
How should one invest a sum of money in these clays of inflation(通货膨胀)?Left in a bank it will hardly keep its value,however high the interest rate.Only a brave man,or a very rich one, dares to buy and sell on the Stock Market.Today it seems that one of the best ways to protect your savings,and even increase your wealth is to buy beautiful objects from the past.Here I am going to offer some advice on collecting antique clocks,which I personally consider are among the most interesting of antiques.
I sometimes wonder what a being from another planet might report back about our way of life. "The planet Earth is ruled by a mysterious creature that sits or stands in a room and makes a strange ticking sound.It has a face with twelve black marks and two hands.Men can do nothing without its permission,and it fastens its young round people's wrists so that everywhere men go they are still under its control.This creature is the real master of Earth and men are its slaves."
Whether or not we are slaves of time today depends on our culture and personality,but it is believed that many years ago kings kept special slaves to tell the time.Certain men were very clever at measuring the time of clay according to the beating of their own hearts.They were made to stand in a fixed place and every hour or so would shout tire time.So it seems that the first clocks were human beings.
However,men quickly found more convenient and reliable ways of telling the time.They learned to use the shadows cast by the sun.They marked the hours on candles,used sand in hour-glasses,and invented water-clocks.Indeed,any serious student of antique should spend as much time as possible visiting palaces,stately homes and museums to see some of the finest examples of clocks from the past.
Antique clocks could be very expensive,but one of the joys of collecting clocks is that it is still possible to find quite cheap ones for your own home.After all,if you are going to be ruled by time,why not invest in air antique clock and perhaps make a future profit?
【解题导读】:夹叙夹议。这个一篇关于理财的文章,普遍而言学生对这个话题比较生疏。作者建议通货膨胀时通过购买过去的美物精品作为投资增大财富。文章中间主要讲述了历史上人们怎样来measure the time来说明人类与时间的关系,强调了收藏钟表的价值。
41.According to the passage,collecting antique clocks____.
A.can hardly keep the value of your savings
B.will cost much of your savings
C.may increase your wealth
D.needs your bravery
【答案】:C
【解析】:事实细节题。根据第一段中的“Today it seems that one of the best ways to protect your savings and even increase your wealth is to buy beautiful objects from the past.Here I am going to offer some advice on collecting antique clocks, which I personally consider are among the most interesting of antiques.”可判断出收藏古代的钟表可以使你的钱保值或甚至增加财富。A项意思刚好和C项相反,而BD两项在文章中并没有提到。
42.By quoting(引用)the remark of a being from another planet,the author intends to____.
A.suggest human beings are controlled by a clock
B.describe why clocks can rule the planet Earth
C.tell readers what clocks look like
D.compare chicks to human beings
【答案】:A
【解析】:事实细节题,要通过细节推断作者的观点。根据第二段中的“Men can do nothing without its permission,and it fastens its young people’s wrists so that everywhere men go they are still under its control.This creature is the real master of Earth and men are its slaves.”说明了人类无论做什么事都需要时间的允许,可判断出作者暗示人类使钟表的控制。it指的是钟表。
43.Which of the following is NOT mentioned as a way to measure the time?
A.Counting the beating of one's own heart.
B.Making use of candles,sand and water.
C.Observing shadows cast by the sun.
D.Keeping slaves busy day and night.
【答案】:D
【解析】:细节判断题。第三段中的“Certain men were very clever at measuring the time of day according to the beating of their own hearts.”和第四段中的“They learned to use the shadows cast by the sun.They marked the hours on candles,used sand in hour-glasses,and invented water-clocks.”可判断出人们曾经通过数自己的心跳、使用蜡烛、沙子和水和观察太阳的阴影来计算时间;只是提到kept special slaves to tell the time,但没有讲使奴隶整日整夜地忙碌,所以选项D是错误的。
44.The underlined phrase stately homes in paragraph4means
A.state-owned houses
B.houses in very good condition
C.grand houses open to the public
D.houses where statesmen meet regularly
【答案】:C【解析】:猜测词义题。根据这句话中的palaces和museums可判断出stately homes 应该是指一些可以让这些钟表古董收藏者参观的地方,指的是向公众开放的巨大的房子。而
A、B、D所指的房子没有这方面的意思。
45.The purpose of the passage is
A.to introduce the culture of antique clocks
B.to offer some advice on collecting antique clocks
C.to compare different ways to make a future profit
D.to explain convenient and reliable ways of telling time
【答案】:B
【解析】:主旨大意题。这篇短文的第一段说明收藏古代的钟表可以致富。在最后一段,作者又对收藏古代的钟表的问题进行了讨论,最后以“After all,if you are going to be ruled by time,why not invest in an antique clock and perhaps make a future profit?”结束,说明这篇短文的目的是对收藏古代的钟表提供一些建议。
2008年广东高考英语阅读A
A
Parents and kids today dress alike,listen to the same music,and are friends.Is this a good thing?Sometimes,when Mr.Ballmer and his16-year-old daughter,Elizabeth,listen to rock music together and talk about interests both enjoy,such as pop culture,he remembers his more distant relationship with his parents when he was a teenager.
