
全真模拟卷·5月卷
第一模拟
(时间:120分钟 满分:120分)
选择题部分
第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)
第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项A、B、C和D中,选出最佳选项。
A
(2021·广西柳州市·高三三模) Tommy, a 26-year-old chimp(猩猩),lives in a small cage in a used truck sales lot in New York. Retired from movie work and whatever else once occupied him, he has no chimp friends to keep him company — just a TV. He is worlds away from the rainforest of Western Africa, where chimps spend most of their lives in trees, hunting, and socializing together.
His owner hasn't broken any laws, but an animal rights group called the Nonhuman Rights Project (NhRP) is trying to change the view. The group says chimps have such a humanlike intelligence that they should be recognized as “legal persons" and be placed in an animal shelter and wander free.
You've probably heard the term “animal rights”, but animals don't actually have rights in many countries. Animal-welfare laws punish people who mistreat animals, but that's not the same as chimps having a right to liberty or anything else.
NhRP's first step is to ask a judge to end people's unjust arrest on behalf of Tommy and other privately owned chimps. If the court decides to recognize chimps as legal persons, NhRP's next step will be arguing for what rights the chimps should be granted. "The right that we believe they should have most of all is the right to bodily liberty," says Wise, a NhRP group member. "They should be able to choose how to live their lives.”
Tommy's owner, Pat Lavery, says he rescued Tommy from a careless owner about a decade ago and denies the chimp is mistreated or unhappy. "He likes being by himself," he says.
“There's a danger in making a jump to say they're just like people," says Richard Cupp, a professor who writes about animals and the law. "If we' re really focused on chimps being very, very smart, then who knows if maybe someday we might …say, ‘Hey, here's a particular human being that's not very smart at all, maybe the chimps have higher status than this person.’”
1.What can we know about Tommy?
A.He is living a very lonely life.
B.He dislikes living in the rainforest.
C.He likes watching movies very much,
D.He was illegally bought by Pat Lavery.
2.What can we infer from the text?
A.Great progress has been made on improving animal rights.
B.Pat Lavery is thought to mistreat Tommy by NhRP.
C.Animal rights are going from bad to worse.
D.Animal rights have been admitted in western countries.
3.What's the final goal NhRP wants to achieve?
A.To ensure chimps' bodily safety. B.To stop illegal hunting of chimps.
C.To help chimps find their families. D.To help chimps enjoy their freedom.
4.What's Richard Cupp's attitude towards NhRP's efforts to win rights for chimps?
A.Hopeful, B.Uncaring.
C.Worried. D.Supportive.
B
(2021·广西桂林市·高三月考) Once upon a time, the colors of the world quarreled without stop.
Green said: "Clearly I am the most important. I am the sign of life and of hope. I was chosen for grass, trees and leaves. Without me, all animals would die."
Yellow smiled quietly: "You are so serious. I bring laughter, pleasure, and warmth into the world. The sun is yellow, the moon is yellow, the stars are yellow. Without me there would be no fun."
Orange started next to blow herself: "I am the color of health and strength. I may be scarce(稀有的), but I am precious for I serve the needs of human life. I carry the most important vitamins."
Red could stand it no longer, shouting out: "I am the ruler of all of you. I am blood-life's blood! I am the color of danger and of bravery. Without me, the earth would be as empty as the moon."
Indigo(靛蓝色)spoke more quietly but with just as much determination: "Think of me. I am the color of silence. You hardly notice me, but without me you all become superficial. You need me for balance and inner peace."
…
The colors went on boasting, each convinced of his or her own advantages. Their quarreling became louder and louder.
Suddenly there was a surprising flash of bright lightning and thunder rolled and boomed. Rain started to pour down cruelly. The colors crouched down(蹲下)in fear, drawing close to one another for comfort.
In the midst of the loud noises, rain began to speak: "You foolish colors, fighting amongst yourselves, each trying to control the rest. Don't you know that you were each made for a special purpose, unique and different? Join hands with one another and come to me." Doing as they were told, the colors united and joined hands. The rain continued: "From now on, when it rains, each of you will stretch across the sky in a great bow of color as a reminder that you can all live in peace. The Rainbow is a sign of hope for tomorrow." And so, whenever a good rain washes the world, and a Rainbow appears in the sky, let us remember to appreciate one another.
5.Why does Orange consider herself precious?
A.She serves the needs of human life.
B.She is the ruler of all colors.
C.She is the sign of life and of hope.
D.She brings laughter into the world.
6.Who would you like to see first when you're angry according to the text?
A.Red. B.Yellow. C.Indigo. D.Green.
7.What are colors advised to do according to the last paragraph?
A.Hope for tomorrow. B.Join hands with rain.
C.Boast themselves. D.Admire one another.
8.What can be the best title for the text?
A.The advantage of colors B.The symbol of colors
C.The color of friendship D.The types of rainbow
C
(2021·南昌市第三中学) Fou Ts'ong, a Chinese-born pianist known for his sensitive interpretations of Chopin, Debussy and Mozart.died on Monday at a hospital in London, where he had lived for many years. He was 86.
