
一、七年级英语下册完形填空专项目练习(含答案解析)
1.完形填空
John is a worker from England. He 1 in the center of London,but his factory(工厂)is far from his 2 . Every morning he gets up at 6:00 and 3 to work at 7:00. He usually walks to the bus stop to 4 a bus.
He walks to Center Street and 5 down the street. Then he turns left at the second crossing. The bus stop is 6 the park. He 7 at the bus stop at 7:20. The bus takes 8 to the neighborhood of the factory, and there aren't any other buses to the factory.
9 he gets off(从……下来)the bus, he walks to the factory and starts(开始)his work. John is very 10 every day,but he likes his work very much.
| 1. A. plays | B. likes | C. lives |
| 2. A. house | B. park | C. family |
| 3. A. turns | B. runs | C. goes |
| 4. A. take | B. drive | C. buy |
| 5. A. go | B. goes | C. going |
| 6. A. in | B. across from | C. between |
| 7. A. arrives | B. looks | C. visits |
| 8. A. he | B. his | C. him |
| 9. A. Before | B. After | C. When |
| 10. A. dirty | B. quite | C. busy |
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了John和她工作的工厂。
(1)句意:他住在伦敦的中心。A玩/打,B喜欢,C居住。固定搭配live in,住在。故选C。
(2)句意:但他的工厂离他的房子很远。A房子,B公园,C家庭。根据上文可知John住在伦敦中心,因此工厂应是离他的房子很远。故选A。
(3)句意:每天早上他六点起床,七点去上班。A转,B跑,C去。固定搭配go to work,去上班。故选C。
(4)句意:他经常走路去公交站搭公交。A拿走/搭乘,B开车,C买。固定搭配,take a bus,搭公交。故选A。
(5)句意:他走到中心街,然后沿着这条街走。固定搭配go down the street沿着街走;主语he为第三人称单数,谓语go应用三单形式goes。故选B。
(6)句意:公交站在公园对面。A在……里面,B在……对面,C在……两者之间。根据常识可知,公交站一般不在公园里,因此应在公园对面。故选B。
(7)句意:他七点二十到达公交站。A到达,B看,C拜访/参观。根据上文可知他走路去公交站,因此此时应是到达公交站。故选A。
(8)句意:公交把他载到工厂的附近。A他,主格;B他的,形容词性物主代词;C他,宾格。谓语takes后接人称代词宾格。故选C。
(9)句意:当他从车上下来之后,他走到工厂并开始了工作。A在……之前,B在……之后,C当……。根据上文可知,公交车载他到工厂附近,因此此时应是下车后。故选B。
(10)句意:John每天都很忙碌,但他非常喜欢他的工作。A脏的,B安静的,C忙碌的。根据转折连词but可知,虽然工作忙碌,但John非常喜欢。故选C。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
2.先通读下面的短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个答案中选择可以填入空白处的最佳答案。
On a small farm in Mexico, there are no schools. A 1 is the school. The 2 of the bus is the teacher. It's a school bus, but it doesn't take the children to school. It just goes round 3 place to place, and sometimes it comes to this farm. The bus will stay here for three 4 . The farmers 5 it a school on wheels(车轮). Every time when the bus comes, the farmers will come, running to it, 6 and dancing. They warmly welcome the school bus.
When the bus is on the farm, in the morning, the teacher teaches the small children. In the afternoon, the 7 children come to have their lessons because they must work in the morning. At night,the fathers and mothers come to school. They want to 8 too. 9 the farmers hope that some day they can have a 10 school on their farm!
