
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、单选题
1.Pandas are in danger and we should protect ________.
A.it B.them C.her D.him
2.Shenzhen is ________ the south of China.
A.in B.at C.on D.to
3.—________is the population of New York, the biggest city of America?
—About 8.5 million.
A.Where B.When C.Who D.What
4.In England, we ________ say Mr. or Mrs. when we meet someone for the first time.
A.can B.must C.need D.might
5.I often watch English movies ________ it can help me improve my English.
A.so B.but C.because D.or
6.Riding a bike is ________ than driving a car and it is good for our health.
A.cheap B.cheaper C.cheapest D.the cheapest
7.Many people enjoy jogging. It is one of ________ sports in the world.
A.popular B.more popular C.most popular D.the most popular
8.It ________ me half an hour to go to school by bike every day.
A.takes B.took C.is taking D.will take
9.Lu Xun ________ to help the Chinese people, so he decided to be a doctor in 1904.
A.hopes B.hoped C.will hope D.is hoping
10.—Mum, what's dad doing?
—He ________ a football match on TV now.
A.watches B.watched C.is watching D.will watch
11.China ________ the 24th Winter Olympics in 2022.
A.holds B.held C.is holding D.will hold
12.I ________ to cross the road when the accident happened.
A.wait B.will wait C.was waiting D.are waiting
二、完型填空
The power of attitude (态度)!
"Look, it's Baldy (秃头)!" A boy shouted to me on the playground. Although I was often insulted (侮辱) because of the scars (伤疤) on my head, it was 13 to hear.
When I was just 20 months old. I had an accident—a bowl full of hot oil fell on my head. My parents sent me to hospital at once and I had to 14 there for weeks while the doctors tried their best to save my life. "It is very lucky for your daughter to be alive, "they told Mum and Dad. "But she'll be left with scars on her head, and of course her hair won't grow there."
As a child, I 15 much about my scars, so I always wore a scarf to cover them up when I left home. If I didn't, people would call me terrible names like Baldy. One day, I took part in a children's bums (烫伤) camp. There I made a friend, a 14-year-old girl, Mary. Her burns are a lot more serious than mine. But she is so strong that she 16 shows any sadness. "You shouldn't listen to what people talk about what you look like because we're not 17 from anyone else." She told me sincerely (真诚地). "You don't need to wear a scarf because you look great too without it." So later, at my 13th birthday party, I took off my 18 and showed off my scars. It felt amazing not having to 19 away behind my scarf.
Now I am 20 of what I look like and much happier because I know it is your attitude that tells who you truly are.
13.A.excited B.happy C.sad D.bored
14.A.stay B.play C.practice D.study
15.A.asked B.cared C.prepared D.imagined
16.A.always B.usually C.sometimes D.never
17.A.far B.different C.free D.safe
18.A.scarf B.shoes C.coat D.sweater
19.A.clear B.drive C.pass D.hide
20.A.surprised B.tired C.confident D.shy
三、阅读单选
Help the Animals
| Hippos are large animals with small eyes and ears. In Africa, they live in the rivers. But the rivers are drying up. There are about 3,000 hippos in the wild now. | |
| Kakapo is the biggest parrot in the world and it looks like an owl (猫头鹰). This parrot cannot fly. The rats (老鼠) killed many of this kind of parrots. Now there are only 100 left. | |
| A manatee looks a bit like a hippo and a bit like a seal (海豹). In order to live, the manatees swim to where there is more water. Many get stranded (搁浅) and some are killed. Now there are about 6,600 left. | |
| The aye-aye has ears like a bat (蝙蝠) and a body like a cat. People killed many of them because they think it brings bad luck. There are only 32 aye-aye in the zoos. |
A.In the sea B.In the zoos. C.In the rivers D.In the forests.
22.How many kakapos are left in the world?
A.Only 32. B.Only 100. C.About 3,000. D.About 6,600.
23.What does a manatee look like?
A.It has ears like a bat and a body like a cat.
B.It is a bit like a hippo and a bit like a seal.
C.It is a large animal with small eyes and ears.
D.It is the biggest parrot and looks like an owl.
