最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

小学英语五年级下册阅读理解专项试题测试题(附答案解析)

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-09-22 23:09:02
文档

小学英语五年级下册阅读理解专项试题测试题(附答案解析)

一、阅读理解Todayisafineday.Mymomtakesmetothezoo.Therearemanyanimalsinthezoo.Look!Therearetwotigers.Theyarewalking.Tworabbitsarerunningandalionissleeping.Ilikemonkeysbest.Theyareswingingnow.Theylikeeatingyellowbananas.Sometimestheyclimbtrees.Theyareverygo
推荐度:
导读一、阅读理解Todayisafineday.Mymomtakesmetothezoo.Therearemanyanimalsinthezoo.Look!Therearetwotigers.Theyarewalking.Tworabbitsarerunningandalionissleeping.Ilikemonkeysbest.Theyareswingingnow.Theylikeeatingyellowbananas.Sometimestheyclimbtrees.Theyareverygo
一、阅读理解

 Today is a fine day. My mom takes me to the zoo. There are many animals in the zoo. Look! There are two tigers. They are walking. Two rabbits are running and a lion is sleeping. I like monkeys best. They are swinging now. They like eating yellow bananas. Sometimes they climb trees. They are very good climbers. Sometimes they jump up and down.

犇1、I go to the zoo with _________ today. (  )

A.my father .my mother .my grandma

犇2、—What are the rabbits doing now? (  )

—They are _________ .

A.walking .running .jumping up and down

犇3、What is my favourite animal? (  )

A.Monkeys. .Lions. .Tigers.

犇4、—What are the monkeys doing now? (  )

—They are _________.

A.jumping up and down .eating yellow bananas .swinging

犇5、_________ are good climbers. (  )

A.The rabbits .The monkeys .The tigers

二、阅读理解

 Jim went to a beautiful beach on Monday with his friends. It was sunny and hot. So they had great fun playing in the water. They went shopping at 3:20 p.m. But the shops were crowded(拥挤的). They didn’t enjoy it. 

The next day, it was rainy, so they went to a museum. It was boring. Jim found a small boy crying in the corner. The boy was lost. Jim helped the boy find his father. Jim was very happy. But he had no money to take a taxi. So he had to walk back to the hotel. That made him very tired. 

On Wednesday, the weather was very cool, so they played tennis. They played all morning. It was really fun.

犇1、Jim went to a beautiful beach on a _______ Monday with his friends. (   )

A.rainy .sunny .cold .warm

犇2、They went shopping _______. (   )

A.in the morning .in the afternoon .at night .at noon

犇3、There were _______ people in the shops. (   )

A.any .few .many .no

犇4、They went to a museum on _______. (   )

A.Monday .Tuesday .Thursday .Friday

犇5、Playing tennis all morning was _______. (   )

A.terrible .boring .tiring .fun

三、阅读理解

David is eight. One day his friend Rose says to him, “This Sunday is my birthday. Can you come to my birthday party?” David says, “Yes”.

On Sunday, David asks his mother if he can go to the party. His mother says, “Yes, you can go, but you must be polite. Don’t ask for any food. They will give you some.” “All right, Mum.” David answers and he goes to Rose’s house on his bike.

There are lots of kids (小孩) at the party. They play together for some time, and then Rose’s mother gives them some food, but she forgets David. He waits and waits and then he takes his plate up and asks, “Do you want a nice clean plate?”

犇11、Whose birthday is it? (     )

A.Rose’s. .David’s.

C.Rose’s mother’s. .David’s mother’s.

犇12、The birthday party is in _________. (     )

A.Rose’s house .David’s house

C.Rose’s school .David’s school

犇13、David goes to the party _________. (     )

A.by car .by bike .by bus .on foot

犇14、David is Rose’s _________. (     )

A.mother .classmate

C.brother .friend

犇15、Who gives David food at the party? (     )

A.Rose. .Rose’s mother.

C.The kids. .No one.

四、阅读理解

Spring Festival is the most important festival for the Chinese people. All family members get together like Christmas in the West. Spring Festival is on the first day of the first lunar(阴历) month. There are many customs(习俗) in Spring Festival.

