
一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)
1.阅读理解
Hi, I'm John. I study in a middle school. Every morning, I get up at half past six and I go to school at seven. Lessons begin at eight. We have four lessons in the morning and three lessons in the afternoon. English is my favourite lesson, because we often play games in the English class.
I have lunch at school. I like the school lunch and I always have rice with meat and vegetables. After lunch I often talk with my classmates.
In the afternoon, lessons start at one o'clock and finish at four o'clock. I play games with my friends after school and then go home at half past four. I work hard every day. In the evening, I do my homework and read books. At nine o'clock I go to bed. I'm really busy every day but I like it.
(1)What time does John go to school?
A. At 6. 30 a. m. B. At 7. 00 a. m. C. At 8. 00 a. m. D. At 8. 30 a. m.
(2)What lesson does he like best?
A. English. B. Maths. C. Chinese. D. Music
(3)What does he often do after lunch?
A. Playing games. B. Chatting with his classmates. C. Having a rest. D. Playing balls.
(4)Where does he do his homework?
A. In the classroom. B. In the school. C. At home. D. At his classmate's home.
【答案】 (1)B
(2)A
(3)B
(4)C
【解析】【分析】本文讲述了John的日常。
(1)细节题。根据 I go to school at seven ,可知约翰早上7点去上学 , 故选B。
(2)细节题。根据 English is my favourite lesson 可知他最喜欢英语课 , 故选A。
(3)细节题。根据 After lunch I often talk with my classmates 可知午饭后他经常和他的同学聊天 , 故选B。
(4)推理题。根据 In the evening, I do my homework and read books. At nine o'clock I go to bed 晚上,我做作业和看书。九点钟我上床睡觉 ,可知在家做作业,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
2.阅读理解
"Joe, you are a very old dog," said policeman Fred. "Today is your birthday again. I remember you were 14 years old last year. But you are still the best police dog in the world!"
"ARF! ARF!" barked Joe.
"You are welcome," said Fred." Now let's get your birthday dinner. Show me where you want to eat.
Joe led Fred down the street. Good smells came from all the eating places. But Joe wandered on闲逛. At last he stopped at a small place. He smelled around the door. Then he pushed the door open.
"Is this where you want to eat?" asked Fred. But Joe did not bark an answer. He put his nose to the floor and ran across the room. Then he jumped on a man at a table!
"Good boy, Joe!" said Fred. Joe and Fred have looked for the robber for ten years. "And now you have found him!"
Joe and Fred took the robber to the police station. Then Fred said, "All right, Joe, you have done your work. Well done! Congratulations. Now do you want that birthday dinner?" "ARF!" barked Joe, "ARF! ARF!" "Let's go," said Fred. "I'm hungry, too."
(1)How old is Joe?
A. Fifteen. B. Five. C. Thirteen. D. Fourteen.
(2)How many years have the police and Joe looked for the robber?
A. 13. B. 10. C. 6. D. 7.
(3)In the story, Joe says "ARF! ARF!" twice. The first time he means "____".
A. Hello! How are you? B. Thank you.
C. Oh. No. I'm not a good dog. D. I'm sorry to hear that.
(4)Fred wants to give Joe a dinner because ____.
A. it's Joe's birthday B. today is Fred's birthday
C. Fred found an eating place D. Joe caught the robber
(5)Joe is great, isn't he?
A. Yes, he is. B. No, he isn't. C. Yes, he isn't. D. No, he is.
【答案】 (1)A
(2)B
(3)B
(4)A
(5)A
【解析】【分析】本文讲述了警犬Joe在生日当天帮助抓到了已经通缉了10年的犯人的故事。
(1)推理题。根据 I remember you were 14 years old last year 我记得你去年14岁 可知Joe15岁,故选A。
(2)细节题。根据 Joe and Fred have looked for the robber for ten years可知和乔找强盗已经有10年了,故选B。
(3)推理题。根据 You are welcome不用谢,可知第一次ARF! ARF的意思是谢谢你 , 故选B。
(4)推理题。根据 现在让我们为你准备生日晚餐。告诉我你想去哪里吃饭 现在让我们为你准备生日晚餐。告诉我你想去哪里吃饭 可知弗雷德想请乔吃饭,因为那天是Joe的生日 , 故选A。
(5)细节题。根据 you have done your work. Well done! Congratulations 你已经完成了你的工作。干得好。恭喜可知乔很棒,故用肯定回答 ,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
3.阅读理解
Cathy, Judy, Bella and Ellen are four good friends in Maryland, the USA. They go to the same school and always stay together. However, they are going to spend this summer holiday in different places. Ellen is going to visit her grandparents in Greece. Judy plans to stay at home and work in an ice-cream shop. Bella will (将) go to a football club in Mexico, and Cathy has to visit her uncle in South California. Before leaving (离开), the four girls go shopping together, and they find a nice pair of jeans in a shop. To their surprise, the jeans ft all of them, so they buy the jeans and call them the Travelling Jeans. They want to share the jeans and their different stories in the coming summer. They have a good idea. Everyone can wear the jeans for some days, and then send them to the next one. It will make them feel like they are always together. What a lovely idea it is!
