy box, there might be a Barbie Doll. Barbie is 50 years old this year. It was designed (设计) in 1959 by an American businesswoman named Ruth Handler. She and her husband Elliott started the toy company Mattel. She named the new doll after their daughter Barbara. The first Barbie Doll appeared at the toy fair(交易会)New York on March 9th, 1959. This date is used as Barbie's birthday.

    Mattel sold three hundred thousand Barbie Dolls in the first year at a price of three dollars. Today, a fifty—year—old Barbie in good condition might cost more than twenty—seven thousand dollars. Mattel says 90% of the girls in the United States aged from three to ten own at least one Barbie Doll. And girls aged three to six own an average(平均)of about twelve.

   When Mattel created Barbie Dolls half a century ago, they never thought this doll would become a legend. Now Barbie Dolls are famous all over the world. They are sold in one hundred and fifty countries, and every second three Barbie Dolls are sold around the world.

(1)Who designed the first Barbie Doll in 1959?            

A. Mattel.                          B. Elliott.                          C. Barbara.                          D. Ruth Handler.

(2)A Barbie Doll cost _______dollars in the first year after it appeared.            

A. 3                                       B. 50                                       C. 90                                       D. 27,000

(3)What does the underlined word "legend" mean in the passage?            

A. 传播                                     B. 传奇                                     C. 传承                                     D. 传达

(4)The writer doesn't tell us _______.            

A. Barbie Dolls are very popular with girls         B. Barbie Dolls sell well around the world

C. what the first Barbie Doll was based on         D. the doll Barbie was named after Barbara

(5)What's the best title of the passage?            

A. Barbie's birthday                                              B. Barbie Dolls

C. A lovely girl named Barbie                              D. Why are Barbie's popular

【答案】 (1)D

(2)A

(3)B

(4)C

(5)B   

【解析】【分析】主要讲了芭比娃娃的发展史。

 (1)细节题。根据It was designed (设计) in 1959 by an American businesswoman named Ruth Handler.可知芭比娃娃由Ruth Handler设计,故选D。

 (2)细节题。根据Mattel sold three hundred thousand Barbie Dolls in the first year at a price of three dollars.可知美泰在第一年以3美元的价格卖出了30万个芭比娃娃,故选A。

 (3)推断题。根据后句Now Barbie Dolls are famous all over the world.现在芭比娃娃闻名于世,可知他们从没有认为芭比娃娃将变得闻名,即成为传奇,所以legend意思是传奇,故选B。

 (4)细节题。根据Mattel says 90% of the girls in the United States aged from three to ten own at least one Barbie Doll.美泰表示,美国90%的3至10岁女孩至少拥有一个芭比娃娃。可知芭比娃娃受女孩欢迎,所以A正确;根据and every second three Barbie Dolls are sold around the world.每秒钟就有三个芭比娃娃在世界各地销售,所以B正确;根据She named the new doll after their daughter Barbara.她以他们的女儿芭芭拉的名字给新洋娃娃命名,所以D正确,故选C。

 (5)主旨题。根据全文可知主要讲了芭比娃娃的发展史,故选B。 

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

3.根据短文理解选择答案。

C

    Australia is the greatest island in the world. It is to the south of the equator. So when it is summer in our country, it is cold winter in Australia.

    Australia is big, but the population(人口)there is thin. The population is the same as that of Shanghai, a city of China. Australia is young and diverse nation and Australian people come from many different countries.

    Australia has many, many sheep. After a short drive from town, you will see sheep around you. You can also find kangaroo has a “bag” below its chest. The mother kangaroo keeps its baby in the “bag”.

    Australia is considered to be a relaxed, informal society(社会). When greeting others, students and young people say “Hello” or “Hi”. Sometimes they will say “How’s it going?” or “G day”. In more formal(正式的)situations they usually shake hands the first time they meet. “Good morning”, “Good afternoon” or “Pleased to meet you” are formal greetings. English is Australia’s national language.