“I would never have said to my mom,‘Hey,the new Weezer album is really great.How do you like it?’”says Ballmer.“There was just a complete gap in taste.”
Music was not the only gulf.From clothing and hairstyles to activities and expectations, earlier generations of parents and children often appeared to move in separate orbits.
Today,the generation gap has not disappeared,but it is getting narrow in many families. Conversations on subjects such as sex and drugs would not have taken place a generation ago. Now they are comfortable and common.And parent—child activities,from shopping to sports, involve a feeling of trust and friendship that can continue int0adulthood.
No wonder greeting cards today carry the message,“To my mother,my best friend.”
But family experts warn that the new equality can also result in less respect for parents.“There’s still a lot of strictness and authority on the part of parents out there,but there is a changehappening,”says Kerrie,a psychology professor at Lebanon Valley College.“In the middle of that change,there is a lot of confusion among parents.”
Family researchers offer a variety of reasons for these evolving roles and attitudes.They see the1960s as a turning point.Great cultural changes led to more open communication and a more democratic process that encourages everyone to have a say.
“My parents were on the‘before’side of that change,but today’s parents,the40-year-olds, were on the‘after’side,”explains Mr.Ballmer.“It’s not something easily accomplished by parents these days,because life is more difficult to understand or deal with,but sharing interests does make it more fun to be a parent now.”
【解题导读】:本文主要是讲述了父母与子女之间的关系从以前的distant变成了现在enjoy the same interests的变化,并对这些关系进行讨论。
41.The underlined word gulf in Para.3most probably means_________.
A.interest
B.distance
C.difference
D.separation
【答案】:C
【解析】:猜测词义题。由第一段得出Mr Ballmer和女儿之间的有很多共同爱好,让他想起了与父母之间的“more distant relationship”,以及第二段中There was just a complete gap in taste”可预测到文章讲的是generation gap的问题。再从separate orbits中得出意思:上几代的父母与他们的小孩不只是在音乐爱好方面有“差异”,而且有
从发型、衣着,到活动、期望等各方面,都有很大的差异。
42.Which of the following shows that the generation gap is disappearing?
A.Parents help their children develop interests in more activities.
B.Parents put more trust in their children’s abilities.
C.Parents and children talk more about sex and drugs.
D.Parents share more interests with their children.
【答案】:D
【解析】推理判断题。在审题时要注意问题的表述:is disappearing,与第四段中的“…it is getting narrow in many families。”意思相符。由第1段首句dress alike,listen to the same music,”、”listen to rock music together and talk about interests both enjoy”和第四段中ago与now的两种情况的对比等可知,父母与孩子有更多的共同兴趣,表明代沟在渐渐消失。
43.The change in today’s parent-child relationship is_________.
A.more confusion among parents
B.new equality between parents and children
C.1ess respect for parents from children
D.more strictness and authority on the part of parents
【答案】:B
【解析】事实细节题。第6段第1句中的the new equality就是上文所说的父母与孩子关系的变化中出现新的平等关系,而family expert只是“warn”这样的平等关系可能会导致less respect for parents,并不是已经存在的事实,从而否定C;从“In the middle of that change,there is a lot of confusion among parents.”以及“There’s still a lot of strictness and authority on the part of parents out there”两句中并没有和以前的情况比较,不能说more,从而否定A、D。
44.By saying“today’s parents,the40-year-olds,were on the‘after’side.”the author means that today’s parents_________.