A lover of classical music from a young age, Mr. Fou began taking piano lessons when he was 7. Mr. Fou made his first stage appearance in 1952. The concert caught the attention of officials in Beijing, who selected him to compete and tour in Eastern Europe. Mr. Fou soon moved to Poland, where he studied at the Warsaw Conservatory(音乐学校)on a scholarship. To prepare for the fifth Chopin Competition in Warsaw in 1955.he practiced so diligently that he hurt his fingers and was nearly cut from the first round of the competition.
Mr. Fou was one of the first Chinese pianists to achieve global prominence when he took the third place in the International Chopin Piano Competition in Warsaw in 1955. He also won a special prize for his performance of Chopin's mazurkas(马祖卜舞曲). Almost overnight, he became a national hero. To China, Mr. Fou's recognition in a well-known international competition was proof that the country could stand on its own artistically in the West. Chinese reporters flocked to interview Mr. Fou, while many others sought out his father, Fu Lei, for advice on child-rearing.
In 1981, a volume of letters written by his father, primarily to Mr. Fou, was published in China. Full of advice, encouragement, life teachings and strict paternal love, the book Fu Lei's Family, Letters became a best-seller in China. Besides influencing a generation of Chinese, Mr. Fu's words resonated(共鸣)long after his death with the person for whom they were intended.
"My father had a saying that 'First you must be a person, then an artist, and then a musician, and only then can you be a pianist.'" Mr. Fou once recalled in an interview. "Even now, I believe in this order-that it should be this way and that I am this way."
9.What can be learned from Paragraph 2?
A.Fou Ts'ong competed and toured in Beijing.
B.Fou Ts'ong first performed on the stage at 7.
C.Fou Ts'ong made great efforts for competitions.
D.Fou Ts'ong started learning music in Eastern Europe.
10.Why does Fou Ts'ong's global recognition mean a lot to China?
A.It earns Chinese art a place in the West.
B.It promotes the spread of Chinese culture.
C.It proves Chinese people's talent for music.
D.It enables Chinese art education to be recognized.
11.What does the underlined word "they" in Paragraph 4 refer to?
A.Mr. Fu's words. B.Young Chinese.
C.Fou Ts'ong and his family. D.Readers of Fu Lei's Family Letters.
12.Which of the following agrees with Fu Lei's ideas in the last paragraph?
A.Pursuing art is a long and painful process.
B.It requires various qualities to be a pianist.
C.Everyone should develop an interest in art.
D.Talent is of the greatest importance for a pianist.
D
(2021·安徽高三三模) With the infection being brought under control, more and more galleries and museums are reopening. While many museums have been putting exhibitions online, visitors still prefer to enjoy works of art in person. Here are four major art exhibitions that are held offline.
The Palace Museum (Dec. 10—Feb. 15)
The exhibition, Everlasting Splendor which is being held in the Meridian Gate Galleries, marks the 600th anniversary of China’s imperial palace. Over 400 cultural relics are displayed at the exhibition, reflecting the history of the Forbidden City’s construction, the development of its layout, and how it has been protected and restored in the past decades.
The National Museum of China (Jan. 4—Mar. 29)
The exhibition, A Sail Over Miles, offers a brief review of the ancient Silk Road in ceramics (陶瓷). It guides visitors through the manufacturing, export and shipping routes from the Tang Dynasty to the Qing Dynasty with over 300 ceramic relies, including a pot dug from Nanhai No 1, a Chinese cargo ship dating back more than 800 years. The exhibition also shows Japanese, Korean and British ceramics, reflecting the influence of China’s porcelain-making techniques in local industries.
The Capital Museum (Jan. 1—Mar. 30)
The Capital Museum is to host Man of Infinite Refinement: Special Exhibition on the Paintings and Calligraphy of Su Shi, a calligraphy and painting exhibition on the legacy of Su Shi, an iconic figure of ancient Chinese literature and fine arts. The 78 exhibits on display spans from the Northern Song Dynasty through recent history and cover a range of media, including calligraphy, paintings, documents and rarely seen books.
The National Art Museum of China (Nov. 30—Feb. 10)
On show are nearly 300 objects, including paintings, calligraphy works, carved seals, manuscripts, letters and books. Donation of Rong Geng not only reflects his academic accumulation over the years, but forms the basis for his becoming such a well-rounded scholar in the area of Chinese cultural traditions.
Rong Geng (14—1983), a scholar of Chinese paleography, educator and connoisseur of antiquities, is little known to the general public. However, his extensive studies of ancient Chinese writings and his former collection of archaic oracle bones and bronzes continue to enrich people’s cultural life. In his lifetime, Rong donated to the State nearly 200 bronze objects, all of which are now housed at numerous public museums and universities.
13.Which offline exhibition lasts the shortest period of showtime?
A.Everlasting Splendor. B.A Sail Over Miles.
C.Man of Infinite Refinement. D.Donation of Rong Geng.
14.If you are interested in ancient Chinese literature and fine arts, which place are you supposed to visit?
A.The National Museum of China. B.The Palace Museum.
C.The National Art Museum of China. D.The Capital Museum.
15.Which is a right description of the exhibitions above?
A.Visitors can only appreciate Ancient Chinese ceramic relics at the National Museum of China.
B.Donation of Rong Geng exhibits nearly 300 objects which were once donated by Rong Geng.
C.All the exhibits on display at the Capital Museum were created by Su Shi himself.
D.Everlasting Splendor displays over 400 cultural relics that have a history of 600 years.