(1)Australia is the greatest island in the world. The word “island” may mean _______.

A. 国家                                     B. 城市                                     C. 山脉                                     D. 岛屿

(2)Australia has the same population as _______.

A. Shanghai                               B. China                               C. Beijing                               D. Japan

(3)When it is summer in Australia, it is _______ in China.

A. spring                              B. autumn                              C. winter                              D. summer

(4)When Australian people meet for the first time, they will _______.

A. kiss each other       B. hug(拥抱)each other       C. nod head to others       D. shake hands

【答案】 (1)D

(2)A

(3)C

(4)D   

【解析】【分析】本文介绍澳大利亚的气候、人口、物产、社会文化等信息。

⑴词义猜测。根据句意:澳大利亚是世界上最大的……。根据常识可知澳大利亚是一个国家,而不是城市或山脉,但是不是最大的国家,缺是最大的岛屿,故选D。

⑵细节理解。根据第二段 The population is the same as that of Shanghai, a city of China可知澳大利亚的人口与上海人口相当,故选A。

⑶细节理解。根据第一段 It is to the south of the equator. So when it is summer in our country, it is cold winter in Australia可知澳大利亚在赤道以南,季节与中国相反,所以澳大利亚夏天的时间中国是冬天,故选C。

⑷细节理解。根据最后一段In more formal(正式的)situations they usually shake hands the first time they meet可知澳大利亚人们第一次见面通常会握手,故选D。

【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

4.阅读理解  

    Shenzhen is a city in South China. It's not very big, but it has attracted people of the whole country and the whole world as well.

    Just about forty years ago, it was only a small fishing village. There were not many people there. Most of them lived on fishing. Things have greatly changed since the 1980's.It became the first special economic zone(经济特区) in China.

Because of the opening policy(), economic exchanges(交流) between China and the outside world have increased greatly. People can come and go easily between Shenzhen and Hong Kong. Both foreigners and Chinese have built a lot of factories, companies and tourists' attractions there. People all over the country have come to find jobs. Many of them have settled down in this new city.

    Shenzhen is developing so fast that it has become a well-known city in China now.

(1)About forty years ago, most of the people in Shenzhen ___________.            

A. worked in the factories                                    B. did housework  

C. caught fish for a living                                     D. lived a happy life

(2)What has greatly changed in Shenzhen since the 1980's?            

A. Economic exchanges have decreased greatly.

B. People can come and go easily between Shenzhen and Hong Kong.

C. Foreigners and Chinese have built a lot of factories, companies and bridges.

D. People all over the world have come to Shenzhen to find jobs.

(3)What does paragraph(段落)3 mainly talk about?            

A. Shenzhen was a small fishing village 40 years ago.

B. Shenzhen has changed greatly because of the opening policy.

C. The opening policy of economic zones in China.

D. The economic exchanges between Shenzhen and Hong Kong.

(4)Which page of the newspaper is this article probably from?            

A. Cities                              B. Travel                              C. Science                              D. Shopping

【答案】 (1)C

(2)B

(3)B

(4)A   

【解析】【分析】文章大意:文章介绍了深圳的过去和现在。

 (1)细节理解题,根据 Most of them lived on fishing. 可知四十年前深圳人捕鱼为生,故答案是C。

 (2)细节理解题,根据 People can come and go easily between Shenzhen and Hong Kong.  可知自从上世纪八十年代深圳巨大的变化是人们可以在深圳和之间自由来往,故答案是B。

 (3)主旨大意题,根据文章内容可知,深圳自改革开放以来发生的巨大的变化,故答案是B。

 (4)文章出处题,根据文章内容可知,改文章来自半只的城市板块,故答案是A。 

【点评】考查阅读理解,文章涉及到了细节理解题,主旨大意题和文章出处题,细节理解题可以直接从文章中找到答案,主旨大意题需要在充分连接文章的基础上归纳文章中心,文章出处题主要应根据文章内容来判断。

5.阅读理解

    The Greens are English. Now they are in Beijing. This is their first visit to China. They are going to stay in China for three weeks. They want to visit some big cities and villages. They want to learn some Chinese.