| 1. A. house | B. boat | C. farm | D. bus |
| 2. A. driver | B. father | C. friend | D. farmer |
| 3. A. with | B. by | C. from | D. behind |
| 4. A. months | B. minutes | C. years | D. hours |
| 5. A. sound | B. call | C. show | D. hear |
| 6. A. sing | B. singing | C. to sing | D. sings |
| 7. A. bigger | B. smaller | C. little | D. more |
| 8. A. work | B. study | C. buy | D. drive |
| 9. A. How | B. Why | C. What | D. When |
| 10. A. kind | B. really | C. real | D. friendly |
【解析】【分析】短文大意:本文叙述了在墨西哥有一个流动的公交车学校,一辆公交车就是一所学校,司机就是老师。它是经常从一地方到另一个地方移动,每当来到农场上大家都热烈欢迎它。农场上的孩子和孩子的父母都来公交车学校学习。
(1)句意:一辆公交车就是学校。A. house房子 B. boat船 C. farm农场 D. bus公交车,根据后文It's a school bus,可知这是一所公交学校,故选D。
(2)句意:公交车的司机就是老师。A. driver司机 B. father 父亲;C. friend 朋友;D. farmer农民,根据 of the bus is the teacher 可知是公交车司机,故选A。
(3)句意:它只是从一个地方转到另一个地方,有时会来到这个农场。with和……一起;by在……旁边;from从;behind在……后;from …to…,从某地到某地,故选C。
(4)句意:公交车会在这呆三个月。A. months月 B. minutes分钟 C. years年 D. hours小时,结合后文When the bus is on the farm, in the morning, the teacher teaches the small children. In the afternoon, the bigger children come to have their lessons because they must work in the morning. At night,the fathers and mothers come to school.早上、下午、晚上教不同的学生,B、D时间太短错误;又根据上文It just goes round from place to place, and sometimes it comes to this farm可知时间也不会太长,尤其推测应该是3年,故选A。
(5)句意:农民门称它为车轮上的学校。A. sound听起来 B. call称为,叫做 C. show表现、展示 D. hear听到,这是人们给它起的名字,所以人们称它为车轮上的学校。故选B。
(6)句意:每当公共汽车来的时候,农民们就会来,跑向它,唱歌跳舞。连词and表并列,将此空与dancing并列,所以形式要保持一致,现在分词作伴随状语,故选B。
(7)句意:在下午,大点的孩子去上课,因为他们上午必须干活。A. bigger更大的 B. smaller更小的 C. little小的,没有多少的 D. more更多的上文提到in the morning, the teacher teaches the small children,此处与the small children作比较,所以是大一点的孩子,故选A。(8)句意:他们也想学习。A. work工作 B. 学习study C. buy买 D. drive开车,根据 At night,the fathers and mothers come to school. 可知此处是大人们也想学习,故选B。
(9)句意:农民们多么希望有一天他们的农场上能有一所真正的学校啊!根据标点符号"!",可知这是个感叹句,所以B、D错误,how +形容词+主谓/ what (a/an) +形容词+名词+主谓,故选A。
(10)句意:农民们多么希望有一天他们的农场上能有一所真正的学校啊!A. kind好的,善良的,形容词 B. really真正地,副词 C. real真的,形容词 D. friendly友好的,形容词,school前缺少一个定语,用形容词,根据上文内容可知这不是一个真正的学校,可知他们希望有一所真的学校,故选C。
【点评】此题考查完形填空。 在通读全文,了解大意的基础上开始答题。答题时要根据短文的内容和要求,结合短文的主题思想,对空缺句子作合乎逻辑的推理。要弄清空缺词句的确切含义,并对每一个空白的四个选项进行认真分析,反复推敲。空缺词句与其前后句的意义衔接必须自然、合理,不可出现意义断层或说东道西的情况,还要综合运用学过的知识,从语法、词语固定搭配、词形变化及逻辑推理和生活常识等角度考虑,有把握的答案一锤定音,把握性不大的可以先初定答案,做好符号,以便于下一步检查和推敲。
3.根据短文理解,从所给的A、B、C、D四个选项中选择最佳答案填空。
Mr. Read works in a big shop. He's very 1 and always gets to the office on time. The 2 is satisfied with (对……满意) him and pays him more. One evening he was very tired, and as soon as he had 3 , he put his watch on the table and went to bed. Little Mable, one of his daughters, came in and 4 something there. She dropped the watch to the floor. She picked it up and 5 quickly. The next morning he got up on time. After breakfast he had a look at his watch and began to 6 newspapers. When he got to his office, it was half past eight. He was 7 for the first time! At that moment he found something was wrong with his watch. He had to ask someone to 8 it. This morning Mr. Read was going to take a train to London. But he 9 it because his watch was slow again. He was very surprised and said, "It was all right yesterday, but why is it 10 now?" "Last night I found it was dirty," said Little Mable. "I had to wash it for you!"