Spring Festival is coming. It’s really a big thing for Chinese. Lily’s mother does a lot of cleaning at home. Their house looks like a new one. The curtains, the windows, the tables, the cookers… Everything is clean and tidy. Lily’s mother is going to go shopping for Spring Festival. She is going to buy new clothes for everyone in her family. She will also buy Chinese New Year pictures and Chinese New Year food. They will have a big dinner and get together on Chinese New Year's Eve. 

犇16、Choose a title(题目) for the text. (    )

A.Spring Festival .Lily’s mother .Customs

犇17、In Spring Festival, family members get together like ________ in the West. (    )

A.Thanksgiving .Christmas .Easter

犇18、Spring Festival is the ______ day of the 1st lunar month. (    )

A.first .second .third

犇19、What will Lily's mother NOT do for Spring Festival? (    )

A.Go shopping. .Clean the house. .Do more exercise.

犇20、Which one is the Chinese New Year’s picture? (    )

A. . .

五、阅读理解

Mr. Jackson is a farmer and he lives in a small village. It was the last day of June. He drove to the town to buy some new clothes for his wife and his children. He got there after twenty minutes. It was Sunday, and the street was full of people. He couldn't find a place to park (停放) his car. At last he noticed there was no car in front of a building(建筑). He parked it there at once and went shopping.

Two hours later the farmer went back to his car with many things in his hands. To his surprise, he saw a policeman standing by his car. "Do you know you can’t park here, sir?"Asked the policeman.

“I’m sorry I don’t.” Answered Mr. Jackson. “Look at the sign(标志) please.” The policeman said seriously (认真地). “I did. Doesn't it say Fine for parking? So I parked it here” said Mr. Jackson.

犇21、Mr. Jackson went shopping ________. (     )

A.on June 30th .on June 31st .in June 30th .in June 31st

犇22、Mr. Jackson parked his car ________. (     )

A.at a parking lot .next to a restaurant .behind a house .in front of a building

犇23、Two hours later ________ was beside Mr, Jackson's. (     )

A.a shop assistant .his wife .a policeman .a policewoman

犇24、Which of the following is true according to the passage? (     )

A.That was a place for parking. .Mr. Jackson didn’t see the sign.

C.Mr. Jackson may park his car there. .Mr. Jackson couldn't park his car there.

犇25、The underline word “fine” in the passage means ________. (     )

A.璃朗 .罚款 .合适 .好的

六、阅读理解

 Mr Wang has two sons (儿子). One is Minmin and the other is Taotao. Minmin is ten years old and Taotao is twelve years old. Minmin likes swimming. Taotao likes playing computer games. They both like running. One day, they are running in the park. Minmin runs very fast and falls over (摔倒). There is a big cut (伤口) on his left leg. Taotao helps him to get up and takes him home.

Mrs Wang cleans the cut. Then she asks Mr Wang to take Minmin to see the doctor. After Minmin hears that, he walks to the kitchen and takes an apple from the fridge.

Taotao comes into the kitchen and asks Minmin, “Why are you eating the apple in the kitchen?” Minmin says, “I am afraid of doctors. Our teacher says that an apple a day keeps the doctor away.”

犇26、Minmin and Taotao both like ______. (    )

A.swimming .playing computer games .running .playing table tennis

犇27、Minmin’s ______ helps him get up and takes him home. (    )

A.brother .sister .mother .father

犇28、What happens (发生) to one of the boys? (    )

A.Taotao hurts his left leg. .Taotao hurts his right leg.

C.Minmin hurts his left leg. .Minmin hurts his right leg.

犇29、Their mother asks their father to ______. (    )

A.clean the cut for Minmin .call a doctor to come home

C.take Taotao to see the doctor .take Minmin to see the doctor

犇30、Minmin eats an apple because ______. (    )

A.he likes apples .he is afraid of doctors

C.he is hungry .the apples are sweet

【参】

一、阅读理解

解析:犇1、B    

犇2、B    

犇3、A    

犇4、C    

犇5、B

【导语】本文讲了作者和妈妈去动物园看到的动物。

犇1、句意:今天我和_____去动物园。A我爸爸,B我妈妈,C我奶奶,根据Today is a fine day. My mom takes me to the zoo.,可知今天作者和妈妈去动物园,故选B。

犇2、句意:—兔子现在在做什么?—它们在_____。A走,B跑,C跳上跳下,根据Two rabbits are running and a lion is sleeping.,可知兔子正在跑,故选B。