A.follow the trend of the change
B.can set a limit to the change
C.fail to take the change seriously
D.have little difficulty adjusting to the change
【答案】:A
【解析】:事实细节题。从第一段Mr.Ballmer的话“more distant relationship”和第二段“There was just a complete gap in taste”,以及第六段“My parents were on the ‘before’side of that change”判断出他与父母之间的关系时旧式的亲子关系,属于before side。从上一段“They see the1960s as a turning point.”可知,today’s parents 就是60年代后的父母,属于他们与孩子有更多的交流,更加民主,他们应当是顺应这种变化趋势的,属于after side。
45.The purpose of the passage is to_________.
A.describe the difficulties today’s parents have met with
B.discuss the development of the parent—child relationship
C.suggest the ways to handle the parent—child relationshipD.compare today’s parent—child relationship with that in the past
【答案】:D
【解析】主旨大意题。由全文内容多处对新旧的亲子关系进行了比较,但文章目的不只是仅仅的比较,这些比较是为了说明他们之间的不断发展变化,特别是由the generation gap has not disappeared,but it is getting narrow等关键词句,进行时就是一个过程,而且文章还引用了一些专家对这个话题的观点,来讨论父母与孩子之间的关系的发展过程。
2009年广东高考英语阅读A
Lisa was running late.Lisa,25,had a lot to do at work,plus visitors on the way:her parents were coming in for Thanksgiving from her hometown.But as she hurried down the subway stairs,she started to feel uncomfortably warn.By the time she got to the platform,Lisa felt weak and tired--maybe it hadn’t been a good idea to give blood the night before,she thought.She rested herself against a post close to the tracks.
Several yards away,Frank,43,and his girlfriend,Jennifer,found a spot close to where the front of the train would stop.They were deep in discussion about a house they were thinking of buying.
But when he heard the scream,followed by someone yelling,“Oh,my God,she fell in!”Frank didn’t hesitate.He jumped down to the tracks and ran some40feet toward the body lying on the rails.“No!Not you!”his girlfriend screamed after him.
She was right to be alarmed.By the time Frank reached Lisa,he could feel the tracks shaking and see the light coming.The train was about20seconds from the station.
It was hard to lift her.She was just out.But he managed to raise her the four feet to the platform so that bystanders could hold her by the arms and drag her away from the edge.That was where Lisa briefly regained consciousness,felt herself being pulled along the ground,and saw someone else holding her purse.
Lisa thought she’d been robbed.A woman held her hand and a man gave his shirt to help stop the blood pouring from her head.And she tried to talk but she couldn’t,and that was when she realized how much pain she was in.
Police and fire officials soon arrived,and Frank told the story to an officer.Jennifer said her boyfriend was calm on their40-minute train ride downtown—just as he had been seconds after the rescue,which made her think about her reaction at the time.“I saw the train coming and1was thinking he was going to die,”she explained.
[解题导读]]:本文是一篇记叙文,主要是讲述了一位英勇的男人在地铁救一个晕倒的女
人故事。
41.What was the most probable cause for Lisa’s weakness?
A.She had run a long way.
B.She felt hot in the subway.
C.She had done a1ot of work.
D.She had donated blood the night before.
【解析】事实细节题。由第一段倒数第二句Lisa felt weak and tired—maybe it hadn’t been a good idea to give blood the night before可知。
42.Why did Jennifer try to stop her boyfriend?
A.Because they would miss their train.
B.Because he didn’t see the train coming.
C.Because she was sure Lisa was hard to lift.
D.Because she was afraid the train would kill him.
【答案】D
【解析】推理判断题。由文章第三段“he was right to be alarmed.By the time Frank reached Lisa,he could feel the tracks shaking and see the light coming.The train was about20seconds from the station.”和文章最后一段最后一句I saw the train coming and I was thinking he was going to die暗示可知男子冲去救人的时候火车很快
到达,此时救人是很危险的。
43.How did Frank save Lisa?
A.By lifting her to the platform.
B.By helping her rise to her feet.
C.By pulling her along the ground.
D.By dragging her away from the edge.
43.【答案】A。
【解析】事实细节题。由倒数第三段But he managed to raise her the four feet to the platform so that bystanders could hold her by the arms”中raise和life是同义词可知。
容易错选B,从下文“That was where Lisa briefly regained consciousness”我们知道这位晕倒的女士是被救上来月台时才恢复知觉的,所以在此之前是不可能有主动的动作,help her两词判断出B不正确。
44.When did Lisa become conscious again?
A.When the train was leaving.
B.After she was back on the platform.
C.After the police and fire officials came.