    Mr Green is driver. He likes driving in Beijing very much. Mrs Green is a teacher. She is visiting a middle school near Beijing. Their son Jim is a middle school student. He meets some Chinese students, and he likes to speak English with them.

    They take a lot of photos in China. When they are back in English, they are going to show the photos to their friends. They want the English people to know more about China.

(1)The Greens are from          .            

A. America                            B. England                            C. Australia                            D. Canada

(2)The Greens are staying in          now.            

A. Shanghai                           B. London                           C. Beijing                           D. Hangzhou

(3)Mr Green is a          . He likes driving in Beijing.            

A. driver                               B. farmer                               C. worker                               D. teacher

(4)Mrs Green's          is a middle school student.            

A. daughter                                B. son                                C. sister                                D. brother

(5)The Greens take many photos in China because they         .            

A. like taking photos                                            B. want to sell these photos

C. want to take photos to America                     D. want English people to know more about China

【答案】(1)B

(2)C

(3)A

(4)B

(5)D  

【解析】【分析】这篇短文给我们讲述的是Green一家从英国来到北京旅行,他们想参观一些大城市和小村庄,想学习汉语。他们拍了很多照片想带回去给他们的朋友们看,让他们更了解中国。

⑴推理判断题。根据短文的第一句话The Greens are English.可知,Green一家是英国人,故由此可推断出他们是从英国来的。故选B。A是美国;C是澳大利亚;D是加拿大。

⑵细节理解题。根据短文的开头中Now they are in Beijing,Green一家来自英国,现在他们在北京。故选C。A是上海;B是伦敦;D是杭州,都不符合文意。

⑶细节理解题。根据短文第二段中Mr Green is driver. He likes driving in Beijing very much可知,Green先生是一名司机,他很喜欢在北京开车。故选A。farmer 农民;worker 工人;teacher 老师。

⑷细节理解题。根据短文第二段中Their son Jim is a middle school student可知,Green夫妇的儿子是一个中学生,故选B。daughter 女儿;sister 姐妹;brother 兄弟。

⑸细节理解题。根据短文的最后一段They take a lot of photos in China. When they are back in English, they are going to show the photos to their friends. They want the English people to know more about China可知,Green一家在中国拍了很多照片,他们想回到英国的时候展示给他们的朋友看,让他们更加了解中国。故选D。

6.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。  

    Jenny gets up early in the morning. She has her breakfast at home and goes to school. She walks to the bus stop and takes a bus. She gets to school at about half past seven.

    Jenny is never late for school. She likes school and works hard. Classes begin at 8: 00. She has six classes every day. Jenny is good at all her lessons, and she likes English best.

    Usually Jenny has lunch at school. Sometimes she helps her classmates with their lessons. Jenny goes home at five in the afternoon. Sometimes, she helps her friends with their lessons. After supper she usually watches TV news. Then she does her homework. She goes to bed at about 9: 30. Jenny is a good girl.

(1)Where does Jenny have her breakfast?            

A. She has her breakfast at home.

B. She has her breakfast at school.

C. She has her breakfast on her way to school.

D. She has her breakfast on the bus.

(2)How does Jenny do at her lessons?            

A. She doesn't like going to school.

B. She can't do her lessons.

C. She does very well at her lessons.

D. She doesn't know her lessons at all.

(3)How many hours is Jenny at school?            

A. She is at school for seven hours.

B. She is at school for seven and a half hours.

C. She is at school for eight hours.

D. She is at school for nine and a half hours.

(4)What does Jenny sometimes do after school?            

