最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

【中考冲刺】2023年福建省莆田市中考模拟英语试卷 (附答案)

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-10-02 07:33:10
文档

【中考冲刺】2023年福建省莆田市中考模拟英语试卷 (附答案)

2023年福建省莆田市中考模拟英语试题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、单项选择1.Janeis________16-year-oldhighschoolstudentin________UnitedStates.A.a;the.the;a.a;/2.Whenwegottotheparkyesterday,________startedraining.A.that.it.this3.Iamnewhere.Ioft
推荐度:
导读2023年福建省莆田市中考模拟英语试题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、单项选择1.Janeis________16-year-oldhighschoolstudentin________UnitedStates.A.a;the.the;a.a;/2.Whenwegottotheparkyesterday,________startedraining.A.that.it.this3.Iamnewhere.Ioft
2023年福建省莆田市中考模拟英语试题

学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________

一、单项选择

1.Jane is ________ 16-year-old high school student in ________ United States.

A.a; the .the; a .a; /

2.When we got to the park yesterday, ________ started raining.

A.that .it .this

3.I am new here. I often get lost and can’t find my ________.

A.ticket .way .wallet

4.While I was away from my home last year, I always________ my family.

A.guessed .thought .missed

5.Mum, the soup is not ________ enough. A little more sugar, please.

A.sour .salty .sweet

6.________ the No. 48 bus driver, all the passengers were saved. The driver managed to stop the bus before he died.

A.Thanks to .According to .As for

7. —________. Is this your book?

—Yes, it is. Thank you!

A.Sorry .Hello .Excuse me

8.Helen is going to work in an old people’s home to help ________ the old people.

A.look forward to .look after .look through

9. —Who taught Zhu Zhiwen to sing?

—________! He learned singing by himself.

A.Everybody .Somebody .Nobody

10.—________ will your brother come back?

—I’m not sure. Maybe in a week.

A.When .How .Whether

11.More and more children in the countryside are ________ school at an early age to look for work in the cities.

A.going to .leaving .beginning

12.—How do you usually go to school?

—My school is far away. I ________ take the bus to school.

A.must .might .have to

13.—Look, someone ________ the classroom.

—Well. It wasn’t me. I didn’t do it.

A.is cleaning .was cleaning .has cleaned

14.________ you drive, you mustn’t drink wine at all.

A.If .Unless .Though

15.—What a fine day! Why not go out for a picnic?

—__________. Let’s go.

A.Pardon me .I’m afraid not .Sounds cool

二、完形填空

How can we keep a feeling of balance(平衡) in our lives? How can we live with a positive attitude? To answer the two questions, let’s ___16___ the following points.

Life Isn’t Fair(公平的)   Our life isn’t always ___17___ of pleasure, is it? Life doesn’t always give us a hand and doing our best doesn’t always bring good results.

Failure   Failure is necessary to life, almost as necessary as the ___18___ we breathe. Failure is part of trying. The only thing that we need to think about is ___19___ to deal with it. In fact, failure can be a great teacher that leads(引导)us to success.

Loneliness   It’s ___20___ for us to be with our family and friends for ever. Sometimes we have to be alone. Don’t be afraid when we feel lonely. Treasure(珍惜)the friendship, kindness and love we own now.

Suffering   Growing up is not easy and pain is part of our lives. Almost ___21___ gets hurt. Take a deep breath and give life a big smile when we suffer pain.

Personal Responsibility(责任)   We each have a choice to be either a ___22___ or a loser. We should have responsibility for the choices we make. What we will have in the future depends on what we do ___23___ .

Self-confidence   We should believe we can do something well. Nothing in the world is difficult for the man who ___24___ himself.

Life is like a long journey.   ____25____with a positive attitude and look at the bright side of things. There will always be sunshine and flowers in our eyes.