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2021·江西萍乡市·高三二模)How To Recover From Overeating
Near everyone has over indulged(放纵)in good food at least once and has experienced the resulting abdominal discomfort. 16. They can impair your ability to focus on your work and other everyday tasks. Unfortunately putting life on hold because you're paying the price for your indulgences isn't an option. There are several ways you can relieve the symptoms and recover from overeating.
17.
While you might want to save yourself for your big lunch , it's wiser to have a light healthy breakfast so you're not tempted to eat more than you should when the big meal arrives.
Start with water
Instead of tucking into a heavy starter, down a tall glass of water. 18.
Listen to your stomach
Frequently asking yourself “Am I full?” can sometimes immediately put thing into perspective. Often times,we mindlessly eat without paying attention to what our bods is trying to tell us. 19. But they ignore the messages their bodies are sending.
Slow down
20. Slowing down and taking time to focus on the food itself however. (how it tastes, temperature, etc)can sometimes help calm the desire to overeat. This type of mindful eating has become a well-known technique for easing overconsumption, suggested by phystcians. celebrities and chefs alike.
So next time you find yourself feeling a little overstuffed, keep these points in mind so that it doesn't become a bigger problem.
A.Don't starve yourself.
B.Pig out your breakfast.
C.Overeating involves consuming food very quickly.
D.This will help you feel full and stop you overeating.
E.It will cause pain, gas, indigestion and other symptoms.
F.Lay off the food for a while, but go ahead and drink water.
G.Overeaters typically keep consuming long after their stomachs are full.
第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)
第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
(2021·河南高三月考) On the morning of my Ph. D.qualifying exam. I rolled out of bed. showered, and next came the makeup. I brushed on a layer of foundation and drew thick black lines around my eyes — a 21 that signified (表达) the courage I wanted to show during my presentation. Then I looked in the mirror. I felt confident — 22 to answer questions that would be thrown at me. It's a way I found thanks to an unlikely 23 : a famous singer.
I've always 24 with being confident. As an undergraduate, I felt extremely 25 whenever I tried to answer questions from professors. Later, in graduate school, I especially 26 giving presentations about my research. 27 , I could find a solution that could build my confidence.
The 28 came during the month before my qualifying exam when I appreciated the singer's new song. As a fan, I noticed it sounded completely 29 . She had switched from her usual dance-pop to soft rock and country. I was 30 — why was she doing so? She was taking a huge professional 31 , but she was 32 in her music and herself.
Her confidence got me thinking: Could I do something similar before I stepped on stage? I 33 the image I wanted my professional self to possess. I 34 myself wearing professional clothing and appropriate makeup. To me, makeup wasn't a mask. It 35 courage and confidence.
I first experimented with the 36 during a practice presentation at home. It was a great 37 . So I decided to give my new self a(n) 38 at my qualifying exam. When I walked into the exam room, I was happy to 39 I had newfound confidence. Sure, I was still nervous but 1 was able to answer questions without 40 .
21.A.prayer B.manner C.look D.greeting
22.A.sorry B.ready C.kind D.shy
23.A.inspiration B.meeting C.coincidence D.incident
24.A.connected B.combined C.compared D.struggled
25.A.excited B.nervous C.angry D.delighted
26.A.feared B.practised C.forbade D.admitted
27.A.Legally B.Immediately C.Hopefully D.Unfortunately
28.A.reward B.dilemma C.outcome D.breakthrough
29.A.different B.professional C.famous D.normal
30.A.relieved B.embarrassed C.curious D.cautious
31.A.action B.side C.risk D.seat
32.A.confident B.interested C.honest D.expert
33.A.laughed at B.gave up C.commented on D.thought about
34.A.avoided B.imagined C.resisted D.missed
35.A.consumed B.represented C.covered D.replaced
36.A.principle B.advice C.hobby D.idea
37.A.start B.challenge C.future D.effort
38.A.meaning B.end C.go D.alternative
39.A.wish B.discover C.predict D.promise
40.A.judging B.speaking C.smiling D.trembling
非选择题部分
第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)
第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式
(2021·江西萍乡市·高三二模)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
Breakdancing is close to becoming an Olympic sport after the 41. (organize) of the 2024 Paris Olympics announced that they would introduce four 42. (addition) sports,including newcomer breakdancing and another three sports — skateboarding, sport climbing and surfing, 43. the Games in 2024.
“Breakdancing made 44. into the Olympics for two reasons. It's very popular with young people and no less popular in France. We want those Games in connection with creativity, 45. (involve) with the youth, more urban, more out of the stadiums.” Paris 2024 President Tony Estanguet told Xinhua.
Breakdancing is a sport 46. can be played anytime and anywhere in urban and other environments. It has no previous appearance at the Summer Olympic Games, but 47. (include) at the Summer Youth Olympic Games in Buenos Aires in 2018.
“Right from the beginning, our aim was 48. (offer) Games that would have an impact and the element of surprise. This is 49. we have chosen these four sports to present to the International Olympic Committee. We are certain that they will contribute to 50. (improve) our project.” Estanguet added.