(1)Where will Judy be in the summer?
A. In Maryland. B. In Greece. C. In Mexico. D. In South California.
(2)What will Cathy do this summer?
A. Visit her grandparents. B. Stay at home. C. Play football. D. Visit her uncle.
(3)Where do the girls find the jeans?
A. In Bella's house. B. In Ellen's house. C. At a show. D. In a shop.
(4)文中加下划线单词的中文意思是“______”。
A. 修改 B. 出售 C. 分享 D. 保存
(5)Which is the best title (标题) of the passage?
A. A happy summer B. The Travelling Jeans C. A lovely girl D. A great trip plan
【答案】(1)A
(2)D
(3)D
(4)C
(5)B
【解析】【分析】文章大意:凯西、朱蒂、贝拉和爱伦是美国马里兰州的四个好朋友,他们上的是同一所学校,他们总是在一起。然而,他们会在不同的地方度过这个暑假。临行前她们在一家商店里买了一条漂亮的牛仔裤,称之为旅行牛仔裤。他们想要在这个暑假里分享这条牛仔裤和不同的故事。
(1)细节理解题。根据短文中的句子“Cathy, Judy, Bella and Ellen are four good friends in Maryland, the USA. Judy plans to stay at home and work in an ice-cream shop.”可知,夏天朱迪就在马里兰,故答案为A。
(2)细节理解题。根据短文中的句子“and Cathy has to visit her uncle in South California.”可知,凯西今年夏天要去看望她的叔叔,故答案为D。
(3)细节理解题。根据短文中的句子“Before leaving (离开), the four girls go shopping together, and they find a nice pair of jeans in a shop.”可知,女孩们在商店里发现了一条好看的牛仔裤,故答案为D。
(4)词义猜测题。前文提到女孩们在商店里发现了一条好看的牛仔裤,在结合后面的句子“They have a good idea. Everyone can wear the jeans for some days, and then send them to the next one.”可知,四个女孩是在共享这条牛仔裤,故答案为C。
(5)主旨大意题。根据短文内容可知,四个女孩是好朋友,平时总是在一起,今年夏天打算到不同的地方去度假,她们打算用共享旅行牛仔裤的方式让她们感觉始终在一起,牛仔裤在短文中起到一条纽带的作用,故标题B最能体现短文的意思。故答案为B。
【点评】考查阅读理解。本文考查的细节理解题和猜测词义题属于客观题;主旨大意题属于主观题。针对不同类型的题目,要有不同的解决策略。对于客观题,阅读时关注文章的细节,如时间,地点或一些具体数字,在选择答案时,务必从原文中找到确切的依据。对于主观题,不仅要弄懂文章字面的意思,更重要的是要知道文章潜在的含义,和作者所给的提示。同时要对文章的含义和作者的暗示作合理的猜测和推论。
4.阅读理解
My mother is a teacher. On weekdays, she gives lessons at school and on Saturdays she works in clubs. On Sundays, she is still busy.
On Sunday morning, mum gets up at six. She cooks breakfast for us first. And then it's time for cleaning. After that, she has breakfast with father and me. At 9, she goes to buy food for lunch in the supermarket. She can have a short rest after lunch. In the afternoon, mum doesn't go out. She helps me with my lessons. She does some reading, too.
Mother watches TV at about 7 when she finishes (完成) the housework. But at that time she is always tired and falls asleep (睡着) in the sofa sometimes.
(1)Mother gives lessons at school .
A. every day B. five days a week C. six days a week D. four days a week
(2)Paragraph (段) 2 is about .