A. She has supper with her classmates at school.

B. She helps her friends study their lessons.

C. She does some shopping with her mother.

D. She goes home with her friends.

【答案】 (1)A

(2)C

(3)D

(4)B   

【解析】【分析】大意:本文介绍Jenny的个人的一些基本情况,Jenny在家吃早饭然后去上学。她步行去车站然后坐公交车去上学,她学习用功,擅长所有功课,最爱英语。

 (1)细节题。根据She has her breakfast at home可知她在家吃早饭,故选A。

 (2)细节题。根据Jenny is good at all her lessons,可知,她每门功课都擅长,故选C。

 (3)细节题。根据She gets to school at about half past seven.和 Jenny goes home at five in the afternoon.可知她在学校一天呆9个半小时,故选D。

 (4)细节题。根据she helps her friends with their lessons.可知,她帮助朋友辅导功课,故选B。

 【点评】考查阅读理解。细节题是阅读理解题中常考题型,细节题需要直接从文中寻找答案。

7.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。  

    Australia is not hot all year round. Remember the seasons are different between China and Australia. This means:

    ●If it's summer in China, it's winter in Australia

    ●If it's autumn in China, it's spring in Australia.

    ●If it's winter in China, it's summer in Australia.

    ●If it's spring in China, it's autumn in Australia.

    So the hottest months in Australia are December, January and February. In these months, you may want to go to the southern countries to escape the hot weather. The coldest months are June, July and August—a perfect time to visit here. When the wet season runs in many of the northern countries from November to April, Townsville (汤斯维尔) in Australia also has a wet season. But it is shorter, usually from December to the end of March. From June to August, the capitals in the southern part of the world usually receive their heaviest rainfall (降雨量).

    Plan your journey well before you visit Australia.

(1)When it is summer in Guangzhou, what season is it in Australia?            

A. Spring                             B. Summer                             C. Autumn                             D. Winter

(2)What does the underlined word "escape" mean in Chinese?            

A. 享受                                     B. 寻找                                     C. 逃避                                     D. 度过

(3)Which of the following about Australia is NOT true?            

A. Many people may want to go to the southern countries in January.

B. The wet season in many of the northern countries is from November to March.

C. The wet season in Townsville is shorter.

D. There is much rain in June in the southern countries

(4)Which is the best title for the passage?            

A. Differences between China and Australia

B. The different weather in China and Australia

C. Australia—a hot country

D. Weather in Australia and when to go there

【答案】 (1)D

(2)C

(3)B

(4)D   

【解析】【分析】文章大意:澳大利亚的天气跟中国正好相反,澳大利亚最热的月份是中国最冷的月份,澳大利亚最冷的月份是中国最热的月份。汤斯维尔的湿季比较短,一班是从十月底到来年三月份。从六月份到八月份,南半球国家通常降雨量会很大。

 (1)细节理解题,根据 If it's summer in China, it's winter in Australia 可知广州是夏天的时候,澳大利亚是冬天。故答案是D。

 (2)词义猜测题,根据 In these months, you may want to go to the southern countries to escapethe hot weather. 可知十二月、一月和二月是澳大利亚最热的月份,澳大利亚位于南半球,越往南气候越冷。这是说的去南方的国家很明显是要逃离这样炎热的天气。故答案是C。

 (3)正误判断题,根据 When the wet season runs in many of the northern countries from November to April,  可知,许多北方国家的湿季是从十一月份到四月份,因此B的叙述是正确的,故答案是B。

 (4)标题判断一题,文章主要讲述了澳大利亚的气候和什么时候去澳大利亚旅游最好,故答案是D。 

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、词义猜测题、正误判断题、逻辑推理题、标题判断题。细节理解题要可以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要联系上下文,推断出需要的信息;正误判断题属于细节理解题的一种,也需要根据文章内容进行判定;词义猜测题,需要根据单词所在的语境,进行合理想象,确定单词的意思;标题判断题需要在充分理解文章的基础上,总结中心思想,凝练句式,最终确定答案。

8.阅读理解  

This is Ann.