第四部分 写作(共两节,满分35分)
第一节、改错(满分10分)
(2021·安徽高三三模)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(^),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
Being a teacher is not easy job. A teacher who has to play too many roles as an educator, a guide, a conductor, a director and sometimes a parent, either! We all have at least one favorite teacher more like a friend to us in our lives, but we are always sincerely grateful to them for all the love and guidance. The hard work, time and patience that teachers devote with students, without doubt, is beyond compare. They are simply strong pillars behind building any nation. They work tireless without any complaint to enrich the lives of on-going generations. To acknowledge the amazing value of their efforts, we are supposed to send them special cards or gifts on their graduation day. In this way, we would be able to deliver our thanks to those inspirational teacher in a most beautiful manner.
第二节、提纲类作文(满分25分)
(2021·河南高三月考)你校正在组织英语作文比赛,请你围绕学校上周六开展的主题为“Sports Make Us Happy”的活动,写一篇短文参赛。内容包括:
1.活动时间和地点;
2.活动内容;
3.你的感想。
注意:
1.词数100左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参
1.A2.B3.D4.C
【分析】
本文是一篇议论文。文章讲述了一个名为“非项目”(NhRP)的动物权利组织为黑猩猩争取权利而努力的事件引发争议。
1.
细节理解题。根据第一段“Retired from movie work and whatever else once occupied him, he has no chimp friends to keep him company — just a TV.”(从电影和其他曾经占据他的工作中退休后,他没有黑猩猩朋友陪伴他——只有一台电视。)可知,汤米过着非常孤独的生活。故选A项。
2.
推理判断题。根据倒数第二段“Tommy's owner, Pat Lavery, says he rescued Tommy from a careless owner about a decade ago and denies the chimp is mistreated or unhappy.”(汤米的主人帕特·拉弗里(Pat Lavery)说,大约十年前他从一个粗心大意的主人手中救出了汤米,并否认这只黑猩猩受到了虐待或不开心。)可推断,NhRP认为帕特·拉弗里虐待汤米。故选B项。
3.
推理判断题。根据第二段“The group says chimps have such a humanlike intelligence that they should be recognized as “legal persons" and be placed in an animal shelter and wander free.”(该组织说,黑猩猩具有类似人类的智力,它们应该被认定为“法人”,并被安置在动物收容所,可以自由漫步。)根据倒数第三段“They should be able to choose how to live their lives”他们应该能够选择如何生活。可推断,NhRP的最终目标是帮助黑猩猩获得自由。故选D项。
4.
推理判断题。根据最后一段““There's a danger in making a jump to say they're just like people," says Richard Cupp, a professor who writes about animals and the law. "If we' re really focused on chimps being very, very smart, then who knows if maybe someday we might …say, ‘Hey, here's a particular human being that's not very smart at all, maybe the chimps have higher status than this person.’””(“轻率地说它们和人类一样是有危险的,”研究动物和法律的教授理查德·卡普(Richard Cupp)说。“如果我们真的把注意力集中在非常非常聪明的黑猩猩身上,那么谁知道也许有一天我们会说,‘嘿,这有一个人一点也不聪明,也许黑猩猩的地位比这个人高。’”)可推断,Richard Cupp对NhRP为黑猩猩争取权利的努力持担忧的态度。故选C项。
5.A6.C7.D8.C
【分析】
这是一篇记叙文。文章讲述了一则寓言故事,一开始,世界的颜色争吵不休,认为自己是最好的颜色,但在雨的帮助下,它们相互欣赏,团结在一起、携起手来,由敌对关系变成了朋友,友好地在一起成了雨后美丽的彩虹,告诉我们一个道理:要友好相处、记住彼此欣赏。
5.
细节理解题。由第四段“Orange started next to blow herself: "I am the color of health and strength. I may be scarce(稀有的), but I am precious for I serve the needs of human life. I carry the most important vitamins."”(橘黄色接着开始自吹:“我是健康和力量的颜色。我可能是稀缺的,但我是宝贵的,因为我服务于人类生活的需要。我携带最重要的维生素。”),可知橘黄色认为自己很珍贵,是因为她服务于人类生活的需要。故选A项。
6.
细节理解题。由第六段“Indigo(靛蓝色)spoke more quietly but with just as much determination: "Think of me. I am the color of silence. You hardly notice me, but without me you all become superficial. You need me for balance and inner peace."”(靛蓝色说话更平静,但也同样坚定:“想想我。我是沉默的颜色。你几乎没有注意到我,但没有我,你们都会变得肤浅。你需要我来保持平衡和内心的平静。”),可知靛蓝色是一种平静的颜色,能让人保持平衡和内心的平静,因此当你生气的时候,你想先见到靛蓝色(Indigo)。故选C项。
7.
细节理解题。由最后一段中的“Doing as they were told, the colors united and joined hands. The rain continued: "From now on, when it rains, each of you will stretch across the sky in a great bow of color as a reminder that you can all live in peace. The Rainbow is a sign of hope for tomorrow." And so, whenever a good rain washes the world, and a Rainbow appears in the sky, let us remember to appreciate one another.”(颜色们按照着雨的话,团结在一起,携起手来。雨接着说:“从现在开始,每次下雨的时候你们都要变成一个巨大的彩色弓形横跨天空,以证明你们能够和平相处。彩虹就是未来希望的标志。”所以,每当大雨冲刷这个世界时,彩虹都会出现在天空,让我们记住彼此要欣赏。),可知雨建议颜色们,团结在一起、携起手来,相互欣赏,一起形成彩虹以示和睦相处、彼此欣赏。故选D项。
8.