Have you ever read Alice's Adventures in wonderland? It was written by Lewis Carroll. He was an English writer, poet (诗人), scientist, photographer, priest and a professor in Oxford University. His real name was Charles Lutwidge Dodgson, and Lewis Carrol was his pen name. he was born in 1832 and died in 18.
He is most famous for writing two children's fantasy (虚幻的) books about a young girl called Alice. They were Alice's Adventures in Wonderland (1865) and Through the Looking-Glass (1872). People of all ages liked the books very much because they were written in an unusual way. Children could find something exciting and interesting in the stories. Besides, Alice's life was quite different from their lives.
He also wrote two famous poems called "The Hunting of the Snark", and "The Jabberwocky". What is more important about these poems is that he made up many new words to use in them. He was good at "word play" and used words in many different ways. Some of these ways were quite new, and this has influenced (影响) members of the literary elite (文学精英). Many people still study his work and his life today.
Although they have been written for children, Lewis Carroll's books and poems have been enjoyed by people of all ages. If you have not read Alice's Adventures in wonderland, you should read it soon. No matter how old you are, you will find it exciting and enjoyable.
24.Lewis Carroll's books are popular because ________.
A.the stories are from the real life B.they are difficult to understand
C.they are written in an unusual way D.there are many old words in the books
25.We can learn that Lewis Carroll ________.
A.lived for 69 years B.was an American poet
C.had a good imagination D.wrote three famous poems
26.What is the passage mainly about?
A.Lewis Carroll's life. B.The poem of Lewis Carroll.
C.Two children's fantasy books. D.Lewis Carrol's works and influence.
Traveling helps us learn about different people and different places. People travel for different reasons. But one of the reasons is that a lot of tourists are interested in traditional culture (文化).
Tourism (旅游业) can be very good for traditional cultures. This is because when people travel to another country, they often want to learn more about that country's traditions such as music, food and history. So the local people in that country will wear traditional clothing and sell traditional food. They will also have shows for tourists. These shows can be dances, concerts, plays or something else.
Tourism also helps people respect (尊重) each other. If you understand another culture well, you will probably respect that culture much more. You will probably want to protect that culture as well.
However, tourism isn't always good for traditional culture. A lot of people say that tourism causes "fake traditional culture". This means that the local people wear traditional clothing, and do traditional dances only for tourists so that they can make money. But that isn't their real lifestyle. Their real lifestyles are like the tourists' lifestyles.
Another problem is that tourists can interfere (妨碍) with the local people's lives. For example, sometimes tourists come to watch local people praying(祷告) in temples (庙宇). While the local people pray, tourists take photos and make noises. This often makes the local people angry. Sometimes tourists also do harm to local places of interest. If five hundred people entered an old temple every day, they might do harm to that temple.
No matter what, more and more tourists want to learn about traditional cultures. Most local people want more tourism because tourists bring money and help local business. Tourists have to respect local culture and local places. Local governments have to make laws (法律) to protect places and lifestyles. If everyone is responsible, then tourism will be great for traditional cultures.
27.The word "fake" in Paragraph 4 probably means "________".
A.not rich B.not popular C.not real D.not interesting
28.According to the passage, what should tourists do in local places?
A.Keep quiet in some special situations. B.Pray with the local people in old temples.
C.Make laws to protect places and lifestyles. D.Wear traditional clothing and sell traditional food.
29.What is the main idea of this passage?
A.Tourists don't care about traditional culture.
B.Tourists learn more about country's traditions.
C.Tourism can protect local places and lifestyles.
D.Tourism can be good and bad for traditional culture.
Do you think you have a good memory (记忆)? It is difficult to say exactly what memory is. Even scientists who have been studying memory for many years say that they are still trying to find out what it is. We do know that a specific memory is not just one thing stored (存储) somewhere in the brain (大脑). A memory is made up of small pieces of information stored all over the brain.
The human brain is very small and light (only 2% of total body weight). But it needs about 20% of the oxygen (氧气) that our body takes in. We can't think well if our brain isn't getting enough oxygen, so always make sure there is enough oxygen in the air when you need to learn or remember something!
Why do you forget things sometimes? The main reason for forgetting something is that you did not learn it well enough in the beginning. For example, if you meet some new people and right away forget their names, it is because you didn't record (记录) the names when you heard them.