根据短文内容选择最佳答案。

16.A.cheer up .fall off .focus on

17.A.full .filling .fill

18.A.water .air .food

19.A.what .that .how

20.A.possible .impossible .impolite

21.A.someone .no one .everyone

22.A.driver .winner .farmer

23.A.today .yesterday .past

24.A.is confident of .is angry with .is similar to

25.A.To travel .Travelling .Travel

三、阅读单选

阅读以上节选自学校国际文化周活动中的海报,根据其内容回答下列各个小题。

26.What time do western people usually have dinner?

A.About midday. .At 5:00 in the afternoon.

C.Around 7 p.m. or even later. .Before 7:00 in the afternoon.

27.Most food in the West is eaten with ______________.

A.spoons .chopsticks .fingers .knives and forks

28.What will a host probably say to a guest at the start of a meal?

A.“Can I help you?” .“Eat slowly!”

C.“Help yourself!” .“Could you serve me?”

29.When might people want to say, “I’m sorry, I can’t eat this.”?

A.If they’ve been given something they don’t like. .If they are full.

C.If the hosts keep offering a lot of food to them. .If they are not hungry.

30.Which of the following is helpful when you’re in the West according to the poster?

A.You can leave as soon as you’ve finished eating.

B.If you don’t know what to do, just watch the others and do as they do.

C.You can’t eat chicken legs with your fingers.

D.The fork is held in your right hand and the knife in your left.

A thirsty crow (乌鸦) comes across (偶然遇到) a bottle of water, but the water level is out of its reach. The bird then drops some stones into it and gets the water.

“It’s just a story,” you may think. But new research has found that crows’ brains may sometimes be better than those of 6-year-old children.

In a recent experiment, American scientist Corina Logan and her team caught six crows to test them. The crows and children had to choose between two sets of tubes (试管). They had to drop stones in and get water.

With the red set, when they dropped a stone into a wide tube, the water level raised in a connected narrow tube. The blue set of tubes, however, had no connection between them.

Children aged 7 to 10 were able to learn the rule. Children aged 4-6, however, failed. Five of the six crows failed the test. But Kitty, a 6-month-old crow, passed it. She put most of the stones into the red tubes.

So, could a bird be more clever than a kindergartner? Don’t be too quick to say no.

31.The first paragraph is ________ about crows.

A.a piece of news .a story .a truth .a poem

32.________ failed the test?

A.Kitty .Children aged 7 to 10 .Children aged 4 to 6 .All of them

33.From the text, we know crows’ brains may ________ be better than those of 6-year-old children.

A.sometimes .always .never .often

34.How many crows did the team do the experiment on?

A.5 .6 .7 .8

35.What does the underlined word kindergartner mean?

A.幼儿园小朋友 .幼儿园教师 .幼儿园 .保育员

“My dear lady,” says Holmes. “You’re shivering. Are you old? Do you want a cup of hot tea?”

“I’m not cold,” the woman replies, “I fear for my life!”

“We are here to help you. Don’t worry about anything. I don’t know you. But I know many things about you. For example, I know how you travel. You came to London by train. You also ride to the train station on a horse-drawn wagon (马车).”

“Why, yes. You’re right. But how do you know these things?”

“I see a return ticket in your glove. I see fresh mud on the left arm of your dress. Now tell us your problem.”

“My name is Helen Stoner,” she states, “My mother and father are dead. I am living with my stepfather, Dr Grimesby Roylott. He comes from a rich family. But they are no longer rich. They have nothing except a small piece of land and a huge old house. We are living in the house. Dr Roylott is using my mother’s money for expenses (开支). Part of it was for my sister and me. It was for our marriages.”

Holmes is sitting in his chair. His eyes are closed. He is listening carefully to Helen’s story. He hears every detail.

Helen continues. “My stepfather has no friends. He fights with everyone. He is strong and gets angry quickly. Everyone is afraid of him.”

“He has no friends at all” asks Holmes.

“No. He talks to no one except the gypsies. They are poor people who travel from place to place. A band of gypsies is staying on our land right now.”

“Are you and your sister afraid of the gypsies?”

“My dear Mr Holmes. You are making me so sad. My sister is dead. That is why I am standing here in this room.”