A. mother's Sunday B. mother's work
C. mother's school life D. mother's after-work activities
(3)Mother usually first after she gets up.
A. does some cleaning B. has breakfast C. wakes father and me up D. cooks breakfast
(4)Mother doesn't on Sundays.
A. read books B. buy food C. go to the library D. help me with my lessons
(5)Mother usually watches TV .
A. in the morning B. in the afternoon C. before supper D. after all the housework
【答案】(1)B
(2)A
(3)D
(4)C
(5)D
【解析】【分析】文章大意:本文叙述了作者的妈妈一周五天是在学校上课,在周六去俱乐部上班,周日一天在家做家务。
(1)细节理解题。根据On weekdays, she gives lessons at school and on Saturdays she works in clubs.可知,妈妈一周在学校工作五天,故答案选B。
(2)段落大意题。根据短文的内容可知,第二段叙述了妈妈在周日所做的事情,故答案选A。
(3)细节理解题。根据She cooks breakfast for us first.可知,妈妈起床后的第一件是做早饭,故答案选D。
(4)细节理解题。根据At 9, she goes to buy food for lunch in the supermarket. She helps me with my lessons. She does some reading, too. 可知,妈妈在周日去买东西,帮助作者做作业、读书等,没有提到去图书馆。故答案选C。
(5)细节理解题。根据Mother watches TV at about 7 when she finishes (完成) the housework.可知,妈妈在完成了自己的家务活之后,就去看电视,故答案选D。
【点评】考查阅读理解。主要考查了细节理解题和段落大意题,细节题要注意从文中寻找答案;段落大意题要结合全文,细读整段进行归纳。
5.阅读理解
For many young people, Halloween is the best day of the year.
Halloween comes on October 31st. When it comes, all the family members always get together to make a pumpkin lantern. They usually cut scary(恐怖的) or funny faces into pumpkins. Then they put candles inside to make the pumpkins into lanterns.
Children dress up in costumes. They walk around their neighborhoods to collect candies. They knock on their neighbors' doors. When a person opens the door, the children shout, "Trick or treat!" If the person gives them candies, they go away. If they can't get the candy, they always play tricks on the person.
Many people have Halloween parties. They like to watch scary movies and tell ghost stories.
(1)Halloween is on ________.
A. November 1st B. October 31st C. November 2nd D. October30th
(2)What do they put inside the pumpkins to make them into lanterns?
A. Some candies B. Some candles C. Some lanterns D. Some pumpkins
(3)How do children collect candies?
A. By knocking on their neighbors' doors and asking for candies.
B. By going to the supermarket and buying candies.
C. By asking their parents to give them some candies.
D. By singing for their neighbors and parents.
(4)What does the underlined word "they" refer to?
A. The person who opens the door. B. The children who knock at the door.
C. The children's parents. D. The neighbors and the parents.
(5)Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Children never go out and knock at their neighbors' doors.
B. They usually cut friendly and beautiful faces into pumpkins.
C. Nobody has Halloween parties.
D. Many people like to tell ghost stories.
【答案】 (1)B
(2)B
(3)A
(4)B
(5)D
【解析】【分析】主要讲了万圣节。
(1)细节题。根据Halloween comes on October 31st可知万圣节是10月31日,故选B。
(2)细节题。根据Then they put candles inside to make the pumpkins into lanterns可知他们把蜡烛放进南瓜里,故选B。
(3)细节题。根据They walk around their neighborhoods to collect candies. They knock on their neighbors' doors.可知他们敲邻居家的门来收集蜡烛,故选A。
(4)细节题。根据前文可知孩子们敲邻居家的门收集蜡烛,如果邻居开门,并且给了蜡烛,那么孩子们将离开,所以they代指敲门的孩子们,故选B。
(5)细节题。根据Many people have Halloween parties. They like to watch scary movies and tell ghost stories可知许多人喜欢讲鬼故事,故选D。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
6.阅读理解
A group of people in my city spend their free time cleaning up the countryside. They look after the places such as fields, rivers and forests. Before my last birthday, I was not to join them because I was too young, I have to be at least thirteen years old. and now I am.
On the first Sunday of every month we spend hours making the countryside a good place for animals, Often people are the cause of the problems. They find a great place of a picnic. But they do not take their rubbish home with them, The rubbish looks ugly and it not good for wild animals.