No one can remember everything, but everyone can learn how to improve their memory. Here are some ways:
●When you want to remember something, tell a friend about it. This way the new information becomes more memorable. Later on, think about the conversation with your friend. It will help you remember the information.
●Don't over-train your brain. When you've remembered a list of new vocabulary, stop studying. It's better to study a lot of material (材料) for a short time than a small part of material for a lot of time! But remember: you do have to practise your new vocabulary as soon as possible!
●If you have to remember something big, break it down into smaller parts. It's easier to remember 1987530387 if you break it into four smaller bits: 198-756-430-387.
●If you want to remember a piece of information, and you can't. Don't get angry. Relax when you study! Try to enjoy yourself. You are learning new things every minute. You will remember better if you are happy and relaxed.
In short, none of (没有一个) the ways can make your memory 100% perfect, but all of them are helpful.
30.Where is a memory stored in your brain?
A.In the left brain. B.Some parts of the brain. C.In the right brain. D.All over the brain.
31.Which of the following sentences is true according to the passage?
A.We can make our memory 100% perfect.
B.We can break the big information into big parts.
C.We'll forget things if we don't learn them well in the beginning.
D.We should spend a lot of time studying a small part of material.
32.According to the passage, the writer probably agrees with ________.
A.sharing new information with friends
B.remembering long numbers by wring
C.learning at least 100 new words at a time
D.getting angry when can't remember some information
33.What is the main idea of the passage?
A.What the human brain is. B.Why we forget something.
C.How we improve our memory. D.Where memories are stored in the brain.
四、回答问题
A Chinese Traditional Art — the Shadow Puppet Play
shadow puppet play
The Chinese shadow puppet play is an old art. It is usually played by five people. One moves the puppets, one sings and the other three people play music.
It's said that it appeared in China over 2,000 years ago during the Han Dynasty ( 朝代). After the wife of the Emperor (皇帝) Han Wudi died of illness, the emperor was very sad. One day, a man called Li Shaoweng saw children playing with dolls and the shadows of the dolls were dancing on the wall. So he came up with an idea to help Han Wudi. He went back home and made a puppet of the emperor's wife He put sticks on the puppet's hands and feet to make it easy to move.
When night came, he put up a cloth, lit (点燃) a candle (蜡烛) and invited the emperor to sit before the cloth. Li Shaoweng moved the puppet behind the cloth. The emperor felt like he was seeing his wife again and was very happy. After that the shadow puppet play became the emperor's favorite hobby.
Thousands of years have passed, but the shadow puppet play is still popular. And it is loved by more and more people all over the world.
34.Is the Chinese shadow puppet play an old art?
________________________
35.When did the Chinese shadow puppet play appear?
________________________
36.Who came up with an idea help Han Wudi?
________________________
37.Why did Han Wudi become happy while seeing the puppet?
________________________
38.What does the passage mainly talk about?
________________________
五、书信作文
39. 假如你是李华,你的英国笔友 Mike 了解到一月份中国人就要过春节了,他想向你了解一些信息。请用英语回复一封邮件,告诉他你们放假的时间,北京一月的天气,并分享中国春节的一些传统。
提示词语: on 17 January, cold, red paper, break, have one's hair cut
提示问题:
When will you winter holiday start?
How's the weather like in January in Beijing?
What are some Chinese traditions during the Spring Festival?
Dear Mike,
I'm happy to hear that you'll come to Beijing soon._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
If you need further information, be free to email me.
Yours,
Li Hua
六、材料作文
40. 每年的三月二十六日是全国中小学生安全教育日。寒假即将来临,为了进一步增强中小学生的安全意识,提高自我保护能力,某英文报将举行以消防安全为主题的征文活动。内容包括:你们学校多久举行一次消防演习(a fire drill) ,在演习中你们应该怎么做,以及你认为消防演习怎么样。
提示词语: once a term, leave, cover, take the lift, useful
提示问题:
How often do you have a fire drill in your school?
What should you do during the fire drill?
What do you think of the fire drill?