36.Why is the woman shivering?

A.Because she is ill. .Because she is very sad.

C.Because she fears for her life. .Because she is cold.

37.Paragraph 6 beginning with “My name is……” is mostly about ________.

A.Helen’s dead sister .Helen’s trip to London

C.the house Helen lives in .Helen’s stepfather and the family

38.What is Holmes doing while Helen is telling her story?

A.Walking slowly .Listening carefully .standing sadly .Writing quickly

39.Which of the following can best describe the gypsies according to the passage

A.They are very rich. .They are afraid of other people.

C.They live on a horse-drawn wagon. .They move from one place to another.

40.The passage is probably from ________.

A.an advertisement .a guide .a poem .a novel

Mother’s Day is a holiday for mothers. It is celebrated in the United States, England, India and some other countries. In a short time, it becomes widely celebrated. Mother’s Day falls on the second Sunday in May. On that day, many people send gifts of love to their mothers. Those whose mothers are still living often wear a pink or red rose or carnation (康乃馨), while those whose mothers are dead wear a white one.

The idea of a day for mothers was first given by Miss Anna Jarvis of Philadelphia. As a result of her hard work, the celebration of the first American Mother’s Day was held in Philadelphia on May 10,1908. Soon the holiday became popular all over the country and around the world.

In China, people do the same on the day for mothers. And, in some cities, people sometimes ask a song to be broadcast (广播) for his or her mother only. This might cost a little money for some of them, but, as it is said, “Love is invaluable.”

On May 8,1999, just the day before the Mother’s Day this year, a Chinese mother was killed in criminal bombing (罪恶暴行). Her name is Shao Yunhuan, a heroic (英雄的) mother. All the Chinese will remember her forever.

41.Mother’s Day ________.

A.is a holiday for mothers .is celebrated in the United Stated only

C.falls on May 10 every year .was given by Miss Anna Jarvis

42.What was the date of the Mother’s Day?

A.May 10. .May 8. .The second Sunday in May. .The second Saturday in May.

43.On Mother’s Day, people ________.

A.send some flowers to their mothers .wear a pink or red rose or carnation

C.wear a white flower .send gifts of love to their mothers

44.“Love is invaluable.” Here the word “invaluable” means “________”.

A.美好的 .无价的 .永恒的 .无私的

45.Maybe you’ve known the criminal bombing, which of the following ideas do you agree to?

A.Shao Yunhuan is a heroic mother.

B.A Chinese mother is the same as an American mother.

C.The bombing cannot get away with the crime (难逃罪责).

D.All of the above.

四、阅读还原5选5

Fangfang, a 15-year-old Chinese girl, likes eating snacks very much. ____46____ Sometimes she eats two packages of biscuits a day. As a result, she has become overweight. 

Today in China, there are many children like Fangfang. ____47____ They don’t eat enough healthy food like vegetables and fruit. It’s very bad for their health. Poor eating habits are a serious problem. 

____48____ First, they must eat regular meals and begin with a healthy breakfast. Second, they should have different kinds of food such as fruit, vegetables, grain(谷物), eggs, milk and meat. ____49____ It is delicious, but eating it often is bad for their health. 

If children do as the experts say, they won’t become overweight. ____50____ Students won’t be tired at school, and they will have enough energy to study well.

A.Health experts (专家) say that children should have healthy eating habits.

B.They like snacks.

C.She prefers cream biscuits, McDonald’s hamburgers and KFC chicken.

D.They will be healthier.

E.Third, children shouldn’t eat too much junk food (垃圾食品).

五、根据情景写句子

51.当对方建议到某地方游玩时,你可以这么回答:

________________________________

52.赞扬对方做事情做得不错时,你可以这么说:

________________________________!

53.当你就餐结束要买单时可以这么说:

________________________________

54.当你去鞋店买鞋,服务员想了解你的尺寸,可以这么问:

________________________________

55.你想通过电话订餐,可以这么问:

________________?

六、短文综合填空

阅读下面短文,根据音标、所给单词和语境提示,在每个空格内填入一个适当的英语单词。所填单词要求意义准确,拼写完整、正确。

Now it can be difficult for students to find time to exercise, since what they do is to sit at their desks and study all day long.