However, nature also sometimes makes life difficult for some animals, Last Sunday, we spent all afternoon clearing overgrown(杂草丛生的)plants from a river. Now the water is flowing freely again. The fish can swim along without anything in their way.
Some of our work does not bring changes so quickly. New trees will take several years to grow before they are big and strong. Birds can build homes on them then, but it is nice to know that we are trying to help.
(1)Lisa CANNOT join the group this year, How old is Lisa according to the 1st paragraph?
A. 12 B. 13 C. 14 D. 15
(2)How often does the group get together to do their work ?
A. Once a weak. B. Once a month. C. Once a year. D. We don't know.
(3)How do you understand the underlined sentence "Often people are the cause of the problems "in the 2nd paragraph?
A. People often know how to protect the animals.
B. People have no problems finding a picnic place.
C. Usually the problems appear because of people.
D. It's easy for people to take their rubbish away.
(4)Which of the following is NOT true according to the passage ?
A. The group try to take care of fields, rivers and forests
B. The group will help make the countryside a good place
C. Too many plants in the river sometimes are bad for fish
D. All birds builds home the new trees because of the group
【答案】 (1)B
(2)A
(3)C
(4)D
【解析】【分析】主要讲了作者城市里一群人花费自由时间把乡下打扫干净,虽然一些工作不能带来如此快的变化,但是作者他们一直努力帮助。
(1)细节题。根据Before my last birthday, I was not to join them because I was too young, I have to be at least thirteen years old. and now I am.可知Lisa至少13岁才能加入,今年正好13岁,故选B。
(2)细节题。根据On the first Sunday of every month we spend hours making the countryside a good place for animals可知在每个月的第一个星期天这个组织聚集在一起工作,即一周一次,故选A。
(3)细节题。根据They find a great place of a picnic. But they do not take their rubbish home with them, The rubbish looks ugly and it not good for wild animals.可知 人们野餐时不带走垃圾,垃圾对野生动物是不好的,即因为人类问题出现了,故选C。
(4)细节题。根据New trees will take several years to grow before they are big and strong. Birds can build homes on them then可知鸟可以在新树上建立家园,不是所有的鸟,故选D。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
7.阅读下面短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Venice is well-known for its places of interest, natural beauty and culture. It is in the north-east of Italy.
The city is famous all over the world for its canals (运河). It has about118 islands. About 177 canals and over 400 bridges connect (连接)the islands.
When you are in Venice, don't miss the places of interest such as bridge of Sighs and the Grand Canal. There are a number of famous places in the city, including museums, palaces and churches. Venice is an international (国际的) city. Many important events are often held here. The Venice Art Biennale is one of the most important events in the world.
Why not start to plan a trip to Venice this time?
(1)Which of the following is NOT famous in Venice according to the passage?
A. Culture B. Natural Beauty C. Delicious food D. Its places of interest
(2)Venice has about ________ islands.
A. 118 B. 150 C. 400 D. 450
(3)We can learn that the Venice Art Biennale is ________.
A. a museum B. a place C. a church D. an event
(4)From the passage, we can infer that people in Venice often go out ________.
A. by boat B. on foot C. by bus D. by car
(5)What's the best title for the passage?
A. A famous canal B. Take a trip to Venice
C. Something about Italy D. My home town—Venice
【答案】 (1)C
(2)A
(3)D
(4)A
(5)B
【解析】【分析】主要讲了威尼斯因为名胜古迹、自然美和文化而著名,所以去威尼斯旅行吧。
(1)细节题。根据Venice is well-known for its places of interest, natural beauty and culture.可知威尼斯因为名胜古迹、自然美和文化而著名,故选C。
(2)细节题。根据It has about118 islands.,可知威尼斯有118个岛,故选A。
(3)细节题。根据The Venice Art Biennale is one of the most important events in the world.,可知the Venice Art Biennale是世界上最重要的事件之一,故选D。
(4)细节题。根据The city is famous all over the world for its canals (运河).可知威尼斯到处是运河,所以交通方式是船,故选A。
(5)主旨题。根据全文可知主要讲了主要讲了威尼斯因为名胜古迹、自然美和文化而著名,所以去威尼斯旅行吧,故选B。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
8.阅读理解
Helen is my sister. She is a five-year-old girl with big eyes. She is nice and all my family love her very much. She likes eating eggs, hamburgers and chicken, but she doesn't like vegetables. That's not good for her. One day, my mother only buys vegetables for us. Everyone eats happily but Helen. She doesn't like them at all. She says, "I am not hungry. I don't want to eat." My mother says, "Ok. Don't eat." After a while, Helen runs to the table and eats the vegetables. She says, "They are nice today." "Great, dear." We say.
