最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

六年级小学英语 阅读理解专题练习(及答案)

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-30 01:30:39
文档

六年级小学英语 阅读理解专题练习(及答案)

一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读理解   Whatdoyoulikeeatingfordinner?Doyoulikemeat?Doyoulikevegetables?Doyoulikefruitordessert(甜点)afterdinner?Weask55studentsthesequestions.Theyarefromaschoolin,Xiamen.Herearetheresults(结果).(1)Thereareboysansweringthequestions.A. 55  
推荐度:
导读一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读理解   Whatdoyoulikeeatingfordinner?Doyoulikemeat?Doyoulikevegetables?Doyoulikefruitordessert(甜点)afterdinner?Weask55studentsthesequestions.Theyarefromaschoolin,Xiamen.Herearetheresults(结果).(1)Thereareboysansweringthequestions.A. 55  
一、英语阅读理解训练

1.阅读理解阅读理解  

    What do you like eating for dinner? Do you like meat? Do you like vegetables? Do you like fruit or dessert(甜点)after dinner? We ask 55 students these questions. They are from a school in,Xiamen. Here are the results(结果).

 

(1)There are boys answering the questions.            

A. 55                                            B. 30                                            C. 25

(2)All the students cat for dinner.            

A. meat                                     B. vegelables                                     C. fruit

(3)Who likes dessert more?            

A. Boys.                                      B. Girls.                                      C. Teachers.

(4)How many boys like eating fruit?            

A. Five.                                       B. Ten.                                       C. Fifteen.

(5)Which one is TRCE?            

A. All the girls like fruit and dessert very much.

B. Most boys love vegetables and fruit.

C. The boys have the same eating habits as the girls.

【答案】 (1)B

(2)A

(3)B

(4)C

(5)A   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:短文和表格是,来自厦门的一所学校55名学生对的晚餐的肉,蔬菜,水果和饭后甜点的调查结果。

 (1)句意:有男生回答问题。根据表格可知有30个男生回答问题,故答案为B.

 (2)句意:所有学生都在吃饭。根据表格可知所有学生都在吃饭,故答案为A.

 (3)句意:谁更喜欢甜点?根据表格可知女孩更喜欢甜点,故答案为B.

 (4)句意:有多少男孩喜欢吃水果?根据表格可知15个男孩喜欢吃水果,故答案为C.

 (5)句意:哪一个是正确的?根据表格可知所有的女孩都非常喜欢肉,水果和甜点,故答案为A.

 【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。

  

2.阅读理解判断下列句子与短文内容是否相符。  

    Hi, I'm Mike. I'm a clever student. Usually, I go to school on foot. Because my home is near the school. Tom is my good friend. We often go to school together. My father is a doctor. He often goes to work by car. My mother is a teacher. She often goes to work by bus, but sometimes by bike.

    On weekends, I often go to the park with my parents. In the afternoon, I often go to the library by bike. I like reading. After dinner, I like watching TV with my family.

(1)Tom often goes to school on foot.    

(2)Mike's father is a driver.    

(3)Mike's mother never goes to work by bike.    

(4)On weekends, Mike often goes to the park with his father and mother.    

(5)After dinner, Mike likes reading.    

【答案】 (1)1

(2)0

(3)0

(4)1

(5)0   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:短文讲述了迈克步行上学,父母亲的职业,他们怎么去上班,以及迈克周末的日常生活。

 周末,我经常和父母一起去公园。下午,我经常骑自行车去图书馆。我喜欢读书。晚饭后,我喜欢和家人一起看电视。

 (1)句意:汤姆经常步行上学。根据 Hi, I'm Mike. I'm a clever student. Usually, I go to school on foot. 可知汤姆经常步行上学。故答案为正确。

 (2)句意:迈克的父亲是一名司机。根据 My father is a doctor. 可知迈克的父亲是一名医生。故答案为错误。

 (3)句意:迈克的母亲从不骑自行车上班。根据 My mother is a teacher. She often goes to work by bus, but sometimes by bike. 可知迈克的妈妈经常乘公共汽车上班,有时骑自行车。故答案为错误。