Even on vacations, most children prefer to enjoy ____56____ (they) at home watching TV or playing computer games. They ____57____ /̍seldəm/go out and spend time in the sun. However, the ____58____ /ɪmˈpɔːtns/ of exercise is well-known to us. A survey shows that to do well in ____59____ (learn), a student should spare time to exercise every day. That is to say, we should pay attention to ____60____ (healthy) as well as studies.

There are also other good points of exercise. One is greater confidence. Exercise may make it easier for students to ____61____ part in class activities and help them do a better job in studies and social communications. ____62____ /ə̍nʌðə(r)/ is less stress. Exercise can make them forget troubles and feel relaxed. 

It is not hard to do exercise. Just get some exercise into your daily school life. Go to school on foot or by bike ____63____ of by bus or by car. Doing some exercise class breaks is ________ (help) because it can make your mind clear. Also, you’d better play football or basketball _____65_____ your friends in the park at weekends. 

Get out of your chair and do more exercise, everyone!

七、话题作文

66.人类只有一个地球。根据提示,以“Saving the Earth”为题,写一篇80词左右的短文。

提示: 1.如何保护环境已成为世界最大难题之一;

2.各种污染破坏环境,损害健康;

3.不要乱倒垃圾,乱排废水;

4.我们应该保护环境,使我们的家园更加美丽。

                                                                              

                                                                                

                                                                                  

参:

1.A

【解析】

【详解】

句意:简是美国一名16岁的高中生。

考查冠词。由语境可知,第一空泛指“一名”高中生,用不定冠词a;第二空,“美国”是表示国家名称的专有名词,前面要用定冠词the,即the United States。故选A。

2.B

【解析】

【详解】

句意:昨天当我们到公园时,开始下雨了。

考查代词辨析。that那,那个;it它;this这个。英语中,常用it指时间、距离、天气等。根据“started raining”可知,本题中,开始下雨了,用it指代指天气。故选B。

3.B

【解析】

【分析】

【详解】

句意:我是这里新来的。我经常迷路并且找不到路。

考查名词辨析。 ticket票,入场券;way路,方式,方法;wallet钱夹,皮包。因为经常迷路,所以可以推测这里是找不到“路”:way。故选B。

4.C

【解析】

【详解】

句意:去年当我离开家的时候,我总是想念我的家人。

考查动词辨析。 guessed猜,猜测;thought思考,认为;missed怀念,想念。根据“I was away from my home”可知,离家时“想念”家人。故选C。

5.C

【解析】

【详解】

句意:妈妈,汤不够甜。请再加点儿糖。

考查形容词辨析。sour酸的;salty咸的;sweet甜的。根据“A little more sugar, please.”可以推测出前句说的是不够“甜”,故选C。

6.A

【解析】

【详解】

句意:幸亏了48路公交车司机,所有的乘客都获救了。司机在去世之前设法停下了公交车。考查动词短语。Thanks to幸亏;According to根据……所说、据……报道;As for至于、对于。根据语境可知,因为司机停下了公交车,所以所有的乘客获救了,故空格处应用“幸亏”的动词短语。故选A。

7.C

【解析】

【详解】

句意:——打扰一下这是你的书吗?——是的。非常感谢。

考查情景交际。Sorry对不起;Hello你好;Excuse me打扰一下。根据“ Is this your book?”结合语境可知此处应用excuse me表示有礼貌地询问某事或请求允许,故选C。

8.B

【解析】

【详解】

句意:海伦将在一家养老院工作,帮助照顾老人。

考查动词短语。look forward to期待;look after照顾;look through浏览。根据“Helen is going to work in an old people’s home to help...the old people.”可知,此处指照顾养老院的老人。故选B。