(1)The word "them" refers to (指的是) .
A. hamburgers B. vegetables C. eggs D. chicken
(2)Helen at last that day.
A. has some chicken
B. doesn't want vegetables
C. eats the vegetables
D. buys some chicken
(3)Which of the following (以下的) is TRUE?
A. Helen is six years old.
B. Their mother buys some chicken and vegetables one day.
C. Everyone eats vegetables happily.
D. Helen is a nice girl with big eyes.
【答案】 (1)B
(2)C
(3)D
【解析】【分析】本文介绍了Helen,妈妈某天吃饭的事情以及基本信息。
(1)推断题。根据 One day, my mother only buys vegetables for us. Everyone eats happily but Helen. She doesn't like them at all. 可知,them指代了上文提到的vegetables,故选B。
(2)细节题。根据文段提到的 After a while, Helen runs to the table and eats the vegetables. 可知,Helen吃了蔬菜,故选C。
(3)细节题根据文段提到的 Helen is my sister. She is a five-year-old girl with big eyes. 可知,Helen有着大眼睛,故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题两种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
9.阅读理解
January is a great month. I only need to go to school from the first to the fifteenth. Every year, our school has an art festival. This year it is from January 13th to January 15th. All the students and parents can come to the festival. My mother says she can go to the festival with me, but my father can't. He is busy. All people can sing, dance and play games at the festival. After the festival, the term is over. I don't need to go to school and can have a long holiday. My parents and I want to take a trip in Sanya, Hainan. And we want to spend (度过) our Spring Festival(春节)there. We will come back to Beijing on February 15th. I'm sure we'll enjoy it!
(1)The school has a(n)_________every year.
A. school trip B. soccer game C. English party D. art festival
(2)The writer's family want to go to Sanya to ________.
A. see a friend B. buy some clothes C. take a trip D. watch ball games
(3)What can we learn from the passage?
A. Parents can't come to the art festival.
B. People can eat nice food at the art festival.
C. The family will go to Sanya on February 15th.
D. The writer wants to spend the Spring Festival in Sanya.
【答案】 (1)D
(2)C
(3)D
【解析】【分析】主要讲了作者今年一月和妈妈参加了学校艺术节,并且节日后和父母去了三亚旅行。
(1)细节题。根据Every year, our school has an art festival.可知每年学校举行艺术节,故选D。
(2)细节题。根据My parents and I want to take a trip in Sanya, Hainan.可知作者一家想去三亚旅行,故选C。
(3)细节题。根据And we want to spend (度过) our Spring Festival(春节)there.可知作者一家想在三亚过春节,故选D。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
10.根据短文内容,判断正。
Today is Sunday. It's Lingling's birthday. She is fourteen years old. She wants to have a birthday party at home.
She invites(邀请) her friends to the party, and one of them is her best friend, Mary. They come to Lingling's home at 6:00. They have some fruit and drinks at the party. They sing Happy Birthday in English to Lingling. After that, they eat a big birthday cake and play games. All of them are very happy. Lingling's friends go home at half past ten in the evening.
(1)Lingling's birthday is on Sunday.
(2)Lingling invites Mary and other friends to her party.
(3)Lingling's friends come to her home at five o'clock.
(4)Lingling and her friends eat a big birthday cake and watch TV at the party.
(5)The party finishes at 10:30 in the evening.
【答案】(1)1
(2)1
(3)0
(4)0
(5)1
【解析】【分析】(1)根据Today is Sunday. It's Lingling's birthday. 可知答案为:正确。
(2)根据She invites(邀请) her friends to the party, and one of them is her best friend, Mary. 可知答案为:正确。
(3)根据They come to Lingling's home at 6:00. 可知答案为:错误。
(4)根据After that, they eat a big birthday cake and play games. 可知答案为:错误。
(5)根据Lingling's friends go home at half past ten in the evening. 可知答案为:正确。
【点评】此题考查任务型阅读。先在文章中找到与题干相关的句子,再进行判断分析。