I'm glad to talk something about fire drills. Life is valuable. We should take it seriously.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参
1.B
【详解】
句意:熊猫正处于危险中,我们应该保护它们。
考查人称代词宾格。it它;them他/它们;her她;him他。分析题干,空处缺少宾语,根据“Pandas”可知,这里的代词需用复数,故选B。
2.A
【详解】
句意:深圳在中国的南方。
考查方位介词辨析。in表示范围之内的某方位;at表示在某个小地方;on表示与某方位是毗邻关系;to表示范围之外的某方位。深圳属于中国,是在中国的内部某个地方,in符合题意,故选A。
3.D
【详解】
句意:——美国最大的城市纽约的人口是多少?——约850万人。
考查特殊疑问句和疑问词辨析。Where在哪里,对地点进行提问;When什么时候,对时间进行提问;Who谁,对人进行提问;What多少。根据回答“About 8.5 million”可知对人口多少进行提问,故选D。
4.B
【详解】
句意:在英格兰,当你第一次遇到某人时,你一定要称呼先生或夫人。
考查情态动词。can能、能够;must必须、一定;need需要;might可能、也许。根据题干,结合常识,可知在英格兰,当你第一次遇到某人时,你一定要称呼先生或夫人。此处是表示“一定”的意思,用must,故答案选B。
5.C
【详解】
句意:我经常看英语电影,因为它能帮助我提高英语水平。
考查连词。so 所以,表示结果,并列连词;but但是,表转折,并列连词;because因为,表示原因,从属连词;or或者,表选择,并列连词。根据句意前后两句表示因果关系,后一句表示原因,所以用because引导原因状语从句,故选C。
6.B
【详解】
句意:骑自行车比开车便宜,并且它对我们的健康有好处。
考查形容词比较级。根据句中than可知横线处应该用形容词的比较级形式,cheap的比较级为cheaper,故选B。
7.D
【详解】
句意:许多人喜欢慢跑,它是世界上最受欢迎的运动之一。
考查形容词的最高级。A项为形容词的原级;B项为形容词的比较级;C项为错误选项;D项为形容词的最高级。根据one of可知,应该使用形容词的最高级;形容词的最高级之前要加定冠词the。故选D。
8.A
【详解】
句意:我每天骑自行车上学要花半个小时。
考查时态。takes花费,动词三单;took花费,过去式;is taking花费,现在进行时;will take花费,一般将来时;根据句意理解可知,句中的时间标志词是every day,且句子主语是第三人称,所以动词应该用三单形式,故选A。
9.B
【详解】
句意:鲁迅希望帮助中国人民,所以在1904年他决定当一名医生。
考查时态。hopes希望,动词三单;hoped希望,过去式;will hope希望,一般将来时;is hoping希望,现在进行时;根据句意理解及后句的动词可知,后句用的是过去时,所以这里也用过去时,故选B。
10.C
【详解】
句意:——妈妈,爸爸在干什么?——他正在电视上看足球比赛。
考查时态。watches观看,动词三单;watched观看,过去式;is watching观看,现在进行时;will watch观看,一般将来时;根据句意理解可知,问句用的是现在进行时,所以回答也用现在进行时,表达的是正在进行的动作,故选C。
11.D
【详解】
句意:中国将要在2022年举办第24届冬奥会。
考查一般将来时。A:一般现在时;B:一般过去时;C:现在进行时;D:一般将来时。根据句中时间状语in 2022可知,时间表将来,应使用一般将来时。故选D。
12.C
【详解】
句意:事故发生时,我正等着过马路。
考查动词时态。wait等待,动词原形;will wait一般将来时;was waiting过去进行时;are waiting现在进行时。根据题干可知,本句是when引导的时间状语从句,表示一个动作进行时,另一个动作也正在进行,所以此处应用进行时态,再由happened为一般过去时,可知这里应用过去进行时态,故答案选C。
13.C
14.A
15.B
16.D
17.B
18.A
19.D
20.C
【分析】
本文讲述了作者小时候因为被烫伤而造成头部有伤疤,因为怕别人喊自己秃子所以用头巾包裹,但受到了与自己有类似经历的勇敢的玛丽的坚强所鼓励,摘下头巾走出自卑的阴影的故事。
13.