 (4)句意:周末,迈克经常和父母一起去公园。根据 Tom is my good friend. We often go to school together. 可知迈克经常和汤姆一起去公园。故答案为正确。

 (5)句意:饭后,迈克喜欢看书。根据 After dinner, I like watching TV with my family. 可知晚饭后,迈克喜欢和家人一起看电视。故答案为错误。

 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

  

3.阅读理解阅读短文,补全句子。  

    There are some animals on my grandpa's farm. Look at the chicks. They are small. And there are some ducks in the river. They are swimming. They are bigger than the chicks. And there are five pigs there. They are bigger than the ducks. And they are fatter than them, too. They are sleeping now. The cows are drinking water. They are taller and bigger than the pigs. Look at the white horses. They are the tallest of all. I like them very much. And I love all the animals. They are lovely.

(1)The chicks are ________ than the ducks.    

(2)The ducks are ________in the river.    

(3)The pigs are ________ and ________ than the ducks.    

(4)The cows are ________ ________.    

(5)The horses are ________ ________ of all.    

【答案】 (1)smaller

(2)swimming

(3)bigger;fatter

(4)drinking;water

(5)the;tallest   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:短文讲述了爷爷的农场里有一些动物,它们是形状和它们正在做什么事情。

 (1)句意:小鸡比鸭子……。根据They are bigger than the chicks.可知小鸡比鸭子小。smaller更小的。故答案为 smaller .

 (2)句意:鸭子在河中……。根据And there are some ducks in the river.They are swimming.可知鸭子在河中游泳。swimming 正在游泳。故答案为 swimming .

 (3)句意:猪比鸭……和……。根据 And there are five pigs there. They are bigger than the ducks. And they are fatter than them, too. 可知猪比鸭更大、更肥。 bigger更大的, fatter更肥的 。故答案为bigger,fatter.

 (4)句意:奶牛……。根据 The cows are drinking water. 可知奶牛在喝水。drinking water在喝水。故答案为drinking water.

 (5)句意:马是所有中……。根据 Look at the white horses. They are the tallest of all. 可知马是最高的。the tallest最高的。故答案为the tallest.

 【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。

  

4.阅读理解阅读理解。根据短文内容判断下列句子正误。  

    I'm Peter. I'm from the UK. I have a brother. His name is Jim. He is taller than me, but I am older than him. We are helpful. We often clean the room and wash the clothes on the weekend. He likes playing computer games. I like playing computer games, too. But he plays better than me. He also likes reading. He often goes the bookstore and the library. After dinner, we usually read books. Sometimes we go for a walk. We always have a good time together. Do you have a brother or sister? Can you tell me about him/her?

(1)Peter is from the UK.    

(2)Jim is taller than Peter, but Peter is older than Jim.    

(3)They often clean the room and wash the clothes on the weekend.    

(4)Jim doesn't like reading.    

(5)Peter and Jim usually read books after dinner.    

【答案】 (1)1

(2)1

(3)1

(4)0

(5)1   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:短文讲述了彼得和他的兄弟吉姆的日常生活。

 (1)句意:彼得来自英国。根据 I'm Peter. I'm from the UK. 可知彼得来自英国,故答案为正确。

 (2)句意:吉姆比彼得高,但彼得比吉姆大。根据 He is taller than me, but I am older than him. 可知吉姆比彼得高,但彼得比吉姆大,故答案为正确。

 (3)句意:周末他们经常打扫房间,洗衣服。根据 We often clean the room and wash the clothes on the weekend. 可知周末他们经常打扫房间,洗衣服,故答案为正确。

 (4)句意:吉姆不喜欢读书。根据 He also likes reading. 可知吉姆喜欢读书,故答案为错误。

 (5)句意:彼得和吉姆通常晚饭后看书。根据 After dinner, we usually read books. 可知彼得和吉姆通常晚饭后看书,故答案为正确。

 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

  

5.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误。  

    Hello! My name is Bob. I'm an English boy. Look! This is a picture of my school. My school is very old, but it's very beautiful. There are lots of trees around the school. There is a playground in the north. The teaching building is very tall. The classrooms are very big. The desks are small but new. There are eighty teachers in my school. They are very kind. I like them very much.