主旨大意题。文章讲述了一则寓言故事,一开始,世界的颜色争吵不休,认为自己是最好的颜色,但在雨的帮助下,它们相互欣赏,团结在一起、携起手来,由敌对关系变成了朋友,友好地在一起成了雨后美丽的彩虹,告诉我们一个道理:要友好相处、记住彼此欣赏,C项“友谊的颜色”为短文的最佳标题。故选C项。
9.C10.A11.A12.B
【分析】
本文是一篇人物传记。文章介绍中国出生的钢琴家傅聪。他以其对肖邦、德彪西和莫扎特的敏感诠释而闻名,他的国际知名度为中国艺术在西方赢得了一席之地。
9.
推理判断题。根据第二段的最后一句话“To prepare for the fifth Chopin Competition in Warsaw in 1955,he practiced so diligently that he hurt his fingers and was nearly cut from the first round of the competition,”(为了准备1955年在华沙举行的第五届肖邦比赛,他刻苦练习,结果在第一轮比赛中伤了手指,差点被切伤。)可知,傅聪先生为了比赛付出了很多。故选C。
10.
细节理解题。根据第三段中的 “To China,Mr. Fou's recognition in a well-known international competition was proof that the country could stand on its own artistically in the West.”(对中国来说,傅聪在著名的国际比赛中获得的认可证明了中国能够在西方艺术上自立门户。)可知,傅聪的国际知名度为中国艺术在西方赢得了一席之地。故选A。
11.
词义猜测题。根据第四段中的 “Besides influencing a generation of Chinese, Mr. Fu's words resonated(共鸣)long after his death with the person for whom they were intended.(此外,傅聪不仅影响了一代中国人,而且在他去世后很长一段时间里,他的遗言还能对听到这些话的人产生共鸣。)”可以看出,they指代上文提到的Mr. Fu's words,说明除了影响了一代中国人外,傅聪先生的话在他去世后依然能够让听到这些话的人产生共鸣。由此推知,they这个词指的是 his words。故选A。
12.
推理判断题。根据最后一段的“My father had a saying that 'First you must be a person, then an artist, and then a musician, and only then can you be a pianist.”可知,傅雷先生教儿子傅聪要先成为人,再成为艺术家,再成为音乐家,最后才能成为钢琴家。这表明,傅雷先生认为成为一名钢琴家,身上要具备很多的品质。故选B。
13.A14.D15.B
【分析】
这是一篇应用文,文章主要介绍了四个艺术展览的相关信息。
13.
细节理解题。根据四个展览的时间可知,Everlasting Splendor从12月10号到2月15号,持续时间最短。故选A项。
14.
推理判断题。根据The Capital Museum (Jan. 1—Mar. 30)部分中“The Capital Museum is to host Man of Infinite Refinement: Special Exhibition on the Paintings and Calligraphy of Su Shi, a calligraphy and painting exhibition on the legacy of Su Shi, an iconic figure of ancient Chinese literature and fine arts.(首都博物馆将举办《无限精雕细琢的人:苏轼书画特展》,展示中国古代文学和美术的标志性人物苏轼的遗产书画展。)”可知,如果你对中国文学和美术感兴趣,可以去首都博物馆。故选D项。
15.
细节理解题。根据The National Art Museum of China (Nov. 30—Feb. 10)部分中“On show are nearly 300 objects, including paintings, calligraphy works, carved seals, manuscripts, letters and books.(展览展品近300件,包括绘画、书法、篆刻、手稿、书信和书籍。)”及展览的名字“Donation of Rong Geng”可知,Donation of Rong Geng展出的是由容庚捐献的近300件物品。故选B项。
16.E17.A18.D19.G20.C
【分析】
本文是一篇说明文。文章主要讲述的是几乎每个人都有过至少一次过度享受美食的经历,并经历过由此导致的腹部不适。它会引起疼痛、胀气、消化不良和其他症状。它们会削弱你专注于工作和其他日常任务的能力。本文提出了几种方法可以缓解这些症状。
16.根据上一句“Near everyone has over indulged(放纵)in good food at least once and has experienced the resulting abdominal discomfort. (几乎每个人都有过至少一次过度享受美食的经历,并经历过由此导致的腹部不适。)”和下一句“They can impair your ability to focus on your work and other everyday tasks.(它们会削弱你专注于工作和其他日常任务的能力。)”可知此处应描述腹部不适的症状,因此E项“它会引起疼痛、胀气、消化不良和其他症状。”符合文意,承上启下,故选E项。
17.本空位于小标题的位置,结合其他小标题特点可知,应是动词原形开头的祈使句式,结合本段内容“While you might want to save yourself for your big lunch , it's wiser to have a light healthy breakfast so you're not tempted to eat more than you should when the big meal arrives.(虽然你可能想把自己留到丰盛的午餐,但明智的做法是吃一顿清淡健康的早餐,这样当丰盛的一餐到来时,你就不会吃得太多。)”可知本段的主旨是:不用刻意让自己很饿去等待一些大餐。这样才能让自己不会吃得过多,因此A项“Don't starve yourself.(别让自己挨饿)”符合本段主旨,适合作为本段的小标题,故选A项。
