
一、阅读理解
1.阅读理解阅读理解
Hello,I'm Liu Yun. Amy is my new pen pal. She lives in America. Her father is a doctor. He goes to work by car. Her mother is a TV reporter. She goes to work by subway. Amy is 12 years old. She likes listening to music. She goes to school by bus. She does homework and reads newspapers every day. Amy says her family will visit Beijing soon. I'm very excited.
根据短文内容,选择正确答案。
(1)Where does Amy live?
A. She lives in America. B. She lives in England.
(2)How does Amy's mother go to work?
A. She goes to work by car. B. She goes to work by subway.
(3)What is Amy's hobby?
A. She likes listening to music. B. She likes watching TV.
(4)Does Amy do homework every day?
A. Yes, she does. B. No, she doesn't.
(5)Who will visit Beijing?
A. Amy. B. Amy's family.
【答案】 (1)A
(2)B
(3)A
(4)A
(5)B
【解析】【分析】①根据所给的短文,Amy is my new pen pal.She lives in America.艾米是我的新笔友.她住在美国.故选A.
②根据所给的短文,She goes to work by subway.她乘地铁去上班.故选B.
③根据所给的短文,Amy is 12 years old.She likes listening to music.艾米12岁.她喜欢听音乐.故选A.
④根据所给的短文,She does homework and reads newspapers every day.她每天做作业和读报纸.故选A.
⑤根据所给的短文,Amy says her family will visit Beijing soon.艾米一家不久将来北京.故选B.
【点评】此题考查阅读理解.
2.阅读理解阅读短文,选出正确的选项。
On Christmas Eve---the night before Christmas Day, children are very happy. They put their stockings (长筒袜) at the end of their beds before they go to bed. They want Father Christmas to give them some presents.
Mr Green tells his children that Father Christmas is a very kind man. People also call him Santa Claus. He comes on Christmas Eve. He lands on the top of each house and comes down the chimney (烟囱) into the fireplace (壁炉). He brings children a lot of presents.
Christmas Day always begins before breakfast. The children wake up very early. They can't wait to open the presents in their stockings. Then they wake up their parents and say “Merry Christmas!”
Do you know what “Christmas” means? Christmas Day is the birthday of Jesus Christ (耶稣). When Christ was born (出生) many people gave him presents. So today, people still do the same thing to each other.
(1)Christmas Eve is ____________.
A. the night before December 24th B. the night after December 25th
C. the night of December 25th D. the night of December 24th
(2)Father Christmas often puts the presents ____________.
A. into children's hats B. into children's stockings
C. under children's beds D. into children's shoes
(3)Father Christmas comes into the house through the ____________.
A. window B. front door C. chimney D. back door
(4)On the morning of Christmas Day, children wake up their parents early and say “____________”.
A. Good morning! B. Happy New Year C. Best wishes! D. Merry Christmas!
(5)On Christmas Day, people often ____________ to each other.
A. give money B. ask for money C. ask for presents D. give presents
【答案】 (1)D
(2)B
(3)C
(4)D
(5)D
【解析】【分析】该短文主要介绍圣诞节前夕的事情。
(1)细节阅读,根据常识我们知道12月25日是圣诞节,因此前夕是12月24日晚上,故选D。
(2)细节阅读,根据He brings children a lot of presents.得知圣诞老人把礼物放进袜子里。故选B。
(3)细节阅读,根据He lands on the top of each house and comes down the chimney (烟囱) into the fireplace (壁炉).得知圣诞老人通过烟筒进入屋里,故选C。
(4)细节阅读,根据Then they wake up their parents and say “Merry Christmas!”得知他们要说“圣诞快乐!”,故选D。
(5)细节阅读,根据When Christ was born (出生) many people gave him presents. So today, people still do the same thing to each other.得知这一天人们相互给礼物,故选D。
【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。
3.阅读理解阅读理解,选择正确的答案。
Aunt Judy's Birthday
Aunt Judy's birthday is coming. She will be 38 years old. Dad and Mum are going to take me to her house. She lives in Guangzhou. We are going to go there by train. Her birthday party will be on Saturday. We are leaving on Friday afternoon. And we are coming back on Sunday evening. I am going to give my dear Aunt Judy a picture . I am drawing it now. I am drawing some beautiful flowers. I am drawing a small dog, too. That's because she likes dogs. The picture will be very nice.
根据短文内容,选择最佳答案。
(1)Aunt Judy's birthday party will be on______.