D.When a man was cleaning the blood from her head.【解析】事实细节题。由倒数第三段的It was hard to lift her.She was just out.But he managed to raise her the four feet to the platform so that bystanders could hold her by the arms and drag her away from the edge.That was where Lisa briefly regained consciousness可知。
45.The passage is intended to_____________
A.warn us of the danger in the subway
B.show US how to save people in the subway
C.tell us about a subway rescue
D.report a traffic accident
【答案】C。
【解析】主旨大意题。本文只是告诉我们一个在地铁救人的一个事实。
2010年广东高考英语阅读A
When I was growing up in America,I was ashamed of my mother’s Chinese English.Because of her English,she was often treated unfairly.People in department stores,at banks,and at restaurants did not take her seriously,did not give her good service,pretended not to understand her,or even acted as if they did not hear her.
My mother has realized the limitations of her English as well.When I was fifteen,she used to have me call people on phone to pretend I was she.I was forced to ask for information or even to yell at people who had been rude to her.One time I had to call her stockbroker(股票经纪人).I said in an adolescent voice that was not very convincing,“This is Mrs.Tan.”
And my mother was standing beside me,whispering loudly,“Why he don’t send me cheek already two week lone.”And then,in perfect English I said:“I’m getting rather concerned.You agreed to send the check two weeks ago,but it hasn’t arrived.”Then she talked more loudly.“What he want?I come to New York tell him front of his boss.”And so I turned to the stockbroker again,“I can’t tolerate any more excuse.If I don’t receive the check immediately,I am going to have to speak to your manager when I am in New York next week.”
The next week we ended up in New York.While I was sitting there red-faced,my mother,the real Mrs.Tan,was shouting to his boss in her broken English.
When I was a teenager,my mother’s broken English embarrassed me.But now,I see it differently.To me,my mother’s English is perfectly clear,perfectly natural.It is my mother tongue. Her language,as I hear it,is vivid,direct,and full of observation and wisdom.It was the language that helped shape the way I saw things,expressed ideas,and made sense of the world.
[解题导读]]:本文是夹叙夹议的文章,属于“家庭、朋友与周围的人”与“个人情感”的话题。主要讲述的是作者母亲的broken English给母亲在日常生活中受到不公平的待遇以及作者对母亲的英语由ashamed,embarrassed变成clear,natural,vivid,full of observation and wisdom等的态度转变。
41.Why was the author’s mother poorly served?
A.She was unable to speak good English.
B.She was often misunderstood.
C.She was not clearly heard.
D.She was not very polite.
【答案】:A
【解析】:事实细节题。由文中Because of her English,she was often treated unfairly.可知。
由文中:pretend not to understand her,or even acted as if they do not hear her.就知道其他人只是假装听不懂或听不见她妈妈的话,否定BC。而D在文章中并没有提到。
42.From Paragraph2,we know that the author was.
A.good a pretending
B.rude to the stockbroker
C.ready to help her mother
D.unwilling to phone for her mother
【答案】:D
【解析】:事实细节题。由文中“I was forced to ask for information or even to yell at people who had been rude to her”中的was forced得知作者不愿意帮她妈妈打类似
的电话。
43.After the author made the phone call,.
A.they forgave the stockbroker
B.they failed to get the check
C.they went to New York immediately
D.they spoke to their boss at once
【答案】:B
【解析】:推理判断题。由文中“If I don’t receive the check immediately,I am going to have to speak to your manager when I am in New York next week.”和“The next week we ended up in New York.While I was sitting there red-faced,my mother, the real Mrs.Tan,was shouting to his boss in her broken English”可推断出她们电话投诉后并没有收到cheek来到了the stockbroker的boss那里,加上用了shouting一
次来描写她妈妈当时的语气,就能更加确定答案。
44.What does the author think of her mother’s English now?
A.It confuses her.
B.It embarrasses her.
C.It helps her understand the world.
D.It helps her tolerate rude people.
【答案】:C
【解析】:推理判断题。由文中最后一段But now,I see it differently.To me,--------and made sense of the world.得知作者对他母亲的broken English的态度转变。审题时要注意题目中的now。
45.We can inter from the passage that Chinese English.
A.is clear and natural to non-native speakers
B.is vivid and direct to non-native speakers
C.has a very bad reputation in America
D.may bring inconvenience in America
答案:D
【解析】:推理判断题。由文中作者母亲的经历可以推测出。AB两项主要是to non-native speakers不正确,文章最后一段是表面作者对她母亲的英语的看法,不代表这种情况适合其他的non-native speakers.C项在文中并没有说明。