| 1. A. helpful | B. careful | C. friendly | D. polite |
| 2. A. waiter | B. bookseller | C. shopkeeper | D. headmaster |
| 3. A. meal | B. breakfast | C. lunch | D. supper |
| 4. A. looked for | B. looked up | C. went on | D. got on |
| 5. A. shouted | B. jumped | C. laughed | D. left |
| 6. A. read | B. see | C. borrow | D. buy |
| 7. A. busy | B. lucky | C. late | D. kind |
| 8. A. choose | B. mend | C. sell | D. throw |
| 9. A. missed | B. caught | C. lost | D. lifted |
| 10. A. terrible | B. short | C. right | D. wrong |
【解析】【分析】(1)helpful有益的,乐于助人的,careful仔细的,friendly友好的,polite有礼貌的。文章开头always gets to the office on time. 总是按时到办公室。又在a big shop工作,后面又提到说店主对他很满意,所以这里应该在说他工作很仔细,细心,故选B。
(2)waiter服务员,bookseller书商,shopkeeper店主,headmaster校长,因为文章开头说他在a big shop工作,所以对他很满意,并且支付他更多的酬劳的就是店主了,故选C。
(3)One evening he was very tired, 一天晚上他很累,所以是吃过晚餐,就去睡觉了,meal 是指三餐中的其中任何一餐,膳食,breakfast早餐,lunch午餐,餐supper=dinner晚餐。故选D。
(4)ooked for寻找,looked up查出,went on持续,got on进步,他的女儿进来肯定在寻找什么都东西,不小心把手表弄掉在地上,故选A。
(5)shouted大声喊,jumped跳,laughed笑,left离开,爸爸在睡觉女儿进门在找东西,不小心把手表弄在地上,当她捡起手表后,肯定会怕打扰爸爸,所以又快速离开了,文章后面又提到第二天早上,爸爸准时起床了,也可判断,睡的很好,没有被打扰到,故选D。
(6)read读(报纸,杂志,书,等)see看,强调看的结果,borrow借,buy买,此处表达的是,爸爸吃完早餐后读了一会报纸,故选A。
(7)At that moment he found something was wrong with his watch.这时他发现他的手表出毛病了。the first,可判断这是第一次迟到了,be late for迟到,固定搭配。故选C。
(8)choose选择,mend修理,sell卖,throw抛,发现表坏了,肯定要找人去修,故选B。
(9)missed错过,caught捕捉,lost遗失,lifted举起, it because his watch was slow again. 因为他的手表又慢了。所以判断出他又错过了车,故选A。
(10)terrible可怕的,short短的,right正确,wrong错误的, "It was all right yesterday, but why is it “昨天还好,但是为什么...可以判断出,昨天手表的时间是对的,现在怎么时间是错的呢,故选D。
【点评】主题的把握。
4.完形填空
Water is the most important of all the things we eat and drink. Not 1 people understand this but 2 quite true. The human body can work without 3 for a long time. We've got many examples for this. Yet two 4 three days without water can usually make people 5 . Man can't live 6 water.
A lot of people don't know how 7 water the human body needs to work well, and many people, especially the young, do not drink enough water, 8 in very hot weather. About 70% of the human body is water. That is to say about two thirds of our body 9 water. When we do sports, some of the water will get away from our body. 10 we don't drink enough water, we may feel tired and many of us will get ill. So you know how important water is to us.