句意:虽然我经常因为头上的伤疤而受到侮辱,但听到别人这样叫我很难过。
考查形容词辨析。excited兴奋的;happy高兴的;sad难过的;bored无聊的。根据““look, it's Baldy (秃头)!” A boy shouted to me on the playground.”“喂,秃头!”一个男孩在操场上对我喊叫。可知,作者对于别人这样叫她应该是感到难过的。故选C。
14.
句意:我父母立刻把我送到医院,我不得不在那里待了几个星期,而医生们则尽力挽救我的生命。
考查动词辨析。stay待;play玩;practice练习;study学习。根据“while the doctors tried their best to save my life.”医生们则尽力挽救我的生命。可知,作者是待在医院接受治疗。故选A。
15.
句意:小时候,我很在意我的伤疤,所以离家时我总是戴着围巾遮住伤疤。
考查动词辨析。asked问;cared在意;prepared准备;imagined想象。根据“I always wore a scarf to cover them up when I left home.”离家时我总是戴着围巾遮住伤疤。可以推知作者很是在意自己的伤疤。故选B。
16.
句意:但她很坚强,从不表现出任何悲伤。
考查副词。always总是;usually通常;sometimes有时;never从不。根据““You shouldn't listen to what people talk about what you look like because we're not 5 from anyone else.””“你不应该听别人说你长什么样,因为我们和别人没什么不同。”可知,玛丽是很坚强的,从不表现出任何悲伤。故选D。
17.
句意:你不应该听别人说你长什么样,因为我们和别人没什么不同。
考查形容词辨析。far远的;different不同的;free自由的;safe安全的。结合语境可知,作者不应该“倾听”别人对自己外表的评论,因为我们与其他人没有什么不同。故选B。
18.
句意:所以后来,在我13岁生日聚会上,我摘下围巾,展示我的伤疤。
考查名词辨析。scarf围巾;shoes鞋;coat大衣;sweater毛衣。根据“showed off my scars.” 展示我的伤疤。可知,作者是把围巾摘了下来。此前是用围巾盖住伤疤的。故选A。
19.
句意:不用躲在我的围巾后面真是太棒了。
考查动词辨析。clear清除;drive驾驶;pass通过;hide藏。受玛丽的“激励”,作者不再佩戴围巾,大胆露出自己的疤痕。不再“隐藏”自己的伤疤感觉太棒了。故选D。
20.
句意:现在我对自己的长相很有信心,而且更快乐,因为我知道是你的态度决定了你是谁。
考查形容词辨析。surprised惊讶的;tired疲倦的;confident自信的;shy害羞的。结合语境可知,作者明白一个人的个性起决定作用,所以对自己的外表很有信心,比以前更快乐了。 故选C。
21.C
22.B
23.B
【分析】
文章大意:本文主要向我们介绍了河马、鸮鹦鹉、海牛、狐猴的一些情况和现状。
21.
细节理解题。根据Hippos are large animals with small eyes and ears. In Africa, they live in the rivers. 河马是大动物,眼睛和耳朵都很小。在非洲,它们生活在河流里。可知,河马生活在河里,故答案选C。
22.
细节理解题。根据The rats killed many of this kind of parrots. Now there are only 100 left. 老鼠杀死了许多这种鹦鹉。现在只剩下100只了。可知,世界上还剩下100只鸮鹦鹉,故答案选B。
23.
细节理解题。根据A manatee looks a bit like a hippo and a bit like a seal. 海牛看起来有点像河马,又有点像海豹。可知,海牛有点像河马,又有点像海豹,故答案选B。
24.C
25.C
26.D
【分析】
本文介绍了《爱丽丝梦游仙境》的作者Lewis Carroll的两部成名作和两首成名诗,他对英国文学有很大的影响,尽管他的作品看起来是写给孩子们的,但是各个年龄段的人都喜欢看。
24.
细节理解题。根据“People of all ages liked the books very much because they were written in an unusual way.”可知,各年龄段的人都很喜欢这些书,因为它们的写作方式与众不同。故选C。
25.
推理判断题。根据“He is most famous for writing two children's fantasy (虚幻的) books about a young girl called Alice.”他最出名的是写了两本关于一个叫爱丽丝的小女孩的儿童幻想书。可以推出Lewis Carroll有很好的想象力。故选C。
26.