18.根据本段小标题“Start with water.(以水开始)”以及前一句“Instead of tucking into a heavy starter, down a tall glass of water.(与其大吃一顿开胃菜,不如喝一大杯水。)”可知本段建议在饭前喝水会对你少吃有帮助,D项“这会让你有饱腹感,避免暴饮暴食。”符合文意,故选D项。
19.根据上一句“Often times,we mindlessly eat without paying attention to what our bods is trying to tell us.(很多时候,我们无意识地吃东西,没有注意到我们的身体想告诉我们什么。)”和下一句“But they ignore the messages their bodies are sending.(但是他们忽略了身体发出的信息。)”可知有时候暴饮暴食是因为我们没有意识到身体发出的信息,所以G项“暴饮暴食者通常在他们的胃吃饱后很长一段时间还在吃。”符合文意,承上启下,故选G项。
20.根据本段小标题“Slow down(慢下来)”及下文“Slowing down and taking time to focus on the food itself however. (how it tastes,temperature, etc)can sometimes help calm the desire to overeat. This type of mindful eating has become a well-known technique for easing overconsumption, suggested by phystcians. celebrities and chefs alike.(慢下来,花时间关注食物本身。(它的味道,温度等)有时可以帮助平息暴饮暴食的欲望。医生建议,这种正念饮食法已经成为一种众所周知的缓解过度饮食的方法。名人和厨师都一样。)”可知本段介绍的方法是饮食时要慢下来,不要太快进食,因此C项“暴饮暴食是指吃东西很快。”适合放在本段句首引出本段内容,故选C项。
21.C22.B23.A24.D25.B26.A27.C28.D29.A30.C
31.C32.A33.D34.B35.B36.D37.A38.C39.B40.D
【分析】
这是一篇记叙文。作者从一位歌手处得到启示,试着做出改变,从而建立自信心。
21.
考查名词词义辨析。句意:我刷了一层粉底,在我的眼睛周围画了厚厚的黑色线条,这表示我在演讲时要展示的勇气。A. prayer祈祷;B. manner举止C. look表情,外表;D. greeting问候。根据前文“I brushed on a layer of foundation and drew thick black lines around my eyes”作者的行动和后文“that signified (表达) the courage I wanted to show during my presentation”定语从句的修饰可知,这是作者要表达勇气的外表“妆容”。故选C项。
22.
考查形容词词义辨析。句意:我觉得很自信——准备好回答那些可能向我抛出的问题。A. sorry遗憾的;B. ready准备好的;C. kind善良的;D. shy腼腆的。根据前文“I felt confident”可知,作者准备好了。故选B项。
23.
考查名词词义辨析。句意:这是我找到的一种方式,多亏了一个不太可能的灵感:一位著名的歌手。A. inspiration灵感;B. meeting会议;C. coincidence巧合;D. incident事件。根据前文“It's a way I found”可知,作者通过一个“灵感”地激发才想到的这种方式。故选A项。
24.
考查动词词义辨析。句意:我一直在为保持自信而奋斗。A. connected连接;B. combined联合;C. compared比较;D. struggled奋斗。根据后文“____7____, I could find a solution that could build my confidence.”可以推知,作者在找到一个能建立我信心的解决方案之前一直在为自信而奋斗。故选D项。
25.
考查形容词词义辨析。句意:作为一名本科生,每当我试图回答教授的问题时,我都感到非常紧张。A. excited激动的;B. nervous紧张的;C. angry生气的;D. delighted高兴的。根据后文“____7____, I could find a solution that could build my confidence.”可以推知,作者在建立自信之前,回答教授问题就感到非常紧张。故选B项。
26.
考查动词词义辨析。句意:后来,在研究生院,我特别害怕进行关于我研究的报告。A. feared害怕;B. practised练习;C. forbade禁止;D. admitted承认。根据后文“____7____, I could find a solution that could build my confidence.”可以推知,作者在建立自信之前,作者没有自信,害怕就自己的研究进行报告。故选A项。
27.
考查副词词义辨析。句意:希望我能找到一个能建立我信心的解决方案。A. Legally法律上地;B. Immediately立即;C. Hopefully有希望地;D. Unfortunately不幸地。根据语境以及前文“It's a way I found thanks to an unlikely ____3____:a famous singer.”可知,建立自信是作者的希望。故选C项。
28.
考查名词词义辨析。句意:在资格考试前一个月,我欣赏了这位歌手的新歌,取得了突破。A. reward奖励;B. dilemma困境;C. outcome效果;D. breakthrough突破。根据语境以及前文“It's a way I found thanks to an unlikely ____3____: a famous singer.”可知,作者通过一名歌手,取得了突破。故选D项。
29.
考查形容词词义辨析。句意:作为一个粉丝,我注意到它听起来完全不同。A. different不同的;B. professional专业的;C. famous著名的;D. normal正常的。根据后文“She had switched from her usual dance-pop to soft rock and country.”可知,这名歌手的演唱前后不同。故选A项。
30.
考查形容词词义辨析。句意:我很好奇——她为什么这么做?A. relieved感到宽慰的;B. embarrassed尴尬的;C. curious好奇的;D. cautious谨慎的。根据后文“why was she doing so”可知,作者对歌手的做法不理解,故而好奇。故选C项。
31.