| 1. A. a little | B. many | C. much |
| 2. A. it's | B. its | C. it |
| 3. A. food | B. water | C. drink |
| 4. A. so | B. and | C. or |
| 5. A. to die | B. die | C. to died |
| 6. A. have | B. with | C. without |
| 7. A. many | B. much | C. little |
| 8. A. even | B. ever | C. almost |
| 9. A. is | B. are | C. have |
| 10. A. If | B. For | C. Since |
【解析】【分析】主要讲了水对于人们来说重要的原因。
(1)句意:不是许多人理解这个。A.一点,修饰不可数名词;B.许多,修饰可数名词复数;C.许多,修饰不可数名词。people是可数名词复数,所以用many修饰,故选B。
(2)句意:但是它是相当正确的。A.它是;B.它的;C.它。句子缺少谓语,true是形容词,所以前面用be动词,故选A。
(3)句意:人类身体可以没有食物工作很久。A.食物;B.水;C.饮料。根据句意及常识可知人们可以没有食物工作很久,故选A。
(4)句意:但是两三天没水通常让人们死去。A.所以;B.和;C.或者。two or three days两三天,故选C。
(5)句意:但是两三天没水通常让人们死去。make sb. do sth.让某人做某事,故选B。
(6)句意:没有水人类不能生存。A.有,实义动词;B.有,介词;C.没有。句子是简单句,含有谓语live,所以不能再用谓语have,故选C。
(7)句意:许多人不知道人类身体需要多少水来好好工作。A.许多,修饰可数名词复数;B.许多,修饰不可数名词;C.一点,修饰不可数名词。根据句意可知是需要许多水,water是不可数名词,所以用much修饰,故选B。
(8)句意:许多人,尤其是年轻人,不喝足够的水,甚至在非常炎热的天气。A.甚至;B.曾经;C.几乎。根据句意可知是甚至在炎热的天气里不喝水,所以用even,故选A。
(9)句意:也就是说我们身体的三分之二是水。主语body是单数,所以用is,故选A。
(10)句意:如果我们不喝足够的水,我们可能感到劳累,并且许多人将生病。A.如果;B.对于;C.自从。根据句意可知是表示假设,所以用if,故选A。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
5.完形填空
March 22nd is World Water Day. It started in1993. It not only makes us think about the importance of water, but also calls on(号召)us to 1 and protect water. Today, we're facing terrible water problems. Among them, wastewater problem is especially 2 . And the subject of World Water Day in 2017 is "Wastewater".
What is wastewater? It is used water. Usually, wastewater comes from homes, 3 , hospitals and so on. It is produced by different kinds of activities, including washing the clothes, taking showers and using the kitchen. The rain also 4 wastewater when it is running down the street during a storm. No matter where it comes from, this kind of water is sure to have 5 harmful in it.
6 must we treat(处理)wastewater? Wastewater has a big influence on our life. It causes both illness for us and pollution for the environment. We must care for our environment and our own 7 .
How can we treat wastewater? Different kinds of wastewater need different ways of treatment. Wastewater 8 homes can be reused. Then there will be 9 wastewater. Also, factory wastewater has to be cleaned 10 it goes back to nature.
| 1. A. drink | B. save | C. carry |
| 2. A. easy | B. popular | C. serious |
| 3. A. factories | B. lakes | C. rivers |
| 4. A. gets back | B. hands in | C. changes into |
| 5. A. nothing | B. something | C. nobody |
| 6. A. What | B. Who | C. Why |
| 7. A. work | B. interest | C. health |
| 8. A. on | B. for | C. from |
| 9. A. less | B. more | C. better |
| 10. A. and | B. whether | C. before |
【解析】【分析】短文大意:本文介绍污水的产生及对人的危著和处理,号召人们节约用水。
(1)句意:它不仅使我们思考水的重要性,也号召我们节约和保护水。A. drink喝;B. save节约;C. carry搬动;根据大意介绍知道是节约和保护水资源,故选B。
(2)句意:其中,污水问题尤其严重。A. easy容易的;B. popular欢迎的;C. serious形容词,严重的。从后一句污水是2017年的主题,因此知道是最严重的问题,故选C。