主旨大意题。本文介绍了Lewis Carroll的两部成名作和两首成名诗,以及他对英国文学的影响。故选D。
27.C
28.A
29.D
【分析】
文章大意:旅行帮助我们了解不同的人和不同的地方。文章主要向我们介绍了旅游业对传统文化的好处和坏处。
27.
词义推测题。根据下文This means that the local people wear traditional clothing, and do traditional dances only for tourists so that they can make money. But that isn't their real lifestyle. 这意味着当地人穿着传统服装,只为游客表演传统舞蹈,这样他们才能赚钱。但那不是他们真正的生活方式。结合A lot of people say that tourism causes "fake traditional culture".可知,很多人说旅游造成了“假传统文化”。所以fake的意思是“假的”,结合选项,可知C选项not real“不真实的、假的”符合题意,故答案选C。
28.
推理判断题。根据Another problem is that tourists can interfere with the local people's lives. For example, sometimes tourists come to watch local people praying in temples. While the local people pray, tourists take photos and make noises. This often makes the local people angry. 另一个问题是游客会干扰当地人的生活。例如,有时游客来观看当地人在寺庙祈祷。当当地人祈祷的时候,游客们在拍照并制造噪音。这常常使当地人感到愤怒。由此可知,游客到当地,在某些特殊情况下应该保持安静,故答案选A。
29.
主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了旅游业对传统文化的好处和坏处,结合选项,可知D选项符合题意,故答案选D。
30.D
31.C
32.A
33.C
【分析】
本文是一篇说明文。文章主要介绍了几种有助于改善人的记忆力的方法和建议。
30.
细节理解题。根据文中第一段“A memory is made up of small pieces of information stored all over the brain.”可知记忆是由储存在大脑各处的小块信息组成的。故选D。
31.
细节理解题。根据文中最后一段“…none of (没有一个) the ways can make your memory 100% perfect.”可知没有一个方法可以使你的记忆百分百完美,故选项A错误。根据文中第四段中的第三个方法“If you have to remember something big, break it down into smaller parts.”可知如果你一定要记住某件大事,就把它分解成更小的部分。故选项B错误。根据文中第三段“…for forgetting something is that you did not learn it well enough in the beginning.”可知忘记某事的主要原因是你一开始学得不够好。也就是说如果我们一开始没有学好,我们将会遗忘一些事情。故选项C正确。根据文中第四段中的第二个方法“ It's better to study a lot of material (材料) for a short time than a small part of material for a lot of time!”可知在短时间内学习大量的材料比花大量时间学习小部分的材料要好!故选项D错误。故选C。
32.
细节理解题。根据文中第四段中第一个方法“When you want to remember something, tell a friend about it. This way the new information becomes more memorable…”可知当你想记住一些事情时,告诉你的一个朋友,这样新信息会变得更难以忘记。可见作者认为和朋友分享新信息可以完善记忆力。故A选项正确。根据文中第四段第三个方法“If you have to remember something big, break it down into smaller parts. It's easier to remember 1987530387 if you break it into four smaller bits: 198-756-430-387.”可知记忆长数字可以将数字分成几个小块来记,故选项B错误。根据文中第四段第二个方法“Don't over-train your brain. When you've remembered a list of new vocabulary, stop studying.”可知不要过度训练你的大脑。当你记住一系列新词汇时,停止学习。故选项C错误。根据文中第四段第四个方法“You will remember better if you are happy and relaxed.”可知如果你开心而且很放松,你会记得更好。故选项D错误。故选A。
33.
主旨大意题。根据文中第四段的主旨句“No one can remember everything, but everyone can learn how to improve their memory. Here are some ways:”可知本文主要介绍改善记忆力的方法和建议。故选C。
34.Yes, it is.
35.It appeared over 2,000 years ago during the Han Dynasty.
36.A man called Li Shaoweng.
37.Because Han Wudi felt like he was seeing his wife again.
38.It is about the Chinese shadow puppet play.
【分析】
文章介绍了中国的古老的艺术——皮影戏的来历以及组成部分以及是如何演奏的。
34.
根据文中The Chinese shadow puppet play is an old art.可知,皮影戏是一门古老的艺术。故答案为Yes, it is.
35.