What's in Ann's schoolbag?

●A yellow pen      ●A blue ruler

●A green cup       ●An orange
This is Cindy.

What's in Cindy's schoolbag?

●A purple pen    ●A red cup

●A key           ●A CD

This is Frank.

What's in Frank's schoolbag?

●A green jacket      ●A black pen

●An English book    ●A map

(1)Ann's pen is ___________.            

A. yellow                                  B. blue                                  C. red                                  D. purple

(2)You can see a ___________ in Cindy's schoolbag.            

A. ruler                                    B. jacket                                    C. map                                    D. key

(3)___________ has a map.            

A. Frank                                   B. Cindy                                   C. Ann                                   D. Eric

(4)Everyone has a ___________.            

A. book                                     B. pen                                     C. CD                                     D. cup

(5)___________ are green.            

A. Ann's cup and Frank's map

B. Cindy's pen and Frank's jacket

C. Ann's cup and Frank's jacket

D. Cindy's key and Ann's ruler

【答案】 (1)A

(2)D

(3)A

(4)B

(5)C   

【解析】【分析】文章大意:本文介绍Ann、Cindy和Frank各自书包里的物品。

 (1)细节理解题。由表格一This is Ann.●A yellow pen,可知Ann港币的颜色是黄色。 故选A。

 (2)细节理解题。由表格二This is Cindy.What's in Cindy's schoolbag?●A purple pen   ●A red cup●A key  ●A CD,可知能看到钥匙,故选D。

 (3)细节理解题。由表格三This is Frank.What's in Frank's schoolbag?●A green jacket ●A black pen ●An English book ●A map,可知Frank拥有一张地图。故选A。

 (4)细节理解题。由表格一This is Ann.What's in Ann's schoolbag?●A yellow pen●A blue ruler ●A green cup ●An orange;表格二This is Cindy.What's in Cindy's schoolbag?●A purple pen●A red cup●A key ●A CD;表格三This is Frank.What's in Frank's schoolbag?●A green jacket●A black pen●An English book●A map.可知他们都有钢笔。故选B。

 (5)细节理解题。由表格一This is Ann.What's in Ann's schoolbag?●A yellow pen●A blue ruler ●A green cup ●An orange和表格三This is Frank.What's in Frank's schoolbag?●A green jacket●A black pen●An English book●A map.可知Ann的杯子和Frank的夹克衫都是绿色的。故选C。

 【点评】考查阅读理解,做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案。

9.阅读理解  

    Jane is my good friend. She has a big family.

    Her father is Henry and her mother is Sally. Henry has a sister. Her name is Jessica. Jessica has one son. Henry also has one brother. His name is John. John has one daughter. They are all (都) in the family.

    Jane has no brother, but she has cousins. They are her good friends, too. Who are Tom and Rosa? They are Jane's grandfather and grandmother.

    They are nice to Jane, Oh, a dog is in the family. The dog's name is Cody.

(1)Who is Jane's uncle?            

A. Henry.                                  B. Tom.                                  C. John.                                  D. Cody.

(2)Sally is Jane's ___________.            

A. sister                                 B. aunt                                 C. cousin                                 D. mother

(3)Jane has ___________ cousins.            

A. two                                     B. three                                     C. four                                     D. five

(4)Which of the following is TRUE?            

A. Jane has two brothers.                                     B. A dog is in Jane's family.

C. Rosa is Jane's aunt.                                           D. Tom and Rosa are Jane's good friends.

(5)What's the best title for the passage?            