(1)Bob is a Chinese boy.    

(2)Bob's school is old but beautiful.    

(3)In the north, there is a playground.    

(4)The classrooms are small but new.    

(5)There are eighteen teachers in Bob's school.    

【答案】 (1)0

(2)1

(3)1

(4)0

(5)0   

【解析】【分析】这是介绍Bob学校照片的短文。

 (1)句意:Bob是一位中国男孩。根据短文叙述 My name is Bob. I'm an English boy.(我的名字叫Bob。我是一位英国男孩。)可知是英国男孩。题目叙述错误。故答案为:错误。

 (2)句意:Bob的学校很旧但是很漂亮。根据短文叙述 My school is very old, but it's very beautiful.(我的学校很旧,但是它很漂亮。)可知学校旧但是漂亮。题目叙述正确。故答案为:正确。

 (3)句意:在北边,这儿是一个操场。根据短文叙述 There is a playground in the north.(北边有一个操场。)可知操场在北边。题目叙述正确。故答案为:正确。

 (4)句意:教室很小但是很新。根据短文叙述 The classrooms are very big.(教室很大。)可知教室很大。题目叙述错误。故答案为:错误。

 (5)句意:在Bob的学校里有18位教师。根据短文叙述 There are eighty teachers in my school.(在我们家有80位老师。)可知有80位教师。题目叙述错误。故答案为:错误。 

【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文然后根据相关叙述来判断正误。

6.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误。  

    There are many rules in my family. I am not happy because they are boring. First, I should get up early because I have to go to school. Next, I shouldn't watch TV on school nights. On the weekend, I should do my homework, and then help my mum to do housework. In the evening, I can't go out to play with my friends. I should go to bed early. My parents think that the rules are good for my study. They don't know I'm interested in running, playing basketball and writing. I don't want to follow(遵守) the rules.

(1)There are many rules in my family and I'm very happy.    

(2)I should get up early because I have to go to school.    

(3)I shouldn't watch TV on school nights.    

(4)On the weekend, I should help my mum to do housework.    

(5)My parents think that the rules are good for my study.    

【答案】 (1)0

(2)1

(3)1

(4)1

(5)1   

【解析】【分析】这是介绍家庭规矩的短文。

 (1)句意:我们家有许多规矩,我很高兴。根据短文叙述 There are many rules in my family. I am not happy because they are boring.  (我们家有许多规矩。我不高兴因为它们太烦人。)可知不高兴。题目叙述错误。故答案为:错误。

 (2)句意:我应该早起因为我必须要上学。根据短文叙述 First, I should get up early because I have to go to school. (第一,我应该早起,因为我必须上学。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。

 (3)句意:我不应该在上学日的晚上看电视。根据短文叙述 Next, I shouldn't watch TV on school nights. (第二,我不应该在上学日的晚上看电视。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。

 (4)句意:在周末,我应该帮助妈妈做家务。根据短文叙述 On the weekend, I should do my homework, and then help my mum to do housework.  (在周末,我应该做作业,然后帮助妈妈做家务。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。

 (5)句意:我父母认为这些规矩对我的学习有益。根据短文叙述 My parents think that the rules are good for my study.  (我父母认为这些规矩对我的学习有益。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。 

【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,根据短文的细节叙述来判断正误。

7.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误。  

    Christmas is a special Western(西方的) festival. Before Christmas, people send Christmas cards to their family and friends. They buy Christmas trees and put them in their homes. They also buy presents and put them under the Christmas trees. Family members often open their presents on Christmas Eve or on Christmas Day. Then the family get together(团聚) and have a big family dinner.

(1)Christmas is a special Chinese festival.    

(2)Before Christmas, people send Christmas cards to their family and friends.    

(3)People often buy Christmas trees and put them in their homes after Christmas.    

(4)Family members often open their presents on Christmas Eve or on Christmas Day.    

(5)The family get together and have a big family dinner on Christmas Day.    