(3)句意:通常,废水来自家庭、工厂、医院等。A. factories工厂;B. lakes湖;C. rivers河流,,从homes, hospitals知道是产生污水之地,故选A。
(4)句意:雨水在暴风雨中沿着街道流淌时也会产生废水。get back取回,hand in上交,change into变成。根据上文可知:废水是由各种各样的活动产生的,包括洗衣机、淋浴和使用厨房.根据下文also知道是与前面相同的是下雨也产生污水.故选C。
(5)句意:不管它来目哪里,这种水肯走会有有害的东西。nothing什么也没有,表示否定意义;something某物,通常用于肯定句;nobody没有人,表示否定意义。污水是对人有伤害的,排除A和C,it是指污水,它里面应该是物质而不是人,故选B。
(6)句意:我们为什么必须处理废水呢?what什么,询问某物,who谁,询问人物;why为什么,询问原因。根据后面的回答,介绍了处理废水的原因,即为什么必须进行废水处理?故选C。
(7)句意:我们必须关心我们的坏墳和我们目己的健康。work工作,interest兴趣,health健康。既然污水对人体与环境有危害,那么我们就应该关心环境与身体健康,故选C。
(8)句意:家庭废水可以重复使用。on在…上面;B.为了;C. from来自。根据41空前wastewater comes from homes知道答案.家中的污水进行再次使用,故选C。
(9)句意:那么污水会更少。 less更少的,修饰不可数名词;more更多的,better更好的,根据上文,家里产生的废水再次使用.由此可以推断出:将有更少的废水.故选A。
(10)句意:此外,废水必须在回归目然之前加以净化。and和;whether是否; before之前,结合句意,工厂在排放污水前应该进行处理清洁,以减少对环境的污染,故选C。
【点评】考查完形填空,整体把握语篇大意,揣摩上下文文意,理解语境并,选择最符合作者表达意图的选项,。牢记常见的固定动词短语、句式,把握其各自的含义和用法;理清上下文之间的关系,选择合适的选项。
6.完形填空。
I like pandas very much. They are very 1 .Many of them live in Sichuan, 2 . Pandas are beautiful animals. They are 3 and white. They have big bodies(身体), 4 sometimes they can also be quick. Pandas like to eat 5 . They also like to sleep.
Sometimes pandas go to other countries (其他国家). People in the world(世界) 6 like pandas very much.
There are not many pandas in the world. Now people know they are 7 danger. They hope to help pandas 8 a good life. My uncle works in a panda center. It's 9 to go to the center(中心).I can 10 many cute pandas there.
| 1. A. lazy | B. small | C. cute |
| 2. A. Australia | B. China | C. Africa |
| 3. A. blue | B. yellow | C. black |
| 4. A. or | B. but | C. so |
| 5. A. leaves | B. eggs | C. chicken |
| 6. A. also | B. too | C. very |
| 7. A. of | B. in | C. out |
| 8. A. sleep | B. want | C. live |
| 9. A. fun | B. kind | C. scary |
| 10. A. look | B. watch | C. see |
【解析】【分析】文章大意:作者介绍了熊猫的特点,人们都喜欢熊猫。
(1)句意:它们非常可爱。根据上文I like pandas very much可知应为喜欢的原因,故选C。
(2)句意:许多熊猫生活在中国四川。根据生活常识可知四川是中国的一个省,故选B。
(3)句意:它们是黑白的。根据常识可知熊猫是黑白两色的,故选C。
(4)句意:它们的身体大,但是有时候能很快。根据big bodies和be quick可知应使用表示转折的词,故选B。
(5)句意:熊猫喜欢吃叶子。根据常识可知熊猫是素食动物,故选A。
(6)句意:世界上的人也很喜欢熊猫。用于句中表示也also,故选A。
(7)句意:现在人们知道它们处于危险中,固定搭配be in danger处于危险中,故选B。
(8)句意:他们希望能帮助熊猫过一个好的生活。固定搭配help sb do帮助某人做某事,sleep睡,want想要,live生活,故选C。
(9)句意:去中心是很有趣的。固定句式it is+adj+to do sth做某事是怎么样的,根据下文有很多大熊猫可知应为有趣的,故选A。
(10)句意:我能够在那里见到许多可爱的熊猫。look看侧重指动作,watch观看侧重指观看比赛等,see看到侧重指看到的结果,故选C。
【点评】在做这类题的时候,希望考生一定要牢记四个步骤:第一步就是通读全文,领会大意 ,第二步就是紧扣内容,分析对比备选答案,第三步就是瞻前顾后,全文贯通, ,第四步就是复查核对,决定取舍。
7.通读全文,根据短文内容的理解,选择最佳答案填空。 Mr. Li is in London. He wants 1 to different places. Because he is 2 there, he 3 the way. He 4 some help. He is 5 a policeman for help.
Mr. Li: 6 Is there a park 7 the neighborhood?
Policeman: 8 . Go down the street and turn left. It's 9 Fifth Avenue on the right. It's 10 a hotel.
Mr. Li: Thank you very much.