9.C

【解析】

【详解】

句意:——谁教的朱之文唱歌? ——没有人,他自学的唱歌。

考查代词辨析。Everybody 每个人;Somebody某人; Nobody没有人。根据“He learned singing by himself.”可知,没有人教他。Nobody“没有人”。故选C。

10.A

【解析】

【详解】

句意:——你兄弟什么时候回来?——我不确定。可能一周后吧。

考查特殊疑问词。When什么时候;How怎么样;Whether是否。根据“Maybe in a week”可知此处是在询问时间,故选A。

11.B

【解析】

【详解】

句意:在农村,越来越多的孩子早早地离开学校,到城市里找工作。

考查动词。going to去;leaving离开;beginning开始。根据下文“to look for work in the cities”可知,此处指的是离开学校去打工,故选B。

12.C

【解析】

【详解】

句意:――你通常怎样上学?――我的学校远。我必须坐公交车上学。

考查情态动词辨析。 must必须,强调主观上的愿望;might可以,可能;have to必须,强调客观上的要求。根据“My school is far away.”可知,家离学校远的客观原因,所以不得不坐公交上学。用have to。故选C。

13.C

【解析】

【详解】

句意:——看,有人打扫了教室。——好吧。不是我。不是我干的。

考查时态。is cleaning正在打扫,现在进行时;was cleaning正在打扫,过去进行时;has cleaned已经打扫,现在完成时;根据句意理解及句子It wasn’t me.I didn’t do it,可以判断打扫教室这个动作发生在过去,对现在造成了影响,教室已经打扫了,所以这里用现在完成时,结构为:have/has+动词过去分词.主语是someone,是个不定代词,作主语谓语动词用单数,所以应该用has,故选C。

14.A

【解析】

【详解】

句意:如果你开车,你根本就不允许饮酒。

考查连词辨析。A. If如果,表示条件;B. Unless如果不,表示相反的条件;C. Though虽然,尽管,表示转折。要开车的条件就是不得饮酒,表示条件,用if。故选A。

15.C

【解析】

【详解】

句意:——多么好的天气啊!为什么不出去野餐呢?——听起来很酷。让我们走吧。

考查情景交际。Pardon me再说一遍;I’m afraid not恐怕不行;Sounds cool听起来很酷。由后句“Let’s go.”可以推测出,前句赞同该提议。故选C。

16.C

17.A

18.B

19.C

20.B

21.C

22.B

23.A

24.A

25.C

【解析】

【导语】

本文是一篇说明文,在我们的生活中我们怎样才能保持一种平衡的感觉?我们怎样才能以积极的态度生活呢?要回答这两个问题,让我们关注以下几点:生活是不公平的;失败;孤独;个人的责任;自信。

16.

句意:要回答这两个问题,让我们关注以下几点。

cheer up使振作起来;fall off跌落;focus on关注。根据“the following points.”可知此处指关注下面的问题。故选C。

17.

句意:生活不总是充满快乐,是吗。

full形容词,满的;filling动名词或现在分词,充满;fill动词,充满,装满。be full of“充满”,故选A。

18.

句意:失败是生活必需的,几乎跟我们呼吸的空气一样必要。

water水;air空气;food食物。根据“we breathe”可知此处指“我们”呼吸的空气。故选B。

19.

句意:我们唯一需要思考的事情是怎样对付它。

what什么;that那;how怎么。根据“to deal with it”可知此处指处理方式,用how引导。故选C。

20.

句意:让我们与我们的家人和朋友永远在一起是不可能的。

possible可能的; impossible不可能的;impolite不礼貌的。根据“Sometimes we have to be alone.”和常识可知永远和家人朋友在一起是不可能的。故选B。

21.

句意:几乎每个人都会受伤。

someone某人;no one没有一个人;everyone每个人。根据“Growing up is not easy and pain is part of our lives.”可知疼痛是生活的一部分,因此每个人都会受伤。故选C。

22.

句意:我们每个人都有一个选择是当获胜者还是当失败者。

driver司机;winner获胜者;farmer农民。or连接并列成分,a loser的相反是a winner。故选B。

23.