A. Jane's parents                  B. Jane's cousins                  C. Jane's family                  D. Jane's dog

【答案】 (1)C

(2)D

(3)A

(4)B

(5)C   

【解析】【分析】主要讲了作者的好朋友Jane一家。

 (1)推断题。根据Her father is Henry.Henry also has one brother. His name is John.可知Jane的爸爸是Henry,Henry的弟弟是John,所以Jane的叔叔是John,故选C。

 (2)细节题。根据her mother is Sally.可知Sally是Jane的妈妈,故选D。

 (3)细节题。根据Henry has a sister. Her name is Jessica. Jessica has one son. Henry also has one brother. His name is John. John has one daughter.可知Henry有一个妹妹Jessica,Jessica有一个儿子;Henry有一个弟弟John,John有一个女儿,所以Jane有1个堂姐妹和一个堂兄弟,所以是2个堂兄弟姐妹,故选A。

 (4)细节题。根据a dog is in the family.可知一只狗在Jane的家里,故选B。

 (5)主旨题。根据全文可知主要讲了作者的好朋友Jane一家。即family,故选C。 

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

10.阅读理解  

    Peter is a small boy. He is eight years old. Now he is a student in a primary school. Of all his subjects, he likes P. E., music and math. He thinks they are fun and easy. But he doesn't like history. He thinks it is boring and difficult. He always can't understand(理解) what his history teacher, Mr. Black, says in class.

    One afternoon, while Mr. Black is giving a lesson to the students, Peter is reading a storybook in class.

    "When is our National Day?" Mr. Black asks Peter suddenly (突然地). Peter doesn't know the answer. "Is it difficult for you, Peter? OK! Let me ask an easy question," Mr. Black says. "Well, who is our first president(总统)?"Peter doesn't know the answer, either.

    At this time, Mr. Black is not happy. He shouts, "Washington!" "But who is Washington?" Peter asks Mr. Black.

(1)What subject does NOT Peter like?            

A. P.E.                                 B. Music.                                 C. Math.                                 D. History.

(2)How many questions does Mr. Black ask Peter?            

A. One.                                   B. Two.                                   C. Three.                                   D. Four.

(3)What does the underlined word "answer" mean in Chinese?            

A. 答案                                     B. 问题                                     C. 办法                                     D. 内容

(4)Which of the following is TRUE about Peter?            

A. Peter is a 10-year-old boy.

B. Peter thinks music is interesting.

C. Peter is a very good student.

D. Peter understands the question at last.

(5)What is the best title for the passage?            

A. Peter's favorite subject

B. In the history class

C. A good teacher

D. A smart(聪明的) answer

【答案】 (1)D

(2)B

(3)A

(4)B

(5)B   

【解析】【分析】本文主要介绍了彼得在历史课上发生的一个有趣的故事。

 (1)细节理解题。根据第一段But he doesn't like history,可知彼得不喜欢历史,故选D。

 (2)细节理解题。根据第三段When is our National Day?和Well,who is our first president?可知布兰克老师共问了两个问题,故选B。

 (3)词义猜测题。根据 "When is our National Day?" Mr. Black asks Peter suddenly,布兰克老师突然问国庆节在什么时候,可知下文是彼得不知道问题的答案,answer,答案,故选A。

 (4)细节理解题。根据He is eight years old,可知彼得八岁,A错误;根据Of all his subjects, he likes P. E., music and math. He thinks they are fun and easy,可知他喜欢体育、音乐和数学,他认为它们是有趣并简单的,B正确;根据But who is Washington?可知他历史不好,不是一个非常好的学生,最后也没有理解这个问题,C和D错误,故选B。

 (5)主旨大意题。根据文章大意,主要讲了彼得在历史课上发生的一个有趣的故事,可知B符合大意,故选B。 

【点评】考查阅读理解,注意理解文章主旨大意,并根据题目去文章获取关键信息,进行理解判断。

文档

【英语】七年级英语上册阅读理解真题

【英语】七年级英语上册阅读理解真题一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)1.阅读理解   It'stheChineseNewYeartoday.Samgetsaredpacketfromhisgrandma.That'shisfavouritepartofthefestival.HegetsfourdollarsandgoesshoppinginChinatown.   Therearealotofinterestingthingsonthestreets—fireworks,li
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top