Policeman: You're welcome.
| 1. A. going | B. to go | C. goes | D. go |
| 2. A. new | B. old | C. busy | D. quiet |
| 3. A. knows | B. not know | C. don't know | D. doesn't know |
| 4. A. asks | B. has | C. thinks | D. needs |
| 5. A. coming | B. talking | C. asking | D. taking |
| 6. A. I'm sorry | B. Excuse me | C. Can I help you? | D. Thank you |
| 7. A. on | B. down | C. to | D. in |
| 8. A. No | B. OK | C. Sorry, I don't know | D. Yes |
| 9. A. on | B. in | C. through | D. across |
| 10. A. in front | B. next | C. across from | D. between |
【解析】【分析】短文大意:格林先生在伦敦,他想去不同的地方,因为是新来的,所以不认识路。于是他向一位求助,给他指明了道路。
(1)want to do sth 是固定搭配,用动词不定式,故选B。句意是:他想要去不同的地方。
(2)根据句意“因为他是新来这里的”可知选 A。
(3)根据“因为他是新来这里的,所以他不认识路”可知表示否定,主语是 he,助动词用 does,故选D。
(4)上文说“他是新来这里的,不认识路”,可以推断“他需要帮助”,用动词 needs,故选D。
(5)ask sb for help 是固定搭配,意为“想骂人求助”,故选C。意思是“他正在向一位求助。”
(6)向别人求助常用 Excuse me.表示“劳驾,打扰一下”故选B。
(7)考查介词辨析,in the neighborhood 是固定短语,意为“在社区”,故选D。句意是:在这个社区有公园吗?
(8)根据下文 Go down the street and turn left. 可知有公园,做肯定回答,故选D。
(9)表示“在……大街”用介词 on,故选A。句意是:在右边的第五大街。
(10)in front 后面必须跟 of,构成 in front of,选项A错误;next 需要和 to 连用,选项B错误,between 常和 and 连用,表示“在……河……之间”,选项D错误,故选C。意思是:在一个旅馆的对面。
【点评】考查词汇在语篇中的运用,答题时首先要跳过空格通读文章掌握大意,注意考虑句型、固定搭配、语境等音素。
8.先通读下面的短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选择可以填入空白处的最佳答案。
Mr.and Mrs.Black want to go to Beijing.But their dog Bobby 1 go there with them.So they 2 him in a pet shop.
Mr.and Mrs.Black get back home 3 Beijing very late at night on Sunday, 4 they leave Bobby at shop.On Monday morning,Mr.Black 5 dog back in his car.When he gets home,he says to his wife,“Bobby is barking(吠叫)all the time.I think he wants to 6 me something.Doesn't he like the 7 or doesn't he feel well?”
Mrs.Black 8 the dog carefully(仔细地)and then says.“You're 9 . He wants to tell you something.He wants to tell 10 that he isn't Bobby.”
| 1. A. can | B. must | C. can't | D. mustn't |
| 2. A. leave | B. follow | C. sell | D. find |
| 3. A. from | B. to | C. of | D. in |
| 4. A. but | B. and | C. so | D. or |
| 5. A. helps | B. buys | C. sees | D. brings |
| 6. A. tell | B. give | C. show | D. make |
| 7. A. car | B. shop | C. trip | D. dog |
| 8. A. listens to | B. looks at | C. asks for | D. talks to |
| 9. A. important | B. best | C. terrible | D. right |
| 10. A. it | B. him | C. you | D. me |
【解析】【分析】短文大意:布莱克夫妇想要去北京,但是他们的狗狗Bobby不能一起跟去,所以他们就把狗狗放在宠物店里。从北京回来之后,布莱克先生用汽车把狗从宠物店带回家。他对夫人说:“Bobby一直在叫,我想它有事情要告诉我。”布莱克夫人仔细看了看狗,然后说:“你说对了,它有事情要告诉你,它要告诉你它不是Bobby。”
(1)根据句意“布莱克先生和夫人要去北京,但是他们的狗Bobby不能和他们一起去”可知用情态动词 can't 表示“不能”,故选C。
(2)leave 离开,留下;follow 跟随;sell 卖;find 发现。根据句意“所以他们就把它留在一个宠物商店”可知选A。
(3)go back home from Beijing 意思是“从北京回到家里”,故选A。句意是:布莱克先生和夫人在星期天晚上很晚才从北京回到家。