句意:我们的未来取决于我们今天所做的。

today今天;yesterday昨天;past过去。根据“what we do”可知时态是一般现在时,因此用现在时的时间状语。故选A。

24.

句意:对于充满自信的人世界上没有什么是困难。

is confident of 对……充满信心;is angry with对……生气; is similar to与……相似。根据“Nothing in the world is difficult for the man”可知对于自信的人,没什么是困难的。故选A。

25.

句意:以积极的态度旅行。

To travel是travel的动词不定式形式;Travelling是travel的动名词或现在分词形式;Travel旅行。and连接并列的动词原形。故选C。

26.C

27.D

28.C

29.A

30.B

【解析】

【分析】

入乡随俗!本文讲述的是一起吃西餐需要注意的事项。包括:餐饭的时间、工具、进餐时如何服务、如何拒绝等等。吃西餐的黄金定律是:看看别人,按别人的方式做。 

26.细节理解题。根据“Meal time”下的“Dinner="around" 7 p.m. or even later”可知,晚餐在下午七点或更晚。故选C。

27.细节理解题。根据“How to eat food?”下面“Knives and forks are used for most”可知,西餐大多数用刀或叉子。故选D。

28.细节理解题。根据“Being served”一段可知,主人常说:Help yourself或Can I serve you?故选C。

29.细节理解题。根据“Refusing food”下的“Given something you don’t like”可知,当提供了自己不喜欢吃的食物时,说:I’m sorry, I can’t eat this。故选A。

30.推理判断题。根据“The golden rule: Watch the other people. Do as they do!”可知,黄金定律:看着别人,按他们做的做。故选B。

31.B

32.C

33.A

34.B

35.A

【解析】

【导语】

本文主要讲述了乌鸦有时可能比6岁的孩子更聪明。

31.

主旨大意题。通读第一段可知,第一段主要讲述了关于乌鸦的一个故事,故选B。

32.

细节理解题。根据文章倒数第二段中的“Children aged 4-6, however, failed”可知,4-6岁的孩子没有通过考验,故选C。

33.

细节理解题。根据文章第二段中的“But new research has found that crows’ brains may sometimes be better than those of 6-year-old children”可知,乌鸦的智力有时可能比6岁儿童的智力更高,故选A。

34.

细节理解题。根据文章第三段中的“In a recent experiment, American scientist Corina Logan and her team caught six crows to test them”可知,研究小组抓了6只乌鸦做实验,故选B。

35.

词句猜测题。根据文章倒数第二段中的“Children aged 4-6, however, failed.Five of the six crows failed the test”可推知,“kindergartner”指的是“4-6岁的孩子”,即“幼儿园小朋友”,故选A。

36.C

37.D

38.B

39.D

40.D

【解析】

【导语】

本文是福尔摩斯断案故事的片段。

36.

细节理解题。根据文章第二段中的“I fear for my life!”可知,这个女人在发抖是因为她为自己的性命恐惧,故选C。

37.

主旨大意题。根据文章第六段中的“My name……small piece of land and a huge old house”可知,主要介绍的是Helen的继父和家庭,故选D。

38.

细节理解题。根据文章第七段“Holmes is sitting in his chair. His eyes are closed. He is listening carefully to Helen’s story. He hears every detail”可知,当Helen在讲故事时,Holmes在认真听,故选B。

39.

细节理解题。根据文章倒数第三段中的“He talks to no one except the gypsies. They are poor people who travel from place to place”可知,吉普赛人从一个地方搬到另一个地方,故选D。

40.

推理判断题。通读全文可知,本文是一个故事的片段,所以它应该是节选一部小说,故选D。

41.A

42.C

43.D

44.B

45.D

【解析】

【导语】

本文主要讲述了有关母亲节的情况。

41.

细节理解题。根据文章第一段中的“Mother’s Day is a holiday for mothers”可知,母亲节是母亲们的节日,故选A。

42.