考查名词词义辨析。句意:她冒着巨大的职业风险,但她对自己的音乐和自己充满信心。A. action行动;B. side侧面;C. risk风险;D. seat座位。根据常识以及前文“She had switched from her usual dance-pop to soft rock and country.”可知,一个已经成功的歌手转变风格,观众有可能不接受,所以说是“冒着职业风险”。故选C项。
32.
考查形容词词义辨析。句意:她冒着巨大的职业风险,但她对自己的音乐和自己充满信心。A. confident自信的;B. interested感兴趣的;C. honest诚实的;D. expert内行的。根据句中转折连词but以及后文“Her confidence got me thinking”可知,这名歌手非常有自信。故选A项。
33.
考查动词短语词义辨析。句意:我想到了我需要的让我的职业自我拥有的形象。A. laughed at嘲笑;B. gave up放弃;C. commented on评论;D. thought about思考。根据前文“Her confidence got me thinking”可知,作者通过思考,想到自己的职业自我应有的形象。故选D项。
34.
考查动词词义辨析。句意:我想象自己穿着职业装,化着合适的妆。A. avoided避免;B. imagined想象;C. resisted抵制;D. missed错过。根据前文“Her confidence got me thinking”和“I ____13____ the image I wanted my professional self to possess.”以及后文“wearing professional clothing and appropriate makeup”可知,作者是在想象自己的形象。故选B项。
35.
考查动词词义辨析。句意:它代表着勇气和信心。A. consumed消耗;B. represented代表;C. covered覆盖;D. replaced替换。根据前文“To me, makeup wasn't a mask.”可知,此处指化妆“代表着”勇气和信心。故选B项。
36.
考查名词词义辨析。句意:我第一次尝试这个想法是在家里的一次实践演示中。A. principle原则;B. advice建议;C. hobby爱好;D. idea想法。基于前文的分析可知,作者在思考,在想象自己的职业形象,这是一个想法,此处指,在家里先尝试这个想法。故选D项。
37.
考查名词词义辨析。句意:这是一个很好的开始。A. start开始,开端;B. challenge挑战;C. future未来;D. effort努力。根据前文“I first experimented with the____16____during a practice presentation at home.”和后文“So I decided to give my new self a(n) ____18____ at my qualifying exam.”可知,对于作者来说,这是个好的开始。故选A项。
38.
考查名词词义辨析。句意:所以我决定在我的资格考试中试试我的新自我。A. meaning意义;B. end终止;C. go尝试;D. alternative可供选择的事物。根据前文“So I decided”以及后文“When I walked into the exam room, I was happy to ____19____ I had newfound confidence.”可知,作者决定在考试中尝试新的自我(充满自信的自我)。故选C项。
39.
考查动词词义辨析。句意:当我走进考场时,我高兴地发现我有了新的自信。A. wish希望;B. discover发现;C. predict预测;D. promise承诺。根据前文“So I decided to give my new self a(n) ____18____ at my qualifying exam.”以及本句句意可知,作者决定尝试新的自我,并高兴的发现有了充满自信的新自我。故选B项。
40.
考查动词词义辨析。句意:当然。我仍然很紧张,但我能毫不颤抖地回答问题。A. judging判断;B. speaking讲话;C. smiling微笑;D. trembling颤抖。根据前文“I was happy to ____19____ I had newfound confidence”可知,作者有了自信,根据常识以及句中“Sure, I was still nervous but”的转折可知,作者虽然紧张但是没有紧张到颤抖。故选D项。
41.organizers
42.additional
43.to/into
44.it
45.involved
46.which/that
47.was included
48.to offer
49.why
50.improving
【分析】
这是一篇新闻报道。2024年巴黎奥运会将引入四项新运动,霹雳舞即将成为一项奥林匹克运动。
41.
考查名词。句意:在2024年巴黎奥运会的组织者宣布他们将引入四项新运动,包括霹雳舞和另外三项运动——滑板、运动攀岩和冲浪后,霹雳舞即将成为一项奥林匹克运动。分析句子,在after引导的时间状语从句中,该空应该是一个名词作句子的主语,谓语动词为announced,所以主语应该是announced的动作发出者,应该是“人”,所给动词organize,其名词organizer符合句意,根据第二空前的they可知,该空应为名词复数形式,故填organizers。
42.
考查形容词。句意:在2024年巴黎奥运会的组织者宣布他们将引入四项新运动,包括霹雳舞和另外三项运动——滑板、运动攀岩和冲浪后,霹雳舞即将成为一项奥林匹克运动。该空需要一个形容词作定语修饰名词sports,所给词addition是名词,其形容词dditional“另外的”符合句意,2024年奥运会要增加以前没有的项目,故填additional。
43.
考查介词。句意:在2024年巴黎奥运会的组织者宣布他们将引入四项新运动,包括霹雳舞和另外三项运动——滑板、运动攀岩和冲浪后,霹雳舞即将成为一项奥林匹克运动。该空需要介词into,与introduce构成固定搭配:introduce…into…“把……引进到……中”。故into。
44.
考查代词。句意:霹雳舞成功进入奥运会有两个原因。固定短语make it表示“成功”此处表示霹雳舞成功入选奥运会项目。故填it。
45.