【答案】 (1)0

(2)1

(3)0

(4)1

(5)1   

【解析】【分析】文章大意:介绍圣诞节的事情。

 (1)句意:圣诞节是中国的特殊节日。根据Christmas is a special Western(西方的) festival.可知圣诞节是西方的特殊节日。故答案为:错误。

 (2)句意:圣诞节前,人们给他们的家人及朋友寄圣诞卡片。根据Before Christmas, people send Christmas cards to their family and friends.可知圣诞节前,人们给他们的家人及朋友寄圣诞卡片。故答案为:正确。

 (3)句意:圣诞节后人们经常买圣诞树并且把它们挂在家里。根据They buy Christmas trees and put them in their homes.可知圣诞节前人们经常买圣诞树并且把它们挂在家里。故答案为:错误。

 (4)句意:在圣诞节前夕或圣诞节那天家庭成员打开礼物。根据Family members often open their presents on Christmas Eve or on Christmas Day.在圣诞节前夕或圣诞节那天家庭成员打开礼物。故答案为:正确。

 (5)句意:在圣诞节前夕或圣诞节那天家人团聚一起吃家庭大餐。根据 Then the family get together(团聚) and have a big family dinner.在圣诞节前夕或圣诞节那天家人团聚一起吃家庭大餐。故答案为:正确。

 【点评】考查阅读理解,浏览文章大意把握细节。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。

8.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误。  

    Different people have different hobbies. I have a lot of hobbies. I like reading books, listening to music and so on.

    I like reading books because I can get some useful information and find some interesting things from books. So I like reading different kinds of books. I also like listening to pop music. I usually listen to music in my free time. It can make me relaxed and let me forget my unhappy moments.

(1)People have the same hobby.    

(2)I like reading books and listening to music.    

(3)I can get some useful information from books.    

(4)I usually listen to pop music in my school time.    

(5)Listening to music is my hobby because it makes me relaxed.    

【答案】 (1)0

(2)1

(3)1

(4)0

(5)1   

【解析】【分析】文章大意:主人公介绍自己的爱好。

 (1)句意:人们有相同的爱好。根据Different people have different hobbies.可知不同的人有不同的爱好。故答案为:错误。

 (2)句意:我喜欢看书和听音乐。根据I like reading books, listening to music and so on.可知我喜欢看书和听音乐等。故答案为:正确。

 (3)句意:我能从书中获取一些有用的信息。根据I like reading books because I can get some useful information可知我喜欢看书是因为我能从书中获取一些有用的信息。故答案为:正确。

 (4)句意:在校期间我通常听流行音乐。根据I usually listen to music in my free time.可知在空闲时间我通常听流行音乐。故答案为:错误。

 (5)句意:听音乐是我的爱好因为它让我放松。根据It can make me relaxed可知它让我放松。故答案为:正确。

 【点评】考查阅读理解,浏览文章大意把握细节。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。

9.阅读理解阅读理解,判断对错

    Mrs. Black's mother was ill in bed three days ago . So she had to go and look after her .

    Before she left , she said to her husband , “I must tell you where everything is , or you don't know what to do , but my train is leaving in half an hour's time and I must go now .”

    “Don't worry ,” Mr Black said , “ I can look after myself .” In fact , he could not do anything without his wife . But when his wife came back the next day , she did not have to wash any plates because he had his metals in restaurants .

(1)Mrs. Black's mother was ill in bed three days ago .    

(2)She had to go and look after her father .

(3)Before she left , Mrs . Black dindn't tell her husband where everything was .    

(4)Mr . Black had his meals in restautants .    

(5)Mrs . Brown didn't have to wash any plates because there were no plates to wash .    

【答案】 (1)1

(2)0

(3)0

(4)1

(5)1   

【解析】【分析】大意:讲述布莱克先生在妻子回家看望生病母亲期间为了不洗餐具而在饭店吃饭的事情。

(1)根据 Mrs. Black's mother was ill in bed three days ago可知布莱克女士确实是在三天前生病了,符合题干信息。故选正确。

(2)根据 Mrs. Black's mother was ill in bed three days ago 可知布莱克女士的母亲生病了。与题干信息her father她的爸爸不符。故选错误。

(3)根据Before she left , she said to her husband , “I must tell you where everything is , or you don't know what to do , but my train is leaving in half an hour's time and I must go now .”可知布莱克女士嘱咐布莱克先生一切东西在哪里。与题干信息didn't tell没告诉不符合。故选错误。