细节理解题。根据文章第一段中的“Mother’s Day falls on the second Sunday in May”可知,母亲节在五月的第二个星期日,故选C。

43.

细节理解题。根据文章第一段中的“On that day, many people send gifts of love to their mothers”可知,在母亲节,许多人会给他们的妈妈送爱的礼物,故选D。

44.

词句猜测题。根据文章倒数第二段中的“This might cost a little money for some of them”可知,在母亲节人们为母亲做一些事可能只需要花一点钱,由“but”可知,应该是转折关系,所以推知“invaluable”是“无价的”的意思,故选B。

45.

细节理解题。根据文章最后一段中的“a Chinese mother was killed in criminal bombing”和“Her name is Shao Yunhuan, a heroic (英雄的) mother”可知,A项说法“Shao Yunhuan是一位英雄的母亲”和C项说法“罪恶暴行难逃罪责”是正确的,根据文章第三段中的“In China, people do the same on the day for mothers”可知,B项说法“中国人在母亲节这一天为母亲做的事和美国人一样”是正确的,故选D。

46.C

47.B

48.A

49.E

50.D

【解析】

【分析】

本文通过芳芳吃零食导致超重的例子说明,孩子们应该有健康的饮食习惯。如果孩子们按照专家的建议去做,他们就不会变胖了。

46.

根据前句“Fangfang, a 15-year-old Chinese girl, likes eating snacks very much.”可知,空处应是说她吃零食的情况。选项C“她更喜欢奶油饼干、麦当劳汉堡和肯德基鸡肉”符合语境。故选C。

47.

根据前句“Today in China, there are many children like Fangfang.”和后句“They don’t eat enough healthy food like vegetables and fruit.”可知,空处应是说他们喜欢吃零食。选项B“他们喜欢零食”符合语境。故选B。

48.

根据下文“First, they must eat regular meals and begin with a healthy breakfast. Second, they should have different kinds of food such as fruit, vegetables, grain(谷物), eggs, milk and meat. …It is delicious, but eating it often is bad for their health.”可知,空处应是健康专家的建议。故选A“健康专家说孩子们应该有健康的饮食习惯”符合语境。故选A。

49.

承接上文“First, they must eat regular meals and begin with a healthy breakfast. Second, they should have different kinds of food such as fruit, vegetables, grain(谷物), eggs, milk and meat.”可知,空处应是第三应注意的事项。选项E“第三,孩子们不应该吃太多垃圾食品”符合语境,故选E。

50.

根据前句“If children do as the experts say, they won’t become overweight.”和后句“Students won’t be tired at school, and they will have enough energy to study well.”可知,空处应是说孩子们会很健康。选项D“他们会更健康”符合语境。故选D。

51.I agree with you./Good idea.

【解析】

【详解】

根据所给情景可知,当对方建议到某地游玩时,你可以说“我同意你的观点/好主意”,故填I agree with you./Good idea.

52.Well done/Good job

【解析】

【详解】

根据所给情景可知,赞扬对方事情做得不错用well done/good job“做得好”,故填Well done/Good job。

53.May I have/pay/get the bill?

【解析】

【详解】

根据所给情景可知,应该是“我可以买单吗”,用“May I……?”句型,动词短语have/pay/get the bill“买单”,故填May I have/pay/get the bill?

54.What size do you wear?

【解析】

【详解】

根据所给情景可知,应该说的是“你穿多大码的鞋”,what size“多大尺寸”,后面接一般疑问句形式,实义动词动词wear“穿”,主语是you,所以用助动词do,故填What size do you wear?

55.Could I order a meal by phone

【解析】

【详解】

根据题意,你想通过电话订餐,可以用Could I do sth?我可以做某事吗?礼貌的提出请求,could为情态动词,后跟动词原形,order订购,order a meal订餐;by phone通过电话。故填Could I order a meal by phone。

56.themselves

57.seldom

58.importance

59.learning

60.health

61.take

62.Another

63.instead

.helpful

65.with

【解析】

【导语】

本文主要介绍的是锻炼对于学习的重要性,也告诉孩子们要如何进行锻炼。

56.