考查形容词。句意:我们希望奥运会与创造力有关,让年轻人参与进来,更多地融入城市,而不是体育场。该空需要一个形容词与more urban, more out of the stadiums.并列作后置定语;所给词involve是动词,其形容词形式involved符合题意。故填involved。
46.
考查定语从句关系代词。句意:霹雳舞是一种可以在城市和其他环境中的任何时间和任何地方进行的运动。该空需要填关系代词that或which引导定语从句修饰先行词sport,指代先行词sport在从句中作主语。故填that/which。
47.
考查动词时态及语态。句意:霹雳舞之前没有在夏季奥运会上出现过,但2018年布宜诺斯艾利斯夏季青年奥林匹克运动会包含这个项目。根据空前的并列连词but可知,该空所给动词include应该和has no并列作谓语动词,主语是It,指代霹雳舞,被包括在2018年布宜诺斯艾利斯夏季青年奥林匹克运动会。应使用被动语态,一般过去时。故填was included。
48.
考查非谓语动词。句意:从一开始,我们的目标就是提供一届有影响力和惊喜的奥运会。分析句子该空所给词offer是动词,在句中作表语解释主语aim,应使用动词不定式。故填to offer。
49.
考查表语从句。句意:这就是我们选择这四个项目向国际奥委会展示的原因。根据空前This is可知,该空需要填表语从句的连接词。主句主语this指代前面 to offer Games that would have an impact and the element of surprise,是后面选择这四个项目加入奥运会的原因,应用why引导。故填why。
50.
考查非谓语动词。句意:我们相信他们将有助于改进我们的项目。根据空前的contribute to,to为介词,所以应使用所给词improve的动名词形式作宾语。故填improving。
第一节、改错(满分10分)
1. 在easy前加an
2. 删除who
3. either→too
4. but→and
5. with→to
6. compare→comparison
7. tireless→tirelessly
8.their→our
9. teacher→teachers
10. a→the
【分析】
这是一篇议论文。作者通过描写教师工作的辛苦和教师的敬业精神,倡导同学们向老师表达敬意和感谢。
【详解】
1.考查冠词。句意:当老师是不容易的工作。job是可数名词,此处为泛指,应用不定冠词,且easy的发音为元音音素开头,故在easy前加an。
2.考查连词。句意:老师要扮演太多角色:教育家、引导者、指挥家、导演,有时还得扮演父母!本句为简单句,不需要用连词。故将who删除。
3.考查副词。句意:见上题。肯定句中表示“也”,置于句尾时要用too。故将either改为too。
4.考查连词。句意:在我们的生活中,我们都至少有一位最喜欢的老师更像是我们的朋友,我们总是真诚地感谢他对我们所有的爱和指导。两个简单句是并列关系,不是转折关系。故将but改为and。
5.考查介词。句意:教师对学生付出的努力、时间和耐心,毫无疑问,是无与伦比的。devote to…献身于……,固定搭配。故将with改为to。
6.考查名词。句意:见上题。介词without后需要用名词。故将compare改为comparison。
7.考查副词。句意:他们孜孜不倦地工作,毫无怨言,以丰富下一代的生活。修饰动词work要用副词。故将tireless改为tirelessly。
8.考查代词。句意:为了承认他们努力的惊人价值,我们应该在我们毕业那天送他们特殊的卡片或礼物。根据上下文可知是学生送老师礼物,因此,是在我们毕业那天。故将their改为our。
9.考查名词。句意:这样,我们就可以用一种非常好的方式来表达我们对那些鼓舞人心的老师的感谢。teacher“老师”是可数名词,根据those可知需要用名词的复数。故将teacher改为teachers。
10.考查冠词。句意:见上题。根据句意和most beautiful可知要用最高级。故将a改为the。
【点睛】
短文改错题目需要在分析句子语法的同时了解文章大意,这样才能正确完整地解答出此类题目。
第二节、提纲类作文(满分25分)
One possible version:
Last Saturday, our school held an activity themed “Sports Make Us Happy”. That day, all Senior 3 students gathered on the playground at 8:30 am. After an inspirational opening ceremony, all kinds of sports events started one after another. Some played basketball, football, badminton or volleyball; others were running or jumping. The whole playground was alive with excitement. The winners were awarded fruits and vegetables, which added to their delight.
As a participant, I think highly of the activity because it not only allows us students to relax in a stressful school life but also prepares us for the future both physically and mentally. I hope such activities can be held regularly.
【分析】
本篇书面表达属于应用文,要求考生围绕学校上周六开展的主题为“Sports Make Us Happy”的活动,写一篇短文参赛。
【详解】
1. 词汇积累
激动人心的:exciting → inspirational
高度评价:highly praised=think highly of
接踵而至:follow one by one →one after another
充满:be filled with=alive with
2.句式拓展
合并简单句
原句:As a participant, I think highly of the activity because it not only allows us students to relax in a stressful school life but also prepares us for the future both physically and mentally.
拓展句:I who am a participant think highly of the activity because it not only allows us students to relax in a stressful school life but also prepares us for the future both physically and mentally.
【点睛】
[高分句型1]:Last Saturday, our school held an activity themed “Sports Make Us Happy”.这句话运用了过去分词作定语的结构。
[高分句型2]:The winners were awarded fruits and vegetables, which added to their delight.这句话运用了which引导的非性定语从句。