犇3、句意:我最喜欢的动物是什么?A猴子。B狮子。C老虎。根据I like monkeys best.,可知作者最喜欢的动物是猴子,故选A。

犇4、句意:—猴子现在正在做什么?—它们在______。A跳上跳下,B吃黄色的香蕉,C摆动,根据I like monkeys best. They are swinging now.,可知猴子正在摆动,故选C。

犇5、句意:_____是好的攀爬者。A兔子,B猴子,C老虎,根据I like monkeys best. They are swinging now. They like eating yellow bananas. Sometimes they climb trees. They are very good climbers.,可知猴子是好的攀爬者,故选B。

【点睛】

二、阅读理解

解析:犇1、B    

犇2、B    

犇3、C    

犇4、B    

犇5、D

【分析】短文主要描写了吉姆和朋友周一到周三的经历。

犇1、句意:在一个__________星期一,吉姆和他的朋友们去了一个美丽的海滩。A下雨的,B晴朗的,C寒冷的,D温暖的。根据文中句子It was sunny and hot. 可知天气是晴朗炎热的,故选B。

犇2、句意:他们__________去购物。A在早上,B在下午,C在晚上,D在中午。根据文中句子They went shopping at 3:20 p.m.可知他们在下午3点20分去购物,故选B。

犇3、句意:在商店里有__________人。A任何,B少数,几乎没有,C许多,D没有。根据文中句子But the shops were crowded(拥挤的).可知商店里很拥挤,所以有很多人,故选C。

犇4、句意:他们在__________去博物馆。A周一,B周二,C周四,D周五。根据文中句子Jim went to a beautiful beach on Monday with his friends. The next day, it was rainy, so they went to a museum. 可知他们在星期二去博物馆,故选B。

犇5、句意:整个早上都在打网球是__________。A糟糕的,B无聊的,C累人的,D有趣的。根据文中句子It was really fun.可知整个早上打网球是有趣的,故选D。

【点睛】

三、阅读理解

解析:犇11、A    

犇12、A    

犇13、B    

犇14、D    

犇15、D

【导语】本文主要是大卫去参加罗斯生日派对的事情,大卫听了妈妈的话没有向别人要食物,结果没有人给他食物。

犇11、句意:它是谁的生日?A罗斯的。B大卫的。C罗斯妈妈的。D大卫妈妈的。根据文中句子One day his friend Rose says to him, “This Sunday is my birthday. Can you come to my birthday party?”可知星期日是罗斯的生日,故选A。

犇12、句意:生日派对在________。A罗斯的家里。B大卫的家里。C罗斯的学校,D大卫的学校。根据文中句子David answers and he goes to Rose’s house on his bike.可知生日派对在罗斯家里,故选A。

犇13、句意:大卫_________去派对。A坐汽车,B骑自行车,C坐公交车,D步行。根据文中句子 David answers and he goes to Rose’s house on his bike.可知大卫骑自行车去罗斯家,故选B。

犇14、句意:大卫是罗斯的________。A妈妈,B同学,C弟弟,D朋友。根据文中句子 One day his friend Rose says to him.可知大卫是罗斯的朋友,故选D。

犇15、句意:派对上谁给大卫食物了?A罗斯。B罗斯的妈妈。C孩子们。D没有人。根据文中句子They play together for some time, and then Rose’s mother gives them some food, but she forgets David. 可知没有人给大卫食物,故选D。

四、阅读理解

解析:犇16、A    

犇17、B    

犇18、A    

犇19、C    

犇20、C

【导语】本文主要讲述了春节的习俗。

犇16、句意:为这篇文章选一个题目。A春节,B莉莉的妈妈,C习俗。根据原文“Spring Festival is the most important festival for the Chinese people.”可知文章主要讲述了春节,故选A。

犇17、句意:在春节,家人们像西方的________一样聚在一起。A感恩节,B圣诞节,C复活节。根据原文“All family members get together like Christmas in the West. ”可知家人们像西方的圣诞节一样聚在一起,故选B。

犇18、句意:春节是农历一月的______天。A第一,B第二,C第三。根据原文“Spring Festival is on the first day of the first lunar(阴历) month. ”可知春节是农历的一月一日,故选A。

犇19、句意:莉莉的妈妈春节不做什么?A购物,B打扫房间,C锻炼。根据原文“Lily’s mother does a lot of cleaning at home. ”和“ Lily’s mother is going to go shopping for Spring Festival. ”可知莉莉的妈妈打扫房间和购物,不锻炼,故选C。