句意:即使在假期,大多数孩子也更喜欢在家里看电视或玩电脑游戏。根据固定搭配enjoy oneself“玩得开心”可知,空缺处应该填的是they的反身代词themselves“他们自己”,故填themselves。

57.

句意:他们很少出去晒太阳。根据所给音标可知,空缺处应该填的是副词seldom“很少”,故填seldom。

58.

句意:然而,锻炼的重要性对我们来说是众所周知的。根据所给音标可知,空缺处应该填的是名词importance“重要性”,故填importance。

59.

句意:一项调查显示,要学习好,学生应该每天抽出时间锻炼。根据空前的“in”是介词可知,空缺处应该填的是动词learn“学习”的动名词learning作宾语,故填learning。

60.

句意:也就是说,我们既要关注学习,也要关注健康。根据空后的“as well as studies”可知,空缺处应该填的是healthy的名词health“健康”,故填health。

61.

句意:锻炼可以使学生更容易参加课堂活动,帮助他们更好地学习和社交。固定搭配take part in“参加”,由空前的“to”可知,空缺处应该用动词原形,故填take。

62.

句意:另一个是压力更小。根据所给音标可知,空缺处应该填的是another“另一,又,再”,首字母大写,故填Another。

63.

句意:步行或骑自行车上学,而不是坐公共汽车或汽车。根据前文的“Just get some exercise into your daily school life”可知,应该是步行或骑自行车上学,而不是坐公共汽车,instead of“代替”,故填instead。

句意:课间休息做一些运动是有帮助的,因为它可以让你头脑清醒。根据空前的“is”可知,空缺处应该填的是help的形容词helpful“有帮助的”,故填helpful。

65.

句意:周末你最好和朋友在公园里踢足球或打篮球。根据空前的“play football or basketball”和空后的“friends”可知,应该是和朋友踢足球,打篮球,介词with“和”,故填with。

66.Saving the Earth

The earth is our home. We should take care of it. But some things we have done are bad for the earth. We have polluted the earth and made it sick. We cut down too many trees and change rich land into desert. Many factories pour waste water into rivers and lakes. Pollution has caused some serious problems. For example, much of the land is poor, some rivers and lakes are dirty. Even the temperature of the earth is rising. The earth is crying for help.

What shall we do to save it?   My suggestions are that we should plant more trees, put the rubbish into dustbins and stop factories from pouring waste water directly into rivers. After all, we have only one earth. We should do everything we can to protect it, or we’ll be punished and lose our home.

【解析】

【详解】

试题分析:这是一篇给材料作文,动笔前首先要认真审题,弄清题意。然后根据主题组织材料,确定写作内容。写作中,应注意描述的全面性,尽量将提示的内容利用上;结合材料内容,可知本文主要是第一人称,一般现在时态进行叙述。语言的表述应该符合语法的结构,造句应该符合英语的表达习惯。适当使用连词,做到上下文联系紧密,符合逻辑关系。

【亮点说明】这篇短文包含了所有要点,能围绕内容要点适当发挥,内容具体、丰富。应用了较丰富的语言结构和词汇,用词准确、句子通顺、行文连贯、表达清楚,具有较强的语言运用能力。层次清晰,语言地道,主题鲜明,内容翔实,格式正确,结构紧凑。使用了一些比较好的字句。比如:one of the biggest problems in the world;such as比如;not only……but also……;We must try our best to……等。学习中注意总结,牢记一些固定句式及短语,写作时就可以适当引用, 让文章更出彩。

考点:考查提纲类作文

文档

【中考冲刺】2023年福建省莆田市中考模拟英语试卷 (附答案)

2023年福建省莆田市中考模拟英语试题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、单项选择1.Janeis________16-year-oldhighschoolstudentin________UnitedStates.A.a;the.the;a.a;/2.Whenwegottotheparkyesterday,________startedraining.A.that.it.this3.Iamnewhere.Ioft
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top