(4)根据But when his wife came back the next day , she did not have to wash any plates because he had his metals in restaurants 可知布拉克先生确实在餐馆吃饭。与题干信息符合。故选正确。

(5)根据But when his wife came back the next day , she did not have to wash any plates because he had his metals in restaurants 可知布莱克女士不用洗盘子因为布莱克先生没在家里吃饭。与题干信息符合。故选正确。

【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读题干信息,根据题干信息找出相关句进行判断。

10.阅读理解阅读理解  

    The story is about two mice(老鼠). They are friends. One mouse lives in the country. The other lives in the city. One day they meet each other. The one in the country says, “Come and have a look at my house.” They come to a house in a field. The country mouse gives the city mouse nice food. But the city mouse says.” This food is not good. You must come and live with me in the city.”

    So they go to the house of the city mouse. It is a very good house. Nice food is ready(准备) for them to eat. But just when they begin to eat, they hear a great noise, 'Run! Run! The cat is coming! ”the two friends run away quickly. After some time, they go out. The country mouse says to the city mouse, “I don't like to live in the city. It's dangerous.

(1)The two mice live_______.  

A. in the same place             B. in different places             C. in the city             D. in the country

(2)The city mouse__________.  

A. wants to live with the country mouse

B. lives with the country mouse for a long time

C. get nothings go eat from the country mouse

D. doesn't like the food of the country mouse's

(3)The city mouse asks the country mouse to his house, doesn't he?  

A. No, he isn't.                   B. Yes, he does.                   C. No, he doesn't.                   D. I think so

(4)Which sentence is true(正确的)?  

A. They are helpful.                                              B. They are not well.

C. They are good friends.                                     D. They don't know each other.

(5)When a cat is coming, the two mice __________.  

A. stay there quietly                                              B. run away quickly

C. say “hello” to it                                             D. want to make friends with it

【答案】 (1)B

(2)D

(3)B

(4)C

(5)B   

【解析】【分析】大意:短文讲述了两只老鼠的故事。

 (1)根据One mouse lives in the country. The other lives in the city. 可知两只老鼠住在不同的地方,故答案为B.

 (2)根据But the city mouse says.” This food isnot good. You must come and live with me in the city.”可知城市老鼠不喜欢乡村老鼠的食物,故答案为D.

 (3)根据You must come and live with me in the city.可知城市老鼠邀请了乡村老鼠到他的房子,是肯定回答,故答案为B.

 (4)根据They are friends.可知他们是好朋友,故答案为C.

 (5)根据The cat is coming! ”the two friends run away quickly. 可知猫来了两只老鼠很快就跑了 , 故答案为B. 

【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。

11.阅读理解阅读理解

    Hi, I'm Sally. I live in Canada. I hear there are many interesting places in China. I plan to go to Beijing, Hangzhou and Xi'an next month by plane. Beijing is the capital of China. The Great Wall is in Beijing. It's very long. The West Lake is in Hangzhou. Hangzhou is in Zhejiang Province. I hear it is very beautiful. Xi'an is in Shaanxi. The terracotta army is in there. It is very famous.

(1)Where does Sally live?            

A. She lives in America.                B. She lives in Canada.                C. She lives in China.

(2)How does Sally go?            

A. By plane.                                 B. By bus.                                 C. By subway.

(3)Where does Sally want to go in China?            

A. Beijing.                            B. Hangzhou and Xi'an.                            C. B and C.

(4)What is the capital of China?            

A. Hangzhou.                                   B. Beijing.                                   C. Xi'an.

(5)Where is the terracotta army?            

A. Xi'an.                                   B. Beijing.                                   C. Hangzhou.

【答案】 (1)B

(2)A

(3)C

(4)B

(5)A   

【解析】【分析】大意:讲述主人公Sally下月打算去中国旅行的计划。

(1)根据Hi, I'm Sally. I live in Canada. 可知主人公Sally住在加拿大。故选B。

(2)根据I plan to go to Beijing, Hangzhou and Xi'an next month by plane.可知主人公Sally坐飞机去那里。故选A。

(3)根据I plan to go to Beijing, Hangzhou and Xi'an next month by plane.可知主人公打算去北京,杭州和西安下个月。故选C。

(4)根据Beijing is the capital of China. 可知北京是中国的首都。故选B。

(5)根据I hear it is very beautiful. Xi'an is in Shaanxi. The terracotta army is in there.可知terracotta在陕西西安。故选A。

【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行选择。

12.阅读理解阅读理解

    Today is fine, and the sky is blue. Now it's nine o'clock in the morning. There's a sports meeting in the forest on the mountain.