(4)因为晚上回家很晚,所以把Bobby留在店里,用连词 so 表示因果,故选C。
(5)help 帮助,buy 买,see 看见,bring 带来。根据句意“星期一早上,布莱克先生用车把狗带回家”可知选D。
(6)tell 告诉,give 给,show 展示,make 制作。根据句意“Bobby 一直在叫,我想它要告诉我什么事情”可知选A。
(7)因为布莱克夫妇在去北京期间宠物狗是寄存在宠物店里的,所以句子意思是“难道它不喜欢宠物店或者感觉不舒服?”,根据句意可知选B。
(8)根据上下文可知本句意思是“布莱克夫人仔细看了看狗然后说”,故选B。
(9)根据后一句 He wants to tell you something.可知意思是“你说对了,它有事情要告诉你”,You're right.故选D。
(10)本句意思是:它想告诉你,它不是Bobby。故选C。
【点评】这篇短文内容比较简单,理解不难。各小题与上下文联系比较紧密,答题中一定要注意联系上下文。答完后多读几遍,看看是否符合逻辑,适当修改。个别小题可以当作单独的词义辨析题来做,先区分词义,结合语境选出最能使语句通顺的答案。
9.完型填空
My name is Bob. I'm a middle school student. I'm good at 1 stories, so I want to join the story telling club. I like to do sports. My home is about two miles 2 school. So I usually go to school 3 at about 7:00. It 4 me about 20 minutes. But sometimes I go there by bike. I think either walking to school or 5 to school is good exercise.
My friend Nick usually gets up at 5:30. He likes doing sports too. He runs 6 half an hour every day. Then he takes a shower 7 and has 8 good breakfast. He goes to school at 6:50. First he walks to the bus stop. Then the 9 takes him to school. It usually takes him forty minutes 10 to school. He wants to join the sports club.
There are different ways to get to school. But I like walking best.
| 1. A. speaking | B. talking | C. saying | D. telling |
| 2. A. away | B. from | C. far | D. to |
| 3. A. walk | B. by car | C. on foot | D. walking |
| 4. A. gives | B. makes | C. takes | D. has |
| 5. A. running | B. riding | C. driving | D. taking |
| 6. A. to | B. at | C. past | D. for |
| 7. A. quickly | B. quick | C. fast | D. fastly |
| 8. A. a | B. an | C. the | D. / |
| 9. A. train | B. car | C. bus | D. bike |
| 10. A. go | B. get | C. to go | D. to get |
【解析】【分析】本文介绍了Bob和Nick的日常。
(1)句意:我擅长讲故事,所以我想参加讲故事俱乐部。tell stories,固定搭配,讲故事,故选D。
(2)句意:我家离学校大约2英里远。根据 two miles可知表示距离,故用from,从,故选B。
(3)句意:所以我经常在大概7点时走着去学校。此处缺少方式状语,on foot,固定搭配,步行,做状语,故选C。
(4)句意:它大概花费我20分钟。it takes sb+时间段,固定搭配,花费某人多长时间,故选C。
(5)句意:我认为步行或骑车去上学都是很好的锻炼。A跑,B骑,C开车,D拿,根据 go there by bike 可知此处是骑车,故选B。
(6)句意:他每天跑步半个小时。do sth for+时间段,表示做某事做了多久,故选D。
(7)句意:然后快速地洗个澡,并且吃个早餐。A副词,迅速地,强调用时短,B形容词,迅速的,C形容词或副词,迅速的,强调跑地快,此处强调时间有限,故选A。
(8)句意:然后快速地洗个澡,并且吃个早餐。breakfast是名词单数,good是辅音音素开头,故用不定冠词a,表示泛指一顿,故选A。
(9)句意:然后公共汽车把他带到学校。根据 the bus stop 可知是公共汽车,故选C。
(10)句意:它通常花费他40分钟时间到达学校。it takes sb+时间段 to do sth,固定搭配,花费某人时间做某事,故选D。
【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
10.完形填空
A Young Apple Tree
One day, a poor farmer called Jim takes a young apple tree to his house. It is a 1 from his friend. The farmer is very happy with the gift and sings songs on the way home, 2 he doesn't know where to plant it.