A. Friday B. Saturday C. Sunday.
(2)This is Aunt Judy's ______ birthday.
A. thirty-eighth B. fortieth C. thirtieth
(3)She lives in ______,so we are going there by_____.
A. Shanghai;train B. Guangzhou;plane C. Guangzhou; train
(4)I am drawing ______.
A. some dogs and a flower B. some flowers and a dog C. a dog and a flower
(5)Will Aunt Judy like the picture, can you guess?
A. Yes, she will B. No, she will not. C. We don't know.
【答案】 (1)B
(2)A
(3)C
(4)B
(5)A
【解析】【分析】该短文主要介绍Judy阿姨的生日的一些事情。
(1)细节阅读,根据Her birthday party will be on Saturday.得知她的生日派对周六举行,故选B。
(2)细节阅读,根据She will be 38 years old.得知这是她的第38个生日。故选A。
(3)细节阅读,根据 She lives in Guangzhou. We are going to go there by train. 得知她住在广州,因此我们坐火车去的,故选C。
(4)细节阅读,根据 I am drawing some beautiful flowers. I am drawing a small dog, too. 得知我画的花和狗,故选B。
(5)细节阅读,根据hat's because she likes dogs. The picture will be very nice.得知她喜欢,故选A。
【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。
4.阅读理解根据短文内容,判断对错。
China is in the east of Asia. It has a lot of beautiful mountains and rivers. Mount Qomolangma is the highest mountain in the world. The Yangtze River and the Yellow River are the two longest rivers in China.
China has the largest population in the world. There are more than 1. 3 billion people in China. Most people in China are Han Chinese, but there are 55 other ethnic groups.
Beijing is the capital of China. It is in the north of China. Beijing is famous for its culture and its food. Peking Opera is world -famous. There are many kinds of local food in Beijing. Beijing duck is the most famous one.
(1)China is in East Asia.
(2)The Yangtze River and the Yellow River are the two longest rivers in China.
(3)China has the smallest population in the world.
(4)Sichuan is the capital of China.
(5)There are many kinds of local food in Beijing.
【答案】 (1)1
(2)1
(3)0
(4)0
(5)1
【解析】【分析】这是介绍中国的短文。
(1)句意:中国在东亚。根据短文叙述 China is in the east of Asia. (中国在亚洲的东部。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(2)句意:长江和黄河是中国的两条最长的河流。根据短文叙述 The Yangtze River and the Yellow River are the two longest rivers in China. (长江和黄河是中国的两条最长的河流。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(3)句意:中国有世界上最少的人口。根据短文叙述 China has the largest population in the world. (中国有着世界上最多的人口。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。
(4)句意:四川是中国的首都。根据短文叙述 Beijing is the capital of China. (北京是中国的首都。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。
(5)句意:北京有许多种类的地方美食。根据短文叙述 There are many kinds of local food in Beijing. (北京有许多种类的地方美食。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,根据短文叙述来判断正误。
5.阅读理解读短文,判断下列句子的对错。
Sam is asking a policeman.
Sam: Excuse me. Where is the art museum?
Policeman: It's near the post office on Main Street.
Sam: Is it far?
Policeman: No.
Sam: How can I get there?
Policeman: Go straight and turn left at the bookstore. Then turn right at the cinema and you can see the art museum.
Sam: Thanks!
Policeman: You're welcome.
(1)The art museum is in front of the post office.
(2)The bookstore is near the post office.
(3)Sam asks a policeman for help.
(4)Sam will take the bus.
(5)Sam will turn right at the bookstore.
【答案】(1)0
(2)1
(3)1
(4)0
(5)0
【解析】【分析】对话大意:Sam向问路的事情。
(1)句意:美术博物馆在邮局前面。根据It's near the post office on Main Street.可知它在主街道邮局附近,故答案为:错误。
(2)句意:书店在邮局附近。根据Sam: Excuse me. Where is the art museum?Policeman: It's near the post office on Main Street.可知电影院在邮局附近,故答案为:正确。
(3)句意:Sam向寻求帮助。根据Sam is asking a policeman.可知Sam在询问,故答案为:正确。
(4)句意:Sam将坐公交车。根据Sam: Is it far?Policeman: No.可知离得不远,故答案为:错误。
(5)句意:Sam将在书店右转。根据Go straight and turn left at the bookstore. 可知直行并且在书店左转,故答案为:错误。
【点评】考查对话理解,浏览对话大意把握细节。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。