    Look! A horse, a panda and a cat are running. Over there a dog and two tigers are jumping. Two monkeys are climbing the trees. Four birds are flying around and singing.

    There are some other animals there, too. The elephants are standing. A monkey is sitting on an old elephant. The monkey has a flag in his hand. They are all watching.  

(1)How is the weather ?            

A. Fine.                                      B. Rainy.                                      C. Cloudy.

(2)Who are running ?            

A. A horse and a panda.                            B. A cat.                            C. A and B .

(3)Who are jumping ?            

A. Two tigers.                    B. A dog and two tigers.                    C. A dog and a tiger.

(4)What are birds doing?            

A. Standing.                      B. Flying around and singing.                      C. Watching.

(5)What time is it now?            

A. Nine o'clock.                            B. Six o'clock.                            C. Ten o'clock.

【答案】 (1)A

(2)C

(3)B

(4)B

(5)A   

【解析】【分析】短文描述了早上九点天气晴朗,在山上的森林里有一个运动会,小动物正在运动。

(1)根据所给的短文,Today is fine, and the sky is blue.今天天气晴朗,天空湛蓝。 可知今天天气晴朗,故答案为A.

(2)根据所给的短文,A horse, a panda and a cat are running. 一匹马、一只熊猫和一只猫在奔跑。可知一匹马、一只熊猫和一只猫在奔跑,故答案为C.

(3)根据所给的短文,Over there a dog and two tigers are jumping.那边有一只狗和两只老虎在跳。可知一只狗和两只老虎在跳,故答案为B.

(4)根据所给的短文,Four birds are flying around and singing.四只鸟在四处飞舞,唱歌。可知鸟在飞和唱歌,故答案为B.

(5)根据所给的短文,Now it's nine o'clock in the morning.现在是早上九点。可知现在是早上九点,故答案为A.

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据内容,选择适当的句子填空。

13.阅读理解读短文,根据短文内容选择填空。

    In China in 1997, Pang was working in the forest when he saw something unusual. He got scared. There was a strange man. He was tall and hairy. He threw a big stone to the strange man. The man was hurt. He shouted and ran away. Next year, he went to the sea. In the evening, he saw many large fish. It was getting dark. There was a huge snake. It came toward the boat dived under it and came up on the other side after some time.

(1)In China in 1997, Pang saw ______ in the forest.            

A. a strange man                        B. many large fish                        C. a huge snake

(2)The strange man was __________.            

A. tall and thin                            B. tall and old                            C. tall and hairy

(3)Pang threw __________ to the strange man.            

A. a big stone                              B. a big bag                              C. a big wood

(4)__________ shouted and ran away.            

A. Pang                           B. The strange man                           C. The huge snake

(5)Pang saw many large fish and a huge snake __________.            

A. in the forest                              B. in the zoo                              C. in the sea

【答案】 (1)A

(2)C

(3)A

(4)B

(5)C   

【解析】【分析】这是一篇介绍Pang遇到的奇闻异事。

(1)这是细节理解, 根据短文叙述In China in 1997, Pang was working in the forest (1997年在中国,Pang在森林里工作。)和There was a strange man. (有一个奇怪的人。)可知是遇到a strange man(一位奇怪的人。),故A选项正确。故答案为: A.

(2)这是细节理解, 根据短文叙述He was tall and hairy.(他个子很高多毛。)可知答案为tall and hairy. 故答案为: C.

(3)这是细节理解, 根据短文叙述He threw a big stone to the strange man. (他向他扔了一块大石头。)可知是大石头。故答案为: A.