Next morning, he still thinks about the question. He is afraid that if he plants (种)the tree near the road, people will 3 the fruit. If he plants the tree near his farm, people will come at night and take some of the apples. If he plants the tree near his 4 , his children will take the fruit.
Finally, he has a good idea. He plants the tree in the forest. But there isn't enough sunlight or 5 soil (土壤), his tree is soon dead (死的).
A few days later, the friend comes to his house and asks the farmer, " 6 do you plant the tree in this bad place?" The farmer 7 him in surprise (惊讶) because he doesn't know why his friend asks this question." Is it 8 ? I think it's the same for me, because I can get nothing from it." says the farmer.
"Yes," says the friend," "if you plant it in a place with sunlight, you will enjoy the fruit and many people can 9 enjoy it. But now nobody can enjoy the fruit, you 10 a good apple tree bad. I don't think it is right". The farmer's face turns red.
| 1. A. present | B. product | C. game | D. way |
| 2. A. and | B. so | C. or | D. but |
| 3. A. eat | B. buy | C. sell | D. wash |
| 4. A. road | B. house | C. farm | D. school |
| 5. A. cheap | B. free | C. good | D. heavy |
| 6. A. why | B. when | C. where | D. what |
| 7. A. looks for | B. hears from | C. looks at | D. talks about |
| 8. A. fresh | B. different | C. nice | D. special |
| 9. A. also | B. too | C. never | D. almost |
| 10. A. take | B. pay | C. give | D. make |
【解析】【分析】文章大意:本文通过苹果树的故事告诉我们在人生中要学会与人分享,只有与人分享我们才能得到真正的幸福和快乐。
(1)句意:它是朋友送的一个礼物。A present,礼物。B product,产品。C game,游戏。D way,方式。根据 The farmer is very happy with the gift and sings songs on the way home可知,这棵树是一个礼物,故选A。
(2)句意:但是他不知道把它种在哪里。A and,和,表并列。B so,所以,表因果。C or,或者,表选择。D but,但是,表转折。根据 The farmer is very happy with the gift and sings songs on the way home和he doesn't know where to plant it.可知,唱着歌回家和不知道种在哪是转折关系,故选D。
(3)句意:人们会吃水果。A eat,吃。B buy,买。C sell,卖。D wash,洗。根据He is afraid that if he plants (种)the tree near the road, people will 3the fruit可知,他害怕人们吃水果,故选A。
(4)句意:如果他把树栽在他的房子旁边,他的孩子们会摘水果。A road,马路。B house,房子。C farm,农场。D school,学校。根据 his children will take the fruit.可知,他孩子们摘,所以推测在房子附近,故选B。
(5)句意:但是那没有足够好的阳光和土壤,他的树不就会死的。A cheap,便宜的。B free,免费的。C good,好的。D heavy,重的。根据his tree is soon dead 可知,他的树会死,所以推测没有好的阳光和土壤,故选C。
(6)句意:为什么你把树种在这个破地方呢?A why,为什么,提问原因。B when,什么时候,提问时间。C where,哪里,提问地点。D what,什么,提问事物。根据plant the tree in this bad place可知,树种在坏地方,而树应该种在好的地方,所以推测朋友不知道原因的,想要询问原因,故选A。
(7)句意:农民惊讶地看着他,因为他不知道为什么他的朋友问这个问题。A 寻找。B 听说。C 看着。D 谈论。根据because he doesn't know why his friend asks this question可知,他不知道原因,所以惊讶的看着农民,故选C。
(8)句意:它是不同的吗?A fresh,新鲜的。B different,不同的。C nice,美好的。D special,特别的。根据I think it's the same for me, because I can get nothing from it可知,我认为是相同的,所以它询问的是有什么不同吗,故选B。
(9)句意:如果你把它种在阳光下,你将享受到水果并且人们也可以享受到它。A also,也,用于句中。B too,也,用于句末。C never,从不。D almost,几乎。根据you will enjoy the fruit and many people can 9enjoy it可知,人们也能享受水果,且用在句中,故选A。
(10)句意:你使一棵好苹果树变坏了。A take,拿。B pay,支付。C give,给。D make,使。根据I don't think it is right可知,苹果树变坏了是不对的,所以是使苹果树变坏,故选D。
【点评】考查完形填空。首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