犇20、句意:哪一张是中国新年的照片?A是圣诞节,B是端午节,C是春节。根据常识可知新年粘贴福字,故选C。

五、阅读理解

21、A    

犇22、D    

犇23、C    

犇24、D    

犇25、B

【分析】本文讲述了杰克逊先生周日购物时违章停车被罚款的事。

犇21、句意:杰克逊先生_______去购物

解析:犇21、A    

犇22、D    

犇23、C    

犇24、D    

犇25、B

【分析】本文讲述了杰克逊先生周日购物时违章停车被罚款的事。

犇21、句意:杰克逊先生_______去购物。A选项在六月三十日,B在六月三十一日,CD选项语法错误,根据常识可知六月有三十天,排除B选项;根据原文 It was the last day of June. He drove to the town to buy some new clothes for his wife and his children.可知杰克逊先生是在六月三十日这天去购物的,故选A。

犇22、句意:杰克逊先生把车停放在_______。A在停车场,B在餐馆旁边,C在一座房子后面,D在一幢楼前面,根据原文At last he noticed there was no car in front of a building(建筑). He parked it there at once and went shopping.可知他把车停放在一幢楼前面,故选D。

犇23、句意:两小时后,_______出现在杰克逊先生的车旁边。A一个店员,B他的妻子,C一位男,D一位女,根据原文To his surprise, he saw a policeman standing by his car.可知出现的是一位男,故选C。

犇24、句意:根据文章,下列哪项是正确的?A那是一个停车的地方。B杰克逊先生没看见那个标志。C杰克逊先生可以把车停在那。D杰克逊先生不能把车停在那。根据原文 "Do you know you can’t park here, sir?"Asked the policeman.可知D选项正确,故选D。

犇25、句意:文中下划线单词“fine”表示_______。根据原文Fine for parking停车罚款,可知该单词表示罚款的意思,故选B。

【点睛】

六、阅读理解

26、C    

犇27、A    

犇28、C    

犇29、D    

犇30、B

【分析】本文讲述了敏敏和涛涛兄弟两个跑步时,敏敏左腿受伤了,他爸爸带他去看医生的故事。

犇26、句意:m

解析:犇26、C    

犇27、A    

犇28、C    

犇29、D    

犇30、B

【分析】本文讲述了敏敏和涛涛兄弟两个跑步时,敏敏左腿受伤了,他爸爸带他去看医生的故事。

犇26、句意:min'min和涛涛都喜欢______。A游泳,B玩电脑游戏,C跑步,D打乒乓球,根据They both like running.可知他们都喜欢跑步。故选C。

犇27、句意:敏敏的_____帮他站起来并带他回家。A哥哥,B姐姐,C妈妈,D爸爸,根据Taotao helps him to get up and takes him home.可知是涛涛,是敏敏的哥哥。故选A。

犇28、句意:其中一个男孩发生什么事了?A涛涛的左腿受伤了。B涛涛的右腿受伤了。C敏敏的左腿受伤了。D敏敏的右腿受伤了。根据Minmin runs very fast and falls over(摔倒). There is a big cut(伤口) on his left leg. 可知是敏敏的左腿受伤了。故选C。

犇29、句意:他们的妈妈让他们的爸爸______。A为敏敏清理伤口,B给医生打电话来家里,C带涛涛去看医生,D带敏敏去看医生,根据Then she asks Mr Wang to take Minmin to see the doctor.可知是让他带敏敏去看医生。故选D。

犇30、句意:敏敏吃了一个苹果因为_____。A他喜欢苹果,B他害怕医生,C他很饿,D苹果很甜,根据Minmin says, “I am afraid of doctors. Our teacher says that an apple a day keeps the doctor away.”可知他害怕医生。故选B。

【点睛】

文档

小学英语五年级下册阅读理解专项试题测试题(附答案解析)

一、阅读理解Todayisafineday.Mymomtakesmetothezoo.Therearemanyanimalsinthezoo.Look!Therearetwotigers.Theyarewalking.Tworabbitsarerunningandalionissleeping.Ilikemonkeysbest.Theyareswingingnow.Theylikeeatingyellowbananas.Sometimestheyclimbtrees.Theyareverygo
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top