(4)这是细节理解, 根据短文叙述He threw a big stone to the strange man. (他向他扔了一块大石头。)和He shouted and ran away.(他大喊又逃跑了。)可知是the strange man(奇怪的人)。故答案为: B.

(5)这是细节理解, 根据短文叙述There was a huge snake.(有一条大蛇。)可知是大蛇。故答案为: C.

【点评】这是考查阅读理解的题目。要掌握短文叙述的细节,然后根据细节完成题目。

14.阅读理解阅读短文,判断下列句子是否正确。

    I have a big family.There are six people in my family.My grandpa is older than my grandma,and he is taller than her. My father is taller and stronger than my mother. My brother is heavier than me,but my hair is longer than his.    

(1)My grandma is younger than my grandpa.    

(2)My grandma is shorter than my grandpa.    

(3)My father is taller and stronger than my mother.    

(4)My brother is thinner than me.    

(5)My brother's hair is longer than mine.    

【答案】(1)1

(2)1

(3)1

(4)0

(5)0  

【解析】【分析】这是一篇介绍作者家庭成员的短文. 

(1)这是判断正误, 根据短文叙述My grandpa is older than my grandma(我爷爷比我奶奶年长.)可知题目叙述正确. 故答案为: 正确.

(2)这是判断正误, 根据短文叙述My grandpa is older than my grandma,and he is taller than her.(我爷爷比我奶奶年长, 他也比奶奶高.)可知题目叙述正确. 故答案为: 正确.

(3)这是判断正误, 根据短文叙述My father is taller and stronger than my mother.(我爸爸比我妈妈高和强壮.) 可知题目叙述正确. 故答案为: 正确.

(4)这是推理判断, 根据短文叙述My brother is heavier than me(我哥哥比我重.)可知要比我胖. 题目叙述错误. 故答案为: 错误.

(5)这是判断正误, 根据短文叙述but my hair is longer than his.(可是我的头发比他的长.)可知是我的头发长. 题目叙述错误.  故答案为: 错误.

【点评】这是考查阅读能力的题目. 要在阅读时注意细节, 这样有利于正确判断题目的正误.

15.阅读理解阅读短文,回答问题。

琳达的过去与现在

    I'm Linda. I'm in Grade Six now. I am busy these days. When l was young. I had so much time. I got up at 7 o'clock and went to school on foot. After school, I usually played games with my friends or sang songs together. I didn't have so much homework. But now I get up early, then I go to school by bike and stay at school all day. Then I go home and eat dinner. In the evening, I watched TV with my parents before, but now I have to study. I do my homework and go to bed. I really miss the old days.

(1)Linda is in          now.            

A. Grade 5                                         B. Grade 6

(2)When did she get up before?            

A. At six o'clock                                 B. At seven o'clock.

(3)What did she usually do after school before?            

A. She played games.                           B. She sang and danced.

(4)Does Linda go to school on foot now?            

A. Yes, she does.                                 B. No, she doesn't.

(5)What does she do in the evening now?                

A. She watches TV.                           B. She does her homework.

【答案】(1)B

(2)B

(3)A

(4)B

(5)B  

【解析】【分析】这是篇短文比较了作者现在和以前的生活作息规律. 

(1)根据短文I'm in Grade Six now. 可知在六年级. 故答案为: B.

(2)根据短文I got up at 7 o'clock. 可知7点起床. 故答案为: B.

(3)根据短文After school, I usually played games with my friends or sang songs together.可知是玩游戏和唱歌. 故答案为: A.

(4)根据短文then I go to school by bike . 可知是骑自行车. 故答案为: B.

(5)根据短文but now I have to study. 可知是学习. 故答案为: B.

【点评】这是阅读理解题, 首先仔细阅读短文, 注意细节理解, 然后根据问题找到相应的句子,得出答案.

文档

六年级小学英语 阅读理解专题练习(及答案)

一、英语阅读理解训练1.阅读理解阅读理解   Whatdoyoulikeeatingfordinner?Doyoulikemeat?Doyoulikevegetables?Doyoulikefruitordessert(甜点)afterdinner?Weask55studentsthesequestions.Theyarefromaschoolin,Xiamen.Herearetheresults(结果).(1)Thereareboysansweringthequestions.A. 55  
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top