根据文中It’s said that it appeared in China over 2,000 years ago during the Han Dynasty ( 朝代).可知,它出现在中国两千多年前的汉代。故答案为It appeared over 2,000 years ago during the Han Dynasty.
36.
根据文中One day, a man called Li Shaoweng saw children playing with dolls and the shadows of the dolls were dancing on the wall. So he came up with an idea to help Han Wudi. He went back home and made a puppet of the emperor’s wife He put sticks on the puppet’s hands and feet to make it easy to move.可知,是李邵翁想出了这个主意来帮助汉武帝,故答案为A man called Li Shaoweng.
37.
根据文中The emperor felt like he was seeing his wife again and was very happy.可知,皇帝觉得他又见到了他的妻子,非常高兴。故答案为Because Han Wudi felt like he was seeing his wife again.
38.
根据整个文章的理解及文章的标题A Chinese Traditional Art — the Shadow Puppet Play可知,主要是介绍关于中国皮影戏的由来以及演奏方式,故答案为It is about the Chinese shadow puppet play.
39.例文
Dear Mike,
I'm happy to hear that you'll come to Beijing soon. My winter holiday will start on 17 January. I can show you around. The weather in January in Beijing is very cold. You must take some warm clothes with you.
In China, the Spring Festival is the most important festival. Most of the families will have a big family get-together. The whole family will have a big meal on the eve of the Spring Festival. People will eat the traditional food—dumplings. The Chinese think the dumplings will bring them good luck in the new year. On the first day of the Chinese New year, people usually wear new clothes and visit their relatives and friends. The parents give some money which is wrapped in red paper because it will bring good luck to their children. You had better not have your hair cut, because it is not a good thing in Chinese tradition.
If you need further information, be free to email me.
Yours,
Li Hua
【详解】
题目解读:本文是一篇书信作文,根据提示问题可知,文章需要包括以下三点:放假时间,北京一月天气以及中国春节传统,并且根据提示词可知,文章中放假时间已给出,并且有红纸,打碎东西,以及剪头的相关传统,文章并没有要求要点齐全,因此作者可根据需要书写。
例文点评:本文正文包含三段,第一段介绍提示问题的前两个,第二段用大篇幅介绍春节的传统。并且应用宾语从句,定语从句,为文章添彩,最后一段结束信件。
高分亮点:
短语:the most important;bring...to;had better do sth。
句型:宾语从句The Chinese think the dumplings will bring them good luck in the new year.;定语从句The parents give some money which is wrapped in red paper because it will bring good luck to their children.
40.例文:
I'm glad to talk something about fire drills. Life is valuable. We should take it seriously. In order to further enhance the safety awareness of the students and improve their abilities of self-protection, our school has a fire drill once a term. Here are some tips during the fire drill.
When you hear the fire alarm, move quickly but don’t run. Cover your mouth with a cloth and leave your school things in the classroom. Follow your teacher's instructions and go outside the classroom in an orderly way. Remember don’t take the lift. Don’t run. Walk along the stairs and follow the assigned routes to the playground. Stay in the area! Wait for your teacher to call your name and be sure that you’re safe. At last, don’t go back into the school buildings until your teacher tells you that it’s safe.
For the activity, I think it’s useful and important for us to experience such a drill. Because it not only tells us how to deal with the emergency events but also greatly improves our sense of safety and the ability of self-protection.
【详解】
1.题干解读:该书面表达是一篇材料作文。主要围绕消防演习展开。本文已经给出了写作要点,动笔前要先认真阅读要点,然后围绕要点适当发挥。结合材料内容,可知本文主要是用一般现在时态进行叙述。注意描述的全面性,将提示的内容全部利用上;
2.例文点评:本文采用三段式,第一段开篇引出消防演习;第二段写在消防演习中的建议;第三段是自己的感受。整篇例文要点齐全,内容完整,条例清晰。语言的表述符合语法的结构,造句符合英语的表达习惯。
3.高分亮点:
短语:be glad to do;talk about;in order to;the safety awareness of;the ability of self-protection;cover…with…;go outside;walk along;wait for;deal with;not only…but also…。
句型:and并列句;here倒装句;that引导的宾语从句;until引导的时间状语从句;it’s+adj. for sb. to do sth.;because引导的时间状语从句。
